femmeonly 13.11.09, 10:19 Witam ! Czy ktoś się orientuje w jakiej części Komorowa ma mieszkania Wojskowa Agencja Mieszkaniowa? Pozdrawiam, femme Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr.jasinski Re: KOMORÓW-pytanie 16.11.09, 10:22 Szczerze mówiąc, pierwszy raz słyszę, że WAM w Komorowie ma jakieś mieszkania. Na pewno o ten Komorów chodzi? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oskar59 Re: KOMORÓW-pytanie 16.11.09, 17:03 Myślę, że o to chodzi: www.wam.com.pl/przetarg/10837 Ale to po drugiej stronie Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
femmeonly Re: KOMORÓW-pytanie 17.11.09, 08:14 Dziękuję za informację. Ten link co Pan załączył dotyczy miejscowości Komorowo (jakieś 100 km od Warszawy). Pani z WAM powiedziała mi, że to jest miejscowość na trasie na Janki, podobno skręca się w lewo około 7 km. Dlatego bardziej pasował mi Komorów, niż w/w Komorowo. Teraz nie mogę się skontaktować z agencją, bo podobno ta pani jest na urlopie. Skoro nie było w Komorowie nigdy Jednostki Wojskowej, to dziwne aby były tam mieszkania z WAM. No nic, trzeba czekać aż dostane informacje z agencji. Niemniej jednak serdecznie dziękuję za pomoc :). Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
depresja123 Re: KOMORÓW-pytanie 22.01.10, 12:38 Pałac w Helenówku należy do wojska. Tam są też kwatery Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: KOMORÓW-pytanie 22.01.10, 22:20 owszem, tyle, że Helenówek to nie Komorów :) poza tym w pałacu (przyległych oficynach i hotelu) są miejsca dla gości MONu. Tutaj kilka zdjęć z pałacu i jego okolic Odpowiedz Link Zgłoś
oskar59 Re: KOMORÓW-pytanie 28.01.10, 11:07 depresja123 napisała: > Pałac w Helenówku należy do wojska. Tam są też kwatery Ten wątek przypomina dowcip o rozdawaniu samochodów na Placu Czerwonym. Założycielka pyta zapewne o przetarg w miejscowości Komorowo, ale uznaje, że chodzi o Komorów. A więc pyta na tym forum. Gdy dostaje ode mnie wskazówkę wyłącza się z dyskusji. A "Helenówek" to już off topic, bo: 1) nie istnieje pałac w Helenówku, tym bardziej nie istnieją w nim kwatery, 2) nie istnieje miejscowość (wieś) Helenówek. To co najwyżej przysiółek wsi Kanie w sąsiedniej gminie Brwinów. Takich "przysiółków", a właściwie osiedli, jest kilka - np. Popówek, 3) istnieje ośrodek wydzielony HELENÓW, formalnie jako część wsi Nowa Wieś, faktycznie obszar zamknięty. Trudno przypuszczać, żeby AMW wyprzedawała na tym terenie kwatery, a być może i działki. Gdyby tak było, być może sam ustawiłbym się w kolejkę... 4) w Helenowie jest pałac, pozostałość po dobrach zmarłego w latach 30-tych XX wieku hr. Potockiego, od 1945 r. zajęty przez wojsko. Jest tam hotel, który służy gościom ośrodka reprezentacyjnego WP - zagranicznym i wojskowym - najczęściej świętującym nominacje na wyższe stopnie (przeważnie generalskie). Rzeczywiście ani Helenówek, ani Helenów to nie Komorów. To właściwa konstatacja wobec poglądów niektórych aktywistów, którzy "Komorów mój widzą ogromny". Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.jasinski Re: KOMORÓW-pytanie 03.02.10, 16:41 > 4) w Helenowie jest pałac, pozostałość po dobrach zmarłego w latach > 30-tych XX wieku hr. Potockiego, od 1945 r. zajęty przez wojsko. w uzupełnieniu: Ostatni właściciel Helenowa, Jakub hr. Potocki, zm. w 1934 r., na dwa lata przed śmiercią przekazał cały swój majątek fundacji "mającej zająć się urządzaniem i rozwojem instytucji do walki z chorobami społecznymi", tzn. w szczególności z rakiem i gruźlicą. Jakub Potocki przekazał cenne obrazy, rzeźby i meble ze zbiorów helenowskich na rzecz Muzeum Narodowego, a obszerną bibliotekę zapisał Bibliotece Publicznej. W 1939 r. pałac zajął Wehrmacht. Po 1945 r. w pałacu utworzono zamknięty wojskowy ośrodek wypoczynkowy MON, który mieści się w nim do dziś. CIEKAWOSTKA: Fundacja im. Jakuba hr. Potockiego posiadała zapewne jakieś aktywa za granicą i istniała również po wojnie. W 1974 r. pomiędzy Radą Fundacji a komunistycznym Ministerstwem Obrony Narodowej spisano umowę "w sprawie najmu nieruchomości Helenów na czas nieokreślony" Odpowiedz Link Zgłoś