IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 09:59
Czy znacie przepis na "Fale Dunaju"?
Obserwuj wątek
    • brynia2 Re: pieczenie 09.01.06, 10:12
      Taki przepis znalazłam w wyszukiwarce:

      sonja1 19.04.05, 11:50 zarchiwizowany

      Fale Dunaju
      przepis pochodzi z Poradnika Domowego
      Ciasto:
      35 dag mąki,
      25 dag margaryny,
      25 dag cukru,
      6 jajek,
      słoik wiśni z kompotu,
      2 łyżeczki proszku do pieczenia,
      2 łyżki kakao.
      Krem:
      25 dag masła,
      1 budyń waniliowy na 2 szklanki mleka,
      10 dag cukru,
      1,5 szkl. mleka,
      sok z 1 cytryny.
      Polewa:
      po 10 dag czekolady mlecznej i gorzkiej,
      10 dag masła.
      Masło utrzeć, ciągle ucierając porcjami dodawaj cukier i jaja, na koniec mąkę z
      proszkiem. Do polowy ciasta dodaj kakao. Jasne ciasto wyłóż do tortownicy o
      średnicy 28 cm, pokryj równą warstwą ciemnego ciasta. Na wierzchu ułóż osączone
      z kompotu wiśnie. Piecz ok. 45 minut w temp. 180-190 st. C.
      Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 4 lyżkami mleka. Resztę mleka
      zagotuj z resztą cukru, ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z dodawanym powoli
      zimnym budyniem oraz sokiem z cytryny. Krem rozsmaruj na zimnym cieście, wstaw
      do lodówki. Czekoladę rozpuśćz maslem na parze, wylej na ciasto, widelcem
      wyżłob fale. Wstaw do lodówki.
      Smacznego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka