30.12.05, 10:57
Oddział GDDKiA w Warszawie przystąpił do uruchomienia procedury uzyskania
decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla drogi
wylotowej z Warszawy na Gdańsk na parametrach trasy ekspresowej, zgodnie z
ustawą z dnia 18.05.2005 r. „Prawo ochrony
środowiska oraz niektórych innych ustaw” (Dz. Ustaw Nr 113 poz. 954).

Przyjęto, że ocena wielokryterialna przedsięwzięcia uwzględniać będzie
następujące warianty lokalizowane na odcinku pomiędzy
miejscowością Czosnów a Trasą Armii Krajowej (wraz z zakładanym przedłużeniem
trasy)
w Warszawie:
- wariant 1 - przebieg trasy po istniejącym śladzie drogi krajowej Nr 7
- wariant 2 - przebieg trasy na terenie Warszawy w nawiązaniu do „korytarza”
rezerwowanego w planach zagospodarowania
przestrzennego dla trasy N-S
- wariant 3 - przebieg „zachodni” przez teren Blizne Łaszczyńskiego w Gminie
Stare Babice oraz w nawiązaniu do
istniejącej bocznicy kolejowej
- wariant 4 - przebieg „nadwiślański” wg propozycji władz Łomianek wzdłuż
wału przeciwpowodziowego Wisły.

Planowany termin złożenia wniosku do Wojewody Mazowieckiego o uzyskanie
decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach -
30.06.2006 r.

W kwietniu/maju planowane są spotkania informacyjne z mieszkańcami
zainteresowanych dzielnic i gmin.

..........................................................

jak widać z obecnie proponowanych wariantów najlepszy to wariant nr 3 mający
zresztą poparcie wladz Dzielnicy Bielany i samorządu ale teraz bardzo duzo
zalezy od zorganizowania sie mieszkanców Bemowa, mieszkańcy Bemowa będą juz
mieli jedną trasę w postaci S-8 czyli łącznika autostradowego między Konotopą
a Prymasa Tysiąclecia, decyzje w tej sprawie juz zapadly a w sprawie S-7
piłka jest w grze dlatego tak wazne jest zorganizowanie sie mieszkancow
Bemowa! w takim kształcie tylko wariant nr 3 ma sens inaczej Bemowo stanie
sie jednym wielkim węzłem komunikacyjnym!
Obserwuj wątek
    • koszatek Re: Trasa S-7 30.12.05, 11:20
      Wybranie wariantu 3 spowoduje, że ruch z Mostu Północnego będzie się musiał odbywać ulicami Conrada i Powstańców, korkując je całkowicie, niezależnie od obecnych problemów z sygnalizacją świetlną.
      Spowoduje to konieczność budowy drogi alternatywnej, jedynym korytarzem jest korytarz S7.
      Dla okolicznych mieszkańców lepsza będzie w takiej sytuacji droga ekspresowa w tunelu, niż miejska ruchliwa ulica po powierzchni terenu.
      • adamb7 Re: Trasa S-7 30.12.05, 11:30
        doskonale wiemy ze zadnego tunelu nie bedzie,jest to mydlenie oczu mieszkancom,
        jesli bedzie to co najwyzej półprzykryty wykop podobnie jak na S-8 (tam tez
        kiedys mówilo sie o tunelu), ruch z Mostu Pólnocnego odbywac sie może
        Wisłostradą do Trasy AK lub poprzez wezel z S-7 na Wólczynskiej a dalej
        wariantem 3 do Blizne i do S-8, nie ma zadnego racjonalnego powodu dla ktorego
        ten ruch mialby sie przez srodek Bemowa!
        • koszatek Re: Trasa S-7 30.12.05, 11:40
          Po to powstaje Most Północny z Trasą Mostu Północnego, aby odbarczyć most Grota i przejąć część ruchu miejskiego w kierunku Bemowa, Jelonek, Włoch, Ochoty itd.
          Jazda Wisłostradą mija się tu z celem.
          Analogicznie jazda poza miasto do wariantu 3 jest bez sensu, bo mowa tu o ruchu wewnątrzmiejskim.
          Jedynym połączeniem północ-południe między trasą toruńską a Bliznem jest (i na wiele lat pozostanie) ulica Powstańców.
          Zatem, albo ruch przejmie nowa, dobrze zabezpieczona (ekrany, tunel na Bemowie) trasa S7, albo pójdzie on w ulicę Powstańców.
          • adamb7 Re: Trasa S-7 30.12.05, 11:48
            w momencie kiedy powstanie wariant 3 z połączeniem do Trasy Mostu Północnego
            duza czesc ruchu zejdzie w Powstanców poniewaz Powstancow jest ulica miejską i
            nikt nie bedzie pchal sie zakorkowana ulicą ze swiatlami mając szybką i
            bezkolizyjną trasę poza osiedlami w postaci wariantu 3
      • buffy7 Re: Trasa S-7 30.12.05, 11:34
        Na ten Nowy Rok koszatkowi życzę dużo zdrowia, mądrości, spolegliwości, a
        przede wszystkim - pozbycia się syndromu Ananke. Niech uporczywe powtarzanie
        ogranych sloganów będzie domeną innych.
        Niech!
        • adamb7 Re: Trasa S-7 30.12.05, 14:23
          ja tez zycze wszystkim...i sobie aby przyszly rok okazał sie bardziej
          optymistyczny przynajmniej jesli chodzi o te wszystkie problemy z trasami przez
          osiedla
    • Gość: anta Re: Trasa S-7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 11:51
      most polnocny ma sluzyc warszawiakom, musi miec zjazdy w warszawie a nie po za
      nia -to minus wariantu 3. Cos malo slychac o wariancie 4. Jak mialby on
      wygladac?
      • adamb7 Re: Trasa S-7 30.12.05, 12:00
        most pólnocny będzie miał połaczenie z Wisłostradą i z S-7 na wysokości
        Wólczynskiej i kolejny węzeł z S-8 w Blizne a wariant 4 to własciwie tylko
        zmiana usytuowania trasy na terenie Lomianek ale dla mieszkancow Bemowa i
        Bielan to tak jak wariant 2 czyli najgorszy
        • salmonella55 Re: Trasa S-7 30.12.05, 15:41
          Po pierwsze: GDDKiA w swojej informacji zamieniła numery wariantów 4 i 1, tzn.
          wariant 1 przedstawiony na wszystkich dostępnych mapkach stał się u nich
          wariantem 4.
          Po drugie: dzwoniłam do GDDKiA i powiedziano mi nieoficjalnie (co zostało
          potwierdzone w Wydz. Infrastruktury Urz. Dz. Bemowo), że najbardziej branym pod
          uwagę przez inwestora jest wariant 2, a więc środkiem Bemowa.
          Decyzje w tej sprawie będą podejmowane na linii władze wojewódzkie-inwwestor.
          Więcej informacji dla zainteresowanych z Bemowa na forum www.bemowa.pl
          • Gość: gosc Re: Trasa S-7 IP: 217.11.152.* 30.12.05, 16:04
            Info z GDDKiA znajdziecie tutaj
            www.bemowo.waw.pl/aktualnosci/pdf/gddkia.pdf
            Jaka zamiana numerów? Poprostu powstał nowy wariant 4. Czyli warianty 1 i 2 w
            jednym.
            • adamb7 Re: Trasa S-7 30.12.05, 16:29
              no nie wiem, ja to inaczej rozumiem, w pismie na które sie powołujesz wariant 4
              jest wariantem wzdłuż wału przeciwpowodziowego w Lomiankach, drogi krajowej nr
              7 i korytarza trasy NS a jak wiesz korytarz trasy NS to nic innego jak wariant
              2 przez Bemowo czyli według mnie jest to modyfikacja wariantu 2 wnosząca tylko
              zmiany na terenie Lomianek, to niestety nie jest wariant prowadzący trasę
              wzdłuz wału przeciwpowodziowego do Wislostrady i do Trasy AK, takiego wariantu
              niestety nie ma, zresztą poczekamy na szczegółowe mapy ale wydaje mi sie ze
              jest tak jak napisałem
          • adamb7 Re: Trasa S-7 30.12.05, 16:20
            oj cos ci sie pomylilo, wariant 1 jest dalej wariantem 1 a stary wariant 4
            obecnie jest wariantem podobnym do wariantu 2 ale ze zmienionym przebiegiem na
            terenie Lomianek (trasa po wale przeciwpowodziowym), radze zapoznac sie z
            dokumentami dostepnymi w GDDKiA a nie uzyskiwac informacje telefonicznie ;)
            • salmonella55 Re: Trasa S-7 30.12.05, 18:11
              Na owe szczegółowe mapki przyjdzie nam czekać cholera wie ile, a tymczasem 30
              czerwca 2006 upływa termin złożenia przez GDDKiA materiałów Wojewodzie
              Mazowieckemu w celu uzyskania opinii dot. przebiegu trasy S7. Mnie osobiście
              nie urządza żaden z wariantów przeprowadzenia obwodnicy Warszawy w Warszawie,
              tym bardziej, jeżeli miałby on przebiegać przez Bemowo (tak, jak się obecnie
              planuje).
              Szanowny Inwestor, czyli GDDKiA, winien załączać mapki do każdej ze zmian
              przebiegu trasy, od tego w końcu jest. A mydlenie oczu tym, którzy do nich
              dzwonią, jest osobną sprawą.
              Tak, czy owak, po Nowym Roku prawdopodobnie Dyrekcja ustali, którędy według
              nich powinna przebiegać trasa. Mam szczerą nadzieję, że na wykonanie trasy
              według wariantu 2 po prostu zabraknie pieniędzy.
              • rosebud68 Re: Trasa S-7 30.12.05, 20:25
                ludzie, realnie patrzac to i tak wrocimy za kilka miesiecy do tego co jest teraz
                czyli tzw. wariant 2 z obiecanka-cacanka pt.tunel (albo i bez ob-ca)
                gddkia jest jak beton, nie odpuszcza tego rozwiazania i nic do nich nie dociera
                i to ze wariant przez blizne jest najrozsadniejszy nie bedzie mialo znaczenia
                • Gość: gg Re: Trasa S-7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 21:43
                  Wariant Blizne nie jest najrozsądniejszy. Wszystkie trasy szybkiego ruchu
                  puśćmy przez lasy, a korytarz trasy przez Bemowo wybetonyjmy, żeby dzieci miały
                  się gdzie bawić i aby było cicho.
                  • adamb7 Re: Trasa S-7 30.12.05, 23:46
                    no niestety ale z tych wariantów które zostały zaproponowane wariant przez
                    Blizne (a wiec głownie wzdluz bocznicy kolejowej od Huty Luccini) jest
                    najbardziej rozsądny inaczej zrobia nam jedno wielkie skrzyzowanie na osiedlach
                    • salmonella55 Re: Trasa S-7 31.12.05, 10:21
                      Byłam ostatnio w okolicy, którędy ma przebiegać wariant 3. Jeżeli gdziekolwiek
                      na Bemowie jest ładnie i zielono, to właśnie TAM. Z tej sytuacji nie ma dobrego
                      wyjścia; jak nie puszczą trasy środkiem Bemowa, to pozbawią
                      dzielnicę "zielonych płuc".
                      Czy to, że jakiś kompletny imbecyl zaprojektował 4 warianty i wszystkie złe,
                      oznacza od razu, że musimy wybierać któryś z nich? A wywalić tę całą trasę z 10
                      km poza miasto.
                      • koszatek Re: Trasa S-7 31.12.05, 10:35
                        No właśnie wywalanie tej trasy 10 km ani 30 km poza miasto jest nierealne i niesensowne z 2 głównych powodów:
                        - ta trasa ma służyć jako wlotowa z kierunku Gdańska oraz wewnątrzmiejska dla ruchu z Mostu Północnego - jej 'wywalenie' spowoduje automatycznie konieczność puszczenia tego ruchu zwykłą, miejską ulicą. spowoduje to większe uciążliwości dla okolicznych mieszkańców, a nie mniejsze,
                        - taka trasa musiałaby przecinać Kampinoski Park Narodowy - nie do przyjęcia ze względów ekologicznych.
                      • adamb7 Re: Trasa S-7 31.12.05, 11:34
                        najlepszym wariantem bylby wariant Lomiankowski czyli 4 (po wale
                        przeciwpowodziowym wzdluz Wisly) ale na wysokosci Mostu Północnego wchodzący w
                        Wisłostradę, niestety a raczej z wiadomych względów nie został zaproponowany
                        przez GDDKiA poniewaz dyr. Dabrowski liczy na to ze przeforsuje najgorszy
                        wariant dla mieszkanców czyli nr 2, to mieszkancy powinni zdecydować czy chcą
                        miec Park Bemowski bez trasy czy przez 24 godziny na dobe miec rozjezdzone
                        osiedla na Bemowie i Chomiczówce, jak dla mnie sprawa jest oczywista, uwazam ze
                        wzdluz bocznicy kolejowej w Parku spokojnie ta trasa moglaby przejsc, las bylby
                        naturalną barierą dla huku i spalin inaczej bedziemy mieli to wszystko pod
                        oknami...i w dzien i w nocy
                        • Gość: gg Re: Trasa S-7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 11:56
                          Powalasz mnie z nóg. Dla Ciebie mówisz? A dla ludzi mieszkających w osiedlu
                          Groty lub w Bliznem? Co oni są winni,żeTy bezmyślnie kupiłeś mieszkanie. Jak
                          dla mnie trasa powinna iść tędy gdzie była planowana, a walczyć należy o tunel.
                          • adamb7 Re: Trasa S-7 31.12.05, 12:12
                            tak sie sklada ze nie kupilem mieszkania, moi rodzice dostali tu mieszkanie w
                            czasach kiedy nie bylo mozliwosci wyboru, dla ciebie te czasy pewnie są
                            abstrakcyjne ale na naszych osiedlach zyją tysiące ludzi bedących w takiej
                            sytuacji i nie mieli wyboru i nikt ich nie pytał, tunel to mrzonki, co najwyzej
                            zrobią półprzykryty wykop ale to nie stanowi skutecznej bariery przed halasem
                            ani spalinami, Bemowo juz i tak bedzie mialo jedną trasę w postaci S-8 a teraz
                            chcą wcisnąc kolejną i zrobic z niego jeden wielki węzeł drogowy
                            • Gość: gosc Re: Trasa S-7 IP: 217.11.152.* 31.12.05, 12:47
                              Według mnie to jest już po wszystkim. Brakuje tylko ekspertyz związanych z
                              nowym POŚ, jestem pewien że wybrany zostanie wariant 2.
                              www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_warszawa/warszawski_wezel_drogowy/program_przebudowy_warszawskiego_wezla_drogowego/article.php/id_item_tree/dbf
                              a51613d91c6f8f5fb60c7345920f2/id_art/d0cf70ac1826c5260f67e73b79f6235b
                              • Gość: gosc Re: Trasa S-7 IP: 217.11.152.* 31.12.05, 12:50
                                Sorry za zbyt długi link, mozna tam jednak wyszukać informacje na temat S7.
                              • adamb7 Re: Trasa S-7 31.12.05, 13:35
                                sprawa nie jest jeszcze przesądzona, na pewno duzo bedzie zalezalo od postawy
                                mieszkancow Bemowa, czy potrafia sie zorganizowac, konsultacje spoleczne w tej
                                sprawie odbedą sie na przelomie kwietnia i maja, polecam tez zapoznac sie z
                                nowym dokumentem na stronie Bemowa:
                                www.bemowo.waw.pl/aktualnosci/pdf/gddkia.pdf
                                • Gość: gosc Re: Trasa S-7 IP: 217.11.152.* 31.12.05, 14:26
                                  Adam,czytaj uwazniej,kilka postów wyżej dałem link do tego dokumentu.
                              • vampi_r Re: Trasa S-7 31.12.05, 13:45
                                Gość portalu: gosc napisał(a):

> Według mnie to jest już po wszystkim. Brakuje tylko ekspertyz związanych z
                                > nowym POŚ, jestem pewien że wybrany zostanie wariant 2.

To że zostanie wybrany wariant 2, ja (i cały SISKOM) też jestem pewny.
                                To jedyny rozsądny przebieg tej trasy.

A jeśli Chomiczówka Przeciw Degradacji lub jej zwolennicy będą popierać przebiegi wchodzące albo w otuliną KPN albo w rezerwat Ławice Kiełpińskie, trudno im będzie wytłumaczyć się przed Zielonymi.
                                • adamb7 Re: Trasa S-7 31.12.05, 14:17
                                  mam nadzieje ze dla Zielonych jest oczywiste ze nie ma alternatywy dla wyboru:
                                  czlowiek czy srodowisko....czlowiek to element srodowiska i bez niego nie
                                  potrafi prawidlowo funkcjonowac tyle ze co nam z ochrony otuliny skoro sami
                                  bedziemy zyc w poprzecinanych trasami osiedlach, to wlasnie tu gdzie zyjemy
                                  powinno tworzyc sie warunki dla zdrowego zycia i rozwoju a nie ochraniac tylko
                                  jakies rezerwaty niedostepne na codzien dla czlowieka...miasta bedą nas truc i
                                  halasowac a wokol bedą powstawac enklawy dla wybranych, tu zyjemy i tu chcemy w
                                  zdrowiu i spokoju sie rozwijac a nie tylko ogladac od swieta jakies rezerwaty
                                  • vampi_r Re: Trasa S-7 03.01.06, 00:53
                                    adamb7 napisał:

> mam nadzieje ze dla Zielonych jest oczywiste ze nie ma alternatywy dla wyboru:
                                    > czlowiek czy srodowisko....czlowiek to element srodowiska i bez niego nie
                                    > potrafi prawidlowo funkcjonowac tyle ze co nam z ochrony otuliny skoro sami
                                    > bedziemy zyc w poprzecinanych trasami osiedlach, to wlasnie tu gdzie zyjemy
                                    > powinno tworzyc sie warunki dla zdrowego zycia i rozwoju a nie ochraniac tylko
                                    >
                                    > jakies rezerwaty niedostepne na codzien dla czlowieka...miasta bedą nas truc i
                                    > halasowac a wokol bedą powstawac enklawy dla wybranych, tu zyjemy i tu chcemy w
                                    >
                                    > zdrowiu i spokoju sie rozwijac a nie tylko ogladac od swieta jakies rezerwaty

Ręce i nogi się uginają.
                                    Pojedź se człowieku na Żwirki i Wigury, pojedź na Trasę Łazienkowską, pojedź na Al.Niepodległosci i na inne warszawskie ulice (choćby na Górczewską lub Powstańców Śląskich.
                                    Zobacz kto siedzi za kierownicą aut. Łosoie z rezerwatów, które chcesz niszczyć?
                                    Tu jest miasto, tu jest ruch, tu są samochody, gdzie skupiska ludzkie.
                                    Po co łosiom trasy?
                                    Trasy potrzebne są ludziom.
                                    Inaczej zbudujesz puste autostrady przez lasy, a w Warszawie nadal będa korki na ulicach.

Tak jest. "tu zyjemy i tu chcemy w zdrowiu i spokoju sie rozwijac".
                                    Pojedź więc nad Górczewską i stań 5 metrów od ulicy i posłuchaj.
                                    Pojedź nad trasę AK, stań 5 metrów od ekranu i posłuchaj.
                                    A potem odpowiedz sobie na pytanie przy której z tych tras chciałbyś mieszkać.
                                    Aha - pojedź jeszcze nad tunel Wisłostrady i posłuchaj i jeszcze raz se odpowiedz.

A co uważają Zieloni na ten temat, to zapytaj się ich, a nie sam odpowiedaj.
                                • tomala76 Re: Trasa S-7 31.12.05, 14:24
                                  I ja jako mieszkaniec Bemowa na to liczę - tzn na wariant II. Dzieki temu
                                  wariantowi Bemowiacy w miare szybko bedą mogi wjechac na expresówkę i pojechać
                                  szybko i bezpiecznie do pracy a nie stać w korku na Radiowej, Górczewskiej itp.
                                  smrodząc w ten sposób SWOIM BLISKIM. Ktoś kto tego nie rozumie jest aspołeczną
                                  jednostką... Do pełnego usprawnienia ruchu brakuje mi tylko imo węzła S8 z PŚ....
                                  Pozd. dla ludzi myślących.
                                  • adamb7 Re: Trasa S-7 31.12.05, 14:40
                                    a wiesz dlaczego stoisz w korkach? bo warszawa nie ma porządnej obwodnicy dla
                                    ruchu wewnątrzmiejskiego a funduje nam sie trasy ekspresowe przecinające
                                    miasto, rozumiem ze brakuje ci jeszcze paru węzłow na Bemowie tyle ze to do
                                    niczego nie prowadzi...taki uklad wciska na siłe ruch który powinien omijac
                                    osiedla ale jak chcesz to przeprowadz sie na Rondo Zeslanców to bedziesz mial
                                    wtedy jeszcze wygodniejszy dojazd ;) pozdrowienia od "aspolecznych jednostek" :)
                                    • tomala76 Re: Trasa S-7 31.12.05, 15:06
                                      Uśmiałem się - no właśnie będzie to obwodnica wewnątrzmiejska. Tak jak trasa
                                      łazienkowska. Obwodnicą bedzie DK50. Korki sa przede wszystkim przez auta
                                      osobowe prowadzone przez w Warszawiaków. TO niby jak mam szybko dojachać na
                                      Ochotę czy Mokotów? Pewnie nie bedziesz potrafił odpowiedzieć mi na to pytanie!
                                      Ale moze sie myle...:)
                                      Ja sie właśnie przeprowadziłem na Bemowo... a skoto tobie prl dał mieszkanie x
                                      lat temu to moze czas pomyslec o zminie na jakis ciche... daleko do ulicy...
                                      • adamb7 Re: Trasa S-7 31.12.05, 15:23
                                        ja tez sie usmiałem :) DK 50 jako obwodnica??? moze dla TIR-ow samobójców,
                                        chcesz jechac kilkadziesiąt kilometrów zeby objechac miasto? niezle :)) a skoro
                                        chcesz jechac na Ochotę i Mokotów to co ma do tego S-7? chyba ze masz na mysli
                                        NS?, na Ochotę czy Mokotów najlepiej bedzie przez Zachodni zwlaszcza ze
                                        bedziesz miał niedlugo S-8 i Zachodni sie odkorkuje
                                        • Gość: gosc Re: Trasa S-7 IP: 217.11.152.* 31.12.05, 15:45
                                          Z trasą NS moze być jeszcze różnie, możemy na nią dłuuugo poczekać
                                          www.zdm.waw.pl/?view=22052200
                                          • rosebud68 Re: Trasa S-7 31.12.05, 15:56
                                            to jest oczywiste ze jej b dlugo nie bedzie
                                            ale generalnie to bicie piany, argumenty z obu stron te same od miesiecy, swoje
                                            zdanie trzeba wyrazic w trakcie konsultacji, o ile sie odbeda oczywiscie bo
                                            ostatnim razem gddkia probowala je zmanipulowac i w zasadzie prawie im sie to udalo
                                            • h108 Slowko na temat konsultacji i spotkan. 04.01.06, 11:45
                                              Rosebud napisal: >>>> zdanie trzeba wyrazic w trakcie konsultacji, <<<

Tu trzeba bardzo trzymac reke na pulsie. Dyr. Dabrowski powiedzial nam, ze w sprawie S7 bedzie
                                              zorganizowane spotkanie po etapie decyzji o ocenie srodowiskowej, prawdopodobnie jak sie wyrazil "u
                                              niego w Jozefowie". O tym spotkaniu zostaniemy poinformowani... przez oficjalny komunikat w prasie.

Teraz reka do gory kto od deski do deski czyta takie komunikaty?

Dyrektor powiedzial, ze nie ma obowiazku informowania w jakikolwiek inny sposob. Mysle, ze jesli sami
                                              nie staniemy na glowie zeby dowiedziec sie gdzie takie spotkanie bedzie mialo miejsce i nie
                                              zorganizujemy porzadnej masowki to decyzja zapadnie za naszymi plecami.

Tak bylo w Wesolej. Ludzie dowiedzieli sie z prasy, ze byly u nich jakies konsultacje spoleczne.
                                              • salmonella55 Re: Slowko na temat konsultacji i spotkan. 04.01.06, 16:54
                                                Jak mi powiedział p. Hetmanek z GDDKiA, owe konsultacje mają się odbyć w bliżej
                                                nieokreślonym terminie wiosną. Zgadzam się, że trzeba trzymać rękę na pulsie.
                                                Tylko jak? Wydzwaniać do nich co tydzień?
                                                • h108 Re: Slowko na temat konsultacji i spotkan. 04.01.06, 17:05
                                                  Chyba nie ma wyboru :-) Beda nas mieli dosyc, ale co z tego.
                                              • rosebud68 Re: Slowko na temat konsultacji i spotkan. 04.01.06, 22:00
                                                h108 napisała:

Dyr. Dabrowski powiedzial nam, ze w sp
                                                > rawie S7 bedzie
                                                > zorganizowane spotkanie po etapie decyzji o ocenie srodowiskowej, prawdopodobni
                                                > e jak sie wyrazil "u
                                                > niego w Jozefowie". O tym spotkaniu zostaniemy poinformowani... przez oficjalny
                                                > komunikat w prasie.
                                                >
                                                w jakim kurna chata jozefowie???????? co on tam dzialke ma czy co????? a kto tam
                                                pojedzie???? o co chodzi????
                                                rozumiem ze to element wplywania na wynik "konsultacji" poprzez nikla
                                                frekwencje??? malo kto sie dowie a jeszcze mniej sie pojawi, a wiec
                                                zainteresowanie niewielkie i brak sprzeciwow...
                                                • buffy7 Re: Slowko na temat konsultacji i spotkan. 05.01.06, 08:10
                                                  rosebud68 napisał:
                                                  > w jakim kurna chata jozefowie???????? co on tam dzialke ma czy co?????
                                                  Hmmm, gddka (warszawska) ma tam ośrodeczek. W bok od drogi na Wilgę itp. na
                                                  ulicy (bo ja wiem, czy to jest ulica zresztą) Drogowców - nomen omen - nr 1.
                                                  Moja małżonka - wtedy jej jeszcze nie znałem - jeździła tam na kolonie letnie :)

> a kto tam pojedzie???? o co chodzi????
                                                  Właśnie o to chodzi! A nawet jak pojedzie, ochrona może nie wpuścić, są
                                                  szlabany, ogrodzenie z drutu kolczastego pod prądem (no, tu może trochę
                                                  przesadzam) itp.

> rozumiem ze to element wplywania na wynik "konsultacji" poprzez nikla
                                                  > frekwencje??? malo kto sie dowie a jeszcze mniej sie pojawi, a wiec
                                                  > zainteresowanie niewielkie i brak sprzeciwow...
                                                  Z drugiej strony, ośrodeczek jest przytulny, pokoje gościnne (ponoć tanie),
                                                  sauna, kort, siłownia...
                                                  Może zrobić jak w tej reklamie -
                                                  - "Ale to za pół roku!"
                                                  - "Aaaa, to dobrze, będziemy tu wysiadywać".
                                                  :)))
                                                  • h108 Re: Slowko na temat konsultacji i spotkan. 05.01.06, 11:34
                                                    >>>A nawet jak pojedzie, ochrona może nie wpuścić<<<

Wpuszczą, wpuszczą. Jak patrzę na ostatnią listę protokołu z Józefowa:
                                                    www.chomiczowka.org/download/Protokol_GDDKiA_S7.pdf
                                                    to widzę i Łomianki, i Izabelin, i Babice, i mieszkańca Warszawy nawet, który ostatnio mi mówił, że do
                                                    siskomu nie należy choć sympatyzuje, nawet Waszego Burmistrza widzę i naszego członka zarządu
                                                    dzielnicy.

Tylko nie widzę żadnego mieszkańca Bemowa lub Chomiczówki. Pewnie "zapraszali" właśnie takim
                                                    komunikatem.
                                        • tomala76 Re: Trasa S-7 31.12.05, 16:06
                                          adamb7 napisał:

> ja tez sie usmiałem :) DK 50 jako obwodnica??? moze dla TIR-ow samobójców,
                                          > chcesz jechac kilkadziesiąt kilometrów zeby objechac miasto? niezle :)) a skoro
                                          >
                                          > chcesz jechac na Ochotę i Mokotów to co ma do tego S-7? chyba ze masz na mysli
                                          > NS?, na Ochotę czy Mokotów najlepiej bedzie przez Zachodni zwlaszcza ze
                                          > bedziesz miał niedlugo S-8 i Zachodni sie odkorkuje

No właśnie- DK 50 dla TIRów a nie dla Warszawiaków.. Dla nas Warszawiaków
                                          potrzebane szybkie przelowtówki miedzydzielncowe na którą szybko da sie wjechać.
                                          Gdzie chcesz mieć tą śródmiejską obwodnicę o której pisłeś? Ponawiam pytanie!
                                          Od kiedy Rondo ZS to Bemowo czy Bielany? Na trasę S8 też trzeba jakoś zresztą
                                          wjechać. A jak juz dojedziesz do RZS to juz nic tylko światła i korki. To żadna
                                          alternatywa.
                                          S7 to zadaje sie część NS albo odwrotnie. I dojade właśnie NS np do Al.
                                          Jerozoliskich, Grójeckiej lub Żwirki czyli Ochotę. Z Żwirek jest też blisko i
                                          wygodnie np na dolny Mokotów....
                                          • adamb7 Re: Trasa S-7 31.12.05, 16:44
                                            przeciez nie napisałem ze RZS to Bemowo czy Bielany ale np. Bielany juz
                                            korzystają z tego połączenia a Bemowo poprzez połaczenie z S-8 tez bedzie mialo
                                            dostep do RZS, z Bielan tez trzeba dojechac do Trasy AK, trudno zeby wezly byly
                                            co pare metrów, chodzi o to zeby był dostep do trasy a NS to na szczescie piesn
                                            przyszlosci, gdyby zostala zrealizowana mielibysmy kolejna "autostradę" przez
                                            miasto bo chyba nie masz wątpliwosci ze stalaby sie tym czym obecnie jest juz
                                            Trasa AK, pamietaj ze ruch z S-7 idącej z południa jesli nie zostanie
                                            skierowany na S-2 i przez Konotope i S-8 do wariantu 3 dla S-7 to wszystko
                                            wleje sie w miasto, caly tranzyt idący z południa Polski który omija A-1
                                          • adamb7 Re: Trasa S-7 31.12.05, 18:30
                                            teraz to nawet rozumiem dlaczego piszesz o braku mozliwosci zjazdu na S-8, bo
                                            ten zjazd powinien byc na wysokosci planowanego połączenia z Trasą NS a GDDKiA
                                            bardzo sprytnie pograła projektując jedyny węzeł Lazurowa na który mozna
                                            zjechac z Bemowa i nic dziwnego ze brakuje połączenia dla mieszkańców i teraz
                                            przestaje sie dziwic ze brakuje ci zjazdu a jednoczesnie rozumiem intencje
                                            GDDKiA, bedzie miala jeszcze jeden argument dla forsowania wariantu 2
                                            • salmonella55 Re: Trasa S-7 01.01.06, 14:48
                                              Osobę, która napisała, że to samochody osobowe są przyczyną zakorkowanych ulic
                                              zapraszam na ul. Połczyńską o każdej porze dnia i nocy. Jest to właściwie jeden
                                              wielki ciąg tirów kierujących się na Gdańsk lub odwrotnie - na południe. GDDKiA
                                              najwyrażniej chce to całe towarzystwo puścić przez Bemowo.
                                              Faktycznie wariant 2 bardzo zgrabnie łączy się na mapie z drogą S8.
                                              Mam pytanie: Czy ktoś może wie, jak Rada Dzielnicy Bemowo może wpłynąć na wybór
                                              wariantu trasy? Podobno rady dzielnic mają opiniować projekt, ale nie wiadomo,
                                              kiedy.
                                              • tomala76 Re: Trasa S-7 02.01.06, 20:31
                                                Połczyńska to ekstremalny przypadek bo to ulica którą wjeżdża cały ruch TIR z
                                                zachodu... Ale np na Puławskiej, Sobieskiego, Żwirki jest juz całkiem odwrotnie.
                                                • salmonella55 Re: Trasa S-7 02.01.06, 21:00
                                                  Ok, tylko że nie jesteśmy na Puławskiej, ani na Żwirki, ale na Bemowie. Gdyby
                                                  tak odciążyć Połczyńską jakąś obwodnicą, to większa część tirów nie jechałaby w
                                                  miasto. Z drugiej strony jednak wariant 2 prowadzi je przez Bemowo, a wariant
                                                  3 - przez Park, i tak źle, i tak niedobrze.
                                                  • vampi_r Re: Trasa S-7 03.01.06, 00:43
                                                    TIR jedzie w jakimś celu i po coś, a nie jedzie, by jechać.
                                                    Zupełnie nie rozumiem czemu wszyscy jakoś dziwnie uważają, że każdy TIR wjeżdżajacy do Warszawy przejeżdża tylko przez nasze piękne i zakorkowane miasto.

Niektórzy jak zwykle rzucać będą frazesy, że obwodnica powinna być gdzieś poza miastem.
                                                    OK. Tylko ciekawe jak dowieść do Carrefoura na Bemowie świeży jogurt?
                                                  • rosebud68 Re: Trasa S-7 03.01.06, 21:56
                                                    vampi_r napisał:

> Niektórzy jak zwykle rzucać będą frazesy, że obwodnica powinna być gdzieś poza
                                                    > miastem.
                                                    > OK. Tylko ciekawe jak dowieść do Carrefoura na Bemowie świeży jogurt?
                                                    >
                                                    powinienes zmienic nick, nie wiem tylko czy na "frazes" czy na "jogurt (nieswiezy)"?
                                                    tych tirow do carrefoura to po prostu nie da sie policzyc wrecz... ....chyba
                                                    maja juz ten tunel i tamtedy jezdza...
                                                  • adamb7 Re: Trasa S-7 03.01.06, 10:40
                                                    nie sprowadzajcie tematu tylko do TIR-ów, na tej trasie nie jeżdzą tylko TIR-y,
                                                    nie tylko TIR-y są problemem, chyba nie chcecie miec przez srodek dzielnicy
                                                    nowej wylotówki na Gdansk, pojedzcie sobie do Lomianek i sami sie przekonajcie
                                                  • salmonella55 Re: Trasa S-7 03.01.06, 17:15
                                                    Vampirowi łopatologicznie wyjaśniam, że jogurt do Carefourra i tak dojedzie, tą
                                                    samą drogą, którą dojeżdża teraz. Cała reszta samochodów, które nie mają ochoty
                                                    przejeżdżać przez Warszawę szłaby obwodnicą, gdyby tylko przeprowadzono ją poza
                                                    miastem.
                                                    Ok, zejdźmy już z tych tirów, ale problem pozostanie ten sam.
                                                    Pozostaje czekać na kolejny ruch GDDKiA, zwłaszcza że, jak się dowiedziałam w
                                                    Ratuszu, Rada Dzielnicy Bemowo nie będzie miała najmniejszego wpływu na
                                                    przebieg S7, podobnie z resztą jak społeczność lokalna.
                                                  • vampi_r Re: Trasa S-7 03.01.06, 18:42
                                                    salmonella55 napisała:

> Vampirowi łopatologicznie wyjaśniam, że jogurt do Carefourra i tak dojedzie,

>
                                                    > samą drogą, którą dojeżdża teraz. Cała reszta samochodów, które nie mają
                                                    ochoty
                                                    >
                                                    > przejeżdżać przez Warszawę szłaby obwodnicą, gdyby tylko przeprowadzono ją
                                                    poza
                                                    >
                                                    > miastem.

Tyle, że cały problem w tym, że te samochody jadą do Warszawy.
                                                    Natomisat obecnie by dowieść towar do stolicy, TIRy muszą kursowac po zwykłych
                                                    ulicach, zupełnie do tego nie przystosowanych, korkując je dodatkowo.
                                                    To tak advocem do wątku na temat ruchu na trasie wjazdowej z Poznania. Nie da
                                                    się ukryć, że obecna DK 2 łączy Warszawę z Poznaniem i zachodnią Europą i spory
                                                    ruch wjazdowy do miasta (w tym samochodów dostawczych) odbywa się po zwykłe
                                                    ulicy.

> Ok, zejdźmy już z tych tirów, ale problem pozostanie ten sam.
                                                    > Pozostaje czekać na kolejny ruch GDDKiA, zwłaszcza że, jak się dowiedziałam w
                                                    > Ratuszu, Rada Dzielnicy Bemowo nie będzie miała najmniejszego wpływu na
                                                    > przebieg S7, podobnie z resztą jak społeczność lokalna.

Należy się więc spytac społeczności lokalnej, czy woli miec w tym miejscu trasę
                                                    ekspresową, czy 6-cio pasmową ulice typu Górczewskiej.
                                                    Teren był zarezerwowany pod trasę komunikacyjną i trasa tam będzie budowana.
                                                    Jak nie ekspresówka, to zwykła miejska ulica.
                                                    A chyba nikt z was nie napisze, że w mieście nie powinno być ulic?
                                                  • rosebud68 Re: Trasa S-7 03.01.06, 21:52
                                                    vampi_r napisał:

> Teren był zarezerwowany pod trasę komunikacyjną i trasa tam będzie budowana.
                                                    > Jak nie ekspresówka, to zwykła miejska ulica.
                                                    > A chyba nikt z was nie napisze, że w mieście nie powinno być ulic?
                                                    >
                                                    >
                                                    na tym wlasnie polega dramat sytuacji - "trasa tam bedzie budowana"
                                                    po trupach i bez wzgledu na cokolwiek - wezmy to pod uwage
                                                    pamietajmy ile debilnych decyzji jest podejmowanych co chwile (ostatnio
                                                    sygnalizacja na ps) i nie ma na to mocnych (o zdrowym rozsadku nie wspominam)
                                                  • siskom.waw.pl Re: Trasa S-7 04.01.06, 00:54
                                                    Powtórzę pytanie
                                                    czy znasz jakieś miasto bez ulic?

Nie chcesz mieć ruchu pod oknem, to nie mieszkasz w wielkim miescie. Ot co.
                                                  • tomala76 Re: Trasa S-7 04.01.06, 11:54
                                                    Nie ma co liczyć na odpowiedz na konkretne pytanie dot. usprawnień rozwiązań
                                                    komunikacyjnych od tych co krytykują rozbudowę szybkich tras wewnątrzmiejskich.
                                                    Sam kilka razy zadałem to pytanie i niestety nie otrzymałem nigdy żadnego
                                                    konkretu - tylko porpozycję zamieszkania przy takiej trasie. :)
                                                    Dla tych osób miasto może sie dusić w korkach i smrodzie byle taka trasa nie
                                                    powstała przy ich blokach. Wolą chyba nawet taką śmierdzącą i głośną Połczyńską
                                                    niż ekranowaną expresówke...
                                                  • rosebud68 Re: Trasa S-7 04.01.06, 22:06
                                                    siskom.waw.pl napisał:

> Powtórzę pytanie
                                                    > czy znasz jakieś miasto bez ulic?
                                                    >
                                                    > Nie chcesz mieć ruchu pod oknem, to nie mieszkasz w wielkim miescie. Ot co.
                                                    >

znowu powalila mnie sila argumentu ...
                                                    no tak, skoro nie ma miasta bez ulic to kazda ulica musi byc autostrada.... o
                                                    tym nie pomyslalem
                                                    i przy okazji... pod moim oknem na bemowie nie ma tzw ruchu i nie bedzie... nie
                                                    mieszkam zatem w miescie, w koncu ktos mi to uswiadomil, ot co...
                        • tarantula01 Re: Trasa S-7 02.01.06, 14:27
                          adamb7 napisał:

> najlepszym wariantem bylby wariant Lomiankowski czyli 4 (po wale
                          > przeciwpowodziowym wzdluz Wisly) ale na wysokosci Mostu Północnego wchodzący
                          > w Wisłostradę, niestety a raczej z wiadomych względów nie został
                          > zaproponowany przez GDDKiA poniewaz dyr. Dabrowski liczy na to ze przeforsuje
                          > najgorszy wariant dla mieszkanców czyli nr 2,

Tego wariantu nie ma bowiem zwyczajnie nie ma tam miejsca, aby przedłużać
                          Wisłostradę kierując trasę wzdłuż wału. Chyba, że chcesz zburzyć os. przy ul.
                          Farysa. Bliżej Wisły też nie można, bo:
                          a) trasa ta musiałaby mieć węzeł z TMP i to pomiędzy obecnie projektowanym
                          węzłem z Wisłostradą/Marymoncką, a Wisłą. W decyzji lokalizacyjnej dla TMP nie
                          ma na to miejsca, ponadto tramwaj.
                          b) Wisła to obszar Natura 2000. Ponieważ trasę można prowadzić inaczej, nie
                          szkodząc temu obszarowi, to wepchnięcie drogi w ten obszar byłoby złamaniem
                          prawa.

> to mieszkancy powinni zdecydować czy chcą miec Park Bemowski bez trasy czy
                          > przez 24 godziny na dobe miec rozjezdzone osiedla na Bemowie i Chomiczówce,
                          > jak dla mnie sprawa jest oczywista, uwazam ze wzdluz bocznicy kolejowej w
                          > Parku spokojnie ta trasa moglaby przejsc, las bylby naturalną barierą dla
                          > huku i spalin inaczej bedziemy mieli to wszystko pod oknami...i w dzien i w
                          > nocy

A co z Radiowem w wariancie nr 3?
                          • h108 Nowy wariant 4 - czemu dzieli a nie łączy? 04.01.06, 10:42
                            Moim zdaniem nowy wariant 4 zostal bardzo sprytnie zaprojektowany po to zeby

A/ skłócić mieszkancow Łomianek z Chomiczowka i Bemowem (bo jesli oni chca po wale, to my nie
                            mozemy zgodzic sie na przyjecie dalszego przebiegu),

B/ wprowadzic zamieszanie w nazwach, bo dotad stary wariant 4 wydawal sie najlepsza alternatywa dla
                            2 w razie koniecznosci wyboru czy sobie reke uciąć czy glowe.

Chyle czola, ktos musial nad tym troche pomyslec. Najlepsze jednak jest to, ze teraz wojewoda
                            zostanie Burmistrz Bielan, p. Cezary Pomarański
                            chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=3709#3709
                            i to on bedzie podejmowal decyzje na temat lokalizacji S7.

Dlaczego wsrod wariantow dla S7 GDDKiA nie ma innych nowych rozwiązan? Dlaczego zachowany jest
                            wariant 3 zdecydowanie gorzej oceniony od bylego 4? Chyba ze teraz 3 to dawniejszy 4.

No widzicie, jakie z tego wynika pomieszanie?
                            • vampi_r Re: Nowy wariant 4 - czemu dzieli a nie łączy? 04.01.06, 12:12
                              czyli wynika z tego, że Chomiczówka popierałaby wariant "po wale" (a więc w
                              obszarze Natura 2000), gdyby trasa szła potem w Wisłostradę?

A inna kwestia to taka, że mieszkancy Łomianek nie chcą trasy "po wale".
                              Chce jedynie mocno skompromitowany burmistrz tej miejscowości i
                              jego "przydupasy".
                              Leć Sokole

Papapapa
                              • h108 Re: Nowy wariant 4 - czemu dzieli a nie łączy? 04.01.06, 15:15
                                Z czego wynika, ze siskom bardzo przejmuje sie obszarami przyrodniczymi na polnocy Warszawy, a los
                                Mazowieckiego Parku Krajobrazowego idealnie mu zwisa.

A to ci z Was ekolodzy.

Co do Łomianek - pewnie jak na Chomiczowce - Waszego ulubionego wariantu nie chcą tylko
                                najochydniejsze jednostki, reszta zycie by oddala za wariant 2. A moze idac sladem postanowien z
                                pewnego artykulu:
                                www.chomiczowka.org/artykuly/OniChcaAutostrad_ZW.gif
                                namowiliscie nie tylko wszystkich sasiadow na autostrade pod oknami, ale i cale miasto? Ba, nawet jesli
                                chodzi o Lomianki to i okolice Warszawy ulegly Waszym socjotechnicznym podchodom.

Ale macie poparcie :-DDD *rotfl*
                                • vampi_r Re: Nowy wariant 4 - czemu dzieli a nie łączy? 04.01.06, 18:01
                                  h108 napisała:

> Z czego wynika, ze siskom bardzo przejmuje sie obszarami przyrodniczymi na
                                  poln
                                  > ocy Warszawy, a los
                                  > Mazowieckiego Parku Krajobrazowego idealnie mu zwisa.
                                  >
                                  > A to ci z Was ekolodzy.

W tym temacie podyskutuj z nimi.
                                  cmok.free.ngo.pl/pl/ar4.html
                                  A także popatrz na "projekt" ekostrady:
                                  www.ekostrada.republika.pl/img/mapa2.png
                                  by już się przekonac do reszty komu zwisa los MPK.

>
                                  > Co do Łomianek - pewnie jak na Chomiczowce - Waszego ulubionego wariantu nie
                                  ch
                                  > cą tylko
                                  > najochydniejsze jednostki, reszta zycie by oddala za wariant 2. A moze idac
                                  sla
                                  > dem postanowien z
                                  > pewnego artykulu:
                                  > www.chomiczowka.org/artykuly/OniChcaAutostrad_ZW.gif
                                  > namowiliscie nie tylko wszystkich sasiadow na autostrade pod oknami, ale i
                                  cale
                                  > miasto? Ba, nawet jesli
                                  > chodzi o Lomianki to i okolice Warszawy ulegly Waszym socjotechnicznym
                                  podchodo
                                  > m.

W tym temacie widze, że starasz się grac zgraną płytę.
                                  Wysil więc nieco mózgownicę i wymyśl coś nowego.
                                  Moze to, że chcemy ekspresówkę przez środek Kampinoskiego Parku Narodowego?

Papapapa
                                  • vampi_r Re: Nowy wariant 4 - czemu dzieli a nie łączy? 04.01.06, 18:30
                                    I jeszcze jedno.
                                    Naucz się pisać słowo "ohydny", bo będzie ci w najbliższym czasie
                                    niejednokrotnie potrzebne.

Papapapa
                                    • h108 Ojej, vampilek mi glozi! 05.01.06, 11:21
                                      Aaaa, vampilek glozi chomickowi :-( Cemu on go tak nie lubi? Cyzby mu chomicek za skóre zalazł?

Tym razem będziesz skrarżył na mnie radnemu Gutowi, że jestem wegetarianką i buddystką czy
                                      ograniczysz się do składania donosów mojemu przełożonemu, hehehehehe. A może masz jakieś inne
                                      pomysły na zamknięcie ust niewygodnym? No wysil się Vampir, bo cos ostatnio na dziady schodzisz.
                                      • vampi_r Chomiku 05.01.06, 18:50
                                        Zastanów się, co robisz i co wypisujesz.
                                        Niestety, ale ostatnio twoje teksty są zupełnie poniżej poziomu.
                                        Mamy inne zdanie co do przebiegu tras. I dyskutujmy o tym.
                                        Masz jakieś argumenty za przebiegiem po wale w Łomiankach, za przebiegiem w
                                        otulinie KPN, za przebiegiem przez środek Radiowa, to napisz. A jeszcze lepiej -
                                        wysilcie się nieco i spróbujcie narysowac to, co chcielibyście i pokażcie
                                        ludziom (jak my to robimy).

Jak nie masz argumentów, to najlepiej będzie i dla ciebie i dla twojego
                                        stowarzyszenia jak nie będziesz w ogóle nic pisać, bo tym co robisz psujesz
                                        kompletnie opinię twojemu zacnemu stowarzyszeniu (sobie też przy okazji).
                                        Wyspecjalizowałas się w prymitywnych atakach personalnych, wiedząc dodatkowo,
                                        że to co wypisujesz nie ma w ogóle żadnego odzwierciedlenia w prawdzie.

Wypisywanie takich głupot, jak to robisz, nie wiem o czym świadczy.
                                        Chyba tylko o tym, że tonący brzydko się chwyta.

Podyskutujmy więc merytorycznie.
                                        My chętnie odpowiemy na wasze wszystkie wątpliwości, zapytania.
                                        Chcielibyśmy, żebyście wy też tak zrobili.

Miej na względzie, ze nie ja decyduję o budowie tych tras. Ja popieram taki
                                        przebieg (do czego mam prawo).
                                        Wiesz też doskonmale, ze mieszkam w odległosci nie dalszej, jak 300 m od Trasy
                                        S7. Nie jest wiec tak, ze podsuwam coś komuś pod nos.

Tu pisywali ludzie mieszkający o wiele dalej, którzy byli przeciw.
                                        A byli przeciw tylko i wyłacznie z powodu dezinformacji, jaka panoszyła się po
                                        okolicy.

Wiem, ze dostaniesz trasę pod okno.
                                        OK. Przykro mi.
                                        Ale trza było po prostu w swoim czasie sprawdzić PZP i kupić mieszkanie gdzie
                                        indziej.
                                        Nie uzasadnia to w niczym twojego parcia do niszczenia czyichś domów, czy
                                        budowania trasy komuś innemu pod oknem.
                                        Domyślam się, że zarówno ten fakt, jak i współpraca z pseudoekologami i
                                        populistami wytwarza u ciebie niebywałą frustrację. We frustrację musi cię
                                        wprowadzac też to, że sama musisz działac typowo populistycznier.
                                        Ale tu znów - nie ja jestem temu winien. Ja mam tylko swoje zdanie i je
                                        prezentuję.

Wiemy też dobrze, że ty sama nie możesz w zasadzie obyć się bez auta, a w
                                        najgorszym razie korzystasz z taksówek.
                                        Takich jest tu więcej. W tym ja.

W czym wiec problem?

Określcie i napiszcie co byście chcieli. Pokażcie to społeczeństwu.
                                        Podyskutujemy o tym, co możnaby poprawic, zmienić.
                                        Podyskutujmy na poziomie.
                                        Potrafisz jeszcze?

Jeśli nie, to pomyśl chociaż, czy gdyby to było twoje forum, to czy twój
                                        powyższy post nie spowodowałby, że dałabys sobie ostrzeżenie lub nawet
                                        zabanowała siebie?
                                        Jeśli nie potrafisz dyskutowac na poziomie, to mam też jeszcze jedna prośbę.
                                        Przestań się chociaz ośmieszać. Bo mimo wszystko żal mi cię.

Pozdrawiam
                                        Robert.
                                        • h108 Vampiku 06.01.06, 11:55
                                          Wiem, ze bardzo zalezy Ci na wlasnym wizerunku, ale ponad wszystko blagam: nie rob z siebie
                                          niewinnej ofiary. Popatrz, nawet w tym watku to Ty zaczales prymitywne dosrywki personalne:
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=290&w=34153545&a=34412444
                                          Nie jest to zreszta zadna nowosc. Niedawno próbowales mnie zdyskredytowac sugerując, ze oglaszam
                                          odsuniecie TMP, bo... chce sprzedac mieszkanie:
                                          chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=2994#2994
                                          Nie wiem, czy sam to wymysliles, czy ktos wprowadzil Cie w blad. Bo było to tak prawdziwe, jak Twoje
                                          przypuszczenie, że Buffy jest kobietą.

Co jednak ma ten Twoj post do merytorycznej dyskusji?
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24332&w=30404812&a=30435564
                                          Odpowiedz: nic, jest tylko personalna zagrywka. Proba zastraszenia mnie lub zrobienia ze mnie
                                          nieroba. A wiesz, ze prace mam taka, ze czasem cale miesiace siedze w robocie od rana do nocy i
                                          znikam wtedy z forow. W wolnym czasie pisze. Bo to nie ja z naszej dwojki pracuje w firmie, ktora
                                          przynosi prawie 6 mln PLN straty rocznie.

Nazwałeś mnie wielokrotnie w bezsilnej złości kłamcą, oszołomem, wstyd przytaczać, jakie epitety
                                          padły wobec mojego Stowarzyszenia i moich przyjaciół.

Nigdy nie przeprosiłeś.
                                          Dziwisz się, że się bronię?

Piszesz, że mieszkasz 300m od planowanej trasy. A mieszkasz na Mokotowie.

Piszesz, że nie podsuwasz nikomu trasy pod nos. A mi i tysiącom innych Warszawiaków wtykasz trasy
                                          prosto pod okna lobbując za pomysłami GDDKiA.

Piszesz, że chcę niszczyć czyjeś domy. A to właśnie Wariant 2 wymaga sporych wyburzeń w rejonie
                                          Bielan.

Piszesz, że mogłem kupić mieszkanie gdzie indziej. A wiesz dobrze, że nie ja kupowałam to
                                          mieszkanie.

Piszesz, że nie mogę obyć się bez samochodu. A prawda jest taka, że do pracy jeżdżę autem do
                                          Wilsona, tam przesiadam się na metro a wracam 520 lub 121 marznąc na przystankach. Tak wyglądają
                                          te taksówki.

Chcesz, zebyśmy coś narysowali, bo Wy rysujecie. A od miesięcy nie mogę się od Was doprosić mapy z
                                          kolizjami na Radiowie.

Qrde, czy w Twoim poscie bylo cos do konca prawdziwego?
                                          Tak. Pod jednym względem masz rację: czas wrócić do merytorycznej dyskusji. Potrafisz? Spróbujmy.
                                          Zobacz, wobec Tarantuli jakoś mi się to udaje i to raczej nie dlatego, że jest zabójczo przystojny ;-)

I umówmy się, że przy prywatach zdejmujemy swoje sygnaturki, chyba że takie posty
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=28467474&a=28555113
                                          są oficjalnym stanowiskiem siskom.
                                          • tomala76 Re: Vampiku 06.01.06, 12:53
                                            "Piszesz, że mogłem kupić mieszkanie gdzie indziej. A wiesz dobrze, że nie ja
                                            kupowałam to mieszkanie."
                                            Określ płeć...
                                            • h108 Re: Vampiku 06.01.06, 13:58
                                              >>>Określ płeć...<<<

Hehehe, żeńska. Czyli "mogłam".
                                          • vampi_r Chomiku 06.01.06, 13:25
                                            Wszystkie przykłady jakie pokazujesz, świadczą tylko o tym, że nie potrafisz
                                            spojrzeć na to w sposób obiektywny, albo masz kłopoty z percepcją.
                                            A wystarczy jedynie w podanych przykładach zobaczyć twój wcześniejszy post, by
                                            zobaczyć kto zaczyna "dosrywki" personalne:
                                            A wiec po kolei:
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=290&w=34153545&a=34402072
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24332&w=30404812&a=30420011

W watku, który podajesz pisze o chomikach, a nie o chomiku.
                                            Mam tu na myśli nieco wiecej osób, a nie tylko ciebie.
                                            A ze zwykłej obserwacji agencji nieruchomosci widzimy, że w ostatnuim
                                            czasokresie wzrosły oferty sprzedaży mieszkan z Chomiczówki z ulic Essej,
                                            Bogusławskiego, Księżycowej.

Nigdy też nie było u mnie bezsilnej złości (w przeciwieństwie do ciebie).
                                            Nazywałem cię kłamca i oszołomem i to podtrzymuję choćby z tego powodu:
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=484&w=32793513&a=33263716
                                            A usiłowałas gdzie się tylko da pisac takie kłamstwa jakoby to SISKOM chciał
                                            trasy przez środek KPN. Chyba tylko z powodu bezsilnej złości.
                                            Zresztą twoich kłamstw na forum jest o wiele więcej, ale wybacz - nie śledze i
                                            nie zapamiętuje twoich postów tak zapamiętale jak ty moich. Nie będę wiec teraz
                                            ich szukać, bo raz że jestem w pracy, a dwa - nie chce mi się.
                                            Z tego co pamiętam to chocby to, że chcieliśmy spacyfikowac protest w Radiowie.
                                            Albo to, że podlizywałem się Zielonym.

Kłamstwem jest też pisanie półprady.

Piszesz o sporych wyburzeniach w rejonie Bielan.
                                            Wskaż te spore wyburzenia. Konkretnie.
                                            Jeśłi sa to sa to domy stojące od lat na rezerwie i zapewne ich mieszkańcy chcą
                                            być wywłaszczeni (podobnie jak to ma miejsce w przypadku POW - znamy masę
                                            ludzi, krórzy czekają tylko na wykupienie przez GDDKiA).
                                            Nikt też trasy nie podsuwa wam pod okna, bo ona tam była, nim powstały wasze
                                            okna.
                                            Nieprawda jest, że rezerwa została poczyniona 30 lat temu i teraz ktoś sobie o
                                            niej przypomniał.
                                            Rezerwa była odnawiana w kolejnych planach zagospodarowania przez te 30 lat. A
                                            ostatnim znanym mi planem jest ten uchwalony dla kawałka Chomiczówki w rejonie
                                            obecnej budowy Asbud (pochodzi z 2001 roku). I w obecnie czynionych planach
                                            rezerwa pozostaje.
                                            Nie jest wiec tak, że poczyniono cos 30 lat temu i potem nic się z tym nie
                                            działo.

Z ludzi zasiadających w zarządzie stowarzyszenia są tacy, co kupili mieszkania
                                            w tych blokach i tłumaczą się teraz, że nic nie wiedzieli.
                                            A że tak powiem - nic to nie obchodzi tych, którym teraz usiłujecie trasy
                                            podsunąc.
                                            Ty też działasz w imieniu własciciela twojego mieszkania.

Powtarzam wiec - nie będzie żadnego burzenia nowych domów, postawionych nie tak
                                            dawno na podstawie istniejącego PZP, na którym to ludzie budujący się oparli
                                            decyzje o swoich inwestycjach.

A wasza złośc winna iśc w kierunku nie GDDKiA, czy SISKM, ale w kierunku
                                            developerów, którzy was oszukali. O ile rzeczywiście nic nie wiedzieliście o
                                            przyszłych trasach, bo to byłby jedyny znany mi przypadek.

Wiemy tez doskonalke oboje, że robicie w balona i po mprostu oszukujecie
                                            Zielonych.
                                            Wiemy o waszych układach z burmistrzem Łomianek i jego antyekologicznym
                                            stowarzyszeniem. Wiemy,że pomimo zapisów statutowych, poparlibyście trase w
                                            Wariancie 1, gdyby szła przez Ławice Kiełpińskie. To, ze to rezerwat ptasi, nic
                                            was zupełnie nie obchodzi.

Domaganie się od nas i stawianie warunków, że wy coś zrobicie jak my coś
                                            narysujemy jest po prostu śmieszne.
                                            Nie chcecie pokazac ludziom rysunków waszych rozwiazań, gdyż one wyglądałyby
                                            włąsnie tak, jak ja narysowałem:
                                            www.siskom.waw.pl/temporary/trasy.JPG
                                            a wiec kompletny bezsens. I wy dobrze o tym wiecie.
                                            Staracie się tylko zebrać ciemne masy ludzkie, im mniej zorientowane, tym
                                            lepiej, by metoda zwykłego populizmu starać się coś ugrać, ale ugrać tylko dla
                                            siebie. Bo fakt, że przy takich rozwiązaniach spora częśc ruchu wtoczy się w
                                            Conrada, to już was g... obchodzi. Wy nie mieszkacie przy tej ulicy.

My wam to wytykamy, wy nie macie argumentów i stad biora się twoje czy innych
                                            ataki personalne na nas.

Będe szczery: nigdy nie spotkałem kobiety bardziej dwulicowej i bardziej
                                            wrednej od ciebie.

To gdzie ja mieszkam i gdzie pisuję, to tylko i wyłacznie moja sprawa.
                                            Jako vampi_r jestem znamy na forach od lat.
                                            Jak wejdziesz w moją wizytówkę, to zobaczysz od kiedy jestem na forum GW.
                                            Nie widze wiec żadnego powodu, by usuwac swoją sygnaturkę.
                                            Dobrze też wiesz gdzie mam mieszkanie. Można miec kilka nieruchomości i
                                            mieszkać w nich w różnych porach roku lub różnych dniach tygodnia. Fri kantry.
                                            latem często mieszkam w domku pod Warszwą.
                                            Moim docelowym mieszkaniem jest to 300 m od Trasy S7. I jak tylko zapłaca mi
                                            panowie S. (;-)))))=)to je wykanczam do reszty i się wprowadzam na stałe.
                                            Nie potrafisz jakoś mysleć o czasie i przestrzeni?
                                            Budowa S7 przewodziana jest na lata 2010-2012.
                                            A wiec za 7 lat dopiero trasa będzie oddana. Do tego czasu będe na stałe
                                            mieszkał 300 metrów od niej.

PS. Nie uwazam by Tarantula był zabójczo przystojny.
                                            A jeśli juz, to tylko zabójczo.

PS2. EOT, bo publiczne forum nie jest miejscem do prywatnych korespondencji.
                                            emailowych jednak nie zamierzam z tobą prowadzic.
                                            • h108 Vampirku 06.01.06, 15:14
                                              Nie denerwuj się tak, bo coraz dłuższe posty Ci wychodzą :-P
                                              Sam dajesz dowody swojej niekompetencji wypisując rzeczy, które głęboko mijają się z prawdą. O np:

>>> Wiemy tez doskonalke oboje, że robicie w balona i po mprostu oszukujecie
                                              > Zielonych.<<<

Ciekawe. Proszę o dowody. A może jeszcze raz zadzwonisz do ich władz, żeby na nas naskarżyć?

>>> Wiemy o waszych układach z burmistrzem Łomianek i jego antyekologicznym
                                              > stowarzyszeniem. <<<

ROTFL! No takiej bzdury nie słyszałam od dawna. Dowody, dowody!

>>>Wiemy,że pomimo zapisów statutowych, poparlibyście trase w
                                              > Wariancie 1, gdyby szła przez Ławice Kiełpińskie. To, ze to rezerwat ptasi, nic
                                              >
                                              > was zupełnie nie obchodzi.<<<

Których zapisów statutowych? Tych, które mówią, że Stowarzyszenie jest przeciw wariantowi 2 tasy S7?
                                              Tak czy tak S7 przetnie obszary chronione. Dobrze o tym wiesz.

Przypomnę, że w odróżnieniu od Waszego komitetu Stowarzyszenie "Chomiczówka przeciw degradacji"
                                              jest związkiem wolnych ludzi, którzy mają prawo mieć prywatne poglądy i nie muszą ustawiać się
                                              politycznie. Zajmujemy się prostym działaniem na rzecz osiedla, nie dostajemy odgórnych instrukcji i
                                              na szczęście nie musimy nagle zacząć podlizywać się takim instytucjom jak MPRD tylko dlatego, że p.
                                              Gronkiewicz ma dużą szansę na fotel prezydencji w Warszawie.

>>>wtoczy się w
                                              > Conrada, to już was g... obchodzi. Wy nie mieszkacie przy tej ulicy.<<<

Mylisz się. W Stowarzyszeniu są ludzie mieszkający tuż przy Conrada i na listach poparcia są adresy z
                                              CAŁEJ Chomiczówki.

>>>> Kłamstwem jest też pisanie półprady.<<<

Oczywiście. Dlatego tezy na głównej stronie siskom są kłamstwem.

Dokładne kolizje przestrzenne wariantu 2 znajdziesz w analizie wielokryterialnej na tejże stronie. Już je
                                              wyliczałam i nie będę się powtarzać. Twoje rysunki są bezsensowne i nie mają nic wspólnego z tym o
                                              co walczymy. Opowiastki o naszym domniemanym populiźmie też już nie pierwszej świeżości i
                                              przypomnę tylko, że to nie my posługujemy się socjotechniką wyuczoną na kursach czy specjalistami
                                              PR.

Mówiąc "mieszkam" mamy zwykle na mysli "przebywam stale", a nie "wpadam podlać kwiatki". W tym
                                              znaczeniu mieszkasz na Mokotowie.

>>>Będe szczery: nigdy nie spotkałem kobiety bardziej dwulicowej i bardziej
                                              > wrednej od ciebie.<<<

Nigdy nie widziałam bardziej merytorycznych argumentów. Ale ciągnij dalej, to mi pochlebia ;-))) Ja nie
                                              mogę Ci się niestety odwdzięczyć, bo nie zwykłam projektować na innych swoich frustracji.

>>>> PS. Nie uwazam by Tarantula był zabójczo przystojny.<<<

Dziwiłabym się, publicznie to przyznał. Akurat tu nie jesteś chyba kompetentny ;-DDD

>>>> PS2. EOT, bo publiczne forum nie jest miejscem do prywatnych korespondencji.
                                              > emailowych jednak nie zamierzam z tobą prowadzic.<<<

Na szczęście istnieje na tym forum funkcja wygaszenia postów przeciwnika - voila: włącz i nie będziesz
                                              się więcej męczył.

No to co, EOT?
                                              • vampi_r Chomiczku 06.01.06, 19:40
                                                Doprawdy bawią mnie twoje domysły.

Pytanie za 100 pkt. co ma wspólnego MPRD z Panią Gronkiewicz?
                                                Pytanie za 200 pkt. Jakie instrukcje dostajecie od SEU, Zielonych i Lipki?
                                                Pytanie dodatkowe: co zakłada koncepcja Lipki? O ile wiem to trasy w Warszawie dokładnie w tych samych miejscach co chce GDDKiA.
                                                Pytanie za 300 pkt. Jak wytłumaczycie Zielonym wasze parcie na umieszczanie tras w lasach będacych otuliną KPN?
                                                Pytanie za 400 pkt. Jak w takim razie wygląda wasza pełna propozycja poprowadzenia tras?
                                                Pytanie dodatkowe. Czy ktoś będący w stowarzyszeniu mającym taki, a nie inny statut może działac i prezentowac poglądy odmienne od statutowych?
                                                Nie myl anarchii z wolnością.
                                                Ciekawe.
                                                • h108 Re: Chomiczku 09.01.06, 16:48
                                                  >>>co ma wspólnego MPRD z Panią Gronkiewicz?<<<
                                                  Sa to zwiazki, ktorych nie chcesz pisac nawet na wlasnym forum:
                                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=32333125&a=33790921
                                                  >>>Jakie instrukcje dostajecie od SEU, Zielonych i Lipki?<<<
                                                  Zadne.

>>>co zakłada koncepcja Lipki? O ile wiem to trasy w Warszawie
                                                  > dokładnie w tych samych miejscach co chce GDDKiA.<<<
                                                  Ale trasy o charakterze lokalnym dla ruchu miedzydzielnicowego. Zasadniczą różnicą jest tu obecność
                                                  prawdziwej obwodnicy Warszawy.

>>>Jak wytłumaczycie Zielonym wasze parcie na umieszczanie tras w lasach będacych otuliną KPN?
                                                  <<<
                                                  A co, nie pytales ich? ;-) Nie jest naszą winą, że nie pozostawia się nam żadnej rozsądnej alternatywy.
                                                  Te pretensje do GDDKiA proszę.

>>>Jak w takim razie wygląda wasza pełna propozycja poprowadze
                                                  > nia tras?<<<
                                                  Mogę Ci powiedzieć jak wygląda moja:
                                                  dla Warszawy ring autostradowy, na nim magazyny przeładunkowe na drobniejszy transport (na to
                                                  poszłyby juz dzis np. markety w Alejach)
                                                  Dla Warszawy drogi lokalne dla warszawiaków, mogą być pod moim oknem, ale pod warunkiem, że
                                                  również
                                                  System szybkiej kolei miejskiej
                                                  Znaczne inwestycje w transport publiczny (szybkie, czyste autobusy, metro)
                                                  Prawdziwy system "Parkuj i Jedź".

To nie mrzonki, po wdrożeniu tylko części z tych pomysłow w Atlancie licząc od mistrzostw w 1996r
                                                  natężenie ruchu spadło o 22%
                                                  zanieczyszczenie powietrza zmniejszyło się o 28%
                                                  ilość ataków astmy u dzieci spadła się o ponad 44%
                                                  (za Sierra Club, Highway Health Hazard, 2004)
                                                  Alternatywny transport jest rozwiązaniem.

>>>Czy ktoś będący w stowarzyszeniu mającym taki, a nie inny st
                                                  > atut może działac i prezentowac poglądy odmienne od statutowych?<<<
                                                  Pytam ponownie, z którym punktem regulaminu nie zgadza się ta osoba?
    • tarantula01 Ruch w Łomiankach >> ruch na S7 03.01.06, 17:37
      adamb7 napisał:

> nie sprowadzajcie tematu tylko do TIR-ów, na tej trasie nie jeżdzą tylko
      > TIR-y,
      > nie tylko TIR-y są problemem, chyba nie chcecie miec przez srodek dzielnicy
      > nowej wylotówki na Gdansk, pojedzcie sobie do Lomianek i sami sie przekonajcie

Jazda do Łomianek i tam obserwowanie ruchu jest niemiarodajne z punktu widzenia
      przyszłego ruchu na S7. Prawie miarodajnym ruchem dla nowej S7 jest ten za
      Łomiankami, a nie ten obecny w Łomiankach. Nie sądzę bowiem, że mieszkańcy
      Łomianek masowo zaczną jeździć S7. Podstawowy błąd tego rozumowania jest taki,
      że nowy nie oznacza, że stary będzie zamknięty - dla części kierowców jadących
      dalej niż do Łomianek i tak korzystniej będzie wyjechać w kierunku Gdańska
      Wisłostradą.
      • rosebud68 Re: Ruch w Łomiankach >> ruch na S7 03.01.06, 21:44
        zdecydujcie sie w koncu tam w tym komie waszym czy s7 jest wylotowka czy nie, bo
        teraz sie okazuje, ze i tak wislostrada sie bedzie jezdzic na gdansk
        a mowiac serio - na jakiej podstawie niby akurat ruch za lomiankami ma byc
        "prawie" miarodajny????
        dalej nawijamy makaron na uszy??? nie nudzi wam sie nigdy???
        • siskom.waw.pl Re: Ruch w Łomiankach >> ruch na S7 04.01.06, 00:52
          Wisłostrady nikt nie zamierza zamykać.
          A jak wygląda ruch na obecnej wylotówce z Warszawy, radzimy zapoznać się z mapami GPR.
          Gros samochodów jedzie do Burakowa, Łomianek.
          Dla nich wygodniejszy będzie stary wylot z Warszawy.
          Ze starego wylotu będą korzystać pojazdy z Pragi i centrum.
          Nowy posłuży dojazdowi z zachodniej części Warszawy.
          • salmonella55 Zjednoczmy się i czekajmy na konsultacje 04.01.06, 17:19
            Przeciwników S7 przez miasto z Bemowa i Chomiczówki zapraszam do wspólnych
            rozmów i połączenia sił. Ze strony swojej i portalu www.bemowa.pl zobowiązuję
            się do dopilnowania terminu planowanych przez GDDKiA konsultacji.
            • h108 Re: Zjednoczmy się i czekajmy na konsultacje 05.01.06, 11:13
              Ekstra! Ustalmy zatem miejsce w necie gdzie bedziemy sie wymieniac informacjami. Ja oczywiscie
              zapraszam na forum Chomiczówki: chomiczowka.vh.pl/, ale dla Was pewnie wygodniej pisac na
              forum bemowa.pl. Jak wolicie?
              • salmonella55 Re: Zjednoczmy się i czekajmy na konsultacje 05.01.06, 21:28
                Proponuję najpierw spotkać się przy "okrągłym stole" w realu i wtedy ustalić
                wirtualne miejsce dalszego działania. Spotkalibyśmy się jakoś pod koniec
                stycznia, wymienili informacje i poglądy. Szefostwo wkrótce zaproponuje jakąś
                datę.
                • h108 Re: Zjednoczmy się i czekajmy na konsultacje 06.01.06, 10:26
                  Bardzo dobry pomysl. Jestem jak najbardziej za. Wysyłam Ci mailowo mój numer, zresztą odbieram też
                  wszystkie maile z info(a)chomiczowka.org i h108. Dogadajmy się mailowo, kogo jeszcze sciągnąć.
                  • Gość: płyń z Wisłą ! Oszołomy z Ursynowa i Chomiczówki - wypad z Bemowa IP: 83.238.100.* 06.01.06, 12:23
                    dość gier wokół tej dzielnicy.
                    pani DC ze swoim Ekologicznym Ursynowem - wio nazad do siebie. S8 was nie dotyczy.
                    Towarzystwo ze stowarzyszenia przeciw chomiczówce a zwłaszcza h108 - nie róbcie z ludzi debili, bo naprawdę ludzie debilami nie są.
                    • h108 Re: Oszołomy z Ursynowa i Chomiczówki - wypad z B 06.01.06, 15:18
                      Oczywiście, Twoje żeczenie jest dla mnie rozkazem. Wytłumacz mi tylko jedno: jak to się dzieje, że Twoja
                      niesławna osoba pojawia się we wszystkich wątkach właśnie w chwili, kiedy siskom ponosi sromotną
                      klęskę i nie starcza mu merytorycznych argumentów?

Bezloginowy przypadek?
                      • Gość: płyń z wisłą ! Re: Oszołomy z Ursynowa i Chomiczówki - wypad z B IP: 83.238.100.* 06.01.06, 15:32
                        Jam jest cham z Bemowa.
                        "nie może złych owoców dobre drzewo wydawać,
                        ani drzewo złe owoców dobrych wydawać nie może".
                        Owoce warszwskich pseudo-ekologów typu Przyjazne miasto czy Ekologiczny Ursynów już znamy. Jakie owoce wydajesz ty i twoja organizacja ? Włażenie w d*** każdemu kogo spotkasz na swojej forumowej drodze ? Co jeszcze ?
                        • h108 Re: Oszołomy z Ursynowa i Chomiczówki - wypad z B 06.01.06, 16:03
                          "Ona wypuści gałązki i wyda owoc
                          i stanie się cedrem wspaniałym.
                          Wszystko ptactwo pod nim zamieszka,
                          wszystkie istoty skrzydlate zamieszkają w cieniu jego gałęzi."
                          (Księga Ezechiela 17:23)

Staram się mówić Twoim językiem, ale nie wiem, czy rozumiesz.
                          • Gość: płyń z Wisłą! Re: Oszołomy z Ursynowa i Chomiczówki - wypad z B IP: 83.238.100.* 06.01.06, 16:20
                            A dlaczego ? Chciejstwo to mało, liczą się fakty.
                            • h108 Re: Oszołomy z Ursynowa i Chomiczówki - wypad z B 09.01.06, 16:04
                              Nie rozumiesz. :-(
        • tarantula01 Re: Ruch w Łomiankach >> ruch na S7 04.01.06, 18:08
          rosebud68 napisał:

> zdecydujcie sie w koncu tam w tym komie waszym czy s7 jest wylotowka czy nie,
          > bo teraz sie okazuje, ze i tak wislostrada sie bedzie jezdzic na gdansk

Okazuje się chyba tylko dla Ciebie.

> a mowiac serio - na jakiej podstawie niby akurat ruch za lomiankami ma byc
          > "prawie" miarodajny????
          > dalej nawijamy makaron na uszy??? nie nudzi wam sie nigdy???

Dlaczego prawie?
          Bo ruch mierzony za Łomiankami to jest mierzony w Czosnowie. A do Czosnowa nie
          dojeżdżają kierowcy, którzy kończa drogę w Łomiankach. W dodatku przyjąłem
          założenie, że kazdy samochód od strony Czosnowa skręci na tą S7, czyli nie
          wybierze dotychczasowej Wisłostrady. A przecież logicznie spoglądając na
          usytuowanie tych dwóch dróg względem miasta dochodzi siędo wniosku, że na nową
          S7 skręci ok. 40% pojazdów.
          Ponadto nowa S7 ma łączyć się ze starą Wisłostradą (Kolejowa w Łomiankach) w
          Węźle Kiełpin i dla osób mieszkających w tej części miasta Łomianki będzie już
          stanowić alternatywę. A przecież Kiełpin nie jest za Łomiankami.
          Sumując to wszystko wychodzi, że ruch na S7 < ruch za Łomiankami, czyli
          podwyższając poprzeczkę jest to natężenie prawie jak za Łomiankami.
          • rosebud68 Re: Ruch w Łomiankach >> ruch na S7 04.01.06, 22:27
            tarantula01 napisał:

> rosebud68 napisał:
            >
            > > zdecydujcie sie w koncu tam w tym komie waszym czy s7 jest wylotowka czy
            > nie,
            > > bo teraz sie okazuje, ze i tak wislostrada sie bedzie jezdzic na gdansk
            >
            > Okazuje się chyba tylko dla Ciebie.
            >

cyt:" (...) dla części kierowców jadących dalej niż do Łomianek i tak
            korzystniej będzie wyjechać w kierunku Gdańska Wisłostradą."

> Dlaczego prawie?

nie slowo "prawie" jest istotne tylko "miarodajny", caly ponizszy wywod jest
            tylko gdybaniem...

> Bo ruch mierzony za Łomiankami to jest mierzony w Czosnowie. A do Czosnowa nie
            > dojeżdżają kierowcy, którzy kończa drogę w Łomiankach. W dodatku przyjąłem
            > założenie, że kazdy samochód od strony Czosnowa skręci na tą S7, czyli nie
            > wybierze dotychczasowej Wisłostrady. A przecież logicznie spoglądając na
            > usytuowanie tych dwóch dróg względem miasta dochodzi siędo wniosku, że na nową
            > S7 skręci ok. 40% pojazdów.

wg jakiej logiki? szklanej kuli?

> Ponadto nowa S7 ma łączyć się ze starą Wisłostradą (Kolejowa w Łomiankach) w
            > Węźle Kiełpin i dla osób mieszkających w tej części miasta Łomianki będzie już
            > stanowić alternatywę. A przecież Kiełpin nie jest za Łomiankami.

tu sie zgadzam (bo nie mam wrozenia)

> Sumując to wszystko wychodzi, że ruch na S7 < ruch za Łomiankami, czyli
            > podwyższając poprzeczkę jest to natężenie prawie jak za Łomiankami.

myslenie zyczeniowe, oparte na bezpodstawnych zalozeniach
            z ruch z tmp? a ruch miedzydzielnicowy? a tranzyt w koncu? bajanie, bajanie...
            • vampi_r Trasa S7 - przewidywane terminy 05.01.06, 19:14
              Stan projektowy i planowana realizacja:
              - w roku 2006 - uzyskanie decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych
              - w roku 2007 - uzyskanie decyzji o ustaleniu lokalizacji drogi
              - w latach 2008-2009 realizowane będą wykupy gruntów oraz opracowywany będzie
              projekt budowlany, umożliwiające uzyskanie pozwolenia na budowę
              - realizacja w latach 2010-2012

W kwietniu, maju bedą odbywały się spotkania informacyjne.
              Spotkania będa zapewne na Bemowie, Bielanach, w Łomiankach i Bliznem.

Uzyskanie decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych wymagane jest przez nowe
              Prawo Ochrony Środowiska. Gdyby nie wejście nowego prawa w połowie 2005 roku,
              nie czynionoby ponownego rozpatrywania wariantów.
              Przez powyższe rozpoczęcie budowy trasy przeciągnęło się o 2 lata.

Wszystko powinno być czynione w zgodzie z prawem.
              Wybór wariantu przebiegu poprzedzi szczególówa analiza wraz z oceną
              oddziaływania na środowisko.
              Jeśli ocena ta wykaże, ze przez budowę trasy zostaną pogorszone warunki
              środowiska (przekroczone jakieś normy) i nie da się żadnymi znanymi obecnie
              środkami zabezpieczyć trasy, to w danym wariancie trasa nie powstanie.
              Każdy z wariantów zostanie też porównany z wariantem zero (czyli niebudowanie
              trasy w ogóle).

Już teraz wiemy, ze jedynym sposobem na zachowanie odpowiednich norm na
              Bemowie, jest wprowadzenie S7 w tunel na długości około 1000 metrów.
              Pisze około, gdyż szczegóły będa znane dopiero po wykonaniu wstępnych projektów.

Wszelkie opracowania i projekty zostaną wystawione na widok publiczny.
              Każdy będzie się mógł z nimi zapoznać i wnieśc swoje uwagi.
              Jeśli ktokolwiek stwierdzi, że opracowania są sfałszowane, będzie mógł składac
              odpowiednie skargi.
              SISKOM obserwuje (i bierze udział) obecnie taki proces w przypadku obwodnicy
              Augustowa.

Niektórzy myślą, że jak będzie wojewoda mazowicki z Bielan, to nie wyda zgody
              na budowe trasy. Nic z tego. Złamałby wtedy prawo. Jeśli cała procedura
              zostanie wykonana bezbłednie, to wojewoda nie bedzie miał prawa niewydać
              decyzji lokalizacyjnej. No chyba że będzie chciał odpowiadac przed
              prokuratorem, jak były wojewoda podlaski w sprawie wydania decyzji co do
              obwodnicy Augustowa.

Na koniec.
              Mamy w wieloma rozbiezne zdania co do sensu budowy tras w Warszawie.
              Miejcie jednak na względzie, że SISKOM nie decyduje o budowie. My tylko chcemy
              informowac Was o wszystkim co się dzieje.
              Jesteśmy za budową tras i chętnie każdemy wyjasnimy wątpliwości, odpowiemy na
              pytania, uzasadnimy wybór taki, a nie inny.
              Podyskutujemy z każdym, kto będzie tego chciał i będzie chciał dodatkowo
              dyskusji na argumenty, a nie na epitety.

Pozdrawiam
              Robert.
              • rosebud68 Re: Trasa S7 - przewidywane terminy 05.01.06, 21:32
                vampi_r napisał:

>
                > Już teraz wiemy, ze jedynym sposobem na zachowanie odpowiednich norm na
                > Bemowie, jest wprowadzenie S7 w tunel na długości około 1000 metrów.

a co sie takiego stalo, ze "już teraz wiemy"?
                • vampi_r Re: Trasa S7 - przewidywane terminy 06.01.06, 00:28
                  Rok temu nie było to takie oczywiste. Jeszcze.
                  A teraz już jest.
                  :-)))))
                  • rosebud68 Re: Trasa S7 - przewidywane terminy 06.01.06, 21:38
                    mial miejsce jeden fakt, pewien dyrektor powzial decyzje
                    czy cos jeszcze????
            • tarantula01 Re: Ruch w Łomiankach >> ruch na S7 06.01.06, 11:40
              rosebud68 napisał:

> nie slowo "prawie" jest istotne tylko "miarodajny"

Wyjaśniłem dlaczego prawie miarodajny dla nowej S7 będzie ten ruch za
              Łomiankami, a nie ten w Łomiankach.
              Możesz mi wyjasnić, czy popierasz stwierdzenie adamb7 odnośnie kwestii, że ruch
              na S7 będzie taki jak w Łomiankach?
              Wyjaśnij mi też jaki jest Twój pogląd na tę sprawę. Być może wskaże Ci błędy w
              rozumowaniu.

> > tarantula01 napisał:
              > > W dodatku przyjąłem założenie, że kazdy samochód od strony Czosnowa skręci
              > > na tą S7, czyli nie wybierze dotychczasowej Wisłostrady. A przecież
              > > logicznie spoglądając na usytuowanie tych dwóch dróg względem miasta
              > > dochodzi się do wniosku, że na nową S7 skręci ok. 40% pojazdów.

> wg jakiej logiki? szklanej kuli?

Podstawą tego stwierdzenia jest przeliczenie i porównanie ilości mieszkańców
              Warszawy mających bliżej do Wisłostrady (na długim odcinku bezkolizyjnej) z
              tymi co mają bliżej do S7. Drugim oparciem jest ilość firm zlokalizowanych
              bliżej Wisłostrady niż nowej S7.

> myslenie zyczeniowe, oparte na bezpodstawnych zalozeniach
              > z ruch z tmp? a ruch miedzydzielnicowy? a tranzyt w koncu? bajanie, bajanie...

Ruch z TMP w kierunku Gdańska. Gdy już TMP będzie zrealizowana, to w obrębie
              Bemowa tego ruchu w kierunku Gdańska na S7 nie będzie, bo:

a) węzeł jest poza Bemowem,
              b) TMP na zachód od S7 wiedzie ciągiem Kaliskiego-Lazurowa
              c) z TMP pojazdy w kierunku Gdańska skręcać też będą na obecną Wisłostradę

Ruch międzydzielnicowy. Hm, Ci kierowcy którzy jadą do Łomianek to już ...
              tranzyt! W obrębie Warszawy w ciągu S7 mamy Radiowo, Chomiczówkę i Bemowo
              właśnie jako początek/koniec tego ruchu.

Tranzyt. W obrębie aglomeracji (dawne woj. stołeczne warszawskie) część ruchu
              będzie odbywać się przez Warszawę (tak jak i teraz). Im bliżej dróg krajowych
              nr 50 i 62 tym mniej chętnych na jazdę przez Warszawę (warunek - cel podróży
              jest oddalony od miasta podobnie jak źródło). Dalej już mało komu będzie się
              opłacać jazda przez Warszawę.
              • rosebud68 Re: Ruch w Łomiankach >> ruch na S7 06.01.06, 21:53
                tarantula01 napisał:

> Wyjaśniłem dlaczego prawie miarodajny dla nowej S7 będzie ten ruch za
                > Łomiankami, a nie ten w Łomiankach.

a co maja lomianki do tego??? rownie miarodajny moze byc ruch w lodzi albo
                gornej wolcie, nie zpaominaj ze s7 nie zaczyna sie i nie konczy w lomiankach i
                to caly czas staram sie podkreslic, s7 wbrew pozorom spelnia 3 funkcje

> Możesz mi wyjasnić, czy popierasz stwierdzenie adamb7 odnośnie kwestii, że ruch
                >
                > na S7 będzie taki jak w Łomiankach?

wrecz przeciwnie nie mam pojecia jaki bedzie (bo nie ma ku temu zadnych danych),
                bardziej jestem sklonny twierdzic ze na odcinku bemowskim bedzie to cos a'la
                trasa ak poza godzinami postoju

> Wyjaśnij mi też jaki jest Twój pogląd na tę sprawę. Być może wskaże Ci błędy w
                > rozumowaniu.

poglad mam prosty i juz go wyrazilem - s7 bedzie wylotem na gdansk, bedzie
                czescia tranzytu od a1 via s8 i w koncu bedzie bedzie wpuszczal via tmp ruch z
                tmp w dzielnice zachodnie, no i jakas odrobinka ruchu lokalnego sie pojawi,
                czynnikow jest zbyt wiele zeby cokolwiek porownywac do lomianek za, przed czy w
                srodku

>
                > Podstawą tego stwierdzenia jest przeliczenie i porównanie ilości mieszkańców
                > Warszawy mających bliżej do Wisłostrady (na długim odcinku bezkolizyjnej) z
                > tymi co mają bliżej do S7. Drugim oparciem jest ilość firm zlokalizowanych
                > bliżej Wisłostrady niż nowej S7.

no nie... nie masz takich danych, nie wierze w to
                nie ma rzetelnych danych mowiacych ze 40% warszawiakow bedzie mialo blizej do s7
                w celu wyjazdu na gdansk (a to tylko jedna funkcja tej trasy)

> Ruch z TMP w kierunku Gdańska. Gdy już TMP będzie zrealizowana, to w obrębie
                > Bemowa tego ruchu w kierunku Gdańska na S7 nie będzie, bo:
                >
                > a) węzeł jest poza Bemowem,
                > b) TMP na zachód od S7 wiedzie ciągiem Kaliskiego-Lazurowa
                > c) z TMP pojazdy w kierunku Gdańska skręcać też będą na obecną Wisłostradę
                >
                bez zartow... a w kierunku woli, ochoty, ursynowa??? do tego N-S slynnego???
                sciema, sciema...

> Ruch międzydzielnicowy. Hm, Ci kierowcy którzy jadą do Łomianek to już ...
                > tranzyt! W obrębie Warszawy w ciągu S7 mamy Radiowo, Chomiczówkę i Bemowo
                > właśnie jako początek/koniec tego ruchu.

jw.

>
                > Tranzyt. W obrębie aglomeracji (dawne woj. stołeczne warszawskie) część ruchu
                > będzie odbywać się przez Warszawę (tak jak i teraz). Im bliżej dróg krajowych
                > nr 50 i 62 tym mniej chętnych na jazdę przez Warszawę (warunek - cel podróży
                > jest oddalony od miasta podobnie jak źródło). Dalej już mało komu będzie się
                > opłacać jazda przez Warszawę.

krotko mowiac piszesz ze bedzie i sie z tym zgadzam, tylko kwestia dotyczyla, ze
                zarowno tranzyt, ruch miedzydzielnicowy tez bedzie mial wplyw na sumaryczny ruch
                na s7 i jego dzisiaj okreslanie jest niewiarygodne
                • adamb7 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 06.01.06, 22:06
                  trasa S-7 nie jest trasą samą w sobie, jest elementem pewnej koncepcji zwanej
                  trasą NS, jest to trasa z południa na północ warszawy leząca w ciagu drog S-7 i
                  S-79 czyli cały tranzyt z południowej i południowo-wschodniej Polski który z
                  róznych przyczyn nie bedzie korzystał z A-1 (którą kiedys moze wybudują),
                  oczywiscie czesc ruchu miedzydzielnicowego tez moglaby tedy jezdzic bo ominie
                  skutecznie Rondo Zeslanców ale tak skutecznie ze poleci przez nasze osiedla o
                  czym tez nalezy pamietac, dlatego tak waznym jest aby naciskac na wariant 3 dla
                  S-7, wowczas ruch tranzytowy z poludnia na połnoc bedzie leciał przez Konotope
                  • vampi_r Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 02:02
                    adamb7 napisał:

> trasa S-7 nie jest trasą samą w sobie, jest elementem pewnej koncepcji zwanej
                    > trasą NS, jest to trasa z południa na północ warszawy leząca w ciagu drog S-7 i
                    >
                    > S-79

No. Widzę, że zrozumiałeś.

> czyli cały tranzyt z południowej i południowo-wschodniej Polski który z
                    > róznych przyczyn nie bedzie korzystał z A-1

Hmmm... równie dobrze można napiac, że A1 zdejmie tranzyt z S8 i S7, który z różnych przyczyn wybierze A1.
                    Zapominasz, że jak zbudują A1, wcale nie zamkną obecnej DK 1. Czyli ten tranzyt, który z różnych przyczyn nie pojedzie A1, pojedzie DK 1.

> oczywiscie czesc ruchu miedzydzielnicowego tez moglaby tedy jezdzic bo ominie
                    > skutecznie Rondo Zeslanców ale tak skutecznie ze poleci przez nasze osiedla o
                    > czym tez nalezy pamietac,

OK. Czyli chcesz, by na Rondzie Zesłańców nadal się korkowało.

>dlatego tak waznym jest aby naciskac na wariant 3 dla
                    > S-7, wowczas ruch tranzytowy z poludnia na połnoc bedzie leciał przez Konotope

Nie. Ruch tranzytowy z połudna na północ będzie leciał A1.

Zadam ci ponownie to samo pytanie, a ty ponownie nie odpowiesz (za trudne widać).
                    Jak myślisz, gdy zbudują S7 przez Blizne, co stanie się z rezerwą komunikacyjną na Bemowie i Chomiczówce?
                    Zabudują blokami, czy może zbudują dwupasmówkę, jako ulicę miejską?

No chyba nie masz nic przeciw ulicom w mieście?
                    Chciałbyć mieszkać przy drugiej Górczewskiej?
                    • Gość: gg Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 07:35
                      Masz racje. Adamb7 chciałby zjeść ciasteczko i mieć ciasteczko. Mieć dobre
                      drogi ale nie koło siebie. Ja, żeby mieć cicho wyprowadziłam się z WArszawy, a
                      teraz Adamb7 i Jemu podobni chcą mnie uszczęśliwić trasą S7. Krzyczy,że to
                      najlepsze rozwiązanie. Dla kogo? Mieszka w mieście i ma ztego powodu przywileje
                      (komunikacja miejska) i niedogodności(S8 i S7)
                      • adamb7 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 11:34
                        na chomiczówce czuje sie jakbym tez miaszkal pod miastem mimo komunikacji
                        (marnej zresztą) ale tez jest cisza i spokój na których ci tak zalezy podobnie
                        jak mieszkancom Chomiczówki i Bemowa, nigdzie nie jest powidziane ze decydując
                        sie na mieszkanie w miescie decydujemy sie na trasy ekspresowe przez osiedla,
                        to próbują nam wmówic entuzjasci takich tras przez miasto, to falszywe zalozenie
                        • koszatek Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 11:43
                          Jeśli trasy były przewidziane w tym miejscu zanim zbudowano osiedla (a tak było i na Chomiczówce i na Bemowie), to automatycznie decyzja zamieszkania tam oznacza zgodę na bliskość trasy.
                          • adamb7 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 12:23
                            to niczego automatycznie nie oznacza, tysiące osób dostawalo mieszkania na tych
                            osiedlach w czasach kiedy nie mieli zadnego wyboru (mogli dostac albo czekac
                            nastepnych x lat) a Ty zapewne palcami wycierales wtedy gile z nosa :)
                            • koszatek Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 12:33
                              Po pierwsze dało się pewne zmiany lokalizacji załatwić, tylko trzeba było się wokół tego trochę zakrzątnąć, a po drugie, od upadku komuny minęło ponad 15 lat i sporo było czasu, żeby się przeprowadzić, jeśli komuś bliskość tras nie odpowiada.
                              Przypominam, że korytarze tras były potwierdzone w planie zagospodarowania z 1992 roku.
                              Ale mniejsza z tym, to osobna bajka.
                              Mam na myśli głównie osoby, które KUPIŁY mieszkania w latach 90-tych i później, same wybierając lokalizację. Jakia jest ich podstawa do roszczeń wobec reszty społeczeństwa ?
                              • vampi_r Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 18:00
                                > Mam na myśli głównie osoby, które KUPIŁY mieszkania w latach 90-tych i później,
                                > same wybierając lokalizację. Jakia jest ich podstawa do roszczeń wobec reszty
                                > społeczeństwa ?

Podpisuję się pod tym pytaniem i oczekuję jasnej odpowiedzi.
                                • rosebud68 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 20:56
                                  pelne
                                  (a dlaczego? odsylam do konstytucji)
                              • Gość: Kamil J. Wyprowadzę się, tylko daj mi pieniądze Koszatku !! IP: 193.41.113.* 16.01.06, 08:42
                                Zdecydowana wiekszość ludzi miszkjących przy planowanej trasie na Bemowie i
                                Chomiczówce to spółdzielcy, którzy "dostali" tam mieszkania. Dajesz ludziom
                                dobre rady, koszatku i mówisz, że mają sie przeprowadzić? Co maja zrobić ci,
                                którzy nie mają wykupionych mieszkań na własność, tylko spółdziecze? Po drugie
                                kazda przeprowadzka wiąże się z dodatkowymi kosztami. Przypomnę cie tylko, ze
                                20% mieszkańców SM Wola W OGÓLE nie płaci czynszu za mieszkanie. Poza tym,
                                jezeli ktoś sie wyprowadzi, to na jego miejsce wprowadzi się kto inny, to co
                                ten się nie liczy, bo to smieć? Ponadto do połowy lat 90-tych "dostawało" się
                                jeszcze mieszkania spółdzielcze. Nie wiem, ile masz lat, ale chyba nie za dużo.
                                Nie rozumiem także, dlaczego poruszasz jedynie kwestie roszczeń mieszkańców,
                                którzy kupili mieszkania na rynku komercyjnym? Dlaczego są przedmiotem twojej
                                ciągłej troski, jeżeli są w zdecydowanej mniejszości na kolizyjnym terenie?
                                Jeszcze jedno: co to jest: reszta społeczeństwa? Czy ja też jestem resztą
                                społeczeństwa, czy tylko ty?
                                • koszatek Re: Wyprowadzę się, tylko daj mi pieniądze Koszat 16.01.06, 11:31
                                  Twierdzę, że na Chomiczówce nie ma ani jednego ze starych spółdzielczych bloków w bezpośrednim sąsiedztwie trasy S-7 (poniżej 150 m) a na Bemowie jest takowych kilka - w miejscu gdzie S-7 ma być w tunelu.
                                  Natomiast bloków nowych, gdzie ludzie mogli wybierać lokalizacje jest znacznie więcej.
                                  Nie troszczę się o tych ludzi. Zwracam im tylko uwagę na fakt, że to że wybrali sobie lokalizację tuż przy planowanej od dawna trasie nie daje im podstaw do roszczeń polegających na żądaniu odsunięciu trasy.
                                  • rosebud68 Re: Wyprowadzę się, tylko daj mi pieniądze Koszat 19.01.06, 21:00
                                    koszatek napisał:

> Natomiast bloków nowych, gdzie ludzie mogli wybierać lokalizacje jest znacznie
                                    > więcej.
                                    > Nie troszczę się o tych ludzi. Zwracam im tylko uwagę na fakt, że to że wybrali
                                    > sobie lokalizację tuż przy planowanej od dawna trasie nie daje im podstaw do r
                                    > oszczeń polegających na żądaniu odsunięciu trasy.

To ze sie nie troszczysz o ludzi to jest jasne, natomiast zwracam ci uwage na
                                    fakt, ze sie gleboko mylisz. Jesli wladze daly zgode na taka lokalizacje to
                                    teraz musza zjesc te zabe.
                                    • tomala76 Re: Wyprowadzę się, tylko daj mi pieniądze Koszat 19.01.06, 23:15
                                      > To ze sie nie troszczysz o ludzi to jest jasne, natomiast zwracam ci uwage na
                                      > fakt, ze sie gleboko mylisz. Jesli wladze daly zgode na taka lokalizacje to
                                      > teraz musza zjesc te zabe.

Typowe myślenie socjalisty. Ci co kupili mieszkanie powinni mieć świadomość tego
                                      co robią... No ale socjalista uważa że soro państwo pozwoliło mu podjąć durną
                                      decyzję to teraz powinno go jeszcze przeprosić, że jest delikatnie pisząc
                                      nierozsądny, dał zarobić sprytnemu developerowi i oczywiście zrobić w tym
                                      miejscu osiedlową uliczkę. I tak w całym mieście.
                                      Precz z socjalizmem.

• rosebud68 Re: Wyprowadzę się, tylko daj mi pieniądze Koszat 20.01.06, 19:59
                                        tomala76 napisał:

> Typowe myślenie socjalisty. Ci co kupili mieszkanie powinni mieć świadomość teg
                                        > o
                                        > co robią... No ale socjalista uważa że soro państwo pozwoliło mu podjąć durną
                                        > decyzję to teraz powinno go jeszcze przeprosić, że jest delikatnie pisząc
                                        > nierozsądny, dał zarobić sprytnemu developerowi i oczywiście zrobić w tym
                                        > miejscu osiedlową uliczkę. I tak w całym mieście.
                                        > Precz z socjalizmem.
                                        >
                                        >
                                        znowu bla bla?
                                        precz z glupota i trollami
                                        EOT
                            • vampi_r Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 12:36
                              No właśnie - "dostawało".
                              Tymczasem chcecie wprowadzenia tras w tereny, gdzie ludzie musieli ciężką krwawicą zarobić na własne lokum.
                              Poza tym stareych blokowisk (poza nielicznymi wyjątkami) nie budowano w aż takiej bliskości tras.
                              Dopiero zabudowa z lat 90-tych i obecnych przybliżyła się znacząco do rezerw.

Nie jest prawdą też, jak staracie się wmówić niezorientowanym, że rezerwy poczyniono 40 lat temu i teraz sobie o nich przypomniano. W każdych kolejnych planach zagospodarowania rezerwy terenu były odnwiane. A ostatni taki uchwalony plan dla Chomiczówki pochodzi z 2001 roku!!!.
                              W nowotworzonych planach zagospodarowania terenu rezerwy terenu pod trasy pozostają tam, gdzie były.

Pytam wiec kolejny raz.
                              Co wg ciebie będzie budowane na terenie, którego plan zagospodarowania mówi, że przeznaczony jest na trasę komunikacyjną?
                              • adamb7 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 14:14
                                nie mam nic przeciwko niskiej zabudowie na tym terenie i drogach osiedlowych
                                czy miejskich ale lokalnych, mysle ze tworzenie w tych miejscach tras
                                ekspresowych z jednoczesnym budowaniem odleglych osiedli jak tarchomin czy
                                bialoleka jest wlasnie bez sensem, teren lotniska powinien byc zagospodarowany
                                pod osiedla a nie trasy ekspresowe!
                                • Gość: gg Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 15:12
                                  Podejrzewam,że kiedy dostałeś mieszkanie to mi gile z nosa już nie wystawały.
                                  Myślę,że gdybym swoje pierwsze mieszkanie dostała jakolokatorskie, a potem mogła
                                  wykupić za grosze to zgodziła bym się na trasę. I tak dostałeś od Państwa dużo
                                  więcej niż inni. Sprzedaj je i kup gdzie indziej, a nie uszczęśliwiaj innych tym
                                  co Tobie niemiłe.
                                • vampi_r Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 17:59
                                  adamb7 napisał:

> nie mam nic przeciwko niskiej zabudowie na tym terenie i drogach osiedlowych
                                  > czy miejskich ale lokalnych, mysle ze tworzenie w tych miejscach tras
                                  > ekspresowych z jednoczesnym budowaniem odleglych osiedli jak tarchomin czy
                                  > bialoleka jest wlasnie bez sensem, teren lotniska powinien byc zagospodarowany
                                  > pod osiedla a nie trasy ekspresowe!

Czyli myślisz, że można teren przeznaczony na trasę komunikacyjną przeznaczyć na budownictwo mieszkaniowe?
                                  OK. Życzę powodzenia w życiu w błogiej nieświadomości.

Ale załóżmy, że wybudują tam osiedla. I na całym terenie lotniska.
                                  Jak myślisz, czy jedna Powstańców Śląskich i Conrada wystarczy, by obsłużyć cały dodatkowy ruch samochodowy?
                                  I w dodatku wszystko skupi się na jedym Rondzie Zesłańców Syberyjskich (no bo przecież nowej trasy AK też nie chcesz).
                                  Wiesz, że wskaźnik zmotoryzowania warszawiaków osiągnał 600 pojazdów na 1000 mieszkańców?

Pytanie: jak obecnie mieszkańcy klkudziesięciotysiecznego Bemowa wyjeżdżają na północ w kierunku Gdańska?
                                  Weź plan Warszawy i pomyśl.... Ciekawe co wymyślisz...
                              • rosebud68 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 20:58
                                vampi_r napisał:

> Co wg ciebie będzie budowane na terenie, którego plan zagospodarowania mówi, że
                                > przeznaczony jest na trasę komunikacyjną?
                                >

ja glosuje za przedszkolem i parkiem :)
                                • tarantula01 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 22:29
                                  Park chwilowo masz. Przedszkola? Oooo zbudowano nowe bloki, ale z wpływów do
                                  kasy gminy (od 3 lat dzielnicy) nie zdołano zbudować przedszkoli i ... szkół,
                                  aby dzieci nowych mieszkańców miały gdzie sie podziać? Podziać jest niezręcznym
                                  słowem, wiem. Popatrz na plany Chomiczówki, Wawrzyszewa - wśród bloków była
                                  szkoła i przedszkole. Te dwa przybytki w centrum osiedla, aby dodatkowo było
                                  lepiej.
                                  • rosebud68 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 08.01.06, 18:17
                                    tarantula01 napisał:

> Park chwilowo masz. Przedszkola? Oooo zbudowano nowe bloki, ale z wpływów do
                                    > kasy gminy (od 3 lat dzielnicy) nie zdołano zbudować przedszkoli i ... szkół,
                                    > aby dzieci nowych mieszkańców miały gdzie sie podziać? Podziać jest niezręcznym
                                    >
                                    > słowem, wiem. Popatrz na plany Chomiczówki, Wawrzyszewa - wśród bloków była
                                    > szkoła i przedszkole. Te dwa przybytki w centrum osiedla, aby dodatkowo było
                                    > lepiej.

zacytowalem Cie w calosci bo nie rozumiem, duzo slow malo tresci
                                    parku nie ma na bemowskim odcinku rezerwy s7 - bez jaj
                                    przedszkola tez nie ma i to w zasadzie przyznales, ale z komentarzem, ktorego
                                    sensu domyslec sie nie sposob, w kazdym razie nie ma a jest potrzebne i to jest
                                    dobre miejsce w poblizu nowych osiedli (szkola akurat jest - a czy wystarczy
                                    tego nie wiem)
                                    • tarantula01 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 09.01.06, 13:37
                                      > > tarantula01 napisał:
                                      > > Park chwilowo masz. Przedszkola? Oooo zbudowano nowe bloki, ale z wpływów
                                      > > do kasy gminy (od 3 lat dzielnicy) nie zdołano zbudować przedszkoli i ...
                                      > > szkół, aby dzieci nowych mieszkańców miały gdzie sie podziać? Podziać jest
                                      > > niezręcznym słowem, wiem. Popatrz na plany Chomiczówki, Wawrzyszewa - wśród
                                      > > bloków była szkoła i przedszkole. Te dwa przybytki w centrum osiedla, aby
                                      > > dodatkowo było lepiej.

> rosebud68 napisał:
                                      > zacytowalem Cie w calosci bo nie rozumiem, duzo slow malo tresci
                                      > parku nie ma na bemowskim odcinku rezerwy s7 - bez jaj
                                      > przedszkola tez nie ma i to w zasadzie przyznales, ale z komentarzem, ktorego
                                      > sensu domyslec sie nie sposob, w kazdym razie nie ma a jest potrzebne i to
                                      > jest dobre miejsce w poblizu nowych osiedli (szkola akurat jest - a czy
                                      > wystarczy tego nie wiem)

Przedszkola nie powinno się umiejscawiać w terenie rezerwowanym pod S7 - to
                                      dlatego, że nie tam jest przedszkola miejsce. Jeżeli nie będzie S7, to będzie
                                      inna ulica (mniejsza lub większa, z naciskiem na większa) i w związku z tym
                                      przedszkole będzie sąsiadować z taką ulicą. Nie jest to dobre. Taki przybytek
                                      powinen powstać zamiast jednego z bloków w głębi na jednym z osiedli. To samo
                                      dotyczy szkoły - istniejące za kilka lat będą za małe. A najlepiej by na każde
                                      5000 mieszkań przypadało 1 przedszkole i 1 szkoła. Pachnie odgórnym
                                      planowaniem, prawda?

Ład przestrzenny miasta, to jest właśnie odgórne planowanie - żaden ustrój tego
                                      nie powinien nawet próbowac zmieniać. W takim ładzie najpierw wytycza się
                                      rezerwy pod ulice, trasy, drogi, a potem pozostałe części (osiedla, zakłady,
                                      itd.)
                                      • rosebud68 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 09.01.06, 19:51
                                        zupelnie sie nie rozumiemy...
                                        pytanie brzmialo: co zamiast s7, ZAMIAST a nie OBOK, tak wiec odpowiedzialem co
                                        ja widze zamiast jakiejkolwiek ulicy w tym miejscu - park i przedszkole, a jest
                                        jeszcze jedna insttucja, której potwornie - nowy urzad pocztowy! tez dobra
                                        lokalizacja... i na pewno nie nowe osiedla
                                        co do ladu... u nas robi sie dokladnie odwrotnie w zwiazku z czym mamy takie
                                        kwiatki jak problem s7
                                        • tarantula01 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 09.01.06, 23:26
                                          rosebud68 napisał:

> zupelnie sie nie rozumiemy...
                                          > pytanie brzmialo: co zamiast s7, ZAMIAST a nie OBOK, tak wiec odpowiedzialem
                                          > co ja widze zamiast jakiejkolwiek ulicy w tym miejscu - park i przedszkole, a
                                          > jest jeszcze jedna insttucja, której potwornie - nowy urzad pocztowy! tez
                                          > dobra lokalizacja... i na pewno nie nowe osiedla

Zgłoś ten pomysł jako wniosek do opracowywanego mpzp.

> co do ladu... u nas robi sie dokladnie odwrotnie w zwiazku z czym mamy takie
                                          > kwiatki jak problem s7

Planuje się nawet nieźle. Tylko buduje się zwykle w odwrotnej kolejności.
                                          Wyznaczenie rezerwy = droga/ulica istnieje, pomimo, że w terenie jej nie widać.
                                          • rosebud68 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 10.01.06, 20:54
                                            tarantula01 napisał:

> rosebud68 napisał:
                                            >
                                            > > co do ladu... u nas robi sie dokladnie odwrotnie w zwiazku z czym mamy ta
                                            > kie
                                            > > kwiatki jak problem s7
                                            >
                                            > Planuje się nawet nieźle.

maybe

>Tylko buduje się zwykle w odwrotnej kolejności.

inteligentni inaczej?

> Wyznaczenie rezerwy = droga/ulica istnieje, pomimo, że w terenie jej nie widać.
                                            >

widze, ze wierzysz w byty wirtualne, warto czasem odejsc od komputera bo matrix
                                            moze wciagnac do reszty...
                                            • tarantula01 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 10.01.06, 21:20
                                              > > > rosebud68 napisał:
                                              > > > co do ladu... u nas robi sie dokladnie odwrotnie w zwiazku z czym mamy
                                              > > > takie kwiatki jak problem s7

> > tarantula01 napisał:
                                              > > Planuje się nawet nieźle.

> rosebud68 napisał:
                                              > maybe

> > tarantula01 napisał:
                                              > > Tylko buduje się zwykle w odwrotnej kolejności.

> rosebud68 napisał:
                                              > inteligentni inaczej?

Te dwa powyższe dialogi kończą dyskusję w niebycie "maybe" i "inteligentnych
                                              inaczej". Spodziewałem się czegoś lepszych lotów jednak.

> > tarantula01 napisał:
                                              > > Wyznaczenie rezerwy = droga/ulica istnieje, pomimo, że w terenie jej nie
                                              > > widać.

> rosebud68 napisał:
                                              > widze, ze wierzysz w byty wirtualne, warto czasem odejsc od komputera bo
                                              > matrix moze wciagnac do reszty...

W planowaniu przestrzennym wspomniane rezerwy pod drogi - byty wirtualne są jak
                                              najbardziej "rzeczywiste". Spróbuj uzyskać decyzję o wz i zt na przykład w
                                              liniach rozgraniczających S7.

Przekonasz się o ich wirtualności.
                                              • rosebud68 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 10.01.06, 21:43
                                                tarantula01 napisał:

>
                                                > Te dwa powyższe dialogi kończą dyskusję w niebycie "maybe" i "inteligentnych
                                                > inaczej". Spodziewałem się czegoś lepszych lotów jednak.

przykro mi, ze Cie rozczarowalem :) niestety nierealizowane nawet najlepsze
                                                planowanie jest warte funta klakow jak zreszta podobnie nieodzowne utyskiwanie
                                                na ten stan rzeczy, tak wiec stawianie tych wiekopomnych tez rowniez nie stanowi
                                                jakiegos przelomowego odkrycia...

>
                                                >
                                                > > > tarantula01 napisał:
                                                > > > Wyznaczenie rezerwy = droga/ulica istnieje, pomimo, że w terenie je
                                                > j nie
                                                > > > widać.
                                                >
                                                > > rosebud68 napisał:
                                                > > widze, ze wierzysz w byty wirtualne, warto czasem odejsc od komputera bo
                                                > > matrix moze wciagnac do reszty...
                                                >
                                                > W planowaniu przestrzennym wspomniane rezerwy pod drogi - byty wirtualne są jak
                                                >
                                                > najbardziej "rzeczywiste". Spróbuj uzyskać decyzję o wz i zt na przykład w
                                                > liniach rozgraniczających S7.
                                                >
                                                > Przekonasz się o ich wirtualności.

hmmm... a w jakim celu? zeby stwierdzic, ze tam nie ma asfaltu i nie jezdza
                                                zadne pojazdy? naprawde warto wyjsc z matrixa...
                                                • tarantula01 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 13.01.06, 16:56
                                                  > > > rosebud68 napisał:
                                                  > > > widze, ze wierzysz w byty wirtualne, warto czasem odejsc od komputera bo
                                                  > > > matrix moze wciagnac do reszty...

> > tarantula01 napisał:
                                                  > > W planowaniu przestrzennym wspomniane rezerwy pod drogi - byty wirtualne
                                                  > > są jak najbardziej "rzeczywiste". Spróbuj uzyskać decyzję o wz i zt na
                                                  > > przykład w liniach rozgraniczających S7.
                                                  > > Przekonasz się o ich wirtualności.

> hmmm... a w jakim celu? zeby stwierdzic, ze tam nie ma asfaltu i nie jezdza
                                                  > zadne pojazdy? naprawde warto wyjsc z matrixa...

Żyj zatem w nieświadomośi
                                                  • Gość: bemowianin Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:38
                                                    Chyba juz nikt nie czyta tego co wypisujecie z rosebudem. Przebrnalem i musze
                                                    przyznac ci racje pajaku, ale nic na to nie poradzisz, ze po prostu na Bemowie
                                                    nie chcemy s7.
                                                  • tarantula01 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 15.01.06, 23:51
                                                    Własnie, nie checie, bo nie podoba się Wam i już. Rosebud chce m.in.
                                                    przedszkola w to miejsce, ale nie bierze pod uwagę, że to przedszkole wtedy
                                                    będzie stało w najlepszym razie przy ulicy która będzie wyglądać jak Powstańców
                                                    Śląskich, a w najgorszym jak Górczewska
                                                  • rosebud68 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 16.01.06, 18:37
                                                    to skleroza czy celowe dzialanie?
                                                    powtarzam po raz n-ty: ZAMIAST a nie OBOK
                                                    przedszkole przy ruchliwej ulicy mnie nie interesuje
                                                  • tarantula01 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 17.01.06, 14:24
                                                    rosebud68 napisał:

> to skleroza czy celowe dzialanie?
                                                    > powtarzam po raz n-ty: ZAMIAST a nie OBOK
                                                    > przedszkole przy ruchliwej ulicy mnie nie interesuje

O to chodzi, że nie ma opcji zamiast. Może być tylko obok. W miejsce S7 może
                                                    zostać zbudowana inna arteria, nawet tej samej szerokości, ale wtedy nie będzie
                                                    ona klasy S.
                                                  • rosebud68 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 17.01.06, 20:33
                                                    tarantula01 napisał:

> rosebud68 napisał:
                                                    >
                                                    > > to skleroza czy celowe dzialanie?
                                                    > > powtarzam po raz n-ty: ZAMIAST a nie OBOK
                                                    > > przedszkole przy ruchliwej ulicy mnie nie interesuje
                                                    >
                                                    >
                                                    > O to chodzi, że nie ma opcji zamiast. Może być tylko obok. W miejsce S7 może
                                                    > zostać zbudowana inna arteria, nawet tej samej szerokości, ale wtedy nie będzie
                                                    >
                                                    > ona klasy S.

O to chodzi ze jak nie ma opcji to nie ma dyskusji (bo niby o czym). Dla mnie
                                                    nie ma ISTOTNEJ roznicy pomiedzy Twoimi pseudoopcjami. Jednym rozwiazaniem
                                                    istotnie sie rozniacym jest tunel, ale ten jest proponowany tylko w malym
                                                    fragmencie s7. I dlatego moj glos jest glosem w sprawie 'zamiast'.
                                                  • rosebud68 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 17.01.06, 20:35
                                                    i dodam jeszcze ze lokalna siec uliczna na bemowie i szczegolnie tej jego czesci
                                                    jest bardzo uboga, o to nikt nie zabiega
                              • adamb7 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 07.01.06, 23:30
                                a wytlumacz mi jeszcze dlaczego na Bemowie GDDKiA zaproponowala dla S-7 budowe
                                tunelu a juz na Chomiczówce nie? moze z tym tunelem to po prostu jedna wielka
                                popylina, teraz mówią o tunelu a potem zrobią wykop...jesli zrobią
                                • vampi_r Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 08.01.06, 19:31
                                  adamb7 napisał:

> a wytlumacz mi jeszcze dlaczego na Bemowie GDDKiA zaproponowala dla S-7 budowe
                                  > tunelu a juz na Chomiczówce nie? moze z tym tunelem to po prostu jedna wielka
                                  > popylina, teraz mówią o tunelu a potem zrobią wykop...jesli zrobią

Bo na Chomiczówce będzie połaczenie z TMP.
                                  Proste?
                                  • adamb7 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 08.01.06, 23:04
                                    hahaha, no i kto tu szerzy dezinformacje
                                    przeciez juz wiadomo ze na Chomiczówce nie bedzie połaczenia S-7 z TMP
                                    moze nie znasz tego pisama to sie zapoznaj:
                                    www.chomiczowka.org/download/TMP_decyzja-odsuniecie.pdf
                                    a na stronie GDDKiA oddzial Warszwa, jest podstrona poswiecona S-7 i tez jest
                                    na niej zaznaczone gdzie bedą wezly
                                    www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_warszawa/warszawski_wezel_drogowy/program_przebudowy_warszawskiego_wezla_drogowego//index.php
                                    radze ci sledzic na bierzaco informacje bo chyba jestes jeszcze mentalnie w
                                    zeszlym roku
                                    • Gość: płyń z wisłą! Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! IP: 83.238.100.* 09.01.06, 12:39
                                      adamb7, chyba nie wiesz co mowisz, ta trasa nie ma decyzji lokalizacyjnej i nie będzie miała do 2007, więc co tu niby "wiadomo" ???
                                      Kogo ty chcesz oszukać ?
                                      • adamb7 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 09.01.06, 15:41
                                        nastepny oszolom...przeczytaj sobie te pisma, to nie są nasze pisma ale decyzje
                                        wladz Warszawy i urzedników GDDKiA wiec zanim cos tu napiszesz najpierw
                                        zapoznaj sie z nimi ;)
                                        • h108 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 09.01.06, 17:12
                                          Brak węzłów na Chomiczówce dal trasy S7 w wariancie 2 jest faktem i jest zgodne z opisem
                                          zamieszczonym pod linkiem przez Adamab:

"Powiązania z drogami publicznymi (dla wybranego w oparciu o dotychczasowe,
                                          zatwierdzone opracowania studialne) :
                                          - węzeł KIEŁPIN ? z istniejącą drogą krajową nr 7 Gdańsk-Warszawa-Kraków,
                                          planowaną do dostosowania do parametrów drogi ekspresowej
                                          - węzeł MOST PÓŁNOCNY ? z projektowaną Trasą Mostu Północnego (nowy
                                          przebieg drogi krajowej nr 61 Warszawa-Augustów)
                                          - węzeł GENERAŁA MACZKA ? z drogą powiatową
                                          - węzeł TRASA AK ? z projektowaną drogą ekspresową S-8
                                          Pozostałe drogi przecinające drogę ekspresową zaprojektowane zostaną jako
                                          dwupoziomowe skrzyżowania bez możliwości zjazdu na drogę ekspresową. Ich lokalizacja i ilość będą
                                          uściślone w kolejnych etapach prac przygotowawczych"

Wszelkie stwierdzenia mijające się z faktami uważam za próbę celowej dezinformacji.
                                          • tarantula01 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 09.01.06, 17:44
                                            h108 napisała:

> Ze strony GDDKiA:
                                            > "Powiązania z drogami publicznymi (dla wybranego w oparciu o dotychczasowe,
                                            > zatwierdzone opracowania studialne):
                                            > - węzeł KIEŁPIN ? z istniejącą drogą krajową nr 7 Gdańsk-Warszawa-Kraków,
                                            > planowaną do dostosowania do parametrów drogi ekspresowej
                                            > - węzeł MOST PÓŁNOCNY ? z projektowaną Trasą Mostu Północnego (nowy
                                            > przebieg drogi krajowej nr 61 Warszawa-Augustów)
                                            > - węzeł GENERAŁA MACZKA ? z drogą powiatową
                                            > - węzeł TRASA AK ? z projektowaną drogą ekspresową S-8

> Pozostałe drogi przecinające drogę ekspresową zaprojektowane zostaną jako
                                            > dwupoziomowe skrzyżowania bez możliwości zjazdu na drogę ekspresową. Ich
                                            > lokalizacja i ilość będą uściślone w kolejnych etapach prac przygotowawczych"

Ten zapis nie oznacza, że TMP w oryginalnym przebiegu nie powstanie (bez
                                            mozliwości zjazdu na S7 - duży błąd), pomimo pisma, które powyżej jest tu
                                            prezentowane. TMP nie powinna skończyć się bowiem na S7.
                                          • Gość: hahaha! Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! IP: 83.238.100.* 09.01.06, 17:51
                                            A co czyżby S7 miała już decyzję lokalizacyjną ? nie ma jej !
                                            Z tego co siskom pisze, to dopiero będzie szykowany raport środowiskowy.
                                            • adamb7 Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 09.01.06, 18:02
                                              mam nadzieje ze mimo wszytsko uda sie połaczyc TMP i S-7 w wariant 3 dla S-7 i
                                              to bedzie najlepsze rozwiazanie dla tysiecy mieszkancow Bemowa i Chomiczowki :)
                                              zresztą wiemy doskonale ze wojsko nie odpusci lotniska a sprawy bezpieczenstwa
                                              sa teraz bardzo "nosne" szczegolnie dla tej ekipy ktora jest przy wladzy...
                                            • vampi_r Re: musimy pamietac ze S-7 to fragment Trasy NS ! 09.01.06, 18:03
                                              S7 nie ma decyzji lokalizacyjnej.
                                              Dopiero wybrane zostało biuro projektowe, które ma opracowac ocenę
                                              wielokryterialną.
                                              Wszystkie pisma (np. V-ce prezydenta Warszawy) są tylko opinią, i w dodatku
                                              opinią laika.
                                              GDDKiA może tą opinie przyjac i rozpatrzyć lub nie.
                                              Tak się dzieje w przypadku władz Łomianek i wariantu nadwiślanego przebiegu S7.
                                              GDDKiA wzięła ten wariant do rozpatrzenia.
                                              Ktos mniej zorientowany (jak np. adamb7) mógłby to odczytac jak informację, że
                                              S7 poleci na pewno wzdłuż wału wiślanego.

Ewentualna rezygnacja z węzła TMP z S7 w pierwotnej wersji byłaby dużym błędem.
                                              Ale od czego są konsultacje społeczne i możliwośc składania propozycji i
                                              poprawek.
                                              Nawet gdyby jakims cudem DHV nie brało pod uwagę pierwotnego wezła S7 z TMP, to
                                              SISKOM zapene złoży taki wniosek na konsultacjach. Jesteśmy przy tym
                                              jednocześnie w stanie wykazać, że będzie to rozwiązanie lepsze.

TMP nie będzie oczywiście konczyć się na węźle z S7, ale biec dalej, do
                                              Nowolazurowej. I to jest pewne i wynika chociażby z pisma pana Urbańskiego (w
                                              te