Gość: biegacz Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 11:44 gdyby pan inteligencja orientował się w maratonach organizowanych na świecie, to doskonale by wiedział, że są one organizowane przeważnie w centrum, rzym, londyn, new york, barcelona, berlin, jak również wrocław, kraków, poznań - promocja miasta i trasa głównymi obiektami i wśród zabytków i głównych obiektów w centrum, mnie się np nie podoba że w wawie tyle samochodów trujących mnie i moje dzieci a jakoś kierowców pan inteligencja nie uważa za bioterrorystów i trucicieli, a że przez chwile w centrum było mniej samochodów to przyczyniło się tylko dla miasta i powietrza, wiele osób może wsiadlo do metra, tramwaju, na rowery lub poszło piechotą i nie truło tego dnia spalinami nas wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: 80.54.99.* 30.03.10, 11:45 Durny tekst. A rowerzyści w ostatni piątek miesiąca to już nie wadzą, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
znawca Gejoterroryści blokują całą Warszawę 30.03.10, 11:46 Ciekawe, czy podobny paszkwil Blumsztajn wysmaruje na okoliczność Gaypride? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawiak Re: Gejoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 13:43 :)) Slusznie zauwazyles. Poza tym, panie Blumsztajn, nie przesadzaj Pan. To tylko jeden dzien na rok (moze dwa), nie zaszkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adda Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.acn.waw.pl 30.03.10, 11:47 Pan jest chory panie redaktorze. Warszawa o wiele bardziej zablokowana jest w każdy powszedni dzień, kiedy nie biegnie żaden maraton ani tym bardziej półmaraton. Stoją w gigantycznych korkach takie samochody jak pana i smrodzą, smrodzą, smrodzą. Nie można nigdzie dojechać autobusem, bo ustawią się te auta w korku i paraliżują calutkie miasto. Niech się pan zastanowi nad znaczeniem słowa terrorysta. To piękne, że kilka tysięcy osób 2 razy w roku (słownie dwa razy w roku, czyli chyba nie tak znowu często?) ma ochotę podziwiać miasto z perspektywy niesamochodowej. Kilka tysięcy biegaczy - to robi wrażenie. Na szczęście nie każdy jest takim zblazowanym malkontentem. A tych ulic aż tak bardzo nie zablokowano, niech pan nie przesadza. Kilka ulic z wyłączonym jednym pasem ruchu, a większość ludzi zmieściła się w 2,5 h, czyli chyba dało się przeżyć te "utrudnienia"? Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Ornitolodzy, biegacze, motocykliści... 30.03.10, 11:53 kto jeszcze panu przeszkadza, panie "rednacz"? Po cóż ten histeryczny ton? Mieszkam w Śródmieściu, można powiedzieć, że w "oku cyklonu" tej imprezy, nieopodal pl. Teatralnego i większych problemów z poruszaniem się na osi północ-południe nie miałem. Inna sprawa, to organizacja ruchu w trakcie takich imprez kuleje. Może organizatorzy wraz z władzami miasta powinni zastanowić się nad sposobem zabezpieczania imprezy? Biegi masowe mają tę właściwość, ze stawka biegaczy mocno się rozciąga na całym dystansie i nie ma sensu przeznaczać dla biegaczy całej szerokości jezdni, skoro wystarczyłoby wydzielić dla nich jeden pas? Druga sprawa, to tzw. "śluzy" którymi można by przepuszczać ruch prostopadły do trasy biegu. One, po pierwsze, istnieć muszą, po drugie, muszą sprawnie rozprowadzać ruch. Policjant sterujący ruchem na takiej śluzie nie może czekać na zgodę na przepuszczenie oczekujących samochodów, z jakiegoś centrum koordynacji, ale samodzielnie podejmować takie decyzje. Nie może dochodzić do sytuacji, dy na trasie przez kilka minut nie pojawia się żaden biegacz, a tai policjant czeka na jakąś zgodę "z góry", a gdy ją w końcu dostaje, nie może ruchu poprzecznego puścić, bo właśnie pojawili się na trasie kolejni biegacze. Po prostu, do organizacji takich imprez należy przyłożyć się solidnie, tak by biegacze byli miłymi, a nie niechcianymi gośćmi w mieście. Wszystkich się nie zadowoli, ale trzeba próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.aster.pl 30.03.10, 11:57 Gdyby któryś z biegaczy biegł sobie do pracy czy po zakupy, ZAMIAST jechać tam samochodem czy autobusem, możnaby mówić o jakiejkolwiek ekologii. A tak to nie ma z tym nic wspólnego, wręcz przeciwnie. Na bieg musieli czymś dojechać i zużyć paliwo. Niech więc biegają po okolicznych lasach, będzie zdrowiej dla wszystkich. Mogą też biegać na stadionach a w ostateczności po wydzielonych dla nich częściach niektórych chodników! Bardzo rzadko przyznaję naczelnemu Stołecznej rację, ale teraz ma ją zdecydowanie. Co bieganie po mieście ma wspólnego ze zdrowiem i ekologią? Ile paliwa DODATKOWO wypalą pojazdy prywatne i komunikacji publicznej, aby skorzystać z objazdów (o staniu w korkach nie wspomnę) z powodu takiej imprezy? Nie wspomnę nawet o innych peseudoekologicznych bzdurach typu masy rowerowe czy jakieś wyścigi kolarskie (rok temu latem), które sparaliżowały pół miasta, nawet do szpitala przy Stępińskiej policja ludzi nie przepuszczała, a policjanci nie byli w stanie powiedzieć, kiedy się ta blokada skończy. To samo z wszelkimi demonstracjami pielęgniarek i górników - nie wolno dopuszczać, żeby zajmowali drogi (jak we Francji), zmuaszali autobusy do objazdów i zużywania dodatkowego paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: 194.156.48.* 30.03.10, 13:11 > nie wolno dopuszczać, żeby zajmowali drogi > (jak we Francji), zmuaszali autobusy do objazdów i zużywania > dodatkowego paliwa. Wyłącz silnik. Odpowiedz Link Zgłoś
czekatilo87 Gejoterroryści są ok? 30.03.10, 16:42 Lecz się panie redaktorze na nogi,bo na głowę to za późno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebiegacz Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.amplico.pl 30.03.10, 11:58 Zgadzam się z artykułem w 100%. Żadnej informacji na Czerniakowskiej, że przez następne parę kilometrów jadąc w stronę Żoliborza nie będzie można skręcić w lewo(nie marząc nawet o zawróceniu), mimo że na każdym skrzyzowaniu stoi policjant i mógłby przepuszczać skręcających, gdy nie koliduje to z biegającymi, biegaczy nie widać i np. będą biec tędy za pół godziny, ale skręcić nie wolno! W centrum w związku z tym gigant korki i człowiekowi odechciewa się wszystkiego - spaceru niedzielnego po Starówce (do której usiłuje dojechać), a przede wszystkim biegania. Do biegaczy nic nie mam. Jak lubią, niech biegają. Jednak strona organizacyjna przedsięwzięcia jest dla mnie okropna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.aster.pl 30.03.10, 12:08 Bo, oczywiście, inaczej niż samochodem się nie dało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.aster.pl 30.03.10, 12:04 Ludzie... Takie imprezy w W-wie są dwie w roku (półmaraton wiosną i maraton jesienią). To tylko dwie niedziele (z pięćdziesięciu dwóch), kiedy po centrum nie można poruszać się swobodnie samochodem z powodu biegów masowych. Ale komunikacja miejska nadal istnieje, metro ma się świetnie, autobusy jeżdżą, choć objazdami... Całe to zablokowane dla samochodów Stare i Nowe Miasto leży kwadrans piechotą od metra. Bez histerii proszę. No i nie wysuwajcie durnych argumentów o nieczynnych urzędach (w niedziele tak bywa) czy niedojechaniu tu czy tam (np. na Torwar), bo się tylko ośmieszacie. Zbiorkom działa. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę 30.03.10, 12:08 myślałam, że to przedwczesny primaaprilis. z Zoliborza do Łazienek można spokojnie dojechać metrem plus spacer, względnie przesiadka. a jak się komuś nie spieszyło to 116 jeździło, tyle że objazdem. szukanie dziury w całym. biegoterroryści, demonstroterroryści, roweroterrorysci, gejoterroryści, manifoterroryści. przecież bogobojny porządny obywatel pakuje rodzinkę do samochodu z napędem na cztery koła, żeby się z Żoliborza przedrzeć do Łazienek. zaparkuje oczywiście na chodniku albo klepisku, bo przecież trawy tam nie ma. byłam na spacerze w centrum tej niedzieli. w Ogrodzie Saskim spacerowicze, na pl. Piłsudskiego harcerze składali wieńce, a dalej biegł sobie półmaraton. mnóstwo ludzi, całe rodziny, turyści na ulicach, w ogródkach. tak miło i przyjemnie. wiosna przyszła. a od początku nowego tygodnia to samo narzekactwo w mediach i na forach, ech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jotabe Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.171.95.242.static.crowley.pl 30.03.10, 12:15 Dziękuję, Szanowny Panie Redaktorze, za głos rozsądku ... I tak jest Pan niezmiernie oględny i wyrozumiały pisząc o tym koszmarze. Pana sąsiad bez ogródek twierdzi, że "musimy", i "że dla naszego dobra". Po pierwsze - niczego nie "musimy", po drugie - jestesmy na ogół dorośli i organizowanie czegoś tak wrogiego otoczeniu pod płaszczykiem "dla naszego dobra" jest wyjatkowo paskudne. Niezbędne zaklęcie: naprawde nie jestem wrogiem biegania, aktywności ruchowej i wszelkich imprez skłaniających do tzw "zdrowego stylu życia" - daj wam Panie Boże zdrowie, ale także trochę rozumu... Bardzo chętnie popatrzę jak inni sie męczą i posiedze na powietrzu, ale - wszelkie tego rodzaju zapędy z miejsca tamuje wszechobecny, wszechogarniający wrzask i łomot, jaki na tych "zdrowotnych" imprezach się rozlega. Po pięciu minutach spędzonych w atmosferze happeningu dla trwale upośledzonych słuchowo jedyne, o czym marzy niedobrowolny uczestnik czzegoś takiego to kałasznikow i wiadro nabojów, żeby móc rozstrzelać wszechobecne ryczące głosniki i zatkac w ten sposób gęby tragicznie głupio komentujących tzw dziennikarzy? Obsługi pijarowej? komentatorów? Jak nazwać ludzi, którzy nie mówią ale ryczą, na pewno nie wypowiadają sie w prawidłowej polszczyźnie i nie mają absolutnie nic do powiedzenia poza OOO! AAA! Nasz sponsor!!! BRawo! Po co, na co i dlaczego mam brać przymusowo udział w czyms przeznaczonym dla trwale okaleczonych głuchotą nieszczęśników, narażać się na wysłuchowanie kibolskiego języka składająćego się z kilku powszechnia uznanych za wulgarne epitetów (wiem o czym mówię, niestety musiałam przejśc koło takiej imprezy chcąc dostac się na Stare Miasto)a potem łykac środki usmierzające ból głowy i irytację. Niechby organizatorzy cieszyli swoje wątroby rykiem, wrzaskiem i tłokiem nad rzeką, na Wisłostradzie, im dalej od centrum miasta tym lepiej ... Ale dlaczego chcą mnie "uszczęśliwiać" na siłę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.agora.pl 30.03.10, 12:20 Mieszkam na Starym Mieście, z którego nawet nie można było wyjechać samochodem, gdyż wszystkie wyjazdy były zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: 193.111.166.* 30.03.10, 12:22 Nie wierzę - wreszcie ktoś zauważył, że to terroryzm. Żeby było jasne - takim samym terroryzmem są tzw. masy krytyczne rowerzystów... Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Biegoterroryści blokują całą Warszawę 30.03.10, 12:23 no wreszcie ktoś zauwazył problem- jak nie rowerzyści, rozmaite głupawe manifestacje z 100 manifestujących/protestujących/popierających lub poprostu nie majcych nic innego do roboty ludzi. teraz do kompletu jeszcze biegacze. czy naprawdę muszą biegać po centrum miasta? czy ubiegająca się o reelekcję HGW nie rozumie ze miasto jest dla mieszkanców a nie dla maratonów/parad/sylwestrów w centrum miasta itp. idiotyzmów? a temu kto radzi zostawić samochód i podrózować komunikacją miejską proponuję poszukać dobrego lekarza. komunikacja miejska to brud , smród, strata czasu i nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giuseppe Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.aster.pl 30.03.10, 12:38 A ja k... musze jechac, jechac, jechac, a jak tu jechac, jak mi bezkolyzyjnej w tunelu pod starowkom nie zbudowaly! K... Krakoskie zamkly, piesi, biegacze, pedaly, dziwki, cyklisci panosza sie te lumpy co ich na samochod nie stac na krzywych nogach, a ja swoim SUVem przejechac, kurna nie moge, chociaz kupe kasy wydalem, podatki place, to mnie sie k... nalezy, k.... I jeszcze mi kurna ci piesi chodniki, kurna, blokuja, nie ma jak zaparkowac! Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę 30.03.10, 12:42 forma wypowiedzi ciekawa ale trudno odmówić ci racji;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: 194.156.48.* 30.03.10, 13:18 kajmanik napisała: > forma wypowiedzi ciekawa ale trudno odmówić ci racji;D Kajmanik, poznaj Ironię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotlet Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.satfilm.net.pl 30.03.10, 13:57 nie każdy tak jak ty ma wszystko głęboko w D. i chce to zamanifestować jak ci się nie podoba to do korei północnej wypad. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę 30.03.10, 14:03 moze bardzo wiele osób ma takie pogłady jak ja tylko nie ma już siły domagać się normalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.aster.pl 30.03.10, 14:54 Normalnosci? Wyjasnij, prosze, co masz na mysli. Bo dla mnie samochod uzywany zawsze i wszedzie to patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff jak ci matula zacznie niedomagac to ja na plecach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 14:59 do szpitala zanies, po co wzywac karetke? albo na rower Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Możdżyński Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.aster.pl 30.03.10, 12:32 Szanowny Panie Redaktorze! Wydaje mi się, że terroryzm polega na czym innym, niż to, że tysiące ludzi raz na kilka miesięcy przebiegnie przez centrum. Warto zauważyć, że w Warszawie naprawdę jest niewiele miejsc zdatnych do biegania i uprawiania sportu. Biegacze nie zagrażają w niczym zdrowiu i zyciu osób niebiegających. Wielu kierowców niestety przez brak kultury jazdy zagraża. Może zacząć pisać o terroryzmie kierowców w stosunku do pieszych czy rowerzystów, z którym mamy do czynienia na codzień a nie raz - dwa razy do roku? Posługiwanie się etykietami typu "ekoterroryzm" naprawdę dziwi. Świadczy o braku wiedzy, ultraprawicowej orientacji politycznej lub cynizmie - celowej pogoni za zwiększeniem liczby czytelników za wszelką cenę - tabloidyzowaniu gazety. No cóż, być może jest Pan w takiej sytuacji, że musi Pan spełniać żądania właścicieli, którzy nalegają, by Gazeta była bardziej populistyczna i schlebiała gustom konserwatywnej większości, dla której ekologia jest wyłącznie ekoterroryzmem. Przykre. Jeszcze parę takich artykułów, a przestanę czytać Gazetę. Z poważaniem, Paweł Możdżyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licho Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 12:41 > No cóż, być może jest Pan w takiej sytuacji, że musi Pan spełniać > żądania właścicieli, którzy nalegają, by Gazeta była bardziej > populistyczna i schlebiała gustom konserwatywnej większości jeśli tak, to przynajmniej redaktor naczelny sam popełnił ten artykuł i nie zwalił tego obowiązku na jakiegoś podwładnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Debiutant Terroryzm, Polskie narzekanie a świat i zdrowie IP: 212.160.172.* 30.03.10, 12:34 My Polacy uwielbiamy narzekać, patrząc na autora wolałby dowieźć siebie autem na kanapę w duży pokoju. A używanie słowa terrorysta, szczególnie w kontekście krwawych zamachów w Moskwie, uważam za co najmniej niestosowne. Dużo większe miasta takie jak Londyn, Berlin, Nowy Jork, Boston, Chicago organizują corocznie takie imprezy. Na takie biegowe święta przyjeżdża wiele osób a start w takim maratonie bostońskim stanowi marzenie wielu biegaczy. Promujmy zdrowy tryb życia, dajmy ludziom spełnić swoje marzenia biegowe. Może dzięki takim imprezom choć część z nas zacznie traktować ruch jako rzecz równie niezbędną jak higiena osobista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aster Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: 195.205.132.* 30.03.10, 12:36 Ktoś taki redaktorem naczelnym? Zlitujcie się! Chyba dobrze, że odbyło się to w weekend a nie w poniedziałek prawda? Imprezy masowe też czasem są potrzebne, ale oczywiście redaktor uważa, że lepiej nic nie robić. Jak chciał iść na spacer to nie widzę problemu, spacerować mógł, chyba, że chciał na ten spacer jechać samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochota Tak samo piszą o biegach w Londynie, Berlinie itp? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 12:46 jw? Czepia się autor, pewnie boli go rzepka. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Jak geje blokują pół Warszawy 30.03.10, 12:50 swoją gejo paradą jest ok mimo, że z ich powodu policja blokuje połowę miasta. Wolę już sportowców i imprezy propagujące zdrowy styl życia. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski_1983 A codzienne korki to nie przeszkadzają? 30.03.10, 13:00 Jak raz na jakiś czas jest półmaraton, rowerowa masa krytyczna lub inne tego typu wydarzenie, to od razu pojawiają się głosy o paraliżowaniu miasta. Ale jak dwa razy dziennie, każdego dnia, w godzinach szczytu miasto zostaje sparaliżowane przez korki samochodowe, to żadna gazeta o tym nie pisze. Kolejny dowód na to, że normą jest to, co się często zdarza, a nie to, co się zdarzać powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bujajsie panie jankowski na masa.waw.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 14:06 a nie tu sie spuszczasz w kilkunastu postach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czasem biegam Pejsiaty tłuścioch martwi się o zdrowie biegaczy IP: *.171.85.66.static.crowley.pl 30.03.10, 13:07 A to dobre xD Cholesterol uderzył mu do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: 85.222.87.* 30.03.10, 13:09 Ludzie, mieszkacie w Warszawie. Dużym mieście z dużą ilością ludzi i imprez. A wszystko wam się z terroryzmem kojarzy. Kupy psie terroryzują, rowerzyści terroryzują, biegacze terroryzują. To wynika ze statystyki, im jest nas tu więcej, tym więcj możliwości i ograniczeń. Przeprowadźcie się w inne miejsce i spokój. Panu, który z Żoliborza chciał iść na spacer do Łazienek, poradzę po prostu, by w ten jeden weekend (lub cztery, bo biegów miejskich jest ok 4 w roku) wybrał się do Kampinosu lub ktregoś z lasków północnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpr oj tam oj tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 13:16 zaraz terroryści. ja to czekam na artykuł w podobnym to nie mówiący o prawdziwych terrorystach. rowerzystach. tym to się w dupie poprzewracało. ciągle chcą więcej. zupełnie jak pedały. zakazać masy krytycznej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aka Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 13:23 Smutne to wystąpienie Panie Blumsztajn. Smutne jest tez to, ze biegliśmy bez wsparcia kibiców, może lepiej zamiast marudzić trzeba było PRZYJŚĆ (jak widać na zdjęciu trochę ruchu nie zaszkodziło by Panu wręcz przeciwnie) pokibicować i pokazać światu, że Warszawa to miasto otwarte, przyjazne biegaczom i nie tylko. No cóż nasza cecha narodowa "malkontenctwo" wylazło w Panu na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
sorc108 Biegoterroryści? Ekoterroryści? 30.03.10, 13:24 Czekamy na kolejne radosne nazewnictwo - proponuję kolejne: mototerroryści, procesjoterroryści, wózkoterrorystki (to mamy z wózkami), roweroterroryści, cała masa pieszoterrorystów, autobusoterroryści, skateterroryści, itd. Niebawem każdy kto chce coś przeprowadzić w Warszawie będzie oskarżany przez gazetę o terroryzm... Odpowiedz Link Zgłoś
dickers biegacze, rowerzyści, kundlarze i zbiorkom 30.03.10, 13:26 to zakały tego miasta, niestety nie wiadomo jak tego g...a się pozbyć, czy ich wysiedlić? czy przywalić podatek? czy zlikwidować? Odpowiedz Link Zgłoś