Dodaj do ulubionych

Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 08:13
Ale o czym tu gadac .... Polacy lubia szybka, agresywna jazde, wiec ekrany sa jedynym racjonalnym wyjsciem ...
Obserwuj wątek
    • matadeusz Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... 09.03.12, 08:14
      Po co ta idiotyczna batalia przeciwko ekranom. Pomieszkajcie sobie na Woloskiej. ^ pasów i tramwaje jadace od 4 ran z zajezdni. Mam nowe okna i halas jest maksymalny. Nie można mieszkać a wynajmujący wyprowadzaja sie po najpoznij po roku. Zmierzcie sobie halas tam jak tramwaje stadami zjezdzaja do zajezdni. Albo jak spadnie deszcze godzinach szczytu. I prosze nie kasowac tego posta jak pod wczorajszym artykulem.
      • dorsai68 I będziesz miał jeszcze głośniej. 09.03.12, 09:26
        Projekt przewiduje postawienie ekranów JEDYNIE przy nowym odcinku Wołoskiej i jedynie po stronie zabudowy jednorodzinnej.
      • Gość: 1avid Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 09:32
        Jak szanownemu panu jest za głośno to trzeba wracać do domu na wsi ,tu jest miasto
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 10:30
          Gość portalu: 1avid napisał(a):

> Jak szanownemu panu jest za głośno to trzeba wracać do domu na wsi ,tu jest miasto

Kocham takich światowców z miasta Warszawy.
          Żaden z nich ani miesiąca chyba nie pomieszkał w cywilizowanym kraju i dlatego uważa, że warszawski burdel to szczyt cywilizacji. Trochę bywałam w różnych krajach bardziej rozwiniętych od Polski i jak teraz widzę takie opinie, to mnie śmiech pusty ogarnia.

Od dawna mówię, że Polaków powinno się obowiązkowo posyłać na roboty do Niemiec. Pomieszkają z rok, nabiorą wyczucia proporcji.
          • Gość: xymox Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 11:05
            A tak na temat, widziałaś setki osiedli pogrodzonych płotami? ulice biegnące przez miasto oddzielone ekranami akustycznymi? Bo ja byłem w kilku stolicach europejskich i jakoś tego nie widziałem - poza autostradami nigdzie nie ma ekranów akustycznych.
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 11:38
              Zdecyduj się, czy mówimy o grodzonych osiedlach, czy o ekranach akustycznych. Ten artykuł jest o ekranach akustycznych. I tak, widziałam takie ekrany w środku miasta, np. w Niemczech. I jeszcze dodatkowo były tam znaki ograniczenia prędkości z powodu przejazdu przez osiedle mieszkaniowe. Dla Polaków to kosmos. :-(
              • Gość: talib Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 12:10
                napisz proszę Cię gdzie w Niemczech widziałaś ekrany w centrum miasta. Nie uwierzę póki nie zobaczę. A co do ograniczeń prędkości to przwecież właśnie o to chodzi. Ograniczyć prędkośc zamiast stawiać te tragiczne płoty. Dziewczyno to nie jest cywilizacja tylko jej koniec jeżeli człoweik jest zmuszany do życia za płotem. Poza tym stwarza to niebezpieczeństwo podobne do grodzonych osiedli. Gdy idziesz chodnikiem za takim płotem a z drugiej strony jest grodzone osiedle to nie zdziw się jak Cię napadną w biały dzień
                • Gość: EUROpejczyk Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.acn.waw.pl 09.03.12, 14:24
                  Wzdłuż autostrady A100 przebiegającej przez środek miasta. W poddzielnicy Wilmersdorf stoją ekrany z obu stron autostrady.
                  • dorsai68 Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 16:21
                    Ty, ale różnicę pomiędzy autostrada A100, a ulica Wołoska to dostrzegasz?
                • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 16:37
                  Gość portalu: talib napisał(a):

> napisz proszę Cię gdzie w Niemczech widziałaś ekrany w centrum miasta. Nie uwie
                  > rzę póki nie zobaczę.

Proszę bardzo, w Augsburgu przy Nagahama-Allee, jeździłam tamtędy codziennie do pracy:
                  maps.google.pl/maps?q=augsburg&hl=pl&ll=48.365501,10.912664&spn=0.002838,0.003449&sll=52.025459,19.204102&sspn=7.614188,14.128418&hnear=Augsburg,+Schwaben,+Bawaria,+Niemcy&t=h&z=18
        • stoprocentwuwa na szczęscie są przepisy i będą egzekwowane 09.03.12, 12:03
          Gość portalu: 1avid napisał(a):

> Jak szanownemu panu jest za głośno to trzeba wracać do domu na wsi ,tu jest mia
          > sto

Tak sie sklada, ze miasto to nie tylko i wylacznie 6 pasmowe drogi i kierowcy samochodow. Miasto to tez jego mieszkańcy - np. mieszkańcy tej okolicy, ktorzy bynajmniej nie mieszkają tam od kilku miesięcy czy lat. Jeśli ludzie zaczną się wyprowadzać na przedmieścia, będziemy mieli rzeczywiście super miasto - tylko bez mieszkańców. Jak to wygląda można zobaczyć na poszerzonej ulicy Racławickiej zaraz oboko Wołoskiej. Stoją tam opuszczone rudery, w których nikt nie chce mieszkac właśnie w związku z hałasem. Tak ma wyglądać miasto? Rozumiem, że ekrany burzą poczucie estetów z Gazety Stołecznej ale pustostany na Racławickiej już nie?

Ale jeśli miasto ma się składać głównie z sześciopasmówek z ładnymi widokami a mieszkańcy mają się wynieść do Białąłeki lub Ursusa to rzeczywiście jest świetne rozwiązanie.
      • Gość: b-tadek Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 09:36
        Miasto, to nie leśniczówka i nie słychać śpiewu ptaków.
        • matadeusz slychac spiew ptakow tylko nie przy 6 pasmowych 09.03.12, 10:00
          No wlasnie w miescie slychac spiew ptakow tylko ptaki nie sa na tyle glupie zeby spedzac czas przy 6 pasmowych arteriach z tramwajami. Jesli wasze wyobrazenie o miescie to potok samochodow na 6 pasach to chyba pomyliliscie to z mieszkaniem przy autostradzie. Miasto zawarło w studium rozwoju potrzebe zwezania ulic w centrum i przeniesienia ruchu na obwodnice. W cywilizowanych kraja nie buduje sie autostrad 10 m od domow mieszkalnych w srodku dzielnicy mieszkaniowej. Przy takich arteriach sa biura albo uslugi. Do lesniczowki sie chetnie przeprowadze czy na wies tez pod warunkiem ze szanowni panowie czy panie wypowiadajacy sie powyzej zasponsoruja mi ta przeprowadzke.
          • Gość: rrr Re: slychac spiew ptakow tylko nie przy 6 pasmowy IP: *.centertel.pl 09.03.12, 10:22
            Sprzedaj niewygodny dom i masz kasę. Wtedy sam będziesz mógł zostać sponsorem, bo zamiana domu w tym miejscu na Pipidów pozostawi Ci bardzo grube tysiące w kieszeni.
            • matadeusz Re: slychac spiew ptakow tylko nie przy 6 pasmowy 09.03.12, 10:27
              chcesz kupic? Zapraszam. To mieszkanie przez halas jest niesprzedawalne w cenie jaka mozna dostac 200m dalej. kupie sobie gdzies dzialke i chyba w namiocie zamieszkam. Poza tym co to za arogancja ze ja mam sie gdzies wyprowadzac. Czy ja ci mowie gdzie masz mieskac? Wez sie sam wyprowadz i mi zostaw mieszkanie skoro masz cicho. I sam sobie mieszkaj w pipidowkach czy gdziekolwiek chcialbys mnie wyslac.
      • nessuno Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 10:23
        matadeusz napisał:

> Po co ta idiotyczna batalia przeciwko ekranom. Pomieszkajcie sobie na Woloskiej
        > . ^ pasów i tramwaje jadace od 4 ran z zajezdni. Mam nowe okna i halas jest mak
        > symalny. Nie można mieszkać a wynajmujący wyprowadzaja sie po najpoznij po roku
        > . Zmierzcie sobie halas tam jak tramwaje stadami zjezdzaja do zajezdni.

A ja mam pytanie do Ciebie. Co było w tym miejscu pierwsze,Tramwaje czy Ty? Bo jakoś dziwnie zauważam twoją wielką awersję do tramwajów,ktore tą trasą turlają się od dziesięcioleci a z tego,co się orientuję to poszerzenie Wołoskiej nie spowoduje przesunięcia tychże pod Twoje okna.
        Twoje utyskiwanie na tramwaje uważam za nieuzasadnione,jeśli już,to miej pretensję do jadących samochodami,do idioty galasa ,ktory tak "organizuje"synchronizację świateł i inne. jeśli mieszkasz w tym miejscu dość długo,to pamiętasz chyba,że w czasach,gdy tuż obok był Służewiec Przemysłowy a nie było tylu biurowców- ta okolica była o wiele bardziej spokojna bo nie było tam takiego potoku samochodów.Aha,tramwaje już wówczas tam były i o wiele głośniejsze,niż dzisiaj.
        • matadeusz Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 10:35
          Piszesz jakbys z Sikomu byl. Ja do tramwajow nic nie mam. Sam czasem korzytsam bo to po metrze najwygodniejszy srodek transportu. Ja mam problem z halasem. Hamujace tramwaje starego typu 13N i 105Na robią bardzo dużo hałasu. Duzo wiecej niz samochody. Kiedys nie byly takie glosne bo byly rowne tory. Najglosniej jest wlasnie w przypadku hamujących wymienionych przeze mnie modeli oraz samochody jadace po mokrej nawierzchni. Najgorzej jest po i w czasie deszczu. Jak ja sie tu wprowadzilem to Woloska miala 2 pasy i bylo 10 razy mniej samochodow. Są też karetki jadace do szpitala MSWiA ale o to jest wyzsza koniecznosc wiec nigdy nie mial bym o to pretensji.
          • Gość: talib Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 12:16
            jak się tu wprowadziłeś to już wiedzialeś co Cię czeka. Jak Ci źle to sprzedaj dom i się wyprowadź w spokojniejsze miejsce, na pewno znajdzie się ktoś komu ten hałas nie będzie przeszkadzał i kupi go od Ciebie. Twoim tokiem myślenia powinniśmy zacząć od stawiania ekranów w Al. Jerozolimskich.
            • matadeusz Jak sie tu wprowadzilem to byly 2 pasy ruchu 09.03.12, 12:27
              A w stolicy socjalistycznej ojczyzny zarejestrowane tyle samochodow co teraz przez godzine przejezdza mi pod oknem. Sam sie wez i wyprowadz i kup ode mnie mieszkanie zamiast sie tak madrzyc.
              • Gość: talib Re: Jak sie tu wprowadzilem to byly 2 pasy ruchu IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 12:43
                od bardzo dawna wiadomo było że wołoska będzie poszerzona. Mam mieszkanie całkiem niedaleko, przy Al. Wilanowskiej na odcinku przy Markpolu, ktory wkrótce również niestety ma zostać poszerzony, ale jakby mieli mi tam postawić ekrany to bym się załamał. Czy Wy ludize nie rozumiecie pojęcia estetyki i wygody w poruszaniu się pieszo jak cywilizowany człowiek ? Nie wspominając o bezpieczeństwie które jest znacznie mniejsze gdy idziesz chodnikiem za takim płotem za którym nic nie widać
                • matadeusz co za belkot - estetyka na woloskiej :D 09.03.12, 12:49
                  jakie bezpieczenstwo? ekrany sluza tlumieniu halasu, ja bardzo dobrze wiem ze woloska bedzie poszerzona i ze w sumie juz jest poszezona tylko musza to dokonczyc. Komfort zycia i zdrowie czlowieka jest wazniejsze niz estetyka. Poza tym o czym my rozmawiamy?!! Estetyka na Woloskiej to jakis zart. Tam jest tak brzydko ze tej ulicy nic nie pomoze. Oblesne bloczydla, trawniczki obsrane, reklamy 5 metrowe. Jakies dzialki pracownicze w srodku miasta. Zajeznie, magazyny i trzy na krzyz domki ruinki. No i piekny bazar na rogu. Niech chociaz bedzie cicho.
                  • Gość: talib Re: co za belkot - estetyka na woloskiej :D IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 13:07
                    ano takie bezpieczeństwo, że jeśli nie ma ekranów i innych płotów to idąc chodnikiem nie czujesz się jak w przejściu podziemnym gdzie nigdy nie wiesz na kogo się natkniesz, tak ciężko to zrozumieć ? PIszesz, że nic nie da się zrobic z Wołoską i sam sobie zaprzeczasz : obsrane chodniki i 5 metrowe reklamy to coś z czym według Ciebie nic nie da się zrobić ? zadbana przestrzeń publiczna ma większe znaczenie niz sobie wyobrażasz. Jaki z Ciebie za Warszawiak jak nie interesuje Cie estetyka miasta w ktorym mieszkasz ? Typowy człowiek co g.wno go wszystko wokół obchodzi, chodzące "dajta mi wszyscy święty spokój"
                    • matadeusz Re: co za belkot - estetyka na woloskiej :D 09.03.12, 13:17
                      Nie wiem czemu imputujesz mi takie intencje. wlasnie mnie obchodzi ale zeby zmienic woloska to trzeba by nie tylko zlikwidowac reklamy co i tak graniczy z cudem ale zlikwidowac bazar zajezdnie zburzyc magazyny i bloki zwezic ulice itd. Czlowieku zastanow sie. Tam jest brzydko bo budowano komusnityczne miasto przez kilkadziesiat alt i taki stan sie utrzyma nastepne kilkadziesiat. Nikt o zdrowych zmyslach ni burzy tez blokow z wielkiej plyty czy pelnej cegly ktore beda staly prawdopodobnie kolejne 100 lat. A jak sie boisz chodzic przy ekranach akustycznych to ja juz nic na to nie poradze. Idz sobie na spacer na saka kepe za ekranem. Bardzo ladna trasa rowerowa z reszta. Albo wzdluz trasy torunskiej tez sa fajne trasy. I mimo ze przy autostradzie chodzic mozna zupelnie swobodnie. To najbardziej absurdalny pomoysl skojarzyc ekrany akustyczne ze wzrostem przestepczosci. Jak ktos bedzie chcial cie napasc to pod blokiem z 100 mieszkan z ekranami czy bez i tak cie napadnie. W srodku miasta cie okradna na ulicy pelnej ludzi.
                      • Gość: talib Re: co za belkot - estetyka na woloskiej :D IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 13:34
                        Widzisz, więc w większości kwestii się zgadzamy. Ja też uważam, że powinno się zwężać a nie poszerzać ulice, a Wołoską najlepiej zaorać.. ale piszemy o rzeczach realnych. A zadbanie o przestrzeń wokół tego burdelu to rzecz realna. ALe ekrany naprawdę mają negatywne znaczenie dla bezpieczeństwa może nie dla mnie ale dla mojej żony która idzie na spacer z dzieckiem na pewno.
                        • matadeusz Re: co za belkot - estetyka na woloskiej :D 09.03.12, 13:59
                          Nie no ale badzmy powazni. To nawet nie chodzi o to czy ktos jest kobieta czy mezczyzna czy slaby czy silny. Ja bym sie raczej przed bandytami tez nie obronil. Na szczescie w Warszawie zagrozenie przestepczoscia zmalalo znacznie w ciagu ostatnich 10 lat. Ekrany na Woloskiej jesli w ogole je postawia to pod oknami domow lub blokow. Budynki sa doslownie 10m od granicy jezdni. Chodnikami idzie lub jedzie na rowerze duzo ludzi. Nawet w nocy widać ludzi. Wzdluz tej smierdzacej ulicy ludzie sobie nawet biegaja dla sportu co mnie zawsze smieszy. No ale jak lubia. Chodniki sa teraz za drzewami bez oswietlenia i zuli jest w okolicy sporo np przy wyjezdzie z ul. Bytnara. jak postawia ekrany to bedzie trzeba oswietlic chodniki latarniami wiec moze i bedzie nawet lepiej.
                • matadeusz Re: Jak sie tu wprowadzilem to byly 2 pasy ruchu 09.03.12, 12:51
                  poza tym po na wilanowskiej bloki nie stoja 10m od ulicy tylko przynajmniej 50 bo sa wlasnie jakies markpole piekarnie i piekne trawniczko parkingi
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Ekrany są potrzebne 09.03.12, 10:25
        matadeusz napisał:

> Po co ta idiotyczna batalia przeciwko ekranom.

Rzeczywiście to jakiś kretynizm.
        W Warszawie plagą jest hałas z ulic. Przy wielu dużych ulicach nie da się mieszkać. Latem nie da się spać przy uchylonym oknie. Mieszkałam kiedyś przy ul. Kasprzaka i musiałam spać w stoperach.

Patrząc na to, jak się to robi w Niemczech, ja widzę rozwiązania następujące:

a) Wyrzucić większość ruchu poza miasto na obwodnice i autostrady - w Warszawie w tej chwili nierealne.

b) Ograniczyć prędkość. Tak, w Niemczech są ograniczenia prędkości ze względu na hałas. Tymczasem w Warszawie to nierealne, bo kierowcy jeżdżą nierozsądnie szybko. Tak przekraczających prędkość kierowców nie widziałam w żadnym innym mieście w Polsce.

c) Budować ekrany antyhałasowe.

Bardzo mnie dziwi ta gazetowa wojenka przeciwko ekranom. Ktoś musi mieć w tym interes, ale nie wiem kto i jaki.
        • mroczny.tramwajarz Re: Ekrany są potrzebne 09.03.12, 11:30
          A ja cały rok przy Grójeckiej śpię przy otwartych oknach - w pierwszej linii zabudowy. Może jestem uzależniony ;).

Tak czy siak, torowisko trawiaste byłoby na Wołoskiej jak znalazł.
        • Gość: asda Re: Ekrany są potrzebne IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 12:19
          ekrany akustyczne to jest katastrofa architektoniczna i urbanistyczna w centrum miasta. Jesteś ślepa na ten dramat to przestań się kompromitować na forum.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 10:41
        O niechże! Ktoś kasuje tutaj komentarze!
        Wywaliłam tyle pracy na długi komentarz o ekranach, a tu znikł. 8-\
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 11:39
          O, już się pojawiły. Może to jakiś problem z bazą danych na serwerze.
      • Gość: ochotnikk Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.rev.snt.net.pl 09.03.12, 11:21
        1. Bo te ekrany nie będą działać powyżej 2 kondygnacji,
        2. bo to obszary zamieszkania gdzie nie należy zwiększać natężeń ruchu pojazdów i ich prędkości,
        3. ekrany znacząco zwiększą prędkość bo nie będzie żadnych barier dla kierowców więc hałas bedzie jeszcze większy,
        4. znacząco może się pogorszyć bezpieczeństwo od stony osiedli,
        5. spadną ceny nieruchomości nie z powodu hałasu, ale otoczenia
        • matadeusz ograniczenie jest i bedzie 50 km/h 09.03.12, 11:28
          i z powodu ekranow zadna predkosc sie nie zwiekszy ani nie zmniejszy bo ludzie i tak jezdza jak chca swoimi wyscigowymi lanosami, a w godzinach szczytu dodymiaja sie w korkach. Wartosc mieszkan ma spasc przy rownoczesnym spadku poziomu halasu? To troche bez sensu. I czemu ma niby przestepczosc wzrosnac? Ekrany wplyna negatywnie na estetyke juz i tak tragicznej okolicy dla obserwatora jadacego ulica. Dla mieszkancow poprawia jakosc zycia i zwieksza wartosc lokali bezposrednio przy ulicach. Oczywiscie tylko mieszkaniowki. Bo usugi to padna nastepnego dnia po zbudowaniu ekranow. Ale tego jest tam bardzo malo. Wszytko wyssala galeria mokotow niestety.
          • dorsai68 Oj... 09.03.12, 16:25
            Rozbudowa Wołoskiej bez ekranów obniży wartość lokalu mieszkalnego, a ustawienie kilka metrów od okien ściany z ekranów akustycznych, wartość podniesie? Znaczy się ciemna i cicha piwnica jest więcej warta niż doświetlone choć dość głośne mieszkanie w tej samej lokalizacji?
    • Gość: kkk a za chwile... IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.12, 08:14
      po co ograniczac predkosc... przeciez to bez sensu... tak najlatwiej...
      • Gość: wdr tak najlepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 08:25
        widać to w innych dużych miastach, gdzie na głównych ulicach jest 50km/h a na wszystkich bocznych 30km/h. tak jest w amsterdamie i tam poziom hałasu jest dużo niższy niż w warszawie. w wiedniu czy berlinie też jest ciszej.
        • miguell Re: tak najlepiej 09.03.12, 08:42
          No ale w tych miastach nie mają metra ani obwodnic
        • Gość: Kolabor i tak i nie IP: *.adsl.highway.telekom.at 09.03.12, 09:09
          W miastach ze starą zabudową - takich jak Wiedeń, Monachium, Paryż da się przejechać szybko przez większość dzielnic małymi uliczkami (nawet przy 30km/h) - co u nas przy blokowiskach jest niemożliwe. U nas próbuje się załatwiać sprawę kilkoma wielkimi arteriami - a to nigdy nie będzie działać. Niestety, ale przejazd przez zalecane obwodnice w centrum zwykle zajmuje 3x tyle czasu co przebić się ze stałą małą prędkością przez małe uliczki (ale musi być ich dużo).

np. we Wiedniu 10 lat temu mieszkałem przez parę miesięcy w centrum koło ratusza przy Laudongasse. Wyjazd poza miasto do Wiener Neudorf zajmował średnio 20min. Przez centrum jeździłem małymi uliczkami między kamienicami i jeżeli mieliśmy pecha (śmieciarka zbierająca śmieci :) ) zajmowało to 25min. Więcej czasu zawsze zajmował mi dojazd z przedmieści do Kazimierza Wielkiego we Wrocławiu
          • Gość: m. Re: i tak i nie IP: 31.61.111.* 09.03.12, 09:53
            Bo u nas panuje kult Wąskiego Gardła i Bariery Liniowej. Istniejące są pieczołowicie konserwowane i wciąż dodawane są nowe. Jakby miasto było jeszcze za mało pociachane liniami kolejowymi, to kolejną barierą staje się skarpa warszawska, której faktycznie nie ma jak przekroczyć od Konwiktorskiej do Tamki (teraz przez objazdy jest inaczej), a są pomysły, by nieprzekraczalny odcinek skarpy wydłużyć do al. Jerozolimskich.
    • Gość: x Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... IP: 217.33.154.* 09.03.12, 08:15
      akurat poszerzenie Wołoskiej jest potrzebne, więc nie wiem, czego się czepiliście tej inwestycji. najpierw miauczeli że wąsko, a teraz miauczą że poszerzają. A ekrany, kicha, faktycznie.
      • dorsai68 O losie, człowieku... 09.03.12, 09:20
        nie o poszerzenie Wołoskiej idzie, bo nikt normalny jego konieczności nie zaprzeczy.
        • Gość: Admiral Re: O losie, człowieku... IP: 195.216.250.* 09.03.12, 10:56
          No właśnie - o, losie... Własnie wszystko zdaje się podążać w tym kierunku, aby poszerzenie Wołoskiej ponownie uwalić! Tym razem pod pretekstem, że "Ekrany bee... tyfus, gradobicie, sodomia i gomoria". I rozkręcając kampanię wykorzystuje się do tego, różnej maści "użytecznych idotów".

Pytam się kto za tym stoi? I w czym interesie? kto jest na tyle potężny, żeby blokować już prawie 15 lat poszerzenie Wołoskiej?
          • dorsai68 Re: O losie, człowieku... 09.03.12, 16:14
            Bo bez ekranów się nie da ograniczyć emisji hałasu do środowiska, prawda? Bo musi być tanio i byle jak, byle by było.

Udziela się tu taki "matadeusz". Twierdzi, że jest mieszkańcem Wołoskiej i bez ekranów wartość jego nieruchomości spadnie. Za to nieruchomość za ekranem akustycznym ustawionym kilka metrów od okien z pewnością zyska na wartości.
            LOL
            • qulqa Re: O losie, człowieku... 09.03.12, 16:27
              A może zamienisz się z matadeuszem na mieszkania i pomieszkasz parę miesięcy latem przy Wołoskiej? Mieszkałam kiedyś przy Al. Solidarności, tuż przy Placu Bankowym, więc wiem, jak to wygląda. Na miejscu matadeusza zdecydowanie wolałabym akustyczny ekram 5 metrów od okna i śladowy hałas.
              • dorsai68 No to nie trafiłeś. 09.03.12, 21:34
                Mieszkam w sąsiedztwie al. Solidarności, przy Bielańskiej od ponad 40 lat.
                • qulqa może być różnie 09.03.12, 22:45
                  Można mieszkać na Bielańskiej od Solidarności i na Bielańskiej od Senatorskiej, mieć okna od podwórka albo od ulicy. Będą to zupełnie różne miejsca zamieszkania, jeśli wziąć pod uwagę hałas i smrod.
                  Ja akurat miałam wszystkie okna od Solidarności z tramwajami i smrodem aut.
                  Jeśli też tak masz, to powinnaś wiedzieć, o czym mówię.
                  Nie dziwię się ani trochę postom matadeusza i popieram pomysł ekranów akustycznych na Woloskiej.
    • Gość: deco Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... IP: *.171.87.66.static.crowley.pl 09.03.12, 08:25
      Warszawa już chyba nigdy nie będzie prawdziwym miastem :(
      Same płoty, ekrany, szlabany, zasieki itd.
      Normalnie jakieś getto
    • Gość: TT T. Siekierkowską słychać jako głuche dudnienie... IP: *.home.aster.pl 09.03.12, 08:35
      ...na kilometr. Ale tam ekrany się urywają, bo w najbliższym sąsiedztwie nie ma budynków, więc norma "nie przewiduje"
      • Gość: ja Zieleń nie chroni przed hałasem IP: *.warszawa.mm.pl 09.03.12, 08:41
        Nie wiem czemu w ankiecie padła odpowiedź "ogradzać zielenią" skoro drzewa czy krzaki nie chronią przed hałasem. Jest to jedyni bariera psychologiczna. Osoba będąca za zielenią powie, że jest ciszej, ale realnie poziom hałasu jest taki sam. Prosiłbym o rzetelniejsze informacje.

PS. oczywiście stawiać ekrany, lepiej jest zapobiegać niż leczyć (hałas powoduje poważne schorzenia)
        • matadeusz Nie da sie ukryc: Zieleń nie chroni przed hałasem 09.03.12, 10:22
          Przed halasem chronia ekrany albo zminiejszenie ruchu - czyt zwezanie ulic. Miasto dopuscilo do budowy dzielnicy biurowej w miejscu do tego komunikacyjnie nie przystosowanym. Najemcy maja nizsze czynsze niz w centrum ale za to ludzie tam pracujacy jak sardynki cisna sie w tramwajach autobusach i potokach samochodw. Ekrany tam po prostu musza stanac bo poziom halasu przekracza dopuszczlne normy i w przypadku nowych inwestycji te normy musza byc zachowane.
    • jhbsk Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... 09.03.12, 08:40
      Stawianie ekranów w centrum miasta to idiotyzm. Nie nie jest autostrada.
      • Gość: m. Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: 31.61.111.* 09.03.12, 09:42
        Oczywiście że idiotyzm, ale to nie drogowcy wymyślili takie przepisy. Oni już parę razy dostali po nosie za próby ich ignorowania.
        • bosman_maly Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 12:15
          To drogowcy wymyślili, żeby budować szerokie ulice a komunikacji zbiorowej, pieszym rowerzystom utrudniają życie jak tylko się da.
      • Gość: SygnalizacjaRadosł Oczywiście. Przede wszystkim odkorkować ronda!!! IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 15:37
        Priorytetem powinno być lepsze zorganizowanie ruchu i zmniejszenie korków!! Niestety nic się nie polepszyło. Np. na wymienionym Rondzie Radosława (Babka), którego remont nic nie dał jeśli chodzi o korki, Inżynier Ruchu Warszawy powinien przedłużyć zielone światło od strony al. Jana Pawła II !! Korki są już nie do wytrzymania!! Zwłaszcza popołudniami! To granda. Od 15 do 19 korek !!! Dlaczego nie można nic poprawić??? To są skandaliczne zaniedbania. Do tego korki są coraz większe, zamykane są arterie (most Śląsko-Dąbrowski, Marszałkowska, Świętokrzyska)
    • Gość: Gość Mapa hałasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 08:46
      Przez pokrycie gęsta siecią szerokich dróg, nadmierny ruch samochodów i osiągane prędkości hałas w większości miejsc w Warszawie jest zdecydowanie zbyt duży.
      Tu jest mapka:
      mapaakustyczna.um.warszawa.pl/
      Polecam przestudiowanie. Dokładnie widać wszystkie drogi - po "kolorze" poziomu hałasu.
      Polecam też porównanie zasiegu hałasu z tramów z halasem drogowym - to samochody odpowiadają za ten syf.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Mapa hałasu 09.03.12, 10:35
        Brawo za tego linka. Sama chciałam wkleić.
      • mroczny.tramwajarz Re: Mapa hałasu 09.03.12, 16:06
        A jak się skończy wycofywać 13N (już bodaj 50 składów zostało) to hałas od tramwajów jeszcze spadnie.
    • Gość: Robert Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... IP: 37.30.23.* 09.03.12, 08:57
      Jakiś absurd!
      Równie dobrze można wstawić ekrany akustyczne przez pałacem kultury!
      Dlaczego drogowcy sami decydują jak będzie wyglądało miasto i gdzie będą stały ekrany a gdzie drzewa?
      Może i wołoska nie jest najcichszą z ulic w Warszawie ale czy nie można posadzić tam więcej drzew?
      • Gość: ja Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.warszawa.mm.pl 09.03.12, 09:24
        @ Robert:
        zieleń (drzewa, krzewy etc) nie chronią przed hałasem.
    • iffa4 Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... 09.03.12, 09:03
      Czy ktoś wziął pod uwagę opinię mieszkańców tych okolic ? Krytykować łatwo, mieszkać tam pewnie się za bardzo nie da. Weźcie pod uwagę, że oprócz bloków jest tam osiedle domków jednorodzinnych, które powstało w czasach, gdy o planach zagospodarowania miasta i o szerokiej Komarowa (bo tak się toto nazywało) nikt nie słyszał.
      • Gość: Stary Pingwin Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.12, 10:22
        Z jakiegoś powodu domki stoją w oddaleniu od Wołoskiej. Zostawiono rezerwę terenu pod ewentualną rozbudowę ulicy.
      • kozodoj Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 10:28
        Toto nazywało się najpierw Wołoska, potem, po śmierci kosmonauty Komarowa, zostało przemianowane na Komarowa, a teraz to znowu Wołoska.
    • Gość: TW Lolek Nowy odjazd Stołecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 09:15
      Znudziły się grodzone osiedla, słupki i wielkoformatowe reklamy - teraz pora na ekrany dźwiękoszczelne. Co tam czeka w kolejce? Podziemne przejścia dla pieszych? Bankomaty? Za wysokie domy?
    • Gość: Kot Warszawa = Nowosybirsk Zachodu IP: *.biznes.mm.pl 09.03.12, 09:24
      A wy naiwniacy mysleliście, że Paryż Północy.
    • Gość: Gość Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... IP: *.7-3.cable.virginmedia.com 09.03.12, 09:25
      Co za durnie znowu robią idiotyczną nagonkę? Są przepisy, które sami sobie uchwaliliśmy o normach hałasu w mieście. Żeby były spełnione, nie ma żadnej alternatywy niż ekrany, ale to trzeba znać matematykę i fizykę, a najlepiej mieć skończoną politechnikę. A tak przychodzą tłumy "specjalistów", po psychologiach, politologiach, solcjologiach, pedagogikach, i innych pseudo-naukach, gó... wiedzą, a wypowiadają się.
      • Gość: Kot Alternatywa IP: *.biznes.mm.pl 09.03.12, 09:38
        > Co za durnie znowu robią idiotyczną nagonkę? Są przepisy, które sami sobie uchw
        > aliliśmy o normach hałasu w mieście. Żeby były spełnione, nie ma żadnej alterna
        > tywy niż ekrany

Jest alternatywa - zwężanie ulic i uspokajanie ruchu, np. za pomocą progów zwalniających. Tak się to robi w krajach cywilizowanych, ale nie w naszym Nowosybirsku Zachodu.
        • Gość: m. Re: Alternatywa IP: 31.61.111.* 09.03.12, 09:46
          Jak wszystko będzie stało i kopciło to będzie lepiej? Uspokojenie ruchu tak, ale przez wprowadzenie zielonej fali pozwalającej jechać ze stałą prędkością 40-60 km/h bez zrywu od świateł do świateł. Teraz światła są tak ustawione, że jadący przepisowo jest "karany" postojem co chwila, a dający gaz do dechy i jadący stówą przez miasto nagradzany zielonym. To dziwisz się, że ludzie tak jeżdżą?
          • Gość: Adam Re: Alternatywa IP: *.home.aster.pl 09.03.12, 10:10
            Nie wiem co się tak wszyscy z tą zieloną falą upierają. Takie coś jest nie możliwe technicznie do zrealizowania!
            • Gość: m. Re: Alternatywa IP: 31.61.111.* 09.03.12, 10:25
              A tam niemożliwe. Może nie na wskroś przez całe miasto na każdej arterii, ale na długich odcinkach na pewno by się dało. Przecież każdy kierowca poda dziesiątki przykładów, gdzie ruszając spod zapalającego się zielonego na następnym skrzyżowaniu trafiasz idealnie w 90% przypadków na zapalające się czerwone (chyba że gaz do dechy i stówą). Wystarczy wywalić tego debila, który to tak ustawia i ustawić po prostu na odwrót.
              • Gość: Adam Re: Alternatywa IP: *.home.aster.pl 09.03.12, 11:09
                Jak chcesz pogodzić zieloną falę w obu kierunkach? Jest to awykonalne, niestety. Jedynie co można to maksylanie to usprawnić.
            • iffa4 Re: Alternatywa 09.03.12, 10:36
              Dziwne. Jakoś w Niemczech, Belgii i Holandii zielona fala funkcjonuje znakomicie, nawet w godzinach szczytu komunikacyjnego. Inny opór powietrza mają czy co ?
            • wolfgang87 Re: Alternatywa 09.03.12, 10:37
              Jak to nie jest możliwe? W wielu miejscach w Warszawie jest zielona fala o ile jedziesz... 80 :(
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Alternatywa 09.03.12, 10:39
            Gość portalu: m. napisał(a):

> Jak wszystko będzie stało i kopciło to będzie lepiej? Uspokojenie ruchu tak, al
            > e przez wprowadzenie zielonej fali pozwalającej jechać ze stałą prędkością 40-6
            > 0 km/h bez zrywu od świateł do świateł. Teraz światła są tak ustawione, że jadą
            > cy przepisowo jest "karany" postojem co chwila, a dający gaz do dechy i jadący
            > stówą przez miasto nagradzany zielonym. To dziwisz się, że ludzie tak jeżdżą?

Tu się nie zgodzę. W wielu miejscach w Warszawie zielona fala właśnie działa. Mam takie doświadczenia: Jadę sobie spokojnie 50, wszyscy mnie wyprzedzają jak jakąś frajerkę, ale ja dojeżdżam do świateł bez zmieniania tempa... I przejeżdżałabym sobie po zielonej fali sporo kilometrów, nie zdejmując nogi z gazu, gdyby nie ci mędrcy, którzy najpierw mnie wyprzedzają 100 na godzinę, a potem hamują pod światłami, robią sztuczny tłok i blokują przejazd. Gdyby wszyscy myśleli tak jak ja, to zielona fala by działała chyba w większości miasta.

Ale nie, dla Polaków to za trudne.
          • Gość: sojers1 Re: Alternatywa IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.12, 11:01
            Tylko że mało który Polak potrafi jechać stałym spokojnym tempem 40-60 kmh. Większość zna tylko dwa położenia pedału gazu: on i off. Więc jadąc spokojnie przez miasto wykorzystując zieloną falę w miejscach gdzie to jest możliwe to i tak masa debili Cię wyprzedza, aby potem Cię wychamować na najbliższych czerwonych (przed którymi nie musieliby się zatrzymywać jadąc przepisowo).
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Alternatywa 09.03.12, 11:42
              No dokładnie, dokładnie to samo wyżej stwierdziłam.
              W Warszawie jest pod tym względem najgorzej z polskich miast, choć wszędzie ludzie jeżdżą głupio. Ale w Warszawie, nawet na ulicach, gdzie na oko widać, iż zielona fala jest ustawiona na 50 km/h, to ludzie przyspieszają do 100, żeby po chwili hamować do zera pod światłami.

Najśmieszniejsze, że kierowcy w ogóle nie rozumieją zależności zużycia paliwa od takiej jazdy. Marnują benzynę, a potem płaczą, jak drogo.
              • wolfgang87 Re: Alternatywa 09.03.12, 14:19
                Proszę o zieloną listę tranzytowych ulic z zieloną falą ustawioną na 50!

• Gość: Adam Re: Alternatywa IP: *.home.aster.pl 09.03.12, 10:11
          Ta świetnie, wyprawa do centrum przez progi zwalniające. Gratuluje pomysłu, w żadnym kraju tak nie ma.
          • Gość: Kot Re: Alternatywa IP: *.biznes.mm.pl 09.03.12, 10:39
            www.zm.org.pl/?a=amsterdam-2x1-119
            • Gość: m. Re: Alternatywa IP: 31.61.111.* 09.03.12, 11:04
              Iiii tam, takie kieszonkowe miasteczko, podaj przykład czegoś porównywalnego z Warszawą.
              • bosman_maly Re: Alternatywa 09.03.12, 12:18
                Aglomeracja ma 2,1 mln mieszkańców, coś jak Warszawa.
            • Gość: EUROpejczyk Re: Alternatywa IP: *.acn.waw.pl 09.03.12, 14:32
              Zielone Mazowsze to jest ANTYPRZYKŁAD rozwiązań komunikacyjnych. Tę organizację należy zdelegalizować, a jej aktywistów ogolić na łyso i zapędzić do niewolniczego sprzątania psich gó...ien! Chcą zrobić tutaj roweropedalski amsterdam z całą siecią zlikwidowanych ulic, zamienionych na alejki rowerowe i deptaki. Takie koncepcje kwalifikują się wyłącznie do klozetu i spuszczenia wody.
              • Gość: turysta Re: Alternatywa IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 15:38
                Gość portalu: EUROpejczyk napisał(a):

> Zielone Mazowsze to jest ANTYPRZYKŁAD rozwiązań komunikacyjnych. Tę organizację
                > należy zdelegalizować, a jej aktywistów ogolić na łyso i zapędzić do niewolnic
                > zego sprzątania psich gó...ien! Chcą zrobić tutaj roweropedalski amsterdam z ca
                > łą siecią zlikwidowanych ulic, zamienionych na alejki rowerowe i deptaki. Takie
                > koncepcje kwalifikują się wyłącznie do klozetu i spuszczenia wody.

Sądząc po tym, co piszesz, twoja wizja nowoczesnego miasta wygląda właśnie tak:

www.youtube.com/watch?v=8mJ05RnyG4E&feature=related

Zapewne marzysz by miec cos takiego pod oknem.
        • Gość: EUROpejczyk Re: Alternatywa IP: *.acn.waw.pl 09.03.12, 14:28
          I właśnie przed takimi koncepcjami należy bronić Warszawę, aby ekologiczne śmiecie nie wprowadziły tutaj swojej rowerowej utopii rodem z masy kretynów. Ulice pozamykać dla ruchu, zrobić deptaki, pozwężać, powykręcać, wszędzie zrobić alejki rowerowe i jeszcze ekstra podatek od posiadania samochodu wprowadzić. Takie koncepcje, wraz z osobami głoszącymi je, należy wyrzucić na wysypisko!
      • dorsai68 Czekam wobec tego z niecierpliwością, 09.03.12, 09:46
        jak za pomocą obliczeń udowodnisz, że Wołoska będzie wymagała postawienia ekranów akustycznych tylko przy nowej nitce ulicy i tylko po jej stronie.
        Czekam na wyniki obliczeń jednoznacznie wskazujące, że na już istniejących odcinkach Wołoskiej nie zostaną przekroczone graniczne wartości natężenia dźwięku.

Obroń ten absurd.
      • Gość: drogowiec Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 09:46
        W pełni zgadzam się z przedmówcą.
      • donmarek Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes 09.03.12, 11:05
        I to jest to !!!! A przy okazji ...dla politologów jest w roku około 20 nowych etatów w kraju. A ile tysięcy chętnych studiuje, by zdobyuć jeden z 20 etatów? Ot i Polska. Taka, jaką jest NAPRAWDĘ!
    • perseveratio Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... 09.03.12, 09:26
      Nosz kuźwa…

Przez lata marudzenie, że Wołoska wąska. Teraz marudzenie, że ekrany.
    • Gość: m. A odczepcie się od drogowców, walcie w ekologów! IP: 31.61.111.* 09.03.12, 09:31
      To nie drogowcy wymyślili te normy hałasu. Już raz dostali po nosie (vide przedłużenie Górczewskiej) za próbę ignorowania tego idiotyzmu, ale wtedy wszyscy jechali po "idiotach, co nie znają obowiązujących przepisów".
      Decyzja środowiskowa nie może być wydana, jeśli hałas na elewacji budynku przekracza normy (nie wewnątrz, ale na zewnątrz!). A nawet gdyby ktoś jakimś cudem zaryzykował i to podpisał, to wystarczy jeden papierek, jeden niezadowolony i decyzja idzie do kosza. A niestety każde piardnięcie typu dodanie 1 pasa ruchu, przebudowa skrzyżowania, wszystko teraz wymaga decyzji środowiskowych - efekty właśnie widzimy. Co ciekawe, decyzji środowiskowej nie wymaga z kolei durny buskwas na obwodnicy, powodujący zakorkowanie połowy miasta poprzez jej faktyczne zwężenie o 1/3. Bizantyjska biurokracja uderza jak zwykle w rzeczy potrzebne, a tych szkodliwych i tak nie blokuje.
      • Gość: Kot Decyzja środowiskowa przy rejestracji samochodu! IP: *.biznes.mm.pl 09.03.12, 09:36
        Powinieneś ubiegać się o decyzję środowiskową przy rejestracji samochodu. Od razu mniej by było smrodu i hałasu.
        • Gość: m. Re: Decyzja środowiskowa przy rejestracji samocho IP: 31.61.111.* 09.03.12, 09:40
          Pod warunkiem, że tramwaje wyjące mi pod oknem (w lecie od 4-tej nad ranem) też będą musiały ją uzyskać.
          • nessuno Re: Decyzja środowiskowa przy rejestracji samocho 09.03.12, 10:31
            Gość portalu: m. napisał(a):

> Pod warunkiem, że tramwaje wyjące mi pod oknem (w lecie od 4-tej nad ranem) też
            > będą musiały ją uzyskać.

Tramwaje w tym miejscu są od 1955 roku,o ile dobrze pamietam i z duża doza prawdopodobieństwa twierdzę,że były tu wcześniej,niż Ty więc o co pretensje?
            Z dnia na dzień ktoś Ci je pod okna wpuścił?
            • Gość: m. Re: Decyzja środowiskowa przy rejestracji samocho IP: 31.61.111.* 09.03.12, 11:06
              A przeczytałeś może przypadkiem, na co ten post jest odpowiedzią?
        • Gość: EUROpejczyk Re: Decyzja środowiskowa przy rejestracji samocho IP: *.acn.waw.pl 09.03.12, 14:36
          A wcześniej pedalców rowerowych urządzających masy kretynów, należy lać pompkami po łbach i na kopach zwalać ze skarpy do Wisły. Bo nikt, żaden pedał rowerowy nie skłoni mnie do rezygnacji z codziennego podróżowania własnym 4x4 spełniającego normę euro5. Do śmierdzącego tramwaju z lepkimi poręczami NIE WSIĄDĘ. Na rowerze też nie jeżdżę, bo na wsi nie mieszkam i do geesu po alpagę nie jeżdżę.
          • Gość: Żyd Re: Decyzja środowiskowa przy rejestracji samocho IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.12, 23:30
            To stój grzecznie w korku i nie pyskuj, spalinowa ku....
    • Gość: gaa Za granicą chyba nigdy nie był autor tego tekstu? IP: *.sggw.waw.pl 09.03.12, 09:38
      Pisze takie dyrdymały, jakby się wychował w kurniku za Ostrołęką. W KAŻDYM normalnym mieście są estakady, tunele i przejazdy bezkolizyjne. DAWNO powinien być wiadukt nad placem Zawiszy, nad rondem Babka, przy pomniku lotnika etc. Normalne wielkie miasta mają szosy przelotowe: Paryż ma choćby Peripherique, Londym na chociażby Hammersmith flyover i autostrada zaczyna się już w Kensington. Warszawa jest UDUSZONA przez takie pseudoekologiczne myślenie, jak prezentuje autor tego tekstu. MUSI być parę tras przelotowych, np Salomea - Łomianki, autostrada przez Ursynów etc. Im więcej bezkolizyjnych i bezlewoskrętnych skrzyżowań, tym lepiej. Polecam autorowi wycieczkę do jakiekolwiek zachodnioeuropejskiego miasta, by to zobaczyć, któregokolwiek: Strasbourg, Charleroia a nawet Halle an der Saale. A ekrany? W zachodniej Europie jest ich mniej, bo jak ktoś mieszka z widokiem na autostradę lub kolej, to ma taniej po prostu.
      • Gość: Admiral Re: Za granicą chyba nigdy nie był autor tego tek IP: 195.216.250.* 09.03.12, 11:36
        Pod Rondem Babka ma być tunel. Natomiast nad placem Zawiszy faktycznie sensownie byłoby zbudować estakadę i żadne argumenty, że to zepsuje krajobraz i zdegraduje przestrzeń - od czasu zbudowania Toi toja - absolutnie do mnie nie trafiają i mnie nie przekonują. Od kiedy wystawili tam Reform Plaza (bo tak się ten bardziew czyba nazywa) tego miejsca NIE DA SIĘ bardziej zdegradować i wszystko, cokolwiek tam się pojawi, może tylko to miejsce tylko poprawić. Ot choćby np. wiadukt - oczywiście nie płaska deska, ale jakiś fikuśny, podwieszany, albo extradosed.
        Np. takie coś bridgeworld.net/wordpress/archives/images/20080314_2.jpg lub nawet takie coś gfx.mmka.pl/newsph/378694/740383.3.jpg byłoby w stanie ożywić przestrzeń odciągnąć wzrok od tureckiego klocka. Chociaż lepiej byłoby, aby wizualnie były to lżejsze konstrukcje. Może coś podobnego do tego? v4.lscache1.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/30415266.jpg www.flickr.com/photos/anonimo91/2754077211/
        • Gość: gaa Re: Za granicą chyba nigdy nie był autor tego tek IP: *.sggw.waw.pl 09.03.12, 12:14

dziękuję za te piękne fotografie.

jak kiedyś zostanę prezydentem Warszawy, to wezmę Ciebie jako specjalnego doradcę na temat wiaduktów i tras podwieszanych. Zrobimy wspólnie coś jak kolejka w Wuppertalu lub metro w Chicago. Pozdrowienia.
    • Gość: darek183 Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.12, 09:39
      Co to za kompletny idiota napisał ten artykuł ! Pomieszanie z poplątaniem. Arterie mają być szybkie i bezkolizyjne. Inaczej wszystko stanie. Nie tylko prywatni kierowcy ale i autobusy, karetki pogotowia, straż pożarna itp. Co do ekranów to może nie wszędzie ale poza centrum muszą być bo jak mają żyć ludzie mieszkający blisko głównych tras ?
      • Gość: Kot Buspasy IP: *.biznes.mm.pl 09.03.12, 09:45
        O karetki i straż to się nie martw. Na każdej ulicy, która ma więcej, niż jeden pas, powinien być wytyczony buspas, w razie czego mogą nim jechać karetki i straz. I autobusy oczywiście :)
        • Gość: m. Re: Buspasy IP: 31.61.111.* 09.03.12, 09:48
          Noooo, to jak już autobus dotoczy się w korku spowodowanym buspasem do owego buspasa, to może nadrobi z 5 minut z tej godziny spóźnienia...
    • Gość: hmm Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 09:43
      ekrany TAK, ale PRZEZROCZYSTE !
    • Gość: HYPE Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 10:01
      najlepiej zwalać na kierowców. Powód jest prosty - nie mamy cholernej obwodnicy. Gdyby u nas zrobiono to tak pięknie jak w Wiedniu, czyli wielki tunel pod miastem z odbiciami na poszczególne części miasta to byśmy mogli spać spokojnie. Ale niestety u nas takie rzeczy pozostaną w sferze marzeń na długie długie lata. Stawianie ekranów oszpeci miasto, ograniczenia prędkości nic nie dadzą, bo szybko jadące auto czy też toczące się w wielkim tłoku 30km/h będzie równie głośne. Mieszkanie w centrum Warszawy wymaga wielu wyrzeczeń. Chcecie ciszy, spokoju i zieleni? Kupujcie mieszkanie na Białołęce, to też stolica. Żaden wstyd mieszkać na obrzeżach - niestety większość społeczeństwa żyje w świętym przekonaniu, że to miejsce dla słoików, ubogich i prostaków. Tak zwany Ham-Burk (same Chamy i buraki). Pora zmienić podejście. Ale skoro wolicie narzekać, to żyjcie sobie w tym małym utopijnym świecie, gdzie tramwaje i auta nie hałasują, nie ma korków i jest pięknie. To Warszawa, taki jej urok.
    • Gość: ted Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.12, 10:05
      bardzo dobry artykuł, dużo lepszy niż wczorajszy. Teraz to pełna zgoda. Faktycznie w normalnych miastach nie ma w obszarach miejskich ani ekranów, ani estakad, ani 6-cio pasmowych arterii. I jest zdecydowanie ciszej niż w Warszawie (no, poza Londynem). Z hałasem walczy się w mieście nie ekranami tylko supokojeniem ruchu i zwężeniem ulic. Oczywiście nie dotyczy to terenów podmiejskich, gdzie zaczynają się wylotówki, obwodnice i inne trasy szybkiego ruchu z prawdziwego zdarzenia. Nie można do takich zaliczyć Wołoskiej.
      • Gość: oki Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.129-183-91.adsl-static.isp.belgacom.be 09.03.12, 15:52
        Polecam wizyte w Brukseli są i 6 pasmowe ulice w środku miasta i trasy przelotowe z ograniczeniem do 70km/h, dużo tuneli i zupełny brak ekranów w mieście.
        Zamiast tego jest jasny podział na trasy przelotowe przez miasto i uliczki lokalne. Można zrobić obok siebie 30km/h oraz 70km/h - wszystko jest dla ludzi.
        A próby wmawiania, że jest inaczej i trzeba wybierać między szybką trasą a ograniczeniem i zwężeniem, to czysta manipulacja.
        No i jeszcze o ekranach 1) można w przypadku wołoskiej odstąpić od ekranów budując argumentację na kończeniu inwestycji z okresu sprzed wymogów. 2) można zastosować przegrody z zieleni miejskiej - kilka lat pracowałem w budynku 5m od torów i 10m od drogi przelotowej. Pas drzew i wysoki gęsty żywopłot działa lepiej niż jakikolwiek ekran. A w żywopłocie mieszkają sobie (nadal) ptaki. Od razu napiszę, że za żywopłot może zapłacić inwestor (miasto), bo to jest forma ograniczania hałasu.
    • Gość: Adam Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... IP: *.home.aster.pl 09.03.12, 10:22
      Polecam wizyte w Bostonie. Miasto rozwinęło bardzo dużą się dróg podziemnych. Wybudować pod najważniejszymi drogami ich odpowiedniki pod ziemią a te nad ziemią zwężyć!
      • Gość: Kot Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.biznes.mm.pl 09.03.12, 10:40
        A nie lepiej bardzo duża podziemna siec metra, skoro już mamy ryc pod ziemią?

Pomijam sprawę kosztów.
    • Gość: mariusz Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: 195.85.249.* 09.03.12, 10:26
      Estakada na PL Zawiszy to akurat bardzo dobry pomysł - odkorkowała by wiecznie stojące Al Jerozolimskie ...
      Autor za to pewnie by chciał żeby Warszawa wyglądała jak wioski w Alapach - wąskie uliczki, brak estakad .... to się tak nie da !
      To jest stolica 40 mln narodu - nie róbmy z niej zadupia ....
    • Gość: Stone Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jest ... IP: *.213-160-191.telecom.sk 09.03.12, 10:30
      Z tonu artykułu wnioskuję, że mieszkańcy osiedla domków przy Wołoskiej/Racławickiej nie składają broni. Teraz zasponsorowali redaktorka z GW.
    • Gość: freeman No nie zupełnie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 10:32
      Nie mamy tak jak w zachodnich miastach wszechobecnego metra oraz gęstej sieci autobusowej (w tym podmiejskiej) co w związku z tym wymusza poruszanie się autami prywatnymi. Nie można ograniczać ruchu samochodowego nie zapewniwszy wpierw doskonałej komunikacji miej i podmiejskiej.
    • Gość: Lukasz Re: Drogowcy szykują komunikacyjny ściek. Tak jes IP: *.eeb.org 09.03.12, 11:11
      mieszkam na Woloskiej i uważam ze ekrany to idiotyczny pomysł. Lepiej ograniczyć prędkość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka