IP: *.cable.satra.pl 07.08.05, 18:19
Witam. Co myslicie zacne grono "zawodowych" motocyklistów o kierowcach tych
kolosów na 5 osiach? ja niedawno zmieniłem zdanie i to na lepsze. Jade sobie
przez Polske z południa na pólnoc trasą nr 1 jakies 600 km i jakież było moje
zdziwienie gdy mijajac zafajdane osobowki musialem niezle sie gimnastykować,
a goscie w tirach elegancko zjeżdzali do prawej i smigalem obok nich nawet
bez zmiany pasa ruchu.. dwa razy uratowali mnie ostrzegając przed panami w
białych czapeczkach i normalnie jestem mile zaskoczony.
Obserwuj wątek
    • matej23 Re: tiry 07.08.05, 18:54
      Ja mam nieco inne zdanie. Wręcz przeciwne. Ale nie można generalizować, może
      tylko ja trafiłem na niezbyt rozgarniętych kierowców.
      • Gość: cb500 Re: tiry IP: *.cable.satra.pl 07.08.05, 19:29
        moze to przypadek.. ale fakt faktem zachowywali sie o niebo lepiej niz zwykly
        zjadacz chleba w duzym fiacie czy tico...
        • bartekexc Re: tiry 07.08.05, 21:06
          miałem okazje jechac kilka tysięcy kilosów tirem i są to spoko goście ale jak im
          się kończy czas pracy na tachografie to są zdziebko nerwowi i wyciskają ze
          sprzęta te 90 km/h aby nie spac gdzies na parkingu gdy do celu jest 50 km. Latem
          jak jadą sznurem raczej nie będą zjeżdżac na pobocze bo może "pedał"(rowerzysta)
          jechac ale zimą niema sprawy, są szybsi od osobówek. Przeważnie można liczyc na
          pomoc Tira ale tylko na pustych przestrzeniach, w lesie się nie
          zatrzymają(napady). POZDR
    • Gość: MJ Re: tiry IP: *.autocom.pl 07.08.05, 21:02
      Różne bywa, ale najczęściej jest tak jak piszesz. Lubię dobre TIRy i autokary -
      myślą o innych.
      • Gość: cb500 Re: tiry IP: *.cable.satra.pl 07.08.05, 22:03
        ciekawi mnie ilu z tych kierowcow tirów miało doczynienia z jazda na moto.. z
        drugiej strony zawsze podziwiam ich zorganizowanie na drogach.. takie CB RADIO
        zajebiscie sie sprawdza.. ciekawe jak mozna taki patent do moto przystosowac..
        zagadka dla majsterkowiczów.. :)
        • dragon600 Re: tiry 08.08.05, 13:08
          Żadna zagadka. Kupujesz cośtakiego i gotowe:

www.adampol.pl/cb_radio.php?go=cb_przewozno_bazowe
          Podłączasz do tego zestaw mikrofon-słuchawka i nie trzeba nic naciskać jak w
          tradycyjnym CB, nadawanie jest aktywowane głosem.

Jedyni minus to cena 600zł

• bartekexc Re: tiry 08.08.05, 15:41
            600 zeta co cena normalna, mam w osobówce presidenta johny(450 zł) i do tego
            antene (190zł) co razem wychodzi 640 zł, do dobrego cb potrzeba dobrej anteny
            inaczej cienko jest z zasięgiem i jakością dźwięku
    • Gość: spi Re: tiry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.05, 21:51
      Jeżdżę właśnie takim pojazdem i miałbym prośbę, szczególnie do przecinaków, przed wyprzedzaniem pociągnijcie krótko długimi, widać tylko w lusterkach bocznych i przy dużych (waszych) prędkościach nieraz przeszkadza martwy punkt.
    • saracen1608 Re: tiry 08.08.05, 11:42
      Bywa roznie - miałem przypadek na poczatku wakacji , gdzie na E4 TIR zepnął
      mnie z drogi przy wyprzedzaniu innej ciezarówki ( ja jechałem z przeciwka -
      podwójna ciągła , on miał do tego pod góre). Miałem koło 110km/h - prosta droga
      z dłuuugim zjazdem , jechałem sam , za mną pusto. Jeden tir zaczyna wyprzedzac
      traktor , a drugi wjezdza na moj pas ruchu i idzie na trzeciego. Dałem po
      hamplach ( "górnolotne " okreslenie na dwa 160 mm bębny ) , ale widze ze i tak
      dupa zimna wiec odpusciłem i zaraz przed maska ciezarówy zjechałem na "pas
      awaryjny" ( który w tym miejscu składa sie głównie ze żwiru i dziur ). Predkosc
      około 50 - 60 km/h - kiera wieżga na prawo i lewo - strzeliłem raz prawa raz
      lewa stopą o ziemie i .... jakos sie udało :D. Te 26 m naczepy mnie mijało
      przez całą wiecznosc ( tak mi sie zdawało ). Na najblizszym zjezdzie
      zatrzymałem sie spocony jak szczur - udalo mi sie odpalic dopiero trzeciego
      papierocha , bo tak mi sie łapy trzesły ze dwa pierwsze połamałem :D.

Heh - jak to mówia głupi ma szczescie...
      Dla janosci dodam ze ten Tir chyba był na ukrainskich balachach ( reki sobie
      nie dam uciąc , bo wtedy nie w głowie mi było patrzenie na jego rejestr)

• spidi4 Re: tiry 08.08.05, 14:11
      czasami nawet machna reka, pokazujac ze jest pusto itd. mam same dobre
      doswiadczenia i nic zlego powiedziec nie moge, choc czasami sie waham czy ufac
      jak mi pokazuje ze moge :P
    • Gość: ocular Re: tiry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 16:18
      Bardzo rozważni i ostrożni. Jeżdżą raczej z troską o innych użytkowników dróg.
      Trzeba jednak pamiętać o paru zasadach. Po pierwsze mają mocno ograniczone pole
      widzenia, nie znoszą niepłynnej jazdy (lepiej nie zmuszać ich do niepotrzebnego
      hamowania), nie są w stanie wykonać gwałtownych a jednocześnie bezpiecznych
      manewrów, a przy tym często się spieszą. Zatem uważam nieśmiało, że to raczej
      my jako mniejsi powinniśmy uważać na nich i ułatwiać im bezpieczną jazdę. No i
      jeszcze jedno im wolniej jedzie sobie taka ciężarówka tym bardziej gwałtownie
      może stanąć dęba w miejscu - więc pamiętajcie jadąc za nią o zachowaniu
      oooooodstępu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka