Gość: Adam Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: 193.109.212.* 22.07.10, 11:16 Ludzie nie narzekajcie bez sensu. Duzo latam co najmniej raz w tygodniu i autobusy to raczej norma niz wyjatek, szczegolnie przy wysiadaniu: Frankfurt, Charle de Gaulle w Paryżu, Lukemburg, Wiedeń, Rzym, wszędzie tam najczęściej transport do i z terminala jest autobusem. Oczywiści rekaw jest wygodniejszy i mam nadzieje ze docelowo bedzie uzywany, ale nie przesadzajmy, sytuacja na Okęciu nie odbiega od normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: 194.73.110.* 22.07.10, 11:17 Dodajmy do tego kontrole bezpieczenstwa dla polaczen tranzytowych (np. do innych portow w pl) i z okecia nie robi sie tylko bardzo 'wygodny' port przesiadkowy, ale rowniez wyjatkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tripcafe Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych 22.07.10, 11:28 autor chyba przesadzil z iloscia rekawow, w uzytku jest chyba 14. i byzydura, ze do non schengen nie mozna przez rekaw co zlego w autobusach? nie wiem. fakt, ze czasem sa przepelnione i pasazerowie jada w strasznym scisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi_78 Silniki urywaja glowy IP: *.chello.pl 22.07.10, 11:33 "Wreszcie wysiadamy, a podmuch powietrza z samolotowych silników mało nie urywa nam głowy" Hmm pare razy jechalem autobusem na lotnisku, ale takich wrazen nie mialem, gdzie oni ich zawiezli? Pod pas startowy? Pozwole sobie powyzsze okreslic dziennikarskimi bzdetami, jezeli rzetelnosc innych newsow i artykulow tez jest taka to rzeczywiscie nasze media od czasow Urbana nie zmienily sie zbyt wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestolatacz Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.10, 11:46 organizacja rekawów dla przylatujących na Okeciu jest tragiczna. Najpierw piechotą trzeba się wspiąć po rękawowych serpentynach na wysokość 2 piętra, a potem zjeżdżać po schodach ruchomych dwa poziomy. Kto to to zaprojektował? Na Okęciu wolę po przylocie wsiąść do autobusu, który od razu podwozi do hali z bagażami. Ale to tylko z powodu idiotycznego zaprojektowania rękawów dla przylatujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eedek Re: Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 12:56 To Fakt. Wspinaczka na drugie piętro potem zejście na parter nie nalezy do przyjemniejszych. Ale tylko jak przylatuje spoza Schengen bo ten podjeżdza bezpośrednio pod terminal 2. Przylatujac ze strefy Schengen mamy w cenie biletu atrakcje w postaci zwiedzenia terminala nr 1 bo tam sie znajduje wejście dla tej strefy. Mimo to wolę rękaw. Inna sprawą są autobusy które są reguła na Okęciu ale zagranicą różnie bywa. Ostatnio na LHR czekałem 40 min po wyladowaniu aż zwolni sie rękaw. Sorry ale w takich sytuacjach wolałbym autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.10, 11:49 Ostatnio wracałem z Malty liniami AirMalta i samolot czekał ponad 20min na płycie lotniska, by w końcu dostać pozwolenie na podjechanie do rękawa. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, to już szybciej by było, gdyby nam autobus podstawili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dreN Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 11:55 Wydaję mi się, że jest jednak subtelna różnica między wożeniem autobusami na Okęciu i innych portach europejskich. Bo u nas autobusy szaleją a na kilkanaście rękawów tylko 2-3 są zwykle zajęte (to moje subiektywne obserwacje). Na takim CDG (Paryż) czy LHR (Londyn) większość rękawów jest zawsze zajęta. Albo zaraz będzie zajęta. Autobusy są tam uzupełniającym środkiem dostarczania pasażerów. U nas na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 11:58 Wydaję mi się, że jest jednak subtelna różnica między wożeniem autobusami na Okęciu i innych portach europejskich. Bo u nas autobusy szaleją a na kilkanaście rękawów tylko 2-3 są zwykle zajęte (to moje subiektywne obserwacje). Na takim CDG (Paryż) czy LHR (Londyn) większość rękawów jest zawsze zajęta. Albo zaraz będzie zajęta. Autobusy są tam uzupełniającym środkiem dostarczania pasażerów. U nas na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych 22.07.10, 12:00 to ludzie malo latacie - wiele jest lotnisk z autobusami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cm Re: Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 13:01 Wiele jest lotnisk np. Berlin Schonefeld obsługiwanych przez tanie linie gdzie głównie biega się po płycie. Tyle, że do przejścia z terminala do samolotu jest może 20-30 metrów (ale zimą, czy w czasie deszczu to raczej nieciekawe rozwiązanie). Powrót to już niezła wycieczka po lotnisku i bieganie w góre i w dół po stromych schodach. Jedyne co ich usprawiedliwia to to że obok budowane jest nowe o wiele większe lotnisko (BBI), które w 2012 ma przejąć jego funkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Wiele jest lotnisk z autobusami bo nie ma rekawow 22.07.10, 18:34 ale w sytuacji kiedy są rękawy przystosowane do Airbusow systematyczne jeżdżenie kilometrami po lotnisku po wyjściu z A320 nieomal każdej linii lotniczej lądującej na Okęciu jest najzwyczajniej świadectwem, ze po prostu jest coś nie tak .....!!! Re: Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlod Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: 62.189.217.* 22.07.10, 12:06 dodam tylko że latałem przez ponad rok co tydzień lotem i rękawu nie zaznałem. Najlepiej w zimę o 6.30 rano przy -20 stopniach i wietrze. Sterczenie w autobusie z otwartymi drzwiami w ciemnicy powodowało że miałem ochotę wyjść i natrzaskać komus po gębie z PPL. Innym mega obciachem są siatki porozwieszane pomiędzy przejściami wewnątrz. Jak rozumiem projektant i nikt z PPL się nie znał i nie wiedział że trzeba izolować strumienie podróżnych i powsatała piękna prowizorka na terminalu za 300mln USD. to tylko w Polsce jest możliwe i tylko w Państwowych molochach wyjętych prosto z filmów Barei - mówię to portach lotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Dubrownik IP: *.chello.pl 22.07.10, 12:07 W Dubrowniku w tym roku musałam przejść piechotą przez płytę lotniska do samolotu:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [...] Nawet ksiądz prymas nie dał rady IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.10, 12:17 Ja nawet ksiądz prymas nie był stanie załatwić sprawy rękawów, to już chyba nic nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 12:41 Ja nie rozumiem. Lecąc z Bydgoszczy (ok. rok temu) musiałem sam dojść do samolotu, niosąc 20 kg bagaż. Was podwozi elegancko autobusik pod sam samolocik i wam jeszcze nie pasi. WSTYDŹCIE SIĘ!!! Dodam jeszcze, że teraz też już jeżdżą autobusy - luksus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podroznik Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: 195.187.136.* 22.07.10, 12:52 W kwietniu 2010 miałem wielką nieprzyjemność wylądować w Warszawie. Chciałem skorzystać z toalety przed odebraniem bagażu. Niestety, wyglądała jakby rok temu przeszedł przez nią pułk wojska po dezynterii i od tego czasu nie była myta. Czegoś tak obrzydliwego nie widziałem na lotniskach afrykańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delargo Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.netcologne.de 22.07.10, 13:08 LOT-spolka w polskich rekach i kolejny dowod na to, ze polska nie potrafi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pLOTka Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: 217.153.23.* 22.07.10, 13:11 Wreszcie ktos o tym napisal. ZENADA. Po cholere bylo stawiac te rekawy!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yarek Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.lot.pl 22.07.10, 13:33 yarekWszystkie lotniska na swiecie maja opcje "z autobusem", czyli samolot stoi na plycie. Coz wiec dziwnego w Warszawie? Szukanie dziury w calym. Wiadomo ogolnie, ze rejsy tanich linii oraz chartery nie beda staly przy rekawie. Jak tez latwo sie domyslic, ilosc samolotow przekracza zapewne ilosc rekawow, ktore sa dostepne na lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 22.07.10, 13:45 Ale aj waj. Kiedyś likwidowano tramwaje, bo przestarzałe. I co z tego, że autobusy? Mniej trzeba biegać.Jeżeli to jest problem - to gratuluję. Na lotnisku mogę wskazać parę innych związanych z odbiorem gości z lotniska, a szczególnie inwalidów. To dopiero polka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyager Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.10, 13:50 Widać, że sezon ogórkowy w pełni. Chyba pan redaktor Osowski, rzadko podróżuje samolotami po Europie, o reszcie świata nie wspomnę. Autobusy na lotniskach są i nie jest to żaden problem i jakoś pasażerowie nie narzekają. Autobusy wożą pasażerów do i z samolotów w wielu miastach europejskich i jakoś nikomu to nie przeszkadza. W Warszawie i w Polsce jak zwykle robi się problem z niczego. No ale sezon wakacyjny a redaktorek z wierszówki pewnie żyje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badziewiak66 przez rękaw tylko obcokrajowców, polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 14:07 dzicz nie zasługują na lepsze traktowanie. Po co w ogóle ten samochód. Niech biegają nygusy. Walizki do rączki i biegiem do awionu. Ja bym jeszcze postawił tam takiego karka ze stoperem. Jakby biegł ktoś za wolno to za fraki i wynocha z lotniska. Ruscy, Niemcy , Austro-Węgrzy dobrze wiedzieli kogo podzielić i rozebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papa Lotnisko Chopina: a toalety ? IP: *.honeywell.com 22.07.10, 14:15 Ja uwazam ze to przed wszystkim lenistwo LOT-u; bardzo czesto wracam wieczorem do W-wy (ostatni lot) i wg mnie po prostu nie chce sie pilotom odstawiac potem samolot - najlepiej od razu zaparkowac na noc a pasazerownie niech sobie jada autobusem... Inna sprawa to toalety - koszmarnie zaprojektowane: waskie przejscie, duzo drzwi, chyba po to aby jak najtrudniej bylo sie do nich dostac z bagazem w reku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: venus Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 14:43 Zawsze macie się czego czepiać! Ja miesiąc temu byłam w Kuala Lumpur i też do większości samolotów nie wsiadało się z rękawa, tylko z płyty lotniska...A nie popsuło to jakoś mojego wrażenia o wysokim rozwoju tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina dlaczego zawsze piszecie tak negatywnie o Polsce? IP: 192.33.126.* 22.07.10, 14:59 Wiekszosc z tego co czytam tu o Polsce jest napisana strasznie negatywnie i pesymistycznie. Wg autorow wszystko w naszym kraju jest brzydkie, zle zorganizowane, niedobre, itp. To jakas straszna bzdura, ze rekawy na lotniskach w calej Europie a tylko u nas brak. Regularnie latam z lotniska w Zurichu. Tam autobusy sa na porzadku dziennym. Szwajcaria tez jest zacofana? Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan702 Re: dlaczego zawsze piszecie tak negatywnie o Pol 22.07.10, 15:18 London-Luton-autobus Faro-autobus Las Palmas-autobus To spore lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieczorny Re: dlaczego zawsze piszecie tak negatywnie o Pol IP: *.acn.waw.pl 22.07.10, 17:09 W Wiedniu tez kursuja autobki, ale tam zauwazylem , moze to tylko teoria spiskowa, ze autobki obslugiwaly glownie prowincjonalne linie typu np LOT do Warszawy. A co do pesymistycznych glosow na nie - duzo w tym prawdy jestesmy takim minimalistycznym krajem, w ktorym wiekszosc rzeczy jest "na sznurki" albo metoda na "zapchajdziure"...jak sobie przypomne te walizki spadajace z 1.5 m, slabe oznakowanie drog ewakuacji juz po odebraniu bagazu, beznadziejna organizacja ruchu pojazdow osobowych przy lotnisku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez-ogonkow Re: dlaczego zawsze piszecie tak negatywnie o Pol IP: *.ghnet.pl 22.07.10, 18:54 bo wybiorcza jest gazeta zydowska, ktorej zalezy na oslabieniu Polski i sklocemiu Polakow. banalne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dlaczego zawsze piszecie tak negatywnie o PPLl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 08:14 > bo wybiorcza jest gazeta zydowska, ktorej zalezy na oslabieniu > Polski i sklocemiu Polakow. > > banalne, prawda? zncznie bardziej skuteczny na tym polu jest niepolskojezyczny koncern medialny z Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Latacz Lotnisko Chopina: rękawy to luksus dla wybranych IP: *.aster.com.pl 22.07.10, 15:56 Na kilkanaście lotów raz tylko wsiadłem przez rękaw,reszta na płycie.Nie widać poprawy bo LOT nie szanuje pasażerów i wisi im to że ludzie czkają w nieklimatyzowanych autobusach,zreszta w innych portach lot postępuje tak samo np w Paryżu czy Nicei.Brawo LOT em bliżej ale niewygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
snowbird1 Warszawa to duza wies 22.07.10, 16:26 wiekszosc ludzi to przyjezdni z mazowieckich wsi. dlatego tak sie dzieje. Wiekszosc ma jeszcze woejska mentalnosc. historia z rekawami to typowe "mnie tam zuraw ryk wystarca". jak sie przyjedzie do Warszawy "z zewnatrz" to te atmosferke wioseczki tak wyraznie czuc. Odpowiedz Link Zgłoś