Dodaj do ulubionych

kufry a duza predkosc

IP: *.muc.dial.de.colt.net 01.07.02, 22:37
chcialem sie podzielic wynikiem doswiadczenia. na kazdym kufrze jest napisane,
ze dozwolona predkosc wynosi 120kmh. jechalem 240, nie odpadl. wiec proponuje
sie nie przejmowac.

ps. oczywiscie zarowno kufer, jak i mocowanie solidne.

jasiek
Obserwuj wątek
    • Gość: leziox Re: kufry a duza predkosc IP: *.arcor-ip.net 02.07.02, 15:47
      W tym wypadku nie chodzi o to,czy kufer odpadnie,czy nie,ale o to,iż
      przyczepione kufry zakłócają w duży sposób aerodynamikę motocykla,wpływając tym
      samym na stabilność motocykla podczas jazdy.Są motocykle bardziej i mniej na
      ten syndrom wrażliwe.Nie wiem,jakim motocyklem jechałeś 240,ale ciesz się,że
      masz dobrego anioła stróża,który akurat nie spał podczas twojej wycieczki.
      • Gość: jasiek Re: kufry a duza predkosc IP: *.muc.dial.de.colt.net 02.07.02, 19:00
        kufer 35l (topcase) mam zamontowany zaraz za siedzeniem, wiec nawet jak leze,
        zaslaniam go cialem. nie zauwazylem zadnych zmian w aerodynamice, moze zbiera
        sie ociupinke wolniej, ale to moze byc wrazenie. stabilnosc bez problemu.

a ja myslalem ze te ograniczenia predkosci dotycza urywania sie kufra, a nie
        aerodynamiki. nic, grunt ze moge miec maly bagaznik i nie tracic na szybkosci.

jasiek
        ps. w ogole to chamstwo, ze sprzedaja motocykle i nie zrobia do nich pozadnych,
        aerodynamicznych skrzynek, tylko jakies oble pudla. a taki "speedrack" kosztuje
        tyle co 4 normalne kufry, przy polowie objetosci.
        • Gość: leziox Re: kufry a duza predkosc IP: *.arcor-ip.net 02.07.02, 22:08
          Pisałeś o kufrach a nie o topcase,w przypadku topcase sprawa wygląda nieco
          inaczej.Tylko w motocyklach turystycznych typu Honda Paneuropean,Goldwing,albo
          w Yamaha 1300 robią firmowe kuferki i takie nie przeszkadzają w niczym,bo
          właśnie-są obłe i aerodynamiczne.Ale nie martw się,widziałem już Holendrów na
          Hayabusa,z kuframi i topsase,szli po autostradzie jakieś 200 w całkiem ładnych
          zygzakach,może to przypadek,co widziałem,jednak pokrywałoby się to z tym,co
          pisałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka