Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7

• channel8 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 25.09.08, 22:26
      Proszę o pomoc. Moja 11 letnia córka chyba potrzebuje stanika. Na
      ścislo pod biustem ma 70 cm, a w biuście 82. Doradźcie jaki powinnam
      kupić jej rozmiar stanika i jaki fason byłby odpowiedni dla takiej
      dziewczynki.
      • ametyst89 65C 26.09.08, 13:06
        65C ze standardowych obwodowo lub 60DD z rozciągliwców.
        Nie ma uniwersalnego modelu, który byłby dobry na każdą osobę, choć najbardziej
        polecana na pierwszy dobry stanik jest Freya Polyanna. Myślę, że można też
        próbować Curvy Kate Emily 60DD. Jednak najlepszym rozwiązaniem są przymiarki
        stacjonarne :)
    • mgdmnk 73/82 26.09.08, 12:54
      W obecnym biustonoszu 75C mam obwód 84,5.
      Proszę o pomoc w doborze:)
      • ametyst89 Re: 73/82 26.09.08, 13:16
        W Twoim przypadku raczej celowałabym w 65D. A tak btw łomatko kobieto przy 73
        pod biustem nosiłaś 75? ;) Czy mierzyłaś 70-tki? I 84,5 masz w miękkim staniku?
        • mmm-mm Ja przy 60cm pod tez nosilam 75. 27.09.08, 00:08
          Tylko mi nie spadnij z krzesla:) A tak wogole jak kobiety z prawie 80cm pod moga
          nosic 65, czy czytalam tez ze rozciagliwe 60, to sobie wyobrazam teraz jak to
          kupuje sobie rozciagliwa 40-tke:)
          • ametyst89 Re: Ja przy 60cm pod tez nosilam 75. 29.09.08, 02:12
            Dobrze, że leże :P A niektórym nawet przy dobrej woli sie nie da przetłumaczyć :)
        • yovenna Dziewczyny dajcie spokój ;)))) 30.09.08, 12:26
          Ametyst, to ty może siedz lepiej, bo jak ja ci powiem, ze przy 67 pod nosiłam
          75B, a o 70tkach nawet nie pomyślałam, to ja nie wiem co ty zrobisz ;)))

Ja to tłumaczę, tak. Pomimo tego, że można znaleźć od biedy jakąs 70tke w
          sklepach stacjonarnych to to nie jest tak ładne jak większosc 75B. Zreszta jakis
          czas temu uprzykrzałam sie paniom ekspedientkom i prosiłam o 70D (no bo przecież
          o 65e nie poproszę) no i co, pasowało? Guzik!!! Często nawet 75B pasuje lepiej.
          • ametyst89 Dobra ja też grzeszyłam z obwodem ;) 30.09.08, 17:19
            Przyznaję mam gorset z New Yorkera 75B ;) Tam nawet nie ma czegoś takiego jak
            70B czy 70C, a nie mogłam się oprzeć temu komplecikowi, bo ma boskie czarne
            koronki, które ostro podziałały na mnie przed uświadomieniem ;)
            Ale teraz się łapię za głowę jak widzę obwód 75/80 przy osobie, która powinna
            nosić 60 ;) Skutki uświadomienia.
            • mmm-mm No bo 70/75 A zawsze mnie cisnelo. 10.10.08, 03:55
              I nie mial kto mi doradzic, no to wiecie. Zwlaszcza ze moim problemem nie byly
              ciezkie piersi itd. A najsmieszniejsze jest to, ze internetu nie mialam w
              Polsce, gdybym nie wyemigrowala, to bym sie niczego nie dowiedziala:)
    • aramgad88 75/89 26.09.08, 14:54
    • aramgad88 75/89 26.09.08, 15:00
      aktualnie nosze 75A/75B
      • kaczencja Re: 75/89 27.09.08, 15:29
        Dużo odpowiedniejsze przy tym wymiarach byłoby dla Ciebie 70D. Miseczkę wielkością będzie miało zapewne podobną do 75B, ale nie będzie taka płytka, a fiszbina jak sądzę lepiej zbierze Ci biust. Pamiętaj podczas przymierzania o starannym wgarnięciu biustu do miseczek i podciągnięciu ramiączek. W niektórych modelach odpowiedniejsze byłoby dla Ciebie polskie 65F a brytyjskie 65E, ale jeśli zmierzyłaś się naprawdę ścisło pod biustem to powinnaś znaleźć pasujące 70D, które będzie leżeć dużo lepiej niż 75A/B.
    • limotini 80/92 26.09.08, 17:54
      Proszę poratujcie :)
      Stanik który dobrze leży: losowy 80B (wiem, wiem, będziecie się śmiały).
      Stanik który leży dziwnie: kupiony na próbę 70E. Dlaczego? Co robię źle?

Z kalkulatora wychodzi mi 70E/F. Węższych obwodów nie dość, że nie znalazłam to
      i pewnie bym nie dopięła, bo ten leży dość ściśle. Mniejsze miseczki (D) były w
      miarę ok, ale w tym modelu chyba jednak trochę małe. Kupiłam więc go na próbę.

Moje wrażenia: piersi wydają się być jakoś dziwnie szeroko rozstawione. Nie są
      ładnie okrągłe jak w "tradycyjnym" 80B. Wydaję się sobie jakaś dziwnie płaska.

Czy to wina konkretnego modelu, czy też może źle wybrałam rozmiar?

• mm1124 78/82 26.09.08, 23:01
        nosiłam 75a
      • kaczencja Re: 80/92 27.09.08, 15:35
        Zabrakło mi informacji na temat firmy i modelu stanika, jaki zakupiłaś. W gruncie rzeczy to nie wiem, czy jest to stanik w rozmiarówce polskiej, w której 70F powinno być dla Ciebie okay, czy w rozmiarówce brytyjskiej, w której odpowiednie byłoby 70DD. Twój obwód pod biustem był mierzony ściśle? To jest prawdziwe 80cm pod biustem, czy jak się porządnie zmierzysz to wychodzi 78cm albo mniej? Mówisz, że 70D było w miarę ok, trochę maławe, a Ty od razu kupiłaś 70F. Mierzyłaś 70E? Może ono byłoby odpowiedniejsze? Chociaż oczywiście nie wykluczam, że to jednak wina modelu, bo sama doświadczyłam wielu spłaszczających staników, nawet teoretycznie w dobrym rozmiarze.
        • limotini Re: 80/92 27.09.08, 23:57
          Kaczencja, dzięki wielkie za odpowiedź!
          Przeczytałam jeszcze raz moje pytanie i wydaje mi się teraz takie strasznie
          chaotyczne, że aż się dziwię, że cokolwiek z tego zdołałaś zrozumiec. Postaram
          się odpowiedziec na wszystkie pytania i wszystko naprostowac.

1. Mierzyłam się jeszcze kilkakrotnie jednocześnie czytając szczegółowe
          instrukcje. No i taki najbardziej "zgodny z regułami sztuki" wynik, to chyba
          jednak 77/92. Spróbuję się tego trzymac.

2. Kupiony stanik to Triumph Amourette (coż, jestem niecierpliwa i chciałam
          najpierw zaryzykowac ze sklepami stacjonarnymi, skoro się da), rozmiar
          oczywiście 70E = 32DD (skąd mi się to F wzięło, sama nie wiem).

3. Po dniu chodzenia wiem, że to jest stanik nie dla mnie. Czułam go w
          nieprzyjemny sposób w obwodzie cały czas (w postaci ucisku) i na dodatek nie
          mogłam oddychac - przy czym miseczki wcale nie wydawały się pełne, cały czas był
          względny luz nawet przy maksymlnym wdechu. Ale. Ja oddycham klatką piersiową
          (nie wiem, jaka jest prawidłowa nazwa), tzn. jak wciągam powietrze, to
          rozchylają się żebra. Zmierzyłam i obwód na wdechu, mierzony najbardziej ściśle
          jak się dało, to 85cm. A stanik ten jest z takiej mało rozciągliwej tkaniny
          (tzn. ponoc się rozciąga mocno z czasem, ale przy jednorazowym użyciu jest mało
          elestyczna).

4. Czytałam wątek o skracaniu ramiączek i dlatego też testowałam stanik z
          ramiączkami ściągniętymi na tyle mocno, by nie uciskały, ale już wydłużenie ich
          o centymetr powodowało wpijanie się ich w ramiona.

5. Wiem też już, że rozmiar rozmiarowi nie równy. Już po zakupie odwiedziłam
          inny sklep, który miał "pełną rozmiarówkę" (hi, hi), czyli mogłam poprzymierzac
          70D i 75D (miseczki E były bardzo za duże w obu przypdakach) i tamte staniki w
          dużo milszy sposób przylegały do obwodu (pomimo, że mocno ciasno) i dawało się w
          nich oddychac. Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że powinno się pomanipulowac
          długością ramiączek przy przymierzaniu, ale w zależności od modelu miseczki albo
          mocno odstawały, albo, po zgarnięciu wszystkiego ładnie się wypełniały, prawie,
          ale nie do końca na styk. (Bezskutecznie usiłuję sobie przypomniec nazwę
          producenta, jak znajdę coś w internecie, to dopiszę)

I co ja dalej powinnam robic? W jakim kierunku szukac? Czy zalecałabyc
          spróbowanie któregoś z tych 70D? I czy 70 jest rzeczywiście dla mnie? Może
          jednak 75?

Dzięki, jeszcze raz dzięki za wszysktie porady.

Pozdrawiam
          • limotini Re: 80/92 28.09.08, 00:07
            znalazłam wreszcie tę markę: Passionata
          • kaczencja Re: 80/92 28.09.08, 00:22
            70D przy Twoich wymiarach to na pewno bym nie radziła. Sądzę, że wszystko powinno się toczyć wokół dylematu 70E/F w polskiej rozmiarówce, natomiast w brytyjskiej jednak 70DD powinno być ok. Co do tego obwodu w Triumphie Amourette: być może to nie tyle sam obwód, co fiszbiny dają Ci się we znaki. Kiedy fiszina uciska skórę, czasami możemy odnieść wrażenie, że to obwód jest zbyt ciasny. Bywa podobnie z za małą miseczką - też może dawać wrażenie zbyt ciasnego obwodu. Gdy ja wyrastałam z mojego pierwszego dobrego stanika, pojawiało się właśnie uczucie "ciasnego obwodu". Gdyby nie to, że wcześniej nosiłam ten stanik i był superwygodny, pomyślałabym oczywiście: "No tak, za ciasny". Tymczasem po kilku miesiącach noszenia biust mi już niemal wypływał z miseczek i to stąd wynikał ten ucisk. Mówisz, że w miseczkach jest trochę luzu. A jak wygląda sprawa z fiszbinami? One dobrze okalają biust? Kończą się za linią piersi, nie wjeżdżając na biust? Co się zaś jeszcze tyczy miseczek. Nie wiem, czy wcześniej nosiłaś miękkie staniki, czy pushupy, ale miękkie czasami dają specyficzne symptomy zamałości. Być może czytałaś już o efekcie pomarańczy w szklance. Jeśli nie, polecam notkę na Balkonetce: balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/

Oczywiście jest możliwe, że ten obwód w Triumphie naprawdę jest na Ciebie za ciasny - w końcu każda z nas jest inna i w zależności od potrzeb ciała wymaga bardziej lub mniej ścisłego obwodu. Ja np. mam 66cm pod biustem i noszę ścisłe 65tki, podczas gdy wiele dziewczyn z moimi wymiarami zdecydowanie potrzebuje 60tek. Być może Ty lepiej byś się czuła w 75C (rozmiar bardzo powszechny więc możesz wejść do pierwszego lepszego sklepu z bielizną i poprzymierzać). Z drugiej strony mówisz jednak, że w inny stanikach z obwodem 70,jakie mierzyłaś, obwód był znacznie milszy. Może więc chodzi też o materiał w tym Triumphie.

Co więc bym radziła:
            - wybranie się jeszcze raz na małe rozeznanie i poprzymierzanie innych 70tek i jakiegoś 75C, choć to ostatnie to bardziej orientacyjnie,
            - być może powinnaś dodać zdjęcia w tym Amourette do Galerii, gdzie dziewczyny potrafiłyby najprawdopodobniej coś więcej powiedzieć na temat tego, co jest nie tak z tym stanikiem.

Sądzę jednak, że po kolejnych zakupach znajdziesz jednak jakieś 70F, które będzie leżeć dobrze i nie będzie Cię uciskać :)
            • limotini Re: 80/92 28.09.08, 15:53
              Kaczencja, bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź. Przeczytałam wszystko uważnie
              (pewnie nawet ze trzy razy), poprzymierzałam wszystko co mam w domu i jestem w
              kropce bo przy tym wszystkim co wiem teraz we wszystkich moich 80/85B czuję
              wszystkie ich mankamenty (a wcześniej wydawały się takie wygodne!), a ten nowy
              70E jest tylko ciasny (i zaczynam się zastanawiac, po tym wszystkim co pisalam
              wczesniej, moze rzeczywiscie masz racje i F bylby luzniejszy ogolnie - bo juz
              dzisiaj tyle luzu nie widze).

Chyba macie rację z tymi dwiema matrixowymi pigułkami... Jak mi sie nie chce
              wchodzic w ten swiat, w ktorym sklepy w moim miescie nie prowadza mojego
              rozmiaru bielizny, bo nietypowy :)
            • limotini Re: 80/92 (korekta: 77/92) 29.09.08, 11:18
              Kaczencja,
              dzięki za porady, już zaczynam powoli rozumieć do czego dążyć. Tym razem w
              sklepie nawet nie spoglądałam na metki z rozmiarem D (EU) (skoro 70E (EU) jest
              jednak rozmiarowo dobre), a w przymierzalni zaczynałam od mocno ściągniętych
              ramiączek.

Mam za to inny problem. Zarówno Triumph jak i nowo kupiony Chantelle, oba
              miękkie kłują mnie fiszbinami w mostek. Czy to "przejdzie" (tak samo jak
              przeszło uczucie strasznego ściskania), czy też coś może być z nimi nie tak?
              Oprócz tego wydają się ok, tzn. miseczka okala całą pierś, ficzbiny są dookoła i
              ale powiedz, na co powinnam zwrócić uwagę (bo 85B też wydawało się dobre swego
              czasu).

Dzięki!
              • kaczencja Re: 80/92 (korekta: 77/92) 29.09.08, 15:31
                Jeśli fiszbina kłuje w mostek, spróbuj ją lekko odgiąć. Powinno pomóc. Na co zwracać uwagę... Jest bardzo dużo takich rzeczy :) Oczywiście na to, czy obwód nie podjeżdża, ciągnięty przez ramiączka przy gwałtownych ruchach. Czy pierś nie bułkuje z powodu za małej miseczki. Po ściągnięciu stanika sprawdź, jaki ślad zostawia fiszbina na ciele. Czy dobrze obejmuje całą pierś - w ten sposób najłatwiej jest to sprawdzić, mówi się, że fiszbina powinna celować w środek pachy, ale nie zawsze tak się dzieje nawet przy dobrej fiszbinie. Każda dobra fiszbina powinna natomiast nie wjeżdżać na biust, tylko dobrze otaczać pierś, nie kończąc się zarazem zbyt daleko za linią biustu. Oczywiście ważny jest komfort: jak się czujesz w staniku, czy fiszbiny nie uciskają, czy stanik jest komfortowy w noszeniu i daje poczucie stabilności i podtrzymania. Ważny jest efekt w bluzce, czy biust jest ładnie zebrany, wypchięty do przodu, ma naturalny kształt, nie tworząc tzw. dziobów, albo innych nienaturalnych form. Warto porównać, jak mają się wymiary bez stanika i w dobrym staniku. Często, choć nie zawsze jest tak, że w dobrym staniku mamy kilka cm więcej w biuście.

Masę wiedzy znajdziesz w tym wątku na Lobby Biuściastych:
                duzy-biust.prv.pl/
    • kasia79a Re:68/82- pomocy 27.09.08, 10:30
      pytałam jakiś czas temu gdy byłam jeszcze karmiąca ale wreszcie nic
      nie kupiłam a teraz już karmienie zakończone a biust zmizerniał
      strasznie- zawsze był mały ale teraz prawie go nie ma, rozjechał się
      na boki jeszcze bardziej i opadł; dobrze na mnie leżą staniki, które
      zbierają z boków do przodu ale żadnego z polecanych przez Was nie
      mierzyłam (moje lepsze były z Triumpha rozm 70D- teraz większa pierś
      wystaje mi z miski, mniejsza jest akurat a obwód ma dużo luzu);
      proszę o pomoc w dobraniu fasonu i rozmiaru- upatrzyłam sobie
      polyannę 65DD ale chciałam kupić na allegro bo na sklep mnie nie
      stać i nie wiem czy to dobry dla mnie stanik czy lepiej inny...
      ratunku bo biust mi całkowicie zaniknie :(
    • szarlotka021 70/88 i problem z 30E 27.09.08, 11:00
      Przepraszam jeśli zaśmiecam ten wątek, ale mam duży problem z moim
      30E.

Do tej pory nosiłam uniwersalny rozmiar 75B, oczywiście push up.
      Trafiłam tutaj i prawie uzależniłam się od Was. Po wyliczeniach
      okazało się, że powinnam nosić brytyjskie 30E (70/88). Mój pierwszy
      biustonosz w nowym rozmiarze to morelowe Tango II. Założyłam wczoraj
      i oczom nie mogłam uwierzyć, że mam taki fajny profil ;) Obwód
      ciasny, ale już teraz wiem, że nie bedę się wiecej oszukiwać, że
      może 70D zastąpi mi 75B. Fiszbiny trochę wbijają się w mostek.
      Parę razy w ciągu dnia je odginam i przez kolejne godziny jest
      lepiej. Może uda mi się do tego przyzwyczaić. Dużą zaletą jest
      szerokośc fiszbin. Wcześniej miseczki mierzonych 70 D dosłownie
      wbijały się w boki moich piersi. Mam jednak inny problem. Kiedy
      stoję na baczność zaraz po założeniu biustonosza, to miseczki
      obejmują całe piersi, chociaż mam wrażenie, że po dokładnym
      wygarnięciu piersi z boków, góra zaczyna bułkować o jakiś
      milimetr. Po kilku ruchach i zgarbieniu się, góra biustonosza
      zaczyna się marszczyć, tak jakby biustonosz "wołał", że powinnam
      była kupić wersja tango plunge.
      Sama już nie wiem, czy to tango II jest niewłaściwe dla moich
      piersi, czy może to za mały rozmiar, tylko jak to możliwe przy moich
      wymiarach?. Po jednym dniu noszenia odnotowałam zmiany - jest
      70/89. Co teraz powinnam zrobić i jakie modele oraz rozmiar możecie
      mi polecić?
      • yovenna Re: 70/88 i problem z 30E 30.09.08, 12:17
        Nie wiem czy mnie ktos przekrzyczy, ale IMO Tango II nie jest dobre dla
        małobiuściastych i wąskoobwodowych, a wszczególnośći dla małobiusciastych 60tek
        i 65tek.

Na stanikomani kasica wspominała, że mają niedopracowaną rozmiarowkę, przy
        małych obwodach. Od siebie jeszcze dodam (a mam trzy Tanga), że na małym biuście
        nie za dobrze wygląda ta sztywna tkanina... cóż, nie polubiłam sie z Tangiem
        ;PPP, ale nie twierdze, że nie widziałam pieknie lezącego Tanga na czyims
        biuście. Był to jednak średnio duzy biust, ze wskazaniem na duży ;)

Spróbuje Freye, myslę, że osławinona Arabella może być dobre, Zetka - tylko
        (rozmiar 65E lub 65F) Z takich typowych zbieraczy przedmigracyjnych, polecam
        Freye Senses 65E (stanik zdecydowanie nie do pokazywania ;PP, ale bardzo wygodny
        i dobrze zbierający) Freya ma sztywniejsze fiszbiny od Panache, do tego
        węższe... musisz, próbować.

Dla pocieszenia dodoam, że rozmiar masz bardzo dobry... nie jest tak trudno
        upolować cos pasującego na Allegro, czy ebay'u 8)) wiem co mowię, sama mam 68/88
        • szarlotka021 Re: 70/88 i problem z 30E 30.09.08, 22:11
          Dziękuję. Idę na polowanie :)
    • helawu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 27.09.08, 14:49
      80/96 to moje wymiary. Zgodnie z tabelą dobry dla mnie rozmiar to 70H (polski), 70F (32F) - brytyjski. Aktualnie noszę staniki 80B. Mam biust szeroko rozstawiony. Jaki powinnam nosić stanik?
      Nie wiem czy wytrzymam w tak mocno ściśniętym obwodzie. Dostaję wścieklizny, gdy któraś z części mojej garderoby mnie ściska.
      • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 27.09.08, 15:49
        A dotychczasowy luźny obwód w 80tce Cię nie denerwuje? To nie jest tak, że podstawowym zadaniem biustonosza jest ściskanie. Bo biustonosz nie jest od tego, by zabierać swojej użytkowniczce komfort, ale by jej go dawać. Dlatego tak ważna jest Twoja samodzielna ocena, gdy przymierzając biustonosz stwierdzasz, czy jest Ci w nim wygodnie, czy jednak to nie to - mimo superfantastycznego wyglądu biustu, jaki dany stanik nadaje. Mówisz, że masz biust szeroko rozstawiony. Wiem, że ciężko Ci uwierzyć, ale mnóstwo kobiet (w tym ja) gdy przychodziło na to forum było takiego zdania o swoim biuście. To szerokie rozstawienie po jakimś czasie może okazać się niczym więcej jak wieloletnim działaniem niewłaściwego rozmiaru stanika na piersi - zbyt wąskiej fiszbiny, zbyt płytkich miseczek, zbyt luźnego obwodu. Dobry stanik, który swą fiszbiną będzie okalał całe piersi, którego obwód będzie stabilnie trzymał się na plecach, nie przesuwając się z każdym podskokiem, czy podniesieniem ręki, pozwala na poprawę wyglądu biustu i po kilku miesiącach okazuje się czasem, że biust wcale nie jest szeroko rozstawiony, wręcz przeciwnie - jest super blisko siebie :)

No ale przejdźmy do rzeczy: mieszkasz w większym czy mniejszym mieście? Masz możliwość upolować w swojej okolicy jakieś 70H? Jeśli mieszkasz w większym mieście jak Wrocław, Kraków Warszawa, czy Poznań, znajdziesz tam sklepy z brytyjskimi stanikami, wśród ktorych mogłabyś mierzyć 70F. Jeśli mieszkasz w mniejszym, pewnie będziesz musiała kupować przez Internet. Jeśli to Twoje 80cm pod biustem jest ciasno mierzone i bardzo boisz się tych ciasnych obwodów, zawsze możesz mierzyć w danym modelu sąsiednie rozmiary: w polskich firmach 75F i 70H, w brytyjskich 75DD i 70F. Wówczas sama się przekonasz, który obwód bardziej Ci pasuje.

Tutaj masz link do wątku na Lobby Biuściastych o dobrych sklepach stacjonarnych:
        limon1.gu.ma/
        • helawu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 27.09.08, 18:33
          Rozmiar 80B o tyle mnie nie denerwuje, że nie ciśnie. Poza tym komfortem nic
          dobrego powiedzieć nie mogę. Dzisiaj spojrzałam na to z trochę innej strony,
          wygarniając biust spod pachy okazuje się, że miseczka B jest za mała. W
          przyszłym tygodniu zrobię nalot na sklep we Wrocławiu i sprawdzę jak leżą na
          mnie inne rozmiary.
          • malamu.0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 28.09.08, 11:17
            wiem,ze się powtarzam,ale pragnę się jeszcze upewnić, czy przy moich wymiarach
            72/84 wyszło mi 65d, czy jeśli takiego nie znajdę będzie źle,gdy spróbuję z
            bardzo ciasnym 70c???? i mam jeszcze pytanie. moja mama ma 80/93....nosi się w
            80c....a wydaje mi się,że powinna chyba zainwestować w 75d?? czy dobrze
            kombinuję?? proszę o radę-monotematyczna malamu.o :)
            • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 28.09.08, 15:16
              Masz ścisło mierzone 72cm pod biustem? Czy jak się ciasno zmierzysz to wyjdzie Ci 70, albo mniej? Moim zdaniem nie ma sensu, byś jeszcze bawiła się w "program 70tek", jeśli wyraźnie powinnaś wypróbować 65D. Ściśliwe 70C mogłoby być dobre, problem tylko, gdzie takie ściśliwe 70C znaleźć. Tutaj nie ma zbyt wiele informacji na temat polskich firm dysponujących rozmiarówką od obwodów 70, gdyż zazwyczaj obwody 70 są po prostu zbyt luźne. Musiałabyś chodzić po sklepach i mierzyć, ale czy znajdziesz coś konkretnego? Szczerze mówiąc wątpię. Ja też przez jakiś czas wierzyłam, że z 70cm pod biustem znajdę dobre 70B. Oczywiście, nie znalazłam, straciłam tylko trochę pieniędzy na próby. Potem zaczęłam kupować 65tki, a potem obwód pod biustem mi się zmniejszył i w ogóle nie wyobrażam sobie, jak ja kiedyś chodziłam w takim 70B. Zrób jak uważasz, ale ja sądzę, że najlepiej od razu zacząć szukać stanika, który będzie NAPRAWDĘ dobry, a nie szukać takiego, który będzie ledwie LEPSZY od poprzednich.

A mama zdecydowanie powinna wypróbować 75D.
          • limotini Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 28.09.08, 21:43
            helawu,
            pozdrawiam, jestem też koleżanką "nowicjuszką" bardzo świeżą na tym forum i w
            ogóle w sprawach stanikowych. Nie traktuj tego, co napiszę, jako porady (bo ja
            naprawdę nic nie wiem), tylko raczej jako podzielelenie się doświadczeniami,
            może Ci się przyda.

Ja też noszę (nosiłam?) 80B (choc mam troche inne wymiary). Kupiłam sobie
            stanik, zgodnie z poradami, 70E (32DD). Przez pierwszy dzien nie moglam
            wytrzymac, bo czulam ze mnie cisnie (a ja nie cierpię jak mnie coś ciśnie). Z
            ogromna radością wróciłam następnego dnia do starego, który był taki wygodny...
            I co? Wgarnęłam co trzeba do miseczek i albo wychodziło mi górą, albo się
            rozpłaszczało... Na dodatek dużo gorzej wyglądało w lustrze. No i okazało się,
            że ten nowy jest jednak wygodniejszy, rzeczywiście, trochę ciasny, ale nie ma
            wad tamtych.

Powodzenia w szukaniu!
    • robaczekzwierzaczek 94/104 28.09.08, 09:42
      Witam .Mam spory problem z doborem stanika Duży obwód pod biustem a nieduży biust.To koszmar.Teraz noszę stanik firmy Kinga 96B, bo to największy obwód pod biustem jaki znalazłam ,a i miseczki nie są zbyt duże.
      • stary_dywanik Re: 94/104 28.09.08, 11:01
        Spróbuj może przymierzyć coś w rozmiarze 85D lub E. Ten rozmiar
        powinien być dostępny w wileu sklepach, więc możesz posprawdzać
        różnych producentów i różne kroje. Przy mierzeniu układaj starannie
        biust w miseczkach, wygarniając z pod pachy, potem podciągnij
        ramiączka.
        • robaczekzwierzaczek Re: 94/104 28.09.08, 12:03
          Przepraszam, ale nastąpił błąd noszę 86B a i tak biust lata w staniku.Wkładam 2
          wkładki na miseczkę aby wypełnić stanik.Zwykle miseczka B jest za duża, a
          miseczka A za mała.Przez wkładanie tylu wkładek czuję się jak w "waciaku" A
          staników o takim obwodzie 94 pod biustem raczej nie dostanę.W mniejszym jestem
          opięta jak baleron,ponieważ nigdy do szczupłych nie należałam.Czy są gdzieś
          staniki o miseczkach BS czyli mała B?
          • pitupitu10 Re: 94/104 28.09.08, 12:49
            robaczkuzwierzaczku, nie chce mi się wierzyć, że przy tych wymiarach, które
            podałaś, rozmiar 85B jest za duży! I jeszcze wkładki dodajesz? Przeczytaj
            dokładnie pierwszy post w tym wątku i zmierz się jeszcze raz. A ten stanik to
            jaki dokładnie? Jaki model / marka?
            • robaczekzwierzaczek Re: 94/104 28.09.08, 13:15
              Mierzyłam i mierzyłam i ciągle wychodzi to samo.Jestem dość nietypowo
              zbudowana.Mam strasznie szeroką klatkę piersiową i ściśle mierząc się pod
              biustem wychodzi 94!!! A piersi są małe jak na taką budowę ciała stąd ten
              problem. Miseczka B jest ciut przyduża bez wkładek.Teraz noszę Kinga 86 B
              niestety nie pamiętam producenta.Niestety oprócz nietypowej klatki piersiowej
              jest też warstwa tłuszczyku.Mogę zapomnieć o dopasowanych bluzkach , bo stanik
              jest strasznie widoczny(wrzyna się w ciało)
              • pitupitu10 Re: 94/104 30.09.08, 13:25
                > jest też warstwa tłuszczyku.Mogę zapomnieć o dopasowanych bluzkach , bo stanik
                > jest strasznie widoczny(wrzyna się w ciało)

Wiesz, jak robią się fałdki na plecach (często)? Obwód (za duży) przesuwa się w
                górę, po drodze "zbierając" skórę. Dobry obwód (leżący nieruchomo) tak nie robi,
                więc fałdek nie ma. Oczywiście przy warstwie "ocieplacza" tak całkowicie
                wgniatania się w ciało nie wyeliminuje się. Ale można je zmniejszyć, więc
                działaj. :)

Przeszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz. Kiedy mamy na sobie za małe miseczki,
                piersi "ciągną" do przodu cały stanik, a użytkowniczka odbiera (niesłusznie)
                obwód stanika jako ciasny. Myślę, że może to też powodować większe wrzynanie się
                stanika w ciało.

Rozmiar 85D jest dostępny właściwie wszędzie. Przejdź się po sklepach i
                poprzymierzaj różne modele różnych firm. Możesz nawet zrobić zdjęcia w
                przymierzalni i przesłać je do galerii, a my ci powiemy co i jak. Tutaj jest
                regulamin:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82215844
                Oczywiście rozmiar z tabeli to tylko punkt wyjścia. Może się okazać, że
                potrzebujesz mniejszej czy większej miseczki, mniejszego albo większego obwodu.
                Zapoznaj się z informacjami na forum.

Przydatne linki:
                besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30489571&v=2&s=0
                www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=161&txt=5803&cookied=30%2F09%2F2008+12%3A20%3A02
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
                Powtarzam: poprzymierzaj różne staniki. Nie sugeruj się tym jednym jedynym
                stanikiem. Może ma wyjątkowo duże miseczki?
                • robaczekzwierzaczek Re: 94/104 06.10.08, 21:51
                  Dziękuję za porady.Przeczytałam wszystko i spróbuję.Zrobiłam zakupy na Allegro
                  (duże!!!) ale tylko u sprzedawców którzy podają tabele rozmiarów swoich
                  staników.Mam też możliwość wymiany.Zobaczę jak to będzie.W przyszłym tygodniu
                  ruszam w rajd po sklepach.Napiszę z jakim skutkiem ;)))))))
    • nsc23 91/108 28.09.08, 12:58
      Nigdy sie z nikim nie witalam podajac mu wymiar mojego biustu ;) ale witam
      wszystkie forumki i chcialam prosic o rade w sprawie doboru rozmiaru :)
      'Ubieram sie' w La Senzie, z ktorej mam dwa ukochane biustonosze - jeden troche
      bardziej 'wypchany' i sztywny w rozmiarze 38C/85C, drugi w rozmiarze 36D/80D,
      ale troche bardziej miekki i mnie wypchany. Wszystkie przejrzane tabelki
      sugeruja, ze powinnam nosic inne rozmiary, ale mowiac szczerze nie za bardzo
      wiem od czego zaczac poszukiwania (a moze naleze do 5% szczesliwcow? ;)).
      • ametyst89 Re: 91/108 29.09.08, 20:15
        80FF wychodzi. Masz możliwość zmierzenia czegoś w Twoim rozmiarze, w okolicach
        Twego miejsca zamieszkania? :)
        • nsc23 Re: 91/108 30.09.08, 11:55
          Dzieki Ametyst - no wlasnie mam. Wczoraj bylam w firmowym sklepie Wonderbra,
          Playtex i jakiejs jeszcze firmy (ktora NB miala piekne biustonosze w kolorze
          chyba fuksji) i poprosilam o pomoc w doborze rozmiaru. Weszla babka z tasma do
          mierzenia, scisnela mnie tak, ze sie prawie zakrztusilam (mogla by ostrzegac
          ;)), ale tylko pod biustem, bo biustu postanowila nie mierzyc. Powiedziala, ze
          mam 40 pod biustem, a oni robia tylko do 38, ale moze sie 'wepchne' (to cytat).
          Przyniosla mi 38 B, gdzie golym okiem pod pachami mialam walki jak ja nie moge.
          Pytam sie jej, czy z tymi walkami to sie cos da zrobic, czy tak ma byc (wiedzac,
          ze tak nie ma byc ;)) a ona na to, ze to przez to, ze obwod jest za maly, bo
          miseczka to jest na pewno dobra. Wscieklam sie jak nie wiem, bo miseczka NA
          PEWNO nie byla dobra, po czym przymierzylam pare playtexow, ale nic mi sie nie
          spodobalo, poza tym kobieta mnie tak zniechecila, ze wyszlam z pustymi rekoma.
          Jedno mnie zastanawia - kiedys mierzylam 38 E (brytyjskie) i niestety mimo
          wszelkich prob nie udalo mi sie wypelnic miseczek biustem. Czy powinnam w takim
          razie sprobowac ponownie po pol roku noszenia 38C? Bo moim 'poczatkowym'
          rozmiarem bylo bodajze 36B. Wczoraj 38D nawet niezle lezalo, ale kurcze
          przydalby mi sie ktos, kto by wlazl ze mna do przebieralni i mi pokazal palcem
          co dokladnie ma jak wygladac. Wczoraj ta kobieta oczywiscie nie pomogla :/
          • ametyst89 Re: 91/108 30.09.08, 17:26
            Hmm a w jakim mieście mieszkasz? Bo może masz też gdzieś sklep z bardziej
            ogarniętymi ekspedientkami ;) Skoro 38D leżało nieźle to już sama zauważyłaś
            jakiś postęp :)
            • nsc23 Re: 91/108 30.09.08, 18:40
              Mieszkam w Edynburgu, wiec mam w czym wybierac :) Problem w tym, ze co ide na
              bra fitting to mi mowia co innego. 38D mam kupione po ostatniej wizycie w La
              Senzie i wg mnie lezy ok, ale to chyba jest troche daleko od 80FF? No nic,
              nastepnym razem pojde do jakiegos przyjazniejszego sklepu i bede przymierzac,
              dopoki czegos nie znajde.
              • ametyst89 Re: 91/108 30.09.08, 21:21
                Rzeczywiście masz w czym wybierać :) Weź pod uwagę, że tabelka jest tylko
                orientacyjna. Życzę owocnych polowań ;)
                • nsc23 Re: 91/108 20.10.08, 16:32
                  Zakupilam dzis swoj pierwszy 'nawrocony' biustonosz :) Rozmiar 34F (75F z tego
                  co na metce napisali) i musze powiedziec, ze jak go przymierzylam, a potem
                  zalozylam swoj stary na siebie, zeby isc do kasy i zaplacic, to roznica jest
                  ogromna... I jakie ja mam piersi fajne! ;) Nie potrzebne mi zadne zele i gabki
                  ;) IHA!!!
              • turzyca Re: 91/108 24.10.08, 01:50
                wiem, ze watek nieco przestarzaly, ale moze zajrzysz... W Edynburgu jest sklep
                naszej ulubionej firmy - Bravissimo
                O tu: www.bravissimo.com/shops/edinburgh.aspx
                Roznie w roznych sklepach bywa, ale wiekszosc jest znakomicie zaopatrzona i ma
                szeroki wybor rozmiarow.
                • nsc23 A tymczasem - 89/110 ;) 14.11.08, 04:07
                  Ha, zajrzalam, bo tylko tu mam zapiasne swoje 'wyjsciowe' rozmiary.Do Bravissimo
                  sie od jakiegos czasu wybieram, moze kiedys tam dotre ;) Na razie mam dwa bardzo
                  fajne biustonosze z BHS (34F) i do tego tanie - po 10 funtow kazdy - najpierw
                  sie oswoje z nowym rozmiarem, a potem bede inwestowac ;) No i w ogole to
                  odkrywam duzo nowych faktow o sobie - jak na przyklad to, ze mam sporo do
                  scisniecia tluszczu na zebrach, stad przy obwodzie 89 pod, 75 jest na mnie ok, a
                  mysle, ze i w 70 bym sie wepchnela, gdyby mial mi kto zapiac ;)
                  • turzyca Re: A tymczasem - 89/110 ;) 15.11.08, 17:52
                    Wciskanie sie w 32/70 bym olala, jak Ci nic po plecach nie jezdzi, to nie ma
                    sensu uprawiac sztuke dla sztuki. Ale rozwaz przymierzenie wiekszych misek i
                    zobaczenie, czy Ci sie nie uda zagarnac tam jakiegos biustu spod pachy. 34F jest
                    na 101 cm w biuscie, Ty masz juz zdecydowanie wiecej. Nawet jesli uwzglednimy
                    zagiecie tabelki to ta miska jakas malawa. Pamietaj o pochylaniu sie i starannym
                    wygarnianiu piersi spod pachy, niedbale mozna zalozyc kazdy stanik.
    • kasia79a JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-68/82 28.09.08, 14:58
      jakiś czas temu skończyłam karmić synka i ręce (i niestety nie
      tylko) mi opadają- moje piersi zawsze były niewielkie ale teraz
      wymizerniały strasznie, są płaskie, rozjechane na boki i oklapnięte,
      aż się płakać chce, i wydaje mi się, że z każdym dniem coraz z nimi
      gorzej :(
      proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru i fasonu; przed ciążą nosiłam
      Triumpha 70D i teraz jak mierzę mój najlepszy sprzed ciąży
      delikatnie usztywniany ale nie push-up triumph to większa pierś
      wypływa, mniejsza jest ok a obwód ma dużo luzu; mam lekko
      usztywniane 70E NIOBE, które jeszcze pod koniec karmienia były ok a
      teraz w miskach troszkę luzu i obwód lata- czy dobrze mniemam, że
      powinnam nosić 65DD? a jaki stanik polecacie na podratowanie biustu-
      podniesienie, zebranie z boków do przodu-może być polyanna?;
      mam zamiar kupować na allegro więc nie pomierzę...
      proszę o pomoc bo zostanę bez biustu niedługo ;)
      • ametyst89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-68/82 29.09.08, 20:43
        Dobrze mniemasz z rozmiarem 65DD, chociaż 70D, które nosisz jest na 89 cm w
        biuście. Czy na pewno dobrze się zmierzyłaś? Mimo wszystko, jeśli masz
        możliwości, może warto zmierzyć coś najpierw w jednym z "naszych" sklepów.
        • kasia79a Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-68/82 30.09.08, 10:19
          wydaje mi sie, ze dobrze- pod biustem na maxa na ścisk, w biuście
          bey ścisku a nawet luzno..., nie bardzo mam możliwość pomierzyć w
          sklepie dlatego cyeka mnie chybił-trafił ;)
          • ametyst89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-68/82 30.09.08, 17:30
            To życzę udanego trafu ;) Chociaż skoro 70D było na Ciebie prawie ok, to moze
            lepsze byłoby 65E.
            • kasia79a Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-68/82 30.09.08, 18:15
              dzieki:)
    • mmarlenkaaxd 65/77(76) 29.09.08, 15:23
      Witam!
      Do tej pory kupowałam staniki raczej nie najlepszych firm w rozmiarze przeważnie
      70b lub 70A.
      nie musze chyba pisac jak na mnie leza...
      przy kazdym podniesieniu rak stanik unosi sie, a poza tym w miseczce miesci sie
      polowa piersi
      • ametyst89 Re: 65/77(76) 29.09.08, 20:38
        Przymierz się do 60C :) Nic dziwnego, że obwód Ci latał skoro masz 65 pod biustem ;)
        • wiszer Re: 65/77(76) 30.09.08, 09:35
          Tylko nie wiem gdzie to 60C dostaniesz... Mozesz sprobowac Freye Eve lub Lole
          60D, one sa malomiseczkowe, i na mnie wtedy na 65/79 byly za male. Mam podobne
          wymiary do Twoich i polecam Ci szukac 65B, ale ze scisliwcow, na mnie z 50
          przymierzonych modeli najlepiej lezy M&S low front ceriso, ale skoro masz 2-3
          mniej ode mnie to celuj w 65B. M&Sy sa dosc tanie a scisliwe.
    • ewka_609 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 29.09.08, 17:13
      Pod biustem mam 77 cm a w piersiach 89. Noszę 75B. Czy jest to rozmiar dla mnie
      odpowiedni?
      • ametyst89 70D 29.09.08, 20:41
        Obwód 75 jest za luźny na 77 cm pod biustem ;) Za to Twoje wymiary celują w 70D.
    • ameritum5 67/81-82 29.09.08, 18:59
      no i nie wiem jaki to ma być rozmiar i gdzie taki biustonosz mogę
      dostać w jakichś rozsądnych cenach a nie po (bagatelka) 135 zł...
      prosze o pomoc :(
      • ametyst89 Re: 67/81-82 29.09.08, 20:11
        67/81 to moje początkowe wymiary :) Jest to rozmiar 60DD. Jeśli mieszkasz w
        mieście z możliwością mierzenia stacjonarnie, nie krępuj się i zrób to ;) Potem
        już spokojnie zostaje allegro, ebay i dopasowana.pl
        • ameritum5 Re: 67/81-82 29.09.08, 20:17
          Dziękuję ci bardzo za szybką odpowiedź, nie byłam pewna czy to 60DD
          czu samo D czy 60E, jak wyszło mi w jednym kalkulatorze. Aktualnie
          mieszkam w Krakowie, wiec mogę podejść gdzie trzeba, tylko gdzie?
          pytam bo mieszkam tutaj 5 mc-cy i nie wiem jeszcze jakie sklepy
          gdzie sie znajduja i jaki mają asortyment :)
          • figa84 Re: 67/81-82 29.09.08, 20:21
            W krakowie możesz podejść do intimo4you. Prawadzą też sklep
            interentowy i na stronce www.intimo4you.com znajdziesz adres sklepu.
          • ametyst89 Re: 67/81-82 29.09.08, 20:24
            Figa84 już odpowiedziała za mnie :) O ile kojarzę to ulica zwie się Wysłouchów?
            • ameritum5 Re: 67/81-82 29.09.08, 20:28
              wow, daleko odemnie, z tego co widze na mapie to drugi koniec
              krakowa, bo ja niedaleko Bronowic mieszkam, no nia ale dziękuję za
              info, jak wiecie o innych sklepach to też proszę napiszcie, a tam
              podejde jak bedę w okolicy :) mam nadzieję, że panie nie zdziwią sie
              jak usłyszą 60DD, bo spotkałam się z pytaniem " a jest cos
              takiego?", oczywiscie większość sklepów posiada asortyment od 70B w
              górę..
              • wiszer Re: 67/81-82 30.09.08, 09:19
                Jesli bys chciala to ja mam do sprzedania Emilke w tym rozmiarze.
    • ironic_soul 70-71 / 86 29.09.08, 22:44
      Nie wiem, czy dobrze się zmierzyłam w biuście, bo w staniku wyszło
      mi 88 :? Według kalkulatora rozmiarow wyszło mi 65e, ale gdzie ja
      takie cudo znajdę? Do tej pory nosiłam (i noszę) nieszczęsce 75c.
      Wiedzialam, że coś musi być z tym nie tak, bo moje piersi
      rozpłaszczyły się na klatce piersiowej. Nie ukrywam, że wciąż
      zakładam też stare staniki (wiem, wiem, wyrosłam) 75b. Kupiłam je w
      marcu, ale niestety ze względu na wiek (17 lat) już wyrosłam.

Po przeczytaniu Waszych porad udałam się do porządnego sklepu i
      kupiłam... 70d. Czy jest dobry na początek? Nie chcę się wykosztować
      na niewiadomo jakie staniki, bo mój biust wciąz się zmienia. W 70d
      czuje się świetnie, ale wciaż marzy mi sie jakies 65!
      • wiszer Re: 70-71 / 86 30.09.08, 09:30
        Zdecydowanie lepsze bylyby 65DD (polskie E), jesli biust Ci jeszcze uroasnie to
        zawsze stanik mozesz sprzedac na gieldzie.
    • sunshine.kinia 75/81 29.09.08, 23:28
      Pod biustem 75, w biuście bez stanika 81. Do tego niestety dziwna budowa biustu,
      bo wygląda jakby się 'rozjeżdżał' na boki, w efekcie jak leże na plecach, to co
      tu owijać w bawełnę, jakbym go nie miała:( Chciałabym chociaż w biustonoszu
      wyglądać dobrze. Do tej pory nosiłam 75 b, ale nie byłam WCALE A WCALE
      zadowolona. Pomóżcie.
      • wiszer Re: 75/81 30.09.08, 09:27
        A na pewno dobrze sie zmierzylas? Pod biustem mierzymy sie bardzo ciasno na
        wydechu, w biuscie juz swobodnie. Pytam dlatego, ze ja na poczatku jak trafilam
        na forum to wyszlo mi 70/77 i nie umialam dobrac stanika, po dokladnym
        wymierzeniu wyszlo 65 pod, a po jakims czasie noszenia dobrych stanikow w
        biuscie mam 80 i licze jeszcze na wiecej :P.
        Twoj rozmiar tabelkowy to 70A. A jak na Tobie leza te 75B?
        • sunshine.kinia Re: 75/81 30.09.08, 15:02
          Wróce z pracy to się jeszcze raz zmierzę, bo na razie nie mam jak:)Co do tych
          75B to bywały ok, póki się ich troszkę nie ponosiło, wtedy zaczynały być luźne
          no i czułam że miseczki mi całego biustu nie obejmują, bo pod pachami miałam
          jakby bułeczki. To z racji tego, że ten mój szurnięty biust jest 'rozjeżdżający'
          się:)
          O dobre, ja też poproszę w biuście więcej o 3 cm, baaardzo się by mi przydało:)
        • sunshine.kinia Re: 75/81 30.09.08, 16:36
          No i rzeczywiscie, pod jest tak miedzy 69,a 70.
          • pitupitu10 69-70/81 sunshine.kinia 30.09.08, 19:39
            Spróbuj 30(65)C, a nawet 30(65)D, skoro miseczka w 75B jest OK.
    • julita77 Bylam u pewnej rudej Pani - dobralam mi biustonosz 01.10.08, 12:51
      przy moim 82 pod i 92-93 w biuscie dobrala mi 75 E z Triumpha Amourette 300
      bardzo zabudowany, poprawki trzy, na srodku lekko zebrany, obwod zmniejszony i
      ramiaczka tez. mam teraz nosic to cos przez 4 tygodnie.
      Przed wizyta zamowilam sobie necie FREYE Millie 75 D (bo slyszlam, ze duze
      miseczki). jak myslicie dam rade w niej chodzic? jak z obwodem pod biutstem w
      tych stannikach?
      • julita77 dodam, ze dzisiaj po 5 dniach zmienila mi zapiecie 01.10.08, 14:30
        na srodkowe, ledwo odycham
      • pitupitu10 Re: Bylam u pewnej rudej Pani - dobralam mi biust 01.10.08, 15:09
        Julito, najważniejsze to to, żebyś w nowym rozmiarze czuła się komfortowo, żeby
        nie uwierał i był wygodny. Jeśli ten Triumph jest ciasny, to dokup przedłużkę.
        Z twoich wymiarów wychodzi tabelkowe 75D, ale jeśli 75E ma dobre miseczki, to
        celuj w ten rozmiar. Millie nie znam, więc się nie wypowiadam.
        W obwodzie 75 jak najbardziej dasz radę chodzić.
        Powodzenia!
        • pitupitu10 Re: Bylam u pewnej rudej Pani - dobralam mi biust 01.10.08, 15:10
          Jeszcze dopytam: czy zmierzyłaś się wg instrukcji w pierwszym poście?
      • zawsze_zielona Re: Bylam u pewnej rudej Pani - dobralam mi biust 01.10.08, 15:58
        A ja jedne rzeczy nie rozumiem. Czemu dala Ci 75E i zmniejszyla obwod? Czy 70F
        nie pasowalo? Co u niej przymierzalas?
        Poczekaj na Mille i sama zobaczysz jak bedzie lezalo. Mozesz zawse wyslac
        zdjecia do galerii, to wspolnie sie zastanowimy i pomozemy.
        • julita77 zmniejszyla mi obwod nieduzo 01.10.08, 16:33
          mysle, ze max. po centymetrze z kazdej strony, a moze tylko o pol.
          I posrodku z przodu minimalnie zebrala w tym pasku pomiedzy. No zobaczymy,
          faktycznie biust trzyma lepiej, ale na razie trudno powiedziec. Jak Millie
          przyjdzie to dam Wam znac co i jak. I weme ja ze soba do rudej na kontrole....
          ciekawe co o nim powie ;-)
    • linia18 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 01.10.08, 21:17
      pod biustem mam 67, a w biuście 80, ostatnio kupiłam sobie triupmha 70B, ale jest za duzy:( wogóle nie wiem jak dobrać odpowiedni stanik, w sklepach niby jest wybór ale ze zbyt dużym obwodem albo zbyt dużą miseczką:/ chciałabym zeby nowy stanik nie zakrywał całych piersi;) gdzie można kupić dobre staniki przez internet? z góry dziękuje za rady:):)
      • pitupitu10 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 02.10.08, 11:31
        Witamy. :) Spróbuj rozmiaru 28(60)DD. Nie przejmuj się, jeśli będzie odrobinę za
        duży - właściwie to jesteś pomiędzy rozmiarami 28D i 28DD. W dobrze dobranym
        staniku biust wraca na miejsce, więc warto mieć mały zapas w miseczce.
        Zajrzyj do wątku o sklepach internetowych oraz do przewodnika Limonki - oba
        podlinkowane w spisie treści.
        • linia18 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 02.10.08, 20:37
          ale ja nosze A w polotach B, czy to możliwe że D będzie dobre??
          • pitupitu10 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 03.10.08, 12:44
            Wielkość miseczki zmienia się razem z obwodem. Wejdź do jakiegoś sklepu
            samoobsługowego, albo do działu z bielizną w supermarkecie i weź do ręki ten sam
            model biustonosza w dwóch rozmiarach, np. 70B i 85B. Zobaczysz różnicę.
            "Tabelkowo" rozmiar 28D jest na 79cm w biuście, 28DD na 81,5cm. Skąd jesteś?
            Może w twojej okolicy jest dobry sklep z brytyjskimi markami?
            Zanim zdecydujesz się na zamówienie określonego modelu, sprawdź w wątku
            producenta co o nim sądzą inne forumki.
            • linia18 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.10.08, 14:12
              z kraśnika, to jest woj lubelskie, poszukam:D ale z tym obwodem 60 albo 65 to ciężko jest znajść:/ dziękuje za rady:)
    • issa 68/80 02.10.08, 13:15
      Witam! Jaki rozmiar? Czy 60 D będzie dobre? Jakie staniki mam
      przymierzyć na początek, od czego zacząć poszukiwania?
      Wczoraj mierzyła Tango II 60DD w obwodzie ok, ale miseczki coś nie
      tego :) Robił mi bułki, piersi miały kształt stożka i generalnie
      (tak na oko) to nie było to.
      Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki i porady :)
      • ametyst89 Re: 68/80 02.10.08, 13:56
        60D powinno być dobre, aczkolwiek zdarza się niekompatybilność z tabelką ;)
        Najczęściej polecana na pierwszy stanik jest Freya Polyanna. Skoro mierzyłaś
        Tango w tym rozmiarze i bułkował to pewnie możesz się skłaniać nawet ku 60DD.
        Poza tym możesz być wąskofiszbinowcem jeśli fiszbiny w Tangu Ci nie odpowiadały
        (?). W jakim mieście i sklepie mierzyłaś to Tango?
        • issa Re: 68/80 02.10.08, 14:14
          Tango mierzyłam w Katowicach, sklep na al. Korfantego. Przymierzyłam
          jeszcze Ariza Berry ale to już w ogóle była porażka - za wąskie
          fiszbiny. Niczego więcej w rozmiarze 60 D nie było.
          • ametyst89 Re: 68/80 03.10.08, 17:04
            Może zajrzyj tam:
            6 zmysł ul.Dworcowa 1
            W wątku o sklepach stacjonarnych powinnaś znaleźć więcej możliwości.
            Nie poddawaj się :)
            • issa Re: 68/80 05.10.08, 11:39
              Dzięki, zajrzę tam.
              Nie poddam się :)
    • reviri 73/85 02.10.08, 19:00
      Świeżo nawrócona jestem z Jedynie Słusznego 75B. Jaki powinnam nosić rozmiar
      przy 73 cm pod i 85 cm w biuście? Poradźcie czy lepiej na początku 70 czy od
      razu szukać 65?
      • pitupitu10 Re: 73/85 reviri 03.10.08, 12:46
        Od razu szukać 30(65)DD.
    • aw25 81/87- 75A 03.10.08, 09:31
      Taki rozmiar kupuje ale i tak wygląda jakbym nie miała biustu(no bo
      w końcu różnica jest malutka). Może jest jakis model stanika dla
      mnie?
      • pitupitu10 Re: 81/87- 75A aw25 03.10.08, 12:50
        Czy dobrze się zmierzyłaś? Bardzo ciasno i na wydechu pod biustem i luźno
        normalnie oddychając w biuście?
        • aw25 Re: 81/87- 75A aw25 03.10.08, 14:50
          No niestety, nawet jak teraz mierzyłam powtórnie to wyszło /89. Ja
          od zawsze byłam po prostu płaska :-((( w ciąży było minimalnie
          lepiej, no i jak karmiłam, ale teraz znowu klapa. Chyba niepotrzenie
          zawracam Wam głowę. Chyba niewiele mozna zrobić.
          • yovenna 75B :) 03.10.08, 17:52
            Dziewczyno, nawet nie wiesz jakie masz szczęście, producenci robią bieliznę dla ciebie :DD

wklikałam na brytyjskim ebay'u dopowiednie dane i wyszła mi masa stanikow w Twoim rozmiarze

http://clothes.shop.ebay.co.uk/items/Womens-Underwear-Swimwear_?Type28035a=Bras1fb8a2&ChestSizeb2257200=34661&Cupsize1e3f68c3=B42&BraTypefe04fc29=StandardUnderwired54fbe498&_dmpt=UK_Women_s_Underwear_Design_2&_fln=1&_sacat=14221&_ssov=1&_trksid=p3286.c0.m282&Brand3d75b67=Charnos8f45e79c%7CElleMacpherson76b83a5e%7CFantasie3514482f%7CFreya40fc9c1%7CGossard6fceabeb

długi ten link :P

Postaraj się znaleźć cos miękkiego np:

i22.ebayimg.com/05/i/001/11/05/ed5c_1.JPG
            Freya Millie

PS: No dobra, producenci robią bieliznę dla nikogo. Dlatego nie wybieraj się na plac na zakupy bielizny, ale sprobuj raczej internet. Polecam marki takie jak Freya, Charnos, Gossard - ale modele nieusztywniane. Marki dostepne w sklepach stacjonarnych maja zrypaną rozmiarówkę... bo przeciez w rozmiar 75B muszą się zmieszcić dziewczyny o prawidłowych rozmiarach 60E, 60F, 60FF, 60G, 65D, 65DD, 65E, 65F... itd

Powodzenie :)
          • pitupitu10 Re: 81/87- 75A aw25 03.10.08, 20:13
            Czyli jednak 81/89? Przerzuć się na rozmiar 75B. Kiedy ubierasz stanik, to
            pochyl się, "wygarnij" biust do miseczek i odpowiednio wyreguluj ramiączka.
            Najlepiej zdecyduj się na staniki miękkie - w nich najlepiej widać, czy rozmiar
            jest dobry, no i nie narzucają swojego kształtu piersiom. Spójrz na stanik i to,
            co robi z twoim biustem krytycznym okiem. Czy nie ma bułek podpachowych? Czy nie
            ma bułek nad krawędzią miseczki? Czy stanik nadaje piersiom ładny kształt? Czy
            obwód dobrze trzyma biust, jest ścisły? A może jest raczej luźny, możesz go
            swobodnie zapiąć na najciaśniejsze zapięcie i jeszcze odciągnąć? W takim wypadku
            zdecyduj się na mniejszy obwód z przeliczoną miseczką: 70D. Pamiętaj, że stanik
            stanikowi nierówny: jedne mają mniejsze, inne większe miseczki; może się okazać,
            że z jednego modelu potrzebujesz 75B, a z innego 75C. Dostaniesz takie w każdym
            sklepie, szczęściaro. :))

Zrobić można bardzo dużo: możesz pokochać swój biust taki, jaki jest. Poczytaj
            Lobby, naucz się odróżniać staniki dobrze leżące i pomagające twoim piersiom od
            tych w złym rozmiarze, rozpłaszczających i chowających twoje piersi pod pachy.

To forum nie bez kozery nazywa się "Lobby Małobiuściastych". Jest tu pełno
            dziewczyn z doświadczeniami podobnymi do twoich. Jeśli uważasz, że masz bardzo
            mały biust, to zajrzyj tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=83690116
    • assia1100 70/78 03.10.08, 19:43
      Teraz noszę rozmiar 75 B,z poduszkami,jest troszkę duzy,ale mój biust wydaje się bardzo mały.Doradzcie jaki rozmiar jest dla mnie odpowiedni?
      • pitupitu10 Re: 70/78 assia1100 03.10.08, 20:16
        To 70 to bardzo ściśle mierzone? Spróbuj rozmiaru 30(65)B lub 28(60)D.
        • assia1100 Re: 70/78 assia1100 04.10.08, 14:41
          Tak scisle mierzone,hm nie rozumiem zabardzo tych rozmiar 30 (65) B i 28(60) D
          ,zwykle biustonsoze maja rozmiar np 75 B...
          • ametyst89 Re: 70/78 assia1100 04.10.08, 15:07
            Istnieją zwykłe biustonosze mające w obwodzie mniej niż 70 ;) Mistyczne 75B tak
            naprawdę odpowiada bardzo niewielkiej grupie kobiet.
          • pitupitu10 Re: 70/78 assia1100 04.10.08, 19:52
            W rozmiarówce brytyjskiej 28=60, 30=65.
            • assia1100 Re: 70/78 assia1100 05.10.08, 13:29
              gdzie mogę kupic takie biustonosze? -30(65) B lub 28 (60) D ,patrzylam na
              allegro ale kosztuja az 60 zł
              • pitupitu10 Re: 70/78 assia1100 06.10.08, 13:17
                > gdzie mogę kupic takie biustonosze? -30(65) B lub 28 (60) D ,patrzylam na
                > allegro ale kosztuja az 60 zł

Allegro, ebay, lobbowa giełda, sklepy internetowe (w spisie teści), sklepy
                stacjonarne (w spisie treści). Na pewno coś upolujesz. Hej, wolisz mieć tanie
                badziewie w złym rozmiarze, które będzie dalej rozciapywać ci biust, czy wydać
                te kilkadziesiąt złotych na stanik, który NAPRAWDĘ spełni swoje zadanie?
                • assia1100 Re: 70/78 assia1100 06.10.08, 15:35
                  no tak racja,ale ja mam male piersi i chcialabym je troche powiekszyc czy ten
                  biustonsoz to zrobi?
                  • pitupitu10 Re: 70/78 assia1100 06.10.08, 19:42
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=80316287&v=2&s=0
            • assia1100 Re: 70/78 assia1100 06.10.08, 20:59
              Dziekuje bardzo ale jeszcze jedno mnei zastanawia. biustonosz które są dla mnei dobre to - 30 (65) B oraz 28 (60) D tzn ze w rozmiarownce europejskiej to musze szukac biustnoszy- 65 B oraz 60 D? Dlaczego w jednym jest B a w drugim d?
              Wkleję pare linków i powiedzcie czy o takie biustnosze chodzi :)
              1. www.allegro.pl/item450739098_curvy_kate_portia_28g_28_g_60g_60_g_teal_lime.html
              2. www.allegro.pl/item450739703_panache_confetti_28g_28_g_60g_60_g.html#gallery
              3. www.allegro.pl/item450257253_sliczny_biustonosz_nowy_65_70b.html
              4. www.allegro.pl/item450252239_elegancki_biustonosz_nowy_65_75b.html
              5. www.allegro.pl/item452844548_biala_bardotka_rozm_65_b_nowa_z_metkami.html#gallery

Z góry dziekuję :)
              • pitupitu10 Re: 70/78 assia1100 07.10.08, 13:10
                > Dziekuje bardzo ale jeszcze jedno mnei zastanawia. biustonosz które są dla mnei
                > dobre to - 30 (65) B oraz 28 (60) D tzn ze w rozmiarownce europejskiej to musz
                > e szukac biustnoszy- 65 B oraz 60 D?
                Tak.

> e szukac biustnoszy- 65 B oraz 60 D? Dlaczego w jednym jest B a w drugim d?
                Ponieważ zmieniając obwód trzeba zmienić miseczkę. Rozmiary 65B i 60D są na tyle
                samo w biuście. Idź do sklepu i porównaj 70B i 85B.

POCZYTAJ FORUM, SZCZEGóLNIE FAQ! Znajdziesz tu wszystkie informacje.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75041526
                > Wkleję pare linków i powiedzcie czy o takie biustnosze chodzi :)

4 z nich nie są w twoim rozmiarze: 2 to 60G, w kolejnych dwóch aukcjach
                sprzedająca wciska kit (jeden ma obwód 75, drugi 80). Alles jest teoretycznie
                dla ciebie, ale z tego co kojarzę ma bardzo złe opinie.

Ważne: zanim kupisz stanik, wejdź przez spis producentów do odpowiedniego wątku
                marki i sprawdź, co o danym modelu sądzą inne forumki. Może się okazać, że to
                mało- albo dużomiseczkowiec, etc.
                • assia1100 Re: 70/78 assia1100 07.10.08, 14:56
                  Dziekuję bardzo ,poszukam :)
    • karolinaa_live Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.10.08, 14:07
      Witam;)jestem na początku uświadamiania;)Czy możecie mi pomóc dobrać odpowiedni
      rozmiar przy wymiarach 73 pod biustem i 89 w biuście?
      Będę bardzo wdzięczna
      • ametyst89 Brytyjskie 65E 04.10.08, 15:11
        Próbuj rozmiaru 30E (65E). Na początek postaraj się przymierzyć pare modeli,
        żeby zobaczyć, która marka leży najlepiej :)
        • karolinaa_live Re: Brytyjskie 65E 04.10.08, 17:04
          Właśnie wahałam się miedzy 70D a 65E;dzięki wielkie,teraz czas na eksperymenty!;)
    • yellow_rose Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.10.08, 15:22
      Czytam wątki i trochę się gubię. Proszę o pomoc w doborze kolejnych biustonoszy.
      Moje wymiary 65-67/82-83. Na razie wiem, że pasują na mnie obwody 60 cm.
      Mierzyłam 65 i były trochę za luźne.
      Nosiłam Panache Lilly 60DD i było ok, ale szybko się rozciągnął. Teraz noszę
      Zetę Freyi 60DD - miski są idealnie wypełnione, bardzo dobrze się w nim czuję.
      Początkowo myślałam, że nie powinnam nosić wąskofiszbinowców, bo miałam
      wrażenie, ze fiszbiny trochę ucinają mi pierś, ale już jest ok, fiszbiny
      dokładnie oplatają biust, więc chyba to była kwestia odzwyczajenia się od
      Panache i piersi musiały się inaczej ułożyć. Lola Freyi 60DD okazało się za
      mała. Potem dowiedziałam się, że to małomiseczkowiec, więc powinnam była wziąć
      60E. Evę Freyi jako ze to siostra Loly wzięłam więc 60E. Na razie czekam aż do
      mnie dojdzie.
      Czytałam też, ze Pollyannę lepiej brać o rozmiar większą - czy ryzykować 60E?
      Czy Freya Myrtle 60DD może okazać się dobra?
      I nie wiem już jaki rozmiar brać w przypadku Antoinette Black, Antoinette
      Porcelain, Rio, Phoebe, Maisie, Cassie i Clarissie, aby uniknąć ewentualnie jak
      najmniej błędów. Które są małomiesczkwoe, a które nie? Które się szybko
      rozciągają? Wiem, że na pewno Arabelki, więc nawet nie będę ryzykować. Słyszałam
      też, że Zeta się rozciąga, ale na razie mam jeszcze dwie haftki zapasu. Jest to
      dla mnie istotne, bo powyżej 60-tki jest już mi za luźno :/
      • pitupitu10 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.10.08, 19:55
        Informacje, które szukasz są w wątkach producentów. Spis producentów - w spisie
        treści.
    • kasieq_q 72/84 04.10.08, 21:44
      Nosze 70a,ale mam wrazenie,ze staniki dziwnie sie ukladaja... Prosze
      o opinie:)
      • pitupitu10 Re: 72/84 05.10.08, 12:35
        Spróbuj rozmiary 30D (65D).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka