Gość: ciekawy IP: 57.66.197.* 17.11.09, 14:45 No dobra, a ile trwa ładowanie żeby przejechać te 100km?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kuba Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla samo... IP: *.acn.waw.pl 17.11.09, 14:50 Tesla nie jest niemieckim samochodem (jedynie najbliższy Warszawie salon sprzedaży się tam znajduje - w Monachium) a te śmieszne (fajne/straszne) autka z Pruszkowa są robione na szwajcarskiej licencji... Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Tesla jest autem amerykanskim. Popatrz na link 17.11.09, 16:50 www.teslamotors.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Tesla jest autem amerykanskim. Popatrz na li IP: 195.90.102.* 17.11.09, 19:31 To kiedy powstaną w końcu te elektrownie atomowe w Polsce? Czas najwyższy je mieć, bo zaczyna brakować rezerw energetycznych... Po co wieszali się głupole ekoterroryści ostatnim razem w okolicach Konina? Jebnięci ekolodzy sami sobie zaprzeczają swoim istnieniem na tej planecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serious Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla samo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 14:56 ... a kabelek pomarańczowy jest na wyposażeniu Tesli, a nie słupka do ładowania :) pełne naładowanie baterii trwa około 10 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla samo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.09, 15:04 A takich kabelków to ile jest na wyposażeniu?? Bo raczej szybka znajdą one amatorów cudzej własności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serious Re: Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla sa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 15:11 no kabelek jest jeden, ale przecież takiego samochodu nie będziesz ładować na maksa w takim miejscu, możesz zrobić to na spokojnie w domu lub w garażu za pomocą zwykłego gniazdka elektrycznego, te na ulicy służyć będą tylko do doładowania auta, poza tym istnieje możliwość ładowania większą mocą, wtedy czas jest zdecydowanie krótszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastowy No tak... Stacji ma być trzysta, a nie było kogo IP: *.chello.pl 17.11.09, 15:12 zatankowac na pokaz, więc samochód specjalnie na tą okazję ściągnięto z Niemiec. Miasto za to płaci? :( Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: No tak... Stacji ma być trzysta, a nie było k 17.11.09, 18:06 Gość portalu: miastowy napisał(a): > zatankowac na pokaz, więc samochód specjalnie na tą okazję ściągnięto z Niemiec > . Miasto za to płaci? :( Jeżeli miasto płaci to warto zapłacić. Warto popularyzować takie samochody. Można sobie wyobrazić nasze miasta bez spalin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: No tak... Stacji ma być trzysta, a nie było k IP: 195.90.102.* 17.11.09, 19:39 michr napisał: > Jeżeli miasto płaci to warto zapłacić. Warto popularyzować takie > samochody. Można sobie wyobrazić nasze miasta bez spalin Na pewno... Szczególnie bez nagłej budowy ogromu elektrowni atomowych w Polsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: necrohronos Re: No tak... Stacji ma być trzysta, a nie było k IP: *.chello.pl 17.11.09, 23:35 logo RWE Stoen raczej wskazuje kto za to płaci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla samo... IP: 81.219.159.* 17.11.09, 15:19 Co za bzdura. 130 stacji w Warszawie, na których jeden samochód elektryczny będzie się pojawiał raz na miesiąc. Samochody elektryczne są piekielnie drogie i nieefektywne, jest multum problemów technicznych do rozwiązania. To pic na wodę w imię ekologicznej poprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elektro Re: Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla sa IP: 79.133.194.* 17.11.09, 15:48 Drogie i nieefektywne? Sprawdź w sieci "Who Killed Electric Car" i poczytaj trochę na ten temat. Samochody tego typu mogłyby spokojnie pełnić role pojazdów miejskich - gdyby nie to, że byłyby one nie na rękę wielu osobom. Nie mam nadziei, że elektryczne samochody rozwiążą problem spalin w Warszawie, ale może uda się dowieść, że niekoniecznie technologie oparte na ropie są jedynym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla sa IP: 195.90.102.* 17.11.09, 19:43 Gość portalu: Elektro napisał(a): > Drogie i nieefektywne? Sprawdź w sieci "Who Killed Electric Car" > i poczytaj trochę na ten temat. Samochody tego typu mogłyby > spokojnie pełnić role pojazdów miejskich - gdyby nie to, że > byłyby one nie na rękę wielu osobom. Nie mam nadziei, że > elektryczne samochody rozwiążą problem spalin w Warszawie, ale > może uda się dowieść, że niekoniecznie technologie oparte na > ropie są jedynym rozwiązaniem. Nie może, ale na pewno już udało się to dowieść. Nie jest jedynym, a że najlepszym jak dotychczas, to drobny szczegół... Szczególnie w takiej epoce, gdzie walnięci ekolodzy nie są konsekwentni sami w sobie i nawet zabroniliby używania przez całą ludzkość energii elektrycznej i budowy kolejnych licznych elektrowni. Dobrze, że ostatnim razem w okolicy Konina ekolodzy ponieśli sromotną porażkę w protestach wobec rozbudowy elektrowni, ale to i tak kropla w morzu potrzeb :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla sa IP: *.hrz.uni-siegen.de 17.11.09, 16:24 mylisz sie, samochody elektryczne sa bardzo efektywne. Tyle ze (na razie) drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smaug Drogie = nieefektywne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.11.09, 09:26 Ekonomicznie. Czyli, jeżeli ceny są w porządku, to nieefektywne także technicznie (inaczej by się opłacało je mieć a za tym i produkować). Dodam, że ceny są raczej zaburzone na niekorzyść benzyny - wysokie podatki, znacznie wyższe niż na energię elektryczną. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz 3-6 godzin stac na stacji ladowania???? 17.11.09, 15:19 Czy czas jazdy jest uzalezniony od faktycznie przebytej drogi, czy np. stojac w korku 2 godziny aby przejechac 20 km i zuzywajac prad na swiatla (obowiazek), radio (przyjemnosc) jestem skazany na kolejny postoj przy stacji ladowania przez 6 godzin? Czy Melexa tez sie da podladowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: 3-6 godzin stac na stacji ladowania???? IP: *.net.autocom.pl 17.11.09, 16:35 Stojąc w korku silnik nie pracuje więc nie pobiera energii Tak jak napisałeś radio, światła energie pobierają, ale jest to niewielka (znikoma?) ilość. Najwięcej zabiera ogrzewanie i klimatyzacja. Przy założeniu ze taka Tesla ma baterie 53 kWh, a klimatyzacja/ogrzewanie bierze około 1kW, możemy stać w korku dwie doby do wyczerpania baterii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky Ehhh..To dla mediow. Nawet auto na rejestracji DE. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.09, 15:44 Zanim zacznie byc powszechne, mina dekady. Ale dobrze, ze jest jakis poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelandro Re: Ehhh..To dla mediow. Nawet auto na rejestracj 17.11.09, 16:18 Ponad 100 stacji? Za ile i za czyje? Co raz więcej wspaniałych pomysłów na rozwój miasta jak widzę... buspasy, gniazdka... XXII wiek mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: Ehhh..To dla mediow. Nawet auto na rejestracj 17.11.09, 18:29 Gość portalu: Funky napisał(a): > Zanim zacznie byc powszechne, mina dekady. Ale dobrze, ze jest jakis > poczatek. Czy pamiętasz okres kiedy ktoś miał komórkę to był gościem (skóra, fura i komóra). Teraz będą elektryczne fury. Komórkę dzisiaj ma każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi żeby to miało sens powinno się znaleźć przed domam 17.11.09, 16:17 domami urzędami marketami i miejscami pracy Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Nie od razu Krakow zbudowano, jak jest ci zapewne 17.11.09, 16:36 wiadomo. A moze ci sie wydaje, ze od razu ? Zreszta nic cie nie powstrzymuje od zbudowania sobie takiej stacji przed twoim domem, i powiedzenia swojemu pracodawcy zeby zbudowac taka stacje przed twoim miejscem pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi wiadomo też... 17.11.09, 22:29 dlaczego esperanto jest tylko ciekawostką lingwistyczną.. chociaz ponoć to taki wspaniały język... tyle ze: nikt sie nie uczy bo języ nie jest popularny. język nie jest popularny bo nikt się nie uczy. wiele fajnych pomysłów padło bo nie zdobyły odpowiedniej popularności a bez tej popularności nikomu nie opłacało się inwestować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak A będą ulgowe bilety parkingowe? IP: *.acn.waw.pl 17.11.09, 16:17 Jakby tak dla elektrycznych parkowanie w mieście było o powiedzmy 50% tańsze, to szybko by się od nich zaroiło. Tylko że wtedy miejsca brakowałoby jeszcze bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
ankuzmor Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla samo... 17.11.09, 16:19 Swego czasu słyszałem o pomyśle zbudowania "stacji", w których możnaby doładowywać różnego rodzaju urządzenia, takie jak odtwarzacze mp3 czy telefony komórkowe. Pomysł wydaje się sensowny - gdyby takie punkty były w miejscach takich jak największe galerie handlowe czy dworce PKP/PKS/metra. Czy to rzeczywiście powstało i czy nadal istnieje? NIETYGODNIK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak Tak, istnieje IP: *.acn.waw.pl 17.11.09, 16:57 Stoi taka szafka w Bibliotece Narodowej. Widziałem też podobną w jakiejś galerii handlowej, tylko nie jestem pewien, w której (Złote Tarasy?). Bardzo popularne to nie jest, bo jednak większa część osób pamięta, żeby ładować w domu, a baterie wystarczają zwykle na dłużej niż dzień. Na wyjazdach często też ładowałem w restauracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ElektroAUTOr Można przerobić zwykłe auto na elektryczne! IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.09, 16:21 Elektryczne auta stanieją! W ciągu roku cena akumulatorów litowych spadła o jakieś 25-30%! Źródło: www.3xe-electric-cars.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majagoda Bałkan na zielono IP: *.zchpolice.com 17.11.09, 16:21 ... moto.pl/MotoPL/10,90142,7256543,Motodziennik__Smutny_poczatek_tygodnia.html Obiecal pofarbowac sie na zielono - z tego powodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak Elektryczny też kopci IP: *.acn.waw.pl 17.11.09, 16:21 "Zerowa emisja CO2" to bzdura - niby skąd ten prąd się bierze, jak nie ze spalania węgla? Samochód elektryczny także kopci, tyle że jeździ po Warszawie, a kopci w Kozienicach, Bełchatowie czy na Śląsku. Dopóki nie będzie elektrowni jądrowych, takie auta to kiepska "ekologia". Wcale nie wiem, czy sprawność całego systemu (razem z przesyłem energii na duże odległości) jest większa niż przy hybrydzie. A na pewno znacznie więcej zanieczyszczeń i CO2 trafia do atmosfery z zasilania 50 takich samochodzików niż z jednego autobusu przewożącego 50 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslik Re: Elektryczny też kopci IP: *.chello.pl 17.11.09, 16:39 w tej chwili bzdura, ale wyobraź sobie że wszyscy jeżdżą takim samochodami. Naukowcy znajdują sposób na produkcję energii elektrycznej na masową skale ekologicznie. Wystarczy wybudować taką elektrownię przy mięście, żeby to stało się z dnia na dzień CZYSTE! Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Bredzisz i bladzisz ! 17.11.09, 16:39 Istnieja technologie, ktore niweluja albo zniweluja zanieczyszczenie elektrocieplowni. Niektore z tych technologii w trakcie niwelacji zanieczyszczen sa w stanie przyniesc zysk !!! Nie powinienies tak wprowadzac w blad szanownych uczestnikow tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Elektryczny też kopci IP: *.net.autocom.pl 17.11.09, 16:40 Bilans i tak wypada na korzyść auta elektrycznego. Przy samochodzie spalinowym, emisji wydobywającej się z rury należy doliczyć także emisje związaną z - wydobyciem ropy - transportem - przetworzeniem/rafinacją - transportem do stacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak "Mniej kopci" to prawda, ale nie "zero emisji" IP: *.acn.waw.pl 17.11.09, 16:54 Oczywiście ostatecznie elektryczny kopci mniej od spalinowego. Tyle że określenie "zero emisji" to blaga, bo jednak nie zero, przynajmniej nie w Polsce. A co do wynalezienia czystych elektrowni, to oczywiście istniają: są to elektrownie jądrowe. Tyle że jeszcze nie u nas. I długo u nas nie będą dostarczać większej części energii. Natomiast co do porównania 50 samochodów elektrycznych z jednym autobusem, to nie byłbym pewien przewagi elektrycznych, choćnie widziałem takich obliczeń. Nie mówiąc już oczywiście o konieczności budowy szerszych ulic i związanych z tym wydatkach energii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: Elektryczny też kopci IP: *.polskieradio.pl 18.11.09, 09:25 To przedstaw ten bilans. Uwzględnij wydobycie węgla, dopłaty do emerytur górniczych, sprawność elektrowni (np. Łagisza poniżej 40%), straty w liniach przesyłowych, sprawność transformatora, silnika elektrycznego i przeniesienia napędu. Pamiętaj też o konieczności wymiany i utylizacji zużytych akumulatorów przy żywotności ok. 4 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Re: Elektryczny też kopci 17.11.09, 20:57 Gość portalu: kabak napisał(a): > "Zerowa emisja CO2" to bzdura - niby skąd ten prąd się bierze, jak > nie ze spalania węgla? Samochód elektryczny także kopci, tyle że > jeździ po Warszawie, a kopci w Kozienicach, Bełchatowie czy na > Śląsku. Dopóki nie będzie elektrowni jądrowych, takie auta to > kiepska "ekologia". Wcale nie wiem, czy sprawność całego systemu > (razem z przesyłem energii na duże odległości) jest większa niż przy > hybrydzie. A na pewno znacznie więcej zanieczyszczeń i CO2 trafia do > atmosfery z zasilania 50 takich samochodzików niż z jednego autobusu > przewożącego 50 osób. To właśnie hybryda jest bez sensu bo wozisz elektrownię ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Elektryczny też kopci IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.09, 12:58 A jądrowe to niby ekologiczne? Co2 przynajmniej nie jest toksyczny a zużyte paliwo owszem i to przez tysiące lat. O uwzględnieniu kosztów składowania paliwa i dołączeniu ich do rachunku za prąd się nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruno Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla samo... IP: *.c159.petrotel.pl 17.11.09, 16:35 > Za przejazd 100 kilometrów samochodem elektrycznym zapłacimy zaledwie 3 złote. No to jest wielkie pole do popisu w zakresie akcyzy. MF nie pozwoli by obywatele jezdzili za poldarmo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miko jakies 20h ? IP: 198.28.69.* 17.11.09, 16:35 czyli tyle ile przejscie na pieszo lekkim kroczkiem tego samego dystansu ? Odpowiedz Link Zgłoś
f_a_k_y Działa pierwsza w Polsce elektrostacja dla samo... 17.11.09, 16:37 U mnie w szpitalu -UK- pielegniarka kupila sobie peugeota na prad za ok. 15 000 pounds.Jak na Wielka Brytanie nie sa to jakies straszne pieniadze ( pielegniarka zarabia 18-22 k rocznie ). Od 2011 rzad planuje wprowadzic do 5000 pounds doplaty do elektrycznych samochodow,ale juz teraz sa one zwolnione z road tax. Na tych litowych bateriach auto pojezdzi ok 8 lat przy tradycyjnym uzytkowaniu typu dojazdy do pracy,shopping,a przeciez technika caly czas idzie do przodu. Mam nadzieje ze moj nastepny samochod - za 2-3 lata bedzie na prad. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Brawo warszawa ! 17.11.09, 16:46 Warszawa jest byc moze jednym z niewielu miast europejskich, ktore infrastruktura elektryczna wyprzedzaja ilosc samochodow elektrycznych na ulicach. Swiadczy to o perspektywicznym mysleniu wladz miasta. Jak juz pisalem wielokrotnie na forum (i naturalnie bylem wielokrotnie wysmiany) praktyczne samochody elektryczne pojawia sie w miare masowo w uzytku w ciagu najblizszych paru lat. W przyszlym roku wychodzi na rynek bardzo obiecujacy Nissan Leaf, z dobrymi osiagami i dostepny dla zamozniejszego przecietnego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Brawo warszawa ! IP: *.acn.waw.pl 17.11.09, 19:32 e tam ,zaraz wyprzedza na razie jest jeden samochod i to wypozyczony z Niemiec i jedna stacja ladowania jest remis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq' "Ładowanie samochodu ma trwać od 3 do 6 godzin IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.09, 16:52 Póki co to zwykłe wyrzucanie pieniędzy w błoto - jak ładowanie będzie trwało 5-10 min a samochody na prąd stanieją o 2/3 to można zacząć stawiać stacje i wdrażać to na skalę masową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Ile trzeba spalić węgla żeby przejechać 100 km IP: *.chello.pl 17.11.09, 16:58 Jakoś nikt nie podejmuje tego tematu, a mnie to bardzo interesuje. Przecież skądś ta energia musi być. W przypadku polski to z węgla, a to nie jest najczystsza metoda uzyskiwania energii. Nie wiem czy ktoś to liczył. Może okaże się że czyściej jest przejechać te 100 km na benzynie? Proszę niech mi ktoś odpowie jak wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: Ile trzeba spalić węgla żeby przejechać 100 k IP: *.net.autocom.pl 17.11.09, 17:17 Ja szczegółów nie znam ale wiem tyle że w nocy jest nadwyżka mocy. Elektrownie i tak pracują a pobór jest niewielki. Zatem ładując w nocy wykorzystujemy wolne moce produkcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn Re: Ile trzeba spalić węgla żeby przejechać 100 k IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.09, 17:25 Nawet jeśli okaże się, że przejechanie 100 km na prądzie z elektrowni węglowej brudzi tak samo, jak 100 km na benzynie, to i tak bardziej ekologiczne będzie jeżdżenie na prądzie. Z tego względu, że zanieczyszczenia emitowane przez kilkadziesiąt elektrowni jest łatwiej kontrolować niż zanieczyszczenia z milionów rur wydechowych. Jednak tak nie jest. Nawet najbardziej brudne elektrownie węglowe są czystsze od diesli. Zobacz chociażby tutaj (kopalniawiedzy.pl/superkondensator-autobus-komunikacja-miejska-8793.html). Dodatkowa korzyść z samochodów elektrycznych to ciągle rozwijające się technologie coraz czystszej energii oraz fakt, że sam sobie będziesz mógł wyprodukować energię dla samochodu. Wyobraź sobie dom z garażem i panele słoneczne na dachu. Przyjeżdżasz wieczorem do domu, parkujesz samochód, a on przez noc się ładuje. I nikomu nie płacisz za jeżdżenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Ile trzeba spalić węgla żeby przejechać 100 k IP: *.net.autocom.pl 17.11.09, 17:36 >Wyobraź sobie dom z garażem i panele ?słoneczne na dachu. Przyjeżdżasz wieczorem do domu, parkujesz ?>samochód, a on >przez noc się ładuje. I nikomu nie płacisz za jeżdżenie :) Chyba się trochę zagalopowałeś. W nocy ogniwa słoneczne nie pracują zbyt dobrze :) Już prędzej wiatraki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn Re: Ile trzeba spalić węgla żeby przejechać 100 k IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.09, 17:47 Z niczym się nie zagalopowałem. Panele pracują w dzień i magazynują energię, z której korzystasz w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Ile trzeba spalić węgla żeby przejechać 100 k 17.11.09, 20:52 panele słoneczne służą do uzyskiwania energii cieplnej (glikolu a potem wody) panele fotowoltaiczne nie akumulują energii, od tego są akumulatory........ kiedyś bredzili, że wiatrownie straszą ptaki i myszy - teraz papugi powtarzają rzeczy, które usłyszeli w marketach, radzę już nie mylić nazw urządzeń.... Gość portalu: zenn napisał(a): > Z niczym się nie zagalopowałem. > Panele pracują w dzień i magazynują energię, z której korzystasz w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak Polecam dyskusję powyżej IP: *.acn.waw.pl 17.11.09, 17:39 W porównaniu z samochodem benzynowym taki elektryczny jest "ekologiczny", ale można mieć wątpliwości, czy 50 takich samochodów rzeczywiście mniej obciąża środowisko niż 1 autobus zabierający 50 osób. Bo panele na dachu to daleka przyszłość, zwłaszcza w naszym klimacie. Jeszcze długo będziemy głównie palić węglem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fd tesle przetestowali kiedyś w top gear IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.11.09, 16:59 i osiągi to ma, ale z prowadzeniem gorzej (cięzki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn Lepiej byłoby kupić autobusy z superkondensatorami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.09, 17:01 większy sens no i miasto zaoszczędziłoby kupę pieniędzy, a tak wyda na punkty ładowania, z których nikt nie będzie korzystał. Odpowiedz Link Zgłoś
fackir 3 - 6 godzin - ciekawe ile ma "wtyczek" ;) 17.11.09, 17:06 już widzę tą kolejkę do "gniazdka" z takimi kabelkami jak na zdjęciu to się wcale nie dziwię. mogę zaakceptować 3-6 minut i ewentualnie podłączyć w domu na długo w Polsce energia elektryczna jest droga i coraz droższa - bardzo chętnie przesiądę się do elektrycznego auta, ogrzeję mieszkanie prądem. tylko - nie te ceny i nawet jeśli to polska energetyka tego nie wytrzyma. (i nie tylko polska). Odpowiedz Link Zgłoś
pikar troche nielogiczne... 17.11.09, 17:16 pokretne rozumowanie przedstawiciela RWE. Postawimy slupki z pradem to przybedzie samochodow elektrycznych :-) a porownanie z zasiegiem sieci komorkowych tez zupelnie nielogiczne. jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze, troche chyba wyrzucane przez miasto pieniadze. samochody elektryczne sa przyszloscia, nawet coraz blizsza, z czego sie bardzo ciesze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Jak ktoś siedzi w temacie to proszę o odpowiedź IP: *.chello.pl 17.11.09, 17:21 Ile trzeba spalić węgla żeby przejechać 100 km? Jakoś nikt nie podejmuje tego tematu, a mnie to bardzo interesuje. Przecież skądś ta energia musi być. W przypadku polski to z węgla, a to nie jest najczystsza metoda uzyskiwania energii. Nie wiem czy ktoś to liczył. Może okaże się że czyściej jest przejechać te 100 km na benzynie? Proszę niech mi ktoś odpowie jak wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank Re: Jak ktoś siedzi w temacie to proszę o odpowie IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.09, 17:35 Wartość energetyczna benzyny 43,6 - 45 MJ/kg Wartość energetyczna węgla brunatnego 7,965 MJ/kg 1 kWh energii to 3,6 MJ czyli kilogram benzyny to 12,5 kWh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fackir to nie takie proste IP: *.tktelekom.pl 17.11.09, 18:24 dochodzi jeszcze np. sprawność całego układu (pojazdu - nie tylko silnika) i łatwość (trudność0 pozyskania tej energii. tak dla przykładu - wartość opałowa benzyny i oleju opałowego jest bardzo zbliżona - dlaczego diesle palą o 50% mniej? (choć wydaje się, że w najbliższych latach benzyniaki zmniejsza tą różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś