Dodaj do ulubionych

strych do adaptacji

26.03.12, 12:58
Poszukuję strychu w warszawskiej kamienicy do adaptacji na cele mieszkalne. Może ktoś z Forumowiczów słyszał o takowym albo należy do wspólnoty mieszkaniowej, która chce strych sprzedać? A może podpowiecie, gdzie szukać (oprócz zasobów internetu, które już przeczesuję)?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: strych do adaptacji 26.03.12, 13:06
      Zarządy Domów Komunalnych często ogłaszają przetargi. Na Pradze Północ jest ich najwięcej.
      • gvalchca Re: strych do adaptacji 26.03.12, 14:30
        Praga Północ mi się marzy :) Niestety, dzwoniłam do tamtejszego Zarządu Nieruchomości Komunalnych i nic nie wiedzą. Ale dzięki za nadzieję, że coś jest, będę szukać.

sibeliuss napisał:

> Zarządy Domów Komunalnych często ogłaszają przetargi. Na Pradze Północ jest ich
        > najwięcej.
        • Gość: kamienicznik Re: strych do adaptacji IP: *.de 26.03.12, 18:28
          koleś wpuszcza cie w maliny a raczej płonące rudery pod deweloperkę
    • Gość: jim Re: strych do adaptacji IP: *.ip.netia.com.pl 26.03.12, 13:11
      Wiem, że wspólnota przy al. Wojska Polskiego 31 sprzedawała strychy. Czy sprzedali wszystkie, nie wiem. Na podwórku jest tablica informacyjna wspólnoty i można tam dowiedzieć się szczegółów.
      • Gość: kk Re: strych do adaptacji IP: *.interpolska.pl 03.10.12, 17:30
        brałam udział w tym przetargu. nie doszło do finalizacji, konserwator zabytków nie wyraził zgody na wieksze okna
    • Gość: a Re: strych do adaptacji IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.12, 16:51
      Kiedyś zrobiłem kilka strychów na starym Mokotowie - okolice Gagarina, Chełmskiej. Pytaj u źródła - tylko kierownicy administracji, zarządy wspólnot. Koniecznie osobiście. Zastanów się jednak, czy na pewno tego chcesz, bo robota wredna i koszty niemałe. Końcowy efekt jednak jest fantastyczny.
      • Gość: Agata Re: strych do adaptacji IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.12, 18:30
        Witam
        A tak mniej więcej w jakich granicach koszta wykonczenia załóżmy takiego mieszkania ok 50m2? typowy strych do adaptacji, gdzie trzeba podciagnac wszystkie media? Bylabym wdzieczna za odpowiedz:)
        • Gość: baśka coś więcej o przetargach IP: *.rzeszow.vectranet.pl 05.10.12, 02:15
          Bardzo będę wdzięczna za podobne porady.W moim przypadku chodzi o małe mieszkanie.Czy wspólnoty na zoliborzu /lub gdzie indziej/coś wynajmują,czy tylko sprzedają?
          • Gość: stryszanka Re: coś więcej o przetargach IP: *.home.aster.pl 08.10.12, 11:31
            Wspólnoty sprzedają, ale to długa i dość kosztowna sprawa. Mieszkam w takim zaadaptowanym strychu. Adaptację robiłam 6 lat temu. Wtedy strychy do adaptacji sprzedawane były za cenę 2-3 tyś za m2. Teraz jest sporo drożej, według mnie aktualny stosunek ceny strychu do ceny "normalnego" mieszkania nie jest tak atrakcyjny jak był kilka lat temu. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że sama kwestia sporządzenia i zatwierdzenie projektu trwa długo, nierzadko koło roku. Sam remont kilka miesięcy....
    • Gość: ivi Przestrzegam IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 11:27
      Uważajcie z tymi adaptacjami, bo ja władowałam się w takie bagno prawie 20 lat temu. Wtedy to dostałam strych do adaptacji od miasta, zrobiłam, wychuchałam, wypieściłam 300 000 włożyłam i wtedy miasto zaczęło robić hopki-szopki. Najpierw nas przekazało wspólnocie mieszkaniowej, która powstała już po naszej adaptacji, potem wspólnota zaczęła stawiać wygórowane warunki czynszu i wykupu. Następnie sądy, korowody prawne, skończyło się wyrokiem sądowym na niekorzyść wspólnoty i nasze mieszkanie znowu wróciło do zasobów lokalowych miasta. Ponieważ wyrok był wyraźnym wskazaniem, że miasto działało niezgodnie z prawem to teraz mamy karę i miasto blokuje nam możliwość wykupu wskazując jakieś rzekome roszczenia do gruntu, gdzie wcześniej w moim budynku na legalu mieszkania sprzedawało lokatorom za 10% wartości. Teraz powstała uchwała rady Warszawy, gdzie strychowcy będą mogli tak jak inni lokatorzy, którzy dostali mieszkania za darmo, wykupić z 50% bonifikatą. Czyli przeciętnego Kowalskiego mieszkanie będzie kosztowało 200 000 a strychowca 300 000 + 200 000! I taką dostałam karę za to że wzięłam coś we własne ręce i nic nie chciałam za darmo.
      • Gość: Prawdziwy Polak Re: Przestrzegam IP: *.centertel.pl 07.10.12, 11:44
        a nie było łatwiej kupić normalne mieszkanie?
        • Gość: ivi Re: Przestrzegam IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.12, 10:07
          A wiedziałam, że mnie i wielu innych miasto tak w jajo zrobi?! Po tych dwudziestu latach miałabym dawno mieszkanie spłacone i przede wszystkim moje własne! A tak zrobiłam za 300 000 prezent miastu!
          Ale im tego nie odpuszczę!
    • Gość: gość Re: strych do adaptacji IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.12, 10:15
      Jest strych do adaptacji we wspólnocie na ulicy Przemyskiej 18 składać proszę oferty do przetargu
      • gvalchca Re: strych do adaptacji 19.12.12, 15:35
        A mogłabym prosić o numer kontaktowy do Wspólnoty? Próbowałam znaleźć przez GGKO i administrację, ale nie wiedzą o żadnym strychu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka