Dodaj do ulubionych

Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie

IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 24.07.01, 21:23
A jaka jest najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie?
Moje typy: Związku Walki Młodych, Majolikowa, Ekologiczna
Obserwuj wątek
    • Gość: beata Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 24.07.01, 21:37
      Majolikowa jest ładna - jest taka krucha, lepsza od Ceramicznej. A co powiecie
      o Projektowanej, Nowoprojektowanej czy wreszcie o kilku Poprzecznych - horror!!!
      • Gość: amadeusz Re: Najbrzydsza nazwa ulicy - Zgrupowania "Żmija" IP: *.*.*.* 09.01.02, 17:56
        Jest taka uliczka za pętlą tramwajową przy Broniewskiego - jej nazwa to sama
        poezja, miód dla ucha. Zgrupowania "Żmija" to warszawski superhit.
        • Gość: Karolina Re: Najbrzydsza nazwa ulicy - Zgrupowania IP: 213.17.165.* 12.04.02, 14:05
          Zgadzam sie z tym. Jak rownież nie moge zrozumieć jak komuś mogła przeszkadzać
          nazwa Rondo "Babka" i nazwali je Rondem Zgrupowania "Radoslawa"
        • Gość: Filip Re: Najbrzydsza nazwa ulicy - Zgrupowania IP: 217.98.116.* 22.04.02, 15:44
          Gość portalu: amadeusz napisał(a):

> Jest taka uliczka za pętlą tramwajową przy Broniewskiego - jej nazwa to sama
          > poezja, miód dla ucha. Zgrupowania "Żmija" to warszawski superhit.

Widać, że gówno wiesz o Warszawie i historii. Nazwa wcale nie jest brzydka.
          Zresztą w pobliżu są też Zgrupowanie Żyrafa i Zgrupowanie Żubr.

Nazwy pochodzą od żoliborskich zgrupowań harcerskich z czasów wojny.

Ale skąd mogłeś wiedzieć, pewnie warszawiekiem jesteś od niedawna (lub w ogóle).
          No, a jeśli jesteś, to wstyd!

Filip.

• Gość: Zosia Re: Najbrzydsza nazwa ulicy - Zgrupowania IP: *.tnt2.anchorage.ak.da.uu.net 28.04.02, 08:36

> Widać, że gówno wiesz o Warszawie i historii. Nazwa wcale nie jest brzydka.
            > Zresztą w pobliżu są też Zgrupowanie Żyrafa i Zgrupowanie Żubr.
            >
            > Nazwy pochodzą od żoliborskich zgrupowań harcerskich z czasów wojny.
            >
            > Ale skąd mogłeś wiedzieć, pewnie warszawiekiem jesteś od niedawna (lub w ogóle)
            > .
            > No, a jeśli jesteś, to wstyd!
            >
            > Filip.
            A gowno mnie obchodzi twoje podejscie do gownianej histori i wiecznego
            wspominania gownianych harcerzykow. Niejestem na swoje szczescie gownianym
            warszawiakiem i mam gowniane podejscie do twojej gownianej opini. Jezeli twoje
            gowniane opinie nizgadzaja sie z innymi opiniami, to zamkni swoj gowniany ryj i
            wsadz go w swoje gowno, gowniany warszawiaku.

• Gość: bladawie Re: Najbrzydsza nazwa ulicy - Zgrupowania IP: *.imio.pw.edu.pl 23.05.02, 18:23
              Gość portalu: Zosia napisał(a):
              > A gowno mnie obchodzi twoje podejscie do gownianej histori i wiecznego
              > wspominania gownianych harcerzykow.

Plyciutka wiec jestes :(.
          • Gość: mati chodzi o brzmienie IP: 193.109.226.* 16.05.02, 11:49
            nikt tu chyba nieuwlacza zgrupowaniom harcerskim, chodzi tylko o brzmienie.
            Ja z tego zamego powodu niecierpie nazwy "Antka Rozpylacza" - przmi idiotycznie
      • Gość: simmer Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 02.05.02, 15:08
        FASOLOWA...kto to widzial nazywac ulice od żarcia?niedlugo dojdzie do tego że
        beda uilce :serowa,galaretkowa itp.itd:)
    • Gość: uff Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.gazeta.pl 24.07.01, 23:56
      O, dzięki Drapko, już założyłe(a)ś wątek

Ja nie lubi wszelkich nazw od kolejnych zasłużonych generałów: Montera, Chruściela

Beznadziejna (bo za długa ) jest też nazwa Bitwy Warszawskiej 1920 roku (Cudu nad Wisłą na przykład by być
      nie mogło?)
      Myślę dalej. A jeszcze Rondo Zesłańców Syberyjskich

idę myśleć dalej
      • Gość: max Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.07.01, 00:42
        widziałem w autobusie linii bodajże 406 tabliczke na której były przedstawione
        ulice którymi jezdzi ta linia i była tam ulica ( uwaga!!!) Antka
        Rozpylacza !!!, czy któraś z pań chciałaby mieć w adresie nazwe takiej
        ulicy ??? chyba nie
        • Gość: MZ Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.echo-press.com.pl 25.07.01, 09:26
          Warszawscy radni chyba zdziecinnieli całkowicie, wymyślając ulicę Jacka i
          Agatki. Już bym wołał Papy Smerfa ;-)
          • Gość: maro Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 213.25.197.* 25.07.01, 12:19
            Gość portalu: MZ napisał(a):

> Warszawscy radni chyba zdziecinnieli całkowicie, wymyślając ulicę Jacka i
            > Agatki. Już bym wołał Papy Smerfa ;-)

• Gość: maro Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 213.25.197.* 25.07.01, 12:20

> Warszawscy radni chyba zdziecinnieli całkowicie, wymyślając ulicę Jacka i
            > Agatki. Już bym wołał Papy Smerfa ;-)

Jest też Gąski Balbinki i Tomcia Palucha - mnie się nawet te nazwy podobają.
          • Gość: ja Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.01.02, 12:44
            I Gąski Balbinki
          • Gość: veeteq Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.proxy.aol.com 16.01.02, 06:16
            W Lodzi jest ul Jasia i Malgosi.
          • Gość: misiek13 Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:30
            I ul Kubusia Puchatka też jest. Ale tego typu nazwy ulic nie są brzydkie, tylko
            słodkie. Uważam, że dużo gorzej jest gdy cały cią ulic ma za patronów świętych.
            Trochę to niepoważnie brzmi, jak mam się udać z ulicy karsdynała "X" na ulicę
            księdza biskupa "Y", przechodząc przez ulicę świętej "Z", mijajać po drodze
            plac arcybiskupa "W"
          • Gość: Artur Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 212.244.80.* 15.05.02, 20:43
            A co powiecie na Starego Doktora?
        • Gość: Ela Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.ilot.edu.pl 25.07.01, 10:36
          Gość portalu: max napisał(a):

> widziałem w autobusie linii bodajże 406 tabliczke na której były przedstawione
          > ulice którymi jezdzi ta linia i była tam ulica ( uwaga!!!) Antka
          > Rozpylacza !!!, czy któraś z pań chciałaby mieć w adresie nazwe takiej
          > ulicy ??? chyba nie

Antek Rozpylacz był b. znanym i zasłuzonym powstańcem

• Gość: luks Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.polkomtel.com.pl 14.01.02, 16:21
          Napływowcu!
          Zapewne nie jesteś warszawiakiem tylko przedstawicielem ludności, która
          przybyła do Warszawy niedawno w celach jedynie zarobkowych. Kiedy się jednak
          gdzieś przybywa należy okazywać szacunek dla historii i kultury miejsca, w
          które się odwiedza i tego Ci właśnie życzę. Sprawdź kim był Antek Rozpylacz i
          trochę szaczunku NAPŁYWOWCU.
          luks
          • Gość: Rdzenny Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 20.01.02, 00:34
            Gość portalu: luks napisał(a):

> Napływowcu!
            > Zapewne nie jesteś warszawiakiem tylko przedstawicielem ludności, która
            > przybyła do Warszawy niedawno w celach jedynie zarobkowych. Kiedy się jednak
            > gdzieś przybywa należy okazywać szacunek dla historii i kultury miejsca, w
            > które się odwiedza i tego Ci właśnie życzę. Sprawdź kim był Antek Rozpylacz i
            > trochę szaczunku NAPŁYWOWCU.
            > luks
            >

chcialbym zwrocic uwage, ze Twoja (i moja zreszta tez) rodzina tez kiedys
            tu "naplynela"
            • Gość: wars Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:34
              A ja jestem Warszawiakiem z dziada pradziada i popieram tego, kto broni dobrego
              imienia Antka Rozpylacza. I prawdą jest fakt, że wielu ludzi zarobkowo
              przyjeżdzając do Warszawy, traktują to miasto instrumentalnie.
            • Gość: mikis Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 194.181.155.* 08.04.02, 09:07
              Gość portalu: Rdzenny napisał(a):

> chcialbym zwrocic uwage, ze Twoja (i moja zreszta tez) rodzina tez kiedys
              > tu "naplynela"

no fakt ale myślę że jest róznica między warszawiakami od przedwojnia (tacy
              tradycyjni, co to wiedzą kim był Antek... i takimi co to po przełomie lat 90-tych
              zjechali do stolycy robić byznesy ) i chyba o to chodziło
              luksowi...
          • Gość: goral Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.drukskarb.pl 30.01.02, 11:50
            Historie kolego znam, i wiem kim byl Antek, jednak dla mnie powstancy to banda
            choloty nie majacej za grosz szcunku ani do ludnosci owczesnej warszawy ani do
            samego miasta.
            Przez bezmyslne dzialanie doprowadzili do smierci dziesiatek tysiecy
            warszawiakow, ktorzy chcieli przezyc i zniszczyli przepiekne miasto.
            Dzis warszawa to sterta odbudoanej kupy cegly na ktora skladali sie wszyscy
            polacy. O jakiej starowce wy mowicie...warszawiacy o 50 letniej? Przed
            powstaniem byla starowka....
            Co do nazw to zdecydowanie najglupsze to: Al. Solidarnosci...wszak juz sie
            polakom solidarnosc mocno dala w kosc i wszelkie ulice z nazwiskami kleru (Jana
            Pawla, papieza, wyszynskiego, popieluszki......) a na dokladke najbardziej
            zasluzonego polaka ... Waszyngtona:))
            Pozdrawiam
            • Gość: RAS Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 02.02.02, 00:43
              Gość portalu: goral napisał(a):

> Historie kolego znam, i wiem kim byl Antek, jednak dla mnie powstancy to banda
              > choloty nie majacej za grosz szcunku ani do ludnosci owczesnej warszawy ani do
              > samego miasta.
              > Przez bezmyslne dzialanie doprowadzili do smierci dziesiatek tysiecy
              > warszawiakow, ktorzy chcieli przezyc i zniszczyli przepiekne miasto.
              > Dzis warszawa to sterta odbudoanej kupy cegly na ktora skladali sie wszyscy
              > polacy. O jakiej starowce wy mowicie...warszawiacy o 50 letniej? Przed
              > powstaniem byla starowka....
              > Co do nazw to zdecydowanie najglupsze to: Al. Solidarnosci...wszak juz sie
              > polakom solidarnosc mocno dala w kosc i wszelkie ulice z nazwiskami kleru (Jana
              >
              > Pawla, papieza, wyszynskiego, popieluszki......) a na dokladke najbardziej
              > zasluzonego polaka ... Waszyngtona:))
              > Pozdrawiam

Nie wiem jak dla Was Naplywowcow, ale dla Warszawiakow Powsatncy to spoko
              kolezkowcy. Tylko naplywy bez honoru i dumy moga twierdzic, ze Powstanie
              Warszawskie bylo bezsensowne.
              Ty Czeski tchorzu, jedz do Pragi(teraz niemieckiej) a nie na Pragie Panie
              Zielonka

• Gość: Andrzej Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.net81-65-10.noos.fr 16.04.02, 01:03
                Gość portalu: RAS napisał(a):

> > Przez bezmyslne dzialanie doprowadzili do smierci dziesiatek tysiecy
                > > warszawiakow, ktorzy chcieli przezyc i zniszczyli przepiekne miasto.
                Niestety jest w tym duzo prawdy, a przeciez byly w naszej historii powstania
                przeprowadzone w duzo bardziej rozsadny sposob, dzieki czemu byly udane....
                >
                > Nie wiem jak dla Was Naplywowcow, ale dla Warszawiakow Powsatncy to spoko
                > kolezkowcy. Tylko naplywy bez honoru i dumy moga twierdzic, ze Powstanie
                > Warszawskie bylo bezsensowne.

Bezsensowne na pewno nie było, ale niestety przyniosly wiecej szkody niz
                pozytku :(

Natomiast ulica 'Antka Rozpylacza' rzeczywiscie brzmi niezbyt udanie i jestem
                przekonany, ze nie jest wcale najlepszą metodą na utrwalenie jego imienia,
                ponieważ u wielu ludzi wzbudzi raczej usmiech niż refleksję...
                Pozdrawiam.
                Napływowiec Andrzej.
            • Gość: sawa Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:43
              Kolego. Jeżeli chodzi o starówkę to pretensje do Hitlera. Jest jaka jest, ale
              ważne, że jest. I liczy się raczej jej symbol. Jak tak znasz historię Warszawy,
              to powinieneś wiedzieć, że miasto to było prawie w 100% zniszczone. A, że nie
              jest najładnieszym miejscem... No cóż architektura socrealizmu i boom budowlany
              (raczej wolna amerykanka) po 1989 roku doprowadziły do obecnej sytuacji. I
              wydaje mi się, ze Warszawa jako jedno z najbardziej znienawidzonych miast, jest
              najbardziej "kochana". A czemu w cudzysłowie? Bo wystarczy sprawdzić jaka część
              społeczności warzawskiej zarabiającej i mieszkającej w tym mieście urodziło się
              i wychowało w różnych regionach Polski. I tak to jest w tej Warszawie.
              Nienawidzą jej, ale po pieniążki przyjeżdzają!!!
              • Gość: Grubel Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 217.153.22.* 14.03.02, 19:46
                To prawda - przyjezdzamy tu tylko po pieniadze. A wiesz dlaczego? Bo mozliwosci
                zarabiania godziwych pieniedzy pilnujecie jak zrenicy oka. DECENTRALIZACJA - to
                slowo wywoluje w was dreszcz obrzydzenia. W glowie sie wam nie miesci, zeby
                cokolwiek wypuscic spod ogona. Pamietam, jak kiedys Jarek Osowski z Gazety
                Stolecznej (zreszta moj kolega), zalil sie, ze budzet panstwa nie dal ani
                grosza na mosty - Swietokrzyski i Siekierkowski. A czy na mosty w innych
                miastach budzet daje? A ile daje na warszawskie metro? Klopot niestety polega
                na tym, ze Warszawa jest "stolyca" w najgorszym tego slowa znaczeniu. Zamiast
                administrowac i stanowic prawo, zajmuje sie rozdzielnictwem srodkow. To nie
                tylko wina samej Warszawy, to prawda, rowniez dzieki chorej sytuacji
                politycznej tak sie dzieje. Wiekszosc firm musi budowac swoje glowne siedziby w
                stolicy, zeby moc odpowiednio szybko dac lapowke, dotrzec do odpowiedniego
                urzedasa w Ministerstwie Przyjmowania Korzysci Majatkowych, itd. Nie zmienia to
                jednak faktu, ze rozwoj miast tego kraju odbywa sie w sposob niezrownowazony. I
                nie jest to wina Wroclawia, Gdanska, Krakowa, Lodzi czy Poznania.
                Nie lubie Warszawy. Boje sie tu chodzic po ulicach (tymczasowo mieszkam na
                Woli) - to nie zdarza mi sie nawet w najbardziej menelskich dzielnicach
                Poznania (Wildzie czy Lazarzu). Irytuja mnie korki na ulicach, tramwaje, ktorym
                piec minut zajmuje przejechanie przez skrzyzowanie (rzecz nie do pomyslenia w
                Poznaniu - wystarczy odpowiednio zaprogramowac swiatla). Wkurza mnie mnostwo
                roznych rzeczy, ale tez wiele bardzo mi sie podoba (wieksza otwartosc ludzi - w
                sklepach, tramwajach, na ulicy). Wole jednak moj rodzinny Poznan. Tylko ze nie
                jest ani moja, ani Poznania wina, ze tu dostalem lepiej platna prace... Wiec
                nie ublizaj przyjezdnym... Wiekszosc z nich wolalaby zostac w domu...

Pozdrawiam,
                Grubel z Poznania
                • Gość: RAS Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.pl / 10.131.130.* 04.04.02, 18:45
                  Tak Grubel, masz gadke typowego naplywa. Jaka to zla, ta Wszawa, bo jak by nie
                  pieniazki to bys siedzial u siebie. To jest problem tego miasta, ze tu sami
                  tacy przyjezdzaja co im pieniazki w glowie. Siedza tacy w roznych instytucjach
                  i pieniazki zarabiaja, a ktory z nich z Wszawa? Pewno co dziesiaty. Sluchaj
                  Grubel wracaj do Poznania, ladne miasto, a od Warszawy sie odpierdol
                • Gość: BS Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 15.04.02, 14:49
                  W takim razie wracaj do Poznania!!!
                  Nikt przecież na siłę cię tu nie trzyma.
              • Gość: RAS Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.pl / 10.131.130.* 03.04.02, 13:32
                I tu pies pogrzebany, podpisuje sie dwiema rekami pod Twoja wypowiedzia
          • Gość: malgosya Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 157.25.125.* 31.01.02, 11:55
            Co za chamstwo - jak można kogoś nazwać NAPŁYWOWCEM, tylko dlatego, że sie
            naigrywa z jakiejś tam nazwy ulicy, SENTYMENTOWCU?
            To już przesada. Nie każdy musi znać historię aż tak wnikliwie.
            Jestem przekonana, że bardzo znikomy procent Warszawiaków wie, kto to był Antek
            Rozpylacz.
            Ja nie wiem i wcale z tego powodu nie czuję, że nie szanuję historii.
            • Gość: Laska Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 16:39
              Boże drogi,
              o tempora o mores, jeszcze malgosya się szczyci swoją tępotą i brakiem
              wykształcenia. Zgroza!!!

Gość portalu: malgosya napisał(a):

> Co za chamstwo - jak można kogoś nazwać NAPŁYWOWCEM, tylko dlatego, że sie
              > naigrywa z jakiejś tam nazwy ulicy, SENTYMENTOWCU?
              > To już przesada. Nie każdy musi znać historię aż tak wnikliwie.
              > Jestem przekonana, że bardzo znikomy procent Warszawiaków wie, kto to był Antek
              >
              > Rozpylacz.
              > Ja nie wiem i wcale z tego powodu nie czuję, że nie szanuję historii.

• Gość: marcin Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 194.29.172.* 12.04.02, 14:44
          najpierw sie dowiedz kim byl "antek rozpylacz", a potem sie smiej.
      • Gość: adam_ski Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Lublinie IP: *.arthurandersen.com 30.07.01, 17:01
        > A jeszcze Rondo Zesłańców Syberyjskich

Eee tam, w Lublinie jest Rondo im. Honorowych Krwiodawców...

(sam jestem takim, ale na nazwę ronda moim zdaniem nieszczególnie pasuje....)

Adam
        • Gość: Sztukmis Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Lublinie IP: 195.187.102.* 22.03.02, 15:56
          A co powiecie na taką nazwę ronda w Lublinie:
          Rondo im. Represjonowanych żołnierzy-górników??
          mgr

> > A jeszcze Rondo Zesłańców Syberyjskich
          >
          > Eee tam, w Lublinie jest Rondo im. Honorowych Krwiodawców...
          >
          > (sam jestem takim, ale na nazwę ronda moim zdaniem nieszczególnie pasuje....)
          >
          > Adam

• Gość: Robert Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.eburwd1.vic.optushome.com.au 19.01.02, 09:38
        Kolejny dodatak do kolekcji tasiemcowych nazw. To wcale nie to, ze z natury
        lubie babki ale Rondo Babka dobrze sie na jezyku ukladalo. Chwala zgrupowaniu
        plk. Radoslawa, ale Babki zal.
        Ciekawe na co przechrzcza Zabe.
      • Gość: sama Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.phnx.uswest.net 31.01.02, 05:49
        A Tytoniowa?
        • Gość: Artur Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 212.244.80.* 15.05.02, 20:50
          A Zytnia?
      • Gość: malgosya Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 157.25.125.* 31.01.02, 11:50
        A mi się strasznie nie podoba nowa nazwa Ronda Babka: Rondo AK "Radosław".
        Jest beznadziejna, nie sądzicie?
        • Gość: DDD Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:51
          I racja. Każdy mieszkaniec Warszawy jest w stanie mniej lub bardziej
          precyzyjnie zlokalizować rondo Babka, a rondo "AK Radosław"? Bezsensem jest
          zmiana nazw głównych punktów komunikacyjnych Warszawy, które zakorzeniły się w
          pamięci ludzi. Z całym szacunkiem dla żołnierzy AK, ale byłoby przesadą, gdyby
          każdy z nich miał ulicę.
      • Gość: Radosław Monter i Chruściel IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 22:24
        generałowie Chruściel i Monter to jedna i ta sama osoba,
        intelektualisto. "Monter" to pseudonim szefa sztabu AK w Powstaniu Warszwaskim -
        wówczas pułkownika (awansowanego pod koniec powstania do stopnia generała
        brygady) Antoniego Chruściela.
    • Gość: Ela Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.ilot.edu.pl 25.07.01, 10:47
      ulica Postępu, już bym wolała postepu geometrycznego
      • Gość: albert Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 217.153.88.* 25.07.01, 10:59
        Nie podobają mi się nazwy martylologiczne
        - wiem, że trzeba pamietać o historii
        ale nie w nazwach ktore są używane na codzień
        na pieczatkach, w reklamie itp.

np. Zesłańców Syberyjskich
        w innym mieście jest: Ofiar Oswięcimskich, Ofiar Majdanka, Ofiar Katynia,

albo nazwy długie:
        Bitwy Warszwskiej 1920 roku, w innym mieście jest: 26 czerwca 1956 roku
    • Gość: sloggi Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 25.07.01, 12:07
      Nie lubię nazw nadanych po 1989 r.
      1) Al. Jana Pawła II - papieżowi wieele zdrowia życzę, ale za życia nadawać
      nazwę ulicy to lekki przechył, ta ulica powinna mieć nazwę sprzed zmiany na
      Marchlewskiego n.p. Solna
      2) Al. Solidarności - nazwa dyskusyjna, przed wojną było Leszno, a na Pradze
      Zygmuntowska
      3) gen. Andersa - jednak Nalewki są bardziej historyczne
      4) Słomińskiego - dlaczego nie przywrócono Szymanowskiej ???
      • Gość: misiek13 Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:52
        I jak tu się nie zgodzić ze sloggi'm.
      • Gość: jusup Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 09.03.02, 18:30
        Zgadzam się z taką opinią - nazwy ulic powinny być raczej krótkie i
        rzeczywiście w pierwszej kolejności w centrum powinno sie przywrócić
        maksymalnie dużo nazw historycznych - i nie tylko w formie nadania ich małym
        uliczkom czy zgoła ich fragmentom. Nie odpowiadałoby to co prawda w stu
        procentach tradycyjnej topografii Warszawy, ale wspaniale podtrzymywało
        tradycje. Nazwy zasłużonych osób żyjących w miarę współcześnie powinny
        natomiast dostawać główne ulice nowych dzielnic - ulice te często dopiero się
        tworzą i mogą stać się niedługo ważnymi arteriami.
    • Gość: maro Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 213.25.197.* 25.07.01, 12:16
      A czy jest jeszcze Rondo Jedności Robotniczej (to chyba było to przed
      Politechniką?). Szkoda, że nie ma ulicy Alternatywy... a może jest???
      • Gość: MZ Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.echo-press.com.pl 25.07.01, 12:35
        Gość portalu: maro napisał(a):
        > Szkoda, że nie ma ulicy Alternatywy... a może jest???

Niestety nie ma, a koniecznie powinna być. Najlepiej jakby krzyżowała się z ulicą
        Stanisława Barei.
        • Gość: max Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.07.01, 12:43

> Gość portalu: maro napisał(a):
          > > Szkoda, że nie ma ulicy Alternatywy... a może jest???
          >
          > Niestety nie ma, a koniecznie powinna być. Najlepiej jakby krzyżowała się z uli
          > cą
          > Stanisława Barei.

hehe !
          • Gość: uff Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.gazeta.pl 25.07.01, 14:03
            A gdzieś w Anienie chyba są ulice o oryginalnych nazwach Poprzeczna III, Poprzeczna IV itd.
            Czy to próba uporządkowania nazw w stylu amerykańskim: na rogu V Aleji i 27 ulicy?
      • Gość: Ted Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 217.11.141.* 26.07.01, 19:46
        Gość portalu: maro napisał(a):

> A czy jest jeszcze Rondo Jedności Robotniczej (to chyba było to przed
        > Politechniką?).
        Tak, to obecny pl. Politechniki. Co ciekawe to nazwa przedwojenna. Nowowiejska
        nazywala sie 6 sierpnia. Piekna - Piusa XII. Za cara pl. Dabrowskiego to byl pl.
        Zielony na ktorym stal pomnik 7 generalow wiernych Rosjanom w czasie powstania
        listopadowego. Pulawska nazywala sie Aleksandryjska bo Pulawy nosily imie cara
        Aleksandra (pewnie chodzilo o Aleksandra pierwszego - pogromcy Napoleona).
    • Gość: turtle Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 217.11.133.* 25.07.01, 15:00
      Spalinowa.
      • Gość: veeteq Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.proxy.aol.com 16.01.02, 06:14
        Turbinowa
      • Gość: veeteq Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.proxy.aol.com 16.01.02, 06:15
        Smutna, Szara, jak jest Dobra to powinna byc tez Zla.
      • Gość: evie Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 31.01.02, 09:39
        Gos´c´ portalu: turtle napisa?(a):

> Spalinowa.

Spalinowa
    • Gość: tow. Sta Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.gazeta.pl 25.07.01, 15:23
      Mój typ (i mojego towarzysza po lewej) to ul. Wynalazek.
      • Gość: emendems Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 193.178.168.* 25.07.01, 18:14
        Mój typ :

Jana Pawla Drugiego. Pomysl AWSu i jak wszystko co dotyczy AWSu, pomysl zly.
      • Gość: anka Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 195.205.251.* 29.05.02, 14:42
        Gość portalu: tow. Sta napisał(a):

> Mój typ (i mojego towarzysza po lewej) to ul. Wynalazek.

I tak bije go na głowe ul. Suwak ( w okolicy wynalazku oczywiscie)

• Gość: jerzol Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.centertel.pl 26.07.01, 09:39
      21 Pułku Piechoty Imienia Dzieci Warszawy
      • Gość: emi Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 192.160.110.* 26.07.01, 15:57
        uwaga garść nazewniczy ulic z rejonu w którym dane jest mi mieszkać - ulice.
        Rozchodnikowa, Podbiałowa, Czarnuszki, Dzięcioła, Ostróżki - niezłe co? Pytanie
        co to jest rozchodnik - i chyba wiem to ten dzięcioł co wymyślił taką nazwę.
        • gdabski Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 26.07.01, 16:22
          Resorowa i już.
        • Gość: ANATHEMA Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.fbp.fh-weingarten.de 29.07.01, 22:45
          Gość portalu: emi napisał(a):

> uwaga garść nazewniczy ulic z rejonu w którym dane jest
          mi mieszkać - ulice.
          > Rozchodnikowa, Podbiałowa, Czarnuszki, Dzięcioła,
          Ostróżki - niezłe co? Pytanie
          >
          > co to jest rozchodnik - i chyba wiem to ten dzięcioł co
          wymyślił taką nazwę.

rozchodnik to kwiat-0 wiedzy o przyrodzie

• Gość: BUBA Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 172.31.2.* 25.01.02, 18:31
            Gość portalu: ANATHEMA napisał(a):

> Gość portalu: emi napisał(a):
            >
            > > uwaga garść nazewniczy ulic z rejonu w którym dane jest
            > mi mieszkać - ulice.
            > > Rozchodnikowa, Podbiałowa, Czarnuszki, Dzięcioła,
            > Ostróżki - niezłe co? Pytanie
            > >
            > > co to jest rozchodnik - i chyba wiem to ten dzięcioł co
            > wymyślił taką nazwę.
            >
            > rozchodnik to kwiat-0 wiedzy o przyrodzie

> To prawda - kwitnie na żółto, często na nasypach torów kolejowych

• Gość: Tikitiki Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 194.78.136.* 30.07.01, 13:22

> uwaga garść nazewniczy ulic z rejonu w którym dane jest mi mieszkać - ulice.
          > Rozchodnikowa, Podbiałowa, Czarnuszki, Dzięcioła, Ostróżki - niezłe co? Pytanie
          >
          > co to jest rozchodnik - i chyba wiem to ten dzięcioł co wymyślił taką nazwę.

No nie przesadzaj, to bardzo fajne nazwy ulic, i co wazniejsze calkiem neutralne
          i niezaangazowane politycznie. Wolalabym mieszkac na Czarnuszki czy Podbialowej
          niz na Fabrycznej, Stalowej, Bagno czy Zeslancow Syberyjskich 1920 roku!

pzr
          • Gość: Drapka Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 30.07.01, 16:46
            >Zeslancow Syberyjskich 1920 roku!

W 1920 to chyba mało kogo z Polski zesłąli na Syberię.
            Poza tym przy Rondzie Zesłańców Syberyjskich to akurat niewiele osób mieszka.
            A zresztą ja tam wolałbym 1000 razy bardziej mieszkać na Bitwy Warszawskiej 1920
            roku niż w Alei Rewolucji Październikowej czy przy Pl. Dzierżyńskiego! Brrr.

• Gość: fik Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 20:01
              Ale tego placu już niema! Jest Bankowy!
        • Gość: M. Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.bakernet.com.pl 15.01.02, 13:44

> uwaga garść nazewniczy ulic z rejonu w którym dane jest mi mieszkać - ulice.
          > Rozchodnikowa, Podbiałowa, Czarnuszki, Dzięcioła, Ostróżki - niezłe co? Pytanie
          >
          > co to jest rozchodnik - i chyba wiem to ten dzięcioł co wymyślił taką nazwę.

Rozchodnik to jest taka roślinka, często spotykana głównie w ogródkach skalnych.
        • Gość: Są Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:59
          Są Warszawie enklawy, gdzie ulice mają nazwy z jednej kategorii. I tak jest na
          Saskiej Kępie (Międzynarodowa, Francuska, Brukselska), tak u Ciebie są nazwy
          głównie ptaków.
    • Gość: korek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 30.07.01, 13:22
      Sadowa zamieniona na Skorupki (dlaczego???)
      oraz Spalinowa, Motorowa
      • Gość: Ela Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.ilot.edu.pl 30.07.01, 13:59
        Gość portalu: korek napisał(a):

> Sadowa zamieniona na Skorupki (dlaczego???)

Nie Skorupki, tylko ks. Skorupki. Wróciła na nazwy przedwojennej Ksiądz Skorupka
        poległ w czasie bitwy o Warszawę w 1920 roku.

• Gość: hi Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 10.101.3.* 12.01.02, 13:01
          Gość portalu: Ela napisał(a):

> Gość portalu: korek napisał(a):
          >
          > > Sadowa zamieniona na Skorupki (dlaczego???)
          >
          > Nie Skorupki, tylko ks. Skorupki. Wróciła na nazwy przedwojennej Ksiądz Skorupk
          > a
          > poległ w czasie bitwy o Warszawę w 1920 roku.
          >
          >
          >
          Tak. To bardzo ważne. On był przecież księdzem a nie Polakiem. Nie ma to jak
          księciomania.

• Gość: Nefer Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acnielsen.pl 21.01.02, 08:30
            A wsławił się tym, że pociągnął do walki dzieci. Gratulacje. Niestety nie
            pamiętam ile ich wtedy zginęło. Proponuję go jednak wymazać z encyklopedii, bo
            jakoś to mało heroiczne. Ja bym gościa zatłukła.

Pa
            • Gość: jusup Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 09.03.02, 18:45
              Gość portalu: Nefer napisał(a):

> A wsławił się tym, że pociągnął do walki dzieci. Gratulacje. Niestety nie
              > pamiętam ile ich wtedy zginęło. Proponuję go jednak wymazać z encyklopedii, bo
              > jakoś to mało heroiczne. Ja bym gościa zatłukła.
              >
              > Pa

Gdyby nie pociągnął tych dzieci rzeczywiście znaleźliby sie wtedy ochotnicy,
              którzy zatłukliby jego i wielu wielu innych, a my byśmy żyli w kraju powszechnej
              szczęsliwości sowieckiej. Wtedy byśmy zostali włączeni do ZSRS, oporni byliby
              unicestwieni, być może u nas a nie na Ukrainie przeprowadzony zostałby
              eksperyment głodowy, obecnie byśmy byli na poziomie gospodarczym Białorusi i
              zmagalibysmy się z 10 milionami mieszkających u nas Rosjan - różnych partyjnych
              kacyków, generałów, przodowników pracy, żądających ododzenia imperium. Naprawdę
              nie jestem fanatykiem i uważam, że czesto wykorzystuje się naiwność dzieci i
              prowadzi do walki tam, gdzie się boją dorośli, ale są sytuacje, gdy naprawdę to
              jest usprawiedliwione. Wojna o niepodległość w 1920 roku była jedną z nich, a
              opinie takie jak Twoja są właśnie albo przejawem fanatyzmu w drugą stronę, albo
              zwykłej głupoty
    • Gość: Doral Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 30.07.01, 14:03
      Myślę, że równie paskudna nazwa ulicy to - Na Bateryjce.....cóz to takiego -
      bateryjka???
      • Gość: adam_ski Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.arthurandersen.com 30.07.01, 17:06
        Gość portalu: Doral napisał(a):

> Myślę, że równie paskudna nazwa ulicy to - Na Bateryjce.....cóz to takiego -
        > bateryjka???
        To stanowisko lekkiej artylerii. Częsciej spotykane jako bateria.

Dosć paskudne sa tez nazwy w stylu Dowcip, Akurat, Przeskok, ale już się osłuchały i nie rażą...

Albo to - Słotna. Nic dziwnego, ze leje! A żeby było smieszniej, krzyżuje się z Bajkową...!

Adam

• Gość: korek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 02.08.01, 16:11
          niedaleko Słotnej jest Wysokomazowiecka...... uff . juz chyba wolę Słotną.
      • Gość: foka Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 192.168.1.* 18.01.02, 12:57
        Gość portalu: Doral napisał(a):

> Myślę, że równie paskudna nazwa ulicy to - Na Bateryjce.....cóz to takiego -
        > bateryjka???

Na Bateryjce to jedna z najsympatyczniejszych nazw ulic w Wawie.
        Oryginalna i neutralna - bardzo miło brzmi.
        Bateryjka to może tylko zdrobnienie od baterii ...
    • .roberto65 Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 30.12.01, 04:15
      Gość portalu: Drapka napisał(a):

> A jaka jest najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie?
      > Moje typy: Związku Walki Młodych, Majolikowa, Ekologiczna

• Gość: okęciak Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 11:37
        moje typy to Racjonalizacji ,Postępu,Konstruktorska ,Asfaltowa ale zwycięzcą i
        tak jest Rondo Zesłańców Syberyjskich
    • Gość: Marta Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 10.128.131.* 08.01.02, 17:20
      Samochodowa,Magazynowa,Garażowa,Bagażowa
      • Gość: Jędrek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 08.01.02, 17:31
        ALEJA ..... hm .... jakby to delikatnie powiedzieć ..... chyba mnie za to
        brzydkie słowo zabanują .... no trudno ... sami chciel to niech mają ....
        SOLIDARNOŚCI.
        Bardzo wszystkich przepraszam za to brzydkie słowo, ale miała być jest
        najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie ! No to jest.
        • jotan Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 09.01.02, 04:07
          Mnie tez Al.Solidarnosci nie odpowiada.A co powiecie na ulice Jana Pawla
          Marchlewskiego!!!(wiele osob spotkalem ktore ta nazwa operuja).
    • marseille30 Re: Zgrupowania Żmija 08.01.02, 17:28
      potem Odlewnicza, Postępu, Przemysłowa ( chociaż z tradycjami)...
    • Gość: crack66 Zdecydowanie Al. Solidarności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 17:43
      Co to za pomysł żeby nazywać ulice od nazw związków pracobiorców.
      W takim razie należałoby jeszcze powołać Plac Konfederacji Pracodawców Polskich
      oraz Aleje BCC!!!!!!!!!!!!!!!11
      • Gość: Pilit Re: Zdecydowanie Al. Solidarności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 02.02.02, 13:40
        Gość portalu: crack66 napisał(a):

> Co to za pomysł żeby nazywać ulice od nazw związków pracobiorców.
        > W takim razie należałoby jeszcze powołać Plac Konfederacji Pracodawców Polskich
        >
        > oraz Aleje BCC!!!!!!!!!!!!!!!11

Jedzie od Ciebie analfabetyzmem wtórnym. Tu nie chodzi o związek zawodowy.
    • Gość: Ursyn Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 08.01.02, 18:45
      Suwak, Wynalazek, Cybernetyki, Postępu itp.
    • Gość: niuniek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.proxy.aol.com 09.01.02, 00:56
      Prawie wszystkim sie nie podobaja nazwy dlugie i historyczne. Ja mam
      swoj "kwiatek". Nie podoba mi sie, choc mnie bardzo smieszy ulica Kaczy Dol w
      Aninie.
      • Gość: morsa Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.telia.com 09.01.02, 01:02
        Racjonalizacji, Towarowa, Okopowa,
        Nowy Swiat?!
      • Gość: Wojtek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.waw.cdp.pl 10.01.02, 13:56
        Gość portalu: niuniek napisał(a):

> Prawie wszystkim sie nie podobaja nazwy dlugie i historyczne. Ja mam
        > swoj "kwiatek". Nie podoba mi sie, choc mnie bardzo smieszy ulica Kaczy Dol w
        > Aninie.
        przed wojną, nie wiem którą, ale chyba I, w miejscu tej ulicy była osada " Kaczy
        Dół", wiem, bo tam urodził się mój dziadek.

• Gość: MK Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.cofund.org.pl 25.01.02, 12:30
        Akurat Kaczy Dół to przedwojenna nazwa Międzylesia....
      • Gość: Dorota Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 04.02.02, 09:55
        Kaczy Dol to stara nazwa Miedzylesia.. ktore jes obok Anina
    • Gość: ela Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 212.160.235.* 09.01.02, 12:51
      Gość portalu: Drapka napisał(a):

> A jaka jest najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie?
      > Moje typy: Związku Walki Młodych, Majolikowa, Ekologiczna

ekologiczna jest brzydka??????
    • Gość: Janusz Wiejsa w Warszawie IP: *.idzik.pl 09.01.02, 22:34
      tam to dopiero jest cyrk
      • Gość: anja Re: Wiejsa w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 12:30
        Gość portalu: Janusz napisał(a):

> tam to dopiero jest cyrk

Wiejska... naprawdę cyrk, i to na kółkach! nazwa ulicy świadczy najwyraźnej o
        tym, z kim mamy do czynienia. choć nie wiem czy nie obrażam w tym momencie
        polskiej wsi...

• Gość: Jagoda Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.ipartners.pl 10.01.02, 11:01
      Chciałam zgłosić "moją" ulicę: MASZYNOWA. Przejrzałam poprzednie propozycje i
      myślę, że Maszynowa została "pobita" przez: Suwak, Odlewniczą, Spalinową i
      Bagno. Totalne bagno.
      • Gość: kunce Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 10.01.02, 14:10
        a Plac Defilad? a Aleja Sztandarów (Rembertów)?
        • Gość: Poll Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warman.com.pl 11.01.02, 01:03
          Najbrzydsza to zdecydowanie Al. Solidarności
    • b5810 Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 10.01.02, 14:29
      a mnie się nie podoba Kleszczowa ( oczywiście nazwa- choć ulica też taka sobie)
      a w Ursusie np. Traktorzystki
      • Gość: szaser Re: nie najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 193.59.130.* 11.01.02, 08:46
        W Ursusie to chyba ul. Traktorzystów, ale nazwa b.dobra, bo polska i kojarząca
        się z powstaniem i historią miasta i potem dzielnicy.
        • Gość: moon Re: nie najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.01.02, 12:50
          a co powiecie na Lisa Kuli, Baily Rosy, Kanden Bandrowskiego, Arki Bożka itp
          albo Baborowska
      • Gość: Dora Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 212.160.130.* 16.01.02, 13:32
        b5810 napisał(a):

> a mnie się nie podoba Kleszczowa ( oczywiście nazwa- choć ulica też taka sobie)
        > a w Ursusie np. Traktorzystki

W Ursusie jest ulica Traktorzystów, a Traktorzystki jest na Woli!!!
    • Gość: mp Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 192.168.4.* 11.01.02, 20:02
      Niezła jest też ulica Wiosny Ludów, Rakietników i Plutonu Torpedy.
      Generalnie Ursus zdecydowanie tu przoduje. Wg mnie hitem jest "moja" ulica
      Zapustna - większośc osób jest przekonana, że mieszkam na Kapustnej (w związku
      z dorodną kapustą na polu przy ulicy i Fasolową po sąsiedzku)
      • Gość: miro Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 195.205.15.* 31.01.02, 10:10
        I dobrze jest. Parę lat temu w małej polskiej mieścinie widziałem tabliczki z
        nazwą ulicy "W.Ludów" (zamiast Wiosny Ludów - żeby było krócej...), a także
        ulicę Kołodzieja Piasta (a nie Piasta Kołodzieja) ponieważ jak wiadomo nazwisko
        należy w oficjalnych dokumentach pisać przed imieniem...
        • Gość: anja Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 12:40
          ja widziałam jeszcze coś lepszego: wracając z wakacji przejeżdżałam przez
          Wenecję. pewnie myślicie, że ja- burżuj byłam za granicą. nie, wracałam z
          wczasów w Polsce, trafiła mi sie po drodze taka śmieszna miejscowość. może
          mieszkańcy chcieli się dowartościować...
    • realistka Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 11.01.02, 22:24
      Zdecydowanie Al.Jerozolimskie i wszystkie inne żydo-pochodne
      • chaladia Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 11.01.02, 23:50
        Łopuszańska. Jak sobie o tym osobniku pomyslę, to mi się niedobrze robi.
        • Gość: Robert Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.eburwd1.vic.optushome.com.au 12.01.02, 04:01
          Elu, duuza buzka za Antka Rozpylacza! Niech sie Maksio pofatyguje w Aleje i
          przeczyta tablice na przeciw Smyka.
          Bagno i Stalowa to ulice z tradycjami. Kaczy Dol to dzisiejszy Michalin.
          Kocham PRL-owska ulice Kubusia Puchatka.
          Czytelnik z Kangurkowa, ale warszawski rodak.
    • zubil Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 12.01.02, 11:54
      Nie wiem jak innym, ale mnie sie wydaje, ze mamy wybrac najbrzydsza nazwe, a
      nie najglupszego patrona...Dlatego wszelkie glosy typu "aleje jerozolimskie, bo
      to zydowska nazwa" proponowalbym puscic mimo uszu... choc to tylko moje
      prywatne zdanie...

Moje typy to rondo Zeslancow Syberyjskich i sasiadujaca al. Prymasa
      Tysiaclecia, Zgrupowania Żmija (choc tam chyba sa jakies jeszcze 'zwierzece'
      zgrupowania, na ktore rowniez glosuje) i Bitwy Warszawskiej 1920r (wpisanie
      tego na pocztowke graniczy z cudem). Warto rowniez wspomniec o niedoszlej
      nazwie ronda Zgrupowania AK "Radoslaw"

Inna natomiast kwestia jest masowe chrzciny ulic patronami, ktorzy w PRL byli
      nie do pomyslenia... I o tyle, o ile proces nazywania czego sie da imieniem
      Jana Pawła II jest rownie czesty co niezbyt wlasciwy, to takie nazwy
      jak "solidarnosci", skorupki czy popieluszki uwazam za gruba przesade...
      rozumiem, ze zaraz po przejeciu wladzy przez ugrupowania solidarnosciowe
      powstal sztab wyszukiwania nazw komunistycznych (dzieki czemu polegly ulice
      czerwonych kosynierow i czerwonych wierchow...), ale skoro wladza chce
      upamietnic popieluszke, to niech wybuduje jakas nowa droge i ja tak nazwie...
      (uprzedzajac atak: wcale nie chce powrotu do nazw komunistow, ktorzy chrzcili
      ulice, choc sami ich nie wybudowali... najlepsze byly by nazwy przedwojenne...)
      • Gość: Jędrek Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.chello.pl 12.01.02, 12:41
        Przychylam się do zdania "Chaladii" i obok AL. SOLIDARNOŚCI umieszczam ulicę
        ŁOPUSZAŃKĄ.
      • Gość: 40-tka Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 15.01.02, 09:46
        A co powiecie o wpisaniu na pocztówkę adresu: 28 Pułku Piechoty Dzieci
        Warszawy????
        Jest taka ulica na Gocławiu...
        • Gość: Ann Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 213.17.164.* 16.01.02, 12:30
          Wiem, ze mialo byc o warszawie, ale skojarzyl mi sie adres znajomych
          mieszkajacych w krakowie (to a propos dlugich nazw na pocztowce, a tu raczej w
          dowodzie osobistym): ul. rotmistrza Zbigniewa - Dunin Wasowicza. Nawet przy
          najlepszych checiach pani z urzedu trudno jest po tym jeszcze zmiescicnumer
          domu i mieszkania....
          a u nas najglupsza nazwa jest chyba makolagwy
        • Gość: mik Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: *.eranet.pl 24.01.02, 00:07
          Jeżeli chodzi o długość nazwy to chyba najdłuższy jest Skwer im. Księdza
          Kardynała Stefana Wyszyńskiego Prymasa Tysiąclecia - ja rozumiem, ze to koło
          Episkopatu, ale nie wystarczyłoby Ks. Kard. Stefana Wyszyńskiego?
          Swoją drogą jakiś czas temu w Radzyminie widziałem tabliczę z nazwą: Stefana
          Prymasa Wyszyńskiego, chyba Aleja...??!!
      • Gość: miro Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie IP: 195.205.15.* 31.01.02, 10:13
        Chyba na fali takiej działalności padła nazwa placu Komuny Paryskiej - nikt się
        za bardzo historią nie przejmował, była "komuna" w nazwie to trzeba zmienić...
        • gregjpl Re: Najbrzydsza nazwa ulicy w Warszawie 01.02.02, 16:22
          Plac Wilsona/Komuny Paryskiej to akurat wrócił do dawnej, oryginalnej nazwy (co
          wielu forumowiczów tu postuluje jako dobrą metodę, a ja się przychylam)

pzdr,
          G.
    • Gość: habitus Pustola, Pomologiczna, Pużaka brrr.... IP: *.zigzag.pl 15.01.02, 10:19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka