Dodaj do ulubionych

Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem

IP: *.53-82-r.retail.telecomitalia.it 24.01.10, 18:15
Ale "sztuka"! Wziąć baranki z sexshopu i nazwać je Baranki Boże to
już trzeba mieć dużo złej woli. Szkoda, że nie zaryzykowała z
islamem. Wtedy możnaby powiedzieć, że miała jaja. A tak to żenada. I
jeszcze miasto to wywiesza.
Obserwuj wątek
    • Gość: os Re: Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem IP: *.chello.pl 24.01.10, 18:26
      W poprzednim artykule śmiali się, jak ktoś mógł pomyśleć, że to zwierzęce lalki
      z sex-shopu. Ktoś tam ważny z metra mówił, że jak ktoś ma takie skojarzenia, to
      tylko mu współczuje. I co się okazało, że baranki były z sex-shopu.

Rzeczywiście trochę żenada, że autorka dopatrzyła się w sex-shopie takich
      zabawek i postanowiła zrobić wielką sztukę.
    • Gość: ja_nie_moge Jaka "artystka" taka "sztuka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.10, 18:31
      Pani Julce wszystko się w głowie miesza, może za dużo imprez
      z "owieczkami"? Jak trzeba mieć mały rozumek, żeby dmuchane owieczki dla
      zoofili połączyć z nazwą "Baranki Boże"? Tania i płytka prowokacja, ale
      jak się nie ma talentu, to się wali w kościół, wiadomo, to zawsze
      działa...
      • Gość: Lolitessa Re: Jaka "artystka" taka "sztuka" IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.10, 18:40
        Gdyby się Kościół tak nie nadymał, nie napinał, nie obnosił i nie pysznił, to by
        nie działało. Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.
        • Gość: ja_nie_moge Re: Jaka "artystka" taka "sztuka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.10, 19:02
          A gdyby głupota mogła latać, to byłabyś jako ta gołębica, albo inny
          baranek :)
        • dorsai68 Autorka się też napięła 24.01.10, 19:46
          i teraz smród jest i ktoś będzie musiał posprzątać.
          Pewnie nie autorka, a szkoda.
    • Gość: Konkret Bardzo ładnie wykonana grafika IP: 94.254.233.* 24.01.10, 18:55
      Mówię oczywiście o muralu, a nie o bazgrole jakiegoś katola.
      • Gość: mot oh jakiś Ty postępowy, potrafisz docenić sztukę, IP: 77.255.107.* 24.01.10, 20:32
        brawo, czapki z głów! a reakcjonistę, tego wstecznika, który pomazał
        postępowe i odważne dzieło należy zesłać do obozu reedukacyjnego, niech
        nauczy się otwartości i tolerancji. I TOLERANCJI! TOLERANCJA PRZEDE
        WSZYSTKIM!
        • Gość: Konkret Nie sil się na ironię, bo wyglądasz jak IP: 94.254.233.* 24.01.10, 21:01
          hipopotam próbujący tańczyć "Jezioro łabędzie". A o tolerancji, tak jak i o
          sztuce - nie masz cienia zarysu zielonego pojęcia.
          • Gość: mecenas_sztuki nie sil się na sarkazm i uszczypliwe porównania IP: 77.255.107.* 24.01.10, 21:24
            bo daleko ci do finezji doktora Hausa i wypadasz blado. a na sztuce i
            tolerancji znam się jak mało kto.
            • ritzy Nie przechwalaj sie 24.01.10, 21:31
              Sa tu od Ciebie lepsi. Ja, na przyklad, mam dyplom z Wyzszej Szkoły
              Psychospołecznej Tolerantyzmu i Postempactwa.
    • Gość: MT Brawo! IP: *.elartnet.pl 24.01.10, 19:07
      Widać nie dorośli ciemni, zacofani, zakatoliczeni Polacy do takiej
      wyrafinowanej Sztuki przez duże "S". Może w takim razie niech
      Artystka zabierze swoje dzieła i talent i poszuka sobie innej,
      godniejszej publiczności? Nie będę pisał gdzie, żeby nie być
      posądzonym o wiadomo-co.
      Wierząca (ciekawe w co lub komu?), z - było nie było - wyższym
      wykztałceniem... Dobrze ta pani wie, co robi.
    • dorsai68 Wic w tym by prowokować. 24.01.10, 19:28
      Więc dlaczego teraz zdziwienie i oburzenie, że prowokacja się powiodła?
      Wszak artystka namalowała idylliczny widoczek Warszawy, dodała dmuchane baranki, a na koniec tytuł. I tak na prawdę to tytuł, a nie praca prowokuje. Wszak gdyby nie tytuł, to byłby to byłby to tylko infantylny obrazek.

Artystyczna prowokacja? To ja już wolę "Pana Gumę".
      • robert.sankowski Re: Wic w tym by prowokować. 24.01.10, 22:39
        Rzecz w tym że po pierwsze artystka - jeśli uważasz że to nie artystka, namaluj
        podobny widoczek - wykonała pewną pracę, po drugie - że zapewne całe to
        działanie zostało wykonane za pieniądze z budżetu metra, a więc w pewnym sensie
        moje i twoje (oczywiście nie musisz mieć ochoty ze swojej kieszeni sponsorować
        akurat takiej sztuki, ale to temat na zupełnie inną dyskusję). Ergo - nawet
        jeśli bym nie uważał tego murala za dzieło sztuki, jego zniszczenie wkurzałoby
        mnie co najmniej tak samo jak na przykład jakiś matoł sprejujący po odnowionej
        co dopiero elewacji kamienicy. Nadal uważasz że nie ma sprawy?
        • dorsai68 Re: Wic w tym by prowokować. 24.01.10, 23:19
          Krzeszesz iskry bo chcesz dymu, czy to taki internetowy nawyk? Gdybym nie uważał jej za artystkę, napisałbym "artystka", co byłoby wszak jednoznaczne. Nie mogę jednak napisać "artystka", bo pani Curyło dyplom ASP posiada, więc byłby to afront wobec uczelni.

Skoro już wyjaśnienia są za nami, to teraz zwróć uwagę, ze słowem nie zająknąłem się o napisie sprajem, który pojawił się na obrazie pani Curyło. Przedstawiłem jedynie fazy, które moim zdaniem, doprowadziły do owego "głosu krytyki" i moją prywatną opinię na temat muralu.
          Zabraniasz mi mieć własne zdanie?
          Czy też może mam zamilknąć, bo jak 90% społeczeństwa, nie mam dyplomu ASP i "widoczku" namalować nie umiem?

Jedno tylko mnie ciekawi - skąd przekonanie, że nie urwałbym łba wandalowi, a raczej na wódkę zaprosił? Czyżby prywatne doświadczenia z wandalami?
        • dorsai68 Tak z innej beczki, 25.01.10, 10:22
          Całe to zamieszanie z uralem skłoniło mnie do obejrzenia prac pani Curyło, na jej stronie www.

Przewijają się przez nie chrześcijańscy święci, dmuchane zabawki, waginy i penisy.
          Symptomatyczne skojarzenia ma autorka. Ciekaw jestem, co na temat jej twórczości powiedziałby psychiatra?
          • Gość: spacemarine popłakałem się ze śmiechu oglądając to IP: *.aster.pl 25.01.10, 12:01
            To sztuka przez duże SZ!
            • Gość: Te Re: popłakałem się ze śmiechu oglądając to IP: *.chello.pl 25.01.10, 13:01
              A ja się zastanawiałem, czy może nie zadzwonić i już do tej pani nie wysłać
              jakiejś karetki psychiatrycznej =)
              Jak się patrzy na jej wypociny, to te baranki faktycznie nie są takie złe na tle
              reszty... Może tą kobietę w młodości zamknęli w kościele na zbyt długo i
              podawali w jedzeniu viagrę. To by wiele tłumaczyło...
    • gzeju Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem 24.01.10, 19:50

Dla mnie również ze sztuką wiele wspólnego to nie ma.

A w ogóle to jeśli ktoś może bez pozwoleń nabazgrać takie coś:

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7478215,Duzy_odzew_na_akcje__Tesknie_za_toba__Zydzie__.html

, to ktoś inny może napisać "chłam nie sztuka".

Prawda?
    • Gość: mały Izestresowany Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem IP: *.4web.pl 24.01.10, 20:15
      przed południem artykuł miał delikatnie mówiąc inną treść. Szkoda, że w
      artykule ani w komentarzach nie ma słowa o przeprosinach dla czytelników za
      ten bałagan i nie poszanowanie słowa. To wszystko co można w tej sprawie
      skomentować!
    • Gość: kos teraz kolej na mural: "Tęsknię za tobą, żydu" IP: 77.255.107.* 24.01.10, 20:27
    • Gość: postępowiec teraz kolej na mural: "Tęsknię za tobą, żydu". IP: 77.255.107.* 24.01.10, 20:38
      • Gość: fan_krytyki_polity no tak, teraz jak napisałem po raz drugi to się po IP: 77.255.107.* 24.01.10, 20:41
        pojawił i ten zaginiony post. a niech was szlag trafi. raz się pojawia
        od razu, raz nie, i człowiek nie wie czy to przypadkiem moderator znowu
        nie uznał wypowiedzi za antysemicką czy jakąś tam. powinienem chyba
        lżyć kościół, papieża, katolicyzm.. wtedy wiedziałbym na pewno, że
        jeśli post się nie ukazał, to w wyniku problemów technicznych, a nie
        interwencji moderatora.
        • Gość: wjaz Re: no tak, teraz jak napisałem po raz drugi to s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 11:01
          Człowieku, lepiej daj sobie na luz, zamiast bić pianę i doszukiwać się spisku cenzorów i semitów. W takim tempie pikawa ci wysiądzie do czterdziestki.
          To nie jest Urząd Miejski - tu trzeba chwilkę poczekać.
    • Gość: franek kato taliby IP: *.home.aster.pl 24.01.10, 20:41
      co niektórzy Katolicy to idioci.zawsze znajdzie się jakis talib którego
      'uczucia religijne' zostaną urazone.ludzie niskiej wiary.
      • Gość: widz_szkła_kontakt a pojedź do Jerozolimy, udaj się na wzgórze świąty IP: 77.255.107.* 24.01.10, 20:53
        świątynne i spróbuj coś nabazgrać na Ścianie Płaczu, a zobaczysz jakich
        żydzi mają "talibów". nie rozumiem dlaczego niektórzy tak łatwo
        usprawiedliwiają zniewagi czynione wyznawcom innych religii. oho,
        obraził się - TALIB, KATOL, IDIOTA. mają do tego pełne prawo.
        • Gość: Konkret Pijany czy chory? IP: 94.254.233.* 24.01.10, 21:03
          Ściana metra to ściana świątyni? Pogięło?
          • Gość: wjaz Re: Pijany czy chory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 11:02
            Nie wiedziałeś?
            Najświętsze ze świętych miejsc katolicyzmu.
            Stąd oburzenie!
    • Gość: widz_szkła_kontakt Pijany IP: 77.255.107.* 24.01.10, 21:21
      nie porównałem ściany metra do ściany płaczu. porównałem hipotetyczne
      pomazanie (zbrukanie) owej ściany płaczu do stworzenia "dzieła sztuki",
      które wiąże motyw owcy z sex shopu z jednym z najświętszych symboli
      chrześcijaństwa, jakim jest Baranek Boży.
      • Gość: Konkret Istotnie, pijackie porównanie. n/t IP: 94.254.233.* 24.01.10, 21:51
    • Gość: LLL Re: Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem IP: 109.243.5.* 24.01.10, 21:54
      To jest właśnie cała "polska", małomiasteczkowa, zacofana, ciemna. Ciemnogród do
      kwadratu !! Co to komu przeszkadzało? Ciemnota mnie otacza.
      • wojtek1938 Re: Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem 24.01.10, 21:57
        Dokładnie. Wstyd mieszkać w takim kraju. Jeżeli znajdą tego pajaca to powinni
        zrobić mural z jego zdjęć i napisać Baranek.
        • janka2006 Re: Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem 24.01.10, 22:00
          To chyba jest metoda, powinno się takich baranów pokazywać Ludziom i napisać, że
          to właśnie on niszczy Warszawę.
          • Gość: ja no bo to chłam IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.10, 22:24
            no bo to chłam i tyle. Brakuje tylko różowych serduszek. Sztuka przez wielkie G.
    • ofiara_interwencji Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem 24.01.10, 22:52
      A więc doczekaliśmy się nowego socrealizmu opierającego się na cenzurze, bo widziałem, że poprzedni mój post już wykasowano. W skrócie powtarzam, zobaczymy czy teraz też zniknie. Czy kogoś oburzyło, że nową ofensywę ideologiczną lewicy kojarzę z tym co się działo w latach 50-tych? To chyba dość oczywiste skojarzenie. Wielka szkoda, że społeczeństwo tak mało i interesuje się kulturą i pozwala lewakom i antyklerykałom sięgać nawet po takie stanowiska jak dyrektor Muzeum Narodowego w Warszawie. Szkoda, że tylko Nasz Dziennik i Radio Maryja wydają się jeszcze interesować tą sferą.
    • Gość: DJM Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.10, 23:01
      Ja też mam wrażenie, że to chłam (widziałem tylko fotki). Swoją
      drogą po angielsku "mural" to chyba po polsku malowidło. Piszmy do
      choroby po polsku, albo jak już kto musi po angielsku, ale nie
      róbtażeż takiego językowego bajzlu!
    • Gość: baba potworny kicz... IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.10, 23:29
      a szkoda, bo jest wielu zdolnych artystow w tym miescie...
    • Gość: asademsen Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem IP: *.chello.pl 24.01.10, 23:36
      i prawdę napisał
    • Gość: Alexander Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 00:06
      Jeśli Pani Curyło jest tak bezkompromisowa i odważna artystycznie niech zmieni tytuł tej pracy na np "Baranki Allacha". Jak już ma to być prowokacja artystyczna to na całego. Ale P. Curyło tego nie zrobi, bo doskonale wie, że wyznawcy Allacha nie poznaliby się na "artyźmie" jej dzieła i polski podatnik musiałby płacić za dożywotnią ochronę pani "artystki" przed np. pozbawieniem życia.
    • Gość: spacemarine Nawiązano dialog ze sztuką!! To wspaniałe!! IP: *.aster.pl 25.01.10, 00:32
      Sztuka zaczyna żyć własnym życiem! Zachodzi interakcja między sztuką a
      odbiorcą!! Wymiana opinii!! Odbiorca sztuki zaczyna ją zmieniać i przez to
      współtworzyć! Zaciera się granica między artystą a odbiorcą!! Metro marymont
      świątynią sztuki prawdziwie wyzwolonej i nieskrępowanej sztucznym podziałem na
      twórcę, tworzywo i widza!!!
      • Gość: wjaz Re: Nawiązano dialog ze sztuką!! To wspaniałe!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 11:18
        He he - faktycznie :)
        Nie ma się co oburzać - Artystka na pewno ma wielką satysfakcję!
    • Gość: Te Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem IP: *.chello.pl 25.01.10, 01:36
      Bardzo dobrze ktoś zrobił, że pomalował to dziadostwo! Nie rozumiem co mają
      wspólnego kupowane "śmieszne" prezenty z sexshopu przez młodzież do obrażania
      zmartwychwstałego Chrystusa.

No faktycznie, dużo osób tak robi powiedzmy na poziomie liceum, że fajny
      żarcik, że kupimy Zośce na urodziny wibrator i zobaczymy co będzie (oj jo joj).

Drugi fakt, że dewocjonalia są często infantylne. Ale co ma do tego Baranek
      Boży? To, że jakieś babcie kupują medaliki sobie to jest powód żeby to łączyć
      z sexshopowymi gadżetami? Tej pani się w główce poprzewracało.

A jeszcze co poniektórzy postępowi nie widzą problemu. Pewnie, że nie
      widzicie. To w Polsce takie popularne podejście - nie mnie spalili dom, tylko
      sąsiadowi - wszystko jest ok, przecież mógł sobie frajer gaśnicę kupić... Póki
      nieszczęście, obrażanie itp. nie dotyka mnie - jestem postępowy i g mnie to
      obchodzi.
      • Gość: Konkret Wiesz co, a moje uczucia obrażają IP: 188.33.232.* 25.01.10, 08:32
        malowidła w twoim kościele. Przyjdę i nabazgrze na obrazie, dajmy na to
        zwiastowania, sprayem - "CHŁAM".
        • Gość: qq Re: Wiesz co, a moje uczucia obrażają IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.10, 09:57
          dobrze napisałeś: "twoim kościele". Więc won z niego, bo nie jest twój.
          Tymczasem stacja metra jest państwowa, więc nas wszystkich. I dlatego mamy prawo
          bazgrać po g na jej ścianach.
        • dorsai68 Panie "Konkret", 25.01.10, 10:05
          pana komentarze obrażają ludzką inteligencję.
        • Gość: Te Re: Wiesz co, a moje uczucia obrażają IP: *.chello.pl 25.01.10, 12:56
          >malowidła w twoim kościele. Przyjdę i nabazgrze na obrazie, dajmy na >to
          zwiastowania, sprayem - "CHŁAM".

Haha to dobrze, możesz przyjść. Zapraszam Cię bardzo serdecznie - przyjdź do
          mojego kościoła i możesz pomazać każde malowidło jakie tam znajdziesz.

Generalizowanie jest dla Ciebie łatwe co? Myślisz, że Katolicy to jedyni
          Chrześcijanie w Warszawie? Żebyś się kiedyś nie zdziwił ;) Polecam Ci wpisanie
          sobie w google "Protestanci" i poczytaj coś na temat rzeźb, obrazów, malowideł w
          kościele Protestanckim... Ale się normalnie uśmiałem, przyjdź i maluj ziom :D
    • mrowkojady Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem 25.01.10, 01:51
      Takie rzeczy to robiła już Nieznalska. Żadne to tam nowatorstwo i postępowość.
      A gdyby tak do muralu wpleść motywy judaistyczne?
    • w.s3 Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem 25.01.10, 06:55
      Jak zwykle im mniej rozumu tym więcej zranionych uczuć
      religijnych.Kiepska wiara skoro tak łatwo ją obrazić.
    • pantalon a sprawca okazal sie ciemny student ... 25.01.10, 10:09
      ... fotografiki :)
      Ale zenada. Okazl sie byl zupelnie nieprzygotowany na odbior nowoczesnej
      sztuki przez duze a nawet bardzo duze Sz.

za pewna gazeta warszawska cytuje:

"[...]– Intencją autorki nie było szokowanie kogokolwiek czy obrażanie
      czyichkolwiek uczuć religijnych – mówi Jowita Kiepas-Szaniawska, koordynatorka
      programu „Pociąg do Sztuki”, w ramach którego wystawiono mural.

A pojawienie się bazgrołów komentuje tak: – Prace w przestrzeni publicznej,
      w przeciwieństwie do tych w galerii, może zobaczyć przypadkowy przechodzień,
      niekoniecznie do odbioru sztuki przygotowany.
      Niemniej jednak ten napis to
      jest zwykły akt wandalizmu i nie mieści się w kanonie jakiejkolwiek dyskusji.

Czy pracę zniszczył taki „nieprzygotowany” przechodzień? Sprawcą okazał
      się 21-letni student fotografiki.
      Ponieważ cała stacja metra jest
      objęta monitoringiem, mężczyznę od razu ujęto. – Zauważyła go dyżurna stacji i
      został schwytany przez ochronę – mówi Joanna Banaszewska ze stołecznej
      policji. [...]"

• dorsai68 Koleżeńska krytyka, jak to artysta artyście? ;-) 25.01.10, 10:27
        nt
        • 0ffka Re: Koleżeńska krytyka, jak to artysta artyście? 25.01.10, 15:18
          dorsai68 napisał:

> nt

jaki artysta?
    • Gość: Al Mural z barankami w metrze pomalowany sprejem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 11:52
      Doprawdy nie wiem jaka z niej artystka. Kolejna głupia pinda, która skandalizując robi sobie lansik. Tylko do k... nędzy są chyba jakieś granice tej pseudosztuki. Jeśli koledzy woleli od "artystki" dmuchane owieczki to mówi się trudno, a nie maluje jakieś bohomazy w publicznych miejscach.
    • Gość: warszawiak oswieccie mnie. o co w tym chodzi. IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 25.01.10, 12:42
      prosze was. powiedzcie mi, o co chodzi w tym muralu?
      lubie malarstwo, lubie akcje spoleczne, 5 lat temu skonczylem kierunek
      humamistyczny na UW. w miedzyczasie zrobilem drugie fakultet. uwazam sie za
      czlowieka wrazliwego i bystrego.
      ale tego malarstwa nie rozumiem.
      o co w tym chodzi?
      po co to zostalo namalowane?
      co malarka chciala w ten sposob powiedziec i uzyskac?

Prosze bez cynizmu. ja pytam na serio.
      jestem zwyklym nierozumiejacym tej Sztuki przechodniem.
      Znajdzie sie ktos, kto mnie naprowadzi?
      • Gość: aWR Re: oswieccie mnie. o co w tym chodzi. IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 25.01.10, 16:20
        i co, nikt nie wie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka