Dodaj do ulubionych

Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym

26.09.10, 23:18
Czy zna ktoś zasady korzystania z pomieszczenia na rowery? Podobno powstało z inicjatywy wpływowej lokatorki budynku przy parku i jest dostępne tylko dla wybranych...
Jeżeli tak jest naprawdę, to jest to kolejny skandal w zarządzaniu naszym miniosiedlem i trzeba temu przeciwdziałać!
Obserwuj wątek
    • polotkatkua Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 30.09.10, 23:58
      stef913 napisał:

Podobno powstało z inicjatywy wpływowej lokatorki budynku przy parku i jest dostępne tylko dla wybr
      > anych...

To jest po prostu żałosne, podwójnie żałosne...
      Ja wiem, ze fajniej jest tworzyć plotki i napastować każdego spotkanego sąsiada nimi, ale wypadałoby chociaż przemyśleć to, o czym się plotkuje..

Pozdrawiam panią?..
      • stef913 Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 01.10.10, 12:24
        A zatem proszę o argumenty, by informacja ta nie pozostała plotką.
        Pozdrawiam
      • stef913 Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 01.10.10, 12:28
        A żołosnym jest to, w jak transparentny sposób zostało to miejsce utworzone, jak o nim zakomunikowano mieszkańcom i kto może z niego korzystać.
        • gibony Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 02.10.10, 01:33
          a kto powiedzial, ze nie mozesz korzystac????
          • jarekb_7p Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 02.10.10, 13:38
            Zapytałem i korzystam, choć faktycznie informacja o miejscu na rowery nie została podana do wiadomości mieszkańców.
            • odzimart0 Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 02.10.10, 19:07
              A już wyjaśniając do końca to informacja była podana na tablicy informacyjnej (przynajmniej w mojej klatce), fakt że małym drukiem ale przypadkiem zauważyłam i w sumie trzymamy tam rowery od początku...
      • kajabb Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 12.10.10, 09:44
        Ksiegowosc umialaby to wyliczyc. Co do tego, ze i tak placilibysmy za puste miejsce. Zgoda, ale nie wydalibysmy wtedy tak duzo z naszego, wspolnego funduszu remontowego, ktory w wazniejszych dla wszystkich (a nie 2 osob) sprawach moglby byc wykorzystany. Ponadto, jezeli Spoldzielnia wynajmuje miejsca postojowe za okreslone pieniadze, to dlaczego nie mozna tak samo zrobic z rowerownia. Ale przede wszystkim, to wiekszosc powinna podejmowac decyzje a nie 1 czy 2 osoby.
    • daro.3 Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 03.10.10, 20:22
      Ja też korzystam i jeśli to prawda to dziękuję za inicjatywę ,,wpływowej'' lokatorce.(co do kryterium to tylko mnie zapytano czy wynajmuję czy jestem właścicielem)
      • gibony do STEF!!!!! 06.10.10, 09:31
        moze sie odezwiesz? ustosunkujesz? zabierzesz glos?

fajnie wejsc, napluc i potem udawac, ze nic sie nie stalo....

a moze nicka zmienisz?

g
        • stef913 Re: do STEF!!!!! 08.10.10, 18:42
          Dla mnie sprawa jest cały czas nie wyjasniona... wypowiedzi na forum mnie nie przekonuja i nadal nie wiem, co trzeba zrobic, by zasłużyć na dostęp do rowerowni w garazu.
    • kajabb Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 11.10.10, 11:20
      Z tego, co Panstwo piszenie nie ma tu zadnej PLOTKI!!! Pomieszczenie na rowery istnieje. Wystarczy zejsc i zobaczyc. Zplacilismy wszyscy, KOSZTOWALO SPORO. Poszedl nasz fundusz remontowy (w tym roku zostal podniesiony). Bulwersujace nie jest to, ze ktos korzysta. Bardzo dobrze, ze jest wykorzystane. Bulwersujace jest to, ze nikt nie wie, kto zdecydowal o tym, ze takie miejsce powstalo. Walne nie. Nie bylo tez do nas - mieszkancow - zadnego zapytania, czy tego chcemy. Sami Panstwo przyznajecie,ze w dziwny sposob dowiedzieliscie sie o istnieniu takiego pomieszczenia ("drobnym druczkiem" itp.). Korzysta z "rowerowni" nieliczna grupa 2,3 osoby. Rowerow stoi -12, 15. Wynika stad,ze trzymacie tam Panstwo po 2, 3 rowery. W porzadku. Tylko, ze za to, co miesiac placa wszyscy, bez wzgledu na to czy trzymaja tam rowery czy nie. I to jest bardzo nieuczciwe. Poza tym, jezeli w taki sposob bedzie sie zalatwiac rozne sprawy, to niedlugo za nasze pieniadze powstanie duzo takich obiektow dla garstki, a reszcie przyjdzie tylko patrzec z daleka i ... placic! Pozdrawiam plotkarza
      • gibony Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 11.10.10, 11:36
        bede zgadywal... pewne na zebraniu czlonkow spoldzielni taka decyzja zostala podejta. Przy freekwencji kotra jest oznacza to, ze na przykald 5 osob moze o tym zdecydowac.
        A jezeli tak jak piszesz nie bylo to na corocznym zebraniu czlonkow to dziwne :( i byc moze faktycznie ktos komus dobrze zrobil i to ejst naganne. Ale jak rozumiem skorzystac moze kazdy kto chce?

g.
        • kajabb Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 11.10.10, 12:20
          Jezeli sa jeszcze wolne miejsca , to pewnie tak. W Spoldzielni zapewne udziela informacji. Wazne dlatego jest to, by wlasnie istnialy jakies zasady, regulamin zatwierdzony przez wiekszosc, korzystania z tego pomieszczenia , a nie "kto pierwszy, ten lepszy", lub wtajemniczony. Sa to 2 miejsca postojowe za ktore miesiecznie placimy sporo. Dlaczego wiec 150 osob ma sponsorowac luksus pilnowania czyichs 15 rowerow, w wydzielonym, zakodowanym pomieszczeniu. Sa u nas mieszkancy, ktorzy z trudem wiaza koniec z koncem. Dlaczego wiec maja placic za cos z czego nie korzystaja, a tym bardziej rowery, ktore nie sa pierwsza potrzeba. Trzeba tez popatrzec na swojego sasiada, a nie widziec tylko czubek wlasnego nosa.
          • gibony Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 11.10.10, 14:21
            z drugiej strony dlaczego te miejsca maja stac puste ? wtedy i tak bysmy za nie placili.

zadne rozwiazanie nie usatysfakcjonuje wszystkich :(
            byc moze Ci ktorzy trzymaja rowery powinni placic po 5 zł za szt, miesiecznie, z luksus posiadania takiego miejsca na rowery. W sumei jak cos jest za darmo to rodzi problemy tylko...

g.
            • roterdamm o co to cale zamieszanie? 15.10.10, 17:49
              Naprawdę nie ma o co kopii kruszyć. Każdy może z tych miejsc korzystać, a buntowanie poszczególnych mieszkańców i usilne przekonywanie ich o swojej racji jest śmieszne.
              Nikt nie głoduje i nikt nie żyje poniżej minimum przez to, ze ktoś korzysta z rowerowni (sam nie korzystam). To jest farsa, robić tyle szumu on nic. Naprawdę sa ważniejsze sprawy. Niestety zmarginalizowana grupka osób, stojących dzień w dzień pod blokiem ze swoimi psami, nagminnie próbuje wyrobić w nas przekonanie, ze jesteśmy pokrzywdzeni, poszkodowani, i nie wiem jak okradzeni przez nie wiem tez kogo.
              Dajmy spokój tym wszystkim farsom, a naprawdę zajmijmy się rzeczami użytecznymi np. opieszałością ochrony, gdy ktoś chce wjechać przez bramę na podwórze..
              • gibony Re: o co to cale zamieszanie? 15.10.10, 18:07
                "Naprawdę sa ważniejsze sprawy....................................... np. opieszałością ochrony, gdy ktoś chce wjechać przez bramę na podwórze.. "

no to pojechales..... rozumiem, ze wiekszych problemow nie masz :):):):):):)
                opieszalosc jak mierzysz? od ilu sekund ta opieszalosc sie zaczyna???

g.
                • kajabb Re: o co to cale zamieszanie? 18.10.10, 12:05
                  Rece opadaja, gdy sie czyta podobne opinie. Te osoby, ktore stoja codziennie z psami pod blokiem dostrzegaja i zwracaja uwage na wiele rzeczy dziejacych sie na naszym osiedlu: osobiscie podlewaly trawniki w czasie wakacji, zwracaja uwage na dziwnych gosci, palace sie niepotrzebnie w dzien swiatla, czy tez brak ich noca, na niesprawne furtki, wykazaly wiele determinacji, by wszyscy placili mniej za uzytkowanie wieczyste i, by zostaly obnizone czynsze i wiele jeszcze innych spraw, ktore nam wszystkim ulatwiaja zycie. Latwo patrzec na osiedle przez pryzmat wlasnej kieszeni, z okien wlasnego mieszkania czy samochodu i muslec tylko o wlasnej wygodzie ("zbyt wolni panowie z ochrony"...) niestety, gdy sie slyszy w bezposrednim kontakcie z mieszkancami, jakie maja problemy, to inaczej sie patrzy na wiele spraw. Wyrzucanie zas pieniedzy na cos, co juz istnialo i podnoszenie z tego powodu oplat na fundusz remontowy i konserwacje to bezmyslnosc i trwonienie naszych pieniedzy. I niestety to jest problem, ktorego lekcewazyc nie powinnismy.
                  • marysisss Re: o co to cale zamieszanie? 20.01.11, 21:54
                    kajabb napisała:

> Rece opadaja, gdy sie czyta podobne opinie. Te osoby, ktore stoja codziennie z
                    > psami pod blokiem dostrzegaja i zwracaja uwage na wiele rzeczy dziejacych sie n
                    > a naszym osiedlu: osobiscie podlewaly trawniki w czasie wakacji, zwracaja uwage
                    > na dziwnych gosci, palace sie niepotrzebnie w dzien swiatla, czy tez brak ich
                    > noca, na niesprawne furtki, wykazaly wiele determinacji, by wszyscy placili mni
                    > ej za uzytkowanie wieczyste i, by zostaly obnizone czynsze i wiele jeszcze inny
                    > ch spraw, ktore nam wszystkim ulatwiaja zycie.

Niestety nie zgodzę się. z tego, co po wpisie wnioskuje, prawdopodobnie należy Pan do kręgu tych osób. Są to dosyć konfliktowi ludzie milem nieprzyjemność się przekonać o tym.

Pozdrawiam
                    J.X.
    • bozennar Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 23.01.11, 08:34
      Przez przypadek weszłam na forum Kobielska 6, ponieważ już nie jestem mieszkanką tego budynku.
      Wniosek o zorganizowanie pomieszczenia na rowery zgłosiła na zebraniu spółdzielców jedna z Pań i pomieszczenie zostało zorganizowane. Nie wiem czy lokatorka ta jest wpływowa ale okazało się, że skuteczna.
      Polecam udział w zebraniach, ponieważ zgłaszane na zebraniu wnioski powinny być realizowane przez Zarząd Spółdzielni. Z wykonania wniosków Zarząd powinien dać sprawozdanie na następnym zebraniu.
      Wydaje mi się, że mieszkańcy powinni zapoznać się z podstawowymi przepisami zawartymi w : statucie, ustawie o spółdzielniach mieszkaniowych i prawem spółdzielczym. Łatwiej będzie rozmawiać z Zarządem.
      Odnośnie opłat za użytkowanie wieczyste proponuję zapoznać się z wyceną ziemi i opłatami jakie ponoszą mieszkańcy sąsiednich posesji i w przypadku ponoszonych przez nich mniejszych opłat - wystąpić do urzędu o analogiczny podatek z tytułu użytkowania wieczystego gruntu.
      • sasiad2005 Re: Pomieszczenie na rowery w garażu poziemnym 24.01.11, 18:39
        > Odnośnie opłat za użytkowanie wieczyste proponuję zapoznać się z wyceną ziemi i
        > opłatami jakie ponoszą mieszkańcy sąsiednich posesji i w przypadku ponoszonych
        > przez nich mniejszych opłat - wystąpić do urzędu o analogiczny podatek z tytuł
        > u użytkowania wieczystego gruntu.

Dla tej sitwy w urzędach to jest tylko argument do podniesienia opłat tym mniej płacącym mieszkańcom, a nie obniżenia nam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka