Dodaj do ulubionych

motocykl o dużych gabarytach dla początkującego

IP: 89.230.90.* 15.02.10, 21:40
Mam pytanie. Jestem początkujący. Mam za sobą tylko kurs prawa jazdy.
Szukam używanego sportowo - turystycznego (ewentualnie typowo
sportowego) motocykla. Chciałbym aby był duży gabarytowo (mam 193 cm
wzrostu oraz około 95 kg wagi) żebym nie wyglądał śmiesznie i abym
czuł się komfortowo. Chciałbym też aby był na wtrysku (odpadły by mi
regulacje gaźników), w miarę spokojnie oddawał moc (na szaleństwach,
stawaniu na kole mi nie zależy). Na razie koncentruje się na czytaniu
o Suzuki GSX 600 r SRAD po 1998 r.. Ten motocykl mniej więcej spełnia
moje oczekiwania (chyba że się mylę i czegoś nie doczytałem???). Czy
moglibyście polecić jakieś inne motocykle, które spełniły by moje
oczekiwania. Budżet około 11.000 zł. Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: dingo Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 09:18
      vfr
    • Gość: mad Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.subscribers.sferia.net 16.02.10, 09:48
      alternatywnie Triumph Sprint ST. wspomniana VFR to niezły pomysł.
      ewentualnie duży Bandit.
      • Gość: nd Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 10:26
        > ewentualnie duży Bandit.

albo mały bandit :) gabaryty maja te same... a jako pierwsze moto 600 jest ok,
        ale popieram, vfr - fajny pomysł
        • Gość: nd Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 11:40
          no tak, ale bandity 600 i 1200 sie nie łapia bo nie sa na wtrysku, dopiero chyba
          650 i 1250 ale tu nie jestem pewien czy 11 tys zł styknie?
          • Gość: mad Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.subscribers.sferia.net 16.02.10, 11:45
            z wtryskami masz rację. 11k może być mało. pytanie czy to aż takie kluczowe ? :)

ja szukam sobie teraz sprzęta i wiem że chce wersje gażnikową, no ale to enduro
            więc inna bajka.
      • jeszua Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące 16.02.10, 12:28
        Gość portalu: mad napisał(a):
        > alternatywnie Triumph Sprint ST

może od razu hajabusę, mocy nie braknie, będzie miał motocykl docelowy... za
        11kzeta ładnie wyklepaną kupi, gratis kawałek słupa oświetleniowego abo
        przystanku tramwajki ;P
        jsz
        • Gość: mad Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.subscribers.sferia.net 16.02.10, 12:55
          myslę, że wczesniejsze roczniki ST 950 można trafić w okolicy 11k. chyba że się
          mylę..
          • jeszua Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące 16.02.10, 14:04
            chciałem raczej zwrócić uwagę, że wszyscy coraz bardziej zapędzają się w
            podawaniu kolejnych pomysłów motocykli dużych gabarytowo, zapominając
            jednocześnie iż autor pytania będąc świeżo po kursie ma ciut mało umiejętności,
            by je ogarnąć...
            jsz
    • Gość: WujekDobraRada Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.10, 13:27
      kup XJ 600 najlepiej golasa ew Bandita jest duzy i daje rade
      mam 190cm i Bandit jest idealnie skrojony
      na GSX bedziesz jak na psie wygladal i sie zalamiesz od obciazenia na rekach
      i nie kupuj plastika na pierwsze moto bo szybko sie przekonasz ile kosztuje owiewka
      XJ jest ok bo ma spora mase i miesca dosyc
      mozesz pomyslec o XJ 900 ma kardana wiec odpada palowanie sie z lancuchem ale ma juz troche mocy jednak mozna na tym zaczac przy takich gabarytach jakie masz to ogarniesz
      • Gość: nd Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 15:13
        podejrzewam ze xj-ty nie za bardzo będą pasowały koledze, bo sa już mocno
        przestarzałe z wyglądu. ale mały bandziorek z pewnoscią byłby ok. taka opcje
        poleciłem tez swojemu kumplowi- świeżo upieczonemu motocykliście, kupiliśmy b600
        zdławionego w niemczech do 34 koni, pojeździł sezon, wyczuł troszke sprzęta, a
        po odblokowaniu oszalał z radości jakiego nagle moto ma kopa. i taką powolną
        droge nauki jazdy polecałbym każdemu z zerowym doświadczeniem.
        • zi-k zi-k 16.02.10, 16:07
          No i wyszło jak zwykle.Kolega pyta o motocykl sportowo-turystyczny na wtrysku a
          w odpowiedziach Bandit i XJ600 .Pewnie zaraz ktoś wyciągnie ze śmietnika
          nieśmiertelnego GS 500.
          • Gość: jak to? Re: zi-k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 17:40
            czy bandit nie jest motocyklem sportowo turystycznym? i czy nie jest od pewnego
            czasu na wtrysku?
            • Gość: zi-k Re: zi-k IP: *.chello.pl 16.02.10, 20:03
              Do sportowo-turystycznych zaliczyłbym np.CBR600F,Thundercata,VFR750-800.
              Trrudno mi znależć sportowy pierwiastek w Bandycie.
              • Gość: siekiera77 Re: zi-k IP: 188.33.101.* 16.02.10, 22:14
                Gość portalu: zi-k napisał(a):
                > Trrudno mi znależć sportowy pierwiastek w Bandycie.

Jak się chce to się znajdzie:

pierwiastek pierwszy

pierwiastek drugi
                • Gość: zi-k Re: zi-k IP: 195.117.145.* 16.02.10, 23:09
                  No ale z kierownicą to poszedł na łatwiznę w tym Bandycie sportowym.

Zauważyliście że zanikła kategoria właśnie motocykli sportowo-
                  turystycznych w rozumieniu ,pełna owiewka ,lekka waga około 200
                  kilo,moc sto kilka,kilkanaście koni,kierownica nie za nisko,nie za
                  wysoko.
                  Zastąpiły je motocykle tzw.uniwersalne,które są za słabe albo za
                  ciężkie,ze szczątkowymi owiewkami.
                  Czy tak trudno wziąć producentowi nowy model GSXR600 albo
                  ZX6R ,zmienić siodło na wygodniejsze i podnieść trochę kierownicę?I
                  juz mamy idealnego sport-turystyka.
                  Pozdro.
                  • Gość: Adaś. Re: zi-k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.10, 23:14
                    Moim zdaniem te czasy skończyły się na Thundercatach.
                  • Gość: siekiera77 Re: zi-k IP: 188.33.101.* 17.02.10, 01:07
                    Gość portalu: zi-k napisał(a):
                    Zauważyliście że zanikła kategoria właśnie motocykli sportowo-
                    > turystycznych w rozumieniu ,pełna owiewka ,lekka waga około 200
                    > kilo,

Nie, nie zauważyliśmy...

turystyka

turystyka

sport ;)

rozrywka

rozrywka
                    • Gość: Adaś. Re: zi-k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.10, 10:14
                      No ale zi-k napisał, że do 200kg, a z tego co mi wiadomo to hayka waży 220-230
                      bez płynów więc trochę się w tym zakresie <200 nie mieści :P.

Jakiś mały
                      i bez nóżek ktoś dobiera Ci się do motocykla? :P.
                      • Gość: siekiera77 Re: zi-k IP: 109.243.233.* 17.02.10, 23:19
                        Adaś, czytać ja umiem i nawet liczyć do 250... ;-)

"około 200" - to jest w najlepszym wypadku 199 - 201
                        a w najgorszym (chociaż wcale nie aż tak bardzo) 150 - 250.
                        Czyli... hajka się mieści z zapasem.

a temu małemu, to ktuś rączki i nóżki z d'upy powyrywał bo sie do motka bez pozwoleństwa dotykał! :-D
                    • Gość: Grinch Re: zi-k IP: 188.33.116.* 18.02.10, 15:24
                      Ojeeej...jakie to kochane...
                      Wspanialy(a) motocyklist(k)a,wspanialy motocykl,wspaniale poczucie
                      humoru.Wszystko wspaniale...

Ps.Przepraszam cos kazalo mi to napisac...
                      musze wziac pigolke

• Gość: siekiera77 Re: zi-k IP: 94.254.165.* 21.02.10, 20:59
                        dobrze,że w gacie nie popuściłeś.
                        jakby co, to węgiel jest najlepszy. możesz wykorzystać spalone zapałki.
                        • Gość: Grinch Re: zi-k IP: 188.33.103.* 21.02.10, 23:15
                          Och przepraszam...tak mi sie palnelo:)Taki dzien...

Ps.Nie pozwol,by emocje braly gore.Tym bardziej,ze uzywasz bardzo
                          szybkiego motocykla.
          • Gość: Yamahama Re: zi-k IP: 77.223.195.* 16.02.10, 18:52
            spoko to ja mu proponuje kilofazera Fazer 1000
            w sam raz na poczatek
            moze za 11 znajdzie jakis ktory choc z grubsza bedzie mial ksztalty fabryczne

a tak na powaznie
            ciezko bedziesz mial kupic sprzeta dla poczatkujacego na wtrysku za 11tys i jeszcze dla takich gabarytow chlopa
            gaznik to nie problem wiec przymierz sie do duzych sprzetow i nie sugeruj gaznikiem raz zrobiony caly sezon przelata a bedziesz sie wkurzal i tak ze trzeba lancuch co 200-300km smarowac o wiele bardziej niz z powowdu gaznika

wez pod uwage jeszcze ZR7 oprocz wymienionych bandita i XJ900 i nie poluj na cudo za 11 bo na dzien dobry dolozysz ok 2tys i o tym pamietaj bo igly to stoja w salonie
            • Gość: marek Re: zi-k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 15:18
              Myślę że wspomniany wcześniej Triumph Sprint 955i ST byłby naprawdę rozsądnym
              rozwiązaniem.Kasy starczy,i jak się myśli to z jego mocy da się bardzo
              bezpiecznie korzystać.Pozdrawiam i czekam na wiosnę.
              • Gość: qwert Re: zi-k IP: *.lionmedia.pl 19.02.10, 17:39
                > Myślę że wspomniany wcześniej Triumph Sprint 955i ST byłby naprawdę rozsądnym
                > rozwiązaniem

chyba Cie pozajączkowało.

To nie jest moto dla poczatkujacego. duzy moment przy niskich obrotach. na
                mokrym bez problemu na zakrecie nawet na 6 biegu mozesz spowodowac, ze wyprzedzi
                Cie tylnie kolo. dosc ciezki. szybki i dobrze sie prowadzacy przy duzych
                predkosciach: to zbytni kusi, szczegolnie ze np od 130 do 200 rozpedza sie w
                zasadzie bez zajakniecia i nie czuc predkosci. 80kmh na pierwszym biegu.

na 1 bardzo odradzam.
    • Gość: stanik83 Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: 79.97.36.* 18.02.10, 04:18
      Kup CBF 600 SA-a bedziesz zadowolony
      • tracer77 Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące 02.03.10, 21:34
        a ja polecilbym xx-a
        poj 1100
        tylko nie kojarze jak to z tym wtryskiem jest
        ale zeby az tak wybrzydzac
        ja zaczynalem od xx-a a po roku juz r1 latalem
        im mocniejszy i ciezszy sprzet na poczatku tym wiekszy respekt bedziesz mial dla
        moto
        pozdro dla wszystkich latajacych
        aha
        ja tez mam podobne gabaryty
        wiec jak cos to sport,dlatego sie przesiadlem na r1
        bo za bardzo wyprostowana sylwetke bedziesz mial
        nizszy nie wyglada tak tragicznie ;-)dlatego moze smigac czym chce
        • Gość: zdegust Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 01:33
          gabaryty i r1? wątpię, to jest moto dla wielkich duchem ale mniejszych wzrostem...
          hayka- tu się zgodzę,
          ale hayka to inna bajka.
          poza tym za przeproszeniem ale xx na pierwsze moto to jakis kur*a mało śmieszny żart... chcesz miec goscia na sumieniu?

> im mocniejszy i ciezszy sprzet na poczatku tym wiekszy respekt bedziesz mial dl
          > a
          > moto

zależy kto dosiada- gość z jajami lubi odkręcić w związku z tym lepiej niech zaczyna od czegoś na czym będzie se mógł na ten komfort pozwolić.
          nie widzę sensu w jeżdżeniu na jak największym moto po to by czuc respekt. widzę sens w napie...*iu na maxa i czystej zabawie bez ograniczeń. dlatego nalezy se kupic garnitur na miarę a nie o trzy numery za duży... amen.
          • Gość: xx2xx Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: 89.230.90.* 24.03.10, 23:52
            dzięki za wszystkie opnie; chyba w szczególności koledze o nicku bodajże Yamahama - bo wybił mi z głowy moto na wtrysku; dla mnie to bardzo duża zaleta ale faktycznie - 11k to trochę mało aby coś sensownego wybrać. więc honda VFR800 musi niestety odejść w zapomnienie (na razie). nadal trochę błądzę w temacie ale coś się już krystalizuje.
            Zainteresowała mnie XJ900 diversion - sylwetka faktycznie trochę przestarzała (minus) ale ma też zalety (kardan) i chyba dość duży. Ktoś może napisać coś więcej na jego temat? Co lepiej wypada waszym zdaniem: XJ900 (starsze - 2 połowa lat 90) czy GSX-F 600?
            • Gość: Yamahama Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 08:23
              szukaj XJ 900
              zobacz tu ma juz nalatane 110tys km i chodzi jak zloto
              forum.motocykle.slask.pl/index.php?showtopic=37160
              to moto bedzie ci wiernie sluzylo
              kardan minimalizuje obsluge, a serwis jak zrobisz zawsze na wiosne to bedziesz tylko nawijal kolejne kilometry

moto jest mocne i ciezkie ale nie jest narowiste wiec przy rozsadnej prawej rece spokojnie opanujesz i bedziesz sie cieszyl a wiekszoc ma na wyposazeniu kufry i stelaze wiec i trasa bedzie do zrobienia w wygodnych warunkach

np taka sztuka
              moto.allegro.pl/item961922998_yamaha_xj_900_diversion_sprzedam.html

az sie oko cieszy
              i nie sugeruj sie przebiegiem tylko stanem motocykla
              zabierz ze soba na ogledziny jakiegos doswiadczonego kolege
              a jesli nie mass to umow sie w serwisie konkretnej matrki
              zaplacisz 100 czy 200zl i bedziesz wiedzial co i jak ze sprzetem

tu poczytaj wrazenia nowego nabywcy
              grupy.scigacz.pl/Yamaha,XJ,900,wrazenia,po,3kkm,2,433700,2007_05.html

powodzenia !!
              • Gość: xx2xx Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: 89.230.90.* 20.04.10, 20:02
                dzięki za te linki i rady. dla mnie są bardzo cenne. zresztą wszystko teraz chłonę jak gąbka i naprawdę dużo czytam na temat różnorakich motocykli (może nawet za dużo). Trochę brak mi czasu aby zająć się tylko tym i zakończyć już w końcu szukanie tego pierwszego moto ale...może lepiej się nie spieszyć.

dzisiaj przymierzyłem się do yamahy xj 900 diversion. Nie powiem - poczułem się mały :-) choć siedzisko mogłoby być parę centymetrów wyżej jak dla mnie - miałbym nieco wygodniejszy kąt ugięcia nóg. Muszę zakup jeszcze przemyśleć bo faktycznie waga tego motocykla może być minusem dla początkującego w ruchu miejskim. A na pewno będę chciał poćwiczyć codzienną jazdę a nie tylko robić sobie wycieczki od czasu do czasu. Cięzki jak krowa. Ale i tak wrażenie bardzo pozytywne.
                Teraz to już zacząłem się zastanawiać również nad XJ 600 Diversion. Też się przymierzyłem i w sumie nie powiedziałbym że było niewygodnie. Może nawet podobnie co przy XJ900 choć oczywiście nie już taki "mały" się nie czułem.
                Sporo jest w necie info na temat xj600 ale i tak chętnie posłucham Waszych opinii na temat także i tego motocykla. Może ktoś dłużej na tym jeździł i też jest słusznego wzrostu?
                • Gość: bandit Re: motocykl o dużych gabarytach dla początkujące IP: *.tktelekom.pl 19.08.10, 12:26
                  bandit 1200 byłby najlepszy ale ze zdławioną mocą jak dla początkującego
                  • Gość: Dzakas Patrz na date watku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 19:05
                    ...........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka