Gość: chello1 Podpisz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.68.* 13.06.11, 13:58 www.petycjeonline.pl/petycja/bezczynnosc-policji/437 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Re: Podpisz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 16:14 Policja nie zajmuje się (najczęściej) ściganiem osób które owszem łamią jakiś zakaz, ale ten zakaz jest bzdurny a jego nierespektowanie nikomu nie szkodzi. Rowerzyści na chodnikach nikomu nie zagrażają. Tylko sie nie powołuj na statystyki bo to już nie raz przerabiałem. W statystykach policyjnych nie ma czegoś takiego jak wypadek spowodowany przez rowerzystę w czasie jazdy chodnikiem. A jak znajdziesz jakieś żródło które wprost mówi o złych skutkach jazdy rowerem po chodniku to sie podziel ze wszystkimi. Odpowiedz Link Zgłoś
szaroblekitny Ludzie ludziom gotują ten los 13.06.11, 14:01 W tym kraju nikt nie przestrzega przepisów. Piesi chodzą gdzie chcą, jak święte krowy, rowerzyści jeżdżą ignorując elementarne zapisy kodeksu drogowego dotyczące rowerzystów (np. jadąc jezdnią na ulicach, na których są ścieżki rowerowe). O chamstwie kierowców szkoda nawet mówić. Policja nie robi w zasadzie nic, oprócz jeżdżenia do stłuczek i wypadków (dobrze, że chociaż to robią). Jeśli ludzie wzajemnie się nie szanują, zawsze będą niebezpieczne sytuacje, korki, wypadki i mnóstwo stresu. Na zachodzie wszyscy zachowują się o wiele spokojniej. Nie wiem, czy to zasługa policji, której jest o wiele więcej i znacznie skuteczniejszej, czy może tam po prostu ludzie są bardziej cywilizowani, ale fakt pozostaje faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waadza Napuszczamy ludzi na siebie IP: *.acn.waw.pl 13.06.11, 14:08 Zamiast tworzyć infrastrukturę,budować drogi,remontować chodniki-szczujemy kierowców,rowerzystów i pieszych na siebie nawzajem. Tak taniej.My mamy spokój,oni mają "wroga". Ciemny lud kupuje to od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Re: Napuszczamy ludzi na siebie IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 16:15 Order! Odpowiedz Link Zgłoś
fox1111 Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? 13.06.11, 14:12 Nie chce po jezdni? To zapraszam na chodnik, ale pieszo. Bo jak sama nazwa wskazuje jest on przeznaczony dla pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Re: Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździ IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.11, 14:35 Niezwłocznie jak Ty będziesz przejeżdżał na drugą stronę jezdni ;-) Co zrobisz mądrasiu największy językoznawco po Stalinie na trotuarze - będziesz trotuarował? Odpowiedz Link Zgłoś
jazon61 Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? 13.06.11, 14:12 Co za pytanie. Jeżeli przepisy nie zezwalają na jazdę rowerów w określonym miejscu, to trzeba przestrzegać prawa i nie jeżdzić. Niech rowerzyści wbiją sobie do głów, że nie są świętymi krowami i nie wszystko im wolno. Policja powinna w przypadku złapania rowerzysty na łamaniu przepisów być bezwzględna. Mało tego, że nie płacą OC i nie można uzyskać od nich odzskodowania jeżeli spowodują wypadek to zawłaszczają miejsca, które są dla nich wg prawa niedostępne. Piesi i kierowcy, nie dajmy się cyklistom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
riccardo1 Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? 13.06.11, 14:14 Wszystko zależy od kultury, jak ktoś jest kulturalny to i kulturalnie i bezpiecznie jeździ. Jak nie, to ile siły w nogach. Mam za to jedną prośbę - czy można przed przejazdami rowerowymi przez jezdnię oraz przed przejściami dla pieszych na ścieżkach rowerowych ustawić tzw śpiących policjantów? Jest sobie np taki przejazd przez ulicę Konarskiego. Przy skręcie z Górczewskiej rowerzysta jest w martwym polu kierowcy. Gdyby nie nadmierna prędkość jednych i drugich, nie byłoby tam co chwili wypadków. Drugi przykład - ścieżka rowerowa przy Arkadii, otaczająca przystanek. Piesi tam w ogóle nie przestrzegają pasów, a rowerzyści z krzykiem na pełnej prędkości wjeżdżają między nich. Przydałoby się wytracenie prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa rowerzystka Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 14:17 Jako cyklistka zauważam pewne zjawisko. Gdzieś została zagubiona kultura chodzenia. Ludzie łażą jak chcą, rozglądają się, zamiast trzymać się zgodnie z regułami prawej strony chodnika. Gdyby choć ten jeden element był zachowany o ile łatwiej by się było mijać. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Sama się obwieś światełkami 13.06.11, 14:45 Gość portalu: różowa rowerzystka napisał(a): > Ludzie łażą jak chcą, rozglądają się, zamiast trzymać się zgodnie z regułami > prawej strony chodnika. Gdyby choć ten jeden element był zachowany o ile > łatwiej by się było mijać. A na skrzyżowaniu alejek chcąc skręcić w lewo powinni najpierw włączyć kierunkowskaz albo wyciągnąć lewą rekę? A zatrzymując się przed wystawą sklepową - światła stopu? Mam(y) się obwiesić światełkami jak choinka, żeby tobie lepiej jeździło się rowerem po chodniku?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa rowerzystka Re: Sama się obwieś światełkami IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 17:00 Wystarczy się rozejrzeć, to niewiele kosztuje a nie jak bydło kroczyć po chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździ 13.06.11, 20:57 I to najlepszy przyklad jak roszczeniowa i bezczelna stala sie ta mala terrorystyczna grupka na rowerkach. Jeszcze wiecej lewacko-rowerkowej propagandy i wogole nie bedzie mozna isc chodnikiem, bo pan(pani) na rowerku jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Cykliści na Madagaskar IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 21:21 Oto jeszcze jeden cizio któremu przeszkadza to lub owo Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Cykliści na Madagaskar 13.06.11, 21:43 No wlasnie ciziu, a Tobie przeszkadza, jak sobie bede jechal samochodem po chodniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowa rowerzystka Re: Cykliści na Madagaskar IP: *.xdsl.centertel.pl 14.06.11, 13:44 Ty łamiesz przepisy a rowerzyści nie. Nauczmy się wreszcie okazywać sobie trochę życzliwości i każdy znajdzie miejsce dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Cykliści na Madagaskar 14.06.11, 16:14 Rozowa rowerzystka :)))) Jak rowerzysci beda kierowcom okazywac szacunek i troche zrozumienia to i odwrotnie bedzie tak samo. Nie mialem nic do nich, dopoki zaczeli wyzywac od blachosmirodziarzy, grubasow i dopoki nie chcieli ograniczac ruchu samochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutex_cyklista Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? IP: *.pap.com.pl 13.06.11, 14:41 Musimy jeżdzić po chodnikach, bo na ulicach jest za mało miejsca - ciekawy argument. Kierowcy samochodów, którzy zastawiają całe chodniki, parkują na trawnikach i przejściach dla pieszych tłumaczą, że tak muszą, bo miasto nie zapewniło im wystarczająco dużo miejsc parkingowych. Czyli wszystko jest OK? Moim zdaniem - nie. Nie można przejść do porządku dziennego nad tym, że piesi na chodnikach muszą uciekać przed rowerzystami, trawniki są rozjeżdżane prze samochody, a po ścieżkach dla rowerów biegają zachęceni do biegania czytelnicy "GW" lub urządzają sobie przechadzki mamy z wóżkami (nie wierzycie - zapraszam na Kabaty). Przecież tych wszystkich konfliktów w ogóle nie powinno być, gdybyśmy myśleli o innych użytkownikach wspólnej przestrzeni i stosowali się - jeżeli nie do prawa - to przynajmniej zdrowego rozsądku. PS. A z Marszałkowskiej w Sienkiewicza można dojechać tak, jak samochody - przecież ta ulica nie jest zamknięta dla ruchu. Dobrze, że kierowcy samochodów w kwesti dojazdu do Sienkiewicza nie wychodzą z takiego samego założenia jak autor artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy To ja odowiem. 13.06.11, 14:56 "Rowerzysta ma trudności z przedarciem się między samochodami, bo kierowcy nie mają zwyczaju pozostawienia pół metra wolnej przestrzeni od krawężnika." No, bo przepis każe trzymać się prawej strony. ;> "Czy można dziwić się, że wjeżdża wtedy na chodnik i próbuje ominąć korek?" Tak, który przepsi mówi, że rowerzysta może mieć wszystkich innych w dupie? "Dodajmy, że na chodniku parkują samochody, więc dla ruchu pieszego nie pozostaje wiele miejsca." A, czyli piesi muszą spier da lać, bo rowerzysta postanowił sobie chodnikiem jechać? A obecność zaparakowanych samochodów legitymizuje rowerzystę do łamania prawa? Ciekawa koncepcja, ale nie u uczciwych ludzi. ;> "Poza tym, jak jadąc Marszałkowską, miałby skręcić w lewo w Sienkiewicza, Świętokrzyską, Chmielną? Nie ma wyjścia - musi przejechać po chodniku." A zgodnie z przepisami to co? Świat rowerzyście by się zawalił? ;> "Wytyczenie wzdłuż nich ścieżek rowerowych byłoby rozwiązaniem problemu, ale niestety połowicznym" A rowerzyście chcą wszystkiego naraz, nic powoli i z rozumem. ;> "Rowerzystów w Warszawie przybywa. Od władz miasta i od samych użytkowników dróg, a zwłaszcza od wzajemnego zrozumienia zależy, czy będziemy poruszać się po nich bezpiecznie." Symptomatyczne, że nie od rowerzystów - tylko od innych. ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: To ja odowiem. 13.06.11, 21:01 "Poza tym, jak jadąc Marszałkowską, miałby skręcić w lewo w Sienkiewicza, Świętokrzyską, Chmielną? Nie ma wyjścia - musi przejechać po chodniku." To jest swietny fragment. Dzieki niemu juz teraz tez wiem, co zrobic jak bede ejchal samochodem i bede chcial skrecic z Marszalkowskiej w lewo. Wjade sobie na chodnik i przejade przez pasy i po sprawie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 15:20 "....Poza godzinami szczytu na ulicach odbywają się wyścigi. Bez ograniczeń prędkości i przestrzegania reguł ruchu i bez sędziego, bo policja nie zajmuje się takimi drobiazgami. Czy można dziwić się rowerzyście, że nie czuje się bezpiecznie i zjeżdża na chodnik? ..." i Co robi rowerzysta ? Narzeka na ruch na ulicy ale to samo robi na chodniku. W d... ograniczenia prędkości, wyścigi. Małe dzieci ? "... Przecież rodzice powinni pilnować aby ten "plankton" nie przeszkadzał w jeżdzie na chodniku ..." - cytat 'rojwerzysty' z wczoraj ( plus oczywiście palec w znanej postaci ) . A co ma zrobić pieszy ? Na ulicy samochody, na chodniku rowerzyści . W Danii rowerzyści mają duże prawa ale i dużą KULTURĘ a tego brakuje naszym rodzimym "rojwerzystom"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeżdżę porsche Re: Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 15:58 A po ch...a im sciezki rowerowe, toz to niepotrzebny wydatek miasta, skoro rowerzyści i tak z nich nie korzystają. Wystarczy przejechać się al. KEN, ul. Rosoła, Roentgena czy Sobieskiego- zapie...ją jezdnią tamując ruch i tworząc korki- bo tak im wygodnie, mimo że SĄ tam ścieżki rowerowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? IP: *.acn.waw.pl 13.06.11, 16:21 jestem jak najbardziej za tym że chodniki służą do chodzenia a jezdnia do jezdzenia.ostatnio miałam niemiłą sytuację, szłam z wózkiem na spacerze po chodniku jak należy i chciałam skręcić a obok zahamował facet na rowerze i do mnie z krzykiem jak chodzę !!!!!! no przepraszam bardzo nie omieszkałam mu powiedzieć co myślę na jego temat i jego jazdy a prawda jest taka ze gdyby nie wyrwa na chodniku to pewnie skończyłoby się na tym że ten bardzo "miły kulturalny jak zawsze rowerzysta" wiechalby mi w wózek z dzieciątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita81 Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? 13.06.11, 16:31 To fakt,ze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.I chociaż nie mam nic naprzeciwko cyklistom,ale jednak moje doświadczenie nie jest zbyt miłe.Niestety.Pieszy na chodniku jet obecnie intruzem,który utrudnia cyklistom wyścigi. Odpowiedz Link Zgłoś
szlakuls Znajomy rowerzysta zginął potrącony przez autobus 13.06.11, 16:53 Mój znajomy w połowie lat osiemdziesiątych jadąc rowerem zginął potrącony przez autobus. Jazda rowerem po warszawskich ulicach to śmierć. Zresztą w cywilizowanych krajach albo są oddzielne ścieżlki rowerowe albo wyraźnie wytyczony pas na jezdni. I ścieżki do ruchu dwukierunkowego mają nie 1,5-2 a 3-4 metry szerokości. 2 metry to jest szerokość ścieżki dobra dla ruchu w jednym kierunku a nie dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 17:40 jeśli rowerowe bydło uważa, że po jezdniach nie da się jeździć, to niech chodzi pieszo Odpowiedz Link Zgłoś
pwk88 Re: Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździ 13.06.11, 19:42 Pytanie - o co zapytał mnie kierowca, który potrącił mnie jadącego na rowerze, prawidłowo po jezdni? - Dlaczego nie jechałeś po chodniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Cykliści na Madagaskar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 19:52 Na Madagaskar, na chodnik, na ścieżkę rowerową. Dałoj! Chodniki dla pieszych, jezdnie dla aut. A cykliści na ścieżki. A jak nie ma ścieżek to niech się całują w dupę, Konflikt pomiędzy pieszymi a cyklistami jest pozorny!!!! Linia frontu przebiega pomiędzy pojazdami z napędem mechanicznym a całą resztą, czyli Nie Jadącymi Samochodem. NJS Teraz buduje sie infrastrukturę wyłącznie dla samochodziarzy, dla NJS ochłapy przestrzeni. Jak to się zmieni, to wszyscy NJS się zmieszczą bez kolizji. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Cykliści na Madagaskar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.06.11, 21:04 Samochodziarzy jest 30 razy wiecej, poza tym korzystaja z tej infrastruktury caly rok a nie 3 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Re: Cykliści na Madagaskar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 21:25 I co z tego? Koszt obsługi samochodziarza jest co najmniej o trzy rzędy wielkości większy (*inwestycje) niż NJS (nie jadącego samochodem). Samochód jest wrzodem na ciele miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Cykliści na Madagaskar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.06.11, 21:41 Najwieszkym wrzodem sa rozwydrzone male grupki terrotystow ( jakies 1 % spolezcenstwa) ,ktorzy mysla,ze jak beda glosni to caly swiat im do nog padnie. Tymczasem normalni Warszawiacy do przemieszczania sie uzywaja komunikacji i samochodow i zadna propaganda tego nie zmieni. Koszt obslugi jest wiekszy, ale z infrastruktury tej korzysta 95 % osob, a z rowerowej moze 1 % i to tylko przez 3-4 miesiace w roku. Poza tym korzystajacy zinfrastruktury dla samochodow i komunikacji placa za to w postaci akcyzy i innych oplat za paliwo oraz biletow za przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 18:37 Główne przyczyny wypadków spowodowanych przez rowerzystów w 2010 roku Nieprzestrzeganie pierwszeństwa przejazdu Nieprawidłowe skręcanie Nieprawidłowe przejeżdżanie przejść dla pieszych Niedostosowanie prędkości do warunków ruchu Jazda po niewłaściwej stronie drogi Nieprawidłowe omijanie Nieprawidłowa zmiana pasa ruchu Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu Wjazd przy czerwonym świetle Niezachowanie bezpiecznej odległości od poprzedzającego pojazdu Jazda bez wymaganego oświetlenia Oto przyczyny wypadków spowodowanych przez rowerżystów w statystyce wypadków drogowych. Nie ma mowy o jeździe chodnikiem (choć to niby wykroczenie). Niby dla czego? Może dlatego, ze jadąc chodnikiem cykliści nikomu nie szkodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
d1ler Re: Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździ 14.06.11, 02:10 Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu - może tu się mieści jazda po chodniku? Bo masz rację, sama jazda nie szkodzi. Tak jak nie szkodzi sama jazda pod wpływem alkoholu. Szkodzi spowodowanie wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
orangestreet_warsaw Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? 13.06.11, 18:44 Kilka lat temu, kiedy jechałem na rowerze po ulicy, potracił mnie samochód. Nawet się nie zatrzymał, pojechał dalej, a ja cały we krwi, kulejąc, powoli doszedłem do domu. OD TAMTEJ PORY JEŻDŻĘ TYLKO PO ŚCIEŻKACH ROWEROWYCH (JEŻELI SĄ) LUB PO CHODNIKU. Ponieważ rowerzysta nie ma żadnych szans w konfrontacji z blachą samochodu, żadne przepisy nie zmuszą mnie do jazdy po ulicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista ważmy racje, dbajmy o bezpieczeństwo IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 19:00 To jest argument. Dla mnie "bynajmniej" bo ja nie mam zamiaru próbować. Ale ważniejsze od tego jest co innego. Nagonka na rowerzystów która się nie bierze z żadnych racjonalnych przesłanek ( to rowerzyści, pieszy i cała reszta jest zabijana przez samochody a nie odwrotnie) jest nie dla ochrony czyjegoś bezpieczeństwa ale ZAMIAST dyskusji o tym, jak zapewnić poruszanie się, wygodne, bezpieczne, godne i szybkie wszystkim NIE JADĄCYM SAMOCHODAMI. W skrócie NJS. Nasze miasta są stworzone dla samochodów, nie dla JNS-ów. Konflikt pomiędzy cyklistami a pieszymi jest pozorny. I jedni i drudzy są lekceważeni przez planistów ("urbanistów") nastawionych jedynie na tworzenie warunków dla poruszania sie z napędem. Ci co używają własnych muskułów czy to jadąc na bicyklu czy idąc są traktowani jak kaleki które można zrehabilitować wsadzając ich do samochodów. I wtedy już jako pełnosprawni będą się cieszyć pełnią praw. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździ 13.06.11, 21:07 Moj znajomy kiedys jechal motorem i potracil go samochod. Od tej pory jezdzi tylko po chodnikach bo w konfrontacji z samochodem nie ma zadnych szans. Podobnie zrobil moj drugi znajomy , ktory jechal daewoo tico i walnela go ciezarowka. Takze od tej pory zaczal unikac ulic. Zdecydowanie woli jazde chodnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista ja nie mam silnika ani karoserii IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 21:30 Głupi argument. Rowerzysta (pieszy) rozpędza się tylko siłą woli a chroni go własna spostrzegawczość. NJS jest kruchy i bezbronny. Człowiek w samochodzie jest chroniony jak w klatce. I może zrobić bardzo dużo złego tylko dla tego, że jego zabawka waży dużo i się rozpędza do prędkości dla cyklisty niedostępnych Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: ja nie mam silnika ani karoserii 13.06.11, 21:45 czlowieka na motorze takze chroni tylko spostrzegawczosc wedle Twoich kryteriow dziwnych. Podobnie czlowieka w tico w oblizcu zderzenia z ciezarowka. A to jak sie kto rozpedza to nie wiem co to ma wspolnego. Chyba CI nie wyszlo cos :P czlowiek na rowerze takze moze zrobic wiele krzywdy pieszemu, bo jego zabawka wazy duzo i rozpedza sie do predkosci dla pieszych niedostepnych Odpowiedz Link Zgłoś
m.moskwa Re: ja nie mam silnika ani karoserii 03.07.11, 09:28 warto wyjrzeć trochę dalej niż poza maskę swojego samochodu - palacyka na kółeczkach, w którym "wolność Tomku w swoim domku", aby ocenić sytuacje globalnie. Polecam przeczytanie (nie przelecenie oczkami) artykułu, może coś ci się rozjaśni w głowie. Przede wszystkim może zrozumiesz, ze ludzie używający roweru (nie rowerzyści, nie cykliści, nie "miłośnicy dwóch kolek" czy jak jeszcze tam są nazywani) tylko zwyczajnie ludzie którzy stwierdzili, ze rowerem zamiast kupa blachy - do pracy, szkoły, wszędzie gdzie muszą byc, jest szybciej, wygodniej, mądrzej dla siebie samego ale tez dla miast, które dusza się od samochodów. Polecam: wyborcza.pl/1,75515,7676126,Miasta_sa_dla_ludzi__nie_dla_sloni.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lop Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? IP: *.opera-mini.net 13.06.11, 21:04 i co może jeszcze jak kolejne chamy będą się skuterami na chodniki to też mają mieć prawo bo im ciasno na Marszałkowskiej??? Prawda jest taka, że jeżeli obok chodnika jest ulica o ograniczeniu prędkości do 50 km/h to rowerzyści nie mają prawa pakować się na chodnik i rozganiać ludzi. Spróbujcie zwrócić uwagę to usłyszycie tylko bluzgi, tacy ludzie nie zasługują na tolerancję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyKomu Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? IP: *.centertel.pl 13.06.11, 21:08 To, że rowerzyści nie mają gdzie jeździć nie oznacza, że wolno im taranować pieszych na chodnikach czy łamać przepisy drogowe gdy jadą po ulicy. A niestety z wypowiedzi rowerzystów to wynika - piesi i kierowcy się skarżą a przecież my musimy tak jeździć bo nie mamy gdzie. Ja żałuję, że policja nie łapie tych rowerzystów, którzy regularnie przejżdżają na czerwonym świetle - 500 złotych mandatu tak jak dla kierowcy samochodu szybko by doprowadziło cfaniaczków do porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
d1ler BZDURA! 14.06.11, 02:30 Abstrahując od odpowiedniej ilości/jakości DDR, argumenty typu "boję się jechać po jezdni" są bezsensowne. Jak się boisz, jedź autobusem. Jeśli jednak zakupiłeś już pampersy i (w przypadkach przewidzianych w PORD) musisz jechać po chodniku to pamiętaj - jesteś tam gościem. Więc nie dzwoń na pieszego, żeby zszedł Ci z drogi - on jest u siebie. I zwolnij!!! Nie musisz go mijać z prędkością światła, lamentując później, że nagle zmienił kierunek. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żebym nie dał rady zahamować przed pieszym, bo albo zwalniam do prędkości zaspanego ślimaka, albo się zatrzymuję i zsiadam z roweru ZANIM dojadę do pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v. Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździć? IP: *.acn.waw.pl 21.06.11, 23:28 z nieukrywaną ciekawością obserwuję przyrost postów pod akrtykułami nt rowerów jak rowniez znaczacy przyrost liczby osob na rowerch Warszawie. mamy do zasypania mega dziure kulturowo-mentalną do cywilizacji Zachodu w tej sprawie (i ogolnie - zwrócenia uwagi i otoczenia opieką słabszych jednostek - dzieci, pieszych, niepełnosprawnych, etc), ale widać że coś w ostatnich 5-8 latach sie zmienia. to cieszy. v. Odpowiedz Link Zgłoś
romanbrydzysta Warszawa przeciwko rowerowym terrororystom 22.06.11, 00:01 Ślijmy maile do Straży Miejskiej! Dość terroryzowania warszawiaków przez rowerzystów! Pokażmy, że jest nas dużo i nie można nas lekceważyć! Poniżej treść listu. Skopiuj, podpisz i wyślij na skrzynkę Straży Miejskiej: komenda@strazmiejska.waw.pl Pan Zbigniew Leszczyński Komendant Straży Miejskiej Miasta Stołecznego Warszawy Szanowny Panie Komendancie! Od dłuższego czasu mieszkańcy Warszawy borykają się z patologiczną sytuacją łamania przez rowerzystów prawa drogowego na wszelkie możliwe możliwe sposoby. Na porządku dziennym są takie zachowania jak przejeżdżanie rowerami po przejściach dla pieszych, szaleńcza jazda i lawirowanie między pieszymi na chodnikach, przejeżdżanie przez rowerzystów na czerwonym świetle. W mieście daje się zauważyć niedobrą tendencję do przymykania przez organy porządkowe oczu na wybryki rowerzystów. Nic więc dziwnego, że wśród użytkowników roweru zapanowało poczucie pełnej bezkarności i aroganckie przekonanie, że pieszy jako słabszy uczestnik ruchu winien usuwać się przed rowerem na bok i każdorazowo ustępować rowerowi pierwszeństwa. Osoby starsze, niepełnosprawne i rodziny z małymi dziećmi są nieustannie narażone na potrącenie przez rowerzystów czy to w dzień powszedni, czy w czasie weekendowego spaceru. Zwrócenie uwagi rowerzystom łamiącym prawo skutkuje agresją, wulgarnymi wyzwiskami, a często nawet przemocą fizyczną z ich strony. Należy wreszcie ukrócić taki stan rzeczy. Osoby starsze, niepełnosprawne i mające małe dzieci chcą się wreszcie czuć bezpiecznie i nie być narażane na staranowanie przez rowerzystów na chodniku czy przejściu dla pieszych. Zwracam się więc do Pana Komendanta z prośbą o zmobilizowanie podległej Panu Komendantowi formacji do podjęcia aktywnych działań w celu przywrócenia porządku i przestrzegania prawa wśród rowerzystów. Proponuję przeprowadzenie przez Straż Miejską na terenie całego miasta zmasowanej akcji dyscyplinującej w postaci nakładania grzywien na rowerzystów łamiących przepisy Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. Przy czym pożądane jest nadanie tej akcji charakteru długotrwałego, a nie tylko jednorazowego. Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz.U. 2003 nr 208 poz. 2023) zwane potocznie taryfikatorem mandatów określa wysokości grzywien za wykroczenia popełniane przez rowerzystów, a zatem narzędzie do skutecznej walki z łamaniem prawa wśród rowerzystów istnieje. Podjęcie działań tych pozwoli przynajmniej na pewien czas ukrócić łamanie prawa przez rowerzystów i zapewni bezpieczeństwo pieszych. Z poważaniem ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: passionplace2 Re: Cyklista odpowiada pieszym: gdzie mamy jeździ IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 00:42 Przecież to oczywiste, że nie będzie tyle samo ścieżek co chodników. Nie wszędzie można też ścieżki zrobić. --- śmieszne zdjęcia z warszawy Odpowiedz Link Zgłoś