Dodaj do ulubionych

Piosenki powstańcze

01.08.12, 21:44
Cześć!
Czy komuś było dzisiaj dane usłyszeć młodzież śpiewającą piosenki patriotyczne/powstańcze na Krakowskim Przedmieściu w godzinach 17-18? Młodzi ludzie przebrani za powstańców odgrywali stare piosenki. Jedna dziewczyna grała na akordeonie. Tak bardzo chciałbym posłuchać ich wykonania raz jeszcze. Może ktoś ma pełne nagranie i jest wstanie udostępnić? A może ów grupa zagra jeszcze gdzieś z okazji bliżej nieokreślonej okazji?

Dzięki za te chwile. Wzruszyłem się dzisiaj jak małe dziecko.. kochana Polsko.
Obserwuj wątek
    • Gość: martyrol FREE Re: Piosenki powstańcze IP: *.acn.waw.pl 01.08.12, 22:25
      Jak widać poczucie dumy z polskości i martyrologii ciągle silnie zakorzenione jest w tym narodzie. Jeszcze trzeba poczekać parę lat, aby stare przyzwyczajenia odeszły wraz z ich kultywatorami.
      • andrzej.sawa Re: Piosenki powstańcze 02.08.12, 18:38
        Dziecko,co to znaczy - w tym narodzie?A ty z jakiego jesteś narodu?A może po prostu małpa?
    • Gość: katka Re: Piosenki powstańcze IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.12, 12:41
      > A może ów grupa zagra jeszcze gdzieś z okazj
      > i bliżej nieokreślonej okazji?

Przepraszam, że nie na temat, ale ten rażący błąd pojawia się coraz częściej i nie mogę przemilczeć. Mógłbyś równie dobrze napisać występten grupy. Ów, owa owo - to się odmienia. Ów film, owa grupa, występ owej grupy.
      • varajin Re: Piosenki powstańcze 02.08.12, 14:16
        Rzeczywiście mój błąd. Staram się pisać poprawnie, jak tylko się da, mimo że zawsze język polski był moją słabą domeną. Bliżej mi do matematyki. Teraz już nie zapomnę, ze ów też podlega odmianie.
      • areksbf Re: Piosenki powstańcze 02.08.12, 16:47
        areksbf = varajin

Miałem problem z odzyskaniem konta, ahh te hasła :-)

W dalszym ciągu liczę, że ktoś się w tym temacie odezwie i poratuje!
        • Gość: saufen Re: Piosenki powstańcze IP: *.pools.arcor-ip.net 03.08.12, 17:57
          spiewali w prl po kilku glebszych jak odreagowali strach w wiekszosci knajp a moze to byli ubeccy prowokatorzy

• areksbf Re: Piosenki powstańcze 03.08.12, 23:46
            Nie.. to byli dumni Polacy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka