Dodaj do ulubionych

Porozmawiajmy o allegro i ebay'u

19.06.09, 10:53
Jeśli dubluję już istniejący wątek proszę o pouczenie i zgadzam się na
skasowanie tego.
W wyszukiwarce są tylko allegrowe wątki o kwiatkach-czyli humorystyczny i o
niezgodności towaru z umową.
Chciałabym w tym wątku porozmawiać o normalnych allegrowych i ebay'owych
sprawach.
Zapewne dużo dziewczyn z nich korzysta stad tematów nie powinno zabraknąć.
Obserwuj wątek
    • asiabudyn11 Podbijanie cen 19.06.09, 11:01
      Znowu sama sobie odpisuję :-D

Pierwszą allegrową sprawą jaką chciałam poruszyć jest czasem zabawne podbijanie cen.

Zauważyłam, że wystarczy mieć dobry towar (czytaj np: rio, pollyannę, tango) i
      niższą cenę a ofert będzie dużo. Dziwnie dużo. W ogóle to dla mnie fenomenem na
      allegro jest podbijanie cen startujących z niskiego pułapu (czyli: od niskiej
      ceny wywoławczej) w porównaniu z cenami ustawionymi tak by od razu zwracały
      większą część lub całość kosztów sprzedającej.
      I tak licytowałam kiedyś mamie stanik. Używany. Był b. tani (ale wiadomo:
      używany) Fantasie. Myślałam oczywiście w swej naiwności, że nikt go nie zauważył
      i poczekam te 2 dni i będzie mój (tj. mamy). Nie śledziłam rozwoju sytuacji. Ale
      na maila dostałam standardową informację o zakończeniu aukcji. Byłam zaskoczona
      jej wynikami! Moja oferta była niska, więc się nie dziwię, że ją przebito.
      Zdziwiło mnie to ile ofert złożono i za jaką cenę "poszedł "ten używany przecież
      stanik. Oczywiście była niższa od sklepowej (wszak Fantasie w polskich sklepach
      to koszt ok 200zł a ten stanik był używany), ale i tak mnie zaskoczyła swoją
      wysokością. Dziwiłam się, że ktoś oferuje tyle kasy za używany stanik. Aktualnie
      czekam na listonosza z tym samym stanikiem w innym kolorze dorwanego na ebay'u e
      cenie o 20zł droższej (włącznie z przesyłką) niż tamtego używanego z allegro!
      A może ja czegoś nie rozumiem? Nie dostrzegam? Nie wiem?
      • kasica7402 Re: Podbijanie cen 19.06.09, 11:08
        To ja sie dopisze, co prawda nie w temacie biustonoszowym ale dokladnie to samo
        mialam z ubrankami Next dla dziecka. Na poczatku byla niska cena, potem dostalam
        na koniec maila i ubranko (byla to akurat kurteczka) osiagnela bardzo wysoka
        cene (ja bym tyle nie dala za uzywana). Podobnie jak napisalas - za niewiele
        wiecej mozna kupic nowa. Mi sie wydaje, ze to chodzi o wlasnie dobry, czyli
        dobrej marki towar. Jak dla mnie lekkie przegiecie, ze uzywane rzeczy ida w
        koncu za niewiele taniej niz nowe, ale czy naprawde sa za tyle sprzedawane, czy
        to nie jest faktycznie jakies sztuczne podbijanie ceny?
        • agafka88 Re: Podbijanie cen 19.06.09, 11:18
          > Jak dla mnie lekkie przegiecie, ze uzywane rzeczy ida w
          > koncu za niewiele taniej niz nowe, ale czy naprawde sa za tyle sprzedawane, czy
          > to nie jest faktycznie jakies sztuczne podbijanie ceny?

Jak dla mnie towar jest warty tyle, ile jest ktoś w stanie za niego zapłacić.
          Przecież nikt tych osób, które licytują nie zmusza do licytacji.

Dużej liczbie licytujących się nie dziwię. Ja jak sprzedawałam tango plunge to
          licytowało chyba 7 osób, zresztą podobnie jak miękką maskaradkę, która okazała
          się hitem - już nie jest dostepna w sprzedaży, ładnie kształtuje, więc ludzie o
          nią walczyli :)
      • scarlet_agta Re: Podbijanie cen 19.06.09, 11:34
        > A może ja czegoś nie rozumiem? Nie dostrzegam? Nie wiem?

Jedyne co mi przychodzi do głowy to prawo popytu i podaży, które akurat w
        przypadku allegro ma szansę działać. Duży popyt, to i cena wysoka.

No i jeszcze kwestia "skąd się bierze duży popyt".
        Wątpię, aby ofert było _dziwnie_ dużo. Po prostu staniki popularne (jak rio,
        pollyanna) są bardzo dobrze omówione na różnych forach. Wiadomo czego można się
        po nich spodziewać i ryzyko dla kupującego mniejsze, że stanik nie będzie
        pasował. Często już taka osoba miała okazję gdzieś przymierzyć taki stanik.
        A jeśli jest niska cena, to ofert będzie jeszcze więcej.
        Sama częściej licytuję na aukcjach zaczynających się od niskiej ceny. Codziennie
        na maila przychodzą mi powiadomienia o nowych aukcjach, przeglądam je i jeśli
        jest niska cena to częściej do nich zaglądam i licytuję, zwłaszcza jeśli nie mam
        parcia akurat na ten konkretny model. Jeśli cena jest od razu wysoka, to
        zazwyczaj taką aukcję pomijam, bo już cena na starcie wydaje mi się wysoka (lub
        za wysoka).
        • asiabudyn11 Re: Podbijanie cen 19.06.09, 11:44
          scarlet_agta napisała:
          > Wątpię, aby ofert było _dziwnie_ dużo. Po prostu staniki popularne (jak rio,
          > pollyanna) są bardzo dobrze omówione na różnych forach.
          Tylko dodam, że chodziło mi tylko o to, że w moim odczuciu było ich dziwnie
          dużo np. w odniesieniu do tego, że aukcja trwała np. 7 dni i nikt wcześniej mało
          było ofert.
          Chociaż muszę przyznać, że ostatnio sama zniechęcona przegranymi licytacjami
          albo kupuję tylko w ramach "kup teraz" albo zapiasuję sobie aukcję i ofertę
          składam pod jej koniec, gdy jest w miarę jasna sytuacja. Ale to też dlatego, że
          często mam odłożoną kwotę na dany zakup i składając ofertę tę kwotę jakby
          "zamykam" na inne oferty. wiem np. że innej podobnej raczy nie mogę licytować,
          bo gdybym przypadkiem wygrała obie to byłoby manko.
          • asiabudyn11 popularne staniki 19.06.09, 11:53
            Moim zdaniem jest też coś na rzeczy z tym, że pewne staniki są PRZEreklamowane a
            dziewczyny boją się kupować nieznanych w ciemno.
            Np. na mnie źle leżą niektóre popularne staniki, więc nawet pozytywne recenzje
            mnie nie kuszą bardzo mocno.
            No i nie ma to jak upolować coś nieznanego a świetnego, ale to trudne.
            O tym w tym watku:
            forum.gazeta.pl/forum/w,50580,84265936,84265936,Eksperymenty_wszelkie_polecam.html
      • asiabudyn11 Re: Podbijanie cen 19.06.09, 11:37
        Jest coś w tym agafko88 co piszesz. Jasne, że sprzedającego cieszy
        zainteresowanie aukcją. Wcale się nie dziwię.
        Osobiście zastanawiam się nad czymś nieco innym nad takim..."pędem" w podbijaniu
        cen. Czasami na prawdę sądzę, że tam działa np. uczycie "ta osoba podbiła moją
        ofertę, nie dam się, przebiję ją". Czasem odnoszę wrażenie, że może w części nie
        chodzi o towar tylko a o też zwycięstwo?
        Ale oczywiście, znaczenie towaru zwykle przeważa.

To też może działać w ten sposób, że jedna osoba zna limit za jaki nie tylko
        sama jest gotowa zapłacić za daną rzecz (bo np. to taka śliczna kurtka), ale też
        ile za tą rzecz WARTO jest dać. Jaśniej? Jeśli ktoś potrzebuje kurteczki dla
        dziecka, zdecydował się na jakąś i ma na to tyle a tyle kasy to prawdopodobnie
        będzie licytował, przebijał oferty tak długo jak będą się mieściły w tym
        limicie. Jednak inna osoba może mieć świadomość, że jest jakaś alternatywa dla
        zakupu np. na allegro. Jeśli np. wziąć przykład kurteczki dla dziecka, dana
        osoba może wiedzieć, że w podobnej, nieco wyższej może kurtkę w sklepie za
        rogiem, czy na ebay'u.
        Innym powodem może być czas. Jeśli np. jest koniec sierpnia i sporo osób szuka
        ubrań dla dzieci w wieku szkolnym to czas może powodować, że ktoś np. podbije
        cenę kurtki na allegro bo na jej szukanie w sklepie nie będzie już czasu.

W końcu: wydaje mi się też-znowu w odniesieniu do Twoich słów agafko88, że towar
        jest wart tyle ile osoby za niego zapłacić-że też może być tak, że ktoś za
        bardzo nie wie ile dana rzecz jest warta. I gdy widzi, że inni podbijają to może
        z tego wnioskować: widocznie ta np. firma/produkt jest dobry i warto licytować.
    • asiabudyn11 skąd tak niskie ceny np. staników na ebay'u? 19.06.09, 11:49
      Wiem, że to pytanie jest naiwne jak u przedszkolaka, ale po prostu nie znam na
      nie odpowiedzi.
      Szczególnie jeśli chodzi o sklepy. Chodzi mi o odniesienie do zobowiązania
      sklepów do sprzedaży np. staników po określonej cenie.
      • agacia2025 Re: skąd tak niskie ceny np. staników na ebay'u? 19.06.09, 12:39
        moja zdanie takie:
        W polsce jak konczy sie jakas kolekcja to jest przecena i dana kolekcja wisi w
        sklepie az w koncu zostanie wyprzedana. Natomiast takich krajach jak UK to po
        przecenie, jak wszystko nie zostanie sprzedane po prostu zostaje wycofane ze
        sprzedazy i laduje w outletach i tym podobnych miejscach, dlatego pozniej
        znajdujemy je po duzo nizszych cenach na ebayu.
        To tylko teoria, a w praktyce moze sie jednak okazac ze jest inaczej
    • asiabudyn11 ebay-kiedy dostępna wysyłka do Polscki 21.06.09, 11:09
      Kolejne z moich naiwnych pytań: czy jeśli w aukcji nie ma zaznaczonej ceny za
      dostawę do Polski a w rubryce wysyłka widnieje m.in Europa to można licytować
      czy zapytać sprzedawcę o wysyłanie do Polski czy bez sensu, z góry wykluczone?
      • ametyst89 Re: ebay-kiedy dostępna wysyłka do Polscki 21.06.09, 11:26
        Jeśli nawet jest w opcjach zaznaczone, że wysyłka tylko do Wlk. Brytanii to ja i
        tak się pytam. Najczęściej odpowiadają mi, że mogą wysłać i podają koszt wysyłki.
        • polka_w_brukseli Re: ebay-kiedy dostępna wysyłka do Polscki 22.06.09, 11:44
          Tez pytam - przed zlozeniem oferty, rzecz jasna - czy wysylaja do Belgii, nawet
          jesli w opcjach jest tylko UK, zazwyczaj sie zgadzaja, choc wielu sprzedawcow w
          ogole nie odpisuje. Wyjatkiem jest sytuacja gdy w opisie aukcji wyraznie jest
          zaznaczone ze "UK bidders only", wtedy nie ma co zawracac glowy.
          • wiedzma_29 Re: ebay-kiedy dostępna wysyłka do Polscki 22.06.09, 21:22
            Dobrze jest się zapytać, chociażby ze względu na cenę takiej wysyłki, bo
            sprzedawca może wysyłać Small Pocket za 1,5 do 2,5 funta, ale może też
            preferować tylko Signed For za 5 - 6 funtów, co przy niektórych okazjach mija
            się z celem (cena wysyłki kilkakrotnie przewyższa cenę stanika)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka