Dodaj do ulubionych

R1 CZY R6??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:20
Mam do was pytanie, może mi poradzicie. Chce na przyszły sezon zmienić
maszyne, dotąd 2 lata jeździłem crosem 50 ccm 2T 15 KM, Jazda nim już mi sie
znudziła, już dawno wykorzystuje ponad 100% :) jego mżliwości. Dorywczo
jeździłem a raczej miałem sporo okazji sie przejechać różnymi 600, 750, 1000.
Myśle o R1 lub o R6 i nie wiem który wybrać i który rocznik każdego z tych
dwóch jest najlepszy, cena w granicach 25-30 tys. Po prostu na którym bede
miał większą przyjemność z jazdy, czy R1 nie jest za silne. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: psychol Re: R1 CZY R6?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:26
      jak miałes takie solidne podstawy - 50 cm i 15 KM, to szkoda kasy na R6, ja bym
      od razu na Twoim miejscu kupował R1, na R6 będziesz się tylko męczył, a po co -
      rozwiń skrzydła!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: marider Re: R1 CZY R6?? IP: *.elpos.net 07.01.05, 13:32
      Po takim sprzecie to bym odradzal R6 a tymbardziej R1 chyba ze koniecznie chcesz
      to moge Ci sprzedac swoja ale musisz dozbierac kase.. PS: kup sobie jakas 600 o
      mniejszej mocy bo Cie poniesie.
    • Gość: a Re: R1 CZY R6?? IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 15:02
      Jak masz rozum i jesteś odpowiedzialny to kup R1.
      Na R6 szkoda czasu i siana. Pozatym nikomu nie będziesz musiał udowadniać że R6
      też ma power.Spokojniej sie jeździ R1, mniej kręcisz obrotów.

"600 to za mało"
    • Gość: Jacek Re: R1 CZY R6?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 16:02
      PS. Uważam, że dobrze jeżdże. Mam jeszcze prośbe, Posiadacze R1 lub R6
      napiszcie jak sie nim jeździ po mieście(czy sprawia to przyjemność), poza
      miastem(na polskich drogach), i czy w ogóle jazda sprawia nim przyjemność bo w
      mieście nie za bardzo można odkręcić, czy małe obroty dają przyjemność z
      jazdy??.
      Mam jeszcze taki dylemat: ponieważ możliwe że tylko teraz bede mógł kupić
      motocykl to czy jak kupie np R6 to nie będe żałował za niedługi czas że jest za
      słaby??A jeśli wybór padnie na R1 to czy nie będe jeździł jak sparaliżowany z
      powodu jego mocy??Po prostu nie szybko bede mógł go zmienić i chce wybrać jak
      najlepiej. Proszę o Waszą odpowiedź i z góry dziękuję.
      • szymon.dziawer Re: R1 CZY R6?? 07.01.05, 16:43
        > PS. Uważam, że dobrze jeżdże.

Więc wystarczy Ci R6.
        Znam wielu, dla których seryjne R1 są za słabe i wtłaczają w nie kasę wiadrami
        montując power-commandery i inne szmery-bajery, a potem onanizują się
        analizując wydruki z hamowni. Ale jakoś żaden z tych cierpiących na permanentny
        niedobór mocy nie umie za dobrze jeździć.

Jeśli seryjną R6 uda Ci się przejechać okrążenie toru w Poznaniu poniżej 1,45,
        wtedy przyjdzie czas na wnioski, że dobrze jeździsz i zakup 150 KM motocykla
        będzie uzasadniony - bo "temu brakuje mocy".

Jasne, że 1000 jest znacznie elastyczniejszy jak 600, ale gadanie typu - "600
        to za mało" - to jak dla mnie, przemyślenia śliniących się nad katalogami
        nastolatków. W polsce jest może kilku ludzi, którzy na prawdę potrafią wycisnąć
        100% z 600. I weźmy takiego Pawła Szkopka. Bardzo dobry zawodnik, wielokrotny
        Mistrz Polski, niesamowicie wszechstronny. Startował w roku 2004 w
        Mistrzostwach Polski zarówno na 600, jak i na 1000. I różnice czasach
        osiąganych przez niego na każdej z maszyn wcale nie były duże, żeby nie
        powiedzieć - żadne. Dla chętnych - są do przeanalizowania tutaj:

www.aw.poznan.pl/imprezy2004/2004094-5mot/index.htm
        www.staff.amu.edu.pl/~suwalski/PZM/IMP2004.htm
        Wszystko zależy od tego, czy umiesz jeździć, czy nie.
        Jeśli na prawdę umiesz jeździć - łojenie dupy lanseron na najnowszych R1-
        kach "tylko" R6-tką jest jedną z najprzyjemniejszych rzeczy jakich doznałem.

Szymon
        2001-2003 na YZF R6 '00
        • Gość: a Re: R1 CZY R6?? IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 23:37
          Polska to dziwna kraj.
          1. Jeśli jedziesz klasą 1000ccm nikomu nie musisz nic udowadniać,bo wszyscy
          wiedzą jaka to potęga. Czyli jazda jest znacznie bezpieczniejsza.Im mniejsza
          pojemność tym większa chęć "pokazania się". Wielokrotnie spotkałem się z ludzmi
          którzy stając obok mnie na światłach i widząc Fire'a "musieli" mi coś pokazać
          że ich motorki też "mogą".
          2. Po uzytkowaniu znacznie łatwiej odsprzedać jakiemuś napaleńcowi który
          niekoniecznie musi umnieć jeździć ale stać go i chce "tysiąca".
          3. Na polskich ulicach ciężko byłoby wykorzystać pełne możliwości 250ccm , poza
          tym tak agreswnie jeździć nie należy!!!
          4. Po co produkowane są Hayabusy o 180KM lub V-maxy. Kto tutaj wykorzystuje
          pełną moc?
          5. Silnik R1 nie wyje tak piskliwie jak R6

Wiele jeszcze przykłądów mogłbym podawać, ale uważam że większość z nas nie
          jeździ po torach więc Szymonie nie pisz nam farmazonów o wykorzystywaniu mocy.
          A ulice nie są areną do sprawdzania jacy jesteśmy dzielni.Może Szymonie miałeś
          jakiś kompleks z powodu użytkowania R6 i dlatego nie "lubisz" kierowców R1?

Każdy kupuje co mu sie podoba i na co go stać.
          • Gość: Lukasz Re: R1 CZY R6?? IP: *.chello.pl 08.01.05, 16:32
            ale glupoty Panie piszesz, niby R1 jedynka bezppieczniejsza, R1 nie kupuje si
            dla tego ze jest bezpieczniejsza (chociaz na czym te bezpieczenstwo mialoby
            polegac?), i myslisz ze jak juz usiadziesz na tej R1 to ten motocykl pojedzie
            sam za ciebie i doda Ci splendoru??
            Poza tym to jest forum motocyklistow a nie kolesi posiadajacych drogie
            motocykle, dla mnie wiele wiecej mowi styl jazdy i umiejestnosci motocyklisty
            niz samo posiadanie R1 . R1 i R6 to motocykle strikte sportowe przeznaczone do
            jazdy na torze do jazdy "sportowej" a jesli kupiles sobie moto zeby sie snuc
            nim caly czas 50 km/h no to moje gratulacje. Jak kogos stac na R1 to nie wierze
            zeby nie bylo go stac na wyjazd raz w miesiacu na tor do poznania i
            pocwiczenia. Jeszcze jedno pytanie to w jakim celu kupiles swoja sportowa
            bestie???
            • Gość: a Re: R1 CZY R6?? IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 19:20
              lalalalalalalallallalalalllalalalalallallalllalllalalalalallalalalllal

Kupiłem bo mi sie podobał i miałem gdzies w kieszonce 42000 zbędnego sianka a
              to była okazja więc go sobie wziąłem.Teraz stoi w piwnicy bo boje się na nim
              jeździć. Ale pucuje go codziennie, wycieram z kurzu i pastuje plastmalem. W
              przyszłym sezonie poprosze chyba kogoś o pomoc i dam mu żeby go
              przewietrzył.Ale jak będzie sucho, żeby się nie pobrudził i nie zamoczył. Może
              mi Lukaszu pomożesz??
            • Gość: a Re: R1 CZY R6?? IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 19:25
              Aha ominąłem jeden mały szczegół.
              Choć mieszkam w Poznaniu to bedę się upierał że tutaj toru nie ma!!!
              Widac nieczęsto Panie kolego przyjeżdżasz na ten tor który rzeczywiście nazywa
              sie "Poznań" ale miesci sie w podpoznańskim Przeźmierowie.

p.s. Jeśli mi nie wierzycie to zapytajcie Szymona on tam bywa widziałem go
              osobiście.Szymona dośc łatwo jest na torze rozróżnić bo wiewają mu włosy spod
              kasku.
              • Gość: Lukasz Re: R1 CZY R6?? IP: *.chello.pl 08.01.05, 21:35
                Wiesz nie twierdze że nie potrafisz dobrze jezdzic, tylko smiem twierdzić ze
                twoja wypowiedz (odnośnie R1 i R6) jest beznadziejna,
                że niby na R1 jeżdżą sami zawodowcy, i że ta potęga R1 swiadczy o Tym ze jesteś
                pro - widzialem juz kilku takich zawodowcow w Wawie , i na prawde to smniesznie
                wyglada jak koles siedzi na takim sprzecie i tylko na prostej potrafi odkrecic
                (a o ubiorze tych zawodnikow nie bede mowil) i bardzo sie mylisz odnosnie ,
                czym mniejsza pojemnosc tym wieksza chec pokazania , to chyba jest na odwrot,to
                chodzi o manie wielkosci i te dane w katalogach - tą teorie sam potwierdzasz w
                punkcie drugim ( wiec juz sam nie wiem o co Ci chodzi)
                Kupujesz sportowe moto a mowisz ze agresywnie na nim nie mozna jezdzic ze 250
                to za duzo, sam przeczysz sobie.
                a po co produkuja Hayabusy XX i Zx12 to juz Ci co je kupili to swietnie wiedzą,
                i juz mierzyli ich max V.
                a twoj 5 punkt, czy ten piskliwy dźwięk jest tak straszny, po ja zadnego pisku
                nie słyszałem, i czy ten dzwiek powaznie jest dla Ciebie taki wazny, bo to
                brzmi lekko amatorsko
                pzdr.

• Gość: a Re: R1 CZY R6?? IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 22:18
                  Drogi Lukaszu!

Co to za różnica czy jedziesz na R6 czy R1? Przecież na drodze różnice prawie
                  się zacierają!!! Bawią mnie te pieprzone pytania i wypowiedzi który lepszy dla
                  kogo. Sam uczestnicze w tej zabawie żeby zamacić wodę.
                  Powiem tak: NIE MA RÓŻNICY CZY DEBIL DOSIĄDZIE 150KM CZY 120KM, JAK BEDZIE
                  JEŹDZIŁ JAK PSYCHOL TO I TAK SIE ZABIJE!!!Prędkości max prawie takie same a
                  przyspieszenie to gra na dziesiątych częściach sekundy!Więc dyskusja

A reszta to zabawa i "podjudzanie" emocji. Cóż trzeba ratować to forum, ożywić
                  je, jak coś się dzieje to ludzie chętniej tu wpadają.

Pozdrawiam
    • Gość: Jacek Re: R1 CZY R6?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 17:14
      Dzięki za odpowiedz, Więc teraz jeszcze pytanie: Jestem zainteresowany kupnem
      R6 lub R1 więc jak ktoś ma takową na sprzedaż niech zostawi tu swoje namiary,
      na pewno się odezwe, dzięki i pozdrawienia!
      • Gość: jancio Re: R1 CZY R6?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 20:02
        Mam do sprzedania R1! Po informacje i zdjecia pisz na janpar@poczta.onet.pl
    • Gość: rysiek24 Re: R1 CZY R6?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 23:57
      a nie lepiej bladego ?? CBR 900 RR maszyna nie do zajechania slyszalem ze w R6 i w R1 lubia padac skrzynie biegow
    • Gość: ljkuy Re: R1 CZY R6?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.05, 12:34
      Sześćseteczkę na razie po co więcej a przyjedź kiedyś na tor poznań i wsłuchaj się w ten zajebisty dźwięk burzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka