Dodaj do ulubionych

Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp

01.12.08, 11:06
Witam!

wprawdzie trochę poczytałem na ten temat (i uprzedzając od razu: przeszukałem forum) ale nadal mam dylemat.
zdecydowałem się w końcu na kupno dużego enduro (mój pierwszy motor) ale nie wiem co wybrać z podanych poniżej:

Suzuki DR BIG 800
Suzuki DR 600
Yamaha Tenere XT 600
Yamaha Tenere XTZ 660
Transalp

Pieniędzy do dyspozycji nie mam zbyt dużo więc inne, droższe motory tego typu odpadają (np. Africa).

Motoru chciałbym używać głównie do niedalekich wypraw, po części na drogach szutrowych, leśnych.

Głównie ciekawi mnie który z nich ma opinię najbardziej niezawodnego oraz który sewisuje się/naprawia najtaniej gdyby coś trzeba było naprawić lub wymienić. No i oczywiście który prowadzi się najlepiej (wiem..mogę się osobiście przjechać ale mimo wszystko interesują mnie wasze opinie na ten temat, zwłaszcza że jeżeli opnie będą jednoznacznie złe to ominie mnie czasami dość długa podróż aby się o tym osobiście przekonać).

Obserwuj wątek
    • Gość: szynszyll Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp IP: *.prz.rzeszow.pl 01.12.08, 14:41
      yo!

jesli nie stac Cie na prawidlowe serwisowanie i biezace naprawy - czasem drobne
      czasem nie - to sobie podaruj jeszcze na chwile 2 kola - bo bedziesz wiazal
      sznurkiem i lepil kitem jak cos sie posypie. nie patrz na to co najtansze i
      najlatwiej naprawic. moj osobisty ranking jesli chodzi o zastosowanie o jakim
      piszesz:

1. transalp
      2. xtz660
      3. xt600
      4. dr 600
      5. dr big 800

pozdrawiam

szynszyll
      xtz750
      • numer5000 Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp 01.12.08, 14:54
        czy ja powiedziałem że mnie nie stać?
        Po prostu nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto. Jak mam do wyboru 2 porównywalne motory to wolę ten który się mniej psuje a jak się już zespuje to taniej kosztuje naprawa. co w tym dziwnego?
        • numer5000 Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp 01.12.08, 14:57
          acha...dzięki za tę listę.
          Mam jeszcze dodatkowe pytanie czy Suzuki DR 650 jest dużo niższe od DTR 800 (jakoś nie mogę się doszukać info). interesują mnie te motory ze wzlędu na moje 193 cm.
          • simon_r Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp 03.12.08, 13:23
            Mój trampek nie zepsuł się ani razu przez 4 lata.
            Oczywiście nie oznacza to, że nie wdawałem kasy na serwis.. a było to:
            1. nowy napęd RK - 600zł
            2. nowe oponki - 900zł
            3. dwa razy klamka :))... cholera lubi się łamać jak się moto przewróci.. - 40zł
            4. nowe kierunkowskazy.. bo ze starego zgubiłem szkiełko - 50zł
            5. centralna stopka... bo mi się zachciało mieć taką - 300zł
            6. przegląd co roku na wiosnę z wymianą płynów i filtrów wszelakich.. ok. 400zł/rok
            7. wysoka szyba turystyczna - 150zł

i tyle... przejechane 30kkm w różnych warunkach... dwie gleby parkingowe i jedna
            w czasie jazdy po piaszczystej drodze.

Bierz Trampka.. na pierwsze moto idealny.

Mogę sprzedać mojego za jakieś 7kpln :))
            A jak nie sprzedam to będę jeździł dalej.
            • mieszko1988 Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp 03.12.08, 21:08
              Jak simon_r odpisał na ten post to wiedziałem, że będzie mowa o
              trampku :) Ale trzeba przyznać ma racje
            • orzelek2000 Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp 09.12.08, 22:18
              > Mój trampek nie zepsuł się ani razu przez 4 lata.

no nie licząc chyba tej wpadki serwisowej, co ci go spsuli dranie i co
              najmądrzejsze głowy nie wiedziały jak naprawić...

trampek to fajna sztuka - też się mierzyłem na pierwsze moto do takiego, ale
              głupota niestety wówczas zwyciężyła :)
              • simon_r Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp 10.12.08, 09:27
                spsucie przez serwis to spsucie przez serwis a nie awaria... patałachy z KTM z
                Bema rozszczelniły dolot i łapał "lewe" powietrze ALE I TAK JEŹDZIŁ!!!.
                Od czasu jak Andrzej to poprawił nie ma żadnego problemu.. nawet teraz odpala na
                mrozie i śmiga aż miło...
                A Ty lepiej napisz ile wpakowałeś w bawarkę :P
            • Gość: Scyzoryk Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.08, 16:12
              Potwierdzam. Trampek bardzo przyjemne i bezawaryjne moto. U mnie dopiero jeden
              sezon ale sprawuje się super i nie sprawia żadnych problemów.

Pozdro
              Kupuj Trampka :D
    • Gość: farrokh Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.12.08, 15:37
      Dr BIGi 800 były zasadniczo 2 . Pierwszy miał jeszcze budę od 750 z wielkim ,prawie 30-sto litrowym zbiornikiem ( a włśćiwie dwoma ) , ale silnikiem 800 . Drugi , z pojedyńczym zbiornikiem paliwa ( 24l ) aż do zakończenia produkcji . Ten drugi jest niższy ( 86cm ) i ma szerszą kanapę .
      Dr 600 jest baaardzo wysoki . Prawdopodobnie chodzi Ci o 650 , ten jest niższy . Przy twoim wzroście nie ma to najmniejszego znaczenia .

XT 600 to już moto docyć leciwe ze słabymi zawieszeniami . Jak dla mnie to 4-ta liga .
      XTZ 660 wygląda to już lepiej , całkiem wygodny , przyjemny ale silnik jakiś taki ... bez wyrazu . Jakby brakowało mu walnięcia z "dołu" a góra taka sobie .

Transalp , według mnie to całkiem spoko sprzęt , w sumie najmniej terenowy z tych co wymieniłeś . Jego bezawaryjność to po części prawda , poczęści bujda . Ma parę upierdliwych usterek . Ale na długich dystansach dwucylindrowy silnik przyjemnie i bezwibracyjnie mruczy .

Według mnie najmniej awaryjny jest big i trampek . Ale jeden i drugi ma swoje słabe strony .

Mój ranking wygląda tak dr 1) 800 big
      2) transalp
      3) xtz 660
      4) dr 600 (650?)
      5) xt 600

BIG moim zdaniem ma jeszcze tą przewagę że ma dłuuugą kanapę , ogromny moment obrotowy od najniższych obrotów , i nawet w pełni załadowany będzie "szedł" , a zawieszenia nie pływają .Jego jednocylindrowy silnik robi jakieś nieprawdopodobne przebiegi do naprawy i jest tani i prosty w obsłudze . W trapku przewagę ma ogólnie przyjaźniejszy charakter tego motocykla ,no i jest lżejszy .

pozdrawiam .
      • Gość: szynszyll Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp IP: *.prz.rzeszow.pl 03.12.08, 16:06
        yo!

czarno widze nawet 193 centymetrowego kolege na DR800 jako pierwszym motocyklu.
        trochie ciezkie i trochie zwariowana charakterystyka silnika.

pzdr

szynszyll
        xtz750
      • numer5000 Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp 04.12.08, 09:45
        Dzięki za posta. Teraz przyznam, że też skłaniałem się do DR Big-a bo największy pod każdym wzlgędem ale nie byłem pewny wyboru. Ale też tak jak przypuszczałem, pojawiły się (być może słuszne, nie przesądzam) wątpliwości czy jednak nie za ciężki jak na pierwszy motor.Poza tym tak jak napisałe biorę pod uwagę także koszty serwisu i niezawodność.

Wczoraj trochę poszukałem w necie i chyba jeżeli chodzi o wysokość motocykla to mogę sobie dać spokój bo każdy z wyżej wymienionych jest c.a. tej samej wysokości jeżeli chodzi o siedzisko - różnice są niewielkie(Transalp-850mm, DR BIG- 890, DR 650 - 885, XT600 - 880, reszty się nie doszukałem ale pewnie nie będą znaczą odbiegać).
        Tak więc chyba (?) mogę skupić się na pozostałych kwestiach.
        Dzięki za wszysktie posty.
        • Gość: CBR 1100XX Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 13:13
          pfff tam moim zdaniem nie ma za duzego motocykla na ciebie o ile masz jakieś
          mięśnie na nogach. Sam co prawda nie jeżdże już enduro ale kiedyś zaczynałem od
          KLr650 a mam tylko 173 cm. Mialem tez okazje pojezdzić troche DR800 (tą pierwszą
          wersją) i wcale nie było mi ciężko i tobie napewno nie będzie , popatrz tylko
          jak Czachor siedzi na swojej maszynie gdy sie zatrzymuje
          Ja bym brał Biga

• Gość: rych Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 22:52
            bier Big-a 800 , tylko nie napalaj sie , dokladnie ocen stan techniczny
    • Gość: lukas Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.08, 09:09
      Transalp wydaje się najlepszy:)
      • Gość: jakubdr750 Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp IP: *.man.bydgoszcz.pl 03.01.09, 19:17
        transalp to motorek dla lajtowców niczym sie nie wyróżniajacych. BIG to niezły
        kozak, ale zwłaszcza werska DR750, jeżdze DR 750 (juz drugim)od 7 lat i wiem
        jedno, tani w zakupie, niezawodny, tani w utrzymaniu, łatwy dostep do czesci,
        mało pali (5-5,4 l/100km) nie boi sie ostrego traktowania no i jeszcze coś! BIG
        ma w sobie to "coś" to najwuekszy z seryjnie produkowanych singli na swiecie,
        staje sie motocyklem kultowym.
        pozdro!jakubdr750
        • Gość: gość Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp IP: 80.54.200.* 05.07.09, 17:05
          Miałem motocykle lepsze niż BIG /nowego Trampka, Afri też nówkę/ a
          teraz jeżdżę BIG-iem bo on ma pierdnięcię, wibracje ,i jest
          sprawniejszy.Zależy kto co lubi - tamte moto są w swej
          perfekcyjności nudne a DR w lekkim terenie nie ma sobie podobnych.No
          i ten jeden cylinder .... Można go nienawidzieć lub kochać.
          • Gość: Martini Re: Suzuki DR vs. Tenere vs Transalp IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.14, 22:58
            Mam BIGa, przesiadłem się na niego z Transalpa, i była to najlepsza decyzja w mojej historii z jednośladami. Dlaczego? Dlatego że "już prawie" padłem ofiarą stereotypów i utartych mitów na temat niezawodności jednego modelu i dziwnych zachowań drugiego. Kocham BIGa i nie zamienię go na nic innego w tej klasie
    • Gość: maciej suzuki dr big 800 IP: *.play-internet.pl 05.07.15, 22:56
      próbuję wbić się do dyskkusijii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka