Dodaj do ulubionych

tankowanie na C P N-ie

15.02.14, 10:50
jeżdżę służbowo motorem i siłą rzeczy, tankuję na stacji CPN, jak wiadomo do baku tankuje się benzynę z olejem. przy ostatnim tankowaniu poinformowano mnie, że olej mam wozić ze sobą, tj. we własnym zakresie. do jednego tankowania używam dwóch setek oleju. w związku z tym mam pytanie, jak to się ma do rzeczywistości. wiadomo, że stacje paliw są prywatne, ale czy tak mogą postępować, dla własnej wygody?.czy jest ktoś zorientowany w tym temacie?.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: tankowanie na C P N-ie IP: 213.199.253.* 15.02.14, 23:46
      Nie do końca rozumiem. Wymagasz, żeby były dystrybutory z gotową mieszanką? Myślę, że te czasy już nie powrócą..A jeśli uciążliwe jest wozić ze sobą olej to chyba można kupić przed tankowaniem mixol jakiś czy inny w małej butelce. A tak nawiasem mówiąc to jeździsz służbową WSK-ą, MZ-ką? Bo jednak większość nowszych dwusuwów posiada to sprytne urządzenie zwane dozownikiem oleju.
      • pablo-se Re: tankowanie na C P N-ie 17.02.14, 00:35
        Jeżdżę już jakiś czas i pamiętam, że na stacjach paliw nigdy nie było gotowych mieszanek paliwo-olej w dystrybutorach. Nawet na cpn-nach bywały specjalne bańki wyposażone w mieszadło (coś jak pogrzebacz) i po nalaniu do tej bańki paliwa dolewało się odpowiedniej ilości olej po czym mieszało się i dopiero tak wzbogacone paliwo wlewało się do baku motocykla z silnikiem dwusuwowym. Te bańki były po to by mieć pewność, że olej i paliwo dokładnie zostało wymieszane a nie jak to bywa, że niektórzy tankują od razu do baku i wlewają olej, zakołyszą sprzętem na boki lub nie licząc, że samo się zrobi w efekcie olej zalega jakiś czas na dnie zbiornika a nawet powstaje "gęstsza" mieszanka, która pierwsza idzie do gaźnika a później zostaje ta uboga. Łatwo to poznać po intensywności kopcenia.

Było tak i jest, że olej do zrobienia mieszanki kupuje się osobno i dodaje do czystej etyliny lub robi to z automatu sam motocykl poprzez dozownik, który pobiera potrzebny olej z osobnego zbiorniczka. Wówczas pamiętać trzeba o uzupełnianiu jego stanu.
        W przypadku nieposiadania dozownika sporządzenie mieszanki wykonuje sam użytkownik pojazdu lub w drodze uprzejmości względem klienta gdy ten wykazuje całkowity brak wiedzy, czasem wykona to pracownik stacji paliw.

Jeśli do tej pory nie wiedząc o tym tankowałeś czyste paliwo bez oleju to sprawiłeś kilkukrotnie większe zużycie łożysk na wale i korbowodzie, tłoka z pierścieniami i cylindra. Mogłeś doprowadzić do zatarcia wspomnianych elementów, gdyż one są smarowane właśnie tą mieszanką paliwowo-olejową. Nie wiem jak długo jeździł ten sprzęt na takim paliwie, ale jeśli ma trochę przejechane to wyobrażam sobie jak to wygląda.

Sprawa ma się inaczej w silnikach czterosuwowych, gdzie leje się czystą etylinę a smarowanie odbywa się zupełnie inaczej. Z resztą jeśli nie znasz zasady działania tych dwóch typów silników odsyłam do przeczytania odpowiedniej lektury w formie elektronicznej bądź konwencjonalnie książka.
        • pablo-se Re: tankowanie na C P N-ie 17.02.14, 00:38
          Jaro-12 czy w twojej klawiaturze brak klawisza "Shift" bo "Alt" masz.
          • Gość: Piotr Re: tankowanie na C P N-ie IP: 213.199.253.* 17.02.14, 15:30
            Oj to przepraszam za zamotanie. Z racji młodego wieku nie pamiętam już czasów świetności starych dwusuwów, ale wydawało mi się słuchając opowieści starszych, że była gotowa mieszanka w dystrybutorach, jeśli nie to widocznie coś pomyliłem.
            • pablo-se Re: tankowanie na C P N-ie 17.02.14, 17:09
              Taka wpadka historyczna nie jest aż tak rażąca jak lanie czystej do dwutaktu myśląc, że to gotowa mieszanka :) Ważne by człowiek się orientuje co z czym. Dla mnie nie jest hańbą pytać jeśli czegoś się nie wie gorzej natomiast jest robić coś źle z uporem i być święcie przekonanym, że jest ok. a do tego obwiniać za stan rzeczy innych. Dziś tankowałem na zaprzyjaźnionej stacji i gdy opowiedziałem tę historię jaro-12 to gość się roześmiał.
    • Gość: Marek Re: tankowanie na C P N-ie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.14, 12:01
      CPN? tej firmy juz od lat nie ma, innaczej sie nazywa. Czy sie myle? - od lat nie mieszkam w PL...
      • pablo-se Re: tankowanie na C P N-ie 17.03.14, 18:35
        Często ludziskom jak i mnie zdarza się nazywać stacje paliw pomimo, że są własnością innych firm mówić cpn jako w forma językowo skrócona zamiast mówić np. "stacja paliw Orlen"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka