Gość: Student IP: *.sggw.waw.pl 13.03.10, 18:13 Banki, apteki i brudne wystawy pustostanów - to jest typowy widok w centrum Warszawy. Czy o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosc Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów br IP: *.chello.pl 13.03.10, 19:09 Kulture beda dostarczac "galerie" handlowie, do ktorych chodzi sie poogladac, albo kina ze smierdzacym popkornem. Po co komu kawiarnia, skoro w takich galeriach jest ich na pęczki i co z tego ze to sieciowki gdzie Klient jest sprowadzony do zamow - zaplac - nastepny prosze. Dramat. A potem sie dziwic ze noc muzeow taka popularna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sma Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów br IP: 212.69.78.* 13.03.10, 21:56 a międzynami to sporo tej kultury dostarcza... przecież to lokal komercyjny służący do zarabiania i do tego jeszcze selekcjonuje gości... normalnie kultura na wyższym poziomie... Odpowiedz Link Zgłoś
karl To nie jest kraj dla Uczciwych ludzi.... 14.03.10, 01:18 Znam Między Nami prawie od początku. Miałem to nieszczęście być uwiedzionym przez to miejsce. Zostałem w związku z tym jednym z pierwszych pracowników Między. To miejsce oczarowało mnie właśnie ludźmi, którzy tam przychodzili i tworzyli klimat i nagle zapragnąłem jako szczeniak właśnie tam pracować. Wiele osób później nieźle mnie wkurzało, kiedy musiałem je obsługiwać. Nie licząc właścicielki, która umiała dać w kość. Poznałem jednak masę osób godnych podziwu, bo miały w sobie to coś, godnego naśladowania. Były pełne pasji, chęci realizacji swoich pomysłów, projektów artystycznych. Może nie wszyscy zostaną Van Goghami, ale przychodzi tam grono osób, które tworzą obraz współczesnej mody i kultury, może podszytej komercją, ale jednak kulturą. Są lepsze i gorsze momenty miejsc. Był czas, że na Między Nami obraziłem się, często wkurza mnie nadal za ten blichtr i powierzchowność. Ale zawsze jest jakieś głębsze dno tych ludzi i tego miejsca.I trzeba to dostrzec i docenić. To właśnie Ewa - właścicielka pokazała mi jak można łączyć komercję z tak zwaną społeczną wrażliwością biznesu. Jeśli wydawanie płyt i czasopism, publikacji, prowadzenie galerii nie jest wystarczającą rekomendacją do walki o to miejsce, bo to za wysoka kultura, to lepiej w tym kraju nic nie robić? Sam dzięki Między poznałem wielu ciekawych artystów. I za to jestem Ewie, Markusowi, Markowi i innym bardzo wdzięczny. Nikt nie musi kochać tego co się tu dzieje, i nie wszyscy muszą w tym uczestniczyć, ale warto szanować, że komuś się chce to robić w tym miejscu i w tym kraju.... Gdyby każdy biznesmen i każda knajpa tak robił to byłoby spoko... ale to miejsce wymaga ochrony. A jeśli chodzi o czynsz, to jeśli kantorowiec, który mnie wyrzucił z lokalu superapteki miał układ, że płacił za wynajem 50 zł i nadal płacić będzie do 2018, to nie widzę powodu, by Między Nami nie mogło płacić tyle samo... chyba, że jakiś urzędnik czeka na łapówkę? Czy to taki układ jak w przypadku Jubilera- kantorowca? Moim zdaniem to nie jest kraj dla uczciwych ludzi , którym coś się chce... Karol el Kashif z Superapteka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klepson TO jaki jest ten czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 16:30 ktoś zna dokładną liczbę???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinique Hajże bankrutować! IP: *.147.147.157.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.03.10, 20:37 Gazetka zawsze napisze o swych skrzywdonych czynszem przyjaciołach, Rastrze, Le Madamme, czy Między Nami kafej, ba nawet o norweskich artystach rezydentach drących ryja po pijaku w nocy. Podwyżki czynszów to zjawisko naturalne, umiera przez nie mnóstwo miejskich geszeftów, ale oczywiście po psiapsiólskiej gazecianej znajomości załatwi się interwencyjny artykulik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pam319 Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.home.aster.pl 13.03.10, 19:13 Nie widzę powodu, dla którego jeden lokal w tej samej okolicy ma płacić dużo mniejszy czynsz niż inne. miejsce kultury gdzie selekcjonuje się gości, przecież to tam jest wielka karta przy wejściu: "wstęp tylko z kartą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czynsz rowny dla M Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.acn.waw.pl 13.03.10, 20:23 fakt, nie ma powodu, zeby placili mniej niz inny. miedzy nami znany jest z eksluzywnosci swojej i snobistycznej klienteli. zamoznnej raczej, bo to ludzue juz pracujacy, i to w dobrych miejscach... wiec niech MN delikatnie podniosie ceny i tyle...Zwroci im sie. a dzialalnosc kulturalna miedzy nami to troche przesada: fakt wydali kilka muzycznych CD i pokazują zdjęcia, ale to raczej sztuka/kultura mlodej upper & aspiring middle-class "warszafki" bardziej niz budowanie czegokolwiek nowego w kulturze... A zeby pokazac sie i byc widzianym na pewno klientela dalej bedzie chciala placic:))) naprawde nie ma powodu, dla ktorego zoologiczny na nowym swiecie musial sie zamknac bo mu wlasciciel czynsz podniosl, a rzeby misato nie mialo tez zarobic na komercyjnej w koncu kafejce w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.10, 20:50 no bo trzeba tam otworzyc kebab i sie ladnie wpisze w "wielkomiejskosc" centrum warszawy, dresiarstwo bedzie zarlo kapiace tluszczem kebaby w tysiacach i sie miejsce utrzyma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snob Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo IP: 212.69.78.* 13.03.10, 21:59 nie, miasto ma się dokładać do snobistycznej knajpy pani Moisan... to może i ja nie muszę płacić podatków, przecież u mnie w domu nie mniej kultury a i atmosfera niepowtarzalna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.10, 22:13 biorac pod uwage jaka ch****ka jest w centrum warszawy moze to odpowiednia pora sie zastanowic czy wysokosc czynszow jest w ogole adekwatna? bo poki co jest pewne, ze na czynsze stac banki, sieciowki, i...? Odpowiedz Link Zgłoś
ona_kontrowersyjna Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo 14.03.10, 01:00 Cóż, podzielam Twe idee i potrzebę zastanowienia się, jednak lokal MN mało ma z tym wspólnego. Jeśli propagowana tam kultura dostępna jest dla wybranych i nie z powodu ich gustów tylko posiadanych kart czy czego tam potrzebnego żeby być klientem MN, to komuś coś się pomyliło chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 kultura ex definitio 14.03.10, 08:56 jest dla wybranych, bo kulturą się zwykle się nie za wiele osób interesuje. Na ignorancji, braku zrozumienia i płytkości daleko się nie zajedzie, szczególnie, że napisanie takiego postu trwa kilka minut a wypracowanie rozpoznawalności, pewnej charakterystyki i marki wymaga dużo pracy, zwykłej, ciężkiej codziennej pracy. Każde miejsce ma swoje minusy i plusy, banały, powierzchowności, ale i głębie, bo tworzą je ludzie, a ci z zasady mają tendencje do tworzenia społeczności. jest to sfera miasta dość dobrze funkcjonująca. Posługiwanie się sfrustrowanym bełkotem do niczego nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowotka1 Re: kultura ex definitio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 09:33 Właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
ona_kontrowersyjna Re: kultura ex definitio 15.03.10, 00:37 To miło, że ktoś tak krytycznie i filozoficznie podchodzi do własnej wypowiedzi. Bo o brak umiejętności czytania ze zrozumieniem nie śmiem podejrzewać tak elokwentnej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Zoologiczny się zamknął bo nie płacił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 09:17 Zoologiczny się zamknął, bo od dawna nie płacił czynszu i zalegał. Bądźmy precyzyjni. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Gronkowiec walcowaty niczym pasożyt żeruje 13.03.10, 21:03 na warszawiakach. Trwa akcja podwyżek opłat za uzytkowanie wieczyste o 1000%, drakońskich podwyżek czynszów dla małych przedsiębiorstw. Czym prędzej trzeba usunąć złośliwego pasożyta z PO ze stolicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: styp Re: Gronkowiec walcowaty niczym pasożyt żeruje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 10:14 A to PO to by żyło się nam lepiej Walszawa dąży by były cztery kategorie POdatków zależne od narodowości i układów scalonych partyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbin Re: Gronkowiec walcowaty niczym pasożyt żeruje IP: *.acn.waw.pl 14.03.10, 17:44 w.i.l napisał: > na warszawiakach. > Trwa akcja podwyżek opłat za uzytkowanie wieczyste o 1000%, > drakońskich podwyżek czynszów dla małych przedsiębiorstw. masz racje, rozdac lokale za darmo, co z tego ze sa w scislym centrum, dac ludziom za darmo..bo im sie nalezy heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aspirant walczak ojojoj IP: 85.222.87.* 13.03.10, 21:06 no niestety, wlascicielce miedzy nami cos sie pomieszalo - mamy kapitalizm, jak jej nie stac to moze zrobic nowy lokal w piasecznie. dzialalnosci kulturowej bylo za malo na jakies smoncesy ;) nie ma powodu, mimo wielu mile spedzonych chwil w mm na brak zdrowego rozsadku u obroncow. proponuje wielu freelanserom broniacym lokalu, zeby zrobili cos taniej np. wydawnictwu bo malo ma kasy a aspiruje do sztuki, hehehe. won z lewakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandog Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.10, 21:12 Działalność kulturalna? Za okazaniem karty wstępu? Śmieszne. Jeżeli właścicielka chce prowadzić prywatny salon dla wyselekcjonowanej "elyty", niech płaci ceny wolnorynkowe. Przechodzę tamtędy codziennie, informacja o wstępie wyłącznie za okazaniem karty skutecznie odstrasza przed odwiedzeniem tego "ośrodka kultury". Przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulfon precz z selekcją ! IP: *.aster.pl 13.03.10, 21:52 No właśnie: selekcja. I jeszcze protestują! Taki kącik dla swoich i znajomych królika, jak podczas wojny - 'tylko dla Niemców'. Kpina z normalnych ludzi. Włodarze miasta powinni w nowo zawieranych umowach zastrzegać, że nie ma selekcji. Potem się dziwić, że swołocz kebab po ulicach jada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: precz z selekcją ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 01:05 Przeciez w miedzy nie ma zadnej selekcji.. Ten tekst na drzwiach bada "sile charakteru" :). Nie wyobrazam sobie centrum Warszawy bez nich i tej pysznej salatki cesarskiekj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandog Re: precz z selekcją ! IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 08:16 Badanie siły charakteru to również rodzaj selekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 akurat ten rodzaj badania jest raczej neutralny 14.03.10, 08:48 każdy ma swoje wady i zalety, ale dezercji od pługa jest tam zdecydowanie mniej, niż w innych miejscach. Kultura i warunki pracy wydają się być bardzo przyzwoite. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: akurat ten rodzaj badania jest raczej neutral IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 13:33 oczywiscie, ze tak. bylem tam przez ostatnie 6-7 lat kilkaset razy i ani razu nie spotkalem dziwnego, czy agresywnego towarzystwa.. za to czesto znajomych :). Mam wrazenie, ze ci co tak ostro sie wypowiadaja nawet nigdy nie probowali tam wejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandog Re: akurat ten rodzaj badania jest raczej neutral IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 20:45 Do damskiej toalety też się wbijasz na chama, bo udowadniasz siłę charakteru? (Zakładam, że jesteś mężczyzną). Używając określeń "dezercja od pługa", czy "słoma z butów" wystawiasz świadectwo i sobie i lokalowi. Dziękuję serdecznie za taką kulturę. P.S. "Słoma z butów" potrzebuje kultury zdecydowanie bardziej nuworysz wylansowany na artystę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: precz z selekcją ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 16:39 A kto Ci powiedział, że nie ma selekcji? Jest selekcja, bo zostałem wyrzucony z tej oazy kultury. Widocznie moja buzia się nie spodobała. Jak siła charakteru? Miałem powiedzieć, ze nie wyjdę, bo nie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopsać Re: precz z selekcją ! IP: *.aster.pl 14.03.10, 17:56 trzeba było powiedzieć dzień dobry na wejściu i wytrzeć buty może by pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKI Re: precz z selekcją ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 18:17 Wtracie butów zawsze pomaga. Niestety, "Hopsać", nie wszytkim bywalcom udaje się wyjać z butów słomę. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_kontrowersyjna Re: precz z selekcją ! 15.03.10, 00:54 Skończyły się argumenty "merytoryczne" to trzeba zrobić z rozmówcy chama... Już się cieszę, że omijam MN szerokim łukiem bo wygląda na to, że w wyśmiewanych kebabach można spotkać więcej osób z nieneurotycznym poczuciem rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_kontrowersyjna Re: precz z selekcją ! 15.03.10, 00:50 Siła charakteru!? Idąc się odpręzyć na miasto mam testować swoją siłę charakteru? Może raczej bezczelność i umiejętność pchania się gdzie nas nie chcą? Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 Ewa trzyyymaj się-- link do petycji poniżej 13.03.10, 21:32 kurde ludzie tak nie możnaaaaaa, to miejsce to DOM dla wielu ludzi. To byłaby masakraaa, proszę podpisujcie petycje!!!! link poniżej!!!!!!!!!!!!!!!: www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=5041 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywam itd ratujcie ;) IP: 85.222.87.* 13.03.10, 23:18 tak tak, wspierajcie nasza komercyjna dupe, robimy to dla was, nie dla siebie, juz od dzis nie bedziemy pobierac wynagrodzenia, bo to bez sensu... caly ten interes jest nonprofitowy, hehe. a teraz na powaznie - pani od petycji - strzel se w pusty leb, macie knajpe, zwykla, ale z tradycjami i nic z tego nie wynika, wlasciciel ustala czynsz i tyle - a do swoich gosci napisz, ze ceny wzrosna, a nie podnos larum. Lubie MM ale mam Was w dupie za takie biadolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 Ja po prostu 14.03.10, 08:44 nie chcę, co by to miejsce zniknęło. Coś w tym złego? Interes jest rodzinny. Warunki pracy są ludzkie. Kultura pracy nieporównywalna z innymi knajpami. I barachło nie włazi. Pewnie, nikt nie jest idealny, ale w tym przypadku się sprawdza. Dezercji od pługa i słomy z butów jest tam zdecydowanie mniej. I wielopokoleniowych warszawiaków więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~aaa~ Re: Ja po prostu IP: *.147.2.113.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.03.10, 11:51 kultura... tia - barachło, dezercja od pługa, słoma z butów no jak takim językiem posługuje się ta kulturalna elita z "między nami" to ja osobiście wolę w tym miejscu, ten przysłowiowy już, kolejny kebab - przynajmniej bez złudzeń i pseudo-aspiracji... Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 Ludzie są różni 14.03.10, 12:15 A komunistyczne myślenie wszystkim po równo jest anachroniczne. Jak nie chce żeby ludzie, których nie chce u siebie nie przychodzili do mojego miejsca to ich wypraszam. Tak dezercja od pługa. Wychowałem się w Śródmieściu Południowym i tyle chamstwa ile w latach 70 się zjechało do Warszawy to przechodziło ludzkie pojęcie. Jeszcze w latach 60 było tu schludnie, a potem się zaczęło, od gierka gdzieś tak. Przynajmniej jak rodzice i dziadkowie mi opowiadali. Nie chcę generalizować ale Warszawa została zabita w czasie II Wojny światowej. Resztki rozkradzione i rozproszone przez komuchów. Nie przystawiam łatek czy sądów i są wartościowi napływowi ludzie w Warszawie ale to kwestia identyfikacji się z miastem i pewnego szacunku dla własnego domu, włączając w to sprzątanie psich kup. Z reszta kto dzisiaj rozumie że przed wojna na Powiślu trzeba było uważać, bo Ci mojką cwaniak uśmiech mógł poszerzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~aaa~ Re: Ludzie są różni IP: *.147.2.113.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.03.10, 16:18 Ale nie oczekujesz chyba, że za to "swoje miejsce" nie będziesz musiał płacić? Bo tego rodzaju myślenie trąci (i to mocno) właśnie komunizmem... Czynsz w tym miejscu nie może być niski, właśnie dlatego że to samo centrum stolicy. A postulat dofinansowywania komercyjnego lokalu dla wybrańców podatków jest po prostu żenujący. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 To "komunistyczne myślenie" objawiało się hasłem, 15.03.10, 01:47 "wszyscy są równie, a niektórzy równiejsi". Właśnie tak, mam wrażenie działają właściciele tego lokalu. Masz rację, takie myślenie jest anachroniczne i należy je wyplenić. Dlatego, jeśli chcesz mieć coś ekskluzywnego, na wyłączność, musisz za to odpowiednio zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 Jabysmy byli rowni to nie moglibysmy sobie 15.03.10, 14:32 Pomagac. tak przynajmnej ks. Twardowski zawsze powtarzal. Natura nie lubi prozni i gratyfikacja lepsza lub gorsza zawsze bedzie istniala. A to ze ktos kogos po chamsku potraktowal, to na to nic nie poradze. Nasze spoleczenstwo musi w bolu dochodzic do tworzenia, czy raczej odtworzenia normalnych relacji spolecznych, gdzie szanuje sie ciezka prace, a nie zlodziejstwo, gdzie sasiad nie cieszy sie ze mu obok lokal zamykaja tylko wspiera sasiada w bojach. I zbiera psie kupy :D nie mowie ze ma byc idealnie ale mentalnosc psa ogrodnika bijaca z niektorych postow jest znamiennie uczaca. Takie rzeczy wymagaja nakladu pracy i lat rozmow. Poza tym to interes rodzinny, nie nastawiony na zysk. Srednio mi sie podoba, ze przez jeden podpis 50 rodzin z dnia na dzien przeszloby na kuroniowke. I nie chodzi mi tu o ekskluzywnosc czy inne tego typu gornolotne okreslenia, ale wlasnie o te rodziny. klimat tez. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Interes rodzinny nie nastawiony na zysk? 15.03.10, 22:24 To na co nastawiony, przepraszam? Kolego, plączesz się w zeznaniach. Bo jak interes to dochodowy, jak niedochodowy, to do likwidacji, bo trzeba dokładać. Jakoś tak nie wierzę, że przez 16 lat dokładali do lokalu nic, a nic na tym nie zarabiając. Wybacz, ale to po prostu nie jest możliwe, chyba, że legalny biznes jest przykrywką dla działań zupełnie niezgodnych z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 każdy interes jest zyskowny 17.03.10, 20:56 Rodzinny czy nie. Radziłbym poczytać trochę o ekonomii. Gdy był to interes dochodowy to przez te 16 lat powstałaby siec takich lokali. Rodzinny nie oznacza wcale niezyskownego, tylko zyskownego w sposób w który pozwala na uzyskanie stałego dochodu miesięcznego zadowalającego właściciela. Dlatego nie jest dochodowy w potocznym pojęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_kontrowersyjna Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu 14.03.10, 00:48 Żenada po prostu. GW daje niezgodny z rzeczywistością tytuł, czyżby angażowała się w bronienie MN czyli komercji z selekcją? Jeśli inne lokale w okolicy tyle płacą, to MN nie ma chyba "aż takiego" zacięcia kulturalnego żeby płacić preferencyjny czynsz. Chyba, że kultura w wydaniu MN jest dla wybranych, którzy mają karty do ich lokalu. W takim razie tym wybrańcom losu należy pozostawić ratowanie MN. Szaremu ludowi Warszawy nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 01:12 Kolejna sobie wymyśliła selekcję.. lol. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_kontrowersyjna Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lo 15.03.10, 00:40 To kolejna się pyta jak nazwiesz to że jeśli nie masz karty lub inaczej nie jesteś znana obsłudze, to nie masz prawa usiąść, zjeść, napić się? Może kulturą i tworzeniem charakteru miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor nich się zrzucą a nie protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 04:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w nie podnosi się cen o 300% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 09:14 Do samego Między nami nie odczuwam sympatii. To lokal z którego w ramach selekcji ludzie kultury byli wypraszani, a preferowani zamożni pracownicy korporacji. Ale nie może być tak, że czynsze są podnoszone o 300 %! Dodatkowo umowy podpisuje się tylko na 3 lata. Musi być jakaś polityka miasta, która preferuje księgarnie, galerie, fajne kawiarnie, a także normalną działalność usługową. Dzielnice, w których będą same banki i najbardziej luksusowe sklepy oraz lumpeksy przestaną normalnie funkcjonować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiek A mi jest szkoda lata i ogródka w Między Nami IP: *.acn.waw.pl 14.03.10, 09:54 Jestem osobnikiem z innej bajki niż Między Nami, zajmuje się naukami ścisłymi, ale od czasu do czasu wpadam tam, aby pobyć w atmosferze dobrze rozumianego snobizmu. W niewielu miejscach w Warszawie można spotkać ludzi starych i młodych dyskutujących przy kawie o sztuce, gnozie lub najnowszym wydarzeniu modowym :) Ewa z założenia pędzi z lokalu lanserów, ale sam charakter tego miejsca powoduje że zlatują się oni z całego miasta. Szkoda miejsca z charakterem. Oczywiście może się komuś ten charakter podobać lub nie, ale jest on jasno określony. Na poczatku swojej działalności Między Nami kreowało się na bardzo snobistyczne miejsce, ale potem została jedynie informacja na drzwiach o selekcji. Zresztą Mała Ziemińska też była snobistyczna - nawet były zastrzeżone stoliki. Czy można mieć pretensję do Między Nami, że jest snobistyczne? Bardziej możemy mieć żal, że snobizm teraz inaczej wygląda niż dawniej. Lub możemy mieć uraz, że nie przeszliśmy pozytywnie procesu selekcji. Dużo na forum jest komentarzy o "rynkowym" charakterze. Tam gdzie decyduje urzędnik z założenia nie ma rynku. Wiec piewcy "neoliberalizmu" więcej ścisłości proszę. Jeżeli decyduje urzędnik to jest kwestia wyboru publicznego. Co chcemy? Zapłacić firmie PR za kampanie reklamową Warszawa kulturalną stolicą Europy, czy pozwolić na rozwój "miejsc za charakterem". Różnica jest zarówno w cenie jak i trwałości. PS. Zanin powstanie tam bank lub kebab muszę wybrać się z córką do MN, aby pokazać jej miejsce, gdzie tata bajerował mamę na poezję Pablo Nerudy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKI Re: A mi jest szkoda lata i ogródka w Między Nami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 17:26 Drogi Staśku, Miejsce to nie zostanie zamknięte, bo ta cała dyskusja jest formą nacisku właścicieli lokalu w negocjacjach z zarządcą. Jako przedstawiciel nauk ścisłych powinieneś też przewidzieć taki wariant. Z założenia nie jestem laserem, też wydaję poezję, wspieram młodych twórców, współorganizuje niezależne przedsięwzięcia kulturalne. Mnie Ewa i jej flanki też „pędzą” z tego miejsca w imię dobrze pojętego snobizmu. Wyrzucenie na deszcz mojej niepełnosprawnej przyjaciółki, która konieczne chciała zobaczyć to miejsce, wzbudziło mój duży niesmak. Ale może to tylko dobrze pojęty snobizm…. Przepraszam, że musze pisać takie rzeczy otwartym tekstem do ludzi wykształconych, ale widocznie atmosfera poezji Nerudy zaciera delikatne, acz istotne granice dobrego smaku. Mam radę dla Ewy i Towarzystwa: zeskrobcie kompromitujący napis o kartach. Na próbę. Tak będzie po prostu po ludzku uczciwie. Nie lękajcie się: wyrzuceni „lanserzy” i tak pójdą na kebab, do biblioteki lub z czwartek do Zachęty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yga Re: A mi jest szkoda lata i ogródka w Między Nami IP: *.acn.waw.pl 24.03.10, 17:50 lubię Między Nami za dobrą kuchnię, miły nastrój i dobrą lokalizację. ale te karty wstępu i selekcje mogliby sobie darować. sama zostałam kiedyś tam niewpuszczona i bardzo mi się to niespodobało. czy lokal może zdjąć tę kartkę "wstęp tylko z kartą" i odszczekać swoje grzechy? wtedy więcej ludności podpisze petycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Był czas kiedy Między Nami nie było "knajpką z nie IP: 94.75.122.* 14.03.10, 09:59 drogim jedzeniem" a raczej lokalem w którym skupiła się cała warszawska bufonowatość z ocenianiem ludzi po wyglądzie w chamski sposób. Kelnerka mówiła "przepraszam ale państwa nie obsłużymy" i koniec. Miało to stwarzać wrażenie lokalu "dla wybranych", co tak cenne dla chcących się dowartościować "polskich celebrytów" z bardzo wątpliwym dorobkiem i różnych innych, którym to imponowało. Nie twierdzę że każdy lokal musi być Sphinxem czy Pizzą Hut ale jakoś niespecjalnie będę płakał po tym przybytku. Szyldu zresztą nie ma do dziś, czyli "wybrani" tak, zagraniczni turyści tak, ale barachło z ulicy paszło won. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oli Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.aster.pl 14.03.10, 10:44 Hanka potrzebuje kasy na metro, na stadion Legii itd wiec musi skads brac pieniazki wiec nie badzmi zdziwieni ze i znikną kolejne kultowe lokale i miejsca na mapie Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l HGW na metro zaciąga długi. Gotówka idzie 14.03.10, 12:16 na premie dla jej przydupasów no i dla niej samej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juyio Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.xdsl.centertel.pl 14.03.10, 10:49 zrzuta po 2 tys i jedziemy dalej chyba was stac Odpowiedz Link Zgłoś
ultravox Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu 14.03.10, 11:19 Niech zamkną ten wyszynk, mam to w doopie. Nie ten, to będzie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 11:29 Chcą zamknąć? Nie. Oni chcą zabrać! To jest sposób na odbijanie knajp ich długoletnim najemcom. Kadencja dobiega końca i trzeba coś złapać. Inni remontowali nory i tworzyli knajpy. Ci z urzędów chcą wleźć na gotowe. Walczyć do końca. Kiedyś wypędzili Le Madame i wpakowali tam fundację samorządowców. Płacą po 12zł/m2. Zrobili nielegalny remont i mają knajpę z groszowym czynszem. Inni od " kultury" też mają znacznie niższe czynsze niż ten wymieniony w artykule. Skwer Hoovera 40zł/m2. Nowy Świat jeszcze mniej. Ta knajpka na Mariensztacie też czynsz symboliczny. Czym Wy zasłużyliście sobie na takie wyróżnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów br IP: *.merinet.pl 14.03.10, 11:38 warszawa to pierd... miejsce. Bywam tu od 7 lat i tutaj nawet knajpa na brackiej jest polityką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxim Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów br IP: *.chello.pl 14.03.10, 11:49 Gdyby nie był to lokal odwiedzany przede wszystkim przez gejów, nikt by petycji nie pisał... Nie mówiąc o artykule w GW. Chciałem tam kiedyś pójsc na piwo, była sobota wieczór... Zostałem wyproszony. Moja noga tam więcej nie stanęła. Ciesze sie, ze ten snobistyczny lokal zniknie. Ja płakać nie będę. Jestem ciekaw tylko, jaką ideologie dorobią zwolennicy lokalu - w przypadku Le Madame była to nienawisc Kaczynskiego do gejów. Dlaczego nikt teraz nie wiesza psów na HGW? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yga Re: Chcą zamknąć "Między Nami". Setki klientów br IP: *.acn.waw.pl 24.03.10, 17:50 lubię Między Nami za dobrą kuchnię, miły nastrój i dobrą lokalizację. ale te karty wstępu i selekcje mogliby sobie darować. sama zostałam kiedyś tam niewpuszczona i bardzo mi się to niespodobało. czy lokal może zdjąć tę kartkę "wstęp tylko z kartą" i odszczekać swoje grzechy? wtedy więcej ludności podpisze petycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juby Władcy osiągneli już co chcieli ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 12:28 Mamy całą masę przywar.Zazdrość i chęć zniszczenia drugiego człowieka,interesu prowadzonego przez niego to niestety teraz nasz główny cel życiowy.Wali się sąsiadowi "dom" sami przyłożymy jeszcze kilofem.Zajmiemy jego teren. Przestaliśmy zwracać uwagę na krzywdy,które wyrządządzane są innym .Podniosą czynsz sąsiadowi,składamy ręce do Boga,bo ubywa nam konkurent.Tylko nie zastanawiamy się nad tym,że następnymi w kolejce jesteśmy my. Te nasze cechy doskonale wykorzystuje władza,bo jej działania będą miały tyle samo zwolenników co przeciwników. Może robić w związku z tym co chce,jest consensus. Zdzierstwo i pazerność miasta i jego władz zaczyna osiągać szczyty,ciekawe czy będziemy popierać działania magistratu kiedy przyjdzie na nas kolej? Kłóćmy się dalej,bo o to chodzi rządzącym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max I bardzo dobrze IP: 85.222.87.* 14.03.10, 12:56 I bardzo dobrze. zniknie napis - wstęp tylko z "kartami" czy jakoś tak. niech zrobią te swoje "karty" platne to beda miesli na wiekszy czynsz. Włascicielowi czy menagerowi(nie wiem na jakiej zasadzie ta głupia knajpa dziala)powaliło na głowe z pomysłem "wstępu". nie ma miejsca w centrum którego bym dazyl tak małym szacunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: I bardzo dobrze 14.03.10, 13:29 Mówi się trudno - niech podniosą ceny jak im na czynsz nie starcza. W czym jest MN lepsze od każdej innej knajpy, która działa na wolnym rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniechzamkna A nieh zamykaja! IP: *.chello.pl 14.03.10, 13:58 Pieprzyc ten durny lokal z selekcja! Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Chcą zamknąć "Między Nami". Klienci bronią lokalu 14.03.10, 14:40 Ja tam sie nie znam ale moze tak bywalcy zamiast podpisywac jakies petycje w ramach pomocy wlascicielowi lokalu zaakceptowaliby podniesienie cen w lokalu o 300% wtedy styklo by na czynsz. Ktos chce miec "swoj" "elitarny" lokal niech placi za kawe 50 zyla. Odpowiedz Link Zgłoś
korpo_racja1 A mnie ciekawi ... 14.03.10, 15:50 Na jakiej zasadzie paniusia 16 lat temu wynajeła ten lokal ? Znajoma kruika lub kupa kasy poszła pod stołem, odnosnie podwyżek czynszu, niech mają pretensje do "bufetowej" zwłaszcza, że ją wybrali he he :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wKońcu Podnoszą czynsz "Między Nami" - ... IP: 188.33.168.* 14.03.10, 16:37 zaskakuje mnie ta cała "propaganda" właścicielka między nami przy taki obłożenu klientami jaki często widuje bez problemu utrzyma lokal zwłaszcza, że czynsz jest podnoszony do dośc śmiesznej kwoty 160 PLN za mKw. średnia cena za metr w tej okolicy to około 300 zł. Wkońcu miasto zabrało się za czynsze w mieście. Miasto posiadając lokale nie powinno prowadzić działalności charytatywnej wynajmując lokale po 50 PLN za mKw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopek Podnoszą czynsz "Między Nami". Klienci bronią l... IP: *.aster.pl 14.03.10, 16:51 A ja myślę że najlepiej będzie jak powstanie tam jeszcze jeden bank albo sklep z ciuchami na wagę.Wszystkie knajpki pozamykać.Centrum dla banków. Odpowiedz Link Zgłoś