Dodaj do ulubionych

wysylanie zwrotu

02.05.08, 10:16
watek do wykasowania, zalozylam bo potrzebuje porady a na LB byl
podobny watek ale teraz go nie potrafie znalesc
mam dwa pytania:
- czy jesli dostajecie staniki w paczce i odsylacie tez w paczce to
podejrzewam ze w tej samej co dostalyscie, ale czy odylacie owijajac
ja jakims papierem (i tam piszecie adres itp) czy tak samo jak
przyszla, i jak wtedy zaznaczyc ze idzie np do bravissimo, skoro sa
dwa adresy obok siebie na niej
- poniewaz nigdy nie wysylalam paczki mam pytanie - wiem ze listy
mozna wyslac poleconym, paczki tez?
Obserwuj wątek
    • osobliwosc Re: wysylanie zwrotu 02.05.08, 10:37
      > - czy jesli dostajecie staniki w paczce i odsylacie tez w paczce to
      > podejrzewam ze w tej samej co dostalyscie, ale czy odylacie owijajac
      > ja jakims papierem (i tam piszecie adres itp) czy tak samo jak
      > przyszla, i jak wtedy zaznaczyc ze idzie np do bravissimo, skoro sa
      > dwa adresy obok siebie na niej

Robiąc zwrot do brastopu, kupiłam nową kopertę i nakleiłam na niej naklejkę z adresem, która przyszła w mojej przesyłce (razem z gotowymi formularzami zwrotu). Dodam, że z brastopu staniki przyszły owinięte delikatnym papierem i w kopercie bąbelkowej. I analogicznie je odsyłałam.

Kiedyś usiłowałam odesłać coś (już niestanikowe) naklejając nowy adres i prosząc na poczcie o przyklejenie nowych znaczków, ale pani się nie zgodziła, twierdząc, że jak są na opakowaniu pocztowe pieczątki, to ona tego nie może przyjąć. Od tego czasu wszystko, co wysyłam, opakowuję na nowo.

> - poniewaz nigdy nie wysylalam paczki mam pytanie - wiem ze listy
      > mozna wyslac poleconym, paczki tez?

Nie ma czegoś takiego jak paczka polecona. Nadając paczkę masz od razu potwierdzenie nadania, a w listach poleconych chodzi właśnie o to, żeby dostać to potwierdzenie (tym sie różnią od zwykłych listów), dlatego nie ma potrzeby dodatkowo robić "paczki poleconej". Natomiast oddzielną sprawą jest kwestia paczka ekonomiczna/priorytetowa - takie rozdzielenie istnieje.

A tak w ogóle to wysyłaj właśnie poleconym priorytetowym, a nie paczką. Jest *znaczna* różnica w cenie (vide cennik). Ja za wysyłkę 2 staników do GB poleconym priorytetowym (wysyłałam w sobotę, doszły do nich we wtorek) płaciłam 15,30. A paczki nie mają tylu widełek cenowych, więc za tę samą przesyłkę paczką musiałabym zapłacić, o zgrozo, 70zł (ekonomicznym 56zł). Zatem sama widzisz.
    • pitupitu10 Re: wysylanie zwrotu 02.05.08, 10:38
      W paczce dostałam kiedyś 3 staniki z Mellisy. Sprawę rozwiązałam tak, że adres
      na paczce zakleiłam, z tego co pamiętam, taką szeroką brązową taśmą klejącą i
      adres napisałam w innym miejscu. Wydaje mi się, że jak weźmiesz jakąś kartkę,
      napiszesz na niej adres i przykleisz zwykłą taśmą (ale tak porządnie; żeby nie
      odpadła)na starym adresie to będzie OK. Dwa adresy na raz nie mogą być na paczce.

Jeśli chodzi o małe pudełka (np. z Bravissimo), to kupuję odpowiedniej wielkości
      kopertę ochronną (vel bąbelkową) i wrzucam do środka, a kopertę adresuję tam
      gdzie trzeba.

Wysyłając paczki masz 2 opcje: ekonomiczna i priorytet. Nadając paczkę musisz
      wypełnić odpowiedni druczek, który zatrzymujesz, tak jak potwierdzenie nadania
      listu poleconego.
      • asia.asz a stainiki usztywniane tez listem? 02.05.08, 11:18
        bo mam panache inferno ktore wielkie jest i gabczaste + dwie freye
        miekkie z fiszbinami i myslalam wyslac w pudelku, gdzies pamietam
        byl taki watek na LB i tam bylo wszystko, i chyba jesli mnie pamiec
        nie myli to dziewczyny tez wysylaly w kopercie babelkowej staniki
        usztywniane
        najwyzej rozbije na dwie koperty babelkowe, co myslicie?
        dzieki za rady:)
        • pitupitu10 Re: a stainiki usztywniane tez listem? 02.05.08, 11:37
          A jak je dostałaś? Ja bym się trochę bała to Inferno wysyłać w samej kopercie.
          • asia.asz Re: a stainiki usztywniane tez listem? 02.05.08, 11:55
            wlasnie w pudelku, stad na poczatku chcialm wszystko odeslac tak jak
            przyszlo (bo wymieniam wszystko co dostalam)
            • osobliwosc Re: a stainiki usztywniane tez listem? 02.05.08, 12:01
              Ja bym wysłała w pudełku :-)
              Książki tak wysyłam, że opakowuję je kartonikiem, przez co robią się
              pudełkopodobne, a potem brązowym papierem pakowym. I poleconym. Papier sklejam
              brązową taśmą pakową; kiedyś, gdy panie na poczcie mi się o tę taśmę czepiały,
              to kupiłam przezroczystą, ale też szeroką. Przy czym nie mam doświadczenia w
              wysyłaniu w ten sposób za granicę, tylko po Polsce.
              • asia.asz Re: a stainiki usztywniane tez listem? 02.05.08, 12:07
                wysylasz jako list czy paczke, bo juz nie wiem... dziewczyny predzej
                pisaly ze tylko listy wysyla sie poleconym
                • osobliwosc Re: a stainiki usztywniane tez listem? 02.05.08, 12:59
                  > wysylasz jako list czy paczke, bo juz nie wiem...

Poleconym. Listem poleconym.
                  • asia.asz Re: a stainiki usztywniane tez listem? 02.05.08, 13:04
                    dzieki bardzo wszystkim za odp
                    • j-o-l-a Re: a stainiki usztywniane tez listem? 02.05.08, 14:45
                      Ja odsylalm dwa Inferna w kopercie nawet nie babelkowej i doszly.
                      Oba dostalam zapakowane nie w pudelka, ale w oryginalne woreczki Panache w
                      takiej foliowej niebieskiej niby kopercie.
                      Jesli wyslano to do mnie w worku, to i tak bylo to delikatniejsze opakowanie niz
                      moja koperta.
                      Poszlo jako list, nawet nie rejestrowany, bo mi to do glowy nie przyszlo, i
                      doszlo bez problemu.
                      Dwa staniki Venus odsylalam w ten sam sposob - tzn. zlozone na plasko, w
                      oryginalnych workach Panache, wlozone do papierowej koperty.
                      Oba zapezpieczylam tylko tak, ze brzegi kopert okleilam brazowa tasma, zeby sie
                      nie przerwaly.
              • pitupitu10 Re: a stainiki usztywniane tez listem? 02.05.08, 17:19
                > Książki tak wysyłam, że opakowuję je kartonikiem, przez co robią się
                > pudełkopodobne, a potem brązowym papierem pakowym. I poleconym. Papier sklejam
                > brązową taśmą pakową; kiedyś, gdy panie na poczcie mi się o tę taśmę czepiały,
                > to kupiłam przezroczystą, ale też szeroką.

Kobieto! Naprawdę chce ci się tak bawić? Jak ja wysyłam książkę to wydaję 1,40zł
                na kopertę ochronną i zium :)
                • osobliwosc Re: a stainiki usztywniane tez listem? [OT] 03.05.08, 09:23
                  > Kobieto! Naprawdę chce ci się tak bawić? Jak ja wysyłam książkę to
                  > wydaję 1,40zł na kopertę ochronną i zium :)

No chce. To i tak była wersja streszczona tego, co robię. ;-)

Wysłałam w życiu mnóstwo książek - w przypadkach, gdy odbiorca płacił za wysyłkę
                  jakoś zawsze było mi głupio żądać dodatkowej opłaty za kopertę powietrzną
                  (zwłaszcza, że jak staniki ;-) występują w różnych rozmiarach i cenach), a gdy
                  to ja płaciłam - zawszeć to minimalnie taniej. I dla mnie jednak wygodniej - nie
                  muszę trzymać w domu kopert w różnych rozmiarach, nie tracę czasu na kupno
                  koperty i powrót do domu, a na poczcie pakować nie cierpię. Już i tak o
                  zgrzytanie zębów przyprawia mnie konieczność wypisywania kwitków na poczcie, gdy
                  skończy mi się domowy zapas. No, ale to taki OT, mogę tak lać wodę godzinami. ;-)
    • violent_green pudełko w liście :) 03.05.08, 10:51
      To ja Wam forumki sprzedam swój patent :) Musiałam zwrócić Melissę, a jak pewnie
      wiecie, te biustonosze przysyłają w pudełeczku firmowym (swoją drogą nie
      rozumiem, po co to pudełko, tylko miejsce zajmuje) i w paczce. Ponieważ
      bezmyślnie wyrzuciłam pudełko, w którym przyszła przesyłka i nie mogłam nigdzie
      znaleźć podobnego, zmuszona byłam wysłać biustonosz (w pudełku firmowym, bo to
      warunek zwrotu) i w kopercie bąbelkowej. Panikowałam, że mi to zgniotą na
      naleśnik i Melissa nie przyjmie zwrotu, więc pan na poczcie poradził mi wysłać
      to listem poleconym z opcją "ostrożnie"/"warunki specjalne" - nie wrzucają na
      taśmę, ani do worków, ogólnie ma się nie pognieść. Kosztowało mnie to 5zł z
      groszami. No i najwyrażniej wszystko było w porządku, bo nie dostałam żadnego
      niemiłego telefonu z Melissy :) Co ciekawe wymieniony stanik też przysłali mi w
      kopercie, już bez tego idiotycznego pudełka firmowego :)
      • bibea Re: pudełko w liście :) 04.05.08, 17:26
        jak do tej pory wysyłałąm dwa staniki do uk.
        jeden do undercoverexperience, drugi do figleaves.
        wysyłałam poleconym priorytetowym. doszły w ciągu kilku dni - nie wiem, 3-4?
        kosztowało do 10 pln. raz chyba 9,30 pln drugim razem 8 pln z kawałkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka