Dodaj do ulubionych

Elektrociepłownia

28.11.04, 22:43
Jestem bardzo ciekawa jaka będzie przyszłość tego miejsca... Jej wygląd i
bliskość uniwerku zachęcała by do stworzenia jakiegoś centrum kultury, ale
remont wymagałby wielkich nakładów finansowych. Co o tym myslicie? Co byście
tam widzieli?
Obserwuj wątek
    • blinski Re: Elektrociepłownia 29.11.04, 09:13
      znaczy, masz na mysli elektownie:)?
      ktos, nie pamietam czy nawet nie ty, znalazl plany metra mowiace ze stacja na
      powislu ma byc umieszczona wzdluz zajeczej miedzy dobra miedzy wybrzezem - a
      wiec na terenie elektrowni. mam nadzieje, ze nie beda jej z tej okazji chcieli
      niszczyc (bo tez nie wierze, ze do momentu wybudowania stacji ktos jakis
      koncept zwiazany z elektrownia wprowadzi w zycie); a same budynki jakos ladnie
      wkomponowalbym w park, przestrzen zrobilbym otwarta. w budynkach moze jakies
      galerie, cos takiego.. nie handlowe:)
      • plecostomus Re: Elektrociepłownia 04.12.04, 07:32
        niech zrobia pelnowymiarowe boisko
      • werttrew Re: Elektrociepłownia 04.11.05, 15:44
        a mnie interesuje przeszłość .... np. ten bunkier ?
        • jachu-kom Re: Elektrociepłownia 18.11.05, 01:03
          Bunkier to pozostałość po upadku powstania. Niemcy, szykowali się do obrony Warszawy przed rosjanami. Zamienili resztki miasta w Festung Warschau. Ten bunkier to jeden z wielu Ringstandów postawionych wtedy przez okupanta. Podobny ringstand niedawno odnaleziono, tam gdzie byl parking w trojkacie Pieknej, Mokotowskiej i Kruczej.
          • werttrew Re: Elektrociepłownia 23.11.05, 11:18
            Mam pytanie - z jakiej odległości go oglądałeś? Czy byłeś może w środku?
            Według mojej wiedzy Ringstandy różne bywały, ale żaden nie miał tego typu
            walcowatej nabudówki, ani kominków wentylacyjnych!!! Na "tobruka" to to właśnie
            nie wygląda, a raczej na połączenie niewielkiego schronu plot z czymś co
            nazywane było Einmannbunker. Niestety pisze to na podstawie ogledzin zza
            parkanu, bo właściciel terenu nie zezwolił mi na więcej. Czekam na inforamcje,
            za każdą będę ogromnie wdzięczny.
            • jachu-kom Re: Elektrociepłownia 30.01.06, 13:05
              Prawdę mówiąc to z stojąc 2cm od niego. Jednakże, celem wyprawy nie był ów mini bunkier, a elektrownia, która udało mi się zwiedzić pewnej wiosennej nocy.
    • lewe_oko Re: Elektrociepłownia 06.12.04, 00:17
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=17822121&wv.x=1&a=17822121&v=2&glos=17822121
      • m74 Re: Elektrociepłownia 12.12.04, 20:29
        i tylko srebrnych kominów żal
    • lewe_oko Re: Elektrociepłownia 24.02.05, 11:28
      W ostatnim Biznesie Warszawskim można przeczytać, że elektrownia ma byc
      sprzedana - zaintesowani są Viterra i Pekao Development. Miałyby tam powstać
      lofty. Fajne, chociaz wolałabym cos dostepnego dla ogólu...
      • gretawm Re: Elektrociepłownia 21.03.05, 19:21
        Dobrze by było,gdyby zaistniała jakaś inicjatywa społeczna zmierzająca do
        zachowania zabytkowych budynków i całego tego terenu dla pożytku
        ogólnego.Obawiam się,że stanie tam grupa biurowców (bo naczelny urbanista
        łaskawie się zapomni i zgodzi),osiedle za wysokim murem albo pudełkowate
        centrum handlowe.I co się wtedy będzie oglądać z miejsca widokowego na kopule
        BUWu?
        • pacio Re: Elektrociepłownia 15.05.05, 21:17
          Straszyła mnie przez 8 lat nauki w 41 na Drewnianej.
          Może straszyć nadal, choć już nie wyziewami i chłasem dzwigów pobierajacych węgiel
    • sloggi Na terenie elektrociepłowni zamieszkają ludzie 21.05.05, 03:10
      www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=63418
      • sloggi Re: Na terenie elektrociepłowni zamieszkają ludzi 22.05.05, 14:11
        um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=komunikaty&ak_id=3438&kat=9
        • szansonistka Re: Na terenie elektrociepłowni zamieszkają ludzi 24.05.05, 18:09
          Cieszę się że będzie coś tam powstanie, cieszę się, że mają respektować
          zabytkowość elektrociepłowni. Ale żałuję mimo to, że będą to apartamentowce a
          nie centrum kultury czy cos w tym rodzaju. W Warszawie nie ma aż tak
          wielu "klimatycznych" miejsc, które można by zaadaptować. To byłoby świetne.
          Nie do końca tak wyobrażałam sobie rozwój Powiśla. Licze,że chociaż te
          apartementowe będą takie paraindustrialne by pasować do elektrowni - a nie
          takie jak wszędzie, typu "eko park"...
          • lewe_oko Re: Na terenie elektrociepłowni zamieszkają ludzi 26.10.05, 09:41
            miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2985966.html
            • a.morro Re: Na terenie elektrociepłowni zamieszkają ludzi 26.10.05, 14:33
              Jeżeli ten budynek będzie projektował Kuryłowicz to można przypuszczać, że
              apartamentowiec przy Dobrej będzie się prezentował całkiem nieźle.
              Strach za to pomyśleć co powstanie w miejscu cyrku przy gazowni. Deweloper
              który tam buduje nie słynie z wyszukanych projektów.
              • lewe_oko Re: Na terenie elektrociepłowni zamieszkają ludzi 26.10.05, 14:36
                Widziałam render - to bedą proste, dość wysokie budynki w jasnej tonacji. Raczej
                przeciętnej urody, szczególnie na tak rewelacyjną lokalizację.
            • verushka Re: Na terenie elektrociepłowni zamieszkają ludzi 28.10.05, 00:13
              Cieszę się że elektrownia będzie dla ludzi, bo przez pewien czas był pomysł, aby
              też były tam mieszkania. Ale wolałabym, zeby było tam też coś poza handlem.
              Marzy mi sie małe kino studyjne :) Co o tym myślicie?
              • verushka Re: Na terenie elektrociepłowni zamieszkają ludzi 04.11.05, 00:40
                Pokazywano w kurierze wizualizacje osiedla... Ładne,ale bardzo w stylu
                Eko-Parku. Liczyłam na więcej cegły, nawiązanie do elektrowni. Ale i tak projekt
                wg. mnie ładniejszy niz ten obok BUWu.
                • supadupafly Re: Na terenie elektrociepłowni zamieszkają ludzi 04.11.05, 19:55
                  tutaj znajdują się zdjęcia www.skyscrapercity.com/showthread.php?
                  t=273499&page=2
    • lech.junosza Re: Elektrociepłownia 08.08.15, 13:46
      doroteko napisał(a):

> elektrociepłownie są potrzebne. W samej Warszawie jest kilka elektrociepłowni r
      > ozmieszczonych w kilku dzielnicach. Nad wszystkimi elektrociepłowniami czuwa je
      > dna firma PGNiG Termika.
      Fakt.
      • zstrucki Re: Elektrociepłownia 31.03.16, 12:36
        10 lat to chyba rekord nekroforumii.
    • szarpak21 Re: Elektrociepłownia 07.03.16, 21:32
      zasadzą buraki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka