bluntmama 29.05.10, 16:27 PUKNIJCIE SIE W GLOWE!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sss Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.home.aster.pl 29.05.10, 16:30 Żal mi rodziców, którzy robią z komunii dziecka show...a jeszcze bardziej śmieszy mnie przystępowanie do sakramentów dzieci osób niewierzących- prawdziwa polska hipokryzja Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku szkoda przede wszystkim dziecka 29.05.10, 19:13 któremu się robi wodę z mózgu, psuje od młodych lat komunia to rzecz ważna, ale właśnie dlatego zasypywanie jej szmalem jest obrzydliwe dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa [...] IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 19:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: szkoda przede wszystkim dziecka IP: *.acn.waw.pl 29.05.10, 19:27 dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd pierścień dziwactwa 29.05.10, 19:43 Jeszcze tylko nasi zacni p.osłowie muszą ustanowić, że do zaliczenia egzaminu dojrzałości wystarczy sama religia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petrus pierścień nienawisci IP: *.fbx.proxad.net 29.05.10, 21:29 A sa tacy co chcieliby ja zaliczac ze zwierzecego antyklerykalizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ot Re: pierścień nienawisci IP: 109.243.187.* 29.05.10, 21:44 Od kiedy zwierzęta są antyklerykalne? Do antyklerykalizmu niezbędne jest myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klocia Re: pierścień nienawisci IP: 188.33.55.* 31.05.10, 13:48 Właśnie w wczoraj uczestniczyłam jako gość w nabożeństwie pierwszokomunijnym. Oprawa ładna ale to co opowiadał ksiądz bez sensu. Wygosił kazanie na temat swojej własnej komunii, Ksiedza Popiełuszko i Papieża Jana Pawła II. O Panu Jezusie był łaskaw wspomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klocia Re: pierścień dziwactwa IP: 188.33.55.* 31.05.10, 13:43 Chyba się pomyliłeś. Do takiego celu zmierzają posłowie PIS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: szkoda przede wszystkim dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 20:17 Pewnie, to nie to co postępowa Bar Micwa:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: szkoda przede wszystkim dziecka IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 20:28 nie interesuja mnie zadne 'religijne' czyli 'szamanskie' obrzedy zostawiam to tym co stracili swoj wlasny rozum gdzies za czasow sredniowiecza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: szkoda przede wszystkim dziecka IP: *.chello.pl 29.05.10, 22:37 Jakos dziwnie sie zapomina ze Polacy to narod POGANSKI ,i tylko ta WIARA ( nie mylic ze sztucznym tworem jakim jest religia) jest NASZA PRAWDZIWA WIARA OD ZARANIA DZIEJOW...........!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: szkoda przede wszystkim dziecka 29.05.10, 22:44 Gość portalu: Mia napisał(a): > Pewnie, to nie to co postępowa Bar Micwa:( Nie masz pojęcia, durniu, co to jest Bar Micwa, wiesz tylko, że to coś związane z Żydami. Rzeczywiście, obchodzona jest bardzo uroczyście, ale też traktowana przez Żydów bardzo poważnie. Taki młody Żydek musi wiele się przed tym nauczyć: Trudnego języka hebrajskiego, wiele modlitw i wiadomości religijnych i filozoficznych, przechodzi trudne egzaminy i musi w synagodze sam przeczytać obszerne fragmenty Tory, napisanej hebrajskim alfabetem spółgłoskowym. I to wszystko publicznie, w obecności całej gminy. Jeśli o "postępowość" chodzi, to Bar Micwa jest obrzędem o wiele starszym, niż u chrześcijan I Komunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: szkoda przede wszystkim dziecka IP: 94.254.152.* 29.05.10, 21:00 Pogan w to nie mieszaj, bo mi ubliżasz ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: szkoda przede wszystkim dziecka IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 21:18 sorry :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stomil Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.centertel.pl 29.05.10, 16:43 w tym roku najmodniejsze są łodzie, kajaki i pontony niestety. jestem przeciwny prezentom, są ważniejsze sprawy np. wspólnie spędzony czas oczywiście bez telewizora i bez komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 20:29 tak tak a najlepiej jakby to byl czas spedzony jak za czasow poganskich czyli na sianku spiewajac jakies bujdy do szopki Odpowiedz Link Zgłoś
rwakulszowa Re: Debili nie brakuje. 29.05.10, 19:21 Ta PARANOJA NIE JEST MOJA ! Ja się wypisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczek Typowe Polaczki, czyli; zastaw się, a postaw się.. IP: *.tvsat364.lodz.pl 29.05.10, 21:21 Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright ano tak, porabany kraj, nawalony 30.05.10, 01:04 narod. Ja na komunie dostalem tabliczke czekolady od znajomych rodzicow, poza tym, nic. Moze dzieki temu dotrwalem do bierzmowania, a potem wypadlem z PKK. I tak juz jest, bo po tamtej stronie ino chaos i kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Widzę, że na religijnym odcinku frontu ideologiczn 29.05.10, 17:04 -ego ostrzał aż furczy. Ja proponuję redaktor Dubrowskiej (nie, nie napiszę na Blumsztajnową modłę "redaktorce", proszę zapomnieć) sięgnięcie po "klasykę gatunku". Proszę się nie ograniczać, tylko czerpać garściami, w końcu autor zacny i w wadzych kręgach ceniony: www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TH/THO/popieluszko_09.html Polecam także "Garsonierę obywatela Popiełuszki" autorstwa (?) niejakiego Ostrowskiego. I po co ta gazeta ujada, ze np. film "Solidarni 2010" prezentuje "obraz jednostronny", jak co chwila wysmarowujecie tekścidła daleko bardziej jednostronne? Czy uważacie czytelników za idiotów, czy dopiero chcecie z nich idiotów zrobić? Tego jednego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Widzę, że na religijnym odcinku frontu ideolo IP: *.aster.pl 29.05.10, 17:20 mniej jednostronne? Po cholerę przypominasz ten żenujący filmik, skoro nie ma żadnego związku z artykułem? No, ale ładna teoria jest... Co do komuni, to debilizm i kretynizm to zbyt delikatne słowa na to co ci ludzie robią. Limuzyny? Sesje? Brakuje słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lee Re: Widzę, że na religijnym odcinku frontu ideolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 17:38 Oj puknij się w głowę - ilu znasz takich ludzi? Ja 0. NAwet jeśli ten artykuł to nie literacka fikcja a czysta prawda to jakoś nie jestem powalona liczbą zmówień na limuzyny np. Do komunii przystępuje kilkanascie tysięcy dzieciaków - 10 zamówień na limuzynę? Nawet mnożąc to przez liczbę firm tego typu w warszawie jaki marny wychodzi ci procent? Szłu nie ma, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Widzę, że na religijnym odcinku frontu ideolo IP: *.icis.pcz.pl 29.05.10, 19:21 To jest tylko najbardziej jaskrawy przyklad. Ale powszechna komercjalizacja pierwszej komunii, wypranie jej z tego co najwazniejsze to bardzo realny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Widzę, że na religijnym odcinku frontu ideolo IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 19:27 > Ale powszechna komercjalizacja pierwszej komunii, wypranie jej z tego co > najwazniejsze to bardzo realny problem. a co w niej w ogole jest wazne? to jakis sredniowieczny obrzedek dla naiwnych byle w cos wierzyli i kasa byla dla tych szamanow co na kupie zlota w watykanie siedza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Widzę, że na religijnym odcinku frontu ideolo IP: *.acn.waw.pl 29.05.10, 19:33 po pierwsze, to tylko jedna firma ktora podala wyniki, po drugie - na sluby statystycznie tez wychodzi podobnie. Ale, na sluby generalnue ludzie radza sobie inaczej - wynajmuja taksowkarza z ladna bryka, sasiada, pociotka z rodziny. Zasadniczo, porownanie tego 'eventu' do slubu jest edekwatne. O ile slub moze byc oceniany jako dosc mocne wydarzenie w rodzinie, gronie znajomych - o tyle komunia to cos co sie kojarzy z: kopertami, zegarkami (mowi dziecko prl, ale wstaw tu cokolwiek: rower, telefon itd) i wyzerka dla gosci - zeby chociaz sie najedli (i popili) za te prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny Re: Widzę, że na religijnym odcinku frontu ideolo IP: 109.243.187.* 29.05.10, 21:46 Popieram! O kochanym, przenajświętszym Kościółeczku można pisać albo dobrze albo wcale!!! Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Z ciebie idioty robić już nie trzeba. Panowie w 30.05.10, 00:39 koloratkach już to dawno zrobili a katolicka tradycja dulszczyzny tę ułomność utrwaliła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.05.10, 17:43 O curwa co za kirk. Dostalam odruchow wymiotnych czytajac ten artykul. Glupota nie zna granic.Po co ten cyrk.?Nie naleze do osob liczacych sie z pieniedzmi ale jestem przeciwniczka tego rodzaju przedstawienia. 50 lat temu przystepowalam do I komunii.Pamietam jeszcze dzis ten dzien- sukienka uszyta z materialu przyslanego z USA,spod pod sukienke z chinskiego jedwabiu kupionego w komisie za 3 miesieczna owczesna pensje,pantofle kupione na ciuchach przy Skaryszewskiej w Warszawie za miesiecza pensje i moje loki englesy . Dla mnie byl to koszmar. Rozplakalam sie i powiedzialam ,ze nie pojde do kosciola bo dzieci zamiast na oltarz to beda patrzyli na mnie.Przeszlam traume. Swojemu dziecku oszczedzilam tego typu showu i umyslnie poslalam je do komunii w kosciele gdzie dzieci byly ubrane w alby.Zaznaczam ,ze nie byl to kosciol parafialny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 19:24 po co ci w ogole kosciol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.merinet.pl 29.05.10, 17:55 Przeczytałem tylko pierwszą stronę "artykułu" i nawet nie kontynuowałem. Wypowiedź "Pawła, pracownika korporacji" wystarczyła. Zakompleksionych debili nie brakuje. Ale tak to jest jak trzeba ugościć rodzinę ze wsi i się przed nią pokazać. Swojej córce tej traumy w przyszłym roku oszczędzę. Pójdzie do komunii, ale w kościele gdzie stroje są jednakowe dla wszystkich dzieci, a rodzina dostanie (już dostała) kategoryczny zakaz kupowania drogich prezentów. Ma dostać coś co będzie dla niej pamiątką, tak jak ja dostałem od swego Ojca Chrzestnego. Był to poświęcony krzyżyk. Aha, też jestem pracownikiem korporacji. Nie wszystkim padło na dekiel, zapewniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 19:22 padlo ci na dekiel ze w ogole wierzysz w te bujdy ktore od lat ciemnogrodowi wciskaja katole i pingwiny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.merinet.pl 29.05.10, 21:27 A to już moja sprawa. Ja swojej wiary nikomu nie narzucam, ani się z nią nie obnoszę. Żałosne jest natomiast to co ty napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 21:35 siedz dalej w tym ciemnogrodzie i zaklamaniu nie zapomnij slono dac na tace swoim Ojcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też antyklerykał Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: 109.243.187.* 29.05.10, 22:03 Nie można jakoś grzeczniej? Po takich komentarzach nie ma się co dziwić, że większość katolików uważa nas za zaślepionych nienawiścią chamów i nawet nie chce słuchać co mamy do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 22:27 mi wcale nie zalezy na tym zeby oni sluchali niech sobie wierza w co chca co mnie to obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.merinet.pl 29.05.10, 22:53 Gość portalu: aa napisał(a): mi wcale nie zalezy na tym zeby oni sluchali niech sobie wierza w co chca co mnie to obchodzi To po co się tu wypowiadasz? Trochę to niekonsekwentne, nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 23:05 wyrazam swoje zdanie a to czy ktos to przeczyta i wezmie do siebie to mam gdzies cos nie pasi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 22:57 Gość portalu: gg napisał(a): > siedz dalej w tym ciemnogrodzie i zaklamaniu > nie zapomnij slono dac na tace swoim Ojcom a ty się wal na cyce jełopie pisze ci człowiek kulturalnie, a ty musisz dorzucić swoje 5 groszy bo dzien brz przypieprzenia dniem straconym żenadaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 23:07 no i po co tak klales katolu? teraz musisz znowu isc do swojego szamana i wyznac mu swoje 'grzechy' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.merinet.pl 29.05.10, 23:00 Gość portalu: gg napisał(a): siedz dalej w tym ciemnogrodzie i zaklamaniu nie zapomnij slono dac na tace swoim Ojcom Tyle wiesz co zjesz. Masz coś konkretnego do powiedzenia, czy też zamierzasz dalej klepać po to żeby klepać? Komu i co daję to raczej moja sprawa. Akurat KK na mnie się nie pożywia. Ja oddzielam wiarę w Boga i to co robią jego ziemscy "przedstawiciele". Wolę robić przelewy na Wioski Dziecięce. A ty co i dla kogo robisz? Bo jak znam życie wielkie gówno, ale za to masz gębę pełną frazesów i jesteś aktywny, ale tylko anonimowo zza klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 23:09 w przeciwienstwie do ciebie nie bede sie chwalil czego to ja nie robie dziwne ze jestes wierzacy a piszesz tak 'nieskromnie' o sobie > jego ziemscy "przedstawiciele". Wolę robić przelewy na Wioski Chcesz mi wmowic ze nie dajesz na tace i inne okazje 'biznesowe' kosciola? Nie bylbys wtedy prawdziwym katolem. > Bo jak znam życie wielkie gówno, ale za to masz gębę pełną frazesów > i jesteś aktywny, ale tylko anonimowo zza klawiatury. Nie ucza was tam zeby szanowac bliznich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.merinet.pl 29.05.10, 23:24 Gość portalu: aa napisał(a): w przeciwienstwie do ciebie nie bede sie chwalil czego to ja nie robie dziwne ze jestes wierzacy a piszesz tak 'nieskromnie' o sobie Nie mam powodu by się tego wstydzić. A co więcej robiąc im reklamę mam szansę namówić kolejne osoby by ich wspierały. Ty natomiast gówno masz do powiedzenia poza obrażaniem innych. Urodziłeś się zerem i jako zero zdechniesz. Ale przedtem zaskamlesz żeby cię ktoś wyspowiadał. Gwarantuję ci to. Chcesz mi wmowic ze nie dajesz na tace i inne okazje 'biznesowe' kosciola? Nie bylbys wtedy prawdziwym katolem. Do kościoła chodzę incydentalnie to i na tacę generalnie nie daję. Za trudne do pojęcia dla takiego tępaka jak ty? Można rozgraniczyć wiarę w Boga i to co robi KK. Mnie się przynajmniej udaje. Nie ucza was tam zeby szanowac bliznich? Takich obrażających innych zer jak ty? Żartujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 30.05.10, 00:07 > mam szansę namówić kolejne osoby by ich wspierały. Ty natomiast > gówno masz do powiedzenia poza obrażaniem innych. Urodziłeś się > zerem i jako zero zdechniesz. Ale przedtem zaskamlesz żeby cię ktoś > wyspowiadał. Gwarantuję ci to. Rozumiem ze piszesz o sobie? > Do kościoła chodzę incydentalnie to i na tacę generalnie nie daję. Widzisz chlopcze ty tylko udajesz ze jestes katol. Nawet tego nie potrafisz zrobic porzadnie. Można rozgraniczyć > wiarę w Boga i to co robi KK. Mnie się przynajmniej udaje. Robisz szopke z religii bo to nie jest twoja religia jesli jej nie rozumiesz i nie praktykujesz jak 'twoj' BOG nakazal. Nie udawaj! > Nie ucza was tam zeby szanowac bliznich?[/i] > > Takich obrażających innych zer jak ty? Żartujesz? Dalej oszukujesz wiare. Zostaw ja tym ktorzy na prawde ja szanuja. Bo zadne wartosci z ciebie nie plyna a jedynie smieci jakiegos zbulwersowanego pozera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: 199.67.203.* 31.05.10, 12:17 A jakie bzdury masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.connect.netcom.no 29.05.10, 21:46 a ja właśnie po tym komentarzu zakończyłem czytanie tego artykułu dobrze, że jeszcze są tacy właśnie normalni ludzie w tym kraju pozdrawiam zdrowo myślących Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz 29.05.10, 22:13 Gość portalu: Tomo napisał(a): > ...Aha, też jestem pracownikiem korporacji. Nie wszystkim padło na > dekiel, zapewniam. Niestety, jest pewna prawidłowość: Im kto jest uboższy, tym stara sie zrobić większy show. Wiem to z autopsji, gdyż sam byłem zaproszony na taka uroczystość. W domu bieda aż piszczy, ale zastaw się a postaw się. Od tej reguły jest sporo wyjątków, ale tendencja jest właśnie taka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościencja Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.chello.pl 29.05.10, 18:28 jak zwykle - opisywanie jednostkowych przypadków, ale zawsze przypadków! brawo gazeto, fundujesz nam piękny "ujednolicony" obraz Polaków. fakt/pudelek? i my się dziwimy rozprzestrzeniającym się w świecie stereotypom n/t Polaków, skoro już sami wbijamy sobie gwóźdź do trumny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 29.05.10, 19:58 > jak zwykle - opisywanie jednostkowych przypadków, ale zawsze przypadków! brawo > gazeto, fundujesz nam piękny "ujednolicony" obraz Polaków. fakt/pudelek? > i my się dziwimy rozprzestrzeniającym się w świecie stereotypom n/t Polaków, sk > oro już sami wbijamy sobie gwóźdź do trumny. A czy ty gdzies tam wyczytales cos o tym, ze tekst pretenduje do opisywania szeroko napotykanej rzeczywistosci? No to czego sie czepiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Oto głębia polskiej religijności... IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 19:23 po to wlasnie ta religia istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Oto głębia polskiej religijności... 29.05.10, 22:22 Gość portalu: aa napisał(a): > po to wlasnie ta religia istnieje "Religia jest bardzo pożyteczna,gdyż dzięki niej kobiety tak bardzo się nie puszczają, a i służba mniej kradnie"(Winston Churchill) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Oto głębia polskiej religijności... IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 23:13 > "Religia jest bardzo pożyteczna,gdyż dzięki niej kobiety tak bardzo > się nie puszczają, a i służba mniej kradnie"(Winston Churchill) troche w tym racji jest szkoda ze z drugiej strony wiecej ludzi przez nia ginie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adama firma eventowa? IP: *.infocoig.pl 29.05.10, 19:14 co to jest za firma? czy to nasz język jest aż tak ubogi czy to ludzie tacy głupi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jiizasukuraisuto Re: firma eventowa? IP: 109.243.187.* 29.05.10, 21:32 Na taki idiotyzm jak "event" w takim znaczeniu, jak zajmuje się ta firma, nie ma na szczęście jeszcze polskiego odpowiednika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: a glamour? co to za cholera jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 20:16 Skoro nie wiesz, co to "glamour" to znaczy, że nie jesteś trendi, tylko sfokusowanym na nierealu oldskulem. Odpowiedz Link Zgłoś
dalacin4 Re: a glamour? co to za cholera jest? 29.05.10, 21:09 polecam "Empire V" Pielewina, tam jest ciekawe na temat glamouru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyba to? Re: a glamour? co to za cholera jest? IP: 109.243.187.* 29.05.10, 21:36 MUR z położoną na nim GLAzurą? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: a glamour? co to za cholera jest? 29.05.10, 22:16 Glamour (ang.) - "blask, urok". Tak jest w moim słowniku języka angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... 29.05.10, 19:20 Jest podaż, to kreuje się popyt. Każdy chce zarobić, a inni chcą się dowartościować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: 91.200.94.* 29.05.10, 19:28 czemu w POlsce kraju katolickim do bierzmowania idzie się w dresie i adidasach? Czy jak biskup przyjeżdża to nie wypada się stroić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekumeniczny Ekumeniczny doradza towarzyszom globalistom IP: 74.198.8.* 29.05.10, 19:24 Panie michnik, gdyby towarzysze globalisci wprowadzili dla wszystkich wiek emerytalni 65 lat, wtedy dziadkowie nie mieliby czasu opiekowac sie wnukami i mlodzi ludzie nie mieliby dzieci. Wyobraza pan sobie, zisciloby sie marzenie tow. globalistow o zmniejszeniu populacji swiata, bez uciekania sie do nanobakterii ;-) A oczywiscie gdyby nie bylo dzieci, nie byloby komunii ktora wam tak przeszkadza. Tylko WYBRANI mieliby dzieci (ich dzieci nie przystepuja do komunii) A teraz panie michnik, niech pan napisze co panscy rodacy kupuja dzieciom na bar&mitzvah. I wtedy zobaczymy czy mamy do czynienia z faryzeizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekumeniczny Krotki traktat o "dyjamyntach" i "bogastwie" IP: 74.198.8.* 29.05.10, 19:29 Ci co kupuja dzieciom pierscionki z "dyjamentami" powinni przeczytac nastepujaca web site www.theatlantic.com/magazine/archive/1982/02/have-you-ever-tried-to-sell-a-diamond/4575/ W dolnej czesci strony sa linki do pozostalych 6 czesci. Nalezy przeczytac wszzystko. A teraz uwaga, zaryzykuje ze mnie nie zabija: czy wiecie kto dal pieniaadze openheimerom (cenzorze, oni sa poludniowoafrykanczykami ;-))))))))))))))) na rozkrecenie biznesu? czyli innymi slowy czy wiecie czyim wasalem sa openheimerowie? NO TO ZAAPEWNIAM WAS ZE NALEZY WIEDZIEC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekumeniczny Polska glupota to cos wiecej niz pijanstwo IP: 74.198.8.* 29.05.10, 19:42 Pijanstwo nie jest jedynym przejawem polskiej glupoty Gdyby ktos zaproponowal rodzicom ktorzy z okazji Komunii kupuja dziecom "dyjamynty" aby dali te pieniadze na kosciol, bardzo by sie oburzyli. Tymczasem kupujac "dyjamynty" daja pieniadze "poludniowoafrykanczykom" (widzisz cenzorze, potrafie pisac dyplomatycznym jezykiem) O papierach BEZwartosciowych w ktorych glupi polacy upatruja bogactwa napisze przy innej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Krotki traktat o "dyjamyntach" i "bogastwie" IP: 109.243.187.* 29.05.10, 21:54 Artykuł napisał Żyd, czy można go uznać za wiarygodny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinowa Re: Ekumeniczny doradza towarzyszom globalistom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 20:22 A co Ci Michnik zrobił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolo Re: Ekumeniczny doradza towarzyszom globalistom IP: *.222.248.18.spray.net.pl 29.05.10, 21:30 Proponuję ochłonąć, wyjrzeć zza węgła i zauważyć, że świat ma rozmiary większe niż podwórko pod oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Ekumeniczny doradza towarzyszom globalistom IP: 62.29.171.* 20.07.10, 16:37 Ekumeniczny - tematy Ci sie pomylily, nie o tym tu mowa... Odpowiedz Link Zgłoś
deflor1 Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... 29.05.10, 19:26 rodziców proponuję wysłać natychmiast do psychiatry, bo oni już widocznie oboje na łby poupadali, tylko czy im to jeszcze pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
szabepio ciebie trzeba do psychiatry odesłać!! 29.05.10, 21:42 deflor1 napisał: > rodziców proponuję wysłać natychmiast do psychiatry, bo oni już > widocznie oboje na łby poupadali, tylko czy im to jeszcze pomoże? ty idź do psychiatry, to jest wolny kraj i jak ktos ma kaprys to zrobi komunię nawet na wawelu lub w burdelu. ty pewnie zrobiłeś w wynajętym 20mkw mieszkaniu i cię zawiść zjada. odpuść. Odpowiedz Link Zgłoś
kuwejtka Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... 29.05.10, 19:36 A Kościół na to patrzy i nic mu to nie przeszkadza.Hipokryzja i obłuda do kwadratu.Chory kraj, chorzy ludzie i chora religia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt ważny Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.nplay.net.pl 29.05.10, 19:51 Niektórym trochę jednak przeszkadza. Mój znajomy ksiądz zwrócił dziecku uwagę (podczas białego tygodnia), żeby schowało po albą łańcuszek - przypominający grubością łańcuch do wypasania krów, bo to nieładnie tak się obnosić (mniej więcej o to chodziło). Pół godziny później dopadli go rodzice i wujek, krzycząc, że oni kochają złoto, wszyscy noszą mnóstwo złota, lubią pieniądze i bogactwo, przyjechali lexusem itd., a on obraził dziecko i ma je przeprosić. O. Takie dziwne czasy nastały. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 20:34 tak masz racje bardzo dziwne czasy kiedy katol w czarnej sutannie ma czelnosc zwracac uwage nieswojemu dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAAA Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.chello.pl 29.05.10, 20:49 Chyba nie zrozumiałeś ironii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 21:19 ty chyba mojej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrewnoni Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.nyc.res.rr.com 29.05.10, 20:07 prowokacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 20:30 > kwadratu.Chory kraj, chorzy ludzie i chora religia. Kazda religia jest chora Odpowiedz Link Zgłoś
dalacin4 Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz 29.05.10, 21:14 Gość portalu: aa napisał(a): > > kwadratu.Chory kraj, chorzy ludzie i chora religia. > > Kazda religia jest chora Wszyscy ludzie i ich kraje też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 21:20 > Wszyscy ludzie i ich kraje też. Czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczek Hipokryzja jest powszechna u Polaczków IP: *.tvsat364.lodz.pl 29.05.10, 21:25 Z jednej strony opluwanie księży, a z drugiej, biegnięcie te pędy do owych klechów, gdy trza się żenić lub grzebać - wtedy księża są the best.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Hipokryzja jest powszechna u Polaczków IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 21:38 no wlasnie ale tacy uwazaja sie za katoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Hipokryzja jest powszechna u Polaczków IP: *.as.kn.pl 29.05.10, 23:25 no właśnie tacy się nie uważają. takich niekatoli społeczeństwo "zmusza" do obchodzenia katolickich obrządków. zresztą "niekatole" mają wybitnie inteligentną reprezentantkę w artykule. za wypowiedź: "Pyta mnie, jak to jest, że człowiek pochodzi od ryby, a w kościele mu mówią, że jest inaczej. Tłumaczę, że są dwie prawdy: real i tzw. fikcja." wnioskuję o ustanowienie i przekazanie tej pani nagrody nobla w dziedzinie ichtiologii i teologii razem wziętych. fikcyjnie prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Hipokryzja jest powszechna u Polaczków IP: *.sotn.cable.ntl.com 30.05.10, 00:11 kiedys na pytanie 'czy uwaza sie pan/pani za katolika?' 95% odpowiedzialo TAK wiec chyba nie masz racji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Hipokryzja jest powszechna u Polaczków IP: *.as.kn.pl 30.05.10, 00:21 no ta pani akurat twierdzi, że nie jest wierząca. zarówno ona jak i jej mąż. wychodzi na to, że należą do tych 5%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogromca_ateuszow Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.10, 07:26 Jaja sobie robisz. Mówiąc, że Kościołowi to pasuje pokazujesz ile o nim wiesz. No i jak nie ma winnego, to winna jest religia. Tak typowe dla niektórych. Odpowiedz Link Zgłoś
ora_et Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... 29.05.10, 19:40 To jeszcze maybach Rydzyka i komplet. Kto w tym kraju nie mieszka może uwierzy. Takie bzdury wymyślił sądzę fan mody na sukces. Osobiście życzę wszystkim by mogli w ten sposób uczcić, by stać ich było. Rzeczywiście to mogło się wydarzyć w rodzinie jakiegoś Lisa, Komorowskiego czy Palikota. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... 29.05.10, 19:40 ale buracka wiocha Odpowiedz Link Zgłoś
ele_gancki Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... 29.05.10, 19:41 Nasze dziecko miało komunię w Galerii Mokotów. Chciało żebym załatwił zamknięcie całej Galerii tylko dla nas.Żona także nalegała. O mały włos nie zszedłem na zawał. Doszliśmy jednak do kompromisu i poprzestaliśmy na rezerwacji całej restauracji. Myślę, że komunie w galerii wygoda dla gości. Mogą zabrać dziecko i iść z nim od razu kupić prezent. Polecam innycm rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barakuda Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.5.14.vie.surfer.at 29.05.10, 19:58 Matko kochana!!!! Na mojej komunii (dawno ;)) ) bylo ponad 20 osob i przyjecie bylo u dziadkow.... dostalam zegarek... Od chrzestnej. Nie orientuje sie w realiach polskich teraz po tym co tu czytam, zastanawiam sie ,co kupic wnuczce na chrzest????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolo Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.222.248.18.spray.net.pl 29.05.10, 20:32 Proponuję operację powiększania biustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: 24.42.126.* 29.05.10, 21:03 dzieki!!! :-) LOL az sie goraca herbata oblalem!!! poprostu lepiej nie mozna bylo odpowiedziec !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.polkowice.vectranet.pl 29.05.10, 21:54 Nawet w razie gdyby to byl chlopiec ma szanse wpasowac sie w nowe tolerancyjne czasy homo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzechu łeb masz zryty i tyle...... IP: *.icpnet.pl 29.05.10, 20:04 o twojej żonie nie wspomnę,tylko dzieciaka szkoda bo na psychologa za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz 29.05.10, 20:11 ele_gancki napisał: > Nasze dziecko miało komunię w Galerii Mokotów. Chciało żebym > załatwił zamknięcie całej Galerii tylko dla nas.Żona także nalegała. >Polecam innycm rodzicom. No to pogratulować tylko takiego dziecka,a jeszcze bardziej żonusi.I nie polecaj,bo jest jednak wielu NORMALNYCH ludzi. A z tego,co wiem to do komunii przystępuje się w kosciele a nie w jakiejś Galerii. Ale buractwo i słoma w butach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 20:23 Wolę kota od kaszalota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wylogowana Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.hsd1.ma.comcast.net 29.05.10, 20:45 nessuno napisał: > Ale buractwo i słoma w butach:-) Czy znasz znaczenie slow zart i ironia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolo Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.222.248.18.spray.net.pl 29.05.10, 20:31 Współczuję. Chyba wszystkiego o czym Pan pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lothar Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.10, 21:39 Żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w. Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.10, 00:07 do reszty Cię pojebało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: 77.79.230.* 29.05.10, 19:45 Od kilku lat w maju ciągle ten sam temat- w przejaskrawionym ostrym świetle, wzmocniony pewnie wyobraźnią dziennikarską. Jedyne, co wydaje mi sie prawdziwe to olewajtyzm rodziców. Niewierzący ale robiący imprezę komunijną. Ohyda.Mam dzieci i sporo znajomych z dziećmi 8,9-letnimi. Żadne z nas nie zamawia bmw, sali hotelowej ani sukni z salonu. Mój syn przystępuje do I Komunii nawet nie w maju. Coraz więcej rodziców obawiających sie tak powszechnej laicyzacji i dewaluacji wartości- bardzo mocno podkreśla znaczenie sakramentu, dużo rozmawia z dziećmi, a nawet zmienia nawet miejsce i czas. Choć z drugiej strony fajnie, jeśli w takim dniu zbiera sie rodzina, świetuje, modli się wspólnie i ... wręcz prezenty (np.książki). Tak przynajmniej jest w moim środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 20:32 Choć z drugiej strony fajnie, jeśli w takim dniu zbiera sie rodzina, świetuje, modli się wspólnie i ... wręcz prezenty (np.książki). Tak przynajmniej jest w moim środowisku. ====== Jeszcze zebys przestal wierzyc w te bujdy Rodzina moze sie spotykac bez okazji religijnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalna Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.229-131-66.mc.videotron.ca 29.05.10, 19:47 no w sumie nic sie w polsce nie zmienilo,znaczy w mentalnosci,a co robia dzieci co nie ida do komunii,strach o tym pomyslec,pozyczke brac na przyjecie to naprawde chore,w sumie ciesze sie ze moje dzieci nie musza mieszkac w polsce,17 latek chodzi do szkoly i sam oplaca nie tylko szkole ale ubranie ,telefon,nawet kurs prawa jazdy sam oplacil,w polsce pewnie by ze mnie zyl do 30 lat jak jakis pasozyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.lightspeed.austtx.sbcglobal.net 30.05.10, 00:56 Jaki pasozyt? Ma przeciez prawo do alimentow, jak kazdy uczacy sie. Nie podoba sie? Napisz projekt ustawy, zbierz 100.000 podpisow i przedstaw Sejmowi. Poki co, rozmnazasz sie = placisz alimenty. Odpowiedz Link Zgłoś
slepowron4 Szatan dyryguje cala ta szopka, 29.05.10, 19:49 w kazdym razie wyraznie czuc zapach siarki. Przydalby sie taki jeden brodaty Zyd z batem, zeby rozpedzic to towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
slepowron4 Szatan dyryguje cala ta szopka, 29.05.10, 19:49 w kazdym razie wyraznie czuc zapach siarki. Przydalby sie taki jeden brodaty Zyd z batem, zeby rozpedzic to towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Tym brodatym... IP: *.VIC.netspace.net.au 29.05.10, 20:23 Zydem byl Jezus Chrystus, on umial rozpedzac szemrane towarzystwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajw przyjezdzam do Ojczyzny dosc czesto, narzekania... IP: *.vc.shawcable.net 29.05.10, 19:51 na wszystko, ze bieda, ze nie ma pracy, ze nie ma jak za granica itp. itd. Przychodzi wesele, komunia, chrzciny nawet pogrzeb show jak w Holywood. Polak nie popusci, wodka sie leje strumieniami, zarcia przygotowane jak na caly rok no i prezent minimum za pol pensji lub cala ewntualnie pozyczka w banku. Na uroczystosci kilku pijanych wstrzyna bojke, niektorzy po spozyciu za duzo jedzenia i wodki rzygaja no a klotnie o polityce o biedzie o tym ze ciezko na porzadku dziennym, wielu opuszcza impreze nad rane po kilku kielichach na kaca zagryzionych ogorkiem aby policjant nie poczul. Na zachodzie gdzie ludzie w wiekszosci sa zamozniejsi jest wszystko obchodzone jakos normalnie. Normalny w cenie prezent, normalne przyjecie, nikt sie nie bije nie rzyga a dyskusje sa na temat sportu, pracy, duzo leci kawalow i jest wesolo, 10 godz. wiekszosc idzie do domu. Motto: Czemus biedny bos glupi, a czemus glupi bos biedny. Odpowiedz Link Zgłoś