Dodaj do ulubionych

Ochrona słuchu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 20:23
Jak sobie radzicie z hałasem; po jeździe nonstop 8 godzin mój słuch dochodził
do normy przez 3 dni.
Jakie zatyczki (stopery) najlepsze i gdzie nabyć? Może inne sposoby. Sam kask
nie wystarcza.
Obserwuj wątek
    • bartekexc Re: Ochrona słuchu 28.09.06, 20:30
      załóż tłumik
    • Gość: nyorker Re: Ochrona słuchu IP: 70.19.14.* 28.09.06, 21:08
      gdy zaczalem jezdzic ze stoperami (ilekroc tylko planuje byc na trasie dluzej,
      niz 2-3 godz), ze zdziwieniem zauwazylem, ze stopery nie tylko glusza halas i
      niosa ulge uszom, ale tez - przede wszystkim - niweluja zmeczenie w ogole.
      trudno to sobie wyobrazic, jesli nie poczyni sie bezposredniego porownania. na
      poczatku wrazenie jest dziwne, jakby stopery powodowaly dziwny rezonans pod
      kopula (wrazenie jazdy z glowa w stalowym wiadrze) i trzeba sie z tym oswoic,
      ale za to po osmiu godzinach w siodle, czlowiek wciaz czuje sie calkiem rzesko
      i po wyjeciu stoperow wciaz niezle slyszy.
      w stanach koreczki mozna kupic w aptece kazdej duzej sieci (polecam te z
      tlumieniem nie mniejszym, niz 34dB). sklepow internetowych cala masa - pewnie w
      europie tez.
      • Gość: brembo Re: Ochrona słuchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 21:18
        zamknij szybe od kasku. lub kask a nie garnek.

a serio to stoper są OK.
        • Gość: nyorker Re: Ochrona słuchu IP: 70.19.14.* 28.09.06, 23:27
          od poszczenia na forum glowa mi sie skurczyla tak, ze zawsze musze jezdzic z
          opuszczona szyba. inaczej ped powietrza wywiewa mi korki z uszu.
      • skalpel84 Re: Ochrona słuchu 28.09.06, 23:07
        a jazda w stoperach nei ogranicza Ci orientacji w przestrzeni ??
        chodzi mi o zauwazanie pojazdow na sygnale etc.
        bo logicznie rzecz biorac "ogluszanie" sie stoperami jest niebezpieczne
        • Gość: nyorker Re: Ochrona słuchu IP: 70.19.14.* 28.09.06, 23:26
          stopery zasadniczo obnizaja poziom dzwiekow o niskich czestotliwosciach, czyli
          bardziej szum powietrza i silnik, niz wysokie dzwieki syren, klaksonow i tym
          podobnych. do tego, niweluja, a nie eliminuja. z pewnoscia trudno pogadac z
          kumplem na stopie.

oczywiste, ze jazda to przede wszystkim oczy dookola glowy i rzadko mi sie
          zdarza, by trabilo na mnie cos, czego wczesniej nie widzialem.
          • Gość: brembo Re: Ochrona słuchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 23:43
            nie wiem jaką szybę masz w cappo, ja miec w afri podwyższaną ***** i moge cale
            dnie jeździć nawet w czapce z daszkiem. nie ma znaczenia czy 80 czy 180:)
            • Gość: nyorker niskopodwoziowki IP: 70.19.14.* 28.09.06, 23:53
              "nie ma znaczenia czy 80 czy 180:)"

no wlasnie, znaczenie zaczyna sie pow. 180. mam 194 + wysokie siodlo i chocbym
              nie wiem, jaka szybe mial, to leb mi wystaje ponad nia:

www.apriliaforum.com/forums/showthread.php?t=74149
              www.apriliaforum.com/forums/showthread.php?t=74149&page=2
              • Gość: brembo Re: niskopodwoziowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 00:52
                z tymi cyferkami chodziło mi o prędkosć :)

goście z MGG napewno by ci zrobili taką ze byś mogł tam i szlugi jarać yaray
                • Gość: nyorker Re: niskopodwoziowki IP: *.dyn.optonline.net 29.09.06, 01:57
                  z jakimi cyferkami?

s3.amazonaws.com/advrider/eek7.gif
    • harlista Re: Ochrona słuchu 29.09.06, 02:32
      Od lat stosuje korki do uszu. I to nie ze wzgledu na tlumik ale na wiatr.
      A zaczelo sie przypadkowo. Pracowalem w Firmie gdzie na produkcji trzeba bylo
      uzywac korki. I zawsze mialem ich kilka w kieszeni.
      Kiedys jadac za klientem z prostymi rurami, zmeczony hukiem wlozylem do uszu
      korki i od tego czasu zawsze je mam na motorze i w samolocie.
      Osobiscie preferuje takie z miekkiej gabki. Skreca sie je pomiedzy palcami, a
      pozniej po wlozeniu do uch ladnie sie rozprezaja
    • Gość: Galas Re: Ochrona słuchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 08:15
      Korki firmu 3M sa łatwo dostępne, taniutkie i sprawdzaja sie. Po wypróbowaniu
      będziesz zdziwiony jak duzo zmęczenia pochodzi od huku wiatru i ryku silnika (w
      moim przypadku).
    • olo2222 Re: Ochrona słuchu 29.09.06, 09:05
      Oprócz klasycznych zatyczek są w sprzedaży takie deflektory na dolną część
      kasku.Nawet widziałem takie rzeczy w ofercie louisa.
      • Gość: Dariusz Re: Ochrona słuchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 21:55
        13 lat temu w kasku COBRA było bardzo głośno .Używałem wtedy waty . Obecnie są
        to zatyczki z gąbki lub wosku .Praktycznie nigdzie się bez nich nie ruszam .Co
        do niewygody to trzeba się po prostu przyzwyczaić .Kupuję w aptece , chociaż
        jest drogo . Ostatnio widziałem na Allegro o wiele taniej .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka