profi2 13.07.04, 17:58 Jestem posiadaczem Jawy350 i mam mały problem moja maszyna niszczy mi ma jednym gaże świece zapłonową i nie wiem co może być przyczyną. Jeżeli ktoś może mi pomóc to proszę o kontakt na adres profesoriaxa@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
motoczaras Re: Jawa350 TS 13.07.04, 19:50 W jaki sposób niszczy napisz coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
profi2 Re: Jawa350 TS 13.07.04, 21:58 po prostu po jakimś czasie raz dłuższym raz krutszym jest przebicie na tej świecy. Siedząc na siodle jest to na prawym gaże. Wymieniłem już cewki, fajki, kable wysokiego napięcia, kondensatory. Odpowiedz Link Zgłoś
sly_na_zjawie Re: Jawa350 TS 14.07.04, 08:11 A jakich świec używasz? Jeździłem na 100 Iskry i wymieniałem co kilka tygodni, zmieniłem na 90. Elektrody są więcej wysunięte niż w 100-kach, nie zawalają się tak. Nie sądze,że jest to wina sprzęta, chyba masz pecha do świec. A jak zapłon? Może to być zapłon, nie do końca ustawiony. Odkąd zmieniłem na elektroniczny - 0 problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
fidorek1 Re: Jawa350 TS 14.07.04, 14:28 Nigdy nie miałem u siebie czegoś podobnego. Może rzeczywiście masz pecha do świec.Ja zawsze jeździłem na F80 i nie miałem kłopotów. F100 mogą być za zimne, tzn. nie nagrzeją się do odpowiedniej temperatury, i zgromadzony na nich nagar nie spali się, więc iskra może uciekać na boki. Spróbuj zmienić świece na 80- ki, no i sprawdz zapłon (i przerywacz zapłonu, ten górny, bo to on jest do prawego cylindra).Jak nie wiesz jak ustawić zapłon to odezwij się jeszcze. Pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
profi2 Re: Jawa350 TS 14.07.04, 19:04 Miałem różne świece i działo się to samo z każdą. A co do tych przerywaczy to u mnie dolny przerywacz jest do prawego cylindra. Mam standardowy zapłon. Przerwy na przerywaczach ustawiłem według książki na 0,4mm. Nie wiem tylko jak ustawić wyprzedzenie zapłonu i w jakiej pozycji ustawić dolny przerywacz który idzie ustawiać niezależnie od zapłonu. Proszę o pomoc bo ja już nie wiem co z tym mam robic. Odpowiedz Link Zgłoś
sly_na_zjawie Re: Jawa350 TS 15.07.04, 08:16 W ustawieniu zapłonu Ci nie pomogę, ale z tego co piszesz wnioskuję, że to zapłon. Daj to komuś do zrobienia a najlepiej naucz się od kogoś bo to niestety częsty zabieg przy TS-kach. Miałem to szczęście, że jeździłem z kumplem, który potrafił to robić. Sam trochę próbowałem, ale był pod ręką lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś