Dodaj do ulubionych

pytanie o akumulator

14.03.08, 20:22
Witam, niedawno kupilem nowy akumulator sucho ladowany i poradzilem sie pewnej
osoby czym mam zalac, w odpowiedzi uzyskalem ze woda destylowana i tak
zrobilem, po zamontowaniu okazalo sie ze nie ma odpowiedniego zasilania zeby
odpalic motocykl. Pozniej dowiedzialem sie ze mialem go zalac elektrolitem,
czy da sie go teraz jakos uratowac czy juz jest do wyrzucenia ten
akumulator??? Pozdrawiam i z gory dzieki za odp.
Obserwuj wątek
    • Gość: niunio Re: pytanie o akumulator IP: 78.133.149.* 15.03.08, 19:24
      Jaki masz aku?Jeżeli bezobsługowy to nic nie dolewasz a jeżeli
      obsługowy to jak zalałeś wodą destylowaną jest ok.Musisz teraz go
      odpowiednio naładować.Tzn. przeprowadzić kilka cykli naładuj-
      rozładuj małym prądem.Najlepiej oddaj go tam gdzie zrobią to
      odpowiednio.
      • pablo-se Re: pytanie o akumulator 15.03.08, 19:48
        Wystarczy sobie przypomnieć doświadczenie ze szkoły o elektrolizie.
        Im więcej w cieczy soli i pierwiastków poprawiających przewodność elektryczną
        tym ta elektroliza przebiegała intensywniej. Woda destylowana jest w 99% czystym
        H2O i jest sama w sobie słabym przewodnikiem i z tond ta sytuacja że akumulator
        nie dawał pełnej mocy. To że wlałeś wodę destylowaną nie spowodowało nic nie
        dobrego i wystarczy że wylejesz to z akumulatora i zalejesz go ponownie
        elektrolitem do odpowiedniego poziomu. Kupując elektrolit zapytaj czy jest on
        już w odpowiednim stężeniu jeśli nie możesz go rozcieńczyć ale to inna bajka.
        Jeśli dalej będzie kłopot to podładuj go i myślę że to wystarczy
      • Gość: xxx Re: pytanie o akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 19:49
        Kolego o czym ty piszesz? Jaką wodą?! Znasz takie pojęcie jak elektrolit? Jedynie ostatnie zdanie miałeś z sensem. Przeczytaj uważnie co gość napisał.

Do zainteresowanego: Wylej całą wodę, wlej gotowy elektrolit (można kupić na stacjach benzynowych) i zrób tzw. ładowanie formujące. Akumulator jest raczej do uratowania, ale tego Ci nie zagwarantuję.
        Powodzenia ;o)
        • Gość: xxx Re: pytanie o akumulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 19:52
          I jeszcze jedno.
          Po zalaniu elektrolitem jego poziom powinien być ok 10-15 mm ponad powierzchnię płyt, a jego gęstość powinna wynosić 1,28 g/cm3 (czyli taki powinien być w sklepie).
          Pozdro
        • pablo-se Re: pytanie o akumulator 15.03.08, 20:04
          Gość portalu: xxx napisał(a):

> Kolego o czym ty piszesz? Jaką wodą?! Znasz takie pojęcie jak elektrolit?

Otóż kolego ci powiem że wiem co pisze bo z wodą i jej właściwościami się
          zajmuję od ponad 10 lat, a elektrolit jest niczym innym jak rozcieńczonym kwasem
          a czym rozcieńczony? WODĄ czyli ta destylowana pozbawiona zanieczyszczeń jakie
          ma w normalnej postaci. Jeśli chcesz mogę z tobą porozmawiać szerzej na temat
          wody i jej właściwości :)
          • pablo-se Re: pytanie o akumulator 15.03.08, 20:13
            A jeszcze jedno
            Jeśli nie wiesz co to elektroliza to ci powiem że jest rozdzielenie cząsteczki
            wody na wodór i tlen w polu elektrycznym i taki proces również zachodzi w
            akumulatorze podczas jego ładowania co łatwo sprawdzić przykładając zapałkę do
            otwartej celi podczas ładowania tylko że lepiej zabezpiecz sie przed ewentualnie
            rozchlapanym kwasem.
          • Gość: xxx Do pablo-se IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 22:13
            Pablo nie zrozumiałeś mnie. To nie było do Ciebie.
            Ja to pisałem do niunia, który gadał głupoty, że akumulator zalany tylko wodą destylowaną można naładować i będzie ok.

To co Ty pisałeś jak najbardziej logiczne. I wiem jaki skład ma elektrolit i na czym polega elektroliza.
            Pozdrawiam
            • pablo-se Re: Do pablo-se 16.03.08, 00:23
              Ufff...
              A już sie zajeżyłem ;)
              • Gość: bladymir Re: Do pablo-se IP: *.93.48.80.easy-com.pl 19.03.08, 10:54
                własnie tak , zalac elektrolitem i ładowac , tylko zaraz po zalaniu
                elektrolitu aku moze sie zrobic bardzo goracy , moza go wtedy
                wstawic do naczynia z zimna wodą tak zeby nie zatopic klem aku , bo
                wtedy .... wiadomo :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka