ewka-007 78(79)/87(88) 17.10.08, 14:13 moze mi też ktoś pomoże. pod 78 i pół , 87 bez stanika w, w staniku miękkim 88-89.nosiłam 75a 75b push up :-( Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 78(79)/87(88) 17.10.08, 15:21 Przy 78,5 cm jesteś w dość komfortowej sytuacji, gdyż możesz rozpocząć od obwodu 70. Być może kiedyś zdecydujesz, że lepszy (w niektórych modelach) jest 65, ale na początek pewnie byłoby Ci zbyt ciasno. Dlatego też zacznij od 70D (32D). Pamiętaj o tym, aby przy zakładaniu pochylić się do przodu i porządnie wygarnąć piersi do miseczek. Nie zapomnij też o skróceniu ramiączek. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 72/86 - nathalie01 17.10.08, 21:04 Przy wymiarach 72/84-86 możesz próbować 65DD lub 65D. Ten drugi wówczas gdy masz 84. Odpowiedz Link
izor Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 18.10.08, 23:25 ja nie wiem czy tu czy gdzie mam pisac te wymiary? kochane... mam straszny problem z tymi moimi nanometrycznymi piersiątkami:/ moje wymiary mierzone wg zalecen waszych:): po biustem: 72 biust: 83 teraz zazwyczaj nosze rozmiar 70/75A/B... zawsze mega push-up ktory "rozlał" mi piersi bardzo daleko od siebie... prosze pomocy! piszcie na maila izato@buziaczek.pl Odpowiedz Link
pitupitu10 72/83 izor 19.10.08, 11:40 Zacznij od rozmiaru 65(30)D. Tyle wychodzi z wymiarów, ale jeśli 75A i 75B mają dobre miseczki, to możliwe, że będziesz potrzebować czegoś większego. Pamiętaj, żeby prawidłowo założyć stanik: pochylić się i "wygarnąć" piersi do miseczek i wyregulować ramiączka. Poczytaj forum, szczególnie informacje o modelach, które cię zainteresują. W spisie treści znajdziesz linki do wątkach o sklepach stacjonarnych i internetowych. Powodzenia! Odpowiedz Link
queenofspades 70 / 86 19.10.08, 21:03 Witajcie! Czytuję strony Lobby już od dłuższego czasu i nawet niedawno zrobiłam pierwsze sensowniejsze stanikowe zakupy, ale mimo wszystko poddaję się oficjalnemu "ostanikowaniu", bo nie do końca mi to wszystko gra. Niby wymiary: 70 pod biustem (ciaśniutko) i 85-86 w biuście i tabelkowo wychodzi 30DD, ale... Mam dwa staniki Frayi w rozmiarze 30DD - modele Madison i Antoinette. Oba pięknie leżą na mostku, piersi nie bułkują górą, fiszbiny w Madison idealne, w Antoinette jakby sztywniejsze, choć długością i kształtem nie różnią się prawie wcale w tych modelach. Nie podoba mi się za to pokaźny wałeczek podpachowy (zdrobnienie nie jest tu adekwatne, bo jest naprawdę spory!). Mimo, że fiszbiny celują w środek pachy i idealnie obejmują calutką pierś! Poza tym - mam jeszcze nietrafioną rozmiarem różową Arabellę 30E. Leży ładnie (choć przy pierwszym noszeniu fiszbiny wbijały się niemiłosiernie w mostek), ale w miseczkach mam u góry o wiele za powietrza. Macie jakieś pomysły? Czy ten wałeczek przy 30DD (gorszy przy Antoinette) to wynik lat noszenia 75B (a raz nawet 80A!) czy jednak miska za mała? Dodam, że Arabellę nosiłam ze dwa dni, po czym uznałam, że jest zdecydowanie za duża i - mimo, że śliczna - poszła na dno szuflady. Madison mam od nieco ponad 3 tygodni a Antoinette tydzień. Odpowiedz Link
gosiadzika moje wymiary 76/88 22.10.08, 10:44 wyszło z kalkulatora 70D lub 65DD/E kupiłam debenhams (presence) - 32 D czyli 70 D leży ja ulał :)))) czyli może się okazać że będę potrzebować większy?? a ja nie potrafiąc się oprzeć mojemu wielkiemu biustowi zakupiła na allegro 7 staników o tym rozmiarze, a stare 75 B chyba wyrzuce:) Odpowiedz Link
moonlight80 odpowiedź dla gosiadzika 22.10.08, 11:05 drzewko sie trochę zaburzyło,ale trudno. Nie szalej z tym 70D,tez na początku popełniłam ten błąd a bardzo szybko przeszłam na 65-tki,przy wymiarach wyjściowych prawie jak Ty.Także z czasem zakup sobie coś z 65DD na allegro(polecam wątki producentów staników do poczytania) i sama zobaczysz różnice a migracja bedzie działała jak sie mocniej ściśniesz pod biustem,tylko dobrze wygarniaj biust do miseczek Odpowiedz Link
gosiadzika Re: odpowiedź dla gosiadzika 22.10.08, 11:34 dziekuję za szybka odpowiedź. kupiłam też la senza 65DD i mam w niej straszne buły już -ale nie żal bo kupiona za grosze na allegro :) wiecie ja mam taką blokadę normalnie w podświadomości - ostatnio weszłam do sklepu z bielizną i nie potrafiłam powiedzieć 70D :))) powiedziałam 75B - to jest strasznie mocno zakodowane gdzieś tam. A co dopiero E literka - wymiata :) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: odpowiedź dla gosiadzika 22.10.08, 11:43 wiem o co Ci chodzi tez długo nie mogłam uwierzyć ze moge miec miskę E,ale to jest cudowna świadomość-witamy w klubie szczęśliwie nawróconych.Skoro ta la senza robi buły to mozesz tez próbowac 65E tylko pewnie la senze wzięłaś usztywnianą?Bo ja miałam tez blokadę przed całkiem miękkimi i brałam lekko gąbkowane na samym początku po uświadomieniu. A dopiero w całkiem miękkim staniku można dobrze ustalić swój rozmiar.I prosze Cie tylko porzuć myśl o 75B na zawsze:) Odpowiedz Link
gosiadzika Re: odpowiedź dla gosiadzika 22.10.08, 13:08 jest miękka na fiszbinach ,lekko utwardzana tak wygląda: allegro.pl/item442687236_442687236.html jak otworzyłam to stuknęłam się w czoło - myśląc standardowo - co ja tam do cholery włożę -a tu proszę taka niespodzianka :) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 70 / 86 22.10.08, 10:59 Witaj Skoro jeszcze niedługo nosisz nowe staniki to bedziesz szła w kierunku 30E bo te wałki podpachowe powinny Ci zmigrować-tylko musisz je naprawde dobrze wygarniać po kilka razy dziennie do stanika.Nie dziwne ze arabella jest za duża bo to dużomiseczkowiec.Natomiast skoro wałek masz większy w antoinnette która ma mniejsze miski niż madison(moje doświadczenia)to dobrze myślisz ze po prostu michy robią sie powoli za małe.Ale to raczej powód do radości:)choć pieniazki zainwestowałaś ale mozesz zawsze sprzedac na giełdzie lub na allegro Odpowiedz Link
queenofspades Re: 70 / 86 22.10.08, 20:26 Dzięki wielkie :). Wałek wgarniam do misek sumiennie, bo drażni mnie jak mało co i mam nadzieję, że grzecznie przemigruje, gdzie trzeba. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 70 / 86 22.10.08, 22:39 Tez bym powiedziala 30DD. Waleczek to efekt wieloletniego noszenia zlych stanikow. Wmasowuj go codzinnie do miseczki, za jakis czas zintegruje sie z reszta piersi. Wazne, by bylo miejsce na ten waleczek w miseczce inaczej czyli innymi slowy miseczka powinna byc troche za luzna. Arabelka jest byc moze za duza, w kocu 30E jest na 89 cm w biuscie. Odpowiedz Link
suszona.sliwka 82/95 75 C 22.10.08, 17:23 75 C wydaje się dobrany prawidłowo, choć nie każdy ze względu na szeroki rozstaw. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 82/95 75 C 22.10.08, 22:41 Mnie sie wydaje, ze 75C ma stanowczo za mala miske. Powiedzialabym raczej 75D ewentualnie 75DD (czyli 75E w europejskiej rozmiarowce). Odpowiedz Link
suszona.sliwka Re: 82/95 75 C 23.10.08, 09:02 Z kalkulatora mi wyszło że 75 E. Sprawdzę dzisiaj rozmiar w sklepie. Dziwne jest to, że mi się na prawdę wszystko mieści w C, nic mnie nie gnieci, nic nie wystaje i nie odstaje. W miskę E chyba mi się głowa zmieści hehe :) Odpowiedz Link
mar-ylou Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 22.10.08, 17:45 Mam chyba jeśli dobrze zmierzyłam 73/83. Zawsze noszę 75A ale myślę, że mój biust jest bardzo spłaszczony. Mam małe piersi i przez to zawse wstydzę kupować się stanik. Biorę więc pierwszy który mi się spodoba w znanym mi od lat rozmiarze 75A i kupuję nawet bez mierzenia. Mam ładny stanik formy Konrad w rozm.65B ale on jest wyjątkowo mały i bardzo ciśnie pod biustem, w miseczkach też wydaje się mały więc go nie noszę. Forum mi się podoba, ale nie rozumiem też do końca jak to jest z tymi rozmiarami. Rozmiary polskie różną się od brytyjskich.W sklepie stacjonarnym mam mozliwość sprawdzenia rozmiaru na metce gdzie jest podanych ich kilka odpowiadajacych sobie. Inaczej jest w internecie, więc jeśli wchodzę na stronę firmy o polskiej nazwie to mogę mieć pewność, że jest podana polska rozmiarówka, a jeśli nazwa firmy wydaje się obcojezyczna to znaczy, że przy produktach jest rozmiarówka bryjska czy jaka? Odpowiedz Link
ca.melia JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 teraz ja 22.10.08, 18:58 Witam. Z przyjemnością dołączam do grona i z pokorą proszę o radę. Pod biustem 77 cm W biuście bez stanika 81 cm Noszony rozmiar 75A lub B -push up Nie napiszę ile mam w staniku, ponieważ od urodzenia dziecka, czyli od 7 lat chodzę w "poduszkowcach" i byłoby to niemiarodajne. Fakt, na co wcześniej nie zwracałam uwagi, biust się robi jak naleśnik:( po zdjęciu poduch. Marzy mi się staniczek normalny, bez wkładek. Kiedyś miałam większy ii ładniejszy biuścik ale dziecię mi zeżarło:P Pozdrawiam serdecznie:)))) Odpowiedz Link
ca.melia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 teraz j 22.10.08, 19:09 - a jak się ścisnęłam tak mocniej, to pod biustem mam 76 cm Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 teraz j 22.10.08, 23:11 Jeśli do tej pory nosiłaś 75A/B to spróbuj zmierzyć staniki z obwodem 70 i miskami B lub C, z niektórych modeli może A. Ten zakres rozmiarów jest dostępny w wielu sklepach. Pamiętaj o pochyleniu się przy mierzeniu i skróceniu ramiączek. PS. Być może w przyszłości będziesz chciała spróbować stanika z mniejszym obwodem. Odpowiedz Link
ca.melia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 teraz j 23.10.08, 17:29 Namierzyłam się jak durna i niestety wyszłam załamana, bo: - owszem 70 cm w obwodzie jest ok. ale absolutnie nie B ani C bo nie mam tam co włożyć, miseczki bez poduch to jedna wielka tragedia. Niby 70 A obejmuje mi cały biust, pochyliłam się, zagarnęłam, ułożyłam i.... deska totalna. Miseczka B z lekko usztywniona (nie taki push up a taka wyprofilowana) z góry odstaje i na nic zagarnianie, regulowanie ramiączek. Bo owszem górny brzeg miseczki po regulacji przylega ale w środkuu pustka. Miseczka A niby ok ale w w bluzce decha zupełna. I co teraz? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 teraz j 23.10.08, 20:44 ca.melia napisała: > Namierzyłam się jak durna i niestety wyszłam załamana, bo: > - owszem 70 cm w obwodzie jest ok. ale absolutnie nie B ani C bo nie > mam tam co włożyć, miseczki bez poduch to jedna wielka tragedia. > Niby 70 A obejmuje mi cały biust, pochyliłam się, zagarnęłam, > ułożyłam i.... deska totalna. > > Miseczka B z lekko usztywniona (nie taki push up a taka > wyprofilowana) z góry odstaje i na nic zagarnianie, regulowanie > ramiączek. Bo owszem górny brzeg miseczki po regulacji przylega ale > w środkuu pustka. Miseczka A niby ok ale w w bluzce decha zupełna. > > I co teraz? Rozmiary 70B/C podałam na podstawie tego, że nosiłaś 75A/B. Tabelkowo wychodziło Ci 70A, ale ono jest mniejsze od rozmiarów, które nosiłaś do tej pory dlatego zasugerowałam większe miski. Nieraz zdarza się, że tabelka sobie, a nasz biust sobie. Ale w Twoim wypadku to pewnie będzie jednak 70A. To jaki dokładnie fason wybierzesz będzie w dużej mierze zależeć od Twojego samopoczucia w danym fasonie. Biustonosz bez wkładek, który przestanie spłaszczać biust pewnie sprawi, że z czasem biust odzyska swój naturalny kształt, ale efekt w bluzce będzie na pewno skromniejszy niż w biustonoszu z dużymi wkładkami. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 22.10.08, 22:45 Powinnas sprobowac chocby 70B a jeszcze lepiej 65D. Konrad 65B ma stanowczo za mala miske i dlatego Cie cisnie. Brytyjska rozmiarowk to 28, 30, 32 itd czyli w calach i miski maja inne literki (np DD w europejskiej rozmiarowce to bedzie E). Poczytaj tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 22.10.08, 23:04 Mar-ylou spróbuj rozmiaru 65D (brytyjskiego 30D) - wówczas Twój biust Ci podziękuje i przestanie być spłaszczony! O rozmiarach możesz poczytać tu: stanikomania.blox.pl/2008/10/W-gaszczu-rozmiarow.html PS. 65B Cię ciśnie, gdyż ma za małe miski. Odpowiedz Link
mar-ylou 73/83 22.10.08, 23:13 zawsze noszę zupełnie niedopasowany 75A, ale nie czuję się dobrze. Stanik przekręca się z każdym ruchem, brrr. Odpowiedz Link
blackzazie 80/98 28.10.08, 13:33 Dziś się zmierzylam zgodnie z instrukcją. Mam 80 cm pod biustem i 98 w biuście. Do tej pory nosiłam 75B czasem C. Nigdy nie miałam dobrze dobranego stanika, ale dopóki nie trafiłam tutaj nie wiedziałam o co chodzi z tym moim biustem. Myślałam, że skoro mam naprawdę małe piersi to miseczka B jest dla mnie, a tu bułki które się tworzyły powyżej stanika to mój feler. Do tej pory staniki, które nosiłam miały za mały rozstaw miseczek, tak myślałam, teraz po lekturze wiem, że miski po prostu były za małe. Z kalkulatora wyszło mi, że mój rozmiar wg brytyjskiej rozmiarówki to 70FF, wg polskiej 70I. Zacznę szukać takich rozmiarów i przymierzać. Macie jakieś rady? Odpowiedz Link
paskudek1 68/78 22.10.08, 19:22 dziewczyny pomóżcie. Namówiłam jedną zakompleksioną małobiuściastą żeby się wymierzyła. Mam nadzieję ze te pomiary są dobre, powiedziała ze pod mierzyła się ciasno w biuście luźno i tak jej wyszło. Z mariskowego kalkukatorka wyliczyłomi 60D, dziewczyna raz że do tej pory nosiła.... 75A:) to jeszcze wzdraga się przed wydaniem nawet 50 zeta. No wiem, matka dwojga dzieci bez pracy:( Podsuńcie jakies tanie modele bo w Kutnie stacjonarnie nie przymierzy NIC Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 68/78 22.10.08, 22:48 To bedzie 60D. Moze polska Melissa, oni szyja dosc tanio. ALbo allegro. Odpowiedz Link
wrz0s 73, 85, wątpliwości rozmiarowe 22.10.08, 21:27 Sprawdziłam rozmiar jaki powinnam nosić, zgłaszało się tu już parę dziewczyn z moimi wymiarami: pod biustem 73, w biuście 85. Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią, że w związku z tym moim rozmiarem ma być 65D. no trudno- weszłam na allegro, znalazłam stanik w takim rozmiarze: (allegro.pl/item465863313_panache_salsa_fuksja_65d_sliczny_nowy.html) ale kurcze, nie ma głupich, moje piersi są na górze niezbyt pełne i może mam dość duże sutki, ale na pewno nie są większe niż możliwości mojego organu wzrokowego.. stanik byłby na mnie za duży na pierwszy rzut oka. na drugi chyba też. na trzeci na pewno. krótka piłka- co teraz? może jednak wzrok mnie myli, i nie znam możliwości swojego biustu? ech. mówcie co chcecie, ale duży biust to dobry biust. Odpowiedz Link
wrz0s Re: 73, 85, wątpliwości rozmiarowe 22.10.08, 21:29 poprawny link to oczywiście allegro.pl/item465863313_panache_salsa_fuksja_65d_sliczny_nowy.html nawias się załapał powyżej Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 73, 85, wątpliwości rozmiarowe 22.10.08, 22:53 wrz0s napisała: > stanik byłby na mnie za duży na pierwszy rzut oka. na drugi chyba > też. na trzeci na pewno. > krótka piłka- co teraz? może jednak wzrok mnie myli, i nie znam możliwości > swojego biustu? Nie wiem czy wiesz, ale stanika nie kupuje się na oko (czy też rzut okiem), ale na biust. ;) Całkiem możliwe, że nie znasz możliwości swojego biustu. Myślę, że powinnaś spróbować 65D. Tylko pamiętaj, żeby przy mierzeniu pochylić się, wygarnąć piersi spod pachy i skrócić ramiączka! PS. Każdy biust jest dobry, zwłaszcza jeśli jest dobrze ostanikowany! PS2. Przy Twoich wymiarach zdarza się, że 65D jest za małe i trzeba sięgać po 65DD. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 73, 85, wątpliwości rozmiarowe 22.10.08, 22:54 Moze sie okazac, ze jednak 30DD, bo 30D jest na 84 w biuscie. Stanik kupujemy na piersi a nie na oko, wiec rzut oka na zdjecie w niczym nie pomoze;) To bardzo ladny stanik, czy bedzie na Ciebie pasowal, tego nie wiem. Nie masz zadnego punktu odniesienia, od czegos musisz zaczac. W kazdym razie wielu z nas sie wydawalo, ze miski sa wielkie a po porzadnym wygarnieciu okazywal sie za maly. Glowa do gory! Odpowiedz Link
sug Re: 73, 85, wątpliwości rozmiarowe 23.10.08, 09:31 Salsa jest modelem małomiseczkowym, więc odradzam zakup rozmiaru tabelkowego. Tak jak dziewczyny napisały wyżej, spróbuj 65DD, bardziej przyszłościowy. Odpowiedz Link
1.daria277 68/84 22.10.08, 21:35 Witam po raz kolejny. Znowu potrzebuję pomocy. Mam 67/68 pod biustem i 84 w biuście. Miałam już Freyę Angelicę 60E i była trochę mała na jedną pierś(miałam podwójny cycek:/) i robiła mi się bułeczka pod pachą. Spróbowałam od razu 60F Panache Flamenco. Tutaj już była kompletna porażka. Włożyłam ten stanik i praktycznie od razu go zdjęłam. Cały się na mnie marszczył. Staniki nakładam na pewno dobrze. Wygarniam pierś skąd tylko się da i wkładam do miseczki:P Pomóżcie Drogie Małobiuściaste, bo zauważyłam, że od tych głupich push-upów mam uformowaną bułeczkę obok pachy:( Musze dobrać sobie stanik, który w końcu zbierze wszystko do miseczki. Aha! I jeszcze jedno. Mam piersi bardzo mocno rozstawione na boki, więc jak będziecie mi coś proponowały, to weźcie to też pod uwagę. Odpowiedz Link
kofana 81/92 23.10.08, 11:48 Witam, I ja proszę o pomoc. Bardzo szeroko rozstawione piersi :) Odpowiedz Link
kofana Re: 81/92 23.10.08, 11:49 kofana napisała: > Witam, > > I ja proszę o pomoc. Bardzo szeroko rozstawione piersi :) Zapomniałam napisać że od zawsze noszę 75A, ale tylko pushupy, pozostałe są za duże. Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 81/92 23.10.08, 12:09 Witamy Moze na początek spróbuj 75C,tego masz mase w sklepach i najważniejsze to dobre wygarnianie do miseczek biustu Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 81/92 23.10.08, 12:12 Przepraszam nie doczytałam tego ze nosiłaś do tej pory 75A,tylko nie wiem naprawde jakim cudem mieściłaś sie w te miseczki,to moze jednak obwód 70 byś spróbowała skoro jestes przyzwyczajona do 75-tki,myslałam ze nosiłaś moze 80A.Czyli jednak mogłabyś spróbować 70D Odpowiedz Link
kofana Re: 81/92 23.10.08, 12:34 moonlight80 napisała: > Przepraszam nie doczytałam tego ze nosiłaś do tej pory 75A,tylko nie wiem > naprawde jakim cudem mieściłaś sie w te miseczki,to moze jednak obwód 70 byś > spróbowała skoro jestes przyzwyczajona do 75-tki,myslałam ze nosiłaś moze > 80A.Czyli jednak mogłabyś spróbować 70D No właśnie tak czytając się zastanawiam, czy skoro 75 jest w sam raz, należałoby spróbować 70-tki (i pogodzić się z tym że na początku będzie zbyt obcisła). A mieściłam się na zasadzie takiej, że "po bokach" jest w sam raz, a im bliżej środka tym więcej przestrzeni w miseczkach. Nie wiem jak to obrazowo opisać. Dzięki za wskazówki, poprzymierzam :) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 81/92 23.10.08, 12:42 Przeczytaj sobie mój wpis apropo migracji,miałam takie samo zdanie o moich piersaich i uważałam ze chyba nikt nie ma tak szeroko ich rozstawionych jak ja.Na pewno będzie Ci coś migrowało i wygląd piersi bedzie sie poprawiał,będą sie zblizały do siebie.Szczególnie ze nosiłaś push upy to teraz piersi nie są w dobrym stanie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85720035&a=85760695 Odpowiedz Link
kofana Re: 81/92 jednak 78/92 25.10.08, 19:28 zmierzyłam się jeszcze raz i na wydechu i ciasno to jest jednak jakies 78 cm :) Nabyłam wczoraj w buduarze biustonosz 70D- oczywiście powątpiewanie, jak go przymierzałam (jak to: D?? to nie dla mnie przeciez, ja jestem A- najmniejsza z mozliwych). Jaki to jednak czlowiek bywa głupi- nawet jeśli czasem przymierzałam staniki z obwodem 70, to nigdy bym sie nie pokusiła o coś ponad A, tak to miałam zakodowane od zawsze. 70D leży idealnie (po wygarnięciu zewsząd), nawet nie uciska za bardzo, zastanawiam się, czy nie spróbować następnego 65DD ku lepszej migracji, co myślicie? Nie wiem, gdzie wpisywać podziękowania, ale nie mogę się oderwać od patrzenia na swój biust :D Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 81/92 jednak 78/92 25.10.08, 19:48 Super! Ale jesteś pewna, że to 70D nie jest za małe? Jaki model kupiłaś? Bo standardowo rozmiar 70D jest przeznaczony na 89cm w biuście, a Ty masz 3 cm więcej (a to ponad 1 rozmiar w misce) i teoretycznie powinnaś nosić raczej 70DD. Jeśli chciałabyś próbować czegoś o obwodzie 65 to raczej 65E lub 65F. 65E jest na 89 cm w biuście 65F jest na 91,5 cm w biuście Bo 65DD jest na 86,5cm w biuście, więc na Ciebie może być jednak za małe w miskach. Poza tym zawsze musisz brać poprawkę na to czy dany model jest dużo- czy małomiskowy oraz czy jest rozciągliwy czy ściśliwy. Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 68/84 1.daria277 23.10.08, 12:17 Może spróbuj jednak czegoś mocniej ścisłego z 65-tek skoro te 60-tki Ci nie leżą.Ścisła jest np.freya polyanna i różowe rio.Tylko rozmiarowo to nie jestem pewna wiec moze do wątku producenta zajrzyj,ale polly raczej 65DD,a rio jako dużomiseczkowiec 65D Odpowiedz Link
niesfornaaa 73/88 24.10.08, 14:21 moje wymiary to 73/88, aktualnie noszę 75B. odnoszę momentami wrażenie, że jest to jednak troszkę za mały rozmiar, bo czasami piersi "wylewają się" ze stanika ;) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 73/88 24.10.08, 15:27 Mysle, ze 30E powinno byc dobre. W polskiej rozmiarowce do bedzie 65F Odpowiedz Link
albina30 Re: 73/84 24.10.08, 15:20 Witam, czytając te wszystkie wieści po prostu jestem w szoku. Już trzeci dzień myślę o tych moich stanikach i rozmiarze 75B, który mam wątpliwą przyjemność nosić i powiem Wam że już nie mogę się doczekać pierwszych zakupów w nowych rozmiarach. Według tabeli rozmiarów sama wybrałabym rozmiar 70C lub 65C. Napiszcie czy dobry i jaki Wy drogie kobietki byście mi doradziły. Moje staniki, które mam są usztywniane, z fiszbinami i przesuwają się nagminnie. Nigdy nie nosiłam całkowicie miękkiego stanika! czekam z niecierpliwością na mój rozmiar ;-) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 73/84 24.10.08, 15:29 IMO 65(30)D powinien byc dobry. 65C bedzie na pewno za maly, obwod w 70C moze byc zbyt luzny. Odpowiedz Link
albina30 Re: 73/84 24.10.08, 15:52 dzięki, ale to ja jestem naprawdę zielona i nie wiem co kryje się za skrótem "IMO"? a czy polecisz mi czego najpierw powinnam zacząć szukać, od której firmy zacząć? dzięki Odpowiedz Link
el-wi-ra-76 69/81 24.10.08, 20:12 Jaki rozmiar byście mi doradziły? Dotąd nosiłam 75B, to zupełna porażka, chcę w końcu mieć dobrze dobrany biustonosz, poradźce coś Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 73/84 25.10.08, 10:03 IMO= in my oppinion, czyli moim zdaniem. Poczytaj forum (zacznij od watkow producenckich, SPIS PRODUCENTOW), poogladaj staniki i wybbierz takie, ktore Cie sie podobaja. Najwazniejsze jest, by stanik byl w dobrym rozmiarze i miekki (czyli bez gabek). Odpowiedz Link
necia20 78/86 25.10.08, 19:57 Juz nie wiem gdzie mam pisac, bo trzeci raz przeklejam moja wypowiedz-chyba mnie stad wyrzucicie w koncu :( ale nikt nie chce mi pomoc =..( Raz kozie smierć wkleje jeszcze raz: " Na poczatek moje wymiary 78/86cm Kupilam Freye Amelie(juz nam nazwe!) 70C(32C). Na dole b.ladnie trzyma,zaokragla.. a o gory pełno zmarch..pełno a gora piersi plaska:/ strasznie to wyglada.. takie male cycasie :/ uff.. Mam z F&F z tesco 70C i 70B ale tez na dole potrzymuje a u gory plasko(brzydko to wyglada) choc tu zmarchy nie ma.. We freyi nie liczac zmarch, jak ubiore np. bluzke czy sweter to wygladam lepiej niz bez biustonosza lub w tych z tesco (innych biustonoszy w miare dobrze lezacych w normalnych polskich sklepach, np. w forum, m1 i takich pobliskich nieznalazlam choc sporo sie wymierzylam. Ale czuje sie zle.. choc moze i bym trafila na biustonosz dobrze lezacy na mnie miekki np. po wielu wielu zamowieniach z zagranicznych sklepow(jak wiele z was) to i tak one mi piersi nie powieksza,moze jedynie ksztalt poprawia, albo 1,2 cm powieksza(jak czytalam u niektorych z was sie zrobilo). Ale czuje zawstydzona chodzac z tak malym biustem po miescie. WIele lat mialam z tego powodu nieprzyjemnosci, podstawowka, gimnazjum (jak chodzilam jeszcze bez stanika..) az do momentu kiedy postawilam na swoje i mama kupila mi lekko usztywniany biustonosz, wprawdzie zakrywal tylko to czego nie mialam i byl dosc plaski(nie jak teraz te calkiem twarde push apy) ale zaczeto mnie inaczej traktowac w szkole, lepiej sie czulam,choc wiedzialam ze pod stanikiem i tak nic nie mam.. Piersi urosly choc nie za wiele ale dopiero w liceum. Teraz mam 1,5 roczne dziecko (22lata;)mam) ale karmilam je 2 tygodnie, wielkosc i ksztalt piersi sie nie wiele zmienil, moze troszke bardziej wisza,a raczej sa takie splaszczone do przodu jak szkocznie małysza-moje ulubione okreslenie;) , gora niepelna do tego, i jeszcze duze otoczki:/ Nie umiem sie przełamac i chodzic w miekkim nawet jakby byl dobrze dobrany.. Niestety zwracam uwage co ludzie o mnie mysla.. i chce sie czuc piekna.. Nie ejstem szczuplą osoba.. mam dosc brzuszek, duza pupe i do tego malenki biuscik..Lepiej on wyglada wlasnie na drobnej kobiecie,niz na troche wiekszej:( brzuch wystaje wiekszy od cyckow.. prawie ich nie widac.. wiec chyab nie ma sie co mi dziwic.. :/ Zmienialam jednak biustonosze na 70(ew ciasne 75) B. I musze przyznac ze od moze pol roku je nosze,ale moje piersi nabraly troche lepszego ksztalu. Widze ze w dobrym miejscu jest pod biustem.. Jest owszem usztywniany,ale nie ma na dole tej wypchanej bułki-pushka, ale jednak cała miseczka jest sztywna..(pushupy i tak nie podnosily mi biustu bo nie mialy co-naprawde roznicy nie widzialam.. Nie moge nosic zanych bardotek-bo pustka. Wiele biustonoszy jest za malo zabudownych i wtedy jak sie schyle widac pustki i sutki.. a o otooooczkach juz nie mowie nwet.. Znalazlam jednak(na targu za 10zl-czyli te biustonosze ktorych wy-te ktore znalazly swoje miekkie piekne biustonosze- nienawidzicie) troszek wlasnie bardziej wyzsze.. Tyle z mojej historii i choc chcialabym miec miekkie biustonosze..to sie nie odwaze chodzic w malych liliputkach, niestety czuje sie bardzo niepewnie-a i tak mam wiele kompleksow-choc ten chyba najwiekszy.. Jak myslicie, czy dobrze dopasowane rozmiarowo usztywniane biustonosze (bez wkladek wypychajacych) moga byc dobre dla piersi? bo wciaz czytam o tym jakie sa one dla nas złe.. ale moze jednak??? (Aha nawet w push apach nigdy nie mialam w biustonoszu piersi wypchanych-jak wiekszosc ma(jak czytalam mowicie ze np. do dekoldow puszki sie nadaja- u mnie nie bo i tak nie wypychaja) i nie mialam zadnej kreski miedzy nimi.. )". Czytajac kazdego dnia na nowo forum znow jakas nabieram nadzieje małą na miekkie biustonosze.. przeciez musi sie dac zrobic z niczego cos;) Wyslalam zdj freyi do galerii(choc dostepu nie mam), zaraz wysl zdj tez tych z F&F z tesco.Mam tez w bluzce bez stanika-widac dokladnie ksztalt piersi ale jak wiadomo do galerii tylko wysyla sie zdj w stanikach tak? (Wiem wiem na zadne maile nie wysylac;) bo moze ktos tylko chciec poogladac a ze zdj nie idzie okreslic rozmiaru ;)) czytalam regulamin.. =]) ale do galerii bezpieczniej a nie latwo z moim ksztaltem czegos tak oczywistego dobrac.. wiec myslalam ze moze mogloby pomoc. ale jak nie to nie bede wysylac;) MOze po obejrzeniu mnie w tych biustonoszach cos doradzicie.. czy aby te 70C a moze po poprostu ta freya za duza.. sama nie wiem... POMOZCIE! Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 78/86 25.10.08, 20:26 Wyrzucić Cię nikt nie wyrzuci. Może po prostu niewiele osób zna odpowiedź na Twoje pytania, a poza tym żyjemy w kulturze obrazkowej i widok takiego dłuuugiego tekstu pewnie nieco przeraża ;) Ale przejdę do konkretów... Zjawisko, które opisujesz w swojej Freyi to pewnie słynna "Freyowa zmarcha". I nie jest to wina Twojego biustu, ale po prostu krój biustonosza jest nieodpowiedni - nie tylko dla Twojego biustu, ale dla biustów wielu forumowiczek. Pisząc krótko jest to wina producenta, który w małych miskach produkuje kształt, który jest dobry dla bardzo małego procenta kobiet. Żeby temu zaradzić musisz poszukać modelu, który będzie dla Ciebie korzystny. Jeśli chodzi o usztywniane, to dobrze dobrane staniki usztywniane są lepsze niż źle dobrane staniki usztywniane. Problem tylko w tym, że dużo ciężej je dobrać oraz nie widać co się dzieje pod biustonoszem (w misce). Jeśli nie jesteś w stanie zaakceptować swojego wyglądu w miękkim staniku to chyba nie warto się zmuszać. Lepiej zastanów się dlaczego tego wyglądu nie jesteś w stanie zaakceptować. Piszesz, że zwracasz uwagę na to co myślą o Tobie inni i chcesz czuć się piękna. Każda z nas chce czuć się piękna i każda z nas jest piękna. A ten centymetr gąbki w biustonoszu naprawdę nie ma wielkiego znaczenia. Jeśli chodzi o galerię to w ogóle nie zrozumiałam co miałaś na myśli... PS. Z doświadczeń forumowiczek wynika, że biust jest bardziej niszczony przez ciążę niż karmienie. Odpowiedz Link
necia20 Re: 78/86 27.10.08, 17:49 No tak niestety przesadzilam z iloscia tekstu;) ale mam takie sklonnosci do szerokiej wypowiedzi, o dziwo tylko pisemnej, bo z rozmowa gorzej mi idzie;) Co do freyi to mnie pocieszylas ze to jej wina nie moja:) Proponujesz mi abym poszukana model, który będzie dla mnie korzystny, masz moze pomysly co do konkretnych nazw biustonoszy. Jak wspominalam moze i udalo by mi sie nazbierac kaski by np. 2 kupic jakies i ew odeslac ale musialabym miec konkretne modele,albo przynjamniej te bardziej prawdopodobne ktore beda odpowiednie, bo niestety nie dam rady np. z 10razy zamawiac a czuje ze kazda nie udana proba doboru biustonosza bardziej sklania mnie do tych usztywnianych. A co do galerii e to nie wazne;) lubie mieszac po prostu:) Co do ciazy i karmienia-mialam szczescie(w koncu 2 tyg karmienia to niewiele) ze moj biust(ktory mi sie nie podoba) nie zrobil sie jeszcze gorszy,mizerniejszy-ale za to mam rozstepy, ktore wygladaja jak sloneczko wookol otoczki:) ale tym sie nie przejmuje. Bardzo dziekuje za Twoja odpowiedz. Licze ze po poznaniu tendencji mojego biustu;) bedziesz umiala doradzic mi jakies modele.. i inne dziewczyny tez:) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 78/86 27.10.08, 21:26 Poszukaj innego kroju. Może zamiast Freyi spróbuj Elle Macpherson, Fayreform, Panache. Trudno polecić mi coś konkretnego. Może byłoby łatwiej gdybyś wysłała zdjęcia do galerii. Poczytaj też ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82228883 Odpowiedz Link
malenka08 69/76 26.10.08, 13:47 70 A jest za duże, z push up'ami jest dobry, ale tylko przez jakiś cza, bo szybko się rozciąga.. z kolei 65A jest za małe Odpowiedz Link
kaczencja Re: 69/76 26.10.08, 15:35 Normalnie poleciłabym Ci 65A, ale skoro mówisz, że jest za małe, może warto spróbować 65B - miseczka będzie większa niż w 65A, ale nieco mniejsza niż w 70A. Nie wiem, jakie 65A dotąd mierzyłaś, tzn. jakich firm to były staniki i jakie fasony. Jeśli zdecydujesz się na wypróbowanie 65B, polecam takie firmy jak Elle Macpherson, La Senza, Marks and Spencer - są to fajne firmy dla dziewczyn z mniejszym biustem. Mogłabyś też wypróbować 60C (ten rozmiar niestety dość ciężko znaleźć i mało która firma go oferuje), lub małomiseczkowe 60D - np. w stanikach taki jak Freya Eva. Odpowiedz Link
adder16 68/83 26.10.08, 16:23 Wymiary - 68/83cm. Do tej pory kupowałam 70B lub C, w obwodzie dobre przez jakiś miesiąc użytkowania, później muszę zmniejszać. Odpowiedz Link
kaczencja Re: 68/83 26.10.08, 16:48 Skoro dotąd wahałaś się między 70B a 70C, sądzę, że nie ma sensu proponować Ci 60DD i najlepiej by było, gdybyś poszukała brytyjskiego 60E (28E). W stanikach znanych ze ścisłego obwodu dobre powinno być też 65D. Przed zamówieniem jakiegoś modelu zawsze warto wpisać jego nazwę w wyszukiwarkę forum i poczytać, co inne użytkowniczki piszą o danym staniku - tak, aby wiedzieć, jaki rozmiar wziąć. Odpowiedz Link
pani.mycloud 65/79 26.10.08, 19:29 + gdzie mogę kupić odpowiedni stanik :-) z góry dziękuję! Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 65/79 26.10.08, 21:54 Poszukaj rozmiaru 60D, najlepiej z tak zwanych ściśliwych modeli. Gdzie kupić? To zależy gdzie mieszkasz... Jeśli w jakimś mieście ze stacjonarnym sklepem to może na początek lepiej się tam wybrać. poszukaj na forum gdzie masz najbliższy dobry sklep. Jeśli nie będziesz w stanie wybrać się do żadnego stacjonarnego sklepu to pozostają zakupy przez internet. Gdzie konkretnie to poszukaj na forum - allegro, ebay, polskie sklepy internetowe, zagraniczne sklepy internetowy. Wybór jest naprawdę duży. Odpowiedz Link
nowhere-woman 69/82 27.10.08, 22:18 Wymiary - jak wyżej. Do tej pory 75 B (luźne w obwodzie i nic nie podtrzymujące) oraz 70 B (obwód ok, ale miseczka - żal...) Prosze o poradę w kwestii rozmiaru. Odpowiedz Link
kaczencja Re: 69/82 27.10.08, 23:36 Powinnaś wypróbować brytyjskie 60DD (28DD) a w modelach, które słyną z bardziej ścisłych obwodów - 65C. Z firm o ścisłych obwodach, które produkują rozmiar 65C warto wymienić np. Elle Macpherson (tylko ta firma słynie też z małych miseczek, sądzę że tu musiałabyś brać 65D), Marks and Spencer, La Senza (z rozmiarówką sytuacja podobna jak w przypadku Elle Macpherson). Gdybyś chciała kupić stanik w rozmiarze 60DD, to największy wybór spośród tego rozmiaru ma Freya i Panache. Z polskich firm 60tki produkuje np. Milena (ta firma ma też polską rozmiarówkę, co oznacza brak podwójnych literek - wówczas zamiast 60DD trzeba brać 60E). Odpowiedz Link
mohherowa 70/89 - mohherowa by herself 28.10.08, 01:06 Mohherowa ma wrażenie, że się zmierzyła zgodnie z prawidłami sztuki :) A ponieważ dostałam absolutnego fisia na punkcie wygodnego (wreszcie!) stanika, a należę do mało/średniobiuściastego światka, to pytam mądrzejsze i doświadczeńsze:). Do tej pory nosiłam 70 C lub D i jakiś taki dyskomfort czułam (a ciotki ciągle wszystkie staniki kazały mi zwężać, że niby genetyka). Teraz mam pierwszy fajny - panasza sambę 30E i jak na razie jest najwygodniejszym z moich staników. Dobrze wybrałam?? Osobne pytanie - nie wiem, gdzie je zadać - biuścik mam ładny,ale "rozłożysty" (ok, szczerze?? to on zezowaty jest koszmarnie;/), a znowu bardzo szerokie fiszbiny lekko mnie męczą... Do tego jest raczej nisko (krótki tułów) Czy któraś z forumek może poradzić jakiś wygodny model? Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link
kaczencja Re: 70/89 - mohherowa by herself 28.10.08, 01:24 Kaczencja sugeruje, a nawet mówi wprost, że Mohherowa wybrała całkiem nieźle, gdyż na jej 70/89 powinno pasować nic innego jak 30E. Fason balkonika z pionowym cięciem, który ma zaszczyt posiadać między innymi Samba pasuje wielu małobiuściastym, więc Kaczencja nie dziwi się mohherowemu zadowoleniu. Jeśli zaś mohherowy biust narzeka na zbyt szerokie fiszbiny Panache, Kaczencja śpieszy donieść, że panaszowe staniki z reguły charakteryzują się takowymi i radą na to może być zainteresowanie się na przyszłość stanikami o fiszbinach węższych. Kaczencja doradzałaby tu takie marki jak np. Freya, Elle Macpherson, Fantasie, Ruby Pink. Trzeba też dodać, że wiele dziewcząt przychodzących na forum twierdzi, że biust ma z natury "na boki" rozłożony, podczas gdy bardzo często winę za to ponoszą lata noszenia złego rozmiaru stanika. Mohherowa musi pamiętać o dokładnym wgarnianiu biustu do miseczek, bo to wspomaga zjawisko zwane migracją, o którym Mohherowa pewnie już czytała. W tym celu faktycznie przydadzą się węższe fiszbiny, które dobrze będą okalać biust, ale nie będą na niego wjeżdżać. Odpowiedz Link
mohherowa Re: 70/89 - mohherowa by herself 08.11.08, 13:19 Rzadkie zaglądanie opóźniło moje "serdeczne dziękuję" dla kaczencji:)) Fiszbiny leżą ok, ale może pora zapolować na jakąś węższą:) oczywiście z czystej ciekawości, a nie żeby mieć więcej, więcej, więcej pięknych staników:)) Dziękuję za podpowiedzi marek, pozdrawiam Odpowiedz Link
tasia001 Re:73/94 28.10.08, 11:42 Proszę o podpowiedź jakie rozmiary są dla mnie. Prosze o podanie rozmiarówki polskiej i angielskiej. Lubię tylko biustonosze gładkie, najlepiej usztywnione - jakie modele byłyby najlepsze? pozdrawiam Odpowiedz Link
2tea Re:73/94 28.10.08, 11:48 Brytyjski rozmiar 65FF, polski: 65I. Namawiałabym Cię jednak, żebyś zaczęła poszukiwania od miękkich. Najlepiej wypróbuj kilka np. jeden Freya i jeden Panache, żebyś mogła stwierdzić czy pasują Ci bardziej szerokie czy wąskie fiszbiny. W miękkim staniku łatwiej jest stwierdzić czy jest dobrze dobrany niż w usztywnianym. Odpowiedz Link
alka24 75/83 29.10.08, 08:41 Witam was serdecznie :) To forum jest jak objawienie :) Całe życie nosiłam 70A lub 75A. Zmierzyłam się i mam wymiary: 75/83 co powinnam nosić ? Miseczkę D?! Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 75/83 29.10.08, 11:37 Witaj Tak to jest objawienie-cudowne forum,które robi rewolucje w życiu:) Uwaga-uzależnia. Tak powinnaś spróbować brytyjskie 65D poczytaj wątki o sklepach i producentach i próbuj-jak masz możliwość zamów kilka różnych firm zeby szybciej dowiedziec sie choć w przybliżony sposób co bedzie Ci pasowało Odpowiedz Link
jasmine2006 Re: 82/90 .JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 29.10.08, 09:55 Witam!! Mój rozmiar to 82/90.Do tej pory nosiłam rozmiar 80A ,ale zapinam sie na najciaśniejszą haftkę czujac spory luz.Nie moge nosić 75A bo mam szeroki rozstaw piersi i przy tym rozmiarze piersi "wychodzą"mi bokami.Pomóżcie ustalić mój rzeczywisty rozmiar. Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 82/90 29.10.08, 11:30 Witaj Podobna historia do mojej nosiłam 80A i tak sie zaparłam ze ja =A nic więcej i ze mam szeroko rozstawione piersi i jak mierzyłam 75A miałam dokładnie takie wrażenie jak Ty ze miseczki maluśkie i blisko siebie:) Jeśli to 82 pod biustem jest ciasno mierzone to mozesz spróbować 75C ale raczej popróbuj tez 70D tego w sklepach masz dużo wiec tylko sie cieszyć-ruszaj na podbój sklepów. Odpowiedz Link
safinia 73/83 65D? 31.10.08, 19:00 Witam Oryginalnością nie grzeszę, niestety. Niedawno dopiero zaczęłam się zastanawiać nad tym co noszę pod ubraniem. I zobaczyłam że jednak ten mój biust wcale nie jest aż tak malutki, jak go o to podejrzewałam. Po przeczytaniu części bloga, otworzyłam szafę wyciągnęłam całą bieliźnianą zawartość i posprawdzałam rozmiary. Tylko jeden jako tako spełniał kryteria, 70C. Ale jako, że był to stanik podszyty silikonowym paskiem, na dodatek bez ramiączek uznałam, że i tak go nie będę nosić, przy pierwszym wrażeniu cisnął. Ale po przymierzeniu reszty z dwojga złego wolałam założyć to 70C, ramiączka przepięłam z nieśmiertelnego 75B. Po czym zauważyłam, że wreszcie nie muszę poprawiać stanika w ciągu dnia, nic nie zjeżdża, nic się nie wyciąga, a do ucisku się przyzwyczaiłam i teraz w głowę zachodzę jak on mi mógł przeszkadzać, oddycham w nim zupełnie normalnie... Zamówiłam więc wobec tego kolejny 70C, tym razem M&S. I wreszcie dopiero wtedy mogłam poczuć czym jest noszenie stanika tak, żeby się go nie czuło. Nie zdarza mi się w ogóle poprawiać, mogę skakać, schylać się, wyciągać, a on ciągle siedzi na swoim miejscu. Ale zaczęłam chcieć czegoś jeszcze lepszego bo zauważyłam kilka mankamentów. Po pierwsze biust nie wypełnia całej miseczki, ja mam jeszcze o tyle problem, że prawa pierś jest sporo mniejsza od drugiej. Więc prawa leży prawie dobrze, natomiast lewa "lata". Jest jeszcze jeden problem, stanik który mam ma chyba zbyt szeroki rozstaw miseczek i czasami zdarza się, że fiszbina uwiera mnie w prawą pierś. Sporadycznie, ale zdarza się. Poza tym generalnie stanik spełnia swoją funkcję, po kilu tygodniach używania po założeniu ponownie 75B przeżyłam szok, jak ja mogłam kiedyś nosić coś takiego... Poza tym od czasu noszenia miseczki C przestałam czuć się luźno po ściągnięciu stanika. Wcześniej ściągnięcie było ulgą i czułam że biust był nieco przygnieciony, ale nie zastanawiałam się nad tym specjalnie. Poza tym zdecydowanie inaczej zaczął się układać. Jakby to ująć? Jest go więcej? I teraz zaczęłam się zastanawiać nad 65D, zamówiłam 65C ale obawiam się że może być za mały. Czy ktoś zna w Krakowie stacjonarne sklepy w których dostanę 65D? Chcę zobaczyć jaki to rozmiar, po prostu sprawdzić czy naprawdę będzie dobry. Aktualny stanik który mam jest z miękkiej, cienkiej warstwy gąbeczki i mam pytanie czy lepiej inwestować w coś jeszcze bardziej miękkiego czy właśnie pozostać przy gąbeczce? Nie wiem też jak stwierdzić czy jestem typem, który powinien nosić wąskie czy szerokie fiszbiny. Które modele/firmy posiadają przeważnie które rodzaje? I czy jest sens domowego poprawiania stanika? Np profilaktyczne podszycie obwodu gumką, żeby się tak szybko nie rozciągnął, czy też ręczne zbliżenie do siebie miseczek? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 73/83 65D? 31.10.08, 19:41 Najlepiej będzie jak wybierzesz się do sklepu intimo4you: www.intimo4you.com/kontakt.html Tam będzie Twój rozmiar i pani pomoże w razie wątpliwości. 65C jest szyty na 81,5 cm w biuście więc raczej będzie za mały. Polecam też wątek o sklepach stacjonarnych. Odpowiedz Link
viestis Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 71/87 01.11.08, 12:20 witam, zawsze miałam problemy z dopasowaniem do siebie biustonosza, ale po przeczytaniu, iż 70% nowotworów piersi spowodowanych jest złym dobraniem biustonosza postanowiłam z tym skończyć. Mój obwód pod biustem mierzony na całkowitym wydechu wynosi 71 cm, a w biuście 87 cm. bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru, z góry dziekuję. ps: prosiła bym też aby rozmiar podany był nie tylko w tabeli brytyjskiej, ale i kontynentalnej:) Odpowiedz Link
plica Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 71/87 01.11.08, 18:46 mysle, ze punktem wyjscia moze byc 65DD, polskie 65E. niestety wszystko trzeba mierzyc. probowac, dokladnie wygarniac spod pach, ladnie ukladac biust w miseczkach i testowac testowac. jak nie pasuje, to sasiednie rozmiary, inne fasony itd. Odpowiedz Link