k_udi 72/94 23.03.09, 21:59 Nosiłam staniki 70B usztywniane teraz jestem w ciąży i biust skoczył o jeden rozmiar chyba bo z przed ciążowych staników pierś zaczyna się wylewać.Z góry dziękuję Odpowiedz Link
kulki Re: 72/94 24.03.09, 12:47 Nic dziwnego, że się wylewa, skoro jest mocno za mały w miseczce :) Gdybyś nosiła bardzo ścisłe w obwodzie staniczki, to powinnaś nosić rozm. bryt. 32E (32 odpowiada obwodowi 70). Ponieważ jednak jest baardzo mało firm oferujących ścisłe staniki, radziłabym Ci zacząć przymierzanie od obwodu mniejszego o 1 rozmiar, czyli bryt. 30FF (30 -> 65cm). Jednego czego się obawiam, to wzrostu obwodu pod biustem w ciąży - moze się okazać, ze za kilka miesięcy te 30 będzie jednak za ciasne (nie wiem w którym jesteś miesiącu teraz) Pamiętaj o dobry wygarnięciu biustu spod pach do miseczek (najlepiej po pochyleniu się), a na pewno miseczki się wypełnią :) Tutaj wątek dla małobiuściastych mam - może Ci się przyda: Małobiusćiaste mamy Odpowiedz Link
okki3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 23.03.09, 22:55 Witam Pomóżcie mi dobrać stanik, ponieważ ja jednak nie potrafię. Każdy jest nie taki. Moje wymiary pod biustem 70-71cm, w biuście 81-82cm. Odpowiedz Link
kulki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 24.03.09, 12:49 A możesz napisać jakie rozmiary już mierzyłaś? A jeszcze lepiej równiez jakie modele i co z nimi było nie tak? Przy tych wymiarach dobry powinien być na Ciebie biustonosz w bryt. rozmiarze 30C, ew. 28DD z bardziej rozciągliwych modeli. Odpowiedz Link
okki3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 24.03.09, 15:04 A rozmiar 65C to nie to samo co 30C? Z tabeli też mi wynika taki rozmiar. Odpowiedz Link
kulki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 25.03.09, 14:33 > A rozmiar 65C to nie to samo co 30C? Tak, dokładnie. Odpowiedz Link
agnese88 65/85 24.03.09, 15:45 moje wymiary to 65/85 jak na razie noszę 70D Avy, zamówiłam Freye Rio 28E i miski były prawie dobre, minimalny luz, ale okropny mostek tak gniótł że nie dało się w tym chodzić więc odesłałam, jakie rozmiary z CK ,frey pollyanny czy tango plunge byście mi poleciły? Z góry dziękuję :)pozdrawiam :) Odpowiedz Link
megiddo0 Re: 65/85 24.03.09, 17:39 rio jest duzomiseczkowe o ok 1 rozmiar czyli w praktyce masz 28F pollyanna ma standardowe miseczki wiec 28F powinno pasowac z CK to zalezy ktory model bo niektore maja troche mniejsze miski ale sadze ze z wiekszosci 28F tez powinno byc ok, mozesz zamawiac tez na wypadek 28FF, tylko nie wiem czy nie beda na ciebie za luzne bo to raczej rozciagliwce Odpowiedz Link
ajsiunia 72/87 24.03.09, 20:03 Witam:) Jestem zupełnie nowa, jednak przeczytałam już całkiem sporo artykułów i wiem, że rozmiar stanika jaki nosiłam do tej pory (75B) jest niewłaściwy. Postanowiłam się zmierzyć: pod biustem mam 71-72cm (na wydechu). Z mierzeniem biustu miałam nieco większy problem, ponieważ wydawało mi się, że przez moje szeroko rozstawione, szpiczaste piersi wychodziło mi za dużo - bo około 87cm. Zgodnie z tabelą rozmiarów powinnam nosić stanik 70C ale chciałabym się upewnić czy jest odpowiedni zanim zamówię coś przez internet. Do tego, mimo że mam dopiero 19 lat utworzyły mi się już bułki - naprawdę spore i przeraża mnie to, że z biegiem czasu mogą się jeszcze bardziej uwidocznić. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam:) Odpowiedz Link
kulki Re: 72/87 25.03.09, 14:50 70C będzie za luźny w obwodzie. Tabelkowo wychodzi Ci rozmiar 30DD (polskie 65E). Zacznij jednak przymierzanie od polskiego 65F (bryt. 30E). Ten rozmiar jest co prawda na 89cm w biuście, ale skoro masz bułeczki potrzebujesz większej miseczki, aby mieć na nie miejsce. Wmasowuj bułeczki do miski biustonosza, a powoli będą znikać, a miseczka powinna się wypełnić :) Odpowiedz Link
paula_aulap Re: 72/87 25.03.09, 14:51 Mam dobrą wiadomość;) Te bułki przy dobrym rozmairze znikną bo przejdą w biust;)) jeseś pewna że 70c? ja mam prawie takie same wymiary i noszę 65E. 70 będą na ciebie pewnie za luźne, a 70c za małe, nie warto inwestować. Jak już zamawiasz zamów polskie 65e/angielskie 65dd, I koniecznie poczytaj o danym staniku w katalogu staników czy nei jest dużo lub mało miseczkowcem. I koniecznie powinien być miękki na fiszbinach. I zapraszam do czytanai forum a szczególnie pogrubionych linków w opisie forum;] Odpowiedz Link
milukania Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 25.03.09, 10:30 Witam dopiero sie zalogowałam i chciałabym dobrze obliczyć swój rozmiar stanika ,proszę o pomoc :) pod biustem mam 75 czyli zaniżam do 70 ? a w biuscie 84 ,kiedy wpisuje te wymiary w kalkulator to jest 65D a z tabeli wychodzi 70B ??? Odpowiedz Link
paula_aulap Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 25.03.09, 14:20 To pomierz oba rozmiary i zobaczysz w którym jest lepiej;] tylko mierz miekkie na fiszbinach, w usztywnianych mało widać czy rozmiar jest dobry. możesz nam do galerii przysłać, jesli masz wątpliwości, i pamiętaj o dobrym założeniu z wygarnianiem itd Odpowiedz Link
joankb Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 25.03.09, 15:02 Jesteś po prostu na granicy. Poniewaz za pierwszym razem mało kto mierzy się naprawdę ciasno - ja bym spróbowała 65D. Poza tym - 70B znajdziesz tylko puszapy, przeważnie z za wąskimi fiszbinami, za płytkimi miskami itp. Ze staników bardziej rozciągliwych, nie tych najciaśniejszych, 65D powinno być dobre. Odpowiedz Link
sparrow89 75/93 25.03.09, 11:26 Witam, pomóżcie mi proszę dobrać odpowiedni rozmiar stanika!! pod biustem mam 75 cm, w biuscie 93 cm. zwykle nosze 75C, czasem nawet D, mimo że tak na oko to mój biust wygląda na popularne B. Zwykle i tak wydaje mi się, że miseczki są za płytkie i czuję się jakby biust miał mi zaraz górą wyskoczyć :( W obwodzie raczej jest ok, chociaż w niektórych modelach szybko się obwód rozciąga i jest za luźny. Proszę pomóżcie! Odpowiedz Link
paula_aulap Re: 75/93 25.03.09, 14:28 Staniki zwykle są na tyle rozciągliwe że 75 nei ma szans pasować na 75 pod biustem. Celuj w 70! A dokładnie w 70F polskie lub 32E angielskie. Miski nie będą jakieś wieeelkie mimo że to E;] obiecuję;) Taki rozmair powinien być w prawie każdym sklepie z bielizną, więc wystarczy isc i pomierzyć te i okoliczne rozmiarki, pamiętając o wygarnianiu i prawidłowym ząłożeniu stanika! Odpowiedz Link
kizombalover Re: 75/93 25.03.09, 15:18 To masz wymiary prawie takie jak ja ;-). Ja noszę to, co widzisz w sygnaturce. Odpowiedz Link
dormala 69/83-84 25.03.09, 11:26 Proszę o rade jaki powinnam nosić rozmiar. Zwykle noszę 75B zawsze usztywniane i push up, aby wyglądały na większe no i wtedy bardzo ladnie wyglądają. Czasami zakładam staniki miękkie, wówczas pasują na mnie 70B choć zwykle jak się nachylę wystaja mi sutki a miseczka i tak wygląda jakby była trochę za duża. Ostatnio bardzo dużo mówi się na temat źle dobranych biustonoszy, więc postanowiłam sprawdzić jak to u mnie wyglada i jestem w szoku. Według tabelki tutaj powinnam nosić 65C lub 65D. Czy naprawdę powinnam nosić takie miseczki i czy mój biust nie będzie wyglądal na bardzo maly, bo takie rozmiary to mniej więcej tak jakbym nosiła 70a. Proszę o pomoc oraz podpowiedź gdzie mogę kupić takie dziwne rozmiary od razu mówię że nie lubię biustonoszy Triumpha. Odpowiedz Link
paula_aulap Re: 69/83-84 25.03.09, 14:42 To nawet dobrze, bo triumph nie jest taką dobrą firmą za jaką się podaje;]Takich rozmiarów jest nawet sporo, z polskich firm produkują je kostar, milena, ostatnio są z mardo i estiq.Pozatym mnóstwo firm angielskich. Jeśli mieszkasz w większym mieście wystarczy poszukać i pomierzyć. Miękki stanik na fiszbinie będzie potzebny do dobrania rozmiaru, potem kupujesz co chcesz, usztywniane też są w tych rozmiarkach. Celuj w 65d. To nie jest to samo co 70b chociaż jes na ten sam obwód w biuście., 75 i 70 przy twoim obwodzie są na ciebie po prostu za luźne, pewnie musisz je ciągle poprawiać (ja mam 70 pod biustem i w obwodach 70 wzwyż fisbiny wchodzą mi na piersi przy każdym podneisieniu rąk;] dlatego noszę 65;) Dobrze że sie zainteresowałaś dobraniem prawidłowego rozmiaru, zapraszam do poczytania forum, a przynajminiej pogrubionych linków w opisie forum, dowiesz wielu przydatnych info;)Mnie przekonał blog katinkowej-stanikowy matrix;) Odpowiedz Link
kulki Re: 69/83-84 25.03.09, 14:44 Tak, powinnaś nosić rozmiar 65D (bryt. 30D), albo nawet 60F (bryt. 28E). Najlepiej by było, gdybyś poszukała sklepu stacjonarnego i tam mogła pomierzyć staniczki w nowym rozmiarze. Tutaj masz wątek z dobrymisklepami stacjonarnymi. Jeżeli jednak mieszkasz na stanikowej pustyni pozostaje Ci zakup przez internet: sklepyinternetowe. Jest już kilka polskich e-sklepów oferujących rozszerzoną rozmiarówkę, wiele z nas korzysta też ze sklepów brytyjskich (najpopulaniejsze: bravissimo, brastop, figleaves), jak też z allegro i ebay. Pamiętaj, że kupując w sklepie przez internet możesz zwrócić stanik po przemierzeniu bez podania przyczyny - czyli jedyne co tracisz to opłata za przesyłkę w obie strony, bo pieniążki za biustonosz dostaniesz spowrotem. Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika - zapnij, pochyl się, wygarnij pierś spod pachy do miseczki sięgając daleko na plecy, wyprostuj się, popraw ramiączka. Wybierając model warto zajrzeć do naszego katalogu (patrz mój podpis) Odpowiedz Link
dormala Re: 69/83-84 25.03.09, 17:49 Dziękuję za informację. W sobote będę miała troszke czasu to pojeżdże po Warszawie i może uda mi się cos kupić odpowiedniego:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
napoleonka_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 25.03.09, 18:44 pod biustem 80cm,a w biuście 95cm Odpowiedz Link
kulki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 25.03.09, 22:44 Czy te 80cm było zmierzone b. ścisło na wydechu? Jeżeli tak, to zacznij przymierzanie od rozmiaru 75E (brytyjski 34DD) lub 75D (brytyjski 34D) (jesteś pomiędzy rozmiarami i wszystko zależy, czy trafisz na model mało czy dużomiseczkowy). Ponieważ jednak większość z nas na początku nie mierzy się dość ściśle warto wypróbować rozmiar 70G (rozmiary bryt. 32FF lub 32G) Najlepiej znajdź sklep stacjonarny w Twoim mieście i poprzymierzaj sobie. Tutaj masz wątek z dobrymi sklepami stacjonarnymi Odpowiedz Link
napoleonka_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.03.09, 12:08 Zmierzyłam się jeszcze raz bardzo ściśle pod biustem i wyszło mi 77cm.W biuście 89cm.Czy to zmienia podany wcześniej dla mnie rozmiar? Odpowiedz Link
quleczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.03.09, 13:05 to znaczy, ze raczej na pewno lepiej szukac 70tek niz 75tek :) a jakim cudem w biuscie wyszlo Ci teraz 89, a nie 95 jak wczesniej? w biuscie nie mierzymy sie ani slisle ani na wydechu przy 77/95 wychodzi mniej wiecej brytyjskie 70F ( nie wiem czemu kulki wyszlo FF, G chyba cos sie zakrecila ;) a z polskich to odpowiada 70H tu masz porownanie rozmiarowek spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=31 Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.03.09, 13:23 Hmmm... Przy 77cm pod biustem najlepiej zacząć przymierzanie od staników z obwodem 70, choć są forumki, które przy 77cm noszą staniki z obwodem 75 i są takie, które noszą obwód 65. Jednak jako punkt wyjścia lepiej wziąć obwód 70. A czy wynik 89cm, to pomiar ścisły i na wydechu, czy luźny? Bo znacznie różni się od poprzednich 95cm (różnica około 3 miseczek!). W biuście należy się mierzyć dużo luźniej niż pod biusteem. Przy 89cm tabelkowo wychodzi odpowiednio 70D, polskie 65F (angielskie 30E, oznaczane często jako 65E) oraz 75B. Przy 95cm - 70G (angielskie 70F - 32F), 65J (angielskie 30G/65G), 75E (angielskie 34DD/75DD). Odpowiedz Link
quleczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.03.09, 13:48 > Przy 95cm - 70G (angielskie 70F - 32F) racja, ja jakos pomyslalam o 96,5cm czyli wymiarze na jaki w biuscie jest 32/70F i stad moje przelozenie 32F na polskie 70H ale przy 95 to jednak raczej 70G warto szukac :) Odpowiedz Link
kupss Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 25.03.09, 22:50 pod biustem mam 68 a na 91 teraz nosze stanik sportwear hey 75C i jest mi w nim dobrze ale nie wiem czy jest dobrze dopasowany Odpowiedz Link
madaa86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 25.03.09, 22:54 kupps oj źle! Zobacz o ile za szeroki nosisz stanik w obwodzie. Obwod powinien byc mniejszy niz sie w rzeczywistosci ma. Powinnas miec co najmniej 60 w obwodzie. Odpowiedz Link
kulki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 25.03.09, 23:01 Nie sądzę, aby było dobrze dopasowany :) Jeżeli masz pod biustem 68, to 75, a nawet 70 nie mają szans się trzymać. To tak jakbyś mając w biodrach 90 nosiła majtki, których gumka bez naciągania ma 95cm :) Trzymałyby się tylko jakbyś miała je na szelkach - w biustonoszu rolę takich "szelek" pełnią ramiączka. Spróbuj proszę przymierzyć stanik w rozmiarze brytyjski 28G lub (przy bardziej ścisłych modelach) 30F (polskie 65G). 28 odpowiada obwodowi 60, a 30 obwodowi 65. I nie kręć nosem, nie pukaj się w czoło, tylko idź i przymierz! :) Zdziwisz się :) Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika - zapnij, pochyl się, wygarnij pierś spod pachy do miseczki sięgając daleko na plecy, wyprostuj się, popraw ramiączka. Najlepiej by było, gdybyś poszukała sklepu stacjonarnego i tam mogła pomierzyć staniczki w nowym rozmiarze. Tutaj masz wątek z dobrymi sklepami stacjonarnymi. Odpowiedz Link
niinka 76/96 26.03.09, 13:39 zmierzyłam się jeszcze "w zwisie" i wychodzi mi ok 99.Wczoraj obejrzałam swoja bielizne pod kątem porad z forum i porazka ani jeden nie nadaje sie do użytku ,wszystkie za małe w miseczkach a obwód uuu dużo za dużo.Moja zmorą sa bułeczki pod pachą. Ze wstępnych obliczeń wynika ze powinnam mieć 70F,tak? Odpowiedz Link
paula_aulap Re: 76/96 26.03.09, 17:33 Próbuj angielskie 70F, 70FF, (polskie 70G, 70H) weź taki w którym będzie trochę luzu w miseczkach na migrację buł i z wysokimi boczkami, żeby zbierał spod pach do przodu;] Odpowiedz Link
elciaszek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 26.03.09, 14:12 witam, dobrano mi rozmiar stanika 65DD, i ok. Ale jak go mierze to jest bardzo dopasowany tylko do jednej z moich piersi- druga wychodzi góra. Wiem że nie mam idealnie jednakowej wielkosci piersi ale teraz nie wiem, czy powinnam nosic wiekszy rozmiar miseczki tak zeby ta wieksza sie cala schowala czy moze z jakis miekkich materiałów powinny być? Zawsze jest to samo ze stanikiem... nigdy nie wygladaj obie tak samo- choc nie jest to bardzo widoczna roznica i napewno nie widac niczego na pierwszy rzut oka. Prosze doradźcie co powinnam zrobic w takiej sytuacji. Jaki tez powinnam kupic stanik na aerobik, czy moze tylko sama koszulkę z podszuciem na wysokosci biustu. Lubie obcisłe bluzki ale w nich juz nic sie nie ukryje. Jak ta dysproporcje uniewidocznic???? bede wdzieczna za kazda rade. Odpowiedz Link
paula_aulap Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 26.03.09, 17:27 Dużo kobiet, a nawet bardzo dużo ma mniejszą lub większą asymetrię piersi. Stanik dobieramy zawsze na większą pierś, najlepiej dobrać stanik miękki na fiszbinie, wtedy widać jak się piersi układają i czy to właśnie ten rozmiar;] były już wątki na forum na temat asymetri, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę;] Jeżeli asymetria jest bardzo widoczna można wyrównać ją wkłądką, jesli nie-najwygodniej nic nie robić;]] Są specjalnie biustonosze przypominające koszulki ze stanikiem - shock absorber, ja takiego nie miałam, ale info znajdziesz korzystając z wyszukiwarki;] naprawdę wiele tematów było już na forum poruszanych;)) Odpowiedz Link
quleczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 27.03.09, 16:56 tak jak poradzila paula_aulap dobierasz stanik zawsze na wieksza piers to podstawowa zasada no a w mniejszej nieco mocniej podciagasz ramiaczko by zminimalizowac ewentualne widoczne odstawanie lub marszczenie jesli asymetria bylaby duza i bardzo Ci przeszkadzala lub byla widoczna pod koszulka to sa specjalne wkladki ale nie sadze by bylo Ci to potrzebne skoro mowisz, ze na pierwszy rzut oka nie widac no i zwroc uwage i dokladnie wygarniaj spod pach, czesto sie okazuje, ze w tej mniejszej piersi pod pacha jest wiecej i da sie jeszcze co nieco wygarnac do miseczki :) Odpowiedz Link
zzielono 70/84 27.03.09, 16:36 Witajcie:) Po dokladnym zmierzeniu sie wyszlo mi 70/84 co z tabeli rozmiarow wynika ze mam 65D. Zawsze uzywalam 75B bo jak chcialam kupic 70B(bo tamten szybko luzny sie robil) to pani w sklepie dawala mi 70A bo innego nie bylo a ten byl za maly.. i teraz... mam dopiero 21lat a moj biust jest pod pachami:( Czy na to da sie jeszcze zaradzic, zeby moj biust bez stanika byl na swoim miejscu? Ciesze sie strasznie ze natrafilam na to forum.. Odpowiedz Link
quleczka Re: 70/84 27.03.09, 16:45 > Czy na to da sie jeszcze zaradzic, zeby moj biust bez stanika byl na swoim miejscu? zawsze cos sie da zaradzic, im wczesniej tym lepiej :) 75B jest w obwodzie duuuuzo za duze na ciebie, co sama chyba widzisz bo masz o 5cm mniej pod biustem ,a stanik jest jeszcze rzecza rozciagliwa i nawet 70tki rozciagaja sie do 90kilku zazwyczaj :) dokladnie , tabelkowo Twoj rozmiar to 65D ale ja bym tez sprobowala 65DD (ale nie z duzomiseczkowcow) bo ogolnie lepiej miec na poczatek troszke za duzy stanik, niz troszke za maly... w koncu musi byc miejsce na zgarnianie tego co masz pod pachami :) dosc szybko sie moze okazac, ze tak naprawde to nawet 60tki sa lepsze, szczegolnie jak bedziesz chciala kupic jakis model okreslany jako rozciagliwiec :) jeszcze jedno pytanie - wypelnialy Twoje piersi cale to 75B (ktore jest na 89cm) ? jesli tak to tym bardziej kierowalabym sie w strone 65DD, a nie D. Odpowiedz Link
zzielono Re: 70/84 27.03.09, 16:58 to zalezy.. jak byl stanik push-up to w miare dobre byly. aktualnie mam dwa staniki 75B ktore uzywam. sa one usztywiane taka gąbka cienka i jest dobry na mnie, piersi sa na miejscu tylko jhak robie cos, podnosze rece to stanik razem ze mna rusza sie:( Odpowiedz Link
zzielono Re: 70/84 27.03.09, 16:59 za niedlugowychodze za mąż i pewnie jesli bede miala stanik na sobie to bez ramiaczek i przy takim staniku jak dzis to co chwile przeciez musialabym go poprawiac:/ Odpowiedz Link
zzielono Re: 70/84 27.03.09, 17:02 jeszcze jedno pytanie mam.. na poczatek lepiej kupic taki normalny stanik lekko usztywiany, nie push-up? pamietam ze gdzies to czytalam nie wiem czy tutaj na forum czy gdzie indziej.. widze ze ciezko bedzie cos kupic, luknelam na prae stron i nic, ale tak szybko sie nie poddam, "kiedys cie znajde":)) Odpowiedz Link
kulki Re: 70/84 27.03.09, 21:52 Na początek najlepiej jest kupić miękki stanik bez ŻADNEGO usztywnienia. Wszelkie usztywnienia lekko przekłamują, ciężej w nich stwierdzić, czy dany rozmiar jest na pewno dobry. Dlatego pierwszy stanik zwykle tu polecamy miękki. Odpowiedz Link
quleczka Re: 70/84 27.03.09, 22:05 na poczatek najlepiej CALKIEM miekki, nie usztywniany ale z fiszbinami a co do rozmiarow to skoro 75B bylo dobre to zaczelabym probowanie od wiekszego z podanych przez mnie rozmiarow > widze ze ciezko bedzie cos kupic, luknelam na prae stron i nic w internecie ani troche nie jest ciezko kupic w tych rozmiarach, stacjonarnie to moze i owszem bo tylko w wiekszych miastach...ale sklepow internetowych jest naprawde sporo nawet polskich juz w tej chwili :) poszukaj watku o sklepach internetowych - jest podlinkowany w spisie u gory na forum :) Odpowiedz Link
zzielono Re: 70/84 29.03.09, 14:26 poczytalam troche o mierzeniu sie i zmierzylam sie wczoraj tak na spokojnie i wyciagnelam srednia... takze moje wymiary to: 70/86 wybiore ktorych z panache, czytalam o nich duzo dobrych opinii i zamowie, tylko problem z tym rozmiarem troche.. zalezy od stanika, normalnie 65DD a jak bedzie jakis rozciagliwiec to powinnam miec 60E. ale no coz... jak nie przymierze to sie nie dowiem czy dobry czy nie. Odpowiedz Link
dorota_1122 74/88 27.03.09, 16:36 Moje wymiary to 74/88 Dotąd nosilam rozmiar 75B, a dokładnie 34/75. Ale od niedawna miseczka stala sie juz zamała, nie zakrywa piersi tak jak powinna. Nawet mierząc obwód w piersiach w staniku mialam 86. Mam nadzieję, że mi pomożecie. Z góry dziękuje ;). Odpowiedz Link
quleczka Re: 74/88 27.03.09, 16:51 normalnie przy tych wymiarach sprobowalabym 30/65E z brytyjskej rozmiarowki (tylko nie z jakis wyjatkowych scisliwcow) albo 32/70D ale tutaj to juz tylko z tych nierozciagliwych ma szanse nie byc za luzne tyle, ze oba sa na 89cm w biuscie, czyli tak jak 75B, a piszesz ze to zrobilo sie za male na Ciebie... wiec u Ciebie pewnie warto raczej probowac "oczko" wyzej 65F i ew. 70DD w polskiej rozmiarowce 70DD odpowiada 70E - to mozesz znalezc jeszcze w dosc sporej ilosci sklepow z bielizna reszte juz glownie w sklepach wymianionych w naszym watku o sklepach stacjonarnych albo szukac w sklepach internetowych (tez jest watek odpowiedni tutaj) lub na allegro/ebay Odpowiedz Link
parkami 68/78 27.03.09, 17:43 I co byście na to włożyły? Od ok. 8 lat noszę te wstrętne push-up'y, bardziej, żeby coś mi tam z przodu odstawało, niż z potrzeby:)Obecnie mój biust to rozwałkowane naleśniki:/Czytam to forum już jaki czas, nawet mam za soba zakupy, ale oba nietrafione. Pierwszym był Firlly Intimates- Mitzy Candy w rozmiarze 30B. Okazał sie za mały (jakże ja zdziwiona byłam, że jakikolwiek stanik może być na mnie za mały:)) w miseczkach (2 piękne buły), obwód ciasny, ale zapinałam się na najciaśniejszą haftkę. Fiszbiny niby ok, ale nie obejmowały chyba z boku całej piersi. Drugi to Freya- Darcey balkonetka. Uradowana poprzednim za małym rozmiarem rzuciłam się na 30 DD:) No i oczywiście- w jedną miseczkę zmieściłabym swoje obydwie piersi;)Obwód podobnie jak w Mitzy był ok, ale na najciaśniejsze zapięcie. Za to fiszbiny pięknie złapały moje buły podpachowe. Jak sądzicie- jaki rozmiar i jakiej firmy powinnam spróbować? Dodam, że moje piersi nie są zbyt pełne u góry. A przy okazji chciałabym zapytać o buły na plecach i na żebrach (o tak:)) Czy jeżeli takowe mi się zrobiły przy ciasnym obwodzie to dobrze, czy obwód jest za ciasny? Nic mnie nie gniecie, nie ciśnie, a że waże 44kg to mam cichą nadzieję, że to nie tłuszcz a moje cycki-wędrowniczki:) i że wrócą na swoje miejsce:) Bo jak wepchnęłam bułki spod piersi, z żeber do miseczek stanika to pięknie mi piersi skoczyły do przodu:) A więc- zamieniam się w słuch:) Odpowiedz Link
kasia_grubasia Re: 68/78 27.03.09, 20:22 Według mnie powinnaś spróbować 30B i 28D z dowolnej firmy, byle dużo, i na pewno w końcu znajdziesz coś dla siebie. Przy zakładaniu stanika wygarnij pierś spod pachy i spod obwodu do miseczki. Jak miseczka będzie za mała to nie bierz od razu o trzy rozmiary większej, tylko o jeden. Taka dobra rada :) Co do bułek na plecach - jak rozumiem, zapięłaś się na najciaśniejsze haftki, wygarnęłaś wszystko porządnie, po czym stwierdziłaś, że obwód wrzyna ci się w ciało na plecach, tak? 1. Jeśli to był efekt zbyt ciasnego obwodu to może trzeba było się przepiąć na najluźniejsze haftki? Wtedy efekt "ludzika michelin" powinien zniknąć. 2. Jeśli jednak to były twoje zabłąkane piersi, to trochę czasu zajmie zanim wrócą na prawowite miejsce. Jest gdzieś wątek o wygarnianiu, to sobie poczytaj. Ale żeby nastąpiła migracja, najpierw potrzebujesz dobrze dobranego stanika i tu wracamy do punktu wyjścia, czyli do dobrania rozmiaru ;) 3. Bułki na plecach mogą być też równie dobrze skutkiem zbyt luźnego obwodu, bo podjeżdża zbyt wysoko, więc spróbuj 28D Odpowiedz Link
quleczka Re: 68/78 27.03.09, 22:12 troche dziwny pomysl przeskoczyc z 30B do 30DD...o 3 literki od razu czyli o jakies prawie 8cm :) 65DD jest na 87 (nie 78) wiec nie mialo szansy pasowac... pomijac juz fakt, ze jeden mogl byc malomiseczkowy jeszcze, a drugi duzo to wtedy nawet wiecej niz 8cm moglo byc roznicy ;) z 68 pod biustem mozesz spokojnie probowac 28, a nie 30 ...wiec stawialabym raczej na 28D, duzo latwiej dostepne niz 30B no i to, ze jeden 30B byl za maly nie znaczy, ze innej firmy lub inny model tez bedzie ale jak bedzie to nalezy szujac 30C, a nie od razu 30DD :D co do bul pod obwodem to pojawiaja sie nie tylko gdy obwod jest za ciasny ale takze gdy jest obwod jest ciasny ale w normie tyle, ze nie wygarnie sie wszystkiego dobrze do miski bo w niej juz na przyklad nie ma miejsca za bardzo :) Odpowiedz Link
parkam Re: 68/78 27.03.09, 23:23 Ja wiedziałam, że ten stanik będzie za duży, ale kupiłam go w przecenie, wiec mogłam się skusić;)Właśnie moim problemem jest określenie, który stanik jest mało-, a który dużo-miseczkowcem.Musze się uważniej przyjrzeć Freyom, tylko nie wiem, czy brać swój rozmiar, czy może mniejszy? Dzięki dziewczyny za odpowiedzi:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
quleczka Re: 68/78 28.03.09, 12:58 > Właśnie moim problemem jest określenie, który stanik jest > mało-, a który dużo-miseczkowcem Tego sie nie da okreslic na oko - jedyna mozliwosc poszukac informacji na forum lub w katalogu stanikow LMB lub tabeli gdzie sa wpisywane dane o stanikach :) Nie ma reguly dla calej firmy Freya - jedne staniki potrafia byc duzomiseczkowie inne nie...czasem nawet dany model rozni sie w zaleznosci od koloru i jedne sa wieksze inne mniejsze Jesli nie masz zadnej informacji o staniku to bierz raczej swoj rozmiar i tyle :) Odpowiedz Link
basia908 34/ 75 lub 32/70B 27.03.09, 18:53 34/ 75 lub 32/70B pod biustem: 75 w biuście 1. bez stanika: 79 - masakra- mało jak na moje skończone przed 4 miesiącami 18 lat ;/ 2. w staniku: a) w bardzo malutki push-up: 82 b) z push- up (ale też z niezbyt sporym Odpowiedz Link
kasia_grubasia Re: 34/ 75 lub 32/70B 27.03.09, 20:34 Z wymiarów bez stanika wychodzi 30B i tego bym się trzymała. To równie dobra wielkość biustu jak każda inna, nie przejmuj się. Kup sobie piękną bieliznę w dobrym rozmiarze i wkrocz w dorosłość z podniesioną głową (i biustem)! Odpowiedz Link
quleczka Re: 34/ 75 lub 32/70B 27.03.09, 22:15 dokladnie :) w watku podajemy wymiary, a nie rozmiary bo ty masz ani 75 ani 70B...tylko jakies 65/30 B raczej :) zmierzylas sie w biuscie nie na wydechu i luzno, a pod biustem scisle i na wydechu - tak sie upewniam na wszelki wypadek? p.s. co do zaleznosci wiek/biust to naprawde jest niewielka ...oczywiscie powyzej wieku nastolatki ;) Odpowiedz Link
megiddo0 Re: 34/ 75 lub 32/70B 27.03.09, 22:36 na pewno dobrze sie zmierzylas? bo wydaje mi sie ze skoro nosilas 70B, ktore zakladam ze miska mniej wiecej pasowalo, to zle sie zmierzylas jesli dobrze, to tak jak dziewczyny podaja powinnas nosic 65B ale to by oznaczalo ze nosilas do tej pory albo sporo za duza miseczke albo sama gabke;) Odpowiedz Link
amesa22 R 28.03.09, 15:55 Jaki rozmiar powinnam nosić? Pod biustem mam 80cm, w biuście ze stanikiem 91cm, bez 92cm. Obecnie noszę rozmiar 80C. Odpowiedz Link
quleczka Re: R 28.03.09, 16:43 a to 80C jest na Ciebie calkiem dobre w miseczkach? bo 80C jest mniej wiecej na 87cm w biuscie :) no i ponowie moze glupie pytanie ale wiele osob sie myli - mierzylas sie SCISLE i na wydechu pod biustem i luzno i NIE na wydechu w biuscie? ja bym na poczatek poszukala gdzies do przymierzenia 75D (na 94cm) , choc moze sie okazac docelowo, ze nawet lepsze beda 70tki... wtedy polskie 70F najproawdopodobniej (na 93cm) jakbys szukala z brytyjskich 75D to 34D po prostu, 75C to tez C, tylko 70F w brytyjskiej rozmiarowce to bedzie mniej wiecej 70E spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=31 ale w tych rozmiarach to mozna spokojnie w sklepach szukac polskich firm, szczegolnie z 75D Odpowiedz Link
aldakra 67/80 28.03.09, 21:06 Witam! Z kalkulatora wyszło mi 60D (mam rację?) Jestem mamą karmiącą i niestety każdy mój karmnik kupionu został na zasadzie: mniejszego już nie było :( czyli jeden to 70B, a drugi to już kompleteni nietrafione 75A - oba typu miękkiego - (i brzydkie). Dziewczyny czy ja w ogóle gdzieś znajdę dobry biustonosz do karmienia w moim rozmiarze? Które firmy robią małe karmniki? Odpowiedz Link
paula_aulap Re: 67/80 29.03.09, 14:45 Hej;] jesteś na granicy rozmiarów, próbuj 60D i 60DD (polskie 60E). Karmniki są w tym rozmiarze, w kilku sklepach internetowych-wszelkie info o nich w tych artykule: stanikomania.blox.pl/2009/01/Biust-karmiacy-biust-wymagajacy.html Są jednak dosyć drogie. Dlatego być możne warto w łatwy sposób przerobić zwykły stanik w dobrym rozmiarze, tak jak tu:) stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html I ważna inforamcja: Karmnik nie musi być bez fiszbin, dobrze dobrany miękki stanik z fiszbiną napewno nie będzie uciskać piersi i nie zaszkodzi a nawet pomoże zachować ładny kształt biustu w trakcie i po karmieniu:) Odpowiedz Link
kolorowa_biedroneczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.03.09, 21:26 Proszę o podanie rozmiaru jaki powinnam nosić. :) Rozmiar pod biustem: 69 cm Rozmiar maksymalny w biuście: 83 cm Niestety ale na co dzień noszę push-up,. Jestem wysoka. Mam 170 cm wzrostu, ważę 53 kg, a moje piersi są maleńkie i osadzone daleko od siebie. Czasem mam wrażenie, że aż pod pachami.! Mam przez to pewne kompleksy co do chodzenia na plażę latem. Pomóżcie mi dobrać odpowiedni stanik w którym będę czuć sie doskonale. Mój dotychczasowy rozmiar stanika to 70B z firmy Esotiq. Odpowiedz Link
megiddo0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.03.09, 14:50 na poczatek radzilabym ci przymierzyc 65D (z tych scislejszych) i z bardziej rozciagliwych 60DD i 60E biust pod pachami masz najprawdopodobniej od zle dobranych stanikow- kiedys tez wydawalo mi sie ze mam biust pod pachami w tej chwili mam piersi osadzone ok 1cm od siebie;) pamietaj o odpowiednim zakladaniu stanika, bo w koncu ma on trzymac biust a nie zakrywac go Odpowiedz Link
aldakra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 05.04.09, 19:08 No masz rację mam faktycznie piersi dość daleko od siebie i pewnie coś pod pachami się znajdzie (a może nawet na plecach ;) Ze stron internetowych nie chcę na razie kupować - wolę iść i poprzymierzać i sprawdzić faktycznie który rozmiar dla mnie będzie lepszy. A może tak jak radzą dziewczyny kupię sobie fajny dopasowany stanik i przerobię go na karmnik (?) Mam tylko nadzieję że jako nowicjuszka poradzę sobie z doborem tego właściwego biustonosza. Dzięki za rady! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
eponak 69/83 29.03.09, 14:52 Próbuj z 65D, albo jeśli stanik ma rozciągliwy obwód to 60E :) Odpowiedz Link
paula_aulap Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.03.09, 14:57 65d,60dd (polskie 60E)-próbuj z tymi rozmiarkami;] firma estiq ma strasznie rozciągliwe te biustonosze, pewnie podnosząc ręce podnosisz i stanik hmm?;]Estiq ma wprowadzać te rozmiarki, więc może w prszysżłości będziesz mogła nadal tam kupywać. Należy szukać na poczatek stanika miękkiego na fiszbinach, aby dobrać prawidłowo rozmiar/w usztywnianym tego dobrze nie widać/. Przeczytaj o prawidłowym zakładaniu stanika i wygarnianiu piersi spod pach i z pleców;] info na stanikomanii i forum. Gwarantuję że nowe rozmairki będą o niebo wygodniejsze. Tylko nie zniechęcać się a mierzyć mierzyć mierzyć! powodzenia;] Odpowiedz Link
misiakowalska 65/72 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 1 29.03.09, 12:19 mam ogromny problem w doborze stanika. wiekszosc stanikow albo byla za duza, albo mi gdzie odstaje, takie mam wrazenie.czasami noszac rozmiar A, odstawal, a noszac B byl za maly.i czestoodtsaje mi na gorze.dziekuje za wszelka pomoc. Odpowiedz Link
misiakowalska Re: to jeszcze raz ja z powyzszego posta zle sie.. 29.03.09, 12:22 zmierzylam przepraszam, dobre wymiary to 65/81.teraz na ewpno dobrze sie zmierzylam. Odpowiedz Link
eponak Re: to jeszcze raz ja z powyzszego posta zle sie. 29.03.09, 14:50 Obwód 60, a miseczka D lub DD (z wskazaniem na tą drugą). Odpowiedz Link
megiddo0 Re: to jeszcze raz ja z powyzszego posta zle sie. 29.03.09, 14:53 poniewaz masz tylko 65 pod biustem (a wiec zanizenie obwodu nie jest duze) to radzilabym ci przymierzyc nawet 60E;) chociaz w pierwszej kolejnosci szukaj 60DD Odpowiedz Link
greeny_me 71/83 29.03.09, 14:58 Witam! To mój pierwszy post na forum:) Mam nadzieje, że w dobrym miejscu i na temat:) Pomierzyłam się i wyszło mi 71 / 83 czyli wg tabelki (jeśli się nie mylę) 65C, ewentualnie angielskie 30D. Do tej pory nosiłam na ogół 70B i na początku obwód był całkiem w porzadku, ale po tym jak sie naczytałam co nieco na forum obwód zaczął mi jakos bardziej podjeżdzać;) Nosiłam na ogół push-upy, ale musze stanąć w ich obronie:), bo był to Konrad, a nie jakieś z H&M i pani u której na ogół kupowałam zna sie troche na rzeczy i choć częściowo dzięki niej nauczyłam się wgarniać biust do miseczki;) Wbrew ostrzeżeniom już dałam się skusić na zakup nowego rozmiarowo stanika i padło na Kostar 65C( jak tylko zamówiłam znalazłam niezbyt pochlebne opinie na temat tej firmy na forum. Nie chciałam ryzykować od razu bardzo drogiego zakupu stanika którejś z brytyjskich firm. Wydaje mi się, ze jak na miękki stanik leży w miarę ( przy czym zdaje sobie sprawe, że właściwie nic nie wiem o tym jak poprawnie powinien leżeć na moim biuście), w każdym razie z jego pomoca powoli się oswajam;) Może wysłałabym zdjęcie do galerii i ktoś by mi cos podpowiedział jakie fiszbiny byłyby dla mnie dobre itd? Jak dodać zdjęcie do galerii? Za odp. dziekuję;) Odpowiedz Link
eponak Re: 71/83 29.03.09, 15:23 Regulamin galerii jest na samej górze, jako trzeci od góry wątek, tam masz więcej informacji na temat wysyłania do galerii ;) Jak się czujesz w tym Kostarze? Fiszbiny przylegają do mostka, podciągnęłaś ramiączka, nic nie bułkuje? Widzisz, jeśli chodzi o pushupy to nie jest ważne z jakiej są firmy i sklepu, jeśli są źle dobrane. I gdzie kupowałaś? I jeśli chodzi o rozmiar to nieźle wybrałaś, ale możesz też próbować z 65D :) Odpowiedz Link
greeny_me Re: 71/83 29.03.09, 18:04 Dziękuję, zdjęcia posłałam do kogo trzeba i czekam na opinie:) Jeśli chodzi o przyleganie tego Kostara to myślę, że jest całkiem nieźle, nie odstaje mi nigdzie, nie wiem tylko jak z długością fiżbin, kończa mi sie chyba przed połową pachy. Mam lewa pierś większą , wiec jakbym mocno podciągnęła ramiaczka to być może właśnie ta piers by bułkowała, bo stanik na nią jest w sam raz. Odpowiedz Link
eponak Re: 71/83 29.03.09, 18:19 Jeśli masz większą, a po wyregulowaniu ramiączek (to bezwzględnie trzeba zrobić), to może jednak lepsza jest miska więcej? Bo o ile kojarzę, to jesteś między rozmiarami i większy może być lepszy, zwłaszcza jeśli nosiłaś pushupy to będziesz miała co wgarniać do miski (o wygarnianiu słyszałaś, mam nadzieję?). I sprawdź czy fiszbina nie wchodzi Ci na pierś :) Jeśli tak, to zdecydowanie miska więcej, a i może nawet szersze fiszbiny. Ja niestety muszę opiniować bez wglądu w zdjęcie ;) Odpowiedz Link
agus2412 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.03.09, 15:04 Hej. Szukam prawidłowego rozmiaru dla mojej mamy. Jej wymiary to 75/85 - czy będzie to 70B, 70C? Odpowiedz Link
paula_aulap Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.03.09, 15:30 Raczej 70C, 65DD (polskie 65e) Narazie jest pomiędzy rozmiarami, ale coś pewnie jeszcze zmigruje;) Na początek oczywiście miękki z fiszbinami i wygarniamy pierś do miseczek;] Odpowiedz Link
eponak 75/85 29.03.09, 15:30 Niech spróbuje z 70B lub 70C albo rozciągliwymi 65D lub 65DD, jeśli ma co wygarniać spod pach i bułeczki to zdecydowanie niech próbuje 70C ścisłe lub 65DD. Odpowiedz Link
n_nika 66/80 29.03.09, 18:19 66 pod biustem, zmierzone bardzo ciasno, w biuscie roznie 80 (w staniku) luz 78,5 (bez). przy mierzeniu kierowalam sie wskazowkami ze strony. Prosze pomozcie mi dobrac odpowiedni stanik. Nosze 70A, niby OK, ale bez rewelacji. zawsze usztywnione "skały" Po jakims czasie stanik w obwodzie sie rozciąga i jest za szeroki. Trudno mi dobrac odpowiedni biustonosz, praktycznie wiekszosc przymierzanych mi nie pasuje - jesli obwod w 70A jest OK to w miseczce jest pusto (najgorzej jest z Triumph). Obwód 75 w o ogole odpada bo za luzny, mniejszych niz 70 nie spotkałam w sklepach. Moze dlatego zakupy stanika nie naleza do przyjemnosci. Przez internet nie kupowalam, bo skoro stacjonarnie prawie nic nie pasuje balam sie ze wirtualnie zupełnie nie trafie. Mam raczej płaskie piersi zaokraglone z dołu, za wysokie fiszbiny uciskają w mostek. Ostatnio kupilam stanik w H&M rozm 70A- z miseczką nie bylo najgorzej ale mam wrazenie ze obwod jest za ciasny (na plecach robią się "wałeczki" mimo ze jestem szczupła). Moze z Wasza pomocą uda sie dobrac WŁAŚCIWY biustonosz?? Odpowiedz Link
eponak Re: 66/80 29.03.09, 18:43 Ależ obwód NIE JEST ok :/ Zrób taką sztuczkę: załóż stanik, ale żeby miseczki były na plecach i sprawdź czy stanik jest ścisły i nie możesz włożyć pod niego rękę i go odciągnąć od ciała. U Ciebie powinien być raczej rozmiar 60DD, albo 60D (z polskich to 60D/E). Wałeczki na plecach robią się Ci ponieważ masz za luźny obwód - on podjeżdza do góry i pociąga za sobą fałdki skóry, które układają się w wałeczki... Odpowiedz Link
n_nika Re: 66/80 29.03.09, 19:53 eponak napisała: > Ależ obwód NIE JEST ok :/ Zrób taką sztuczkę: załóż stanik, ale żeby miseczki > były na plecach i sprawdź czy stanik jest ścisły i nie możesz włożyć pod niego > rękę i go odciągnąć od ciała. U Ciebie powinien być raczej rozmiar 60DD, albo > 60D (z polskich to 60D/E). > > Wałeczki na plecach robią się Ci ponieważ masz za luźny obwód - on podjeżdza do > góry i pociąga za sobą fałdki skóry, które układają się w wałeczki... czesc! dziekuje bardzo za szybką odpowiedz i porade! Zrobiłam jak poradziłas, załozyłam stanik miseczkami na placy i: - w nowym staniku 70A (o ktorym pisalam, ze jest ciasny) moge włozyc 2 palce, ale nie mogę go odciągnąc od ciała. Material nie jest zbyt rozciągliwy, błyszczący i gladki, cos jak atłas. dodam, ze byl zapiety na pierwsza haftke (czyli najluzniej). Stanik jest naprawde scisly w obwodzie... - w starym staniku 70A (ciut inny model, ale podobny fason), mimo ze zapinam go na 3 haftke, najciazniej, to i tak po wlozeniu reki pod obwod mogę odciągnąc stanik od ciala na jakies 5 cm... ten stanik jest zrobiony z innego materiału z siateczką po bokach i jest bardziej rozciągliwy. nie wiem co jest własciwe, bo tak naprawde nigdy nie mialam fajnego, dobrze dobranego stanika. Ciut lepiej sie czuje jesli mnie nic nie sciska, ale masz racje co do tego ze stanik z luzniejszym obwodem podchodzi do góry. To juz jest dyskomfort, ktory czułam przy wiekszosci stanikow jakie mialam. wyglada na to, ze zaden nie byl dobry;) Odpowiedz Link
eponak Re: 66/80 29.03.09, 20:13 Co do nowego M&S: zrób proszę jeszcze jedną rzecz, zmierz jaką długość ma obwód normalnie i drugi raz, kiedy jest rozciągnięty jak najbardziej się da i podaj tutaj te dwa wyniki :) Jeśli w ścisłym obwodzie (czyli jest ścisły także wtedy, kiedy zakładasz go miseczkami na plecy) tworzą się Ci wałeczki, a miseczka jest wypełniona to polecam zakup stanika o miseczkę większej i zaczęcia wygarnianie (od pleców do miseczki, przy odchylonej fiszbinie bocznej) :) Bo wygląda na to, że biust uciekł Ci na plecy, zwłaszcza kiedy się weźmie pod uwagę to, że jesteś szczupła ;) A jeśli będziesz go wygarniać regularnie to wróci do miseczki :) Co do starego stanika: zdecydowanie za szeroki obwód. Potrzebujesz obwodów 60, albo bardzo ścisłych 65, ale pamiętaj, że to co jest ścisłe na początku może się rozciągnąć :) I ścisłe 65 po kilku tygodniach też zacznie podjeżdżac do góry. Ścisłe obwody mogą na początku ugniatać, ale po pewnym czasie jeśli będziesz miała też dobrą miseczkę, przestaniesz to zauważać i stanie się to megawygodne, zobaczysz :) Za jakiś czas sama będziesz wiedziała co właściwe, musisz po prostu próbować poprzymierzać coś ze staników w rozmiarze, który Ci podałam :) Odpowiedz Link
n_nika Re: 66/80 29.03.09, 20:59 he he, dobre:)ubawiłam się:) biust na plecach, moze go jeszcze znajdę;) zmierzyłam moj nowy nabytek z H&M rozłozony na płasko na stole: normalnie bez rociagania 60,5 cm, po rozciagnieciu na maxa 74 cm metka byla 70A przymierzyłam jeszcze raz ten stanik, zapiety najluzniej na pierwsza haftke miseczki do tyłu - wyglada ok, nie ma waleczkow; miseczki do przodu - minimalnie widac wglebienie po bokach na wysokosci obwodu pod biustem (pod elastycznym t-shirtem efekt malych waleczkow nad stanikiem miedzy pacha a łopatka); zapiety najciasniej, na ostatnia haftke - "wałeczki" jak wyzej zaczynaja sie pojawiac nawet jak miseczki sa z tyłu. czy to znaczy ze mam z tego modelu sprawdzic 70B? a z innych 60D albo 60DD? Odpowiedz Link
eponak Re: 66/80 29.03.09, 21:17 A zdziwiłabyś się, ale biust może być na plecach ;) Ja sama jestem tego świetnym przykładem, a i wiele innych dziewczyn śmiało to potwierdzi :) Pod pachami aż do łopatki - to idealne miejsce gdzie z za małej miski może uciec biust. I receptą na to jest tylko dobry stanik plus wygarnianie nawet kilka razy dziennie (np podczas korzystania z toalety wystarczy poprawić stanik). Jeśli chodzi o ten model z M&S: wygląda na ścisły, więc spróbuj z 70B w tym modelu. Nawet jak będzie za luźny w miskach, nie przejmuj się tylko pracowicie wygarniaj każdy gram tłuszczyku, który wygląda na uciekiniera z miski :) Pierwszy stanik może być trochę za luźny, po kilku tygodniach (czasami dniach ;)) powinien się wypełnić, więc musisz mieć miejsce na wgarnianie biustu. I tak, spróbuj z innych modeli 60D lub 60DD (rozmiar brytyjski, w polskich nie ma takich podwójnych literek przy obwodach). Rozglądnij się po forum: jakie staniki są polecane na pierwszy raz, a później spróbuj zamówić w polecanym sklepie lub wybrać się na zakupy do stacjonarnego, jeśli mieszkasz w dużym mieście. Powodzenia :) Odpowiedz Link
n_nika Re: 66/80 29.03.09, 21:22 dzieki za porady!! na pewno sprobuje, moze w koncu sie uda:-) pozdrawiam Odpowiedz Link
eponak Re: 66/80 29.03.09, 18:46 I jeszcze jedno, przeoczyłam to :) Istnieją obwody 60 i 65, ale najłatwiej o nie w stanikach brytyjskich firm (zobacz w wątek dotyczący polecanych sklepów internetowych, albo stacjonarnych, jeśli mieszkasz w większym mieście). Z polskich obwody 60 mają Comexim, Kostar, Melissa i Milena, ale o wiele bardziej polecane są marki brytyjskie ;) Odpowiedz Link
lovin.k 79/82 29.03.09, 20:30 Cały czas wychodzi mi z tabelek 75A. Niestety żaden reklamowany dom wysyłkowy w Polsce go nie prowadzi. Za zagraniczne dziękuję. Jakieś rady? Chciałabym kupić co dostępnego w Warszawie, w sklepie. Zero koronek i błyszczących tkanin, najlepiej coś miękkiego z tkanin naturalnych a la bawełna. Odpowiedz Link
eponak Re: 79/82 29.03.09, 20:43 Przeszukałam warszawskie sklepy pod kontem Twojego rozmiaru: dopasowana.pl ma 75A firmy Panache (marka brytyjska, więc i rozmiarówka brytyjska), a poza tym Atlantis. Sklep znajduje się na Huculskiej w Wawie, musisz się umówić zanim tam się wybierzesz:) Na miejscu właścicielka powinna Ci pomóc dopasować stanik, a sama będziesz mogła sprawdzić jakie to materiały. Chociaż mi Atlantis kojarzą się wcale nieźle (jako nastolatka nosiłam ich staniki), ale ta żelowa wkładka może nie służyć Ci dobrze. Ale sama możesz to zweryfikować w sklepie. I lepsze od reklamowanych domów wysyłkowych są polecane na Lobby, naprawdę :) Może również spróbujesz stanik z obwodem 70? Oczywiście, miska musi być odpowiednio przeliczona. Polecam Ci jednak umówienie się z p. Moniką - właścicielką sklepu dopasowana.pl i mierzenie na miejscu :) Odpowiedz Link
lovin.k Re: 79/82 06.04.09, 23:59 Dzięki, na razie nie trzeba. Przymierzałam B70, niestety miseczka jest zawsze za duża(odstaje kilka cm od ciała, poza tym stanik kończy mi się wtedy pod pachami co wygląda idiotycznie) a w obwodzie za ciasno(nie wiem jak Ty ale ja nie lubię mieć poranionej skóry) Kilka udało mi się dopasować,ale chyba dlatego, że nie trzymały rozmiaru. Na mnie właściwie A75 jest ciut za duże.Idealny jest trójkącik a la lata 60te ;) Brytyjskie mam o ile mnie pamięć nie myli 75AAA. Niemniej adres Huculskiej sobie zachowam i wynajdę w przypływie gotówki i potrzebie wymian bielizny na nową(pewnie za kilka miesięcy mi się połowa wydrze to mam jeszcze trochę czasu na rozglądanie się). Ciekawe ile dostajesz prowizji za narajenie klientki? Odpowiedz Link
aniag1989 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.03.09, 23:12 Mam mały biust, ale i na to co mi urosło:P chciałabym nakładać odpowiedni biustonosz. Moje wymiary: - obwód pod biustem : 68 - obwód w biuście : 82 Na co dzień noszę 70 B z H@M (staniki z push-upem). Odpowiedz Link
eponak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.03.09, 23:49 Wywal pushup, spróbuj z miękkim stanikiem, efekt będzie lepszy niż w pushupie :) A rozmiar masz 60E lub 65D :) Odpowiedz Link
megiddo0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 30.03.09, 00:38 dokladnie-65D/DD lub 60E powinno byc ok:) koniecznie miekki biustonosz na poczatek bo wtedy widac jak sie uklada Odpowiedz Link
mama1981 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 30.03.09, 10:19 Właśnie niedawno zakończyłam karmienie piersią- zamiast piersi mam dwa mikro flaczki. Tragedia!!! Pod biustem bardzo ciasno- 72 cm W piersiach luźno 84,5 cm Obecnie nuszę push up 70 D i jest ogólnie cały za luźny. W domu mam jeszcze nieśmiertelny rozmiar 75B i jest beznadziejny. Z jakiegoś kalkulatora w sieci wyszedł mi rozmiar 65DD, ale czy każda firma będzie dobra??? I czy we Wrocławiu jest szansa na zakup dobrego rozmiaru czy muszę ryzykować zakupy przez internet? Dziękuję!!! Odpowiedz Link
megiddo0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 30.03.09, 13:49 rozmiar 65D lub 65DD jest najbardziej prawdopodobny;) jestes w komfortowej sytuacji bo we wroclawiu jest sklep milla na ul. ruskiej kolo pasazu mikolajskiego-tam dziewczyny znaja sie na rzeczy, obmierza cie dobrze i dopasuja stanik;) a zawsze jest to duzo wygodniejsze niz zakupy w internecie, szczegolnie na poczatku Odpowiedz Link
oplacalny 74-80 / 82 06.04.09, 08:31 POD: wdech 74 wydech 80 W: 82. W obecnych czasach ze wzgledu na sytuacje zyciowa stanik nie noszony, ale idzie wiosna i lato a tu w zwiazku z ciaza (przeszlo polowa juz za) biust sie wypelnil i zauwazono bulki pod pachami! Nalezy zauwazyc: 1) staniki na wyciagniecie reki w UK, wiec odpada problem "gdzie kupic" (tu podobono latwiej?) albo via www, albo ewentualnie sklep (preferowana www) 2) z rzadkich instancji posiadania stanika w przeszlosci, zle, ba, bardzo zle wspomina sie druty wchodzace w mostek - to chyba jeden z wrazliwszych mostkow:/ no i co sie tu da wymyslic? Odpowiedz Link
oplacalny Re: 74-80 / 82 06.04.09, 13:30 > POD: wdech 74 wydech 80 > W: 82. w obwodzie pod chyba jednak poprawie sie do ok 72, co oznaczalo by rozmiar 30C (wg mariski) na belle-lingerie wybor w tym rozmiarze niewielki www.belle-lingerie.co.uk/628/Lepel/7305-or-7601-Lepel-Athena-T-shirt-bra-Animal-12.99 Przejde sie do watku Pierwszy Stanik-porady Odpowiedz Link