sibeliuss 08.04.08, 09:40 Żydowski cmentarz na Bródnie powinien znaleźć się w rejestrze zabytków – uważają stołeczni urzędnicy. Planują też, by wzdłuż ulicy Rzeszowskiej stanął mur z fragmentami zniszczonych macew. www.zw.com.pl/artykul/238050.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xeroca Re: Setki macew zawisną na murze 08.04.08, 18:54 w końcu ktoś pomysłał. Myślałam że się już nie doczekam tego, ze w mojej ojczyźnie nasza spuścizna zostanie spowrotem doceniona. Szalom!!! Odpowiedz Link
lolaaudiola Re: Setki macew zawisną na murze 08.04.08, 19:02 xeroca, przypominam ci że twoją ojczyzną jest izrael. i nie wypowiadaj się za innych; ja nie poczuwam się do twojej spuścizny, więc nie pisz "nasza"... Odpowiedz Link
pele84 Re: Setki macew zawisną na murze 08.04.08, 20:24 PO u władzy, więc taka inicjatywa dziwić nie może. Cóż, a jak zawisną zniszczone macewy, to proszę się później nie dziwić, że zostaną zniszczone po raz wtóry. :] Generalnie jestem przeciw takiemu obnoszeniu się i popieram lola... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Setki macew zawisną na murze 08.04.08, 20:37 A obnoszenie się wiary rzym-kat jest ok? Odpowiedz Link
pele84 Re: Setki macew zawisną na murze 08.04.08, 21:58 Jakiś przykład? A jeżeli nawet.. wiara rzymsko-katolicka w miażdżącym stopniu dominuje w Polsce, więc nie widzę problemów. Co innego gdyby oba wyznania były na porównywalnym poziomie. Tak nie jest, więc nie widzę potrzeby tego akcentowania w każdym aspekcie, że ktoś tu ma żydowskie korzenie - czy to przez wieszanie macek czy tworzenie muzeum. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 09:31 Istnieje w wierze rzym-kat takie przykazanie "miłuj bliźniego swego.." A ilość wyznawców nie jest żadną miarą. Odpowiedz Link
pszeszczep666 Re: Setki macew zawisną na murze 17.04.08, 23:55 > Jakiś przykład? A jeżeli nawet.. wiara rzymsko-katolicka w miażdżącym stopniu > dominuje w Polsce, więc nie widzę problemów. w stopniu miażdżacym macewy i wszystko inne (na szczęscie tylko w marzeniach) Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Setki macew zawisną na murze 08.04.08, 20:36 lolaaudiola napisała: > xeroca, przypominam ci że twoją ojczyzną jest izrael. i nie wypowiadaj się za innych; ja nie poczuwam się do twojej spuścizny, więc nie pisz "nasza"... -- Żyd urodzony w Polsce jest polskim żydem, masz problem z ksenofobią? Odpowiedz Link
lolaaudiola Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 08:42 wiesz, ja się nie obnoszę ze swoją wiarą i żyję sobie skromnie bo moja wiara to moja sprawa. nie mam na tym punkcie żadnych kompleksów i nie muszę na każdym kroku podkreślać tego że jestem katoliczką. a żydzi tak się rozpanoszyli na świecie a nasz kraj upodobali sobie w szczególnosci że aż już "wymiotuję" ichniejszymi dowodami jacy to oni są szczególni i trzeba traktować ich na szczególnych zasadach Odpowiedz Link
pele84 Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 09:56 Heh, to samo pytanie kiedyś w LO nauczycielka od polskiego zadała. A po czym poznajesz mieszkańca Azji wschodniej? Po czym możesz rozpoznać, że ktoś jest np. Latynosem lub mieszkańcem Afryki? Chyba oczywiste, że każda nacja ma charakterystyczne cechy, rysy twarzy. Wystarczyło trochę na geografię pochodzić Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 16:51 Ciekawe, ciekawe, chyba nie masz pojęcia o nacji o której piszesz, tym lepiej Odpowiedz Link
lolaaudiola Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 08:44 a i jeszcze jedno żyd urodzony w polsce zawsze będzie żydem. to tak jakbym się urodziła w izraelu mając polskich rodziców; będę zawsze polką. sorry ale ja tak to czuję i taka jest moja opinia. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 09:30 A jakie będzie miał obywatelstwo i prawa? Odpowiedz Link
pele84 Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 09:57 Hm, ale kto...? Polak urodzony z izraelu czy żyd urodzony w Polsce? Odpowiedz Link
lolaaudiola Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 12:53 sibelliuss, odpowiedz mi na pyt. kto doprowadził do ruiny w polsce po 80 roku? przecież nie polacy; wystarczy popatrzeć na niektóre charakterystyczne twarze.... Odpowiedz Link
lolaaudiola Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 12:55 sorki, pomyliłam lata, oczywiscie miałam na myśli lata 90 Odpowiedz Link
pieskuba Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 13:15 To znaczy co według Ciebie jest charakterystycznego w tych twarzach i czyje to twarze? Jak już coś piszesz to może lepiej wprost a nie jakieś zawoalowane aluzje? I jeszcze napisz może w którym momencie życia dotknęła Cię amnezja, żebyśmy mogli zrozumieć, czemu nie pamiętasz nędzy i beznadziei, które tu były PRZED 1980? Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 13:28 Już byli tacy, co mierzyli nosy i uszy, oglądali napletki a potem odpalili komory gazowe. Chyba nasi rozmówcy czerpią z nich wzorce. Odpowiedz Link
pieskuba Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 13:44 Nawet nie wiesz, jak mnie to brzydzi. Odpowiedz Link
lilith76 Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 14:32 Ciężko dyskutować merytorycznie z osobą, która osoby narodowości żydowkiej rozpoznaje po wyglądzie. sibeliuss, pieskuba - podziwiam. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Setki macew zawisną na murze 09.04.08, 13:18 lolaaudiola napisała: > sibelliuss, odpowiedz mi na pyt. kto doprowadził do ruiny w polsce po 80 roku? przecież nie polacy; wystarczy popatrzeć na niektóre charakterystyczne twarze... -- Uważasz, że wszyscy w PiS to Żydzi? Być może. Odpowiedz Link
lolaaudiola nie prowokuj 09.04.08, 22:20 nie o tym mowa była; przypominam że zaczęło się od demonstrowania swojej narodowości i wyznania. nie każdy ma ochotę patrzeć na to coś co ma niby wisieć gdzieś tam. więc nie zmieniajcie tematu... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: nie prowokuj 10.04.08, 08:48 A kto Ci każe wchodzić na tern kirkuta? ps. muzułmanom zakażesz znaku półksiężyca? Odpowiedz Link
pieskuba Re: nie prowokuj 10.04.08, 09:29 Lolu - nikt mi nie narzuca, co mam a czego nie mam robić na grobie mojej Matki. Pewnie w przypadku gróbów Twoich bliskich jest podobnie. Byłoby miło, gdybyś nie czepiała się tego, co kto robi na swoim cmentarzu. No proszę - nigdy nie słyszałam o Żydach, którym przeszkadzałyby krzyże na cmentarzu katolickim, ale oczywiście musiała się trafić pseudochrześcijańska jednostka, której wadzą macewy na kirkucie... Odpowiedz Link
lolaaudiola Re: nie prowokuj 10.04.08, 10:00 tobie może nie narzuca. ale ja poczułam sie trochę nieswojo; czuję się polką i jestem polką! ale jeśli na forum bródna ktoś pisze "nasze" to ja się nie zgadzam bo nie identyfikuję się z tą wiarą, narodowością, itp. mam tu na myśli panią o nicku xeroca. a jeśli chcecie sobie popisac w swoim kręgu, to załóżcie forum dotyczących żydów i tam do woli będziecie mogli wypisywać "nasze",itd. Jakoś nie zauważyłam żeby któryś z katolików pisał na forum bródna "nasze" i w ten sposób narzucał innym swoją wiarę. i ten temat zakończyłam. amen Odpowiedz Link
xeroca Re: nie prowokuj 10.04.08, 10:21 lolaaudiola napisała: "... a jeśli chcecie sobie popisac w swoim kręgu, to załóżcie forum > dotyczących żydów i tam do woli będziecie mogli wypisywać "nasze"..." WŁAŚNIE ZAŁOŻYLIŚMY!!!!!! PATRZ NA FORUM JAKIEJ GAZETY PISZESZ!!!! Odpowiedz Link
xeroca Re: Setki macew zawisną na murze 10.04.08, 10:18 Całuję Was wszystkich mocno i serdecznie Ja rozumiem lole. Ale ona jest taka katoliczka jak ja tate. Są w społeczenstwie i w polityce ludzie ktorzy przynoszą hańbę narodowi Żydowskiemu. Nie bedę wymieniala ich czerwonych nazwisk, bo na tym forum to jest niemile widziane. Lola! - Pisząc "Nasza" - miałam na myśli naszą a nie waszą. Tak się składa, że to moi przodkowie mieli kamienice, a twoi zamiatali ulice. Widzisz ja się nie wstydzę swojego pochodzenia. A powiedz mi czemu ty się wstydzisz??? Zobacz Adolf Hitler był austryjackim Żydem i pedalem, podobnie Himlerr, ale to nie musi znaczyc ze wszyscy Żydzi to jedna rodzina. Za holokaust winę ponoszą Niemcy, nie Polacy! Niezależnie jakie oszczerstwa napisze towarzysz Gross, prawda jest zawsze jedna! Jak byś była katoliczką, to słuchała byś Radia Maryja, a nie wierzyła temu hohsztaplerowi Grossowi i nie dawała byś się jemu prowokować do tych antysemickich uczuć. I jeszcze jedno: Choć z pochodzenia jestem Żydówką, to jestem Kataliczką i nie wstydze się tego! Ciekawe do którego kościoła ty chodzisz? Pewno do prywatnego zakonu Donalta T. Odpowiedz Link
pieskuba Re: Setki macew zawisną na murze 10.04.08, 10:56 Xeroca, z Twoimi poglądami też nie sposób się zgodzić, niestety :o( Jakbyście ludzie po obydwu stronach barykady byli mniej radykalni, życie byłoby piękniejsze :o) Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Setki macew zawisną na murze 10.04.08, 11:20 Każdy radykalizm trąci chorobą. Odpowiedz Link
tuskolep Re: Setki macew zawisną na murze 10.04.08, 14:22 A jednak Xeroca ma rację. Dlaczego mamy jej odmawiać prawa do własnego zdania? Czy tylko dlatego, że jest Żydówką i nie popiera Platformy? A co zrobił Olejniczak w LiDzie? - Wzorem Moczara wykopał zasłużonych działaczy wywodzących się z partii demokratycznej! - Hańba na SLDe! Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Setki macew zawisną na murze 10.04.08, 14:25 Jarek.K powinien być członem honorowym komitetu budowy ściany pamięci. Odpowiedz Link
tuskolep Re: Setki macew zawisną na murze 10.04.08, 14:47 tak tak tak... a w Krakowie biją murzynów.... Sibi! , bardzo na temat piszesz. Odpowiedz Link
pszeszczep666 Hitler był kobietą!!!! 18.04.08, 00:24 Zobacz Adolf Hitler był austryjackim Żydem i pedalem rewelacje, ciekaw jestem skąd pochodzą. opowieści dziwnej treści o tym że hitler był zydem to słyszałem (oczywiście z żadnych poważnych źródeł) ale pedałem?? chyba że na zasadzie każdy pijak to złodziej) ale tekst raz rzucony zaczyna życ własnym zyciem generalnie mityczny hitler jest wszystkim czego nie lubimy, a ty jak podejrzewam nie lubisz żydów, bo przez nich jesteś żydówką żyjącą w narodzie, który nienawidzi żydów Odpowiedz Link
nocniczek1 Re: Setki macew zawisną na murze 10.04.08, 14:51 Panowie, dajcie spokoj. Jej się pomyliły macice z macewami, więc protestuje. Odpowiedz Link
smootek Re: Setki macew zawisną na murze 10.04.08, 19:47 A czy ktoś w Was odpowiedział sobie na pytanie SKĄD wzięły się te macewy do wieszania? To Niemcy dokonali dewastacji. Po wojnie władza ludowa dokończyła dzieła. Jak chcecie się dopisywać to tego zestawu - proszę. Taka była historia tego kraju - przyjął i stworzył warunki do współistnienia. Pewnie, że ksenofobia działa - bo ile osób zagrabiło majątki i sobie z nich korzysta. Nie kupiło. Przejęło niczyje. pl.wikipedia.org/wiki/Cmentarz_%C5%BCydowski_w_Warszawie_(Br% C3%B3dno) Ile na Bródnie macie śladów przeszłości? Straszące kolumny przy Wysockiego i nasypy przy Łabiszyńskiej. Chodziliście sobie kiedyś po Siedzibnej i okolicznych uliczkach. Niezależnie od wiary i wyznania - pamiątki po przodkach mają prawo do szacunku, a nie leżenia na stercie. Nie pamiętacie już jak kilka lat temu odkryto w ZOO te macewy pocięte i używane jak kamień budowlany. Tak ma być? Jak byście się czuli chodząc po nagrobkach Waszych bliskich. I czy ktoś uwierzył w tamte tłumaczenia, że Ci którzy cieli ten kamień nie znali jego pochodzenia. Mieszkam na Bródnie od zawsze - kiedyś nie było ani ogrodzenia, ani bramy - lasek i tyle. Dziś - skrót dla niecierpliwych kierowców. Mam szacunek dla ludzi w potrzebie. Mój dziadek ukrywał znajomego Żyda. Przez szacunek dla znajomość sprzed wojny, w sprzeciwie przed tym co było wokoło. Nie udało się. Doniósł Polak. Sąsiad. Znajomy obydwu. Zastrzelili go. Dziadek pokazywał mi to miejsce, gdzie go zakopali mówiąc, że tu wiele lat po wojnie bujniej trawa rosła. I smutniał. Świay jest mały. Spotkałem w podstawówce wnuka tego gościa, który doniósł - tu na Bródnie. Dawne dzieje. Znał tę historię - dziwnie nie chciał o tym gadać. Opowiadam tę historię dzieciom i pójdę im pokazać te macewy - by potrafili odróżniać dobro od zła. Odpowiedz Link
xeroca Re: Setki macew zawisną na murze 10.04.08, 20:52 hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm... Ajla oj ajla lalalalajla ajla la lala... Dzięki ci Sibi, ze mnie nie wykasowałeś. Jesteś wolny? Moze chcesz sie przejśc ze mną w sobotę do synagogi Nozyków? Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Setki macew zawisną na murze 11.04.08, 08:50 Czasami bredzisz, ale to nie powód do kasowania. Dziękuję za zaproszenie, ale nie skorzystam, nie tym razem. Odpowiedz Link
lilith76 Re: Setki macew zawisną na murze 11.04.08, 14:04 Ja bym to nazwała trollowaniem Odpowiedz Link
antypisiorek żydzi są wszędzie, są jak karaluchy... 20.04.08, 00:24 kapciem zgnieciesz, zagazujesz, wytępisz i tak wracają, pod taką czy inną postacią, oni nie potrafią inaczej żyć, niestety...świat bez nich byłby lepszy, no ale cóż tak to już jest.... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: żydzi są wszędzie, są jak karaluchy... 20.04.08, 13:59 A Ty to aby znasz swoją przeszłość? Profilaktycznie zmierz napletek. Odpowiedz Link
antypisiorek Re: żydzi są wszędzie, są jak karaluchy... 20.04.08, 21:04 Dzięki za radę, ale albo się go ma albo nie ))) a przeszłośc znam, dość dokładnie, poza tym ja żyję tym co będzie, ewentualnie tym co jest, a nie zafałszowuję prawdę historyczną... Odpowiedz Link
olajosz Re: żydzi są wszędzie, są jak karaluchy... 21.04.08, 10:01 Gdyby ludzie mówili tylko o tym co rozumieją,cały świat pewnie by milczał. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: żydzi są wszędzie, są jak karaluchy... 21.04.08, 10:34 Gdyby głupota dodawała skrzydeł to pół Polski powinno nosić betonowe trampki. Odpowiedz Link
anka75 a mnie się podoba ta idea 25.04.08, 17:28 Historię trzeba upamiętniać. Przed wojną 30 procent warszawiaków była Żydami. Mieli ogromny wkład w nasza wspólną, polską kulturę. Chyba wszyscy mali Polacy znają "Lokomotywę" i "Na straganie".Nie przypadkiem na katolickiej wigilii pojawia się ryba po żydowsku Myślę, że zadbanie o Cmentarz Żydowski na Bródnie to ładny gest świadczący o naszym szacunku dla naszych dawnych sąsiadów. A z praktycznego punktu widzenia- czyż nie miło będzie, gdy Bródzienko zyska piękny zabytek zamiast zdewastowanego, zaniedbanego cmentarza? Wszyscy powinni to chyba potraktować jako korzystną dla naszego osiedla inicjatywę, czyż nie? Odpowiedz Link
olajosz Re: a mnie się podoba ta idea 26.04.08, 12:22 Tylko czy fronty macew zawisną od ulicy ,czy od wnętrza cmentarza? Jeżeli od ulicy,to żle im wróżę,czytając niektóre komentarze.Może być kolejny wstyd. Odpowiedz Link
ollin1 Re: a mnie się podoba ta idea 30.04.08, 19:02 najlepiej jak by o wszystkim napisała nam sympatia Sybeliusa, ona jest chyba najbardziej w temacie Odpowiedz Link
anka75 Re: a mnie się nie podoba... 02.05.08, 21:46 przecież możemy mieć i park dla rolkarzy i zadbany cmentarz, prawda? Odpowiedz Link
jotka001 Re: Setki macew zawisną na murze 03.05.08, 15:47 lolacośtam napisała: przypominam że zaczęło się od demonstrowania swojej narodowości i wyznania. nie każdy ma ochotę patrzeć na to coś co ma niby wisieć gdzieś tam. więc nie zmieniajcie tematu... Nie mam nic z żydami wspólnego (a przynajmniej nic o tym nie wiem), ale też nie uważam za stosowne dowalać im tylko dlatego, że są żydami. Aha. Jednak mam żydowski epizod. Mieszkałam przez jakiś czas w dzielnicy żydowskiej w Londynie i oprócz tego, że wszędzie było czarno od ich ubrań, to niczym się to miejsce nie wyróżniało ani na plus, ani na minus. Natomiast co do twoich słów, to ja też nie mam ochoty patrzeć na te wszystkie kościoły, które stawiane są wszędzie, tudzież krzyże wieszane także w instytucjach państwowych (urzędach, szkołach itp), które z założenia powinny być neutralne. I co? I nico! Wchodzę do urzędu i muszę załatwiać sprawę patrząc na krzyż. Wchodzę do klasy w szkole i muszę patrzeć na krzyż. Widzę uroczystości państwowe czy imprezy miejskie w stylu otwarcia kładki na drugą stronę ulicy i muszę patrzeć na księży, potrzebnych tam jak dziura w moście. I uważasz, że to jest w porządku, a macewy na ogrodzeniu cmantarza to już nie? Jak nie chcesz oglądać macew, to nie idziesz tam. Ja nie mam wyboru, sprawę w urzędzie załatwić muszę. Odpowiedz Link
kryso_mago Re: Setki macew zawisną na murze 17.05.08, 16:51 Czytam te wasze bredzenia i muszę autorytarnie stwierdzić, że Xeroca ma rację. Macewy powinny zawisnąć, tylko znając poziom obecnych władz Warszawy, to powstanie wielki skandal. A to dlatego, ze macewy powieszą do góry nogami... jak wszystko czego się dotkną! Odpowiedz Link
antypisiorek zgloś się do kaczora on tego nie spier...i 17.05.08, 21:09 w końcu też jest żydem Odpowiedz Link
xerocaa Re: zgloś się do kaczora on tego nie spier...i 22.05.08, 10:57 nie Żydem a Żydówką. Szkoda, Slogi że zablokowałeś mnie. Ale wróciłam. Jeśli czujesz się obrażony moim wpisem to przepraszam. Wiesz jak mnie zablokowałes, to poczułam się jak moi dziadkowie w 1940 roku . Odpowiedz Link
gilzeusz Re: Setki macew zawisną na murze 22.05.08, 14:43 Czytam ten wątek i jest mi zwyczajnie wstyd. Czy my się naprawdę musimy tak nienawidzić?! Co jest złego w uporządkowaniu cmentarza, na którym pochowano 300 tys. naszych rodaków innego wyznania? Przecież to też byli Polacy. Nasze polskie piekiełko nie powinno dotyczyć zmarłych, ale jak widzę nie jest to możliwe. Mogiły tych ludzi zostały pohańbione i trwają w tym stanie od wielu lat, ale wciąż są wśród nas tacy, którym to odpowiada. Wielka szkoda. Odpowiedz Link