Dodaj do ulubionych

stacja bazowa telefonii komórkowej na wiosennej???

19.02.12, 16:53
Przepraszam, ale kto wpadł na pomysł lokalizacji stacji bazowych na osiedlu mieszkaniowym?Istnieje wiele badań potwierdzających że jest to bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia, eksperymenty proszą przeprowadzać gdzie indziej, a nie na naszych dzieciach !!!!
Obserwuj wątek
    • jozef.balcerek Re: stacja bazowa telefonii komórkowej na wiosenn 19.02.12, 23:45
      istnieje wiele badan potwierdzajacyych ze nie jest to szkodliwe dla naszgo zdrowia....

ja i wiele innych tez moze takie dyrdymaly napisac, konkrety prosze.

"istnieje wiele badan" - jak istnieje to podawac zrodla...

mimo iz tez nie jestem za instalacja anten bo uwazam ze spadnie przez to wartosc nieruchomosci to nei lubie pieniaczy ktorzy glosno krzycza bo gdzies ksiadz im powiedzial ze "przez anteny krowy mleka nie daja". ludzie 99% z nas nosi komore przy sobie ktora wspolczynni SAR i wplyw na nasze zdrowie ma wiekszy niz taka antena. rozklad promieniowania (uwaga na zealotow u ktorych slowo promieniowanie wywoluje skojarzenie z czernobylem) tez jest tak ukierunkowany zeby najwieksze natezenie pola nie bylo przy antenie tylko dalej - bo co po takiej antenie ktora zbiera tylko ze swojego otoczenia....ale co ja tam wiem :P
      zreszta jezeli wiekszosc zgodzlaby sie na postawienie anteny to wg mnie kwota bardzo mizerniutka...

a kto wpadl na pomysl? pewnie inwestor i postep cywilizacyjny :D no chyba ze zarzad chce pozyskac extra kase
      • lokatorzywiosenna Re: stacja bazowa telefonii komórkowej na wiosenn 20.02.12, 09:57
        Podobne dyskusje ludzie prowadzili ponad 40 lat temu gdy ktoś wpadł na pomysł używania azbestu w budownictwie...
        Pole wytwarzane przez nadajnik sieci komórkowej jest nieporównywalnie większe niż telefon komórkowy, a szkodliwe jest już częste korzystanie z komórki.
        Nie analizuje badań, bo nie jestem naukowcem ale twierdzę, że każde pole wytważane przez nadajniki jest szkodliwe, aktualnie nie posiadamy technologii żeby zbadać wszelkie oddziaływania BTSów na czowieka, okaże się to dopiero za kilkadziesiąt lat gdy nasze dzieci będą miały problemy ze zdrowiem…
        Balcerku nawet jeśli uważasz, że pole elektomagnetyczne jest nie szkodliwe to czy dla swojego i swoich bliskich nie powinieneś dmuchać na zimne, zyski w perspektywie możliwości wystapienia szkodliwych skutków są nieporównywalne.
        Tu jest nasz dom i powinniśmy robić wszystko, by zapewnić sobie spokój i bezpieczeństwo życia.
        Ciekawi mnie kto wpadł na pomysł propozycji nawet z głosowaniem dotyczącym instalacji anteny??
        Pomijając nawet mocno zaniżoną oficjalną kwotę za wynajem powierzchni...

Dodam jeszcze, że po instalacji takiego nadajnika w jednej z miejscowości rekreacyjnej gdzie mamy działkę ceny nieruchomości spadły wraz z zainteresowaniem kupujących :(

• jozef.balcerek Re: stacja bazowa telefonii komórkowej na wiosenn 20.02.12, 10:45
          jak juz napisalem wczesniej ja jestem przeciw, chodzi mi o zasade bicia piany dla zasady bicia piany nie podpartej zadnymi argumentami
          • tymoteuszka Re: stacja bazowa telefonii komórkowej na wiosenn 24.02.12, 20:46
            szkodliwemu działaniU nośnika mówimy GŁOŚNE NIE!!!!!
      • galaxy76 Re: stacja bazowa telefonii komórkowej na wiosenn 20.02.12, 10:00
        istnieje wiele badan" - jak istnieje to podawac zrodla...
        źródło - google, czas pokaże czy jest to szkodliwe czy nie? azbest tez kiedys był wspaniałym nieszkodliwym materiałem?
        • jozef.balcerek Re: stacja bazowa telefonii komórkowej na wiosenn 20.02.12, 10:44
          zrodlo - google - podaje ze wplywu szkodliwego nie ma. tak to se mozemy dyskutowac. zreszta jak ponad 100 lat temu odkryto fale radiowe to tez mowili ze to wymysl szatana i jest szkodliwe, i co? [zrodlo google]. to samo tyczy sie antybiotykow [zrodlo google]
          • galaxy76 Re: stacja bazowa telefonii komórkowej na wiosenn 20.02.12, 11:15
            "Organizacja WHO w 2000 roku zaleciła stosowanie zasady ostrożności[58]. Są to zalecenia Unii Europejskiej dotyczące ochrony środowiska. Według WHO zasadą ostrożności jest „polityka zarządzania ryzykiem w razie wysokiego stopnia nieznajomości naukowej, odzwierciedlająca wymagania jakie powinny zostać podjęte w przypadku rzeczywistego zagrożenia bez oczekiwania na wyniki badań naukowych. Innymi mniej surowymi podejściami do tego tematu są „zasada rozważnego unikania” oraz ALARA (ang. As Low as Reasonably Achievable)[59]. Tak czy inaczej, każdy z nich jest trudny w realizacji głównie za sprawą ogólnodostępności oraz ekonomicznego znaczenia telekomunikacji bezprzewodowej. Zalecenia dotyczą rzadkiego korzystania z telefonów komórkowych, ograniczania dla dzieci, stosowanie telefonów komórkowych o bardzo niskich poziomach promieniowania, szersze stosowanie technologii umożliwiających wolne korzystanie z rąk oraz zestawów słuchawkowych."

wolnemedia.net/zdrowie/o-szkodliwosci-telefonow-komorkowych/
            www.przk.pl/nr/horyzonty/glowa_pod_obstrzalem.html
            www.pie.edu.pl/eko_2002/pdf/A9_Referat.pdf
            www.ngp.pl/str/tekst1058.html

tech.wp.pl/kat,1009781,title,Telefony-komorkowe-sa-szkodliwe-dla-zdrowia,wid,12494528,wiadomosc.html?ticaid=1df43
            i moge tak wklejac jeszcze przez pół dnia, a informqacje nie są zasłyszane od księdza jak to Pan zasugerował, nie wiem dlaczego? jakieś stereotypy,uprzedzenia?
            • jozef.balcerek Re: stacja bazowa telefonii komórkowej na wiosenn 20.02.12, 12:59
              zeby nie bulo, jestem PRZECIW budowie masztu na naszym bloku ale nie z powodow "zdrowotnych"

"Zasadniczo natężenie pola zależy od kwadratu odległości od źródła (im dalej tym mniejsze).
              Moc nadajnika GSM to ok. 10 000 W (10 kW), przy odległości od głowy człowieka 2000 cm
              (20m). Moc telefonu GSM (komórki) to 1 W przy odległości od głowy 2 cm. Krótkie wyliczenia:
              10000W/(2000*2000) = 0,0025
              1W/(2*2)=0,25
              Wniosek 1:
              Natężenie pola pochodzące od telefonu jest około 100 razy większe niż od nadajnika GSM o mocy 10 kW!
              Wniosek 2:
              Zabronić stosowania telefonów komórkowych.
              Wniosek 3:
              Zieloni i oszolomy na drzewa... :P"

"Opinia: Jan Bondar z Głównego Inspektoratu Sanitarnego
              Obecnie na Ziemi nie ma miejsc wolnych od pola elektromagnetycznego, a różnice dotyczą tylko natężenia i częstotliwości poszczególnych fal stanowiących składnik tych pól. Polska ma jeden z niższych dopuszczalnych limitów ekspozycji w zakresie ochrony ludności przed PEM, co oznacza, iż polskie przepisy prawne odnoszące się do stacji bazowych telefonii komórkowej są jednymi z najbardziej rygorystycznych. Użytkownicy urządzeń emitujących pola elektromagnetyczne są obowiązani do pomiarów poziomów pól elektromagnetycznych w środowisku bezpośrednio po rozpoczęciu użytkowania instalacji. Wyniki tych pomiarów muszą być przekazywane wojewódzkiemu inspektorowi ochrony środowiska i państwowemu wojewódzkiemu inspektorowi sanitarnemu."

"...normy w Polsce dla promieniowania E-M dla ludności ogólnej są 45 razy ostrzejsze niż w reszcie Unii Europejskiej."

"Nie stwierdzono dotychczas szkodliwego wpływu takich masztów na zdrowie.
              Nadajniki na masztach sieci GSM mają po jakieś kilkadziesiąt watów mocy (dla porównania zwykła komórka może osiągać nawet 2W), tylko że natężenie promieniowania E-M maleje bardzo szybko z odległością, więc trzymany przy uchu telefon działa na nas bardziej niż nadajnik znajdujący się kilkadziesiąt(kilkaset) metrów dalej. Bardziej 'promieniuje' sprzet w twoim domu, a przecież nie obawiasz się chyba szkodliwego wpływu gniazdka w ścianie na twoje zdrowie?
              Paradoksalnie, jeśli uzywasz komórki, korzystne jest bycie w poblizu nadajnika, bo wtedy nasz telefon działa z mniejszą mocą."

"Nie nalezy wpadać w panikę i obawiać się od razu zachorowania na raka czy czym tam jeszcze straszą eko-oszołomy..."

"Odwoływanie się to przejaw niewiedzy albo głupoty. Anteny montowane na masztach promieniują kierunkowo, poziomo i służą do uzyskania zakresu w pewnej odległości od masztu (paręset metrów do kilku kilometrów). W pobliżu masztu promieniowanie jest więc tylko szczątkowe więc bardzo bezpieczne."

i moge tak wklejac jeszcze przez pół dnia

a uprzedzenia nazwalbym doswiadzeniem zyciowym
      • damienn Re: stacja bazowa telefonii komórkowej na wiosenn 20.02.12, 13:31
        Na pieniactwo to mi raczej Pańska wypowiedź wygląda.
        Może z braku jakichkolwiek argumentów posuwa się Pan do ośmieszania argumentów adwersarzy; jednakowoż to żaden argument.
        Poza tym kwestii wiary lepiej w to nie mieszać bo argumentów religijnych wobec Pańskiej osoby nikt nie podnosi.
    • elzbietan1 SZKODLIWE DZIAŁANIE ANTEN 20.02.12, 10:13
      Mąż pracował przez prawie 10 lat w jednej z telefonii komórkowej. Sam jest świadkiem szkodliwego działania promieniowania elektromagnetycznego.
      Większość inżynierów obsługujących maszty nie mogła mieć dzieci, a pozostałym rodziły się same dziewczynki.
      Kontakt z nadajnikami mieli przez zaledwie kilka godzin dziennie, wole nie myśleć co byłoby gdybyśmy mieli taki nadajnik na dachu.
      Zrobimy wszystko, by antena nie została zainstlaowana na naszym Osiedlu!
      Dotychczas mieliśmy bardzo dobre zdanie o zarządzie ale po tym jak dopuszcza się pod głosowanie taką propozycję jesteśmy głęboko rozczarowani...

Pozdr. Ela
      • lagunka.ltd Re: SZKODLIWE DZIAŁANIE ANTEN 20.02.12, 11:33
        Kto to wogóle dopuścił do takiego pomysłu. Marne 2.000zł miesięcznie kosztem naszego zdrowia !! Chociażby to miało by być i 50.000zł miesięcznie nie zgadzam się na montaż stacji bazowej nad naszymi głowami !! Szkodliwość działania okaże się za kilkanaście lat, ale będzie za
        późno. Mała komóreczka w kieszeni nie daje takiego pola elektromagnetycznego jak stacja
        bazowa obsługująca tysiące tel w pobliżu. Pomysły wasze są żenujące.
        NIE ZGADZAM SIĘ NA MONTAŻ TEGO SHITU TUTAJ !!!
        • jozef.balcerek Re: SZKODLIWE DZIAŁANIE ANTEN 20.02.12, 13:00
          lagunka.ltd napisała:

Mała komóreczka w kieszeni nie daje takiego pola elektromagnetycznego j
          > ak stacja
          > bazowa obsługująca tysiące tel w pobliżu.

odpowiedz post wyzej

> NIE ZGADZAM SIĘ NA MONTAŻ TEGO SHITU TUTAJ !!!
          mozna sie nie zgadzac ale i tak wiekszosc zadecyduje i wtedy bedzie trzeba przelknac ta gorzka pigule
      • kriis.borowski Re: SZKODLIWE DZIAŁANIE ANTEN 20.02.12, 20:58
        Pani Elżbieto,
        czy uważa Pani że "zatajenie" informacji o czymkolwiek co dotyczy wspólnoty (w tym przypadku o ewentualnej możliwości zysku) jest normalnym zachowaniem? Bo nie rozumiem o co chodzi z tym rozczarowaniem? Jeżeli jest Pani rozczarowana to trudno, ja wychodzę z założenia że o tak niepopularnych sprawach należy współwłaścicieli osiedla informować.
        Po to zostały Państwu udostępnione materiały na zebranie wcześniej aby można się było z nimi zapoznać, podyskutować i podjąć decyzję.
        • elzbietan1 Re: SZKODLIWE DZIAŁANIE ANTEN 21.02.12, 16:31
          Panie Krzysztofie,
          Ja mam inne zdanie. Uważam poprostu, że takie "propozycje" ze względu na dobro wspólnoty i znikome zyski (nieproporcjonalne do możliwych zagrożeń ) powinny być odrzucone na etapie złożonej propozycji.
          Proszę zastanowić się nad tym.
          Gdyby przemawiały za tym względy ekonomiczne w postaci finansowania przez Telekoma znaczących kosztów ponoszonych przez wspólnote i co za tym idzie obniżenia czynszów to jak najbardziej miałoby to sens dyskusji i głosowania.
          Uważam, że nie ma nad czym dyskutować.
    • rukwiak Zdecydydowane NIE 21.02.12, 15:08
      Witam,
      Jestem zdecydowanie przeciwny budowie tego urządzenia u nas.
      Tak, na szybko w punktach:

1. tak naprawdę nie jest do końca zbadany wpływ tego typu urządzeń na zdrowie ludzi mieszkających w pobliżu
      2. w związku z powyższymi obawami ceny mieszkań w pobliżu tego typu urządzeń tracą na wartości
      3. montaż czegoś takiego na dachu niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia dachu czy to podczas samego montażu czy też w razie jakiegoś silnego wiatru
      4. zysk również jest mizerny patrząc na to z perspektywy tak dużej wspólnoty
      5. do tego potrzeba też zapewne projektu budowlanego - w końcu to jest rozbudowa budynku, która ma wpływ nie tylko na nasz budynek, ale i na okoliczne bloki
      6. jeżeli uchwała zostanie uchwalona to ją można zaskarżyć do sądu, co na 99% uczynię

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka