Gość: Dzakas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 17:35 jak w tytule jak ręce jak palce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: woo Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 17:46 chwytasz rączke i manetke -jak mocno i pewnie,następnie palec wzkazujący i serdeczny (następne dwa palce za kciukiem)kładziesz na dzwigni sprzęgła i chamulce ,te dwa palce leżą sobie tam cały czas przygotowane do działania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roberto Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.08, 21:01 Za błędy ortograficzne powinni odbierać prawo jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-se Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? 06.10.08, 17:51 Zależy gdzie się jedzie. Jeśli w mieście gdzie jest częsta zmiana biegów i używanie hamulca przedniego to ja CZASAMI trzymam palce wskazujące i serdeczne obu dłoni na klamkach ale z reguły obejmuje raczki całą dłonią. W trasie klamki to dotykam tylko kiedy tego wymaga sytuacja. W weteranach był kłopot wciskania dwoma palcami dźwigni sprzęgła bo czasami chodzą dość ciężko ale za to krepa się wyrabia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macias Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? IP: 213.150.35.* 07.10.08, 13:47 Tak robiąc w sytuacji bardzo stresowej (panika) masz znacznie opóźnione hamowanie, a do tego jest szansa, że zahaczysz sztywnymi palcami o klamkę od spodu próbując ją chwycić. Pamiętaj - 1 sekunda do przy 100km/h ponad 30 m. Zrób _dokładnie_ tak jak napisał Woo (tak też uczą we wszystkich cywilizowanych szkołach doszkalających i to się sprawdza w życiu). Pablo-se ma najwyraźniej małe doświadczenie. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
priller Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? 07.10.08, 15:59 Gość portalu: macias napisał(a): Zrób _dokładnie_ tak jak napisał Woo > (tak też uczą we wszystkich cywilizowanych szkołach doszkalających i > to się sprawdza w życiu). Pablo-se ma najwyraźniej małe > doświadczenie. > > Pozdrowienia. mozesz napisac konkretnie, ile masz doswiadczenia, na jakim sprzecie, na jakich drogach; gdzie sa te szkoly doszkalajace i gdzie mozna zobaczyc, jak jezdzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macias Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? IP: 213.150.35.* 07.10.08, 16:06 Doświadczenia zebrało się już parę latek tak jak i kilka różnych motocykli. Szkoły są wszędzie, a w polsce Pro-Motor, albo Kulikowisko. Reszta to syf. Ja nie chcę nikogo obrażać, ale dawanie rad podważających elementarne zasady bezpieczeństwa jest imho nieodpowiedzialne i należy takie posty skomentować. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
priller Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? 07.10.08, 16:07 wciaz nie napisales, gdzie mozna naocznie zobaczyc, jak wyglada twoje doswiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macias Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? IP: 213.150.35.* 07.10.08, 16:13 Priller, nie mam ochoty się z Tobą przekrzykiwać. Jeżeli masz jakieś merytoryczne uwagi co do tego co piszę, to daj znać. Jeżeli czegoś nie rozumiesz, to napisz - też postaram się pomóc. Poważnie. Bez obrażania itp. Widzę że to forum jest nagminnym miejsce obrzucania się błotem, ale ja nie będę w tym uczestniczył. Wyrażam tylko NIEswoje, merytorycznie sprawdzone opinie. Bo ja niczego nie wymyśliłem (zrobił to kto inny tak ze 30 lat temu). Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
priller Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? 07.10.08, 16:25 Gość portalu: macias napisał(a): > Priller, nie mam ochoty się z Tobą przekrzykiwać. Jeżeli masz jakieś > merytoryczne uwagi co do tego co piszę, to daj znać. Jeżeli czegoś > nie rozumiesz, to napisz - też postaram się pomóc. Poważnie. Bez > obrażania itp. > Widzę że to forum jest nagminnym miejsce obrzucania się błotem, ale > ja nie będę w tym uczestniczył. Wyrażam tylko NIEswoje, > merytorycznie sprawdzone opinie. Bo ja niczego nie wymyśliłem > (zrobił to kto inny tak ze 30 lat temu). > Pozdrowienia. cytuje twoja cala wypowiedz, bo jest niezwykla. nie wiem, skad te bloto - piszesz bardzo juniorsko, stad bardzo chcialem przekonac sie, ze sie myle. malo smyku jezdziles za miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CBR 1100XX Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.08, 20:12 Trzymasz ogólnie jak młodą dziewuszke za biodra, a wduszanie przycisków to tak jak palcówka, natomiast zapinanie klamek to jakbys miętosił spore piersi pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanisław dziąsło Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? IP: *.132.c82.petrotel.pl 06.10.08, 18:16 Ręce trzymaj w kieszeniach , i najlepiej siedż tyłem do kierunku jazdy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanisław dziąsło Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? IP: *.016.c81.petrotel.pl 06.10.08, 22:01 Acha,mocno ściśnij półdupki.... Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz-ef Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? 06.10.08, 18:45 na poczatku myslalem ze znowu sexiest cos napisal dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simson Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 20:04 rencami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 wreszcie nadszedł judgemendday IP: *.aster.pl 07.10.08, 19:23 bójta się, wy wszyscy z doświadczeniem i bez! a farfocel zasiędzie po prawicy jego... :-O :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorro Re: wreszcie nadszedł judgemendday IP: *.agora.pl 10.10.08, 10:11 No i znowu trollowisko i jak zwykle mało kto się zna. A teraz odnośnie palców na klamkach - zależy od motocykla. Nie w każdym masz wystarczającą siłę i precyzję, szczególnie przy hamowaniu awaryjnym. Spotkałem się z teorią, potwierdzoną przez instruktorów) z trzymaniem kierownicy całą dłonia. Hamujesz jak chcesz - dwoma palcami, trzema ostatimi, czy nawet całą dłonią, co jest jak najbardziej dopuszczalne (tak robi nawet Rossi, więc zanim jakiś kretyn zacznie się tutaj puszyć, to niech pomyśli nad tym chwilkę i się zamknie). Odpowiedz Link Zgłoś
priller Re: wreszcie nadszedł judgemendday 10.10.08, 10:59 szkoda, ze nie bywa juz nikt z doswiadczeniem enduro - wyjasnilby, w jakich sytuacjach trzymanie kierownicy cala dlonia ma sens. co zas sie tyczy trollowiska, to pamietam jak za-wszelka-cene-bede- am-pisal-o-moim-zyciu siekiera zanudzil na smierc swoimi filmikami kolesiow, ktorych wklad w to forum byl znaczacy. przypomina mi sie chocby brembo, facet, ktory jezdzil zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 Re: wreszcie nadszedł judgemendday IP: *.aster.pl 11.10.08, 03:57 a jeździł, jeździł ;) (...)Na trasce poza miastem każdy wie, że to pestka, wystarczy jechać spokojnie stówką i żaden problem, ale tu, przez centrum Warszawy? Cóż, jak trzeba, to trzeba. Zapala się zielone i ogień. Prędkościomierz przekracza po kilku sekundach 120 km/h i chyba nie schodzi już poniżej tego do samej mety. Przelatuję przez kolejne skrzyżowania i sprawdzam tylko, czy przemknę, na sygnalizację już nie patrzę. Trochę ulgi łapię na moście, gdzie jedynie pozostaje mi łykać fury. Kolejne skrzyżowania i schemat jak powyżej. Ale wiem, że jestem już po drugiej stronie Wisły, więc do celu bliżej niż dalej.(...) (...)27 minut. Tylko dwie minuty opóźnienia, choć myślałem, że będzie gorzej. Jestem zlany zimnym potem, ale się udało. Złamałem tyle przepisów, że zabrakłoby mandatów w policyjnym bloczku. Mogliby mnie i całej mojej rodzinie zabrać dożywotnio prawko, a tyle punktów to chyba normalnie jeżdżący człowiek przez całe życie nie uzbiera, uwzględniając nawet reinkarnację.(...) (...)Przełożeni nie tolerują niektórych naszych zachowań na mieście. A fucków i pięści sprzedanych codziennie w karoserie nikt nie zliczy.(...) ale nie dojechał... zupełnie tak samo jak farfocel :( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=52925682&a=53001902 No, ale swojej faworycie nic mądrego do powiedzenia nie miałeś... dziwne... :-D forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=17941707&a=19557950 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simson Re: wreszcie nadszedł judgemendday IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 13:19 No właśnie przybył dzielny zoro i rozjaśnił mroki ciemnogrodu, żaden kretyn nie odważy się już puszyć. Od dziś będę robił jak zoro, jak zoro i rossi. zoro jestem twoim idolem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: wreszcie nadszedł judgemendday IP: *.agora.pl 10.10.08, 13:25 Dziękuję, możesz odmaszerować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: farrokh Re: wreszcie nadszedł judgemendday IP: 81.168.185.* 10.10.08, 10:23 > a farfocel zasiędzie > po prawicy jego... :-O Nie zasiądzie . Potargujcie się trochę kto ma większe doświadczenie , i jest lepszym kierowcą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatajacek Re: Jak powinno sie trzymac kierownice?? IP: *.Red-79-146-242.staticIP.rima-tde.net 11.10.08, 23:54 1/ luzno, ale pewnie 2/ tak abys jak najlepiej czul jak hamujesz potrenuj, sprawdz jak u Ciebie najlepiej to wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś