Gość: Drapka IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 24.07.01, 21:23 A jaka jest najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie? Moje typy: Związku Walki Młodych, Majolikowa, Ekologiczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beata Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 24.07.01, 21:37 Majolikowa jest ładna - jest taka krucha, lepsza od Ceramicznej. A co powiecie o Projektowanej, Nowoprojektowanej czy wreszcie o kilku Poprzecznych - horror!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amadeusz Re: Najbrzydsza nazwa ulicy - Zgrupowania "Żmija" IP: *.*.*.* 09.01.02, 17:56 Jest taka uliczka za pętlą tramwajową przy Broniewskiego - jej nazwa to sama poezja, miód dla ucha. Zgrupowania "Żmija" to warszawski superhit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Najbrzydsza nazwa ulicy - Zgrupowania IP: 213.17.165.* 12.04.02, 14:05 Zgadzam sie z tym. Jak rownież nie moge zrozumieć jak komuś mogła przeszkadzać nazwa Rondo "Babka" i nazwali je Rondem Zgrupowania "Radoslawa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Najbrzydsza nazwa ulicy - Zgrupowania IP: 217.98.116.* 22.04.02, 15:44 Gość portalu: amadeusz napisał(a): > Jest taka uliczka za pętlą tramwajową przy Broniewskiego - jej nazwa to sama > poezja, miód dla ucha. Zgrupowania "Żmija" to warszawski superhit. Widać, że gówno wiesz o Warszawie i historii. Nazwa wcale nie jest brzydka. Zresztą w pobliżu są też Zgrupowanie Żyrafa i Zgrupowanie Żubr. Nazwy pochodzą od żoliborskich zgrupowań harcerskich z czasów wojny. Ale skąd mogłeś wiedzieć, pewnie warszawiekiem jesteś od niedawna (lub w ogóle). No, a jeśli jesteś, to wstyd! Filip. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Najbrzydsza nazwa ulicy - Zgrupowania IP: *.tnt2.anchorage.ak.da.uu.net 28.04.02, 08:36 > Widać, że gówno wiesz o Warszawie i historii. Nazwa wcale nie jest brzydka. > Zresztą w pobliżu są też Zgrupowanie Żyrafa i Zgrupowanie Żubr. > > Nazwy pochodzą od żoliborskich zgrupowań harcerskich z czasów wojny. > > Ale skąd mogłeś wiedzieć, pewnie warszawiekiem jesteś od niedawna (lub w ogóle) > . > No, a jeśli jesteś, to wstyd! > > Filip. A gowno mnie obchodzi twoje podejscie do gownianej histori i wiecznego wspominania gownianych harcerzykow. Niejestem na swoje szczescie gownianym warszawiakiem i mam gowniane podejscie do twojej gownianej opini. Jezeli twoje gowniane opinie nizgadzaja sie z innymi opiniami, to zamkni swoj gowniany ryj i wsadz go w swoje gowno, gowniany warszawiaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bladawie Re: Najbrzydsza nazwa ulicy - Zgrupowania IP: *.imio.pw.edu.pl 23.05.02, 18:23 Gość portalu: Zosia napisał(a): > A gowno mnie obchodzi twoje podejscie do gownianej histori i wiecznego > wspominania gownianych harcerzykow. Plyciutka wiec jestes :(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati chodzi o brzmienie IP: 193.109.226.* 16.05.02, 11:49 nikt tu chyba nieuwlacza zgrupowaniom harcerskim, chodzi tylko o brzmienie. Ja z tego zamego powodu niecierpie nazwy "Antka Rozpylacza" - przmi idiotycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simmer Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 02.05.02, 15:08 FASOLOWA...kto to widzial nazywac ulice od żarcia?niedlugo dojdzie do tego że beda uilce :serowa,galaretkowa itp.itd:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uff Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.gazeta.pl 24.07.01, 23:56 O, dzięki Drapko, już założyłe(a)ś wątek Ja nie lubi wszelkich nazw od kolejnych zasłużonych generałów: Montera, Chruściela Beznadziejna (bo za długa ) jest też nazwa Bitwy Warszawskiej 1920 roku (Cudu nad Wisłą na przykład by być nie mogło?) Myślę dalej. A jeszcze Rondo Zesłańców Syberyjskich idę myśleć dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.07.01, 00:42 widziałem w autobusie linii bodajże 406 tabliczke na której były przedstawione ulice którymi jezdzi ta linia i była tam ulica ( uwaga!!!) Antka Rozpylacza !!!, czy któraś z pań chciałaby mieć w adresie nazwe takiej ulicy ??? chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.echo-press.com.pl 25.07.01, 09:26 Warszawscy radni chyba zdziecinnieli całkowicie, wymyślając ulicę Jacka i Agatki. Już bym wołał Papy Smerfa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 213.25.197.* 25.07.01, 12:19 Gość portalu: MZ napisał(a): > Warszawscy radni chyba zdziecinnieli całkowicie, wymyślając ulicę Jacka i > Agatki. Już bym wołał Papy Smerfa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 213.25.197.* 25.07.01, 12:20 Gość portalu: MZ napisał(a): > Warszawscy radni chyba zdziecinnieli całkowicie, wymyślając ulicę Jacka i > Agatki. Już bym wołał Papy Smerfa ;-) Jest też Gąski Balbinki i Tomcia Palucha - mnie się nawet te nazwy podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.01.02, 12:44 I Gąski Balbinki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veeteq Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.proxy.aol.com 16.01.02, 06:16 W Lodzi jest ul Jasia i Malgosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek13 Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:30 I ul Kubusia Puchatka też jest. Ale tego typu nazwy ulic nie są brzydkie, tylko słodkie. Uważam, że dużo gorzej jest gdy cały cią ulic ma za patronów świętych. Trochę to niepoważnie brzmi, jak mam się udać z ulicy karsdynała "X" na ulicę księdza biskupa "Y", przechodząc przez ulicę świętej "Z", mijajać po drodze plac arcybiskupa "W" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 212.244.80.* 15.05.02, 20:43 A co powiecie na Starego Doktora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.ilot.edu.pl 25.07.01, 10:36 Gość portalu: max napisał(a): > widziałem w autobusie linii bodajże 406 tabliczke na której były przedstawione > ulice którymi jezdzi ta linia i była tam ulica ( uwaga!!!) Antka > Rozpylacza !!!, czy któraś z pań chciałaby mieć w adresie nazwe takiej > ulicy ??? chyba nie Antek Rozpylacz był b. znanym i zasłuzonym powstańcem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luks Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.polkomtel.com.pl 14.01.02, 16:21 Napływowcu! Zapewne nie jesteś warszawiakiem tylko przedstawicielem ludności, która przybyła do Warszawy niedawno w celach jedynie zarobkowych. Kiedy się jednak gdzieś przybywa należy okazywać szacunek dla historii i kultury miejsca, w które się odwiedza i tego Ci właśnie życzę. Sprawdź kim był Antek Rozpylacz i trochę szaczunku NAPŁYWOWCU. luks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rdzenny Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 20.01.02, 00:34 Gość portalu: luks napisał(a): > Napływowcu! > Zapewne nie jesteś warszawiakiem tylko przedstawicielem ludności, która > przybyła do Warszawy niedawno w celach jedynie zarobkowych. Kiedy się jednak > gdzieś przybywa należy okazywać szacunek dla historii i kultury miejsca, w > które się odwiedza i tego Ci właśnie życzę. Sprawdź kim był Antek Rozpylacz i > trochę szaczunku NAPŁYWOWCU. > luks > chcialbym zwrocic uwage, ze Twoja (i moja zreszta tez) rodzina tez kiedys tu "naplynela" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:34 A ja jestem Warszawiakiem z dziada pradziada i popieram tego, kto broni dobrego imienia Antka Rozpylacza. I prawdą jest fakt, że wielu ludzi zarobkowo przyjeżdzając do Warszawy, traktują to miasto instrumentalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikis Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 194.181.155.* 08.04.02, 09:07 Gość portalu: Rdzenny napisał(a): > chcialbym zwrocic uwage, ze Twoja (i moja zreszta tez) rodzina tez kiedys > tu "naplynela" no fakt ale myślę że jest róznica między warszawiakami od przedwojnia (tacy tradycyjni, co to wiedzą kim był Antek... i takimi co to po przełomie lat 90-tych zjechali do stolycy robić byznesy ) i chyba o to chodziło luksowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goral Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.drukskarb.pl 30.01.02, 11:50 Historie kolego znam, i wiem kim byl Antek, jednak dla mnie powstancy to banda choloty nie majacej za grosz szcunku ani do ludnosci owczesnej warszawy ani do samego miasta. Przez bezmyslne dzialanie doprowadzili do smierci dziesiatek tysiecy warszawiakow, ktorzy chcieli przezyc i zniszczyli przepiekne miasto. Dzis warszawa to sterta odbudoanej kupy cegly na ktora skladali sie wszyscy polacy. O jakiej starowce wy mowicie...warszawiacy o 50 letniej? Przed powstaniem byla starowka.... Co do nazw to zdecydowanie najglupsze to: Al. Solidarnosci...wszak juz sie polakom solidarnosc mocno dala w kosc i wszelkie ulice z nazwiskami kleru (Jana Pawla, papieza, wyszynskiego, popieluszki......) a na dokladke najbardziej zasluzonego polaka ... Waszyngtona:)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAS Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 02.02.02, 00:43 Gość portalu: goral napisał(a): > Historie kolego znam, i wiem kim byl Antek, jednak dla mnie powstancy to banda > choloty nie majacej za grosz szcunku ani do ludnosci owczesnej warszawy ani do > samego miasta. > Przez bezmyslne dzialanie doprowadzili do smierci dziesiatek tysiecy > warszawiakow, ktorzy chcieli przezyc i zniszczyli przepiekne miasto. > Dzis warszawa to sterta odbudoanej kupy cegly na ktora skladali sie wszyscy > polacy. O jakiej starowce wy mowicie...warszawiacy o 50 letniej? Przed > powstaniem byla starowka.... > Co do nazw to zdecydowanie najglupsze to: Al. Solidarnosci...wszak juz sie > polakom solidarnosc mocno dala w kosc i wszelkie ulice z nazwiskami kleru (Jana > > Pawla, papieza, wyszynskiego, popieluszki......) a na dokladke najbardziej > zasluzonego polaka ... Waszyngtona:)) > Pozdrawiam Nie wiem jak dla Was Naplywowcow, ale dla Warszawiakow Powsatncy to spoko kolezkowcy. Tylko naplywy bez honoru i dumy moga twierdzic, ze Powstanie Warszawskie bylo bezsensowne. Ty Czeski tchorzu, jedz do Pragi(teraz niemieckiej) a nie na Pragie Panie Zielonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.net81-65-10.noos.fr 16.04.02, 01:03 Gość portalu: RAS napisał(a): > > Przez bezmyslne dzialanie doprowadzili do smierci dziesiatek tysiecy > > warszawiakow, ktorzy chcieli przezyc i zniszczyli przepiekne miasto. Niestety jest w tym duzo prawdy, a przeciez byly w naszej historii powstania przeprowadzone w duzo bardziej rozsadny sposob, dzieki czemu byly udane.... > > Nie wiem jak dla Was Naplywowcow, ale dla Warszawiakow Powsatncy to spoko > kolezkowcy. Tylko naplywy bez honoru i dumy moga twierdzic, ze Powstanie > Warszawskie bylo bezsensowne. Bezsensowne na pewno nie było, ale niestety przyniosly wiecej szkody niz pozytku :( Natomiast ulica 'Antka Rozpylacza' rzeczywiscie brzmi niezbyt udanie i jestem przekonany, ze nie jest wcale najlepszą metodą na utrwalenie jego imienia, ponieważ u wielu ludzi wzbudzi raczej usmiech niż refleksję... Pozdrawiam. Napływowiec Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sawa Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:43 Kolego. Jeżeli chodzi o starówkę to pretensje do Hitlera. Jest jaka jest, ale ważne, że jest. I liczy się raczej jej symbol. Jak tak znasz historię Warszawy, to powinieneś wiedzieć, że miasto to było prawie w 100% zniszczone. A, że nie jest najładnieszym miejscem... No cóż architektura socrealizmu i boom budowlany (raczej wolna amerykanka) po 1989 roku doprowadziły do obecnej sytuacji. I wydaje mi się, ze Warszawa jako jedno z najbardziej znienawidzonych miast, jest najbardziej "kochana". A czemu w cudzysłowie? Bo wystarczy sprawdzić jaka część społeczności warzawskiej zarabiającej i mieszkającej w tym mieście urodziło się i wychowało w różnych regionach Polski. I tak to jest w tej Warszawie. Nienawidzą jej, ale po pieniążki przyjeżdzają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grubel Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 217.153.22.* 14.03.02, 19:46 To prawda - przyjezdzamy tu tylko po pieniadze. A wiesz dlaczego? Bo mozliwosci zarabiania godziwych pieniedzy pilnujecie jak zrenicy oka. DECENTRALIZACJA - to slowo wywoluje w was dreszcz obrzydzenia. W glowie sie wam nie miesci, zeby cokolwiek wypuscic spod ogona. Pamietam, jak kiedys Jarek Osowski z Gazety Stolecznej (zreszta moj kolega), zalil sie, ze budzet panstwa nie dal ani grosza na mosty - Swietokrzyski i Siekierkowski. A czy na mosty w innych miastach budzet daje? A ile daje na warszawskie metro? Klopot niestety polega na tym, ze Warszawa jest "stolyca" w najgorszym tego slowa znaczeniu. Zamiast administrowac i stanowic prawo, zajmuje sie rozdzielnictwem srodkow. To nie tylko wina samej Warszawy, to prawda, rowniez dzieki chorej sytuacji politycznej tak sie dzieje. Wiekszosc firm musi budowac swoje glowne siedziby w stolicy, zeby moc odpowiednio szybko dac lapowke, dotrzec do odpowiedniego urzedasa w Ministerstwie Przyjmowania Korzysci Majatkowych, itd. Nie zmienia to jednak faktu, ze rozwoj miast tego kraju odbywa sie w sposob niezrownowazony. I nie jest to wina Wroclawia, Gdanska, Krakowa, Lodzi czy Poznania. Nie lubie Warszawy. Boje sie tu chodzic po ulicach (tymczasowo mieszkam na Woli) - to nie zdarza mi sie nawet w najbardziej menelskich dzielnicach Poznania (Wildzie czy Lazarzu). Irytuja mnie korki na ulicach, tramwaje, ktorym piec minut zajmuje przejechanie przez skrzyzowanie (rzecz nie do pomyslenia w Poznaniu - wystarczy odpowiednio zaprogramowac swiatla). Wkurza mnie mnostwo roznych rzeczy, ale tez wiele bardzo mi sie podoba (wieksza otwartosc ludzi - w sklepach, tramwajach, na ulicy). Wole jednak moj rodzinny Poznan. Tylko ze nie jest ani moja, ani Poznania wina, ze tu dostalem lepiej platna prace... Wiec nie ublizaj przyjezdnym... Wiekszosc z nich wolalaby zostac w domu... Pozdrawiam, Grubel z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAS Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.pl / 10.131.130.* 04.04.02, 18:45 Tak Grubel, masz gadke typowego naplywa. Jaka to zla, ta Wszawa, bo jak by nie pieniazki to bys siedzial u siebie. To jest problem tego miasta, ze tu sami tacy przyjezdzaja co im pieniazki w glowie. Siedza tacy w roznych instytucjach i pieniazki zarabiaja, a ktory z nich z Wszawa? Pewno co dziesiaty. Sluchaj Grubel wracaj do Poznania, ladne miasto, a od Warszawy sie odpierdol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BS Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 15.04.02, 14:49 W takim razie wracaj do Poznania!!! Nikt przecież na siłę cię tu nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAS Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.pl / 10.131.130.* 03.04.02, 13:32 I tu pies pogrzebany, podpisuje sie dwiema rekami pod Twoja wypowiedzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosya Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 157.25.125.* 31.01.02, 11:55 Co za chamstwo - jak można kogoś nazwać NAPŁYWOWCEM, tylko dlatego, że sie naigrywa z jakiejś tam nazwy ulicy, SENTYMENTOWCU? To już przesada. Nie każdy musi znać historię aż tak wnikliwie. Jestem przekonana, że bardzo znikomy procent Warszawiaków wie, kto to był Antek Rozpylacz. Ja nie wiem i wcale z tego powodu nie czuję, że nie szanuję historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laska Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 16:39 Boże drogi, o tempora o mores, jeszcze malgosya się szczyci swoją tępotą i brakiem wykształcenia. Zgroza!!! Gość portalu: malgosya napisał(a): > Co za chamstwo - jak można kogoś nazwać NAPŁYWOWCEM, tylko dlatego, że sie > naigrywa z jakiejś tam nazwy ulicy, SENTYMENTOWCU? > To już przesada. Nie każdy musi znać historię aż tak wnikliwie. > Jestem przekonana, że bardzo znikomy procent Warszawiaków wie, kto to był Antek > > Rozpylacz. > Ja nie wiem i wcale z tego powodu nie czuję, że nie szanuję historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 194.29.172.* 12.04.02, 14:44 najpierw sie dowiedz kim byl "antek rozpylacz", a potem sie smiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam_ski Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Lublinie IP: *.arthurandersen.com 30.07.01, 17:01 > A jeszcze Rondo Zesłańców Syberyjskich Eee tam, w Lublinie jest Rondo im. Honorowych Krwiodawców... (sam jestem takim, ale na nazwę ronda moim zdaniem nieszczególnie pasuje....) Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztukmis Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Lublinie IP: 195.187.102.* 22.03.02, 15:56 A co powiecie na taką nazwę ronda w Lublinie: Rondo im. Represjonowanych żołnierzy-górników?? mgr > > A jeszcze Rondo Zesłańców Syberyjskich > > Eee tam, w Lublinie jest Rondo im. Honorowych Krwiodawców... > > (sam jestem takim, ale na nazwę ronda moim zdaniem nieszczególnie pasuje....) > > Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.eburwd1.vic.optushome.com.au 19.01.02, 09:38 Kolejny dodatak do kolekcji tasiemcowych nazw. To wcale nie to, ze z natury lubie babki ale Rondo Babka dobrze sie na jezyku ukladalo. Chwala zgrupowaniu plk. Radoslawa, ale Babki zal. Ciekawe na co przechrzcza Zabe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sama Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.phnx.uswest.net 31.01.02, 05:49 A Tytoniowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 212.244.80.* 15.05.02, 20:50 A Zytnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosya Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 157.25.125.* 31.01.02, 11:50 A mi się strasznie nie podoba nowa nazwa Ronda Babka: Rondo AK "Radosław". Jest beznadziejna, nie sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDD Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:51 I racja. Każdy mieszkaniec Warszawy jest w stanie mniej lub bardziej precyzyjnie zlokalizować rondo Babka, a rondo "AK Radosław"? Bezsensem jest zmiana nazw głównych punktów komunikacyjnych Warszawy, które zakorzeniły się w pamięci ludzi. Z całym szacunkiem dla żołnierzy AK, ale byłoby przesadą, gdyby każdy z nich miał ulicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radosław Monter i Chruściel IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 22:24 generałowie Chruściel i Monter to jedna i ta sama osoba, intelektualisto. "Monter" to pseudonim szefa sztabu AK w Powstaniu Warszwaskim - wówczas pułkownika (awansowanego pod koniec powstania do stopnia generała brygady) Antoniego Chruściela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.ilot.edu.pl 25.07.01, 10:47 ulica Postępu, już bym wolała postepu geometrycznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 217.153.88.* 25.07.01, 10:59 Nie podobają mi się nazwy martylologiczne - wiem, że trzeba pamietać o historii ale nie w nazwach ktore są używane na codzień na pieczatkach, w reklamie itp. np. Zesłańców Syberyjskich w innym mieście jest: Ofiar Oswięcimskich, Ofiar Majdanka, Ofiar Katynia, albo nazwy długie: Bitwy Warszwskiej 1920 roku, w innym mieście jest: 26 czerwca 1956 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloggi Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 25.07.01, 12:07 Nie lubię nazw nadanych po 1989 r. 1) Al. Jana Pawła II - papieżowi wieele zdrowia życzę, ale za życia nadawać nazwę ulicy to lekki przechył, ta ulica powinna mieć nazwę sprzed zmiany na Marchlewskiego n.p. Solna 2) Al. Solidarności - nazwa dyskusyjna, przed wojną było Leszno, a na Pradze Zygmuntowska 3) gen. Andersa - jednak Nalewki są bardziej historyczne 4) Słomińskiego - dlaczego nie przywrócono Szymanowskiej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek13 Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:52 I jak tu się nie zgodzić ze sloggi'm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jusup Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 09.03.02, 18:30 Zgadzam się z taką opinią - nazwy ulic powinny być raczej krótkie i rzeczywiście w pierwszej kolejności w centrum powinno sie przywrócić maksymalnie dużo nazw historycznych - i nie tylko w formie nadania ich małym uliczkom czy zgoła ich fragmentom. Nie odpowiadałoby to co prawda w stu procentach tradycyjnej topografii Warszawy, ale wspaniale podtrzymywało tradycje. Nazwy zasłużonych osób żyjących w miarę współcześnie powinny natomiast dostawać główne ulice nowych dzielnic - ulice te często dopiero się tworzą i mogą stać się niedługo ważnymi arteriami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 213.25.197.* 25.07.01, 12:16 A czy jest jeszcze Rondo Jedności Robotniczej (to chyba było to przed Politechniką?). Szkoda, że nie ma ulicy Alternatywy... a może jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.echo-press.com.pl 25.07.01, 12:35 Gość portalu: maro napisał(a): > Szkoda, że nie ma ulicy Alternatywy... a może jest??? Niestety nie ma, a koniecznie powinna być. Najlepiej jakby krzyżowała się z ulicą Stanisława Barei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.07.01, 12:43 Gość portalu: MZ napisał(a): > Gość portalu: maro napisał(a): > > Szkoda, że nie ma ulicy Alternatywy... a może jest??? > > Niestety nie ma, a koniecznie powinna być. Najlepiej jakby krzyżowała się z uli > cą > Stanisława Barei. hehe ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uff Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.gazeta.pl 25.07.01, 14:03 A gdzieś w Anienie chyba są ulice o oryginalnych nazwach Poprzeczna III, Poprzeczna IV itd. Czy to próba uporządkowania nazw w stylu amerykańskim: na rogu V Aleji i 27 ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 217.11.141.* 26.07.01, 19:46 Gość portalu: maro napisał(a): > A czy jest jeszcze Rondo Jedności Robotniczej (to chyba było to przed > Politechniką?). Tak, to obecny pl. Politechniki. Co ciekawe to nazwa przedwojenna. Nowowiejska nazywala sie 6 sierpnia. Piekna - Piusa XII. Za cara pl. Dabrowskiego to byl pl. Zielony na ktorym stal pomnik 7 generalow wiernych Rosjanom w czasie powstania listopadowego. Pulawska nazywala sie Aleksandryjska bo Pulawy nosily imie cara Aleksandra (pewnie chodzilo o Aleksandra pierwszego - pogromcy Napoleona). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turtle Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 217.11.133.* 25.07.01, 15:00 Spalinowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veeteq Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.proxy.aol.com 16.01.02, 06:14 Turbinowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veeteq Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.proxy.aol.com 16.01.02, 06:15 Smutna, Szara, jak jest Dobra to powinna byc tez Zla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evie Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 31.01.02, 09:39 Gos´c´ portalu: turtle napisa?(a): > Spalinowa. Spalinowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tow. Sta Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.gazeta.pl 25.07.01, 15:23 Mój typ (i mojego towarzysza po lewej) to ul. Wynalazek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emendems Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 193.178.168.* 25.07.01, 18:14 Mój typ : Jana Pawla Drugiego. Pomysl AWSu i jak wszystko co dotyczy AWSu, pomysl zly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 195.205.251.* 29.05.02, 14:42 Gość portalu: tow. Sta napisał(a): > Mój typ (i mojego towarzysza po lewej) to ul. Wynalazek. I tak bije go na głowe ul. Suwak ( w okolicy wynalazku oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzol Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.centertel.pl 26.07.01, 09:39 21 Pułku Piechoty Imienia Dzieci Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 192.160.110.* 26.07.01, 15:57 uwaga garść nazewniczy ulic z rejonu w którym dane jest mi mieszkać - ulice. Rozchodnikowa, Podbiałowa, Czarnuszki, Dzięcioła, Ostróżki - niezłe co? Pytanie co to jest rozchodnik - i chyba wiem to ten dzięcioł co wymyślił taką nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANATHEMA Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.fbp.fh-weingarten.de 29.07.01, 22:45 Gość portalu: emi napisał(a): > uwaga garść nazewniczy ulic z rejonu w którym dane jest mi mieszkać - ulice. > Rozchodnikowa, Podbiałowa, Czarnuszki, Dzięcioła, Ostróżki - niezłe co? Pytanie > > co to jest rozchodnik - i chyba wiem to ten dzięcioł co wymyślił taką nazwę. rozchodnik to kwiat-0 wiedzy o przyrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUBA Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 172.31.2.* 25.01.02, 18:31 Gość portalu: ANATHEMA napisał(a): > Gość portalu: emi napisał(a): > > > uwaga garść nazewniczy ulic z rejonu w którym dane jest > mi mieszkać - ulice. > > Rozchodnikowa, Podbiałowa, Czarnuszki, Dzięcioła, > Ostróżki - niezłe co? Pytanie > > > > co to jest rozchodnik - i chyba wiem to ten dzięcioł co > wymyślił taką nazwę. > > rozchodnik to kwiat-0 wiedzy o przyrodzie > To prawda - kwitnie na żółto, często na nasypach torów kolejowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tikitiki Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 194.78.136.* 30.07.01, 13:22 Gość portalu: emi napisał(a): > uwaga garść nazewniczy ulic z rejonu w którym dane jest mi mieszkać - ulice. > Rozchodnikowa, Podbiałowa, Czarnuszki, Dzięcioła, Ostróżki - niezłe co? Pytanie > > co to jest rozchodnik - i chyba wiem to ten dzięcioł co wymyślił taką nazwę. No nie przesadzaj, to bardzo fajne nazwy ulic, i co wazniejsze calkiem neutralne i niezaangazowane politycznie. Wolalabym mieszkac na Czarnuszki czy Podbialowej niz na Fabrycznej, Stalowej, Bagno czy Zeslancow Syberyjskich 1920 roku! pzr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drapka Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 30.07.01, 16:46 >Zeslancow Syberyjskich 1920 roku! W 1920 to chyba mało kogo z Polski zesłąli na Syberię. Poza tym przy Rondzie Zesłańców Syberyjskich to akurat niewiele osób mieszka. A zresztą ja tam wolałbym 1000 razy bardziej mieszkać na Bitwy Warszawskiej 1920 roku niż w Alei Rewolucji Październikowej czy przy Pl. Dzierżyńskiego! Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fik Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 20:01 Ale tego placu już niema! Jest Bankowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.bakernet.com.pl 15.01.02, 13:44 Gość portalu: emi napisał(a): > uwaga garść nazewniczy ulic z rejonu w którym dane jest mi mieszkać - ulice. > Rozchodnikowa, Podbiałowa, Czarnuszki, Dzięcioła, Ostróżki - niezłe co? Pytanie > > co to jest rozchodnik - i chyba wiem to ten dzięcioł co wymyślił taką nazwę. Rozchodnik to jest taka roślinka, często spotykana głównie w ogródkach skalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Są Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:59 Są Warszawie enklawy, gdzie ulice mają nazwy z jednej kategorii. I tak jest na Saskiej Kępie (Międzynarodowa, Francuska, Brukselska), tak u Ciebie są nazwy głównie ptaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 30.07.01, 13:22 Sadowa zamieniona na Skorupki (dlaczego???) oraz Spalinowa, Motorowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.ilot.edu.pl 30.07.01, 13:59 Gość portalu: korek napisał(a): > Sadowa zamieniona na Skorupki (dlaczego???) Nie Skorupki, tylko ks. Skorupki. Wróciła na nazwy przedwojennej Ksiądz Skorupka poległ w czasie bitwy o Warszawę w 1920 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 10.101.3.* 12.01.02, 13:01 Gość portalu: Ela napisał(a): > Gość portalu: korek napisał(a): > > > Sadowa zamieniona na Skorupki (dlaczego???) > > Nie Skorupki, tylko ks. Skorupki. Wróciła na nazwy przedwojennej Ksiądz Skorupk > a > poległ w czasie bitwy o Warszawę w 1920 roku. > > > Tak. To bardzo ważne. On był przecież księdzem a nie Polakiem. Nie ma to jak księciomania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nefer Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acnielsen.pl 21.01.02, 08:30 A wsławił się tym, że pociągnął do walki dzieci. Gratulacje. Niestety nie pamiętam ile ich wtedy zginęło. Proponuję go jednak wymazać z encyklopedii, bo jakoś to mało heroiczne. Ja bym gościa zatłukła. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jusup Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 09.03.02, 18:45 Gość portalu: Nefer napisał(a): > A wsławił się tym, że pociągnął do walki dzieci. Gratulacje. Niestety nie > pamiętam ile ich wtedy zginęło. Proponuję go jednak wymazać z encyklopedii, bo > jakoś to mało heroiczne. Ja bym gościa zatłukła. > > Pa Gdyby nie pociągnął tych dzieci rzeczywiście znaleźliby sie wtedy ochotnicy, którzy zatłukliby jego i wielu wielu innych, a my byśmy żyli w kraju powszechnej szczęsliwości sowieckiej. Wtedy byśmy zostali włączeni do ZSRS, oporni byliby unicestwieni, być może u nas a nie na Ukrainie przeprowadzony zostałby eksperyment głodowy, obecnie byśmy byli na poziomie gospodarczym Białorusi i zmagalibysmy się z 10 milionami mieszkających u nas Rosjan - różnych partyjnych kacyków, generałów, przodowników pracy, żądających ododzenia imperium. Naprawdę nie jestem fanatykiem i uważam, że czesto wykorzystuje się naiwność dzieci i prowadzi do walki tam, gdzie się boją dorośli, ale są sytuacje, gdy naprawdę to jest usprawiedliwione. Wojna o niepodległość w 1920 roku była jedną z nich, a opinie takie jak Twoja są właśnie albo przejawem fanatyzmu w drugą stronę, albo zwykłej głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doral Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 30.07.01, 14:03 Myślę, że równie paskudna nazwa ulicy to - Na Bateryjce.....cóz to takiego - bateryjka??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam_ski Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.arthurandersen.com 30.07.01, 17:06 Gość portalu: Doral napisał(a): > Myślę, że równie paskudna nazwa ulicy to - Na Bateryjce.....cóz to takiego - > bateryjka??? To stanowisko lekkiej artylerii. Częsciej spotykane jako bateria. Dosć paskudne sa tez nazwy w stylu Dowcip, Akurat, Przeskok, ale już się osłuchały i nie rażą... Albo to - Słotna. Nic dziwnego, ze leje! A żeby było smieszniej, krzyżuje się z Bajkową...! Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 02.08.01, 16:11 niedaleko Słotnej jest Wysokomazowiecka...... uff . juz chyba wolę Słotną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foka Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 192.168.1.* 18.01.02, 12:57 Gość portalu: Doral napisał(a): > Myślę, że równie paskudna nazwa ulicy to - Na Bateryjce.....cóz to takiego - > bateryjka??? Na Bateryjce to jedna z najsympatyczniejszych nazw ulic w Wawie. Oryginalna i neutralna - bardzo miło brzmi. Bateryjka to może tylko zdrobnienie od baterii ... Odpowiedz Link Zgłoś
.roberto65 Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 30.12.01, 04:15 Gość portalu: Drapka napisał(a): > A jaka jest najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie? > Moje typy: Związku Walki Młodych, Majolikowa, Ekologiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okęciak Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 11:37 moje typy to Racjonalizacji ,Postępu,Konstruktorska ,Asfaltowa ale zwycięzcą i tak jest Rondo Zesłańców Syberyjskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 10.128.131.* 08.01.02, 17:20 Samochodowa,Magazynowa,Garażowa,Bagażowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 08.01.02, 17:31 ALEJA ..... hm .... jakby to delikatnie powiedzieć ..... chyba mnie za to brzydkie słowo zabanują .... no trudno ... sami chciel to niech mają .... SOLIDARNOŚCI. Bardzo wszystkich przepraszam za to brzydkie słowo, ale miała być jest najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie ! No to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jotan Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 09.01.02, 04:07 Mnie tez Al.Solidarnosci nie odpowiada.A co powiecie na ulice Jana Pawla Marchlewskiego!!!(wiele osob spotkalem ktore ta nazwa operuja). Odpowiedz Link Zgłoś
marseille30 Re: Zgrupowania Żmija 08.01.02, 17:28 potem Odlewnicza, Postępu, Przemysłowa ( chociaż z tradycjami)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crack66 Zdecydowanie Al. Solidarności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 17:43 Co to za pomysł żeby nazywać ulice od nazw związków pracobiorców. W takim razie należałoby jeszcze powołać Plac Konfederacji Pracodawców Polskich oraz Aleje BCC!!!!!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilit Re: Zdecydowanie Al. Solidarności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 02.02.02, 13:40 Gość portalu: crack66 napisał(a): > Co to za pomysł żeby nazywać ulice od nazw związków pracobiorców. > W takim razie należałoby jeszcze powołać Plac Konfederacji Pracodawców Polskich > > oraz Aleje BCC!!!!!!!!!!!!!!!11 Jedzie od Ciebie analfabetyzmem wtórnym. Tu nie chodzi o związek zawodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursyn Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 08.01.02, 18:45 Suwak, Wynalazek, Cybernetyki, Postępu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.proxy.aol.com 09.01.02, 00:56 Prawie wszystkim sie nie podobaja nazwy dlugie i historyczne. Ja mam swoj "kwiatek". Nie podoba mi sie, choc mnie bardzo smieszy ulica Kaczy Dol w Aninie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morsa Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.telia.com 09.01.02, 01:02 Racjonalizacji, Towarowa, Okopowa, Nowy Swiat?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.waw.cdp.pl 10.01.02, 13:56 Gość portalu: niuniek napisał(a): > Prawie wszystkim sie nie podobaja nazwy dlugie i historyczne. Ja mam > swoj "kwiatek". Nie podoba mi sie, choc mnie bardzo smieszy ulica Kaczy Dol w > Aninie. przed wojną, nie wiem którą, ale chyba I, w miejscu tej ulicy była osada " Kaczy Dół", wiem, bo tam urodził się mój dziadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.cofund.org.pl 25.01.02, 12:30 Akurat Kaczy Dół to przedwojenna nazwa Międzylesia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 04.02.02, 09:55 Kaczy Dol to stara nazwa Miedzylesia.. ktore jes obok Anina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 212.160.235.* 09.01.02, 12:51 Gość portalu: Drapka napisał(a): > A jaka jest najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie? > Moje typy: Związku Walki Młodych, Majolikowa, Ekologiczna ekologiczna jest brzydka?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Wiejsa w Warszawie IP: *.idzik.pl 09.01.02, 22:34 tam to dopiero jest cyrk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Re: Wiejsa w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 12:30 Gość portalu: Janusz napisał(a): > tam to dopiero jest cyrk Wiejska... naprawdę cyrk, i to na kółkach! nazwa ulicy świadczy najwyraźnej o tym, z kim mamy do czynienia. choć nie wiem czy nie obrażam w tym momencie polskiej wsi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.ipartners.pl 10.01.02, 11:01 Chciałam zgłosić "moją" ulicę: MASZYNOWA. Przejrzałam poprzednie propozycje i myślę, że Maszynowa została "pobita" przez: Suwak, Odlewniczą, Spalinową i Bagno. Totalne bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunce Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 10.01.02, 14:10 a Plac Defilad? a Aleja Sztandarów (Rembertów)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warman.com.pl 11.01.02, 01:03 Najbrzydsza to zdecydowanie Al. Solidarności Odpowiedz Link Zgłoś
b5810 Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 10.01.02, 14:29 a mnie się nie podoba Kleszczowa ( oczywiście nazwa- choć ulica też taka sobie) a w Ursusie np. Traktorzystki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szaser Re: nie najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 193.59.130.* 11.01.02, 08:46 W Ursusie to chyba ul. Traktorzystów, ale nazwa b.dobra, bo polska i kojarząca się z powstaniem i historią miasta i potem dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moon Re: nie najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.01.02, 12:50 a co powiecie na Lisa Kuli, Baily Rosy, Kanden Bandrowskiego, Arki Bożka itp albo Baborowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 212.160.130.* 16.01.02, 13:32 b5810 napisał(a): > a mnie się nie podoba Kleszczowa ( oczywiście nazwa- choć ulica też taka sobie) > a w Ursusie np. Traktorzystki W Ursusie jest ulica Traktorzystów, a Traktorzystki jest na Woli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 192.168.4.* 11.01.02, 20:02 Niezła jest też ulica Wiosny Ludów, Rakietników i Plutonu Torpedy. Generalnie Ursus zdecydowanie tu przoduje. Wg mnie hitem jest "moja" ulica Zapustna - większośc osób jest przekonana, że mieszkam na Kapustnej (w związku z dorodną kapustą na polu przy ulicy i Fasolową po sąsiedzku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 195.205.15.* 31.01.02, 10:10 I dobrze jest. Parę lat temu w małej polskiej mieścinie widziałem tabliczki z nazwą ulicy "W.Ludów" (zamiast Wiosny Ludów - żeby było krócej...), a także ulicę Kołodzieja Piasta (a nie Piasta Kołodzieja) ponieważ jak wiadomo nazwisko należy w oficjalnych dokumentach pisać przed imieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 12:40 ja widziałam jeszcze coś lepszego: wracając z wakacji przejeżdżałam przez Wenecję. pewnie myślicie, że ja- burżuj byłam za granicą. nie, wracałam z wczasów w Polsce, trafiła mi sie po drodze taka śmieszna miejscowość. może mieszkańcy chcieli się dowartościować... Odpowiedz Link Zgłoś
realistka Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 11.01.02, 22:24 Zdecydowanie Al.Jerozolimskie i wszystkie inne żydo-pochodne Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 11.01.02, 23:50 Łopuszańska. Jak sobie o tym osobniku pomyslę, to mi się niedobrze robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.eburwd1.vic.optushome.com.au 12.01.02, 04:01 Elu, duuza buzka za Antka Rozpylacza! Niech sie Maksio pofatyguje w Aleje i przeczyta tablice na przeciw Smyka. Bagno i Stalowa to ulice z tradycjami. Kaczy Dol to dzisiejszy Michalin. Kocham PRL-owska ulice Kubusia Puchatka. Czytelnik z Kangurkowa, ale warszawski rodak. Odpowiedz Link Zgłoś
zubil Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 12.01.02, 11:54 Nie wiem jak innym, ale mnie sie wydaje, ze mamy wybrac najbrzydsza nazwe, a nie najglupszego patrona...Dlatego wszelkie glosy typu "aleje jerozolimskie, bo to zydowska nazwa" proponowalbym puscic mimo uszu... choc to tylko moje prywatne zdanie... Moje typy to rondo Zeslancow Syberyjskich i sasiadujaca al. Prymasa Tysiaclecia, Zgrupowania Żmija (choc tam chyba sa jakies jeszcze 'zwierzece' zgrupowania, na ktore rowniez glosuje) i Bitwy Warszawskiej 1920r (wpisanie tego na pocztowke graniczy z cudem). Warto rowniez wspomniec o niedoszlej nazwie ronda Zgrupowania AK "Radoslaw" Inna natomiast kwestia jest masowe chrzciny ulic patronami, ktorzy w PRL byli nie do pomyslenia... I o tyle, o ile proces nazywania czego sie da imieniem Jana Pawła II jest rownie czesty co niezbyt wlasciwy, to takie nazwy jak "solidarnosci", skorupki czy popieluszki uwazam za gruba przesade... rozumiem, ze zaraz po przejeciu wladzy przez ugrupowania solidarnosciowe powstal sztab wyszukiwania nazw komunistycznych (dzieki czemu polegly ulice czerwonych kosynierow i czerwonych wierchow...), ale skoro wladza chce upamietnic popieluszke, to niech wybuduje jakas nowa droge i ja tak nazwie... (uprzedzajac atak: wcale nie chce powrotu do nazw komunistow, ktorzy chrzcili ulice, choc sami ich nie wybudowali... najlepsze byly by nazwy przedwojenne...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 12.01.02, 12:41 Przychylam się do zdania "Chaladii" i obok AL. SOLIDARNOŚCI umieszczam ulicę ŁOPUSZAŃKĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40-tka Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 15.01.02, 09:46 A co powiecie o wpisaniu na pocztówkę adresu: 28 Pułku Piechoty Dzieci Warszawy???? Jest taka ulica na Gocławiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 213.17.164.* 16.01.02, 12:30 Wiem, ze mialo byc o warszawie, ale skojarzyl mi sie adres znajomych mieszkajacych w krakowie (to a propos dlugich nazw na pocztowce, a tu raczej w dowodzie osobistym): ul. rotmistrza Zbigniewa - Dunin Wasowicza. Nawet przy najlepszych checiach pani z urzedu trudno jest po tym jeszcze zmiescicnumer domu i mieszkania.... a u nas najglupsza nazwa jest chyba makolagwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.eranet.pl 24.01.02, 00:07 Jeżeli chodzi o długość nazwy to chyba najdłuższy jest Skwer im. Księdza Kardynała Stefana Wyszyńskiego Prymasa Tysiąclecia - ja rozumiem, ze to koło Episkopatu, ale nie wystarczyłoby Ks. Kard. Stefana Wyszyńskiego? Swoją drogą jakiś czas temu w Radzyminie widziałem tabliczę z nazwą: Stefana Prymasa Wyszyńskiego, chyba Aleja...??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 195.205.15.* 31.01.02, 10:13 Chyba na fali takiej działalności padła nazwa placu Komuny Paryskiej - nikt się za bardzo historią nie przejmował, była "komuna" w nazwie to trzeba zmienić... Odpowiedz Link Zgłoś
gregjpl Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 01.02.02, 16:22 Plac Wilsona/Komuny Paryskiej to akurat wrócił do dawnej, oryginalnej nazwy (co wielu forumowiczów tu postuluje jako dobrą metodę, a ja się przychylam) pzdr, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Pustola, Pomologiczna, Pużaka brrr.... IP: *.zigzag.pl 15.01.02, 10:19 Odpowiedz Link Zgłoś