zawsze.gjanka 20.11.09, 08:09 A dlaczego nie most zgody, albo jakoś tak zwyczajniej, musi być zaraz jakiegoś imienia, i pewnie z miejscem na świece i kwiaty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stasiek Zawsze musi być jakaś alternatywa IP: 212.91.23.* 20.11.09, 08:22 ........ Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Most imienia Pana Boga. 20.11.09, 10:17 Most Północny imienia Pana Boga. A co, jak jechać to po całości! I chyba nikt nie podskoczy, nie podniesie ręki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Obrońców Grodna ??? IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 20.11.09, 10:48 My tu o Moście Północnym, a w tekście jest jeszcze wzmianka o innej idiotycznej nazwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibol Legii AntyGW Re: im. Rzeki Kwai IP: *.chello.pl 09.12.09, 18:27 -Most Bielański -Most Powstańców Warszawy -Most Romana Dmowskiego -Most Legii -Most Stefana Starzyńskiego -Most Victorii -Most Niezwyciężonej Warszawy -Most Orła Białego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibol Legii AntyGW Re: im. Rzeki Kwai IP: *.chello.pl 09.12.09, 18:35 A zapomniał bym, specjalnie dla dziennikarzoli GW :) -Most Rzeczpospolitej Kibolskiej Odpowiedz Link Zgłoś
freejazzy Re: Obrońców Grodna ??? 14.09.10, 15:08 Chyba raczej Obrońców Krzyża:) Chociaż nie... tak jest lepiej nazwać jakieś skrzyżowanie...;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: im. Pana Boga W Trójcy Jedynego IP: 94.75.121.* 20.11.09, 15:57 Przecież nie może być tak zwięźle - bo ja zwięźle, to0 jakoś niehonorowo... Odpowiedz Link Zgłoś
palim.psest moja nazwa jest nadłuższa... 21.11.09, 00:55 most północny im. Jana Pawła 2 (Karola Wojtyły) pierwszego polskiego papieża oraz Stefana kardynała Wyszyńskiego, a także wszystkich polskich świętych i błogosławionych, danych, obecnych oraz przyszłych ufff spociłem się aż... :D Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: No co ty, jak by nazwali resztę ulic? 21.11.09, 18:06 przecież zabrałeś im w tej nazwie wszystkie możliwości. Chcą walnąć kolejnego Jana Pawła? Nie można, bo już jest i to w 2 miejscach w stolicy. Wyszyńskiego - nie można, bo most, takoż wszystkich świętych. Zostało im by tylko ul Dzieciątek Nienarodzonych A Okrutnie Pomordowanych, ew. Chwały Plemnika Który Trafił Do Celu (ale ponieważ nie lubimy się chwalić, to może: Pamięci Plemnika Który do Celu nie Trafił). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moron im. Prezesa Tysiąclecia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.08.11, 18:01 Wszak jego zasługi dla Polski i Warszawy są bezsprzeczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagubiony Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.acn.waw.pl 20.11.09, 08:22 Ronda Babka nigdy nie mogę znaleźć w nawigacji bo tak się nie nazywa - nie wiem do dziś jak. Most Północny to byłaby dobra nazwa, taką wszyscy znają. Jak wymyślą znów jakieś Zgrupowanie to dramat :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.acn.waw.pl 20.11.09, 11:35 Drodzy kombatanci, Bardzo prosimy o jakies dluzsze nazwy. Jednolinijkowa nazwa mostu, ktorej nie da sie zapamietac ani powtorzyc, to zecydowanie za malo. Dwie albo trzy linijki i jakis wieloczlonowy twor to bedzie cos! Honor i chwala dla bohaterow. Po prostu "Most Polnocny" to za malo, niegodnie i za prosto. My, warszawiacy, kochamy utrudnienia, komplikacje i wymysly partiotyczno- martylorogiczne dla najprostszych i najbardziej uzytecznych rzeczy pod sloncem. PS. Co prawda dzieki temu nikt nie bedzie wiedzial jak sie nazywa, podobnie jak jest z rondem Babka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawwas Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: 195.85.249.* 20.11.09, 08:25 Żadnej martyrologi. Żadnych JP. Przecież tej proponowanej nazwy nie idzie wymówić, będzie kompletnie nie użyteczna (choćby w opisie trasy w autobusie, tramwaju), a nazwa mostu ma być też praktyczna. To już lepiej most kombatanta :D. Most północny to dobra nazwa. a Może most Radości, Szczęśliwy, Zgody, albo most mistrzowski :D . Coś pozytywnego, wesołego krótkiego z nazwy i praktycznego bez zadęcia, martyrologi, czy kolejnego wielkiego Patrona:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiciel mostu Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.171.79.218.static.crowley.pl 20.11.09, 08:26 most nieudolności most rozpaczy most długich korków most prezesa most nadziei most długiego oczekiwania most wolnej dzielnicy Tarchomin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgrupowany_Zenobi A może IP: *.abg.com.pl 20.11.09, 08:39 -most Bliźniaków - na cześć jednego takiego co mostu północnego nie potrafił za swojej prezydentury wybudować. -most rurociągu Przyjaźń - dla uczczenia rury do Czajki. -most porannych straconych nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KMruczek Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:26 Łódź nie ma w Warszawie swej ulicy? Jak to? A Łucka??? Odpowiedz Link Zgłoś
llawrynowicz Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 09:05 ŁUCKA - od miasta ŁUCK na Ukrainie, a nie od Łodzi w Polsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Uwielbiam jak ktoś nie kuma oczywistego żartu :) IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 20.11.09, 10:43 Odpowiedz Link Zgłoś
1andy_b Re: Uwielbiam jak ktoś nie kuma oczywistego żartu 20.11.09, 13:50 Ale prawidłowa pisownia to Ucka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 10:51 Uprzedziłeś mnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
buspas Most Żołnierzy Wyklętych!!! 20.11.09, 08:27 Żołnierzy Wyklętych i nie ma innej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Most Żołnierzy Wyklętych!!! 20.11.09, 08:56 Lepiej: "Żołnierzy Wyklętych, których nie chciano przy ulicy Wrocławskiej" - prosto, zwięźle i sensownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Deszyfrantów Enigmy :) IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 20.11.09, 10:44 Których nie chcieli na Ursynowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: Deszyfrantów Enigmy Polskich, Nie Angielskich IP: 94.75.121.* 20.11.09, 15:52 Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 08:32 A nie lepiej nazwać wszystkie mosty Pierwszy most im Jana Pawła II, Drugi most in Jana Pawła II... Odpowiedz Link Zgłoś
vasco2009 Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 09:01 Podobno nowy stadion ma być imienia JPII choć słyszałem też propozycje nazwania go Stadionem Dwudziestolecia :) Odpowiedz Link Zgłoś
janci0 Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 09:29 Stadion Dwudziestolecia Jana Pawła II? Odpowiedz Link Zgłoś
mamagra Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 12:16 janci0 napisał: > Stadion Dwudziestolecia Jana Pawła II? Proponuję pójść dalej i Stadionowi Narodowemu nadać nazwę Stadion Narodowy - Stadionu Dziesięciolecia im. Stadionu Dwudziestolecia Jana Pawła II. I historia nienaruszona i zadowoleni wszyscy nawiedzeni i lewica i prawica i centrum a przy wjeździe do tunelu postawić czyjś pomnik, może JP albo JP II?. Chociaż sam nie wiem po co? Może dlatego, że wśród tylu debilnych propozycji, jeszcze jedna byle głupsza. Ot i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 08:33 zawsze.gjanka napisała: > A dlaczego nie most zgody, albo jakoś tak zwyczajniej, musi być > zaraz jakiegoś imienia, i pewnie z miejscem na świece i kwiaty? Przecież ma nazwę. To Most Północny. Może zajęlibyście się raczej tym szczytem hipokryzji jakim jest most gen. Berlinga z jego okazałym pomniczkiem w miejscu z którego przyglądał się tragedii Powstania. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 09:37 Ty nieuku, 1 AWP w desancie poniosła olbrzymie straty a Berling za samowolną pomoc stracił dowództwo. Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 11:24 scibor3 napisał: > Ty nieuku, 1 AWP w desancie poniosła olbrzymie straty a Berling za samowolną > pomoc stracił dowództwo. Jaki desant ?! Te dwa niepełne bataliony, przerzucone na wolny jeszcze od Niemców brzeg Czerniakowa, bez broni ciężkiej i wsparcia były z góry przeznaczone na straty. A akcja była uzgodnioną ze Stalinem pozoracją pomocy Powstaniu. Tak samo jak zaopatrywanie powstańców w broń i amunicję przy pomocy kilkunastu "kukuruźników" zrzucających dostawy w workach bez spadochronów, kiedy jednocześnie Stalin zablokował bazy amerykańskie służące do lotów wahadłowych, uniemożliwiając prawdziwe zaopatrywanie Powstania. Berling nie odważyłby się kichnąć bez zgody Stalina. Zresztą po to miał nad głową komisarzy i NKWD. A później forsowanie Wisły kosztowało I Armię ponad 5000 zabitych. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Przecież nie ma już Mostu im. Berlinga 20.11.09, 13:01 Teraz nosi oficjalną nazwę Mostu Łazienkowskiego. Możecie już sobie odpuścić ten bezprzedmiotowy spór :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Przecież nie ma już Mostu im. Berlinga IP: *.multimo.pl 20.11.09, 13:17 Na dodatek ta zmiana nazwy miała miejsce tak z 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Most im. Sewka Blumsztajna IP: *.multimo.pl 20.11.09, 13:35 Zgoda ale tylko pod warunkiem, że Świętokrzyski zmienimy na Stefana Michnika, a Siekierkowski na Ozjasza Szechtera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Ale zdaje się tylko 1 głosem przewagi :) IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 20.11.09, 13:58 Jeśli dobrze pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: Jana Pawła - najdłuższa ul. na świecie IP: 94.75.121.* 20.11.09, 15:54 można nią przejechać całą Polakę - i to bez względu na kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Nie może to być Most Północny !!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:34 A jak wybudujemy na nim jeszcze jeden to jak go nazwiemy??? Wg mnie powinien nazywać się Bielański Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Bielański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 08:53 Bielański - dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Tarchomiński 26.11.09, 22:49 Gość portalu: gari napisał(a): > Bielański - dobre :) Tarchomiński! Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Nie może to być Most Północny !!!!!!!!!!!! 20.11.09, 08:58 Następny będzie - Polarny, potem Zapolarny, Podbiegunowy, Biegunowy... jeszcze kilka się zmieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiciel mostu Re: Nie może to być Most Północny !!!!!!!!!!!! IP: *.171.79.218.static.crowley.pl 20.11.09, 09:07 Może spokojnie być północny, zanim wybudują kolejny na północ, to ten się już zawali, więc nie będzie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f451 jest na północ od mostu gdańskiego - więc: IP: *.aster.pl 25.01.10, 16:03 1. Helski (jak weterani się zbuntują to zmienią na: Most Pamięci Bohaterskich Obrońców Helu w Kampanii Wrześniowej w Czasie Drugiej Wojny Światowej) 2. Skandynawski lub lepiej Kurlandzki (będzie ładnie) 3. Petersburski (też na północy a zaprosi sie Putina na otwarcie, będzie można się podlizać) 4. Unii Polsko-Litewskiej (jako pierwowzoru UE, zaprosi się jeszcze więcej polityków i będzie fajna impreza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Nie może to być Most Północny !!!!!!!!!!!! IP: *.multimo.pl 20.11.09, 12:31 A kim był i co takiego zrobił ten Bielański? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Varshewer Re: Nie może to być Most Północny !!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 20.11.09, 13:21 "Most Bielański" to bardzo dobra propozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
piggy1 Re: Nie może to być Most Północny !!!!!!!!!!!! 20.11.09, 23:54 Gość portalu: max napisał(a): > A jak wybudujemy na nim jeszcze jeden to jak go nazwiemy??? > Wg mnie powinien nazywać się > Bielański Cieżka nazwa do wymówienia dla turystów zagranicznych Odpowiedz Link Zgłoś
maremarmar Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 08:36 > A dlaczego nie most zgody Nie będzie na to zgody! Proponuję Most im. Stowarzyszeń Kombatantów Którzy Nie Mają Co Robić I Dlatego Wymyślają Długie Nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 08:41 A nie może być zwyczajnie MOST PÓŁNOCNY? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ssszumyyy Imienia Ojca Doktora Dyrektora IP: 213.108.152.* 20.11.09, 08:58 Imienia Ojca Doktora Dyrektora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 09:02 Dlaczego nie Jana Pawła II? Jak wszystko w tym katolandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas_misiura Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 12:19 W sumie to ostatnio sikałem na Jana Pawła w knajpie, to mogę też sobie po Janie Pawle pojeździć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.mazur@acn.waw.pl Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: 85.222.87.* 20.11.09, 09:06 Most KRYSTYNY (Krachelskiej, pozowała do rzeźby Syrenki, autorki słów powstańczej pieśni "hej, chłopcy bagnet na broń"). MOST KRYSTYNY nie ma piękniejszej nazwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macko Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: 195.85.249.* 20.11.09, 09:07 Dość dyktaturze kombatantów i ich martyrologicznych zapędów. Już mnie mierzi ich wymuszanie na wszystkich dookoła podziwiania za poświęcenie jakie zrobili ponad 60 lat temu i później gdy mieliśmy sąsiadów na karku. Pollitycy i członkowie Komisji ds. Nazewnictwa chcą być tacy "political correct", że myślą chyba, że głosować na nich będą właśnie Ci którzy zgineli, zmarli w więzieniach czy na Syberii. Jestem wdzięcznym tym wszystkim, ogólnie nazwę, Kombatantom za ich krew i męczarnie. Dzięki nim mogę to właśnie napisać. Mam już jednak dość narzucania mi nauki historii albo szlaku bojowego kolejnego zgrupowania aby umieć odpowiedzieć na pytanie córki : "Tato a co to było za Zgrupowanie Stołpecko-Nalibockie AK ?". To już było i pamiętamy o tym. Co roku wyrażamy wdzięczność za poświęcenie tamtych osób. Nie chcę już jednak chodzić w czarnych ubiorach jak kobiety po Powstaniu Listopadowym na znak żałoby. Chcę żyć tu i teraz z myślą o przyszłości na codzień. Nie chcę już wertować kolejnych kart historii aby dowiedziedzieć kim byli Żołnierze Wyklęci ani nawet mieć cień zagrożenia, że obudzę się rano mieszkając przy ulicy o takiej nazwie. Brrr. Jeszcze trochę a zginiemy pod gruzami kombatanctwa. Niech więc pozostanie ten most Północny mostem Północnym i wyraźmy swój sprzeciw oddawaniu go kolejnym kombatantom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licho Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.09, 10:17 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castorp Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.kredytbank.pl 20.11.09, 12:58 a może nową martyrolgię XXI wieku? - Most Jadących Codziennie Do Pracy i Płacących Wysokie Podatki - Most Ofiar Domów Wysyłkowych - Most Użerających Się Z Urzędnikami I Pracownikami ZUS? - Most Płacących Składki Na NFZ A Niekorzystających Ze Świadczeń - Most Nabitych w II Filar Emerytalny - Most Zmuszonych Do Akceptowania Absurdalnych Przepisów Prawnych Odpowiedz Link Zgłoś
rekin2008 Nieuleczalne lizusy.Świątobliwa bufetowa... 20.11.09, 09:07 ...ma jednak z drugiej strony wiele pokus. Nie ma odmiany kalafiora "Giovanni", barchanów "Paolo Secondo", brak przepompowni "Dżej Pi"...kaszana... Odpowiedz Link Zgłoś
1andy_b CZAJKA to największa stołeczna inwestycja! 20.11.09, 14:03 Trzeba jej mocnego patrona. Może im. Episkopatu? In gremio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jareh Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.mofnet.gov.pl 20.11.09, 09:16 A może Most Rdzewiejący vel Zardzewiały (no bo jakiś czas temu okazało się że kwestię zabezpieczenia antykorozyjnego potraktowano nieco "budżetowo"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp2 ha ha jp2 tolerował pedofilie w Kosciele katolickim! IP: *.tktelekom.pl 20.11.09, 09:17 teraz wymyslaja jakies bzdety ze uzdrawial chorych..tylko jakis cymbal moze w to uwierzyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agi Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.134.155.3.static.crowley.pl 20.11.09, 09:20 Tak myślałam, że będzie kolejny Jan Paweł... :( A dlaczego nie może zostac Most Północny? Nazwa prosta, adekwatna, łatwa do zapamiętania - same plusy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.chello.pl 20.11.09, 09:27 Ja bym go nazwał Żebro Wikinga i niech szukają którego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 09:32 Most oczywiście Północny ale drugim miastem w PL jest Gród Kraka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kość Nmpkpwd IP: *.u.itsa.pl 20.11.09, 09:38 Najświętszej Maryji Panny Królowej Poski Wiecznej Dziewicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Nmpkpwd IP: 81.210.87.* 20.11.09, 11:05 Najświętszej Maryji Panny Królowej Poski Wiecznej Dziewicy Która Poczęła Niepokalanie i Cudownie Bynajmniej Nie Na Moście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŻanetKaleta Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje IP: *.aster.pl 20.11.09, 09:42 proponuje im Majkela Dżeksona Odpowiedz Link Zgłoś
jamci44 Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 09:44 Jak to? Tak obcesowo, "most Jana Pawła II"? A nie "Most Polskiego Ojca Świętego, Korony Tysiąclecia Chrześcijaństwa, Jego Świątobliwości Błogosławionego Jana Pawła II"? Z kaplicami przy wjazdach i zjazdach i automatyczną kropielnicą nad jezdniami pośrodku, na filarach kariatydowych w kształcie zatroskanej sylwetki JPII. A obok dla prawosławnych, protestantów, judaistów, muzułmanów, buddystów i innej swołoczy przeprawę promową. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 10:23 zapomniałeś o bramkach (jak na autostradach) do pobierania tacowego, o pardon - dziesięciny. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Jak nazwać Most Północny? Są nowe propozycje 20.11.09, 11:14 A w przejeżdżającym tramwaju kontrola medalików :) Odpowiedz Link Zgłoś