Dodaj do ulubionych

Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pieni...

05.02.11, 08:29
Po odejściu od urny reklamacji nie uwzględnia się.
Obserwuj wątek
    • gwiezdny_kupiec Po co nam drogi ważne, że się budują dwa stadiony 05.02.11, 09:06
      Będziemy mieć w Warszawie dwa stadiony, jeden za 2 mld, drugi za 500 mln.

Są ważniejsze rzeczy niż szkoły, przedszkola, drogi czy metro.
      • lukasz.1978 Stadiony 05.02.11, 09:22
        > Będziemy mieć w Warszawie dwa stadiony, jeden za 2 mld, drugi za 500 mln.
        >
        > Są ważniejsze rzeczy niż szkoły, przedszkola, drogi czy metro.

Poczekaj, jeszcze z czasem dojdzie trzeci stadion, dla Polonii. Bo przecież "Polonia nie może być gorsza".

Choć nawiasem mówiąc akurat Stadion Narodowy nie z pieniędzy miasta jest budowany, lecz za państwowe. Czyli też nasze, ale z innej szuflady.
    • felicjan15 Firmy prywatne 130 zł, frma miejska 150 zł 05.02.11, 09:33
      Gdyby ZDM ogłaszał przetargi na wszystkie frezowania zamiast zlecać bezprzetargowo wiele prac ZKiRD to mielibyśmy kilka kilometrów naprawionych ulic więcej.
      Prywatne firmy chcą zwykle ok. 130 zł za m kw. nowej nawierzchni, stawka miejskiego Zakładu Konserwacji i Remontów Dróg wynosi 150 zł.
      • lukasz.1978 Socjalizm kosztuje 05.02.11, 09:35
        > Gdyby ZDM ogłaszał przetargi na wszystkie frezowania zamiast zlecać bezprzetarg
        > owo wiele prac ZKiRD to mielibyśmy kilka kilometrów naprawionych ulic więcej.
        > Prywatne firmy chcą zwykle ok. 130 zł za m kw. nowej nawierzchni, stawka mie
        > jskiego Zakładu Konserwacji i Remontów Dróg wynosi 150 zł.

No wiesz, socjalizm kosztuje. Ale zdaniem wielu warto ponosić te koszty, ponieważ prywatne jest z założenia "be" a publiczne jest z założenia "cacy". No to ponosimy te koszty, a co!
    • Gość: w-wa Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pieni... IP: 46.186.32.* 05.02.11, 10:22
      "Wałbrzyską na Służewie" Jeśli już to na Służewiu panie Warszawiaku, Osowski.
      • Gość: służew Re: Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pie IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 23:02
        Bredzisz: Służew - na SłużewiE
        • Gość: korektor_ Re: Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 14:01
          A ja będę leżał na cmentarzu na Służewiu. I co mi zrobisz ? Ta forma jest znacznie starsza. Chociaż spotkałem się z formą "w Służewie". Czy mam napisać że bredzisz ?
          • lukasz.1978 Tak na marginesie... 06.02.11, 15:35
            > A ja będę leżał na cmentarzu na Służewiu. I co mi zrobisz ? Ta forma jest znacz
            > nie starsza. Chociaż spotkałem się z formą "w Służewie". Czy mam napisać że bre
            > dzisz ?

Tak na marginesie, to czytałem kiedyś wypowiedź prof.Bralczyka na ten temat. Nie chce mi się szukać linka, ale wychodzi na to, że obie formy sa poprawne, z tym że "na Służewie" jest zalecana, ale jeśli ktoś powie "na Służewiu", to nie uznaje się tego za błąd.
    • misiu-1 Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pieni... 05.02.11, 13:20
      Czy ktoś wie, co jest niedobrze z ul.Reymonta od Maczka do Kochanowskiego, bo dziś jechałem i nie zauważyłem, żeby potrzebny jej był jakiś remont?
      • Gość: z Bielan Re: Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pie IP: *.era.pl 05.02.11, 15:12
        Al. Reymonta jest w bardzo kiepskim stanie w kierunku Bemowa, na wysokości stacji BP. Nowe dziury powstają tam praktycznie po każdej nocy z gołoledzią.
        • misiu-1 Re: Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pie 06.02.11, 09:10
          W kierunku Bemowa to nie jest od Maczka do Kochanowskiego, tylko od Kochanowskiego do Maczka. Zasadniczo.
    • Gość: m. Sokratesa zamiast Powstańców!!! IP: 217.116.102.* 05.02.11, 13:55
      Powstańców nie jest jeszcze taka zła, za to Sokratesa to dno. Zrobiono Conrada i Przy Agorze, a najgorszy odcinek tego ciągu nie wiedzieć czemu pominięto.
      • Gość: Tomo Re: Sokratesa zamiast Powstańców!!! IP: *.merinet.pl 05.02.11, 14:19
        Gość portalu: m. napisał(a):
        Powstańców nie jest jeszcze taka zła, za to Sokratesa to dno. Zrobiono Conrada i Przy Agorze, a najgorszy odcinek tego ciągu nie wiedzieć czemu pominięto.

Jak się o czymś pisze to warto byłoby wiedzieć o czym.
        Sokratesa została wyremontowana podobnie jak Conrada i Przy Agorze.
        Nastąpiło to dokładnie tydzień po zakończeniu remontu na Conrada.

• lukasz.1978 Re: Sokratesa 05.02.11, 14:20
        > Powstańców nie jest jeszcze taka zła, za to Sokratesa to dno. Zrobiono Conrada
        > i Przy Agorze, a najgorszy odcinek tego ciągu nie wiedzieć czemu pominięto.

Pewnie w ramach ochrony naszego dziedzictwa kulturowego, do którego zaliczają się m.in. dziury w jezdni i pofałdowana nawierzchcnia.

Teraz w całej Europie stawia się na ochronę dziedzictwa kulturowego, więc łatwiej będzie o dotacje na konserwację dziur niż o kasę na ich łatanie.
        • Gość: Tomo Re: Sokratesa IP: *.merinet.pl 05.02.11, 14:35
          Łukaszu, jako mieszkaniec Bielan też nie dostrzegłeś że na Sokratesa jest nowa nawierzchnia??? Połozono ją tuż przed wyborami.
          • lukasz.1978 Re: Sokratesa 05.02.11, 16:03
            > Łukaszu, jako mieszkaniec Bielan też nie dostrzegłeś że na Sokratesa jest nowa
            > nawierzchnia??? Połozono ją tuż przed wyborami.

Ja tylko odpowiadałem na pytanie, czemu konserwuje się u nas dziury, nie odnosząc się do ulicy Sokratesa :)

Co do samej Sokratesa, to uczciwie mówię, że nie wiem, jak tam jest z naiwrzchnią i jak było, bo to nie mój kierunek. Z Chomiczówki (mieszkam przy Leclercu) autem startuję w stronę Żoliborza lub w stronę Bemowa, w zasadzie nigdzie indziej. W stronę Kasprowicza czy Przy Agorze, jeśli już tam zmierzam, to najczęściej piechotą, coby sobie zdrowie poprawić i brzucho zrzucić :) Reasumując, Sokratesa nie jeżdżę i nie znam stanu jej nawierzchni. Conrada też nie jeżdżę, ale tam wiem, że remontowali, bo przechodząc piechotą widziałem osobiście.

PS. W wolnej chwili załóż konto i wpadnij na nowe forum bielańskie :) Wolałbym co prawda, aby była możliwość pisania bez logowania, ale póki co się nie da na forach prywatnych - tak to urządziła administracja i ja tego nie przeskoczę.
            • Gość: Tomo Re: Sokratesa IP: *.merinet.pl 05.02.11, 22:49
              Powiem krótko - jeżeli nie wiesz to się nie wypowiadaj.
              Za zaproszenie na forum dziękiuje.
              • lukasz.1978 Re: Sokratesa 05.02.11, 23:06
                > Powiem krótko - jeżeli nie wiesz to się nie wypowiadaj.

Powiem krótko, zmień ton. Nie warto się tak spinać :)
    • eric_theodore_cartman opodatkować przyjezdnych! 05.02.11, 13:56
      ..i znajdą się pieniądze sloiki.waw.pl/sloiki/sloiki-i-ich-podatki/
    • janzczikago Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pieni... 05.02.11, 13:57
      U mnie w Czikago to dziennie remontujo tyle drug co tu w Warsaw rocznie.
      • lukasz.1978 Re: Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pie 05.02.11, 14:23
        > U mnie w Czikago to dziennie remontujo tyle drug co tu w Warsaw rocznie.

Widać mają gorszą nawierzchnię i znacznie częściej się psują :)
      • Gość: Mirek Re: Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pie IP: *.sub-97-213-97.myvzw.com 05.02.11, 22:40
        Chciałeś chyba powiedzieć: zaczynają remontować... A potem to jak w programie Majewskiego "końca nie widać"
    • Gość: az Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pieni... IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 14:03
      Czy ktoś (a wlasciwie zarząd m.st.Warszawy) jest w stanie wytłumaczyć jaki cel przyświeca w utrzymywaniu z podatków kazdego znas MIEJSKIEGO ZAKŁADU REMONTÓW I KONSERWACJI DRÓG ????? To jest skandal, żeby Zakład podległy pani Prezydent wykonywał roboty drożej od firm wyłonionych w przetargu PUBLICZNYM. Dlaczego wobec tego nie bierze on udzialu w przetargach tylko robotę DOSTAJE z Ratusza ot tak ???? Po co komu taka jednostka budżetowa, pani Prezydent ??? Po to aby jej pracownicy otrzymywali większe nagrody ??
      • Gość: sewo Re: Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pie IP: *.acn.waw.pl 05.02.11, 15:55
        a zebys wiedzial jaki tam betonizm panuje :) poki to całe socjalistyczne pokolenie nie wyginie to to bedzie istniało zapewne.
        sokratesa przeciez zrobiona, skonczyl sie offroad, a było tam naprawde ostro. i zgadza sie ze są bardziej potrzebne rzeczy niz remont powstancow ktora jest w niezlym stanie
      • Gość: Mirek Re: Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pie IP: *.sub-97-213-97.myvzw.com 05.02.11, 22:50
        Niestety widać ze nie masz pojęcia jak pewne mechanizmy działają. Taka firma musi być droższa od prywatnej bo ona jest po to aby podobnie jak straż pożarna była gotowa do pracy w każdej awaryjnej sytuacji. I trzeba ja utrzymywać właśnie po to nawet jak nie ma nic do roboty. Przecież jak pęknie rura i rozwali ulice to nikt rozsądny nie będzie ogłaszał przetargu na jej remont bo to zajmuje zbyt dużo czasu. Ta firma jest właśnie po to aby zrobić to szybko. Inna sprawa ze firmy prywatne dostają zapłatę tylko za ten czas kiedy pracują nad konkretna droga czy ulica i one mając wiele innych kontraktów nie są w stanie zostawić wszystko i natychmiast reperować drogę w sytuacji awaryjnej. Jeśli by taka sytuacja nastąpiła to zapewniam cie ze ich koszt byłby dużo większy niż firmy miejskiej bo to nie tylko była by okazja aby więcej zarobić (czyli tzw, fucha) ale czasem trzeba by pokryć koszty ewentualnych kar za opóźnienia na innych placach robot. Może zamiast krytykować wystarczy czasem pomyśleć?
    • Gość: Warszawiak Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pieni... IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.11, 20:19
      Jeśli to"towarzystwo" pn radni Warszawy (Rady Miasta i Dzielnic), wybrani w ostatnich wyborach oraz posłowie, kandydujący i wybrani w Warszawie w najbliższych wyborach - nie oddadzą co najmniej 2/3 pieniędzy pobieranych w ciągu 2-3 lat z budżetu Miasta i Państwa - na radykalną poprawę stanu jezdni w Warszawie i przyległych osiedlach, to powinni być uznani publicznie za kłamców. Ich przedwyborcze zapewnienia o trosce i dbałości o mieszkańców Warszawy staja się nic nie wartą bełtaniną zmierzającą do o s z u k a ń c z e g o w y ł u d z e n i a poparcia wyborców i uzyskania mandatów i powiązanych z tym intratnych gratyfikacji - finansowych i prestiżowych. Dobrowolna rezygnacja przez "wybrańców" z części wynagrodzeń, mogła by poświadczyć o zgodności ich intencji (przedwyborczych) z gotowością ich wykonania po wyborze.
    • aga.81 Remonty dróg w Warszawie: w tym roku mało pieni... 07.02.11, 07:58
      Jak się spojrzy na mapę planowanych remontów ulic, to znów widać, że na praskiej stronie jest znacznie mniej inwestycji. Szkoda...
      • lukasz.1978 To już tradycja 07.02.11, 09:04
        > Jak się spojrzy na mapę planowanych remontów ulic, to znów widać, że na praskie
        > j stronie jest znacznie mniej inwestycji. Szkoda...

To już tradycja. Zastanawiam się czasem, czy władze Warszawy traktują prawy brzeg jeszcze jako Warszawę czy już niekoniecznie. I mówię to ja, warszawiak od zawsze lewobrzeżny.
    • warzaw_bike_killerz Jak malo pieniedzy, to wiem jak wyremontowac.... 07.02.11, 10:18
      Wlodarzewska!

Przed wyborami frezowano i zaasfaltowano 50% drogi. 20% drogi rozwalil developer, 30% drogi jest w stanie do jazdy pojazdem terenowym.

Efektem jest:

50% frezowanej drogi przed wyborami jest do naprawy gwarancyjnej - dziury, pekajaca skrajnia, itp
      20% drogi wymaga natychmiastowej naprawy przez developera - miasto powinno wyegzekwowac przywrocenie stanu drogi przed rozwaleniem. Ja sie pytam, gdzie jest skutecznosc miasta w egzekwowaniu? To co tam jest nie nadaje sie do ruchu! Zagraza zyciu, majatkowi podatnikow i swiadczy albo o ukladzie developera z miastem, albo o jeszcze innych machinacjach. Minelo juz sporo czasu, a burdel jaki tam zostawili trwa bez zadnego uzasadnienia
      30% drogi mozna standardowo jak co roku zalepic lepikiem.
      • lukasz.1978 Chyba się musisz na rower przerzucić :) 07.02.11, 11:28
        Rowerem jest łatwiej lawirować między dziurami :)
    • Gość: Joer Remonty owszem, ale wpierw powinni światła ustawić IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.11, 17:06
      , tak by nie było takich nie do zniesienia korków jak ostatnimi czasy!!! Np. przy Rondzie zgr. AK Radosław, na ul Jana Pawła II. Druga sprawa: po co (ZDM?) stawia tyle czarnych słupków, nawet w miejscach gdzie chodniki są bardzo szerokie, np wzdłuż ul. Powązkowskiej czy ul. Emilii Plater??????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka