Dodaj do ulubionych

Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów bron...

IP: *.sggw.waw.pl 13.03.10, 18:13
Banki, apteki i brudne wystawy pustostanów - to jest typowy widok w
centrum Warszawy. Czy o to chodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów br IP: *.chello.pl 13.03.10, 19:09
      Kulture beda dostarczac "galerie" handlowie, do ktorych chodzi sie poogladac, albo kina ze smierdzacym popkornem. Po co komu kawiarnia, skoro w takich galeriach jest ich na pęczki i co z tego ze to sieciowki gdzie Klient jest sprowadzony do zamow - zaplac - nastepny prosze.

Dramat. A potem sie dziwic ze noc muzeow taka popularna...
      • Gość: sma Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów br IP: 212.69.78.* 13.03.10, 21:56
        a międzynami to sporo tej kultury dostarcza...
        przecież to lokal komercyjny służący do zarabiania i do tego jeszcze
        selekcjonuje gości... normalnie kultura na wyższym poziomie...
        • karl To nie jest kraj dla Uczciwych ludzi.... 14.03.10, 01:18
          Znam Między Nami prawie od początku. Miałem to nieszczęście być
          uwiedzionym przez to miejsce.
          Zostałem w związku z tym jednym z pierwszych pracowników Między.

To miejsce oczarowało mnie właśnie ludźmi, którzy tam przychodzili i
          tworzyli klimat i nagle zapragnąłem jako szczeniak właśnie tam
          pracować.

Wiele osób później nieźle mnie wkurzało, kiedy musiałem je
          obsługiwać. Nie licząc właścicielki, która umiała dać w kość.

Poznałem jednak masę osób godnych podziwu, bo miały w sobie to coś,
          godnego naśladowania. Były pełne pasji, chęci realizacji swoich
          pomysłów, projektów artystycznych.

Może nie wszyscy zostaną Van Goghami, ale przychodzi tam grono osób,
          które tworzą obraz współczesnej mody i kultury, może podszytej
          komercją, ale jednak kulturą.

Są lepsze i gorsze momenty miejsc.
          Był czas, że na Między Nami obraziłem się, często wkurza mnie nadal
          za ten blichtr i powierzchowność. Ale zawsze jest jakieś głębsze dno
          tych ludzi i tego miejsca.I trzeba to dostrzec i docenić.

To właśnie Ewa - właścicielka pokazała mi jak można łączyć komercję z
          tak zwaną społeczną wrażliwością biznesu.
          Jeśli wydawanie płyt i czasopism, publikacji, prowadzenie galerii nie
          jest wystarczającą rekomendacją do walki o to miejsce, bo to za
          wysoka kultura, to lepiej w tym kraju nic nie robić?

Sam dzięki Między poznałem wielu ciekawych artystów. I za to jestem
          Ewie, Markusowi, Markowi i innym bardzo wdzięczny.

Nikt nie musi kochać tego co się tu dzieje, i nie wszyscy muszą w tym
          uczestniczyć, ale warto szanować, że komuś się chce to robić w tym
          miejscu i w tym kraju....

Gdyby każdy biznesmen i każda knajpa tak robił to byłoby spoko... ale
          to miejsce wymaga ochrony.

A jeśli chodzi o czynsz, to jeśli kantorowiec, który mnie wyrzucił z
          lokalu superapteki miał układ, że płacił za wynajem 50 zł i nadal
          płacić będzie do 2018, to nie widzę powodu, by Między Nami nie mogło
          płacić tyle samo... chyba, że jakiś urzędnik czeka na łapówkę? Czy to
          taki układ jak w przypadku Jubilera- kantorowca?

Moim zdaniem to nie jest kraj dla uczciwych ludzi , którym coś się
          chce...

Karol el Kashif z Superapteka.pl
          • Gość: klepson TO jaki jest ten czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 16:30
            ktoś zna dokładną liczbę????
            • Gość: chinique Hajże bankrutować! IP: *.147.147.157.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.03.10, 20:37
              Gazetka zawsze napisze o swych skrzywdonych czynszem przyjaciołach,
              Rastrze, Le Madamme, czy Między Nami kafej, ba nawet o norweskich
              artystach rezydentach drących ryja po pijaku w nocy. Podwyżki
              czynszów to zjawisko naturalne, umiera przez nie mnóstwo miejskich
              geszeftów, ale oczywiście po psiapsiólskiej gazecianej znajomości
              załatwi się interwencyjny artykulik.
    • Gość: pam319 Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.home.aster.pl 13.03.10, 19:13
      Nie widzę powodu, dla którego jeden lokal w tej samej okolicy ma
      płacić dużo mniejszy czynsz niż inne.

miejsce kultury gdzie selekcjonuje się gości, przecież to tam jest
      wielka karta przy wejściu: "wstęp tylko z kartą".
    • Gość: czynsz rowny dla M Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.acn.waw.pl 13.03.10, 20:23
      fakt, nie ma powodu, zeby placili mniej niz inny. miedzy nami znany
      jest z eksluzywnosci swojej i snobistycznej klienteli. zamoznnej
      raczej, bo to ludzue juz pracujacy, i to w dobrych miejscach... wiec
      niech MN delikatnie podniosie ceny i tyle...Zwroci im sie. a
      dzialalnosc kulturalna miedzy nami to troche przesada: fakt wydali
      kilka muzycznych CD i pokazują zdjęcia, ale to raczej sztuka/kultura
      mlodej upper & aspiring middle-class "warszafki" bardziej niz
      budowanie czegokolwiek nowego w kulturze... A zeby pokazac sie i byc
      widzianym na pewno klientela dalej bedzie chciala placic:)))
      naprawde nie ma powodu, dla ktorego zoologiczny na nowym swiecie
      musial sie zamknac bo mu wlasciciel czynsz podniosl, a rzeby misato
      nie mialo tez zarobic na komercyjnej w koncu kafejce w centrum
      miasta.
      • Gość: karol Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.10, 20:50
        no bo trzeba tam otworzyc kebab i sie ladnie wpisze w "wielkomiejskosc" centrum
        warszawy, dresiarstwo bedzie zarlo kapiace tluszczem kebaby w tysiacach i sie
        miejsce utrzyma...
        • Gość: snob Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo IP: 212.69.78.* 13.03.10, 21:59
          nie, miasto ma się dokładać do snobistycznej knajpy pani Moisan...
          to może i ja nie muszę płacić podatków, przecież u mnie w domu nie
          mniej kultury a i atmosfera niepowtarzalna...
          • Gość: karol Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.10, 22:13
            biorac pod uwage jaka ch****ka jest w centrum warszawy moze to odpowiednia pora
            sie zastanowic czy wysokosc czynszow jest w ogole adekwatna? bo poki co jest
            pewne, ze na czynsze stac banki, sieciowki, i...?
            • ona_kontrowersyjna Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo 14.03.10, 01:00
              Cóż, podzielam Twe idee i potrzebę zastanowienia się, jednak lokal
              MN mało ma z tym wspólnego. Jeśli propagowana tam kultura dostępna
              jest dla wybranych i nie z powodu ich gustów tylko posiadanych kart
              czy czego tam potrzebnego żeby być klientem MN, to komuś coś się
              pomyliło chyba.
              • kretu23 kultura ex definitio 14.03.10, 08:56
                jest dla wybranych, bo kulturą się zwykle się nie za wiele osób interesuje. Na
                ignorancji, braku zrozumienia i płytkości daleko się nie zajedzie, szczególnie,
                że napisanie takiego postu trwa kilka minut a wypracowanie rozpoznawalności,
                pewnej charakterystyki i marki wymaga dużo pracy, zwykłej, ciężkiej codziennej
                pracy. Każde miejsce ma swoje minusy i plusy, banały, powierzchowności, ale i
                głębie, bo tworzą je ludzie, a ci z zasady mają tendencje do tworzenia
                społeczności. jest to sfera miasta dość dobrze funkcjonująca. Posługiwanie się
                sfrustrowanym bełkotem do niczego nie prowadzi.
                • Gość: nowotka1 Re: kultura ex definitio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 09:33
                  Właśnie
                • ona_kontrowersyjna Re: kultura ex definitio 15.03.10, 00:37
                  To miło, że ktoś tak krytycznie i filozoficznie podchodzi do własnej
                  wypowiedzi. Bo o brak umiejętności czytania ze zrozumieniem nie
                  śmiem podejrzewać tak elokwentnej osoby.
      • Gość: w Zoologiczny się zamknął bo nie płacił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 09:17
        Zoologiczny się zamknął, bo od dawna nie płacił czynszu i zalegał.
        Bądźmy precyzyjni.
    • w.i.l Gronkowiec walcowaty niczym pasożyt żeruje 13.03.10, 21:03
      na warszawiakach.
      Trwa akcja podwyżek opłat za uzytkowanie wieczyste o 1000%,
      drakońskich podwyżek czynszów dla małych przedsiębiorstw.
      Czym prędzej trzeba usunąć złośliwego pasożyta z PO ze stolicy!
      • Gość: styp Re: Gronkowiec walcowaty niczym pasożyt żeruje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 10:14
        A to PO to by żyło się nam lepiej Walszawa dąży by były cztery kategorie
        POdatków zależne od narodowości i układów scalonych partyjnych
      • Gość: balbin Re: Gronkowiec walcowaty niczym pasożyt żeruje IP: *.acn.waw.pl 14.03.10, 17:44
        w.i.l napisał:

> na warszawiakach.
        > Trwa akcja podwyżek opłat za uzytkowanie wieczyste o 1000%,
        > drakońskich podwyżek czynszów dla małych przedsiębiorstw.

masz racje, rozdac lokale za darmo, co z tego ze sa w scislym centrum, dac
        ludziom za darmo..bo im sie nalezy heheh
    • Gość: aspirant walczak ojojoj IP: 85.222.87.* 13.03.10, 21:06
      no niestety, wlascicielce miedzy nami cos sie pomieszalo - mamy
      kapitalizm, jak jej nie stac to moze zrobic nowy lokal w piasecznie.
      dzialalnosci kulturowej bylo za malo na jakies smoncesy ;) nie ma
      powodu, mimo wielu mile spedzonych chwil w mm na brak zdrowego
      rozsadku u obroncow. proponuje wielu freelanserom broniacym lokalu,
      zeby zrobili cos taniej np. wydawnictwu bo malo ma kasy a aspiruje do
      sztuki, hehehe. won z lewakami.
    • Gość: bandog Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.10, 21:12
      Działalność kulturalna? Za okazaniem karty wstępu? Śmieszne.
      Jeżeli właścicielka chce prowadzić prywatny salon dla wyselekcjonowanej "elyty", niech płaci ceny wolnorynkowe.
      Przechodzę tamtędy codziennie, informacja o wstępie wyłącznie za okazaniem karty skutecznie odstrasza przed odwiedzeniem tego "ośrodka kultury". Przykro.
      • Gość: kulfon precz z selekcją ! IP: *.aster.pl 13.03.10, 21:52
        No właśnie: selekcja.
        I jeszcze protestują!
        Taki kącik dla swoich i znajomych królika,
        jak podczas wojny - 'tylko dla Niemców'.
        Kpina z normalnych ludzi.
        Włodarze miasta powinni w nowo zawieranych umowach zastrzegać,
        że nie ma selekcji.
        Potem się dziwić, że swołocz kebab po ulicach jada.
        • Gość: pat Re: precz z selekcją ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 01:05

Przeciez w miedzy nie ma zadnej selekcji.. Ten tekst na drzwiach bada "sile
          charakteru" :). Nie wyobrazam sobie centrum Warszawy bez nich i tej pysznej
          salatki cesarskiekj..
          • Gość: bandog Re: precz z selekcją ! IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 08:16
            Badanie siły charakteru to również rodzaj selekcji.
            • kretu23 akurat ten rodzaj badania jest raczej neutralny 14.03.10, 08:48
              każdy ma swoje wady i zalety, ale dezercji od pługa jest tam zdecydowanie mniej,
              niż w innych miejscach. Kultura i warunki pracy wydają się być bardzo przyzwoite.
              • Gość: pat Re: akurat ten rodzaj badania jest raczej neutral IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 13:33
                oczywiscie, ze tak. bylem tam przez ostatnie 6-7 lat kilkaset razy i ani razu
                nie spotkalem dziwnego, czy agresywnego towarzystwa.. za to czesto znajomych :).
                Mam wrazenie, ze ci co tak ostro sie wypowiadaja nawet nigdy nie probowali tam
                wejsc.
              • Gość: bandog Re: akurat ten rodzaj badania jest raczej neutral IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 20:45
                Do damskiej toalety też się wbijasz na chama, bo udowadniasz siłę charakteru?
                (Zakładam, że jesteś mężczyzną).
                Używając określeń "dezercja od pługa", czy "słoma z butów" wystawiasz świadectwo
                i sobie i lokalowi. Dziękuję serdecznie za taką kulturę.

P.S. "Słoma z butów" potrzebuje kultury zdecydowanie bardziej nuworysz
                wylansowany na artystę.
          • Gość: Miki Re: precz z selekcją ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 16:39
            A kto Ci powiedział, że nie ma selekcji? Jest selekcja, bo zostałem
            wyrzucony z tej oazy kultury. Widocznie moja buzia się nie
            spodobała. Jak siła charakteru? Miałem powiedzieć, ze nie wyjdę, bo
            nie????
            • Gość: hopsać Re: precz z selekcją ! IP: *.aster.pl 14.03.10, 17:56
              trzeba było powiedzieć dzień dobry na wejściu i wytrzeć buty może by pomogło.
              • Gość: MIKI Re: precz z selekcją ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 18:17
                Wtracie butów zawsze pomaga. Niestety, "Hopsać", nie wszytkim
                bywalcom udaje się wyjać z butów słomę.
              • ona_kontrowersyjna Re: precz z selekcją ! 15.03.10, 00:54
                Skończyły się argumenty "merytoryczne" to trzeba zrobić z rozmówcy
                chama... Już się cieszę, że omijam MN szerokim łukiem bo wygląda na
                to, że w wyśmiewanych kebabach można spotkać więcej osób z
                nieneurotycznym poczuciem rzeczywistości.
          • ona_kontrowersyjna Re: precz z selekcją ! 15.03.10, 00:50
            Siła charakteru!? Idąc się odpręzyć na miasto mam testować swoją
            siłę charakteru? Może raczej bezczelność i umiejętność pchania się
            gdzie nas nie chcą?
    • kretu23 Ewa trzyyymaj się-- link do petycji poniżej 13.03.10, 21:32
      kurde ludzie tak nie możnaaaaaa, to miejsce to DOM dla wielu ludzi. To byłaby
      masakraaa, proszę podpisujcie petycje!!!!
      link poniżej!!!!!!!!!!!!!!!:

www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=5041
      • Gość: bywam itd ratujcie ;) IP: 85.222.87.* 13.03.10, 23:18
        tak tak, wspierajcie nasza komercyjna dupe, robimy to dla was, nie dla
        siebie, juz od dzis nie bedziemy pobierac wynagrodzenia, bo to bez
        sensu... caly ten interes jest nonprofitowy, hehe. a teraz na powaznie
        - pani od petycji - strzel se w pusty leb, macie knajpe, zwykla, ale z
        tradycjami i nic z tego nie wynika, wlasciciel ustala czynsz i tyle -
        a do swoich gosci napisz, ze ceny wzrosna, a nie podnos larum. Lubie
        MM ale mam Was w dupie za takie biadolenie.
        • kretu23 Ja po prostu 14.03.10, 08:44
          nie chcę, co by to miejsce zniknęło. Coś w tym złego? Interes jest rodzinny.
          Warunki pracy są ludzkie. Kultura pracy nieporównywalna z innymi knajpami. I
          barachło nie włazi. Pewnie, nikt nie jest idealny, ale w tym przypadku się
          sprawdza. Dezercji od pługa i słomy z butów jest tam zdecydowanie mniej. I
          wielopokoleniowych warszawiaków więcej.
          • Gość: ~aaa~ Re: Ja po prostu IP: *.147.2.113.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.03.10, 11:51
            kultura... tia - barachło, dezercja od pługa, słoma z butów

no jak takim językiem posługuje się ta kulturalna elita z "między nami" to ja
            osobiście wolę w tym miejscu, ten przysłowiowy już, kolejny kebab - przynajmniej
            bez złudzeń i pseudo-aspiracji...
            • kretu23 Ludzie są różni 14.03.10, 12:15
              A komunistyczne myślenie wszystkim po równo jest anachroniczne. Jak nie chce
              żeby ludzie, których nie chce u siebie nie przychodzili do mojego miejsca to ich
              wypraszam. Tak dezercja od pługa. Wychowałem się w Śródmieściu Południowym i
              tyle chamstwa ile w latach 70 się zjechało do Warszawy to przechodziło ludzkie
              pojęcie. Jeszcze w latach 60 było tu schludnie, a potem się zaczęło, od gierka
              gdzieś tak. Przynajmniej jak rodzice i dziadkowie mi opowiadali. Nie chcę
              generalizować ale Warszawa została zabita w czasie II Wojny światowej. Resztki
              rozkradzione i rozproszone przez komuchów. Nie przystawiam łatek czy sądów i są
              wartościowi napływowi ludzie w Warszawie ale to kwestia identyfikacji się z
              miastem i pewnego szacunku dla własnego domu, włączając w to sprzątanie psich
              kup. Z reszta kto dzisiaj rozumie że przed wojna na Powiślu trzeba było uważać,
              bo Ci mojką cwaniak uśmiech mógł poszerzyć?
              • Gość: ~aaa~ Re: Ludzie są różni IP: *.147.2.113.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.03.10, 16:18
                Ale nie oczekujesz chyba, że za to "swoje miejsce" nie będziesz musiał płacić?
                Bo tego rodzaju myślenie trąci (i to mocno) właśnie komunizmem... Czynsz w tym
                miejscu nie może być niski, właśnie dlatego że to samo centrum stolicy. A
                postulat dofinansowywania komercyjnego lokalu dla wybrańców
                podatków jest po prostu żenujący.
              • dorsai68 To "komunistyczne myślenie" objawiało się hasłem, 15.03.10, 01:47
                "wszyscy są równie, a niektórzy równiejsi". Właśnie tak, mam wrażenie działają właściciele tego lokalu.

Masz rację, takie myślenie jest anachroniczne i należy je wyplenić. Dlatego, jeśli chcesz mieć coś ekskluzywnego, na wyłączność, musisz za to odpowiednio zapłacić.
                • kretu23 Jabysmy byli rowni to nie moglibysmy sobie 15.03.10, 14:32
                  Pomagac. tak przynajmnej ks. Twardowski zawsze powtarzal. Natura nie
                  lubi prozni i gratyfikacja lepsza lub gorsza zawsze bedzie istniala.
                  A to ze ktos kogos po chamsku potraktowal, to na to nic nie poradze.
                  Nasze spoleczenstwo musi w bolu dochodzic do tworzenia, czy raczej
                  odtworzenia normalnych relacji spolecznych, gdzie szanuje sie ciezka
                  prace, a nie zlodziejstwo, gdzie sasiad nie cieszy sie ze mu obok
                  lokal zamykaja tylko wspiera sasiada w bojach. I zbiera psie kupy :D
                  nie mowie ze ma byc idealnie ale mentalnosc psa ogrodnika bijaca z
                  niektorych postow jest znamiennie uczaca.
                  Takie rzeczy wymagaja nakladu pracy i lat rozmow. Poza tym to
                  interes rodzinny, nie nastawiony na zysk. Srednio mi sie podoba, ze
                  przez jeden podpis 50 rodzin z dnia na dzien przeszloby na
                  kuroniowke. I nie chodzi mi tu o ekskluzywnosc czy inne tego typu
                  gornolotne okreslenia, ale wlasnie o te rodziny. klimat tez.
                  • dorsai68 Interes rodzinny nie nastawiony na zysk? 15.03.10, 22:24
                    To na co nastawiony, przepraszam?
                    Kolego, plączesz się w zeznaniach. Bo jak interes to dochodowy, jak niedochodowy, to do likwidacji, bo trzeba dokładać.

Jakoś tak nie wierzę, że przez 16 lat dokładali do lokalu nic, a nic na tym nie zarabiając. Wybacz, ale to po prostu nie jest możliwe, chyba, że legalny biznes jest przykrywką dla działań zupełnie niezgodnych z prawem.
                    • kretu23 każdy interes jest zyskowny 17.03.10, 20:56
                      Rodzinny czy nie. Radziłbym poczytać trochę o ekonomii. Gdy był to interes
                      dochodowy to przez te 16 lat powstałaby siec takich lokali. Rodzinny nie oznacza
                      wcale niezyskownego, tylko zyskownego w sposób w który pozwala na uzyskanie
                      stałego dochodu miesięcznego zadowalającego właściciela. Dlatego nie jest
                      dochodowy w potocznym pojęciu.
    • ona_kontrowersyjna Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu 14.03.10, 00:48
      Żenada po prostu. GW daje niezgodny z rzeczywistością tytuł, czyżby
      angażowała się w bronienie MN czyli komercji z selekcją?

Jeśli inne lokale w okolicy tyle płacą, to MN nie ma chyba "aż
      takiego" zacięcia kulturalnego żeby płacić preferencyjny czynsz.
      Chyba, że kultura w wydaniu MN jest dla wybranych, którzy mają karty
      do ich lokalu. W takim razie tym wybrańcom losu należy pozostawić
      ratowanie MN. Szaremu ludowi Warszawy nic do tego.
      • Gość: pat Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 01:12
        Kolejna sobie wymyśliła selekcję.. lol.
        • ona_kontrowersyjna Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo 15.03.10, 00:40
          To kolejna się pyta jak nazwiesz to że jeśli nie masz karty lub
          inaczej nie jesteś znana obsłudze, to nie masz prawa usiąść, zjeść,
          napić się? Może kulturą i tworzeniem charakteru miasta?
    • Gość: autor nich się zrzucą a nie protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 04:57

• Gość: w nie podnosi się cen o 300% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 09:14
      Do samego Między nami nie odczuwam sympatii. To lokal z którego w
      ramach selekcji ludzie kultury byli wypraszani, a preferowani
      zamożni pracownicy korporacji. Ale nie może być tak, że czynsze są
      podnoszone o 300 %! Dodatkowo umowy podpisuje się tylko na 3 lata.
      Musi być jakaś polityka miasta, która preferuje księgarnie, galerie,
      fajne kawiarnie, a także normalną działalność usługową. Dzielnice, w
      których będą same banki i najbardziej luksusowe sklepy oraz lumpeksy
      przestaną normalnie funkcjonować.
    • Gość: stasiek A mi jest szkoda lata i ogródka w Między Nami IP: *.acn.waw.pl 14.03.10, 09:54
      Jestem osobnikiem z innej bajki niż Między Nami, zajmuje się naukami ścisłymi,
      ale od czasu do czasu wpadam tam, aby pobyć w atmosferze dobrze rozumianego
      snobizmu. W niewielu miejscach w Warszawie można spotkać ludzi starych i
      młodych dyskutujących przy kawie o sztuce, gnozie lub najnowszym wydarzeniu
      modowym :) Ewa z założenia pędzi z lokalu lanserów, ale sam charakter tego
      miejsca powoduje że zlatują się oni z całego miasta.

Szkoda miejsca z charakterem. Oczywiście może się komuś ten charakter podobać
      lub nie, ale jest on jasno określony.

Na poczatku swojej działalności Między Nami kreowało się na bardzo
      snobistyczne miejsce, ale potem została jedynie informacja na drzwiach o
      selekcji. Zresztą Mała Ziemińska też była snobistyczna - nawet były
      zastrzeżone stoliki. Czy można mieć pretensję do Między Nami, że jest
      snobistyczne? Bardziej możemy mieć żal, że snobizm teraz inaczej wygląda niż
      dawniej. Lub możemy mieć uraz, że nie przeszliśmy pozytywnie procesu selekcji.

Dużo na forum jest komentarzy o "rynkowym" charakterze. Tam gdzie decyduje
      urzędnik z założenia nie ma rynku. Wiec piewcy "neoliberalizmu" więcej
      ścisłości proszę. Jeżeli decyduje urzędnik to jest kwestia wyboru publicznego.
      Co chcemy? Zapłacić firmie PR za kampanie reklamową Warszawa kulturalną
      stolicą Europy
      , czy pozwolić na rozwój "miejsc za charakterem". Różnica
      jest zarówno w cenie jak i trwałości.

PS. Zanin powstanie tam bank lub kebab muszę wybrać się z córką do MN, aby
      pokazać jej miejsce, gdzie tata bajerował mamę na poezję Pablo Nerudy.

• Gość: MIKI Re: A mi jest szkoda lata i ogródka w Między Nami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 17:26
        Drogi Staśku,

Miejsce to nie zostanie zamknięte, bo ta cała dyskusja jest formą
        nacisku właścicieli lokalu w negocjacjach z zarządcą. Jako
        przedstawiciel nauk ścisłych powinieneś też przewidzieć taki wariant.
        Z założenia nie jestem laserem, też wydaję poezję, wspieram
        młodych twórców, współorganizuje niezależne przedsięwzięcia
        kulturalne. Mnie Ewa i jej flanki też „pędzą” z tego miejsca w imię
        dobrze pojętego snobizmu. Wyrzucenie na deszcz mojej
        niepełnosprawnej przyjaciółki, która konieczne chciała zobaczyć to
        miejsce, wzbudziło mój duży niesmak. Ale może to tylko dobrze
        pojęty snobizm….
        Przepraszam, że musze pisać takie rzeczy otwartym tekstem do ludzi
        wykształconych, ale widocznie atmosfera poezji Nerudy zaciera
        delikatne, acz istotne granice dobrego smaku.
        Mam radę dla Ewy i Towarzystwa: zeskrobcie kompromitujący napis o
        kartach. Na próbę. Tak będzie po prostu po ludzku uczciwie. Nie
        lękajcie się: wyrzuceni „lanserzy” i tak pójdą na kebab, do
        biblioteki lub z czwartek do Zachęty
        • Gość: Yga Re: A mi jest szkoda lata i ogródka w Między Nami IP: *.acn.waw.pl 24.03.10, 17:50
          lubię Między Nami za dobrą kuchnię, miły nastrój i dobrą
          lokalizację. ale te karty wstępu i selekcje mogliby sobie darować.
          sama zostałam kiedyś tam niewpuszczona i bardzo mi się to
          niespodobało. czy lokal może zdjąć tę kartkę "wstęp tylko z kartą" i
          odszczekać swoje grzechy? wtedy więcej ludności podpisze petycję.
    • Gość: Smok Był czas kiedy Między Nami nie było "knajpką z nie IP: 94.75.122.* 14.03.10, 09:59
      drogim jedzeniem" a raczej lokalem w którym skupiła się cała
      warszawska bufonowatość z ocenianiem ludzi po wyglądzie w chamski
      sposób. Kelnerka mówiła "przepraszam ale państwa nie obsłużymy" i
      koniec. Miało to stwarzać wrażenie lokalu "dla wybranych", co tak
      cenne dla chcących się dowartościować "polskich celebrytów" z bardzo
      wątpliwym dorobkiem i różnych innych, którym to imponowało. Nie
      twierdzę że każdy lokal musi być Sphinxem czy Pizzą Hut ale jakoś
      niespecjalnie będę płakał po tym przybytku. Szyldu zresztą nie ma do
      dziś, czyli "wybrani" tak, zagraniczni turyści tak, ale barachło z
      ulicy paszło won.
    • Gość: Oli Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.aster.pl 14.03.10, 10:44
      Hanka potrzebuje kasy na metro, na stadion Legii itd wiec musi skads
      brac pieniazki wiec nie badzmi zdziwieni ze i znikną kolejne kultowe
      lokale i miejsca na mapie Warszawy.
      • w.i.l HGW na metro zaciąga długi. Gotówka idzie 14.03.10, 12:16
        na premie dla jej przydupasów no i dla niej samej.
    • Gość: juyio Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.xdsl.centertel.pl 14.03.10, 10:49
      zrzuta po 2 tys i jedziemy dalej
      chyba was stac
    • ultravox Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu 14.03.10, 11:19
      Niech zamkną ten wyszynk, mam to w doopie.
      Nie ten, to będzie inny.
    • Gość: gość Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 11:29
      Chcą zamknąć? Nie. Oni chcą zabrać! To jest sposób na odbijanie knajp ich
      długoletnim najemcom. Kadencja dobiega końca i trzeba coś złapać. Inni
      remontowali nory i tworzyli knajpy. Ci z urzędów chcą wleźć na gotowe. Walczyć
      do końca. Kiedyś wypędzili Le Madame i wpakowali tam fundację samorządowców.
      Płacą po 12zł/m2. Zrobili nielegalny remont i mają knajpę z groszowym
      czynszem. Inni od " kultury" też mają znacznie niższe czynsze niż ten
      wymieniony w artykule. Skwer Hoovera 40zł/m2. Nowy Świat jeszcze mniej. Ta
      knajpka na Mariensztacie też czynsz symboliczny. Czym Wy zasłużyliście sobie
      na takie wyróżnienie?
    • Gość: krakus Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów br IP: *.merinet.pl 14.03.10, 11:38
      warszawa to pierd... miejsce. Bywam tu od 7 lat i tutaj nawet knajpa
      na brackiej jest polityką.
    • Gość: maxim Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów br IP: *.chello.pl 14.03.10, 11:49
      Gdyby nie był to lokal odwiedzany przede wszystkim przez gejów, nikt
      by petycji nie pisał... Nie mówiąc o artykule w GW.

Chciałem tam kiedyś pójsc na piwo, była sobota wieczór... Zostałem
      wyproszony. Moja noga tam więcej nie stanęła. Ciesze sie, ze ten
      snobistyczny lokal zniknie. Ja płakać nie będę.

Jestem ciekaw tylko, jaką ideologie dorobią zwolennicy lokalu - w
      przypadku Le Madame była to nienawisc Kaczynskiego do gejów.
      Dlaczego nikt teraz nie wiesza psów na HGW?
      :-)
      • Gość: Yga Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów br IP: *.acn.waw.pl 24.03.10, 17:50
        lubię Między Nami za dobrą kuchnię, miły nastrój i dobrą
        lokalizację. ale te karty wstępu i selekcje mogliby sobie darować.
        sama zostałam kiedyś tam niewpuszczona i bardzo mi się to
        niespodobało. czy lokal może zdjąć tę kartkę "wstęp tylko z kartą" i
        odszczekać swoje grzechy? wtedy więcej ludności podpisze petycję.
    • Gość: juby Władcy osiągneli już co chcieli ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 12:28
      Mamy całą masę przywar.Zazdrość i chęć zniszczenia drugiego
      człowieka,interesu prowadzonego przez niego to niestety teraz nasz
      główny cel życiowy.Wali się sąsiadowi "dom" sami przyłożymy jeszcze
      kilofem.Zajmiemy jego teren.
      Przestaliśmy zwracać uwagę na krzywdy,które wyrządządzane są
      innym .Podniosą czynsz sąsiadowi,składamy ręce do Boga,bo ubywa nam
      konkurent.Tylko nie zastanawiamy się nad tym,że następnymi w kolejce
      jesteśmy my.
      Te nasze cechy doskonale wykorzystuje władza,bo jej działania będą
      miały tyle samo zwolenników co przeciwników.
      Może robić w związku z tym co chce,jest consensus.
      Zdzierstwo i pazerność miasta i jego władz zaczyna osiągać
      szczyty,ciekawe czy będziemy popierać działania magistratu kiedy
      przyjdzie na nas kolej?
      Kłóćmy się dalej,bo o to chodzi rządzącym.
    • Gość: max I bardzo dobrze IP: 85.222.87.* 14.03.10, 12:56
      I bardzo dobrze. zniknie napis - wstęp tylko z "kartami" czy jakoś
      tak. niech zrobią te swoje "karty" platne to beda miesli na wiekszy
      czynsz. Włascicielowi czy menagerowi(nie wiem na jakiej zasadzie ta
      głupia knajpa dziala)powaliło na głowe z pomysłem "wstępu". nie ma
      miejsca w centrum którego bym dazyl tak małym szacunkiem
      • dean08 Re: I bardzo dobrze 14.03.10, 13:29
        Mówi się trudno - niech podniosą ceny jak im na czynsz nie starcza. W czym jest
        MN lepsze od każdej innej knajpy, która działa na wolnym rynku?
        • Gość: Aniechzamkna A nieh zamykaja! IP: *.chello.pl 14.03.10, 13:58
          Pieprzyc ten durny lokal z selekcja!
    • panbramkarz Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu 14.03.10, 14:40
      Ja tam sie nie znam ale moze tak bywalcy zamiast podpisywac jakies
      petycje w ramach pomocy wlascicielowi lokalu zaakceptowaliby
      podniesienie cen w lokalu o 300% wtedy styklo by na czynsz. Ktos
      chce miec "swoj" "elitarny" lokal niech placi za kawe 50 zyla.
    • korpo_racja1 A mnie ciekawi ... 14.03.10, 15:50
      Na jakiej zasadzie paniusia 16 lat temu wynajeła ten lokal ? Znajoma kruika lub kupa kasy poszła pod stołem, odnosnie podwyżek czynszu, niech mają pretensje do "bufetowej" zwłaszcza, że ją wybrali he he :)
    • Gość: wKońcu Podnoszą czynsz "Między Nami" - ... IP: 188.33.168.* 14.03.10, 16:37
      zaskakuje mnie ta cała "propaganda" właścicielka między nami przy
      taki obłożenu klientami jaki często widuje bez problemu utrzyma
      lokal zwłaszcza, że czynsz jest podnoszony do dośc śmiesznej kwoty
      160 PLN za mKw. średnia cena za metr w tej okolicy to około 300 zł.
      Wkońcu miasto zabrało się za czynsze w mieście. Miasto posiadając
      lokale nie powinno prowadzić działalności charytatywnej wynajmując
      lokale po 50 PLN za mKw
    • Gość: lopek Podnoszą czynsz "Między Nami". Klienci bronią l... IP: *.aster.pl 14.03.10, 16:51
      A ja myślę że najlepiej będzie jak powstanie tam jeszcze jeden bank albo sklep
      z ciuchami na wagę.Wszystkie knajpki pozamykać.Centrum dla banków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka