Dodaj do ulubionych

Umowy od RWE

20.10.10, 18:03
Witam serdecznie.

W skrzynce właśnie znalazłem umowę od RWE względem świadczenia usługi dostarczania prądu.
Czy ktoś konkretniej może mi powiedzieć o co chodzi i co z tym zrobić w sensie...czy taka umowa dla nas jest ok czy może coś przydałoby się w niej zmienić .......drugie to to że podpisywaliśmy jakieś umowy ze spółdzielnią dotyczące prądu też z RWE bodajże....czyli jak to wygląda? tamte są nieaktualne ?
Nie znam się zbytnio na tym...

Pzdr.
Obserwuj wątek
    • marcin.kaminski Re: Umowy od RWE 20.10.10, 20:12
      Z tego co pamietam to wtedy wypelnialismy jedynie wnioski o zawarcie umowy. Na podstawie tych wnioskow RWE przyslalo propozycje umowy oraz czysty niewypelniony wniosek do ew. ponownego wypelnienia jesli nie zgadzasz sie na warunki przez nich zaproponowane.
      Jedyne zmienne w tej umowie to taryfa i cykl rozliczeniowy. W umowach zaproponowali standard czyli taryfa G11 - jedna stawka całą dobę i rozliczenie co 6 miesięcy. Przy rozliczeniu co 12 miesięcy mozna "zaoszczędzić" 2zl/miesiecznie.
      Mozna zawnioskowac o taryfe G12 czyli tanszy prad od 22ej do 6ej i w dzien od 13ej do 15ej ale drozszy w pozostalych godzinach.To dobra taryfa dla tych co robia remonty i wierca i przenosza kaloryfery nocami ;-)
      Na stronie RWE sa kalkulatory dla kazdej taryfy mozna sobie policzyc ile jaka kosztuje. Dla G12 trzeba tylko oszacowac ile bedziesz zuzywac pradu w dzien a ile w nocy.
      Ja chyba nie bede nic kombinowal i odsylam podpisana tak jak przyslali.
    • forflat Re: Umowy od RWE 20.10.10, 23:18
      Dzięki Wielkie.

I jest 23:00 i znowu ktoś odkręcił kaloryfery i chuj ciśnienie spadło i zima w nocy będzie.. :)
      Ale to farmazon jest ze strony spółdzielni:)

Pzdr.
      • 7kevin Re: Umowy od RWE 21.10.10, 07:55
        hmmm zstanawiałem się jakie podac przypuszczalne miesięczne zuzycie....długo główkowałem. ... przejąłem mieszkanie ze stanem 27kWh obecnie mam 460kWh.... cięzko mi było to średnio podzielić .... bo w lipcu często wyjeżdżaliśmy i sporo urzadzen jeszcze niebyło, w sierpniu na urlopie 2 tygodnie, potem tydzień jeszcze sam siediząłem i w zasadzie od września użytkujemy tak normalnie.......
        w końcu stwierdizłem żże 150kWH będzie chyba dobrze...jak myslicie ile wy podaliście?
        • forflat Re: Umowy od RWE 21.10.10, 16:42
          Witam.

Mi też ciężko powiedzieć...mam również 480KWh..idzie zima ..więcej światła bo ciemniej wcześniej itd...
          A tak patrząc po licznikach to zauważyłem, że osoby które w ogóle nie mieszkają mają nabite większe koszty za ogrzewanie niż ja :) ... to się zdziwią jak przyjdzie im zapłacić za ogrzewanie z którego w ogóle nie korzystali :)

Pzdr.
          • forflat Re: Umowy od RWE 21.10.10, 16:43
            A wiecie może ile kosztuje taka jednostka OC ?

Pzdr.
            • marcin.kaminski Re: Umowy od RWE 21.10.10, 17:46
              Się dopiero okaże jak ADM podliczy koszty podgrzewu na koniec roku i wtedy nas rozliczy.
              Poniżej link do innego forum gdzie toczyła się dyskusja o kosztach CO

forum.gazeta.pl/forum/w,523,74471284,,wyliczenie_ceny_1GJ_energii_cieplnej_95zl.html?v=2
          • marcin.kaminski Re: Umowy od RWE 21.10.10, 19:22
            forflat napisał:
            > Mi też ciężko powiedzieć...mam również 480KWh..idzie zima ..więcej światła bo c
            > iemniej wcześniej itd...

Robiłem porządek w papierach i zerknąłem na protokół zdawczy mojego starego eM. Przez 8lat pobralem tam prawie 15.000 kWh prądu czyli pi razy parapet 160kwH miesięcznie.
            W obecnym przez 4miesiące nastukalismy już prawie 800kWh czyli 200 na miesiąc. Ale mieszkanie 2 razy większe niż poprzednie. Ja w umowie z RWE planowane zużycie zostawiam puste. Niech policzą wg średniego czyli jak przy gwiazdce ujęli 2200kWh rocznie. Pewnie coś koło tego wyjdzie albo i więcej nawet.

> A tak patrząc po licznikach to zauważyłem, że osoby które w ogóle nie mieszkają
            > mają nabite większe koszty za ogrzewanie niż ja :) ... to się zdziwią jak przy
            > jdzie im zapłacić za ogrzewanie z którego w ogóle nie korzystali :)

Niekoniecznie. Może mieli stan początkowy już wyższy niż ty. Te Gigadżule CO aż tak szybko się nie nabijają. U mnie na razie przyrosły niecałe 2. Zobaczymy jak będzie kiedy prawdziwa zima przyjdzie. W poprzednim eM rocznie zużywałem prawie 24GJ, ale trudne do ogrzania miałem bo na parterze tuż nad garażem więc od podłogi "ciągnęło" koszmarne zimno. Nie mogę znaleźć żadnego rozliczenia CO ile mnie tam kosztował 1GJ.
    • marcin.kaminski Re: Umowy od RWE 07.02.11, 18:39
      Być może też już dostaliście pierwsze półroczne rozliczenia z RWE.
      Ja muszę przyznać że jestem pozytywnie zaskoczony. Na razie za te pół roku wyszły mi miesięczne koszty na praktycznie takim samym poziomie jak rok temu płaciłem w poprzednim eM za prąd+gaz, obecne mieszkanie mam dokładnie 2x większe i +2 pokoje i 1 łazienka więcej do oświetlenia a i sprzętów elektrycznych używanych nieco więcej.
      Ale pewnie dobry humor za moment się skończy gdy do skrzynek trafi rozliczenie CO, wody i podwyżka czynszu. Mam nadzieję że ten zapowiadany wzrost z tytułu zmian VAT'u to będzie rzeczywiście ok 1% czyli raptem ok 7zł więcej w czynszu miesięcznie ... wiem wiem naiwny jestem.
      • dyzdak Re: Umowy od RWE 14.02.11, 09:22
        A tak z ciekawości - ile Ci wyszło za miesiąc kwh??? albo zł? Chciałbym porównać - my dużo gotujemy na indukcji i mnie trochę rachunek powalił.
        • marcin.kaminski Re: Umowy od RWE 14.02.11, 10:25
          700zl za 6 miesięcy. czyli ok. 115zl miesiecznie. Fakt ze w lipcu-sierpniu byl roruch bo i dzieciaki byly na wakacjach i troche urlopu. Zobacze dzis wieczorem stan licznika akurat mijaja 2 miesiace od odczytu grudniowego. W sumie sam jestem ciekaw ile przybyło za 2 zimowe miesiace.

Ostatnie rachunki rok temu w kwietniu jakie zaplacilem w starym eM mialem 190 prad i 48 gaz (za 2 miesiace)
          • marcin.kaminski Re: Umowy od RWE 14.02.11, 17:12
            No rzeczywiście średnia za pierwsze 6 miesięcy troszkę nieadekwatna była.
            Wtedy wyszło ok 1300kWh czyli ok 216kWh miesięcznie.
            Od połowy grudnia do dzisiaj przybyło niecałe 600kWh czyli prawie 300 miesięcznie.
            Więc w kolejnym rachunku wyjdzie jakaś niedopłata.
            Ale dni już wyraźnie coraz dłuższe więc będzie mniej chociażby oświetlenie ciągnąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka