Dodaj do ulubionych

Akt notarialny

03.02.12, 14:53
Dowiedziałam sie dzisiaj, ze akty notarialne podpisywane będą w kwietniu/maju. Umowa przedwstępna podpisywana jest bez notariusza.. Zastanawiam się czy to jest standardowa praktyka deweloperów. Czy nie byloby bezpieczniej mieć akt notarialny przed wpłatą. Ciekawa jestem Waszych opinii
Obserwuj wątek
    • areknwz Re: Akt notarialny 03.02.12, 17:20
      krozy napisała:

> Dowiedziałam sie dzisiaj, ze akty notarialne podpisywane będą w kwietniu/maju.
      > Umowa przedwstępna podpisywana jest bez notariusza.. Zastanawiam się czy to jes
      > t standardowa praktyka deweloperów. Czy nie byloby bezpieczniej mieć akt notari
      > alny przed wpłatą. Ciekawa jestem Waszych opinii

Tak samo bezpiecznie jest z aktem jak i bez. Umowa jest umową i obowiązuje tak samo, czy masz akt notarialny czy nie. Jedyny plus to to, że prawnik sprawdzi jej poprawność, natomiast jeżeli umiesz czytać i mniej więcej się orientujesz o co chodzi to sam możesz to sprawdzić.
      • klient_ph Re: Akt notarialny 04.02.12, 12:01
        niestety te dwie umowy bardzo się różnią pod względem ochrony sprzedającego i kupującego. Umowy przedwstępnej w formie aktu nie można zmienić tak sobie, nie można też je zerwać tak sobie. Chronie ona przed nieuczciwym sprzedającym jak i przed nieuczciwym kupującym. W przypadku np. upadłaści dewelopera (nie piszę tu o konkretnym przypadku Unidevelopment) umowa notarialna daje Ci jakieś szanse na odzyskanie Twoich pieniędzy, w przypadku umowy cywilno prawnej jesteś na szarym końcu.
        Nie wiem czemu ludzie boją się umowy przedwstępnej w formie aktu. Płaci się połowę taksy przy umowie przedwstępnej i drugą połowy przy umowy przyrzeczonej, jedyny koszt extra to wypisy. Unidevelopment nie robi problemów i można podpisać umowę przedwstępną notarianą po otrzymaniu pozytywnej decyzji kredytowej.
        • areknwz Re: Akt notarialny 04.02.12, 15:19
          klient_ph napisał:

> niestety te dwie umowy bardzo się różnią pod względem ochrony sprzedającego i k
          > upującego. Umowy przedwstępnej w formie aktu nie można zmienić tak sobie, nie m
          > ożna też je zerwać tak sobie. Chronie ona przed nieuczciwym sprzedającym jak i
          > przed nieuczciwym kupującym. W przypadku np. upadłaści dewelopera (nie piszę tu
          > o konkretnym przypadku Unidevelopment) umowa notarialna daje Ci jakieś szanse
          > na odzyskanie Twoich pieniędzy, w przypadku umowy cywilno prawnej jesteś na sza
          > rym końcu.
          > Nie wiem czemu ludzie boją się umowy przedwstępnej w formie aktu. Płaci się poł
          > owę taksy przy umowie przedwstępnej i drugą połowy przy umowy przyrzeczonej, je
          > dyny koszt extra to wypisy. Unidevelopment nie robi problemów i można podpisać
          > umowę przedwstępną notarianą po otrzymaniu pozytywnej decyzji kredytowej.

Hmm wydaje mi się, że żadnej umowy nie można zmieniać ani zrywać od tak sobie. Wszystko można za zgodą obu stron.
          • krozy Re: Akt notarialny 05.02.12, 11:20
            Gdyby umowa podpisaywana była z Unibepem cy Unidevelopmentem - nie miałabym żadnych wątpliwości. Unibep ma dobry standing, a Unidevelopment jes spólka w 100% zależną,
            Niedużo wiem o GI Invest. Co to jest za firma?
            • areknwz Re: Akt notarialny 05.02.12, 11:30
              krozy napisała:

> Gdyby umowa podpisaywana była z Unibepem cy Unidevelopmentem - nie miałabym żad
              > nych wątpliwości. Unibep ma dobry standing, a Unidevelopment jes spólka w 100%
              > zależną,
              > Niedużo wiem o GI Invest. Co to jest za firma?

Ja podpisywałem bez aktu. Nie miałem i nie mam problemów...
        • krozy Re: Akt notarialny 04.02.12, 15:27
          A Ty podpisałeś przedwstępna w formie aktu?
          (pytam, bo jesteśmy jeszcze przed)
      • prawnicy-nieruchomosci Re: Akt notarialny 05.02.12, 23:22
        trudno zgodzić się z tezą, że umowa pisemna ma takie same skutki prawne jak notarialna.
        Umowy deweloperskie są bardzo skomplikowane, ale deweloperzy (nie wszyscy) stosują często stosują niedozwolone klauzule, o których ostatnio znów było głośno za sprawą UOKiKu.
        Zwracam uwagę, że niedługo wchodzi w życie nowa ustawa o umowach deweloperskich, która wprowadza przymus aktu notarialnego. Dodatkowo (nieoficjalnie) mogę powiedzieć, że będą w MS przygotowywane są zmiany w taksie notarialnej. Będzie dużo taniej niż obecnie.

pozdrawiam
        Artur
        • prawnicy-nieruchomosci Re: Akt notarialny 05.02.12, 23:24
          przepraszam za literówkę. Zmiany już są przygotowywane.A projekt nowych stawek krąży już w sieci.

pozdrawiam
          a.

• prawnicy-nieruchomosci Re: Akt notarialny 05.02.12, 23:30
      zawsze zapłata za nieruchomość przed nabyciem własności wiąże się z większym ryzykiem. Praktyka jest jednak zwykle niekorzystna dla klientów. Większość deweloperów zgadza się na umowy w formie akt notarialnego. Zwykle takie umowy różnią się nie tylko formą, ale także treścią. Notariusz często nie pozwala na wpisywanie najbardziej rażących klauzul abuzywnych.
      Co do skutków umowy pisemnej i notarialnej, to jak niebo i ziemia.

pozdrawiam
      Artur
      www.prawnicy-nieruchomosci.pl
    • pszemkov Re: Akt notarialny 20.11.12, 18:54
      Witam,
      czy ktoś kto kupił mieszkanie w 2010 roku podpisał już akt notarialny? Interesuje mnie kwestia zmiany podatku VAT, jak została ona załatwiona.
      pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka