Dodaj do ulubionych

Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id...

IP: 217.153.56.* 25.03.10, 07:21
przecież w ten sposób np. na centrum zwiększa się kolejka oczekujących na
wejście na ruchome schody, bo zmniejsza się przepustowość tych schodów! A tam
gdzie obok schodów ruchomych są schody tradycyjne, co stoi na przeszkodzie
spieszącym się korzystanie z nich właśnie? Sam tak robię, nie widzę sensu w
tej akcji. Najmniejszego.
Obserwuj wątek
    • Gość: profes79 Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 07:24
      W jaki sposob zmniejsza sie przepustowosc?
      Skoro jeden rzadek osob wchodzi a drugi stoi jedzie to nawet z czystej
      obserwacji zobacz co sie stanie :)
      Podpowiem - ci co ida beda na gorze szybciej - a co za tym idzie wjedzie ich wiecej.

Przydalaby sie za to akcja przypominajaca o przeznaczeniu wind - nie raz i nie
      dwa widzialem jak nie mogli sie do windy dostac ludzie z bagazem czy wozkiem bo
      akurat kilku ktosiom nie chcialo sie tylka po schodach ruszyc.
      • Gość: asd Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.chello.pl 25.03.10, 08:37
        Jeśli chodzi o windy, to będąc osobą całkowicie sprawną, korzystam z
        nich na stacjach metra. Powodem tego jest fakt, że kupuje bilety przez
        telefon komórkowy i niestety bramka nie przewiduje przepuszczenia
        takiej osoby, mimo posiadania ważnego biletu. Metoda wejścia na stację
        została mi zasugerowana przez panią z infolinii ZTM. Nie każdy w pełni
        sprawny bez wózka z niemowlakiem nie jest uprawniony do korzystania z
        windy.
        • unhappy Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, 25.03.10, 09:43
          Gość portalu: asd napisał(a):

> Jeśli chodzi o windy, to będąc osobą całkowicie sprawną, korzystam z
          > nich na stacjach metra.

Durnota.

> Powodem tego jest fakt, że kupuje bilety przez
          > telefon komórkowy i niestety bramka nie przewiduje przepuszczenia
          > takiej osoby, mimo posiadania ważnego biletu.

Przewiduje.

> Metoda wejścia na stację
          > została mi zasugerowana przez panią z infolinii ZTM.

Może ona też z tych co jeździ windami w metrze.

> Nie każdy w pełni
          > sprawny bez wózka z niemowlakiem nie jest uprawniony do korzystania z
          > windy.

Nie każdy. Natomiast ci którzy nie potrafili rozwiązać problemu korzystania z
          bramek mimo opłacania biletów przez mPay chyba jednak mają prawo do tych wind :>
          • Gość: ... Kolejna akcja: Gdy wysiadasz, zrob kilka krokow i IP: *.netcologne.de 25.03.10, 10:22
            Kolejna akcja: Gdy wysiadasz zrob kilka krokow i daj wysiasc innym.
            Ludzie wysiadaja, sa juz na zewnatrz, staja i rozgladaja sie: isc w
            lewo czy w prawo? W tym czasie inni musza czekac w wagonie, az taka
            osoba sie zdecyduje w ktora strone.
            To strasznie spowalnia wysiadanie.
      • Gość: metrzarz Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:25
        Nikt mi nie będzie mówił gdzie mam się ustawiać na ruchomych schodach. Zawsze
        staje tam gdzie jest wolne miejsce i g... mnie obchodzi, że komuś się śpieszy.
        Obok są SZEROKIE SCHODY!
        • Gość: piotr Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:30
          > Obok są SZEROKIE SCHODY!

A byłeś kiedyś na stacji Centrum, buraku?
          • Gość: jacko Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:39
            Nie wyzywaj ludzi chamie warszawski
          • Gość: Jux Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: *.axelspringer.pl 25.03.10, 09:40
            Właśnie przez takich buraków wszystkie schody ruchome w tym kraju są zapchane.
            To samo w centrach handlowych itp.
            • Gość: Jux Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: *.axelspringer.pl 25.03.10, 09:40
              To oczywiście do metrzarza
              • Gość: zenek Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: 217.167.147.* 25.03.10, 11:31
                To jest wlasnie polska mentalnosc :)
                JA Wszechpolak/Szlachcic/Nadczlowiek/... jade i nikt mi nie bedzie mowil z
                ktorej strony !!
                I mamy tak samo w metrze, na drogach, w centrach handlowych...
                ------------
                Moze trzeba zrobic jak w metrze w Moskwie - posadzic Pania/Pana w budce przy
                schodach ktora/y bedzie krzyczec przez szczekaczke zeby sie trzymac prawej strony :)
          • Gość: burak Re: warszawski cham z ciebie wychodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:42
            Tym bardziej należy uczyć takich znerwicowanych chamów jak ty, że po ruchomych
            schodach się nie biega. Na stacji CENTRUM są bardzo długie schody i nie każdy ma
            kondycję żeby po nich wchodzić. A czasem nie ma wyjścia i trzeba stać po lewej
            stronie.
            • bachczysaraj Bredzisz. 25.03.10, 09:49
              Zawsze można stanąć po prawej i nie utrudniać życia innym. Niestety, zawsze
              znajdzie się zakompleksiony burak, który chce poczuć namiastkę władzy.
              • Gość: PocałujBurakaWd... Re: Bredzisz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:57
                Teraz rozumiesz dlaczego niektórzy specjalnie blokują lewą stronę. Bo nie
                tolerują rozpychania i chamstwa które ty reprezentujesz. Zawsze ci się śpieszy i
                wszystkich byś popychał egoisto. Kiedyś połamiesz sobie nogi i zostanie ci winda.
                • Gość: ff Re: Bredzisz. IP: *.sotn.cable.ntl.com 25.03.10, 10:19
                  > Teraz rozumiesz dlaczego niektórzy specjalnie blokują lewą stronę. Bo nie
                  > tolerują rozpychania i chamstwa które ty reprezentujesz. Zawsze ci się śpieszy

Jak ci sie nie spieszy stoj spokojnie po prawej stronie, taki grubas z ciebie?
                  Jak komus sie spieszy to pozwol mu cie wyprzedzic lewa strona.
                  Jak jedziesz samochodem to tez blokujesz szybszy pas bo nie tolerujesz chamstwa?
                • Gość: zenek Re: Bredzisz. IP: 217.167.147.* 25.03.10, 11:35
                  Pojedz sobie do ktoregokolwiek z cywilizowanych krajow i zobacz na czym polega
                  kultura jazdy (po schodach, drogach...).

Jak Ci sie nie spieszy to zaczekaj na peronie az schody beda wolne - bedziesz
                  sobie mogl wtedy jezdzic lewa strona do woli.
                • Gość: droznik Syndrom droznika:) IP: *.100.211.91.static.bait.pl 25.03.10, 23:27
                  MAM WLADZE! zablokuje ich i zobacza kto tu rzadzi. Moze jednak wystarczy kiedy
                  bedziesz realizowal swoje marzenia o wladzy poprzez pstykaie pilotem w domu? Czy
                  tez zostales pozbawiony tej czesci wladzy i dlatego "realizujesz" sie w
                  zachowanich anty-spolecznych?
              • zuzur Re: Bredzisz. 25.03.10, 11:10
                bachczysaraj napisał:

> Zawsze można stanąć po prawej i nie utrudniać życia innym.

Nie zawsze, a najczęściej nie można. Zapominasz, że to Polska, a nie
                Berlin, czy Londyn. W Polsce wszystko jest za małe i nie dla
                wszystkich. Jak miasto ma tylko 1 linię metra z południa na północ,
                to nic dziwnego, że ludzie się tłoczą. Jakoś nie dziwi mnie, że 200
                osób nie chce czekać 2-3 minut do stanięcia po prawej stronie, żeby
                20 osób mogło zaoszczędzić 20 sekund. Rzadko jeżdżę metrem, ale w
                środku dnia lub wieczorkiem bez problemu można iść lewą stroną po
                ruchomych schodach. Natomiast na ruchomych schodach na dworcu
                centralnym nie ma tego zwyczaju. Ludzie z walizkami nie żądają
                przejścia lewą stroną.
                • Gość: łoj Re: Bredzisz. IP: 94.254.237.* 25.03.10, 12:41
                  ale stając po prawej z walizką na stopniu przed sobą umożliwiają wejście ludziom
                  bez walizek po lewej stronie.
            • Gość: Mt Re: warszawski cham z ciebie wychodzi IP: 195.184.82.* 25.03.10, 10:25
              > Tym bardziej należy uczyć takich znerwicowanych chamów jak ty, że
              po ruchomych
              > schodach się nie biega.

A kto mówi o bieganiu? Chodzi o normalne wchodzenie. Wiele osób
              (wcale nie "śpieszących się") woli wchodzić po ruchomych schodach
              niż bezczynnie czekać - w końcu są to schody, nie winda. Działa to
              bardzo sprawnie - prawa stoi, lewa idzie i w rezultacie WSZYSCY są
              na górze szybciej (w sytuacji jak na stacji centrum, gdzie mnóstwo
              gromadzi się pod schowami po przyjechaniu metra). Tj. o ile jakiś
              pojedynczy osobnik nie zablokuje całego ruchu po lewej, w sumie nie
              wiadomo po co.
          • three-gun-max Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! 25.03.10, 10:18
            A centrum to jedyna stacja metra, pekaesioku? ;)
          • Gość: kaligula Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: *.polkomtel.com.pl 25.03.10, 10:23
            Jest to jedyna stacja ktora nie posiada zwyklych schodow i jest
            wyjatkiem.
            A jak schody ruchome nie dzialaja to tez po nich wbiegasz
            mieszczuchu (od poniedzialku do piatku bo pewnie pozniej to wilenski
            i do domu)
            • Gość: tamta Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: 83.238.13.* 25.03.10, 12:09
              A ty nie wbiegasz, tylko stoisz na nich i czekasz aż ruszą?
        • Gość: schodziarz Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: *.aster.pl 25.03.10, 09:34
          Mam nadzieję, że na ciebie trafię, no o ile nie jesteś napakowanym dwumetrowcem
          z twarzą psychopaty, tylko przeciętnym aspołecznym kretynkiem.
          • Gość: benko Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: 193.46.186.* 25.03.10, 09:58
            A co, bo nawalisz w pory, jak on okaże się ABS'em i uwagi mu nie zwrócisz.
            • Gość: schodziarz Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: *.aster.pl 25.03.10, 12:32
              W pory nie nawalę, ale musi być szansa obronić swoje racje!
        • Gość: oli Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: *.bb.sky.com 25.03.10, 10:13
          Buraku; wyprowac sie do lasu jak ci ludzie przeszkadzaja i nie
          chcesz byc kulturalna osoba. Nie chcemy takich w stolicy

• three-gun-max Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! 25.03.10, 10:18
            Przyjechałeś ze wsi i już się czujesz tutejszy?
        • pewienlekarz Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! 25.03.10, 10:20
          Z tego samego założenia wychodzą chyba osoby, które łażą po lewej stronie
          chodnika czy przejścia dla pieszych (czyli pod prąd), które jadą lewym pasem,
          mimo że jadą bardzo wolno, które wreszcie stają na przystanku tuż przed drzwiami
          autobusu/tramwaju/metra tylko po to, aby utrudnić wysiadanie pasażerom (żebym
          wsiadł pierwszy! nikt nie będzie mi mówił, gdzie mam stać!), czy które stoją
          przy drzwiach mimo, że jadą jeszcze parę przystanków (oczywiście, gdy jest
          miejsce głębiej).

Taka niezdrowa anarchia, zupełnie nie tam, gdzie trzeba.

Gość portalu: metrzarz napisał(a):

> Nikt mi nie będzie mówił gdzie mam się ustawiać na ruchomych schodach. Zawsze
          > staje tam gdzie jest wolne miejsce i g... mnie obchodzi, że komuś się śpieszy.
        • Gość: Janek Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! IP: *.multimo.pl 25.03.10, 13:12
          Jesteś wieśniakiem.
        • stpierre Re: Ja zawszę mówię: Schody obok! 25.03.10, 18:10
          Życzę powodzenia, jak zwyczaj się tak powszechnie jak w innych miastach
          europejskich, to będziesz regularnie bezwzględnie przepychany przez osoby idące
          lewą stroną. Zresztą w Warszawie też już kilka polskich świętych krów sprasowałem.

Gość portalu: metrzarz napisał(a):

> Nikt mi nie będzie mówił gdzie mam się ustawiać na ruchomych schodach. Zawsze
          > staje tam gdzie jest wolne miejsce i g... mnie obchodzi, że komuś się śpieszy.
    • szabo Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, 25.03.10, 07:27
      To najwyraźniej masz problem z percepcją rzeczywistości.

Gość portalu: xyz napisał(a):

> przecież w ten sposób np. na centrum zwiększa się kolejka oczekujących na
      > wejście na ruchome schody, bo zmniejsza się przepustowość tych schodów! A tam
      > gdzie obok schodów ruchomych są schody tradycyjne, co stoi na przeszkodzie
      > spieszącym się korzystanie z nich właśnie? Sam tak robię, nie widzę sensu w
      > tej akcji. Najmniejszego.
    • Gość: ABeCe Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.chello.pl 25.03.10, 07:58
      Zasada trzymania sie prawej strony dziala w wielu krajach gdzie ruch w metrze
      jest o wiele wiekszy niz w Polsce. W koncu cywilizacja dociera do Polski.
      • Gość: tutejszy Re: Co ty powiesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:30
        Pół roku jeździłem bardziej zatłoczonym metrem w Rzymie i nie zauważyłem żeby
        włosi zachowywali się tam inaczej. No może są trochę mniej nerwowi i nie
        rozpychają się tak jak u nas. A kto ma ochotę pobiegać po schodach, wybiera te
        szerokie.
        • Gość: fafik17 Re: Co ty powiesz? IP: *.aster.pl 25.03.10, 11:13
          Włosi to akurat dzikusy. Ale Rosjanie już się nauczyli, to może i my się nauczymy.
          • Gość: tutejszy Re: Co ty powiesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 12:01
            Od ruskich to się możesz nauczyć picia wódki. Nie wiem kto ci powiedział że
            Włochy to dzicz. Ja w Rzymie spotykałem zawsze kulturalnych i uśmiechniętych
            ludzi. Nawet w stresowych sytuacjach potrafią być życzliwi. U nas jeśli nie ma
            problemu, to zawsze można go stworzyć: np. wymyślić akcję "stój po prawej
            stronie schodów".
    • Gość: aaa Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: 193.108.194.* 25.03.10, 08:06
      A czy w ogole ze wzgledów bezpieczeństwa nie zabrania sie biegania
      po schodach ruchomych ?
      • Gość: real Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: 193.46.186.* 25.03.10, 08:43
        Kłaniaja sie przpisy BHP !!!
    • Gość: jan Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: 62.29.248.* 25.03.10, 08:07
      mi sie zazwyczaj nie spieszy ale nie lubię tez stac bezczynnie na
      schodach dlatego wolę nimi iść, niestety idioci je blokują
    • Gość: mega Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: *.u.itsa.pl 25.03.10, 08:17
      Brawo Gazeta za promowanie bzdury roku, powinniście ją za to dostać:
      Dalczego ja mam udostepniać prawą stronę schodów ruchomych, gdzie
      obok tychże schodów są schody narmalne, jak się babie spieszy niech
      idzie po normalnych schodach, poza tym stanie tylko na lewej stronie
      powoduje "wypaczenie" rolek schodów ruchomych. to tyle w tym temacie
      i na 100% będę blokował lewą stronę.
      • Gość: M. Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.chello.pl 25.03.10, 08:22
        Szybciutko ci ktoś to z głowy wybije.
        • Gość: japa Re: Tylko debile chodzą po ruchomych schodach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:18
          Ja zawsze podstawiam nogę takim co się rozpychają na schodach. Nie raz taki
          wywinął koziołka.
          • bachczysaraj Ale z was buractwo. 25.03.10, 09:39
            Ręce opadają.
            • Gość: ToKu A to Polska właśnie! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:57
          • Gość: zf Re: Tylko debile chodzą po ruchomych schodach IP: *.anonymouse.org 25.03.10, 09:53
            Gość portalu: japa napisał(a):

> Ja zawsze podstawiam nogę takim co się rozpychają na schodach. Nie
            raz taki
            > wywinął koziołka.

prędziutko ktoś ci podstawi za to pięść do pyska.
            • Gość: japa Re: Tylko debile chodzą po ruchomych schodach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 10:02
              Nie jeden próbował, nie jeden rękę złamał :)
              • Gość: tor22 Re: Tylko debile chodzą po ruchomych schodach IP: *.mostostal.waw.pl 25.03.10, 10:14
                nie boj nic ten któremu się uda wyśle cie od razu na ojom :) ewentualnie jak się
                wkurzy to do piachu
                życzę ci żeby ci przy tym podstawianiu nóg nigdy noga w nic nie wkręciła xD
              • unhappy Re: Tylko debile chodzą po ruchomych schodach 25.03.10, 10:23
                Gość portalu: japa napisał(a):

> Nie jeden próbował, nie jeden rękę złamał :)

Słusznie. Bo internetowi macho są niezniszczalni i niepokonani :D
          • magister_emota Re: Tylko debile chodzą po ruchomych schodach 25.03.10, 10:07
            > Ja zawsze podstawiam nogę takim co się rozpychają na schodach. Nie raz taki
            > wywinął koziołka.

Opowiedz nam więcej o swoich gimnazjalnych fantazjach, młody człowieku. Z przyjemnością poczytamy.
      • Gość: real Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: 193.46.186.* 25.03.10, 08:45
        Całkowicie popieram. To tak jak z tyłu samochodu próbować posadzić czwrtą
        osobę.
      • Gość: z kilka punktów IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 08:59
        - byłem w kilku krajach z sieciami metra znacznie bardziej rozbudowanymi niż warszawskie i jakoś wszyscy ustawiali się tak jak powinni - po prawej ci co stoją, z lewej strony szli ci którym się spieszyło
        - nie pamiętam dokłądnie jak jest w Warszawie, jeździłęm tlko do Centrum, a tam raczej nie ma schodów
        - może się zdarzyć że i tobie będzie się spieszyć któregoś dnia i trafisza na takiego 'oportunistę' co blokuje schody kilkudziesięciu osobom

No, ale trzeba patrzeć dalej niż czubek własnego nosa.
      • kretynofil Oto Polska wlasnie - typowe warcholstwo... 25.03.10, 09:16
        Niewazne ze jest to norma na calym swiecie, niewazne ze dziala
        dobrze, niewazne ze nie ma racjonalnych argumentow przeciwko.

Grunt ze golodupiec-szlachetka rodu Obesranych Gaci bedzie mial piec
        minut w ciagu dnia zeby wrzasnac piskliwie "VETO!", uprzykrzyc innym
        zycie i poczuc namiastke wladzy...

Ludzie kochani - Polska zawsze pozostanie tym czym jest dzisiaj -
        dzikim krajem pelnym glupich, zawistnych i wscieklych dzikich
        ludzi...
        • Gość: apa3 Re: Oto Polska wlasnie - typowe warcholstwo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:33
          Wyjedź stąd, mówię ci! Albo wylecz swoje kompleksy bo to że ci się w życiu nie
          udało nie znaczy że możesz obrażać kraj w którym mieszkasz.
          • bachczysaraj Nie jesteś krajem, megalomanie. 25.03.10, 09:52
            On nie obraża kraju, ale buraków w twoim rodzaju, którzy - powoli - cywilizują się.
          • kretynofil W ktorym NIE mieszkam... 25.03.10, 10:20
            I wlasnie przez to buractwo z niego wyjechalem.

Ostatnio pobilem swoj rekord - przyjechalem na cztery dni do warszawy
            i udalo mi sie zachowac spokoj i pogode ducha przez cale trzy dni!

A na marginesie - kropla ktora przelala czare goryczy bylo wlasnie
            buraczane zachowanie na schodach ruchomych ;)
          • tom_aszek Re: Oto Polska wlasnie - typowe warcholstwo... 25.03.10, 10:29
            Gość portalu: apa3 napisał(a):

> Wyjedź stąd, mówię ci!

O ile wiem, kretynofil już wyjechał :)
            Kretynofilu, jak jeżdżą schodami ruchomymi tam gdzie mieszkasz?
            • kretynofil Belgowie? Stoja po prawej... 25.03.10, 10:39
              ...chodza po lewej.

Arabowo i Czarnuchowo - jak popadnie. Wypisz wymaluj - dzikie ludy.

Analogia - zamierzona.
              • Gość: hahahahha Re: Belgowie? Stoja po prawej... IP: *.acn.waw.pl 25.03.10, 11:02
                aleś ty zakompleksiony, kretynie... polaczek czuje się lepszy od "arabstwa" LOL
              • Gość: KochamCiePolsko! Re: Belgowie? Stoja po prawej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 11:47
                Kretynofil naucz się jeszcze języka kraju w którym teraz mieszkasz i tam się
                wyżalaj jak to ci w w życiu nie wyszło. A od Polski się odpier.. bo cie tu nikt
                nie potrzebuje.
                • kretynofil Komu nie wyszlo, kmiocie? 25.03.10, 12:25
                  > A od Polski się odpier.. bo cie tu nikt nie potrzebuje.

Jasne. Gdyby nie kolejne fale emigracji to byscie w Polsce nadal
                  swinie trzymali na balkonach i kurczaki w spizarni w bloku ;)

Jak kochasz swoja Polske to naucz sie sluchac, kmiocie (strasznie mi
                  sie to okreslenie spodobalo), co mozna robic lepiej.

Kmiocie ;)
                  • Gość: h Re: Komu nie wyszlo, kmiocie? IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.03.10, 13:13
                    Najzabawniejsi są Ci na zmywaku co pałają nienawiścią do rodaków. Nie wiem czemu zajmują się czymś co ich nie dotyczy i wylewają swoje żale gdzie popadnie. Nie wiem też czemu nie zrzekną się obywatelstwa i przestaną się udzielać w kraju którego tak nienawidzą.
                    • kretynofil Na zmywaku, powiadasz? 25.03.10, 13:38
                      Bardzo, bardzo ciekawe ;)

Najzabawniejsi, chlopczyku, to sa nieudacznicy ktorzy zostali w kraju,
                      pracuja za grosze na gownianych stanowiskach, sa gnojeni przez swojego
                      szefa i tesciowa - i jedyne co moze ich pocieszyc to wmawianie sobie ze
                      kazdy kto wyjechal, pracuje na zmywaku ;)

Tacy to sa dopiero zabawni ;)
      • bachczysaraj Bzdurą jesteś ty. 25.03.10, 09:37
        Schody ruchome są po to by uczynić ruch bardziej płynnym a nie po to by jaśnie
        burak mógł sobie na nich stać. Nikt ci nie broni stać po prawej stronie, ale nie
        bloku ich.
        • Gość: Burak Re: 2 ptyania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 10:00
          Czy znasz jeszcze jakieś słowo prócz burak
          Czy obrażasz w ten sposób każdego z kim się nie zgadzasz półgłówku?
      • Gość: oli Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.bb.sky.com 25.03.10, 10:26
        Strony swiata ci sie pomylily mlotku. Obys nie trafil na mnie jak mi
        sie spieszy i jestem wnerwiony jak bedziesz blokowal tylko tak sobie
        lewa strone schodow. Powiem przepraszam ale tylko 3 razy (to i tak
        za durzo bo raz powinien wystarczyc) i cie "kulturalnie" przesune
    • Gość: neron Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: *.chello.pl 25.03.10, 08:19
      A jak mam stać z mały dzieckiem, Które według zaleceń mam trzymać za
      rękę?
      • Gość: M. Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.chello.pl 25.03.10, 08:22
        Dziecko stoi przed tobą mamuśku. Masz słabą wyobraźnię i słabo się nim opiekujesz.
      • grazyna_s Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, 25.03.10, 10:28
        No to jest także moje pytanie?
        a co mam zrobić jeśli jadę z małym dzieckiem (104 cm) i pędzący po lewej nie
        widzą mojego dziecka...
        • Gość: frad Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.chello.pl 25.03.10, 11:20
          możesz uczyć dziecko kultury i kazać stanąc przed sobą po prawej
          stronie. możesz też olać sprawę wychowania dzieciaka i pozwolić
          robic co chce.

najlepiej sie kogoś jeszcze w tej kwestii zapytaj.
          • Gość: ho Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.03.10, 13:18
            Gość portalu: frad napisał(a):

> możesz uczyć dziecko kultury i kazać stanąc przed sobą po prawej
            > stronie. możesz też olać sprawę wychowania dzieciaka i pozwolić
            > robic co chce.
            >
            > najlepiej sie kogoś jeszcze w tej kwestii zapytaj.

Widać, że dzieci nigdy nie miałeś. Postaw sobie przed sobą lub za sobą dziecko o wzroście 98 cm na schodach ruchomych. I spróbuj z nim w tej pozycji z tych schodów zejść bez przewrócenia się.
            • Gość: tor22 Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.mostostal.waw.pl 25.03.10, 13:45
              dziecko, dziecku źle wychowanemu nie równe
              widziałem takie matki co tak robią ;)
              trzeba umieć wytłumaczyć
    • Gość: rogels Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: 193.227.223.* 25.03.10, 08:26
      Bez wyraźnego oznaczenia przed wejściem na schody akcja nigdy się nie
      uda. Jak się ktoś opatrzy na taką informację to się to w końcu w głowie
      utrwali. Innym irytującym problemem jest blokowanie wyjścia z WSZYSTKICH
      rodzajów transportu przez osoby stojące na przystanku (stacji).Pasażerowie
      wychodzący przeciskają się przez tych, którzy dopiero chcą wejść (oczywiście
      jako pierwsi). Tego się chyba nigdy nie da zmienić młodzi i starzy tak
      samo............
    • Gość: wsiór, ale ze wsi Zapier....ć jeszcze szybciej Warszawiaki... IP: *.173.23.57.tesatnet.pl 25.03.10, 08:28
      ...w końcu płacą wam kupę forsy normalnie nawet 5 EUR/h...
      ... a sorry zapomniałem -przecież wszyscy wielką karierę robicie HA,HA !!!
      • Gość: Lolitessa Re: Zapier....ć jeszcze szybciej Warszawiaki... IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 08:44
        "Zazdrość klasy nieposiadającej" w czystej postaci :)
        • Gość: Wsior, ale ze wsi Re: Zapier....ć jeszcze szybciej Warszawiaki... IP: *.173.23.57.tesatnet.pl 25.03.10, 09:48
          Jak ja Ci zazdroszczę tego biegania z wywieszonym językiem po ruchomych schodach
          za pensję na poziomie zarobków w McDonalds w jakimś cywilizowanym kraju. Jak Ci
          to pomoże to wmawiaj sobie że Ci jeszcze zazdroszczę stania w korkach.
          :))))))))) A teraz biegamy, biegamy -robimy karierkę w Warszawce -jesteśmy
          wybrańcami, któryz wpier...ą surowe ryby w sushi-barach...!!!
          • Gość: schodziarz Re: Zapier....ć jeszcze szybciej Warszawiaki... IP: *.aster.pl 25.03.10, 10:03
            Nie mam przekonania czy elektryfikacja wsi miała sens, a teraz jeszcze dostęp do
            sieci. Miejmy nadzieję, że rzeczywiście nie dotrą do ciebie sushi restauracje...
            Do lasu pojedź, na grzyby, albo ryby łowić...
          • Gość: tor22 Re: Zapier....ć jeszcze szybciej Warszawiaki... IP: *.mostostal.waw.pl 25.03.10, 10:22
            Ty nie widzisz że porostu to chamstwo w czystej postaci, nie puszczać kogoś a
            jak ktoś się spieszy nie do pracy tylko do matki do szpitala :?? fajnie nie :??
            swoją drogą ja lubię chodzić po schodach i dziwnie się czuje stojąc na nich nie
            lubię marnować czasu i jeszcze jedno od surowych ryb robi mi się niedobrze
            nie lepiej puścić kogoś kto kulturalnie chce Cie minąć(chudy jestem to jak
            stoisz z prawej strony minę cie bez problemu), a kiedyś ktoś inny Cie puści,
            pomoże dotrzeć Ci szybciej do szpitala na lotnisko jak akurat Tobie będzie się
            spieszyło.
            Mam nadziej że na polityków nigdy nie narzekałeś(ani polskich ani żadnych) bo
            oni postępują dokładnie jak Ci co stoją z lewej strony w metrze nie widzą dalej
            niż czubek własnego nosa.
          • Gość: Lolitessa Re: Zapier....ć jeszcze szybciej Warszawiaki... IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 11:37
            Dzięki, ale tu się pomyliłeś: wolny zawód, żadnego etatu, mogę sobie iść na
            spacer kiedy chcę. Więc rzeczywiście można mi zazdrościć (czasem sama sobie
            zazdroszczę). A sushi cała nasza rodzina bardzo lubi, od maluchów do dziadków
            (najbardziej polecam The Place na Nowym Świecie), co nie znaczy, że to nasze
            podstawowe pożywienie :)
            • Gość: wsiór, ale ze wsi Re: Zapier....ć jeszcze szybciej Warszawiaki... IP: *.173.23.57.tesatnet.pl 25.03.10, 11:58
              Po prostu rozwala mnie "metropolitalność" Warszawki. Nie wiem po co wszyscy
              biegają po schodach do metra ale to jest dość irytujące dla osób które usiłują
              jechać sobie spokojnie po prawej stronie bo te ruchome schody są za wąskie. W
              światowych stolicach też się jeździ prawą stroną ale po lewej tylko sporadycznie
              biegają ludzie którym naprawdę się śpieszy a w Warszawce biegają niemal wszyscy
              -myślicie że to jest takie cool i trendi...?
              • Gość: Lolitessa Re: Zapier....ć jeszcze szybciej Warszawiaki... IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 13:01
                Żyj i pozwól żyć innym. Nie mam ci za złe, że wjeżdżasz sobie stojąc po prawej,
                nie miej mi za złe, że chcę sobie wejść na górę szybciej lewą stroną.

A co do obserwacji ze "światowych stolic" mam raczej wrażenie, że po lewej ruch
                jest ciągły.
        • Gość: Greg Człowieku,zwolnij IP: *.aster.pl 25.03.10, 09:48
          Pomijając formę postu,to jednak troche racji w tym jest.Może zamiast
          promocji wszechobecnej gonitwy metro powinno rozpocząć
          akcje : ,,Człowieku,zwolnij.W godzinach szczytu jeździmy co dwie
          minuty :) " .
      • Gość: psychicznykot Re: Zapier....ć jeszcze szybciej Warszawiaki... IP: *.prowana.pl 25.03.10, 11:02

WIĘCEJ RUCHU !!! zapierdalają szczury....
    • sueellen Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, 25.03.10, 08:39
      No to sie obudzili :)
      Nie jechałam metrem w Warszawie, dlatego nigdy by mi nie przyszlo do głowy,
      stawac po lewej stronie. Po lewej sie idzie, po prawej stoi - to tak proste, ze
      az naturalne jak oddychanie. Tak działaja metra w metropoliach.
      • Gość: zebra Re: A co jeśli prawa strona jest zajęta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:38
        a ja wszedłem na ruchome schody nie po to żeby się zdyszeć?
      • Gość: xaa 9 sekund IP: *.acn.waw.pl 25.03.10, 12:04
        Liczyłem kiedyś na stacji Centrum, ile czasu mija między zejściem osoby która
        stała na ruchomych schodach, a tej która na nie wchodziła. Zdaje się, wyszło
        tego całe 9 sekund.

Osobom które się aż tak spieszą, że czują, że muszą wchodzić po schodach
        ruchomych, naprawde lepiej by zrobiło zamknięcie oczu i kilka głębokich wdechów,
        niż bycie gdzieś 9 sekund wcześniej.

Co nie zmienia faktu, że sam często wbiegam po schodach :)
        Po prostu nie próbujmy dorabiać do działania w wyniku bezsensownej nerwowości
        ideologii i przepisów.
    • Gość: Miś Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 08:40
      Tylko w Warszawie ludzie chodzą po ruchomych schodach, reszta polski
      jeszcze jest normalna.
      • Gość: Lolitessa Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 08:45
        Chyba wolski?
      • Gość: lolo Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: 193.46.186.* 25.03.10, 08:53
        Przecież schody ruchome po to są ruchome, żeby nie wchodzić po nich tylko
        stać, a one same wwiozą na górę. Dla ruchu pieszego sa schody normalne.
        Owszem, przykłady z miast europejskich (tzw. lewej strony) dotyczą stacji
        metra, gdzie nie ma schodów tradycyjnych a są jedynie ruchome.
        Poza tym jeszcze nigdy zagranicą nikt nie próbował przeciskać się koło mnie na
        schodach ruchomych w metrze, tylko wszyscy stali spokojnie - widać można bez
        pośpiechu, bez tłoków, bez stresu, widocznie my kochamy problemy.

"Jak jest wiatr, to się płynie,
        jak nie ma wiatru, to się nie płynie..."

• Gość: z ekhm IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 09:04
          Ja też sporo mieszkałem za granicą i faktycznie nikt się nie przeciskał. Dlaczego? Bo nie musiał się przeciskać, jeżeli wszyscy stoją sprawnie po proawej stronie to ruch z lewej odbywa się bez problemów.
          Nie każdy ma tak dużo czasu żeby podróżować z tempem narzuconym przez schody. Ludziom się spieczy a kilkadziesiąt sekund moze zadecydować czy nie pspóźnimy się chociażby na tramwaj.
          Trochę wyobraźni.

Zresztą ja chodzę wszędzie po schodach ruchomych, czy to galeria czy metro. Tak, spieszy mi się, komu robię krzywdę o ile nie rozpycham się a jak trafię na jakiegoś buca co to musi stać na całej szerokości jest mi go tylko szkoda że nie potrafi dostosować się do reszty i o ile mi się naprawdę nie spieszy - nie zwracam mu uwagi i czekam aż żółwim tempem schody wjadą na górę.
        • Gość: Lolitessa Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 09:10
          Nie, przykłady dotyczą wszystkich schodów ruchomych. Również takich, gdzie obok
          są schody normalne. Kwestia (pożytecznego imho) obyczaju.

Nikt koło Ciebie się nie przeciskał na schodach ruchomych? Widać mało jeździłeś :)
        • bachczysaraj Schody ruchome są po to by ruch był 25.03.10, 09:35
          bardziej płynny a nie po to by na nich stać, jełopie. Chcesz sobie stać, stój po
          prawej, ale nie blokuj drogi innym.
          • Gość: łoj Re: Schody ruchome są po to by ruch był IP: 94.254.237.* 25.03.10, 12:39
            Proste,logiczne i nie do podważenia. Ale jełop zaparkuje na 2 miejscach,będzie
            jechał lewym pasem 50 km/h bo za 2km jest skręt,na schodach stanie po lewej
            stronie bo schody som do stania a nie jeżdżenia.
        • Gość: oli Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.bb.sky.com 25.03.10, 10:37
          Poza tym jeszcze nigdy zagranicą nikt nie próbował przeciskać się
          koło mnie na
          > schodach ruchomych w metrze, tylko wszyscy stali spokojnie

To ciekawe, a gdzie mieszkasz, bo nie chce mi sie w to wierzuc
    • Gość: real Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: 193.46.186.* 25.03.10, 08:40
      Oczywiście, masz całkowita rację, schody ruchome sa dla ruchu powolnego, osób
      z bagażem, z dziećmi. A dla "sportowców" zawsze jest możliwość wbiegnięcia po
      schodach tradycyjnych, szerokich, po kilka osób równologle.
      Nie rozumiem, po co schody ruchome i tak bardzo wąskie przeznaczać na dwa
      potoki - to jak dzielenie włosa na czworo, podczas, gdy obok na zwykłych
      schodach jest pełno miejsca, ze można urządzac wyścigi w wbieganiu na górę -
      kto pierwszy.
      • Gość: Lolitessa Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 08:49
        Mhm. Wszyscy się mylą: dyrekcje systemów metra na całym świecie, analitycy ruchu
        i Bułat Okudżawa. Rację ma Warszawskie Kółko Zawalischodów :)
        • Gość: tamta Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: 83.238.13.* 25.03.10, 09:23
          Mój nr 1 wśród wypowiedzi :)
          • Gość: Lolitessa Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 09:42
            <dyg>dzięki</dyg>
    • tocqueville Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, 25.03.10, 08:44
      w cywilizowanych krajach, o najdłuższych tradycjach metrowych (vide Londyn)
      trzymanie się prawej, aby spieszący się mogli śmignąć lewą to STANDARD -
      świetnie że ktoś chce to rozpropagować w Polsce - ale widze, że znowu odezwało
      się polskie "stękadełko" utyskujące, że to bezsens i bzdura - tak samo reagowali
      pewnie na akcje z ruchem wahadłowym przy zwężeniach dróg
      • Gość: Lolitessa Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 08:50
        To polska tradycja. Kiedy Warszawę kanalizowano, były oskarżenia, że to spisek
        żydowski by wytruć całe miasto :)
    • Gość: sahij Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 08:50
      To jest klon zjawiska pt. 'toczenie sie lewym pasem dorgi 3
      pasmowej'. Zlosliwosc i zawisc maluczkich polaczkow.
      • Gość: kaligula Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.polkomtel.com.pl 25.03.10, 09:29
        To jest wlasnie klon pajaca. Mozna potrabic na powolnego trabanta na
        drodze gminnej bo po co jechac 3 pasmową autostradą, która jest 3
        metry obok.
        Tu dla kolejnego pajaca ktory poucza ze male dziecko mozna trzymac
        przed soba aby tylko zwolnic lewa strone. Matka z dzieckiem ma sie
        gimnastykowac bo pajacyk musi sobie podbiec po schodach o oszczedzi
        5 sekund. Jak Ci sie tak spieszy na tramwaj to podbiegnij po
        zwyklych schodach albo wyjdz 5 min wczesniej z domu
        • Gość: Lolitessa Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 09:44
          Niezliczone razy jeździłam schodami ruchomymi nie z jednym, a z dwójką dzieci. I
          nigdy mi do głowy nie przyszło, że postawienie ich przed sobą jest
          "gimnastykowaniem się". You made my day, okazuje się, że jestem
          superwygimnastykowana!
        • Gość: łoj Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: 94.254.237.* 25.03.10, 12:51
          Ty jesteś zapewne z tego rodzaju matek,która pozwala np. w restauracji drzeć
          dziecku mordę na cały regulator tylko dlatego,że jakiś kretyn chce w spokoju
          zjeść posiłek.
    • Gość: m Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 08:52
      ale dlaczego tylko w metrze, a nie w ogóle na wszystkich schodach ruchomych? i
      to nie wymaga wielkiego wysiłku, wystarczy nie utrudniać innym
    • Gość: ZeSrak Na stojących to plomba z łokcia IP: 78.133.192.* 25.03.10, 09:12
      Sprawdzone, działa a następni zwykle ustępują już z własnej woli.
    • Gość: Zyzio Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.chello.pl 25.03.10, 09:14
      A kwestia obciążenia i zużycia mechanizmu? Też mi się wydaje że zysk z tego
      jest wątpliwy. Ja bym był za ruchem prawostronnym - wchodzimy i schodzimy prawą
      stroną. Na schodach trudno omijać
    • Gość: gość Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: *.chello.pl 25.03.10, 09:14
      Dla tych którym się spieszy, powinny być katapulty.
      • tom_aszek Katapulty :) 25.03.10, 10:34
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Dla tych którym się spieszy, powinny być katapulty.

Budżet metra nie przewiduje dodatkowych środków na usuwanie krwawych plam z sufitu :)
    • Gość: Mario Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: 62.148.94.* 25.03.10, 09:15
      A gdzie względy bezpieczeństwa??? Jechałem ostatnio schodami i wszyscy stali z
      lewej strony. Aczkolwiek lewą stroną przebijał się potężny facet i gdy minął
      mnie potrącił kobietę z siatkami, która runęła na mnie i gdybym np. czytał
      gazetę i tego nie zauważył i w porę się nie zaparł i nie złapał tej kobiety to
      przewracając się efektownie jak domino UDERZYŁBYM CENTRALNIE POTYLICĄ w
      stalowy szpic schodka. Chcecie wbiegać po wąskich schodach? (obok znajdują się
      tradycyjne) Dodatkowo z reguły s.ruchome mają 80cm. a przeciętnie facet od
      lewego ramienia do prawego mierzy 50cm. Chcę wjeżdżać w spokoju bez
      konieczności uprawiania egzotycznych tańców na schodach aby pchająca się baba
      nie wytarła o mnie zabłoconej torby albo koleś nie obtarł się workiem na
      śmieci wypełnionym podeptanymi puszkami. 20 sek. oszczędności!!!??? Wystarczy
      wyjść 5min wcześniej a w zapasie będzie 4min 40sek.
      • Gość: Ika Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: 80.50.127.* 25.03.10, 09:51
        Gdzie na stacji Centrum przy wyjściu na " patelnię" - a 80%
        pasazerów idzie w tamtą stronę, bo na rondzie ma przesiadki -
        znajdują sie schody tradycyjne?
        Owszem, są, ale z poziomu antresoli.
        Z poziomu stacji są tylko ruchome.
        I jaka jest różnica czy stoisz z lewej czy z prawej? Jesli stoisz,
        to ci sie nie spieszy, więc możesz stanąć któryś w kolejności za
        osobą jadacą z prawej.
        Kwestia kultury i empatii.
        Jak widać, oba powyższe to towar deficytoway, bo schody ruchome sa
        ruchome i nie wolno po nich chodzić, bo matka z dzieckiem, bo co to
        kogo obchodzi z której strony jadę.
        " A gdyby tu przedszkole byłow przyszłości..."
        • Gość: kaligula Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.polkomtel.com.pl 25.03.10, 11:43
          A jaka jest roznica czy wchodzisz po ruchomych czy zwyklych. Jesli
          Ci sie spieszy to mozesz wejsc normalnymi. Kwestia klutury. Ale
          widze kultura ma obowiazywac tylko tych "stojacych" na schodach. To
          ten stojacy musi sie przesunac, musi stac po prawej, musi grzecznie
          czekac.
    • Gość: schodek Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: 195.245.213.* 25.03.10, 09:16
      bez sensu. Jak komuś się spieszy, niech idzie normalnymi schodami.
      Ruchome są po to, by nimi jechać! Co za zwyczaj jakiś dórny. Ja
      zawsze staję z prawej strony.
      • Gość: look Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: 82.160.51.* 25.03.10, 09:41
        tak, schodźmy i wchodźmy normalnymi schodami które są obok ruchomych.
        Szczególnie na stacji Centrum, prawda?
      • Gość: łoj Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: 94.254.237.* 25.03.10, 13:07
        Gość portalu: schodek napisał(a):

> bez sensu. Jak komuś się spieszy, niech idzie normalnymi schodami.
        > Ruchome są po to, by nimi jechać! Co za zwyczaj jakiś dórny. Ja
        > zawsze staję z prawej strony.

Idąc ruchomymi schodami nie jedziesz? Jadąc samochodem też nie przepuścisz
        wyprzedzającego? Głupich nie sieją a i tak plaga.
    • Gość: Czesiu Re: Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:17
      Nie cierpię jak ktoś staje na schodach ruchomych i stoi. Dodatkowo jak swoje
      grabie trzyma na lewej i prawej poręczy to mnie zalewa. A irytuje mnie to bo
      muszę otworzyć japę i powiedzieć "przepraszam", a potem oglądać urażoną mordę
      przepraszanego. To większy wysiłek niż chodzenie po schodach...
    • Gość: joasia21 Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: *.nencki.gov.pl 25.03.10, 09:23
      CHODNIKOM, NA PRZEJŚCIACH DLA PIESZYCH RÓWNIEŻ TAKA AKCJA JEST WSKAZANA
    • tom_aszek naklejki z napisem: "Trzymaj się prawej strony" .. 25.03.10, 09:26
      W nocy na stacjach już na stałe zawisły naklejki z napisem: "Trzymaj się prawej strony"

Czyżby w nocy, chyłkiem, zaczęła się kampania wyborcza?
    • Gość: joasia21 Metro przypomina: Na schodach stój z prawej, id... IP: *.nencki.gov.pl 25.03.10, 09:27

FANTASTYCZNY POMYSŁ - NIE MA TO JAK WZAJEMNIE SOBIE POMAGAĆ A NIE PRZESZKADZAĆ !!!
      A CZY PRZEJŚCIACH DLA PIESZYCH I CHODNIKACH RÓWNIEŻ ZAGOSZCZĄ TAKOWE
      INSTRUKCJE ???
      BYŁYBY MILE WIDZIANE...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka