lee-plum 72/89 14.02.08, 18:02 Witam i podaje wymiary - ścisnę się do 72cm, biust:89 W tej chwili noszę 70C i kiedy go kupiłam ze 2 tygodnie temu był idealny, nawet trochę ugniatał w jednym miejscu. Teraz mam wrażenie, że obwód już tak nie trzyma (bo zaczynam wypadać dołem ;) I teraz nie wiem czy 65C czy juz z większą miską? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 72/89 14.02.08, 18:15 65C jest na 81,5 cm w biuście i będzie zdecydowanie za małe w misce. Powinnaś spróbować 65E :) Odpowiedz Link
lee-plum Re: 72/89 14.02.08, 18:35 Dzięki! brzmi to nieprawdopodobnie bo ja przecież nie mam biustu, w dodatku jest raczej stożkowaty i rośnie na boki co potęguje to wrażenie braku ;) 89cm to wymiar w biustonoszu, bez jest ok. 88cm Odpowiedz Link
elve obwód 76, biust 92-93 14.02.08, 18:41 Z klasycznych pomairów wynika, że powinnam nosić 75 B, ale zakłądam, że to nieprawda :) Częściowo pasuje mi 75C Triumpha, ale ewidentnie coś jest nie tak - moim problemem są koszmarne buły pod pachami. Jakby zewnętrzna część miseczki i ramiączko "odcinało" część piersi. Wielkie dzięki za poradę. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: obwód 76, biust 92-93 - elve 14.02.08, 20:27 Z klasycznych tabelek wynika 75C, ale to nieprawda ;) Na początek możesz próbować polskie 70E lub 70F. Angielskie 32DD lub 32E. Ale docelowo pewnie będzie 30FF. Odpowiedz Link
zawsze_zielona 67-68/76-77_equidna 15.02.08, 16:18 zawsze nosiłam 70 A, ciekawa jestem jaki rozmiar wy widziałybyście na mnie :) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 67-68/76-77_equidna 15.02.08, 16:21 Obwod 70 jest nie dla Ciebie, skor masz pod biustem mniej niz 70. Celuj w 60C (jest na 76.5 w biuscie) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 67-68/76-77_equidna 15.02.08, 17:38 Tak jak napisała zawsze_zielona 60C lub małomiseczkowe 60D bo łatwiej je dostać. Ewentualnie 65A/B i "skrócenie" obwodu sposobem opisanym w tym wątku: tnij.com/guRq Odpowiedz Link
green-avocado 66/76 - znajoma 15.02.08, 18:52 Nosi 75B, jednak uwiera ją pod pachami, tworzą się bułki. Mierzyła moje 60E(Freya Retro) i powiedziała, że pod pachami wreszcie nic nie czuje, jednak obwód nie daje jej oddychać. Dziewczyna bardzo szczupła, wręcz koścista. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 66/76 - znajoma 15.02.08, 19:07 Przy wymiarach 66/76, 75B jest za luźne i chyba dużo za duże w misce. Dlatego koleżance jest niewygodnie, a piersi wędrują pod pachy tworząc bułki. A jak długo miała ten 60E na sobie? Minutę, dwie, dziesięć? Możliwe, że po godzinie przyzwyczaiłaby się do takiego obwodu? Powinna próbować 60C. Jest to chyba najrzadziej występujący rozmiar :/ Może też próbować małomiseczkowych 60D i liczyć na to, że buły pod pachami wrócą "do piersi". Ewentualnie na początek, w celu przyzwyczajenia się do obwodu powinna spróbować 65A/B. Odpowiedz Link
green-avocado Re: 66/76 - znajoma 16.02.08, 00:12 > A jak długo miała ten 60E na sobie? Minutę, dwie, dziesięć? Możliwe, że po > godzinie przyzwyczaiłaby się do takiego obwodu? Miała go na sobie dosłownie chwilę. Nawet nie wiem czy minutę. Nie sądzę, żeby dała się przekonać, w końcu chcę ją nawrócić na stanik wygodny, a raczej nie będę wiarygodna wciskając ją w taki, w którym ciężko jej oddychać... Mogłaby się zniechęcić. Może 65 na początek..? Odpowiedz Link
green-avocado Re: 66/76 - znajoma 16.02.08, 01:51 Acha, co dziwne, 75B nie jest luźne w miskach, zapina je na najciaśniejszą haftkę.. Ma piersi blisko siebie, pomimo że mam 2cm mniej 'pod' i 2 więcej 'w' mój biust wygląda na znacznie mniejszy, w mojej Freyi między piersiami mam pusto ;-) a jej są ładnie zebrane do środka. Nawet w 75B ma 'kreskę'. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 66/76 - znajoma 16.02.08, 10:04 A to 75B to może jest gąbkowany pushup? Myślę, że na początek powinna spróbować 65-tek. Tabelkowo wychodzi 65A, ale może zmierzyć też 65B/C skoro jest w stanie wypełnić 75B. A to 60E było dużo za duże w miskach? Czy minimalnie? Odpowiedz Link
green-avocado Re: 66/76 - znajoma 16.02.08, 11:21 > A to 60E było dużo za duże w miskach? Czy minimalnie Minimalnie..nawet nie wiem czy w ogóle. Bardzo ładnie wyglądało, tylko ten obwód za ciasny. Nie wiem czy da radę się zmieścić w 65A, nie sądzę. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 66/76 - znajoma 16.02.08, 11:29 To może jednak miała więcej niż 76 cm w biuście? To może niech próbuje 65D. Z moich doświadczeń wynika, że ma miski minimalnie mniejsze od 60E. Możliwe też, że mierzyłam nieporównywalne modele ;) Jak będzie za duże to 65C powinno być dobre. Odpowiedz Link
concerta 75/91 16.02.08, 13:46 Od kilku dni czytam Wasze forum i moje przerażenie wzrasta. Wychodzi na to, że sama sobie piersi morduję:/ Chyba nigdy nie mialam dobrze dobranego stanika - zawsze coś nie pasowało. (Ale nie mam cierpliwości do przymierzania ani ubrań, ani butów.)Tu coś odstawało, tam piło, coś się zsuwało itd. Bieganie i wszelakie ćwiczenia to mordęga, bo piersi "skaczą", a mnie boli. Nosiłam zazwyczaj miękkie staniki z cieniutkiej gąbki (bo były najmniej problematyczne w doborze). Teraz mam taki, 80C zapięty na najciaśniejszą haftkę. Nie leży idealnie i chyba raczej przykrywa biust, zamiast go trzymać.(Ale gdy podciągam ramiączka, to między miseczką a pachą robi się buła). Wprawdzie tył troszeczkę podjeżdża do góry, to jakoś nie wyobrażam sobie, by założyć mniejszy obwód - i tak wydaje mi się, że czuję się opięta pod biustem. Pod trójkącik materiału między miseczkami mogę włożyć dwa palce, ale z drugiej strony przy "dekoltowym" brzegu miseczki materiał troszeczkę odstaje, jakby miseczka nie była w 100% wypełniona. Wczoraj z ciekawości przymierzyłam w sklepie 75C, ale miseczki były ewidentnie za małe (ciekawy widok - pierś usiłująca wepchnąć się do sąsiedniej miseczki, hm). Calkiem już zgłupiałam:( Może powinnam spróbować innej formy stanika (nie znam tych wszystkich nazw). Ksztalt piersi mam "przeciętny", zaokrąglony, raczej "na boki". Niezbyt jędrne od pewnego czasu(co smuci u dwudziestokilkulatki) - to może dzięki stanikom, których jakby nie było...:/ Słowem - pomóżcie! Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 75/91 16.02.08, 15:23 Witam, 80C jest nie dla Ciebie, bo masz mniej niz 80 pod biustem, to raz. Dwa, jesli chcesz zmiejszyc obowd, to musisz POWIEKSZYC miseczke, czyli powinnas przymierzyc 75D albo wiecej. Dlatego zreszta masz wrazenia, ze 75 jest za male, bo czesc piersi ucieka w obowd i sila rzeczy cisnie. To tyle z teoria, przejdzy do konkretow. Przy Twoich wymiarach powinnas siegnac po conajmniej 70DD (z brytyjskich, czyli 70E z polskich). Choc wydaje mi sie, ze docelowo to moze byc nawet 65F. Acha, przymierzaj od teraz MIEKKIE staniki. IMO 70E powinnas dostac w zwyklym bielizniaku, poprzymierzaj, tylko nie sluchaj durnych ekspedientek usilujacych Ci wcisnac 75D, bo taki maja, bedzie na CIebie za maly. Jesli obwod 70 bedzie za luzny i bedzie podjezdza, wtedy na pewno 65F. Jesli jestes z Warszawy idz do Avocado (Bracka 1) lub umow sie z pania Marysia z Peachfileld. W Poznaniu tez jest Avocado, a w Krakowie Intimo. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 75/91 16.02.08, 15:26 tylko nie sluchaj durnych ekspedientek > usilujacych Ci wcisnac 75D, bo taki maja, bedzie na CIebie za maly. A jesli bedzie dobry w misce to obwod na pewno bedzie na CIebie za duzy. Obwod staniki wyliczamy od wlasnego obwodu odejmujac 5 i zaokraglajc w dol, bo material sie rozciaga. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/91 16.02.08, 17:34 concerta napisała: > miseczką a pachą robi się buła). Wprawdzie tył troszeczkę podjeżdża > do góry, to jakoś nie wyobrażam sobie, by założyć mniejszy obwód - Prawdopodobnie nie wyobrażasz sobie tego dlatego, że ten jeżdżący po żebrach obwód cały czas czujesz. A jeśli obwód będzie dopasowany i nie będzie jeździł po żebrach to go przestaniesz czuć. Oczywiście nie stanie sie to od razu. Przez pierwsze minuty/godziny nowy stanik czuje się wyraźnie. Ja już po godzinie noszenia przyzwyczajałam się do nowego stanika i prawie go nie czułam. Najlepiej zacznij od jakiś 70-tek. Zmierz 70E oraz 70F. Wybierz ten w którym się będziesz lepiej czuć. Nawet jeśli przez pierwsze minuty będzie Ci niewygodnie ciasno to zaryzykuj, bo na pewno się do tego obwodu przyzwyczaisz. Pamiętaj też, ze fiszbiny mają obejmować całą pierś i powinny celować w środek pachy. > Wczoraj z ciekawości przymierzyłam w sklepie 75C, ale miseczki były > ewidentnie za małe (ciekawy widok - pierś usiłująca wepchnąć się do > sąsiedniej miseczki, hm). Skoro miski były za małe to czy próbowałaś 75D lub 75E? Odpowiedz Link
concerta Re: 75/91 16.02.08, 17:53 Dziękuję za pomoc. większej miseczki z 75 wczoraj nie przymierzyłam, bo...nie mieli. Uznałam więc, że trzeba zasięgnąć rady, a potem udać się do sensownego sklepu z bielizną, starczy już tych stnaików kupowanych "przy okazji" w sklepach nastawionych na ciuchy. Jestem z Warszawy, więc niedlugo trafię chyba w Avocado (Peachfield istnieje tylko wirtualnie?). Swoją drogą, nigdy nie spodziewałam się, że mogę wylądować w tych rejonach alfabetu;) Dziękuję Wam, pozdrawiam! Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/91 16.02.08, 17:58 Peachfield prowadzi jedna z forumek. Istnieje wirtualnie, ale ponoć można umówić się na mierzenie. Na pewno będzie potrafiła doradzić jaki rozmiar warto wybrać. :) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 75/91 16.02.08, 17:59 > Jestem z Warszawy, więc niedlugo trafię chyba w Avocado (Peachfield > istnieje tylko wirtualnie?) Peachfield jest sklepem internetowym, ale mozna sie z wlascicielka umowic na przymierzanie w Warszawie. www.peachfield.pl/o_nas.html Odpowiedz Link
matusia3 Re: 75/83 16.02.08, 23:20 Witam! Moje rozmiary to 75-83,jaki wybrać rozmiar? Pomóżcie.Mierzyłam normalnie..... Odpowiedz Link
zawsze_zielona Ten watek juz nie dziala 17.02.08, 00:25 przekleilam post do nowego (przyszpilony na gorze) i tam odpowiedzialam Odpowiedz Link
adri-anne 76/83 16.02.08, 23:34 pod biustem 76, w biuście 81-83 w zależności od dnia cyklu. W 70A miseczka jest dla mnie za duża. Pozdrawiam Odpowiedz Link
la_meuse Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 17.02.08, 17:55 (Dzien dobry:) pod biutem: 65-66 cm w biuscie: 77-78 cm Nosze 70/75A, 70B , oczywiscie szczegolnie miseczka A wydaje mi sie jakby "za krotka" i mam uczucie, ze drut mi sie gdzies tam wbija w cialo... Poki co najwygodniej mi z tych wszystkich w staniku 70B, ale ciezko znalezc stanik z takim obwodem w normalnym sklepie:( Odpowiedz Link
maruszka1 72/83 01.03.08, 17:07 pod biustem, ciasno: * 72 cm w biuście: * gołym, luźno: 83 cm, * w staniku (najlepiej dopasowanym, jak ktoś radził), luźno: 84-85cm. dodatkowy problem: w dotychczasowych stanikach wiecznie wbija mi sie zewnetrzny koniec fiszbiny w piers:( fiszbin "celujacych w srodek pachy" jeszcze nie spotkałam... mam chyba szeroko rozstawione piersi i dlatego problem z tym. dotychczas nosilam staniki 75B lub 70C, ale ostatnio schudłam i miseczki w nich zrobily sie za duze. teraz wg "starej szkoły" dobrałabym sobie pewnie 70B... (podane wymiary są oczywiscie aktualne, po schudnięciu) Odpowiedz Link
caroline.1 73/86 14.03.08, 09:11 Już jakiś czas podczytuję wypowiedzi na forum, wpisałam się na listę obecności, ale trochę czasu zajęło mi stwierdzenie faktu, że problem mnie dotyczy. Po wymierzeniu wychodzi, że pod biustem mam 73cm, w biuście 86 cm. W staniku się nie mierzę, bo mam same z gąbką, rozmiar 75B. Kiedyś nosiłam też 70C, ale miska chyba była za mała, poza tym dochodził problem z zakupem modeli, które akurat mi się podobały. Z budowy jestem chyba typową gruszką - więcej w biodrach, niż w ramionach, stąd moje wątpliwości co do ewentualnego biustu rozwałkowanego pod pachami i na plecach - to chyba jednak u mnie niemożliwe; mam tam kości obciągnięte skórą, chyba nic więcej. A jednak, mam poczucie, że coś jest nie tak. Staniki 75B po dwóch praniach robią się za szerokie w obwodzie, a i biust kiedyś był jakby ładniejszy (uściślając; mam 25 lat, nie urodziłam jeszcze dziecka, nie chudnę i nie tyję gwałtownie, więc biust za bardzo nie miał powodów, aby się zmienić). Dziewczyny, liczę, że mi coś doradzicie i wielkie dzięki za wysłuchanie! Odpowiedz Link
scarlet_agta TEN WĄTEK JEST ARCHIWALNY! 14.03.08, 14:47 W NIM JUŻ NIE PYTAMY O ROZMIAR. NOWY WĄTEK: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75792300 Odpowiedz Link
maxblondi34 Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 28.03.08, 15:46 Wiam pod biustem 77 a w biuście 85 jaki powinien byc rozmiar? Odpowiedz Link
kamielaa Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 02.06.08, 00:29 wiec pod biustem mam- 78cm w biuście jedynie 85, noszę stanik 75A, dobrze wybrałam? moj biust jest mikrospokpijny:(pomozcie! Odpowiedz Link
sug Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? kamielaa 02.06.08, 07:23 Zapraszam Cię do wpisania do aktualnego wątku rozmiarowego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=78514213&s=0 Kalkulator proponuje 65(30)D, możesz na początek poprzymierzać 70B. Na pierwszy stanik w nowym rozmiarze wybiera się miękki na fiszbinach, wtedy wiadomo czy biust dobrze się układa. Odpowiedz Link