Gość: adam Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: *.pila.vectranet.pl 12.12.09, 12:36 Ja w te cale adhd nie wierze. Kiedys chodzilem do szkoly i adhda nie bylo. A jak sie uczen tak zachowywal jak tu w tym artykule. To wychowawca wzywal ojca czy matke mowil co dzieciak wyrabia. Dzieciak w domu dostawal lanie i byl spokoj. Sprawa zalatwiona. Nikt nie myslal by takiego dzieciakowi przypisywac adhd. Adhd maja rozpuszczone dzieciaki ktore w domu robia co chca, pozniej robia to w szkole. Rodzice takich dzieciakow wymyslaja adhd by bronic swoje paskudne dzieciaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 12:42 U mojego synka stwierdzono ADHD, ale ja mam watpliwości co do słuszności tej diagnozy. Moj mały uwielbia inne dzieci i nie zdarzaja mu sie w stosunku do nich zachowania agresywne. Ale tak czytajac ten artykul zastnawiam sie czy ta opinia na temat mojego dziecka nie spowoduje jego wyalienowanie :(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belferka dzieci są czasem mądrzejsze.. IP: *.master.pl 12.12.09, 13:28 .. niż nam się wydaje. jesli twoje dziecko ma adhd polegające np na niemoznosci skoncentrowania się, na wybuchach emocji lub kręceniu - dzieci zwykle to latwiej akceptują, niz dorosli. same troszkę takie jeszcze są, wiec.. :)) .. latwo im to zrozumieć. natomiast nikt - ani maly, ani duży - nie lubi ludzi bluzgających i bijących. i tyle. a poza tym dzieci nie czytają gazety .. na szczescie :)))) pozdrawiam i zyczę wytrwalości :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LSD dawniej ADHD skutecznie leczył pas na gołą dupę IP: *.chello.pl 12.12.09, 12:44 sam nie byłem aniołkiem, nudziło mi się na lekcjach i cięzko m się było skupić, tłukłem się z kolegami na każdej przerwie, zmieniałem podstawówkę 4 razy ale nigdy nie biłem kolegów bez powodu i nie rzucałem na nich z nożyczkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wracz ADHD leczy się pasem, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 12:44 to jedyna skuteczna terapia. Kiedyś nie było ADHD, widać leczono je skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Rozwiiżanie proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 12:53 Wszystkich adhd'owców do jednej klasy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Rozwiiżanie proste IP: *.xdsl.centertel.pl 12.12.09, 13:29 Brawo... i dać im nożyczki i nasłac na siebie nawzajem hahaha :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belferka klasy reedukacyjne, ot co !!!! IP: *.master.pl 12.12.09, 13:19 prawda jest taka - to dziecko ma problemy, to fakt, ale jako matka doskonale rozumiem tych pozostałych rodzicow i ich popieram!! prawda jestr taka, że nawet podwójne dyplomoeanie nie spowoduje, że nauczycielka poradzi sobie z takim bachorem i jednocześnie nauczy wszystkiego co potrzeba resztę klasy:/ a z doświadczenia wiem, ze takie dzieci sa cholernie zaborcze. czesto np. sa gotowe skrzywdzic dziecko, ktoremu pani cos tlumaczyła przez pięć minut z zazdrości, ze cala uwaga nie jest skupiona na nim. dlatego w takich klasach niezbędni są pedagodzy wspomagający. nie od dzis wiadomo, że najlepiej leczyc podobne podobnym. dzieci z adhd powinny się znajdowac w małych klasach, w skład których wchodfzilyby dzieci z tym samym zaburzeniem. Dlaczego ? bo mogłyby zaobserwowac, jak wygląda ich wlasne zachowanie z boku. Oczywiscie- byłby to okres stracony dla ich edukacji, ale za to cenny wychowawczo. Po osiągnięciu pewnego stopnia dojrzałości przez takie dziecko, w sytuacji, kiedy trening zachowń akceptowanych przez społeczenstwo przynioslby dobre efekty, mogłyby wrócic do "normalnej" lklasy. Myśle też, że dobrze by zrobiło to rodzicom dzieci z ADHD. zwykle to oni sluchają, ze ich dzieci pobiły kogos i czesto ... mowią.. no ale przeciez ja się staram ... i na tym koniec. Ciekawe, co zaczęliby mowic rodzice Piotrka z artykulu, gdyby to ich syn wrocil ze szkoly z wybitym zębem lub rozwaloną głową ? ... jak by zareagowali ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1304skov znak naszych czasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 13:23 Z tego co czytam, ADHD zakłada impulsywność (=niemożność powstrzymania się przed działaniem, ruchem), ale nie agresję. www.adhd.info.pl/index.php?page=zrozumiec/nadpobudliwosc.php Oznaczałoby to, że agresja chłopca wobec otoczenia to nie jest przejaw ADHD ale raczej wynik zaniedbań wychowawczych rodziców. Wszyscy chcemy dla naszych dzieci, żeby wychowywały się w bezpiecznym środowisku wolnym od przemocy. Gdyby chłopiec miał deficyt uwagi, problem z koncentracją na lekcji, nie potrafiłby "usiedzieć" w miejscu etc. (czyli to co jest istotą ADHD) - należałoby go otoczyć zwiększoną opieką w tej klasie. Byłoby to podejście pro-pedagogiczne i nie przekraczałoby możliwości jednego nauczyciela i jednego psychologa. Skoro jednak chłopiec prezentuje zachowania agresywne, krzywdzi inne dzieci i stanowi zagrożenie dla ich zdrowia a może i życia - w pełni popieram starania rodziców, aby go ze szkoły usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
pazdziernik2009 Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... 12.12.09, 13:24 Krótko: Nie istnieje taka choroba jak ADHD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie w IP: 85.222.87.* 12.12.09, 14:51 krótko: idiota i nieuk z ciebie. ADHD jest stosunkowo często występującym zaburzeniem. przyczyny są biologiczne - leczy się to lekami. skuteczności terapii farmakologicznej to ponad 80%. łatwo możesz to sprawdzic pytając psychiatrę. (dowolnego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahaha A ja proponuję lobotomię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 15:04 j/w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: A ja proponuję lobotomię IP: 85.222.87.* 12.12.09, 15:15 już tego nie robią. możesz spać spokojnie, zresztą pisanie bzdur na forach to nie jest sprawa dla psychiatry. ale nasieniowody mogliby ci podwiązac inaczej bedziesz płodził kolejnych takich jak ty idiotów. geny plus społeczne dziedziczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hahahaha Re: A ja proponuję lobotomię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 15:47 Lepiej dla świata by było, aby to tobie podwiązali. Świat z całą pewnością odetchnąłby z ulgą, gdyby taki idiota jak ty nie wydał na świat kolejnych sobie podobnych. Co do mojego potencjału intelektualnego, możesz przygłupie o takim co najwyżej pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: A ja proponuję lobotomię IP: *.chello.pl 12.12.09, 16:06 > Lepiej dla świata by było, aby to tobie podwiązali. Świat z całą pewnością odet > chnąłby z ulgą, gdyby taki idiota jak ty nie wydał na świat kolejnych sobie pod > obnych. Co do mojego potencjału intelektualnego, możesz przygłupie o takim co n > ajwyżej pomarzyć. Hmm, szkoda że ten potencjał pozostanie na zawsze w sferze... potencjału Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hahahaha Re: A ja proponuję lobotomię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 16:16 Mój potencjał, jest potencjałem twórczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: A ja proponuję lobotomię IP: 85.222.87.* 12.12.09, 16:20 artykuł jest o poważnych problemach a ty figlarnie proponujesz lobotomie. no to potraktowałem cię jak głupka. dziwisz się? nie rozumiesz tego? no to chyba nie jesteś taki mądry za jakiego chciałbyś uchodzić. ale miło że poczułeś sie urażony, to chciałem uzyskać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hahahaha Re: A ja proponuję lobotomię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 16:42 Problem zasygnalizowany w artykule jest o tyle problemem, o ile jego rozwiązaniem jest lobotomia. Nie uwierzę, że 7 latek nie jest świadomy tego co robi, ADHD to zwykła zasłona dymna nieporadności wychowawczej jego rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: A ja proponuję lobotomię IP: 85.222.87.* 12.12.09, 18:35 czy 1. widziałes kiedyś dzieci z adhd 2. miałeś kontakt z psychiatrą dziecięcym / psychologiem /pedagogiem? 3. zadałeś sobie choc odrobinę trudu żeby spojrzeć nawet do wiki albo na forum ludzi mających z adhd? spodziewam się że nie. no to co ja mam napisać? no śmieszny jesteś :-) nie masz pojęcia o czym piszesz. przypuszczam że nawet nie wiesz dokładnie co to jest lobotomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: A ja proponuję lobotomię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 19:56 a ja mysle"jj",ze Ty masz ADHD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: A ja proponuję lobotomię IP: 85.222.87.* 12.12.09, 20:43 oczywiście ze mam ADHD. syn tez. oprócz tego mam: żonę, dobra pracę, duże mieszkanie, samochód, osiągnięcia naukowe - publikacje w najlepszych pismach naukowych. powinienem oczywiście być skazany na odstrzał w dzieciństwie bo mam klopoty z koncentracją? dlatego pisze tak emocjonalnie bo mnie ten problem dotyka osobiscie. Przeczytajcie sobie ludzie ku... co to jest adhd i nie mówcie że to parawan dla chuliganów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: A ja proponuję lobotomię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 01:37 masz osiagniecia naukowe, duze mieszkanie,samochod/zapewne tez duzy/ i pewnikiem duzo czasu , w przeciwnym razie nie moglbys siedziec dwadziescia cztery godziny i znecac sie nad klawiatura. Kiedy Ty znajdujesz czas na publikacje w tych najlepszych pismach naukowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: A ja proponuję lobotomię IP: 85.222.87.* 13.12.09, 12:02 nie musisz wierzyć, ale to prawda. czasu nie mam dużo, dlatego siedze po nocach. na tym forum to tak przy okazji - generalnie się nie udzielam ale jak słysze brednie które ludzie wypisują na temat adhd i dysleksji to mnie szlag trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: A ja proponuję lobotomię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 12:12 no wiesz nie bede sie wypowiadal na temat ADHD bo mnie ani moich bliskich to nie dosiegnelo,ale kazdy ma prawo do wlasnych opini.Tak samo jak Ciebie szlag trafia,moze i trafic innych jak czytaja Twoje wypowiedzi.Jedno tylko wiem,ze czesto rodzice wlasna nieudolnosc wychowawcza lub wlasne lenistwo usprawiedliwiaja ADHD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: A ja proponuję lobotomię IP: 85.222.87.* 13.12.09, 12:40 tak mnie dotknęło osobiście. i dotyka cały czas. etykietka ADHD wcale nie jest korzystna. spróbuj wysłać dzieciaka do jakiejkolwiek szkoły jak ma diagnozę ADHD. nikt nawet nie będzie słuchał na czym polegają jego problemy, od razu cie spławią. nawet społeczne szkoły bedą miały watpliwości czy robic sobie kłopot. przyjmie cię tylko rejonowe gimnazjum moloch w złej dzielnicy w której mieszkasz (bo muszą). jak jakiś klasowy psychol będzie dzieciaka prowokował do bójki to oczywiście twój dzieciak winny (ADHD). większość nauczycieli uważna ze ADHD wiąże się z upośledzeniem i szczerze dziwią się jak im powiesz że to nie tak. dzień z dzieciakiem z ADHD juz opisałem koledze stańczykowi - nie chciał czytac, po prostu ludzie nie zdają sobie sprawy jak cięzko jest zajmować sie dzieckiem z ADHD i jak trudno jest je wychować do czasu kiedy wreszcie samo sobie bedzei radzić. Stereotyp dziecka z adhd jest dokładnie taki jak w artykule a to są przecież pojedyncze przypadki tylko bardzo medialne. na tej zasadzie chory psychicznie funkcjonuje w zbiorowej wyobraźni jako facet biegający z siekierą. w związku z tym człowiek mający nieszczęście posiadać depresję albo nerwicę ma kłopoty ze znalezieniem pracy.... dużo korzystniejsza i naprawdę nadużywana jest etykieta dysleksji. w warszawie pisałem to już w tym roku 20% gimnazjalistów zdających egzamin miało zdiagnozowaną dysleksje. to oczywiście bzdury, nie ma takiego odsetka dyslektyków w populacji. ale zauważ że prawdziwi dyslektycy tez istnieją bo ci pseudo dyslektycy robią im gębe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc głównym problemem jest agresja tutaj IP: *.chello.pl 13.12.09, 13:37 a nie ADHD co chyba jest napisane w artykule (zresztą nie ma pewności, że to adhd, papiery można załatwić, a jak jest dziecko chore można leczyć), drogi jj, jak ktoś tu napisał, ADHD nie jest licencją na znęcanie się nad dziećmi, nie ma znaczenie, czy ktoś ma adhd czy nie, jak jest agresywny, to jest "katem", ofiarami są pozostałe dzieci, ale o nich się nie mówi, bo co nie mają praw? bo niektórzy rodzice broniąc zamiast wychowując swoje dzieci de facto atakują normalne dzieci i szkodzą tym, którzy mają prawdziwe problemy i pracują z dziećmi? pisałeś też, że większość na forum nie wie co to adhd, i odsyłasz do forów o adhd, one nie są wcale obiektywne (tworzone, przez osoby, które maja interes w tym aby usprawiedliwiać dzieci z ADHD), wystarczy poczytać trochę i jasno widać, że opisana agresja, zastraszanie czy wyzywanie dzieci nie jest wynikiem adhd, choć jeśli dziecka faktycznie je ma, to dwóch zdań trudniej je wychować, i na koniec, jak to dziecko ma takie problemy, a w klasie są inne dzieci sprawiające problemy i jest blisko 30 osób to nikt mu nie pomoże i wyrośnie na chuligana, dla tego dziecka będzie lepiej w małej klasie, dla pozostałych też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: głównym problemem jest agresja tutaj IP: 85.222.87.* 13.12.09, 14:01 tak, problemem jest agresja. fora o ADHD są oczywiście pisane z punktu widzenia rodziców ale bez problemu znajdziesz obiektywne źródła . tym zajmuje się medycyna, konkretnie psychiatria. ale widzisz efektem tego artykulu i ogólnej niewiedzy jest zwalanie tego na etykietkę ADHD. skutek tego dzieci mające adhd maja (przepraszam) z definicji przesrane kiedy tylko informacja o tym trafi do szkolengo psychologa. Ja jestem przekonany ze gdyby dziecko brało leki a klasa wiedziała jakiego rodzaju ma problemy i jak z nim postępować to agresji by nie było. skuteczność terapii farmakologicznej jest większa niż 80% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie w IP: *.chello.pl 12.12.09, 16:08 To może nie istnieje też taka choroba jak homoseksualizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIZZO Wpie...lić gnojkowi w kiblu i od razu spokój bedzi IP: *.xdsl.centertel.pl 12.12.09, 13:28 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: *.ptr.magnet.ie 12.12.09, 13:41 blog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 13:41 Najbardziej dzieciom z ADHD szkodzą... ich niedouczeni obrońcy. Artykuł jest kompletnie idiotyczny, większość głosów występujących w obronie "chłopca z ADHD" - również. ADHS jest rodzajem nadpobudliwości: dziecko nie może się skupić długo na jednej czynności, wytrzymać w jednej pozycji, być w jednym miejscu. Ale to nie choroba psychiczna uniemożliwiająca funkcjonowanie w szkole. Agresja, walenie kolegami o kaloryfer i wymuszanie nożyczkami posłuchu to nie są objawy ADHD!!!! Poprawni politycznie (acz niedouczeni) obrońcy "biedactw a ADHD" nie rozumieją chyba, że podciągając takie zachowania pod ADHD i automatycznie rozgrzeszając, bo "biedactwo chore jest" robią tym dzieciom krzywdę - jeszcze kilka takich artykułów i kilkaset tak idiotycznych wypowiedzi na forach i już żadna szkoła nie będzie chciała przyjmować dzieci z ADHD, bo każdy dyrektor, nauczyciel i rodzic będzie przekonany, że to zagrożenie (także fizyczne) dla "normalnych" dzieci. Jeżeli dziecko biega z nożyczkami i grożąc, że kogoś pokroi wymusza co chce, to nie jest to wina ADHD, ale rodziców i wychowawców. Dzieci z ADHD są najczęściej bardzo inteligentne i kiedy zauważą, że z powodu "etykietki" ADHD wolno im więcej, to brutalnie to wykorzystują - ale pojawienie się takich zachowań, to wina dorosłych. Mój syn chodził do klasy z dzieckiem z ADHD - kiedy przeniósł się z innej szkoły był taki sam jak bohater tego tekstu, kiedy zrozumiał, że w tej szkole nie będzie miał z powodu ADHD taryfy ulgowej jeżeli idzie o zachowania agresywne (bo pewne przywileje miał, mógł np. co piętnaście minut wstać w czasie lekcji i wykonać kilka ćwiczeń rozluźniających, był pytany tylko na początku lekcji, kiedy miał dobrą koncentrację... Ale kiedy kogoś uderzył był karany jak wszyscy inni (na początku jego matka protestowała, że biedactwo "chore", ale szkoła postawiła jej ultimatum - albo zacznie z dzieckiem i ze sobą chodzić na terapie, albo go wywalą i... w ciągu pół roku problem zniknął). Zdarzało się czasem, że ten chłopiec uderzył kogoś np. nadmiernie gestykulując, ale skończyła się celowa i ukierunkowana agresja, która nigdy nie była wynikiem ADHD, ale bezradności dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Verushka43 Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 13:46 Jeśli dzieciak nie jest leczony i do tego dochodzą błędy wychowawcze, to nikt nie ma obowiązku godzić się na jego obecność w szkole. Poprawność poprawnością, ale dobro i bezpieczeństwo pozostałych dzieci najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Verushka43 Re: Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 13:48 Jeśli dzieciak nie jest leczony i do tego dochodzą błędy wychowawcze, to nikt nie ma obowiązku godzić się na jego obecność w szkole. Poprawność poprawnością, ale dobro i bezpieczeństwo pozostałych dzieci najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
smith-wesson A może powinien siedzieć w klasie a kajdankach? 12.12.09, 13:50 Wilk syty i owca cała. No bo nie rozumiem czemu przez 1 dziecko niedostosowane 30 pozostałych ma mieć piekło zamiast szkoły??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gebels Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: *.chello.pl 12.12.09, 13:52 pamiętam że w podstawówce na takie dzieciaki była metoda typu wytarganie za uchu brutalnie albo linijką po łapach.Od razu taki delikwent był wyleczony :).Ale dziśaj to strach bo dziecaki mają wiecej praw.I będzie jak w Szwecji bachor poskarży się pracownikowi socjalnemu i zabiorą dziecaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie w IP: *.sta.asta-net.com.pl 12.12.09, 13:58 bo to nie ADHD tylko rozpuszczony bachor, ktorego rodzicom nie chcialo sie wychowywać i wydaje mu sie ze jemu wszystko wolno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlotabeczka Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: 92.251.246.* 12.12.09, 14:06 Dla mnie interesujace jest co by powiedzieli nauczyciele, uczacy tego chlopca, bo wywiad zrobiono tylko z pania pedagog i dyrektor. Ja uczyłam w przedszkolu chlopca z nierozpoznanym ADHD i skonczylo sie na tym, ze zrezygnowalam z pracy (podobnie jak kilka innych kolezanek przede mna). Codziennie chlopiec bil, drapal, kopal i nauczycieli i inne dzieci. Rodzice sie skarzyli, my (nauczyciele) skladalismy raporty. Rodzice chorego chlopca sami nie wiedzieli co robic, ale wina stala czesciowo po ich stronie, bo obchodzili sie z synem jak z jajkiem i nie chcieli slyszec o psychologu. Dyrekcja przedszkola poczatkowo reagowala, przysylajac pomoc do klasy, ale po jakims czasie po prosyu ignorowala cala sytuacje. W koncu przydzielono chlopcu indywidualnego nauczyciela, ale skonczylo sie na tym, ze drugi opiekun zostawal sam z 15 dzieci w wieku 3-4 lat. Dziecko z ADHD jest duzym obciazeniem dla wszyskich i jendo moge powiedziec na pewno- trzeba sie nim zajac indywidualnie a dopiero pozniej probowac integrowac z innymi dziecmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie w IP: 85.222.87.* 12.12.09, 14:56 przy takich problemach z zachowaniem dziecko powinno brac leki. i tyle. w większości przypadków rozwiązuje to sprawę. concerta jest teraz refundowana. leki + psychiatra + psycholog + własciwa opieka rodziców i nauczycieli i powinno byc lepiej. nie mówię że to łatwe i tanie ale tak powinno się zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
miku4 Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... 12.12.09, 14:11 Brawo dla szkoły za odwage! ADHD wcale nie charakteryzuje agresywna postawa. ADHD to brak uwagi i hiperkinetycznosc. Nie zapominajmy, ze to jest dziecko, ktore nie potrafi wyrazic swoich flustracji w sposob werbalny i pokazuje to w czynach. Przyczyna najczesciej tkwi w domu, natomista Asperger i ADHD winne sa geny ( lamiace sie chromosomy). Szokuja mnie wypowiedzi na forum. Daja dowod braku zrozumienia wsrod ludzi dla choroby. Sama mama synka z ASS, ktory byl dwa razy wyrzucony ze szkoly. Przeszlismy koszmar. Dziecko nie wpuszczano do klasy ze wzgledow bezpieczeństwa i z tych samych wzgledow siedzial sam gdzies w sekretaracie. Nauczyciele bili go i karali, bo nie potrafili nad nim zapanowac. Dziecko bylo maltretowane. Wysłano nas do szkoly specjlanej. Gdy zobaczylam dzieci w tej szkole wszystkie z jakimis dziwnymi twarzami i skulone, zastraszone wszystkie stojące w kącie- powiedziałam NIGDY!. Moj synek jest bardzo inteligentny. Ma wysokie IQ, ale nie potrafił funkcjonowac w 2 szkolach. Teraz chodzi do szkoly Steinera i ! jak reka odjal. Dziecko jest szczesliwe, odprezone. I ja tez. Nauczyciele nie narzekaja na niego. W szkole nic sie nie dzieje tj. nie dochodzi do aktow agresji. Wszystko zalezy od kultury szkoly i rodzicow. Z rodzicami mamy teraz baaaardzo dobry kontakt, podczas gdy w poprzednich rodzice wlasnie napierali na to, zeby mojego synka wykluczyc z klasy. Poł Belgii ( bo rzecz dzieje sie we Flandrii) postawilam na nogi- profesorow, ministrow, lekarzy, adwokatow, pedagogow, psychiatrow itd., ale oplacalo sie. Zyjemy w nowych czasach, w niustannym ruchu. Ewaluujemy. Nasze dzieci maja nowe schorzenia nam nieznane. Nie mozemy stosowac wobec nich tych samych sredniowiewcznych metod- czyli karania, a nawet jak jedne z forumowiczow napisał: 'spuscic i w pier,,, i po krzyku'. To mi przypomina film PREGI i potiwredza fakt,iz nasze spoleczenstwo jest jeszcze w duzej mierze patologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Typowa gadanina rodzica 12.12.09, 16:15 > Moj synek jest bardzo inteligentny. Ma wysokie IQ, Typowy rodzic, który uważa że jego dziecko to największe cudo na świecie tylko wszyscy inni dookoła tacy źli. > ale nie potrafił funkcjonowac w 2 szkolach. A czyja to wina? Tych dwóch szkół? Jeżeli wina otoczenia szkolnego to dlaczego inne dzieci tam sobie radziły bez problemów? Dlaczego rodzice dzieci z ADD koniecznie chcą udawać, że ich dzieci są normalne i nie wymagają specjalnych warunków do nauki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Uszatek nie ma czegoś takiego jak fLustracja IP: 77.236.0.* 12.12.09, 16:38 jest fRustracja. Byłeś u logopedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie w IP: *.acn.waw.pl 20.12.09, 08:56 Twoje dziecko to twój problem, każdy ma jakiś problem! i nie możesz obciążać swoim innych rodziców. To ty odpowiadasz za swoje dziecko i nie może ono innych atakować w szkole, błędy wychowawcze w domu ujawniają się w szkole. Jeśli dzieckonie jest w stanie zgodnie funkcjonować w szkole musi trafić do szkoły specejalnej albo domu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej-78 Re: Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie w IP: 94.75.88.* 15.03.10, 00:32 hej, znajomy mówił że jego dziewczynka - co prawda nie z autyzmem ale zespołem aspergera też miała problemy z dostaniem się do przedszkola, i często wylatywała. Częściowo załatwili to dietą - bezglutenową po któtrej dziewczynka była spokojniejsza - seoją drogą - tu jest namiar na na centrum które im pomogło Autyzm - terapia w warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OL Re: Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie w IP: 89.174.254.* 30.03.10, 21:43 Zastanów się o czym ty piszesz. Zachowanie takiego "gagatka", szczególnie w nauczaniu podstawowym zakłóca harmonię harmonię nauczania normalnych dzieci. Poza tym po co mają one obserwować takie negatywne wzorce zachowania jakie reprezentuje ADHD. Może raczej pomyśleć o stworzeniu szkół dla ADHD, gdzie nikogo nie szokowałoby takie, czy inne zachowanie, a ponieważ jest prawie normą dla ADHD więc nie ma wpływu na ich potencjalne chłonięcie wiedzy. A i tak 90% pracy powinni wykonać rodzice takiego ADHD, a nie szkoła, chyba, że specjalna Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie w 30.03.10, 23:10 kłopot w tym, że w takiej szkole dzieci by się pozabijały i nie miały absolutnie szans na normalne życie i funkcjonowanie w społeczeństwie. to by był zadatek na takie getto. sama szkoła dla ADHD-owców nic nie da, przecież po kilku godzinach dzieci ze szkoły wychodzą. trzeba po prostu to zrozumieć i im pomagać. nie naznaczać, nie piętnować. pomagać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: 80.48.4.* 12.12.09, 14:15 Rodzice powinni zgłosic zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa przez dyr. szkoły o narazenie dzieci na utrate zdrowia lub zycia. Jak ktos jest niebezpieczny dla otoczenia to trzeba go odizolowac lub musi miec stałego nadzorce. A nie tak ze leje kogo chce jak mu tylko przyjdzie ochota. A jak tak dalej miało by byc to w koncu ten delikwent trafi na swojego i dostanie po .... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klabaternik Bije i kopie, i pali konopie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 14:17 Za każdym razem w bardzo szczególny sposób doznaję wypowiedzi forumowiczów. Wypowiedzi zbudowanych na klasycznym "wydaje-mi-siźmie" i odpowiedzi na nie, zgodnie z zasadą "mój wydaje-mi-sizm jest lepszy niż twój i nie masz racji". Przechodząc do meritum sprawy. Osoby dotknięte ADHD można skutecznie "normalizować" farmakologicznie (Ritalin/Concerta), czy też ułatwiać im samokontrolę i umożliwić naukę po przez ćwiczenia kinezjologiczne. Mleko jest niezdrowe,a epidemia grypy to fejk! Odpowiedz Link Zgłoś
peppito Giertych wróć !!! 12.12.09, 14:18 Giertych by zrobił porządek z tymi chuliganami, ADHD i całą resztą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzPan Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: 85.222.87.* 12.12.09, 14:18 A to ci dopiero. Jeden łobuz terroryzuje klasę a klasa nie wie co ma robić. Rodzice i nauczyciele też nie wiedzą. Nikomu nie zależy. A zmutowani naukjowcy nazywają każdą kolejną dawno nazwaną dewiację i piszą prace doktorskie. Ech do czego to zmierza? Niedługo złodziej, bandyta czy morderca będzie miał zaświadczenie od lekarzai wszyscy będą obchodzić się z nim jak z jajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edredon Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: *.acn.waw.pl 12.12.09, 14:35 ADHD nie powoduje, że ktoś z nożyczkami poluje na innych. Ten chłopiec ma problemy nie wynikające bezpośrednio z ADHD, a najpewniej po prostu rodzice nie potrafią go wychowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonX Nawet ADHD rozumie taki sposób wychowania IP: *.wroclaw.mm.pl 12.12.09, 15:11 Wystarczy, aby ktoś mocniejszy porządnie skopał gościowi jaja, tak, żeby zabolało. Nawet ADHD rozumie taki sposób wychowania. Ale my wolimy głaskać po główce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.09, 15:13 Ciekawe jaka byłaby reakcja P. Dyrektor, gdyby mały bandyta rozbił głowę jej synowi lub wnukowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Bije i kopie innych uczniów - szkoła go nie wyr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 15:24 Nie odpuszczać, wzywać policję, donos do prokuratury, wytoczyć sprawę cywilną odszkodowanie. Teraz są nowe czasy i politycznie poprawne przygłupy przyklepały tą sprawę, więc dyskusja z dyrekcją mija się z celem. Nowa wojna, nowe czasy - trzeba walczyć nową bronią. Odpowiedz Link Zgłoś