Dodaj do ulubionych

tiger - dziwna rzecz

IP: *.subscribers.sferia.net 10.05.10, 00:17
siema

badałem dziś jednego Tigera ('98). został odpalony na zimno i po ok
1-2 minutach pracy zauważyłem że kolektor wydechowy środkowego gara
był na tyle zimny że można go było dotknąć ręką. 2 skrajne kolektory
były już gorące. po kolejnej minucie czy półtorej środkowy już się
nagrzał jak pozostałe 2. ze słuchu wydawało się, że silnik pracuje od
początku normalnie (!)

czy to normalne że środkowy kolektor/cylinder rozgrzewa się wolniej ?
może moje wątpliwości są jednak słuszne sądząc że coś jest nie tak ?

ktoś ma jakąś wiedzę/ doświadczenie w temacie ?
Obserwuj wątek
    • pablo-se Re: tiger - dziwna rzecz 10.05.10, 00:47
      Nie wiem jak w nim jest z chłodzeniem, ale kolektory wylotowe jeśli pali na
      wszystkich garach powinny nagrzewać się jednocześnie i identycznie bez takich
      zagrywek że jeden zimny a pozostałe normalnie się nagrzewają. Nie wiem jak jest
      rozwiązana kolejność zapłonów na cylindrach, ale to co opisałeś to dla mnie po
      prostu brak iskry na świecy albo niedochodząca mieszanka. Tak czy siak pojawiają
      się zapytania i niepewności. Być może to drobnostka albo zapowiedź czegoś
      poważniejszego. Porównał bym go jeszcze z jednym lub dwoma tigerami. Wiadomo że
      sezon pogania nas w podejmowaniu decyzji, ale trzeba patrzeć też trzeźwo i
      lepiej stracić okazję niż pieniądze na kosztowne naprawy w warsztacie.
      • Gość: mad Re: tiger - dziwna rzecz IP: *.subscribers.sferia.net 10.05.10, 08:25
        no właśnie, tez mi się tak wydaje. może to tylko świeca lub gaźniki, które, jak
        stwierdził właściciel, nadają się do regulacji.

przy okazji, zauważyłem też że końcówki wydechów są lekko "oplute" jakby olejem
        (w każdym razie nie sadzą i nie jest to zwykły brud) - takie drobne zastygłe
        kropelki, a z jednego komina spaliny są lekko szaro-błękitne (moto rzadko
        opalane bo koleś "nie ma czasu latać"). podobno moto nie bierze oleju - ale czy
        nie powinienem być też podejżliwy w tym przypadku ?? wygląda jakby jednak ciut
        brał albo niedopalał mieszanki - stąd te kropelki ?

co myslisz ?

• pablo-se Re: tiger - dziwna rzecz 10.05.10, 10:39
          Dymienie które się widzi zaraz po odpaleniu powinno ustępować po jakimś czasie.
          Zdarza się że gdzieś w cylindrze na tłoku czy głowicy pozostanie resztka oleju i
          ona się wypali w pierwszych minutach pracy, ale jeśli jest tak że silnik nabrał
          odpowiedniej temperatury i dalej kopci to źle. Występowanie jakiś oleistych
          nacieków w wydechach też daje do myślenia. Normalnie jest jeśli wydechy są suche
          z nalotem sadzy. Warto przypatrzeć się jeszcze na wszelkie połączenia przy
          rurach wydechowych. Tam również zbierają się takie ciekawostki. Błękitny odcień
          dymu wskazuje na spalanie oleju. Problemy z zapłonem na cylindrach mogą być też
          efektem długiego postoju motocykla, zwietrzeniem paliwa (utratą oktanów) i
          niewłaściwym przepalaniem co jakiś czas. Świece zapłonowe nie znoszą odpalania
          na krótki czas i gaszenia zanim nabiorą właściwej temperatury bo na izolatorze
          osadza się sadza w wyniku spalania się bogatej mieszanki podczas pracy na
          ssaniu. W efekcie węgiel - sadza może powodować przebicia a jedynie wygrzana
          odpowiednio świeca wypala osadzoną sadzę.
          Niektóre motocykle np. boksery często obficie kopcą po rozruchu i jest to
          normalne, ale w przypadku sprzętów z pionowymi lub pochylonymi cylindrami gdzie
          olej po zgaszeniu spokojnie spływa do miski olejowej jest taka sytuacja, że
          kopci pomimo rozgrzania i wyłączeniu ssania to trzeba się liczyć, że za 10-20
          tys. km czeka remont.
    • qwaroslaw Re: tiger - dziwna rzecz 10.05.10, 10:29
      Ja po pierwsze to bym sprawdził swieczki, nie jest chyba problemem wykręcenie ich ;)
      Jak juz wykręcisz, na zimnym silniku organoleptycznie sprawdz ich stan, dam sobie mały palec u ręki obciąc ze swieca z cylindra który pali gorzej będzie mokrawa a pozostałęm dwie łądnie wypalone.
      No i stąd moze brac się "plucie" swieca nie pali dobrze i dlatego niespalone paliwo jest wypluwane.
      Mysle tez ze jesli wymienisz swiece samemu będziesz miał pewnośc kiedy i ze były wymienione;)
      Jesli wymienisz swieczki na nowe to proponuje sprawdzenie kazdej z nich jaką daje iskre. Jesli któras będzie dawała mniejszą to mogą to byc kable wysokiego napięcia.
      Pisze zebys sprawdził swieczki i kable bo uwazam ze grzebanie w gaznikach powinno byc ostatecznoscią (wg. mnie ustawień fabrycznych nie da się juz odtworzyc)

Daj znac co i jak.

PS jakbys wykręcał swieczki to porób zdjęcia i wklej, zawsze sie znajdzie jakas mądra głowa która pomoze:D
      • Gość: mad Re: tiger - dziwna rzecz IP: *.subscribers.sferia.net 10.05.10, 10:38
        takteż zrobię.

dzięki za pomoc !
        • pablo-se Re: tiger - dziwna rzecz 10.05.10, 10:45
          Czyżbyś już nabył motocykl???
          Jeśli tak to zmienia obraz rzeczy bo teraz trzeba szukać sposobu na przywrócenie
          poprawności pracy silnika a nie diagnozowania i tym samym uniknięcia wpadki
          poprzez kupno ewentualnej padaki.
          • Gość: mad Re: tiger - dziwna rzecz IP: *.subscribers.sferia.net 10.05.10, 11:08
            NIE jeszcze nie kupiłem. zrobię to ze sprzedającym lub podjazdę z nim do
            pobliskiego serwisu. jesli będzie stawiał opory to uznam że sprawa jest większa
            i aż tak bardzo mu nie zależy na grzebaniu we własnym moto przed sprzedażą. przy
            okazji serwis mógłby sprawdzić napięcia na cewkach i inne pierdoły.

nauczony doświadczeniem najpierw sprawdzę zanim kupię :)
            dzięki chłopaki za info !!!!
            • qwaroslaw Re: tiger - dziwna rzecz 10.05.10, 11:43
              tylko się zorientuj czy serwis nie jest dobrym znajomym kupca.
              i własnie to wszystko wkurza mnie w polsce, ze jak sprzedajesz
              motocykl to nic w nim nie robisz bo po co skoro go sprzedajesz, a
              kurde chocby w niemczech jest duza szansa ze wszystko będziesz miał
              wymienione (oleje filtry itp itd)
              Jedz z własnym mechanikiem albo z kims kto posiada wiedze, ja kupiłęm
              moto samemu i wiem ze lekko wtopiłem.
              • qwaroslaw Re: tiger - dziwna rzecz 10.05.10, 11:44
                Dobrym znajomym sprzedającego oczywiscie :D:D:D:D:D
    • pablo-se Re: tiger - dziwna rzecz 10.05.10, 11:50
      Mam propozycje abyś przeczytał ten wątek może znajdziesz jakieś informacje które
      się akurat przydadzą przy kupnie lub na późniejszy czas. Wątek założony i
      prowadzony jest przez moich znajomych.
      • pablo-se Re: tiger - dziwna rzecz 10.05.10, 11:51
        Sorry ale z pośpiechy nie wkleiłem adresu :)
        motocyklisci.pl/forum/viewtopic.php?t=2058
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka