Dodaj do ulubionych

pytanie o OC

15.01.06, 20:32
Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy w przypadku kupna moto mogę jeździć na polisie oc sprzedawcy jeżeli ona
jest jeszcze aktualna czy muszę wykupić nową polisę na swoje nazwisko?
Jeżeli ten temat był już poruszany to sory za spam.
pozdrawiam,
--
adam320
xj 750
Obserwuj wątek
    • Gość: cbr600f2 Re: pytanie o OC IP: *.it-net.pl 15.01.06, 20:48
      mam ten sam problem.'jezdze' od wrzesnia na polisie poprzedniego wlasciela i
      slyszalem ze jakies kary sa jesli nie przenazwiesz sie w ubezpieczalni?i trzeba
      doplacac cos.hę?
      • Gość: adam320 Re: pytanie o OC IP: *.chello.pl 18.01.06, 21:42
        Ok

Dzisiaj przepisałem umowę na siebie w PZU musiałem grosze dopłacić gdyż zbywca
        miał więcej zniżek w PZU niż ja.
        Na przepisanie umowy na siebie z tego co mi powiedzieli w PZu jest 30 dni,
        tylko nie pamiętam czy od zawarcia umowy czy od daty przerejestrowaniu pojazdu
        na siebie.
        pozdro,
        • erwu65 Re: pytanie o OC 19.01.06, 00:36
          to chyba dziala tak samo jak w przypadku puszek.
          po 30 dniach (bez znaczenia czy poprzedni wlasciciel wymeldowal moto w
          ubezpieczalni , czy nie ) polisa traci waznosc .
          tak wiec lepiej wydac te stowke i miec swiety spokoj.
          • szymon.dziawer Zmiana przepisów odnośnie OC 19.01.06, 11:19
            Od niedawna zmieniły się przepisy i obecnie ubezpieczenie przypisane jest do
            pojazdu. Czyli po zakupie pojazdu z ważnym OC jest ono ważne do momentu jego
            opłacenia. Czyli, jeśli sprzedający oddał nam OC, to jeździmy na OC zawartym
            przez poprzedniego właściciela. Trzeba to jednak zgłosić w ubezpieczalni. Po
            obliczeniu zwyżek/zniżek trzeba uregulować różnicę (można nawet dostać zwrot
            nadpłaconej składki, choć to nie my ją nadpłaciliśmy). Sprzedający może też
            postarać się o zwrot składki OC, ale wówczas musi nabywca pojazdu musi się na
            to zgodzić i ubezpieczyć pojazd już na siebie. Wówczas sprzedający może
            odzyskać pieniądze za niewykorzystany okres.

Jest to dość skomplikowane, dlatego powstaje już elaborat opracowywany przez
            Zbyszka Zielińskiego - speca "Świata Motocykli" od ubezpieczeń (do przeczytania
            w nr. marcowym).
            Szymon
    • Gość: 2pac Re: pytanie o OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 01:56
      a jak jest w przypadku nowego motocykla, czyli pierwsza rejestracja.

czy jak teraz kupie nowy sprzet to bede musial odrazu rejestrowac i tym samym zaplacic OC? (przegladu chyba nie trzeba robic przez pierwsze 3 lata)

bo bezsensu teraz, przeciez i tak dopiero na wiosne bede mogl jezdzic.
      • dragon600 Re: pytanie o OC 19.01.06, 06:53
        Jak go sobie przywieziesz na lawecie to nie musisz od razu rejestrować, ale jak
        chcesz nim jechać to powinien być zarejestrowany.

W przypadku nowego pojazdu polisa OC musi być wykupiona najpóźniej w dniu
        rejestracji. W innym przypadku jak policjant podczas kontroli zauważy, że np.
        wykupiłeś OC dzień później dostaniesz karę z Ubezpieczeniowego Funduszu
        Gwarancyjnego - 500 euro (przelicz sobie po kursie), za brak ubezpieczenia.
      • draka00 Re: pytanie o OC 19.01.06, 12:02
        Jeśli od ubiegłego roku nic się nie zmieniło, to rejestrując musisz
        ubezpieczyć, tego samego dnia. Ja też rejestrowałam i ubezpieczałam motocykl w
        lutym.

Aha, dowiedz się jeszcze, gdzie aktualnie jest tanie oc na motocykl, bo różnice
        są duże. W PZU płaciłam ok. 100zł, a w niektórych innych firmach było nawet do
        500zł.
        • Gość: 2pac Re: pytanie o OC IP: *.crowley.pl 20.01.06, 09:14
          w PZU płace OC na Junaka (350cm), i przy mojej zniżce 50% to kosztuje 49zł na rok.
          I tak nim nigdy nie jeżdzę, ale musze płacić, bezsensu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka