Gość: Legia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 14:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
globalneocipienie Zazdroszczę Czechom. 26.03.13, 14:38 Oj jak ja zazdroszczę Czechom, że w tych ciężkich czasach nie było u nich żadnych ambitnych generałów z szabelkami:( Na szczęście mam szybciej do Pragi niż do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mineteman Re: Zazdroszczę Czechom. 26.03.13, 14:47 Bo Czesi maja narodowy instynkt samozachowawczy oraz wyzszy stopien cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vess Re: Zazdroszczę Czechom. IP: 212.160.172.* 26.03.13, 14:54 Proponuję trochę historii się pouczyć.....albo wpisać w Wiki - Reinhard Heydrich i konsekwencje jego śmierci dla czechów. Odpowiedz Link Zgłoś
nrozsklov Re: Zazdroszczę Czechom. 26.03.13, 15:36 Fajny artykul. Jeszcze polska nie zginela! No to teraz musze ucalowac meza i dzieci, w folkswagena i do reichu, dziadziowi trzeba pieluchy zmienic. Bedzie do mnie mowil znowu "polnische banditen"... ale co tam, przyzwyczailam sie juz. Tysiac euro na czarno za opieke 31/24 droga nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calli Re: Zazdroszczę Czechom. IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.13, 17:19 Polscy terroryści walczyli wtedy z Niemieckim Kontyngentem Pokojowym, tak jak dziś PKW w Afganistanie walczy z 'afganische banditen' zaprowadzając pokój i łaciński porządek na lebensraumie opanowanym przez afganische wirtschaft. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Zazdroszczę Czechom. 26.03.13, 18:40 Gość portalu: calli napisał(a): > zaprowadzając pokój i łac > iński porządek na lebensraumie opanowanym przez afganische wirtschaft. A zamach na WTC, pociągi w Madrycie i metro w Londynie, oraz Al-kaida, to propaganda i prowokacja. Francuzi tez nie chcieli umierać za Gdańsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calli Re: Zazdroszczę Czechom. IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.13, 19:05 Oczywiście, że tzw. Al-Kaida to wymysł i propaganda. BBC: al-Qaeda Doesn't Not Exist : www.youtube.com/watch?v=mztfFdpd1Rk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sly Re: Zazdroszczę Czechom. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:07 to samo co Ty ja nazywam tchórzostwem... Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek_bagietka Re: Zazdroszczę Czechom. 26.03.13, 15:29 instynkt samozachowawczy mają. ale czy narodowy - to bym powątpiewał. z tym, że jak widać po wpisach niżej (o Reinhardzie H.) - nie można narodu czeskiego wrzucać do jednego worka. tak jak i naszego i żadnego innego. wyższy stopień cywilizacji? gdyby wszyscy przyjęli ten "stopień", bylibyśmy już tylko zakazanym wspomnieniem w historii świata - opanowanego przez Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Zazdroszczę Czechom. IP: *.prnet.pl 27.03.13, 16:16 Czesi kolaborowali z Niemcami jak wściekli. I to ma być dla nas wzór?. Nie można wszystkiego mierzyć jedną miarą. Oni w Warszawie i w Polsce walczyli żeby teraz legion buców się wymadrzał. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.jazon123 Re: Zazdroszczę Czechom. 26.03.13, 15:55 Czesi do bitwy pod Biała Górą w1620 roku, nie stronili od kuszy, miecza, topora i btwy. Mieli swoje wojenne ambicje i je realizowali,powstania, najazdy na sąsiadów, zaciężni w różnych wojnach średniowiecznych, dużo tego było. Proszę poczytać trochę historii tego kraju i wyrwać się poza stereotyp knedlików i wojaka Szwejka. Do czasu Czesi byli niezłymi zakapiorami. Czesi np. we X w. byli potężniejsi od Polski, podobna powierzchnia, populacja, wyżej rozwinięta kultura. Teraz już im daleko do Polski pod względem powierzchni kraju czy ludności. A tacy rozsądni byli po bitwie pod Biała Górą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golem_t Re: Zazdroszczę Czechom ale czego? IP: 195.116.182.* 26.03.13, 14:59 Najwyższy dygnitarz III Rzeszy zabity zamachu (w zasadzie zmarły od ran w nim odniesionych) to Reinhard Heydrich. Wiesz kto i gdzie zorganizował ten zamach? Nasze całe podziemie może się pochwalić maksymalnie Franzem Kutscherą,a "Żołnierze Wyklęci" w zasadzie szeregowymi działaczami PPR /PPS. "Człowiek co się kulom nie kłaniał" idzie na konto UPA. Bracia Czesi znacznie dłużej stykali się z ordnung-iem więc czegoś się nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pum pum pum pum Re: Zazdroszczę Czechom ale czego? IP: 212.160.148.* 26.03.13, 15:17 śmieszny jesteś, bo Heydricha nie zabiło czeskie podziemie, tylko czescy komandosi wyszkoleni w Anglii i wysłani przez Anglików :) po zabójstwie Heydricha w Pradze zorganizowano wielotysięczny wiec, w którym Czesi opłakiwali swojego niemieckiego pana. już nie ma co wspominać, że zamach nie był zbyt trudny do wykonania, skoro niemiecki pan jeździł bez obstawy, odkrytym samochodem. nie miał powodu, by bać się tchórzliwych Czechów, którzy pokornie wykonywali polecenia. co więcej, w obozach dla Romów, załogi strażników składały się wyłącznie z Czechów. jest więc zaiste czego zazdrościć. skundlenia i sku...enia, którego świadomość Czesi mieli, bo po zdobyciu Pragi przez Armię Czerwoną, jakże odważnie dokonywali na ulicach linczów na Niemcach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromborek83 Re: Zazdroszczę Czechom ale czego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:48 O Boże, na wadze chcesz stawiać życia nazistowskich dygnitarzy??? Trafiło się ślepej (czeskiej) kurze ziarno... no może cały worek paszy... a Polak zabił ruskiego cara w 1881 a inny amerykańskiego prezydenta w 1901 i co??? Czesi stracili jaja pod Białą Góra w 1620... cała ta czechofilia jest zabawna, piwo, knedliki i Szwejk, jako symbol ich armii ... nie ma czym się podniecać i z kogo brać przykład .... masowo poddawali się Rosjanom na froncie wschodnim podczas II WŚ, a później czeski legion , pewnie za nie mały grosz, wydał czerwonym adm. Kołczaka... Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Re: Zazdroszczę Czechom ale czego? 26.03.13, 18:01 Czesi tym różnili się od Polaków, że nigdy nie porywali się z motyką na słońce. Nigdy nie mieli zniszczonego kraju, mają starą stolicę, jedną z najpiękniejszych w Europie, spokojnie budowali cywilizację i dobrobyt czekając odpowiedniej chwili by uzyskać wolność. Nie składali na ołtarzu ojczyzny setek tysięcy ofiar. Budowali swą kulturę i dobrobyt a dziś są dość daleko przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zazdroszczę Czechom ale czego? IP: 62.233.210.* 26.03.13, 18:21 Nie składali na ołtarzu setek tysiecy ofiar a i tak w stosunku do liczebności Polaków zmniejszyli sie ok 4razy, bo ok. 1000roku był nas mniej wiecej tyle samo. Może wiec te nasze ofiary nie były takie bezsensowne? Czesi nie leżą na terazie przemarszu armi niemieckiej do Rosji i armi rosyjskiej do Niemiec i stąd maja trochę wiecej szczęscia. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Brednie o Czechach. 26.03.13, 15:59 1)ok roku 1000 Czechów i Polaków było mniej wiecej tyle samo. Dzis Polaków jest 4razy wiecej. Gdzie ten czeski "instynkt zamozachowawczy"? 2)Czesi byli bardzo zdziornym narodem. Cechowali sie barbarzynstwem. Przegrali jednak bitwe pod Biala Górą w 1620 co bylo dla nich ty czym byłby dla nas Grunwald gdybyśmy go przegrali. 3) Czesi dokonywali licznych napaści. Jak np na Zaolzie w 1919. 4) Generałowie czescy bardzo chcieli sie bic w 1938roku o mało nie doszło do zamachu stanu. 5)Haydrich był zabity (zmarł od zakarzenia nie od kul) dlatego, że czeski rzad londynski zauważył, iż rzady Haydricha Czechom sie podobaja. 6)Powstanie w Pradze też wybuchło i Praga tez miała byc zburzona tylko Niemcy nie zdąrzyli (choć zaczęli) już jaśniej lemingi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Brednie o Czechach. IP: *.ip.netia.com.pl 26.03.13, 16:01 Wzrusza mnie twoja ortografia oraz nieumiejętność poprawnego napisania nazwiska człowieka, w kwestii którego chcesz robić za eksperta. Lemingu. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Brednie o Czechach. 26.03.13, 16:03 Wzrusza mnie tradycyjna lemingowska maniera braku odnoszenia sie do faktów gdy te fakty są niezgodne z leminowym postrzeganiem swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Brednie o Czechach. IP: *.ip.netia.com.pl 26.03.13, 16:28 Ja się nie odnoszę do niczego. Zwracam ci uwagę, że jeśli chce się uchodzić za autorytet w jakiejś kwestii, to wartoby przynajmniej opanować pisownię tejże kwestii, bo inaczej raczej trudno takich ekspertów odbierać poważnie, a tym bardziej silić się na polemikę. Zaś ilość lemingów powsadzanych w twój niewątpliwie błyskotliwy post nie przemawia na korzyść merytoryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boddoxx Re: Brednie o Czechach. IP: *.smgr.pl 26.03.13, 16:50 Heydrich, zakażenie, zdążyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nwowatch Re: Zazdroszczę Czechom ale czego? 26.03.13, 19:05 Gość portalu: golem_t napisał(a): > Najwyższy dygnitarz III Rzeszy zabity zamachu (w zasadzie zmarły od ran w nim > odniesionych) to Reinhard Heydrich. Wiesz kto i gdzie zorganizował ten zamach? Brednie. Rozgrywka wywiadów. Aby chronić agenta brytyjskiego Canarisa trzeba było zlikwidować Heydricha. To są rzeczy znane. Czesi mieli z tym wszystkim coś wspólnego tylko i wyłącznie dlatego że Heydrich rezydował w Czechach. Gdyby rezydował na Słowacji akcję przeprowadziliby zrzutkowie słowaccy, gdyby w Serbii, zrzutkowie serbscy itd. Chodziło tylko i wyłącznie o znajomość terenu. Do tego zrzutkowie spraprali sprawę, Heydrich w normalnej sytuacji zamach by przeżył, postrzał nie był specjalnie groźny, więc robotę musieli dokończyć lekarze z Wehrmachtu. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.iljicz Brednie o lekarzach. 27.03.13, 18:12 Heydrich został poraniony odłamkami bomby rzuconej pod samochód. Odłamki spowodowały zakażenie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zazdroszczę Czechom. IP: *.static.chello.pl 26.03.13, 16:04 Czyli jesteś mądry wykształcony zaradny i "wogóle" . A reszcie ..śmierć frajerom. Tylko pamiętaj każdy naród ma swoją historię. Nikt nie każe Ci czcić rocznicy akcji ale nie komentuj jej z pozycji wyższości. Można nie zgadzać się z tym co robili nasi (?) przodkowie ale nie widzę nic zdrożnego w uszanowaniu pamięci po tych co próbowali coś w tej beznadziejnej sytuacji robić. Akcja była udana uwolniono ok. 30więźniów więc o co chodzi? Porównywanie sytuacji Czechów do sytuacji Polaków jest beznadziejne i prowadzi do uproszczeń a właściwie do prostactwa . Twój głos w dyskusji jest beznadziejnie nudny znam podobne od 50 lat. Właściwie nie musiałeś komentować skoro manifestujesz, że bliżej ci do Pragi . No chyba że ...jakiś polski kompleks cię dusi i coś chcesz udowodnić . Ale to już Twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
heimdallr Re: Zazdroszczę Czechom. 26.03.13, 17:03 Napisz uczciwie, że akcja była tak udana, że 6 osób zginęło, na miejscu lub od ran w tym uwalniany "Rudy", plus Niemcy rozstrzelali później 140 osób. Stań twarzą w twarz z rodzinami tych rozstrzelanych i powiedz, że powinni być dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pum pum pum pum Re: Zazdroszczę Czechom. IP: 212.160.148.* 26.03.13, 17:35 stań twarzą w twarz z jakimkolwiek historykiem i dowiedź, że gdyby nie Akcja, to Niemcy puściliby tych 140 wolno Odpowiedz Link Zgłoś
heimdallr Re: Zazdroszczę Czechom. 26.03.13, 21:52 Masz rację. W Powstaniu Warszawskim pewnie i tak by zginęli. 100 w tę stronę czy w inną, co za różnica? U nas nie trzeba bomby atomowej. Wystarczy polski patriotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlawiadomosc2 Re: Zazdroszczę Czechom. IP: *.astral.lodz.pl 26.03.13, 18:01 Świetny wpis i piona ode mnie stary. generowanie elaboratów o wyższości czeskiego pragmatyzmu w obliczu jak i w czasie wojny nad polskim "szabelkowaniem" =trolowacizna najnizszych lotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spieprzaj dziadu Re: Zazdroszczę Czechom. IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.03.13, 16:05 nie masz czego im zazdroscic poniewaz ich akcja zabicia Heydricha kosztowala rowniez zycie wielu zakladnikow ale terror niemiecki w pradze znacznie zmalal Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley To co tu robisz? 26.03.13, 16:26 globalneocipienie napisał: > Oj jak ja zazdroszczę Czechom, że w tych ciężkich czasach nie było u nich żadny > ch ambitnych generałów z szabelkami:( Na szczęście mam szybciej do Pragi niż do > Warszawy. No to paszoł won, jak ci się Polska nie podoba. Zjeżdżaj do swoich rozsądnych Pepików. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Zazdroszczę Czechom. 26.03.13, 16:27 globalneocipienie napisał: > Oj jak ja zazdroszczę Czechom, A potem im się Palach podpalił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochota Re: Zazdroszczę Czechom. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.03.13, 16:54 A ty najlepiej poloz sie pod stolem i naciagnij czapke na oczy. Moze cie nikt nie zobaczy i tam bedziesz bezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gzyms Tuz przed zaborami polska armia nie walczyla IP: 67.234.148.* 27.03.13, 15:56 W dekadach prowadzacych do rozbiorow, kiedy Rosja zaczela robic podchody w kierunku Polski, przekupywac poslow, (a potem nawet porywac), stopniowo wprowadzac swoje oddzialy na teren Rzeczpospolitej, armia praktycznie nie interweniowala. Chociaz mogla. Oligarchowie mieli zbyt dobrze, i nie chcieli ryzykowac swoich majatkow. Mysleli, ze wszystko bedzie dobrze, tak jak dawniej. Ale juz nie bylo. Mieszkam na emigracji. W ostatnich latach poznalem potomka jednej z najwiekszych polskich rodzin magnackich, ktorego przodek podpisywal Targowice. W tamtych czasach jego przodek myslal, ze robi dobrze, bo chroni swoj ogromny majatek, i zapewnia sobie przyjazn carycy Katarzyny. Jednak, na przestrzeni nastepnych 150 lat z rodziny, jej potegi, bogactwa, wplywow, nie zostalo nic. Komunizm praktycznie wymazal ja z rzeczywistosci. A Polska stala sie pariasem Europy. Zatem pomysl zanim napiszesz cos na forum. Z konfliktami bywa tak, ze nigdy nie wiadomo co bylo by lepsze. Czasami warto jest walczyc, czasami nie. Generalnie jest to bardzo trudna decyzja. Ale wcale nie jest tak jak piszesz, ze nie warto walczyc. Na przestrzeni wiekow, jesli narod nie walczylby (na pewno taki narod jak polski, ktory zyje dokladnie w centrum konfliktow europejskich), dawno albo zniknalby, albo stalby sie niewolniczym. Z czego absolutnej reguly na nic nie ma. Niektore narody walczyly a przegraly (Prusowie, Jacwingowie), niektore o nic nie walczyly i nie przegraly nic (Islandia), inne zas walczyly i wygraly wiele (obecne USA). Na te rzeczy nie ma reguly, i nie musisz sie wcale tak glupio na tym forum wymadrzac. Nie jest madre co piszesz, a przy okazji obrazasz wielu. Latwo ci pisac bo masz zagwarantowana wolnosc slowa, nietykalnosc cielesna. A te rzeczy ktos dla ciebie juz wywalczyl. Zaledwie 30 lat temu nie moglbys napisac co sie podoba. Jesli sie nie walczy o swoja wolnosc, zawsze sie znajdzie jakis watazka, ktory bedzie chcial zdominowac, podporzadkowac swoje spoleczenstwo. Jak juz to mu sie uda, wtedy tylko on bedzie decydowac co tobie wolno, a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Provincius Rzekomy Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.v-net.com.pl 26.03.13, 14:41 Warszawa Jest Najważniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Bilinski Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... IP: *.cable.mindspring.com 26.03.13, 14:57 Dzięki za wspaniały opis Panie Majewski :) Odpowiedz Link Zgłoś
vonsmroden Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... 26.03.13, 15:05 Gdyby oni tylko wiedzieli, co się stanie z krajem za który ginęli... Odpowiedz Link Zgłoś
tomtg123 Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 20:34 Myślę, ze byliby szczęśliwi widząc dzisiejszą niepodległa Polskę. Niektórzy są szczęśliwi, mają to szczęście, ze dożyli . Żyjąca do dziś Maria Stypułkowska-Chojecka (ps. "Kama") świetnie się czuje w dzisiejszej Polsce, spotyka się z młodzieżą, a 2 lata temu była w komitecie honorowym poparcia Bronisława Komorowskiego w wyborach prezydenckich. Odpowiedz Link Zgłoś
vonsmroden Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 27.03.13, 23:08 Wiem, miałem tą przyjemność poznać ją osobiście w 2010 r, po mszy w Katedrze Polowej Wojska Polskiego na Długiej. Nota bene uroczystości z okazji rocznicy niniejszego wydarzenia, gdzie oprócz harcerzy było góra 50 osób... A ci co przeżyli pewnie są szczęśliwi, chociażby z samego faktu, że przeżyli... Odpowiedz Link Zgłoś
jakstarewino Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... 26.03.13, 15:05 Piekna martyrologia, tylko,ze zabawy chlopcow z AK kosztowaly, jak mowi przewodnik, zycie 140 osob- i to tylko w tym przypadku. Mam watpliwosci czy warto bylo.... Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 15:17 jakstarewino napisała: > Piekna martyrologia, tylko,ze zabawy chlopcow z AK kosztowaly, jak mowi przewod > nik, zycie 140 osob- i to tylko w tym przypadku. Mam watpliwosci czy warto bylo > .... Jeśli ktoś za śmierć 140 osób zabitych przez Niemców w odwecie za akcję pod arsenałem obwinia AK, to jest zwykła gnidą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakstarewino Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.bb.sky.com 26.03.13, 15:55 Wiadomo bylo jak bedzie pajacu, I nie obrazaj innych. Jak bys byl w tym lochu wowczas to inaczej bys spiewal medrku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pum pum pum pum Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: 212.160.148.* 26.03.13, 15:20 tylko skończony idiota może myśleć, że gdyby nie było Akcji pod Arsenałem, tych 140 nie zostałoby rozstrzelanych poczytaj sobie "1859 dni Warszawy", może coś ci w tym pustym łbie zaświta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonX Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:31 Takie akcje jak ta pod Arsenałem z kulminacją głupoty w Powstaniu Warszawskim miały tylko jeden pewny skutek - zwiększony terror okupanta. A tobie, gnojku, ani tamtym gó...arzom spod Arsenału nikt nie dał ci prawa do rozporządzania czyimś życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precursor Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:37 Afgańczycy mają takie powiedzenie: "Umieranie za wolność jest szczytem głupoty, bo co martwemu po wolności" Ale niestety u nas patrzy się na to zupełnie inaczej i zmusza ludzi do bohaterstwa, a jak komuś się nie podoba to pod ścianę i kula w plecy, jak to się zdarzało podczas Powstania Warszawskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thegosc Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:53 Rozstrzeliwano dezerterów. Aty gdzie walczyłeś w czasie Powstania ? Gdzie przeczytałeś relację o stawianiu pod mur i czego ona dotyczyła ? I jeszcze jedno. Okupant mógł w Polsce rozstrzeliwać kogo chciał i kiedy chciał i nie musiał tego usprawiedliwiać. Albo mogli ogłosić że to za awarie semafora itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precursor Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 16:29 A może ten dezerter wcale nie miał zamiaru walczyć? Kto nałożył na niego obowiązek walki z Niemcami? Dlaczego wymagamy od kogoś bohaterstwa i walki w imię naszych przekonań? O ile pamiętam z historii nie byliśmy wówczas, jako państwo, w stanie wojny z Niemcami, bo zawieszenie broni i kapitulacja miała miejsce w roku 1939r. Obiektywnie rzecz biorąc, w świetle prawa międzynarodowego, działania AK nazwać by należało terroryzmem. W końcu terroryzmem nazywamy działania Afgańczyków, kiedy poślą jakiegoś Rosomaka na złomowisko. Między działaniem AK wówczas i Afgańczyków obecnie wielkiej różnicy nie ma. Tyle, że wtedy "nas" a teraz "my". Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley O dezerterach, ochotnikach i nieukach 26.03.13, 16:37 Gość portalu: precursor napisał(a): > A może ten dezerter wcale nie miał zamiaru walczyć? Kto nałożył na niego obowią > zek walki z Niemcami? Właśnie o to chodzi, że nikt. Przynależność do AK, NSZ itp. była dobrowolna (podobnie jak ochotnikami byli wszyscy żołnierze Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie). Ale jak już się zdecydowałeś, przysiągłeś "wszelkim rozkazom przełożonych moich będę bezwzględnie posłuszny, a tajemnicy niezłomnie dochowam, cokolwiek by mnie spotkać miało", to koniec. Ochotnik raz wcielony do armii staje się żołnierzem jak każdy inny i kula w łeb za dezercję, tchórzostwo czy niewykonanie rozkazu nie stanowi tu wyjątku. > O ile pamiętam z historii nie byliśmy wówczas, jako państwo, w stanie wojny z N > iemcami, bo zawieszenie broni i kapitulacja miała miejsce w roku 1939r. No to gucio pamiętasz, bo żadnego zawieszenia broni ani kapitulacji nie było. > Obiektywnie rzecz biorąc, w świetle prawa międzynarodowego, działania AK nazwać > by należało terroryzmem. Zgadza się. Prawo międzynarodowe takich sposobów szkodzenia nplowi jak atak przez osoby nieoznakowane nie przewiduje. Ale prawo międzynarodowe nie przewiduje (a raczej przewiduje i zabrania) bardzo wielu rzeczy, które Niemcy robili (np. branie zakładników). Pytanie, co wolno, gdy wróg postępuje, jakby mu było wolno wszystko - jest otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precursor Re: O dezerterach, ochotnikach i nieukach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 17:07 Co do rzekomej kapitulacji w 39' - biję się w pierś, moja niewiedza. Co do "ochotnictwa" - OK. Ich wybór, jeśli świadomy i nieprzymusowy, to dostali za swoje. Jeśli przymusowy (w czasie Powstania), to i tak się o tym nie dowiemy. Drażliwej kwestii śmierci niewinnych cywilów poruszał nie będę. Czy Niemcy brali zakładników w odwecie za działania AK, czy działania AK były odwetem za branie przez Niemców zakładników - tego nie wiem. Pewne jest, że nikt, kto prowadzi wojnę, nie może sobie pozwolić na zamieszanie na zapleczu. Nie usprawiedliwiam tu Niemców, nie potępiam Polaków. P.S. Tak już na marginesie zupełnie to wolałbym jednak, żeby dyskusja w kraju toczyła się raczej wokół tematów bieżących, gospodarczych, związanych z naszymi emeryturami, edukacją dzieci i perspektywami dla nich. A my zamiast o tym, to sprzeczamy się o historię... I to jest w tym wszystkim najsmutniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pum pum pum pum Re: O dezerterach, ochotnikach i nieukach IP: 212.160.148.* 26.03.13, 17:39 masz rację. to smutne, że musimy sprzeczać się o historię. to smutne, że wciąż wyskakują tu niedouczeni osobnicy, którzy "nie wiedzą", "o ile dobrze pamiętają" lub też "wydaje im się", ale wygłaszają swoje tezy i chcą jeszcze na ten temat dyskutować. a kiedy dowiedzie im się, że niewiele wiedzą, sprzedają tekst, że nie powinniśmy zajmować się historią... skup się na tym co potrafisz, a jeśli chodzi o dziedziny, o których niewiele wiesz, to mniej pisz, a więcej czytaj. i nie bój się pytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pum pum pum pum Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: 212.160.148.* 26.03.13, 16:45 > O ile pamiętam z historii nie byliśmy wówczas, jako państwo, w stanie wojny z N > iemcami, bo zawieszenie broni i kapitulacja miała miejsce w roku 1939r. Kto, gdzie i kiedy podpisał zawieszenie broni i akt kapitulacji, niedouczony ośle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precursor Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 16:56 OK. Masz rację. Rzeczywiście takie fakty nie miały miejsca. Mea culpa. P.S. Że niedouczony to się zgodzę, ale dlaczego ośle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pum pum pum pum Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: 212.160.148.* 26.03.13, 16:58 choćby dlatego, że reakcję na bandyckie działania okupanta, nazywasz terroryzmem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 16:22 piszesz o tych Afganczykach,ktorzy teraz zyja w Afganistanie,czy o jakis innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precursor Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 16:31 O tych, których nazywamy Talibami z Al-Kaidy, żeby nam się lepiej zasypiało, z czystym sumieniem, że bijemy wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 18:17 nikt ci nigdy nie powiedzial,ze masz rozdwojenie jazni Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 16:25 Gość portalu: precursor napisał(a): > Afgańczycy mają takie powiedzenie: > "Umieranie za wolność jest szczytem głupoty, bo co martwemu po wolności" > Ale niestety u nas patrzy się na to zupełnie inaczej Jeśli nawet takie powiedzenie mają, to wielokrotnie udowodnili, że na powiedzeniu się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precursor Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 16:36 Czym innym jest "walczyć" a czym innym "umierać/ginąć". Jedno od drugiego oddziela, jak bohaterstwo od szaleństwa u Jonesa, cienka czerwona linia. Polacy raczej gustują w "bohaterskim ginięciu", bo wywalczyć to się chyba jeszcze nigdy nic nie udało. Za to ginąć jak muchy potrafimy fantastycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Walka i śmierć 26.03.13, 16:45 Gość portalu: precursor napisał(a): > Czym innym jest "walczyć" a czym innym "umierać/ginąć". Oczywiście, ale walka zbrojna wiąże się z ryzykiem, że się zginie. BTW zamach samobójczy może być całkiem niezłym sposobem walki (vide kamikadze). A są też sytuacje, że ktoś ma wybór między śmiercią i zdradą i wybiera śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pum pum pum pum Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: 212.160.148.* 26.03.13, 15:52 terror trwał od pierwszych dni okupacji. nie trzeba było żadnych aktów wrogich, żeby Niemcy mordowali niewinnych. naprawdę, poczytaj trochę, choćby o Wawrze, bo nie dość, że jesteś tchórzem, to jesteś też niedouczonym tchórzem a gnojka znajdziesz, jak staniesz przed lustrem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.static.chello.pl 26.03.13, 16:18 Gnojku Monks , przepraszam ale skora taką formułę zaproponowałeś .... Otóż Gnojku, takie pochopne osądzanie jest beznadziejnie emocjonalne. Niemcy traktowali Polaków zupełnie inaczej niż resztę europejczyków czego dowodem jest wprowadzone prawo o odpowiedzialności zbiorowej za pomoc Żydom. Wytyczne dla gestapo z jesieni 1939 roku nie były opracowane z powodu Powstania Warszawskiego , w Getcie czy Akcji pod Arsenałem. Przypominam, Gnojku że pierwsze wytyczne odnośnie zburzenia Warszawy powstały już w 1938 roku a plan architekta Pabsta ( "biedaczysko" zamordowany przez jak to mówisz gó...arzy na pl. Teatralnym razem z katem z Pawiaka Braunem) z 1940 według którego niszczono Getto i Warszawę po Powstaniu powinny Ci coś dawać do myślenia . No tak ale ty nie myslisz tylko powtarzasz emocjonalne komunały po beznadziejną tezę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonX Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 16:31 Ciekawe, jakie jeszcze durnoty wymyślisz, żeby usprawiedliwić zbrodnię, jaką było Powstanie? Takich debili jak ty, co chętnie i lekką ręką poświęcają nie swoje życie powinno się rozsztrzeliwać albo trzymać na silnych prochach w zakładach zamkniętych. Breivik wymordował raptem 70 osób, dowódcy Powstania rzucili na śmierć kilkaset tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakstarewino Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.bb.sky.com 26.03.13, 16:00 Tylko skonczony idiota moze usprawiedliwiac partykularne interesy w imie ekstermincji innych ludzi. Szkoda, ze nie mogles byc na Pawiaku wowczas. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 15:33 Wiesz, sęk w tym, że bez tych "zabaw", któryś z zatrzymanych mógłby zacząć w końcu sypać. I wsypać kolejnych kolegów, i kolejnych, i kolejnych... I mogłoby się skończyć znacznie większą liczbą ofiar. A egzekucje? Czy w Warszawie był choć jeden dzień bez łapanek i aresztowań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m,. Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.toya.net.pl 26.03.13, 15:45 Jedź do Niemiec i myj podłogi. Warto bo płacą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.web.vodafone.de 26.03.13, 18:21 Lepsze to, niż praca za polską jałmużnę czy żebranie w polskim mopsie... Odpowiedz Link Zgłoś
wolnapolka1 Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 16:26 "Stare wino" chciałoby przeczekać w mysiej dziurze wojnę z nadzieją, że wolność przyjdzie sama. Niestety, ktoś ginął za wolność waszą i naszą, i chwała temu komuś za to... a los 140-tu ofiar niemieckiego odwetu? Co dało Żydom ugodowe działanie? Niech "stare wino" zwróci uwagę na fakt, że wyroki wydawane na najbardziej aktywnych gestapowskich katów, zaowocowały złagodzeniem represji wobec ludności cywilnej. Odpowiedz Link Zgłoś
jakstarewino Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 17:02 niestety, nie mozesz wiedziec, co by chcialo Starewino, bo to nie wynika z wypowiedzi. Napewni nie chcialbym tracic zycia, za czyjs bledy polityczne. Nie chcialbym miec tez na sumieniu zycia niewinnych ludzi tylko dltego, ze zachcialo sie komus bawic w wojenke. Kiedy zaowocowaly te zlagodzenia? jak juz Niency dostawaili po dupie od ruskow? I kiedy do tamtego czasu zginelo wiele tysiecy ludzi. Dla takiego bilansu warto bylo, tak? Gratuluje dobrego sampoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
bogota1-1 Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 16:55 To nie zadne zabawy. Dla takich jak Ty to moze i zabawa, bo nie masz pojecia o czym mowisz. Najlepiej to sie poddac, ludzie kiedys inaczej mysleli, dla nich wolnosc byla wazniejsza od zycia bo co to za zycie bez wolnosci? Dla Ciebie wolnosc to puste slowo, tylko ze dzieki takim ludziom jak AK, AL, czy BCH to masz wolnosc. Gdyby byli tacy jak Ty to nic by nie bylo warte, bo mozna zginac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.ludwik01 Tych cichych, rozstrzelanych przez Niemców ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.13, 16:58 Tych cichych, rozstrzelanych przez Niemców Bohaterów nic nie uratowałoby przed śmiercią, zostali wcześniej już, bez sądu przeznaczeni do rozwałki - jako złapani w łapance czy na podstawie donosu patrioci. Wstyd mi za rodaków, potomków tamtego patriotycznego pokolenia, którzy mało że sami nic dla ojczyzny nie zrobili, nie robią i nie zrobią, to jeszcze bluzgają i opluwają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: contact_front Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 18:15 @jakstarewino "Piekna martyrologia, tylko,ze zabawy chlopcow z AK kosztowaly, jak mowi przewodnik, zycie 140 osob- i to tylko w tym przypadku. Mam watpliwosci czy warto bylo...." 140 osób piszesz... Wiesz skąd te osoby się wzięły? I czy w swojej naiwności wierzysz, że niemcy by ich wypuścili? Czy warto było? A może warto by było siedzieć na dupie i pozwalać się zarzynać, brać w łapankach i traktować jak podludzi? Ty byś pewnie to przełknął, byle przeżyć. Dlatego dla ciebie to Panowie z AK. Odpowiedz Link Zgłoś
aple14 Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 18:55 Tylko że to nie była zabawa w stylu " A wyjdziemy sobie na ulice Warszawy i postrzelamy sobie do szkopów - ot, tak dla ułańskiej fantazji" ..... Może zatem lepiej było absolutnie nic nie robić, bo przecież Niemcy każdego dnia rozwalali setki osób za byle jakie przewinienie,a czasem i bez powodu....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.13, 01:01 To obrzydliwe co piszesz. Walka o wolnośc to nie są "zabawy". Niestety dziś mamy czas szmaciarzy i tchórzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonX To była genialna akcja jak zwykle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:08 W imię niewielkiej szansy na uwolnienie jednego, ryzykowano bardzo prawdopodobną śmierć kilku następnych, nie licząc odwetu Niemców na zakładnikach. Nawet dziecko rozumie, że ta akcja nie miała żadnego sensu. Ale cóż, chłopcy mieli po 20 parę lat i chcieli sobie postrzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: To była genialna akcja jak zwykle 26.03.13, 15:19 Gość portalu: MonX napisał(a): > W imię niewielkiej szansy na uwolnienie jednego, ryzykowano bardzo prawdopodobn > ą śmierć kilku następnych, nie licząc odwetu Niemców na zakładnikach. Nawet dzi > ecko rozumie, że ta akcja nie miała żadnego sensu. Ale cóż, chłopcy mieli po 20 > parę lat i chcieli sobie postrzelać. Każda akcja pokazująca okupantom, że nie mogą się czuć bezpiecznie w okupowanym kraju, nie jest bez sensu, bez względu na straty i konsekwencje. Tylko dziecko może to rozumieć inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precursor Re: To była genialna akcja jak zwykle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:22 Ojej... A tak się burzymy jak Afgańczycy odpalą bombę pod Rosomakiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: To była genialna akcja jak zwykle IP: 62.233.210.* 26.03.13, 17:52 ...ja sie nie burzę Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: To była genialna akcja jak zwykle 27.03.13, 15:02 Gość portalu: precursor napisał(a): > Ojej... A tak się burzymy jak Afgańczycy odpalą bombę pod Rosomakiem! Jacy Afgańczycy?! Okupantem w Afganistanie są talibskie psy. I żaden z nich nie jest Agfańczykiem. To ścierwo głównie z Iranu i Pakistanu. Jeśli już jakiś Afgańczyk dokonuje wrogiego aktu przeciwko ANA lub Policji (które my wspieramy) to dlatego, że w jego kalacie jakiś brudny morderca kobiet i dzieci trzyma jego bliskich na muszce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonX Re: To była genialna akcja jak zwykle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:25 "...bez względu na straty i konsekwencje." Czyli 200.000 ofiar Powstania to pikuś, grunt, że Niemcy poczuli się nieco mniej bezpiecznie. Tacy jak ty powinni być rozstrzeliwani w publicznych egzekucjach za zbrodnie przeciwko narodowi polskiemu. Albo trzymani w zakładach zamkniętych na silnych prochach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Zydzi nie walczyli. Wyszli na tym lepiej? IP: 62.233.210.* 26.03.13, 17:53 . Odpowiedz Link Zgłoś
tomtg123 Re: Zydzi nie walczyli. Wyszli na tym lepiej? 26.03.13, 21:12 to akurat idiotyczny argument. Z dwóch powodów - po pierwsze powstanie w getcie było w momencie swojego wybuchu największą polską/żydowską (jak kto woli dla mnie i jedną i drugą równocześnie) akcją przeciwko okupantowi. Do tego momentu (do przełomu 42/43) opór okupowanych Żydów był niewielki - ale opór Polaków również. I NIC DZIWNEGO - wiosna 43, kiedy ginęło Getto, to był moment, gdy prawie cała Europa i pół Rosji jest w posiadaniu Niemiec, żadne powstanie nie ma szans. Nikt w takiej sytuacji nie robi akcji zbrojnych, no chyba że akceptuje, że zginie. Powstanie Żydów było wymuszone tym, że Niemcy przystąpili do planowego wymordowania całego Narodu Żydowskiego, nie mieli już nic do stracenia , Powstańcy świadomie szli na śmierć razem ze swoim Narodem. Chwała im. Polaków Niemcy nie próbowali wymordować, więc mieliśmy więcej do stracenia. I w 1943 (kiedy AK słusznie martwiła się, czy cała Warszawa nie przyłączy się do Getta - bo to byłaby katastrofa ) i w 1944, kiedy wybuchło nieszczęsne Powstanie Warszawskie. Nieszczęsne - bo wywołanie wielkiej przegranej bitwy w środku miasta , W SYTUACJI GDY MOŻNA JEJ BYŁO UNIKNĄĆ, to jest nieszczęście. Skutki znamy - 200 tys trupów, zniszczona stolica. Oczywiście chwała Powstańcom - ale bitwa była przegrana, skutki tragiczne, lepiej żeby tej bitwy nie było. O ile Powstańcy z Getta w pewnym sensie wygrali, bo osiągneli swój cel (tak samo jak np. Westerplatte tez było zwycięstwem, bo też obrońcy osiągneli cel. Albo Wizna.) - o tyle Powstanie Warszawskie było klęską na wszystkich frontach. Klęską, której łatwo mogło nie być. Było nieszczęściem. Nie warto toczyć tak kosztownych przegranych bitew, jeśli się nie musi. Tyle o Powstaniach. Natomiast mniejsze akcje podziemia - takie jak akcja pod Arsenałem czy zamach na Kutscherę były jakoś uzasadnione, bo straty ludzkie były nieporównanie mniejsze niż w Powstaniu (owszem, Niemcy w odwecie zabijali ludność cywilną - ale i tak ją zabijali, nie potrzebowali pretekstów żeby zabijać) , a dawały jednak ludziom poczucie, ze okupant nie jest tak całkiem bezkarny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zydzi nie walczyli. Wyszli na tym lepiej? IP: 62.233.210.* 26.03.13, 23:19 "Polaków Niemcy nie próbowali wymordować"...oto efekt propagandy GWna i IIIRP. Malutki cytat z Hansa Franka: "Jeśli wreszcie wygramy wojnę, to nie będę miał nic przeciwko temu, żeby z Polaków, Ukraińców i tego wszystkiego, co się wokół włóczy, zrobić siekaninę" I tyle w temacie idiotyzmu argumentów., a co do niszczenia Warszawy to fakty są takie: 12% zburzenia Warszawy=1939Wojna Obronna 17%zburzenia Warszawy=1943Powstanie w Gettcie 20%zburzenia Warszawy=1944Powstanie Warszawskie 30%zburzenia Warszawy=10.1944-01.1945 Barbarzynskie burzenia miasta przez Niemców po Powstaniu Odpowiedz Link Zgłoś
tomtg123 Re: Zydzi nie walczyli. Wyszli na tym lepiej? 26.03.13, 23:47 Nie zrozumiałeś. Nie mówiłem o planach, tylko o realizacji planów. Niemcy mogli planować dla Polaków los Żydów w dalszej przyszłości, ale Żydów wymordowali naprawdę i w kwietniu 43 miały miejscy ostatnie losy tego dramatu. Wydawało mi się oczywiste, że tylko tak można zrozumieć moje słowa (pisałem o tym kto ile miał do stracenia W 1943 I 1944 ROKU - ale jak widzę, myliłem się..... Nie doceniłem cię. Ale teraz już mam nadzieje jasne. Jest różnica pomiędzy sytuację gdy dziś przychodzi bandyta i dziś strzela ci w głowę (to sytuacja Żydów w 1943) , a sytuacją, gdy ten sam bandyta zapewne chciałby ci strzelić w głowę w bliżej nieokreślonej przyszłości jak już być może wygra wojnę światową... To raz. Dwa : czego ma dowodzić statystyka zniszczenia miasta ? Oczywiście że wojna obronna i zniszczenie Getta wpłynęły na zniszczenie Warszawy , tylko co z tego miałoby wynikać ? Że warto było zrobić Powstanie w sierpniu 1944... ? Myśl człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zydzi nie walczyli. Wyszli na tym lepiej? IP: 62.233.210.* 27.03.13, 00:42 Niemcy(bandyta) nie strzelali w polska głowę? Nie było akcji AB, nie było Palmir niebyło łapanek, nie było Auschwitz (do którego najpier trafiali Polacy)... zaczeli po prostu od inteligencji. Statystykę podałem bo denerwuje mnie pogląd że "w powstaniu CAŁA Warszawa legła w gruzach". Jaśniej? Odpowiedz Link Zgłoś
tomtg123 Re: Zydzi nie walczyli. Wyszli na tym lepiej? 27.03.13, 01:04 Dalej do ciebie nie dociera. Były polskie ofiary, ale 90% Polaków wojnę przeżyło. Równocześnie 90% Żydów wojny nie przeżyło i w 1943 było już jasne, jak wygląda ta statystyka. To co piszę to chłodna ocena ryzyka i tego, co było do stracenia dla Powstanców z Getta w 1943 i dla Powstania Warszawskiego w 1944. Żydzi z Getta w kwietniu 1943 nie mieli do stracenia nic. Walczyli o godną śmierć i o nagłośnienie tego, ze są mordowani, właściwie prawie wymordowani. Zmienić swojego losu nie mogli, ale mogli osiągnąć cel propagandowy i ten cel osiągneli. Dokładnie tak samo jak np. Westerplatte, to tez była placówka z militarnego punktu widzenia bez znaczenia, ale istotna propagandowo. Natomiast AK w 1944 miała do stracenia wszystko. Miasto, ludzi - którzy mogli ocaleć. Skończyło się zburzeniem stolicy (słusznie wspomniałeś, ze w jakimś stopniu zniszczonej już wcześniej - tylko co z tego ? W skutek Powstania została zniszczona całkowicie) i 200 tysiącami niekoniecznych trupów. Warto było ? Celem politycznym Powstania Warszawskiego było wzmocnienie pozycji rządu londyńskiego w negocjacjach z Wielką Trójką i osłabienie pozycji Stalina. Po to zginęło tych 200 tys ludzi i stolica Polski. Udało się ten cel osiągnąć ? NIE. Nie udało się. Warto było ? Ogromna cena została zapłacona, efektów brak. Opłacało się ? Można próbować bronić organizatorów Powstania Warszawskiego że mieli dobre chęci - tylko co z tego ? Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. Jak się wchodzi do takiej gry, gdzie na szali leży życie 200 tys ludzi , to dobre chęci bardzo niewiele znaczą ( 200 tys ludzi, którzy mogli zginąć albo przeżyć - Warszawiacy w 1944 wcale nie byli skazani na śmierć, w przeciwieństwie do Żydów Warszawskich w 1943 ). > Niemcy(bandyta) nie strzelali w polska głowę? Nie było akcji AB, nie było Palmi > r niebyło łapanek, nie było Auschwitz (do którego najpier trafiali Polacy)... z > aczeli po prostu od inteligencji. > Statystykę podałem bo denerwuje mnie pogląd że "w powstaniu CAŁA Warszawa legła > w gruzach". Jaśniej? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley A liczyć umiesz? 26.03.13, 16:41 Gość portalu: MonX napisał(a): > W imię niewielkiej szansy na uwolnienie jednego, Nie jednego, tylko 26. Rudy w tej budzie nie był sam. Aczkolwiek, i owszem, im chodziło o dwóch (Rudego i Heńka Ostrowskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: To była genialna akcja jak zwykle IP: 91.231.171.* 26.03.13, 16:13 Ale ten jeden miał w głowie informacje mogące zgubić wielu innych. Tu nie chodziło tyle o ratowanie przyjaciela, co o odebranie Gestapo potencjalnego informatora. Dopóki żył i był w ich rękach, cała organizacja była w niebezpieczeństwie. Gestapo słynęło z tego, że każdego potrafią złamać. Ryzyko było za duże. Zdarzało się, że jeżeli rannego w akcji nie można było zabrać ze sobą, trzeba go było dobić. Panowała zasada, że jeżeli po człowieka przyjdą i nie ma szans na ucieczkę, powinien się zastrzelić (to wiem z pierwszej ręki od kogoś, po kogo na szczęście nie przyszli). Konspiracja to ciężki los. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonX Re: To była genialna akcja jak zwykle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 16:26 To prędzej mi się podoba. Tylko to trzeba powiedzieć głośno. Że mieli za zadanie go odbić albo ewentualnie zastrzelić, bo wiedział za dużo. Tylko że wtedy to już przestanie być romantyczna akcja dzielnych chłopców, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
aple14 Re: To była genialna akcja jak zwykle 27.03.13, 12:40 "zastrzelić, bo wiedział za dużo" Co za totalna durnota !!!! Gdzieś takie rewelacje odkrył? Chyba tylko w mrocznych pokładach swej jedynej szczątkowej szarej komórki......Gość portalu: MonX napisał(a): > To prędzej mi się podoba. Tylko to trzeba powiedzieć głośno. Że mieli za zadani > e go odbić albo ewentualnie zastrzelić, bo wiedział za dużo. Tylko że wtedy to > już przestanie być romantyczna akcja dzielnych chłopców, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Pożytek z Arsenału 26.03.13, 16:30 Gość portalu: A napisał(a): > Ale ten jeden miał w głowie informacje mogące zgubić wielu innych. To po pierwsze. A po drugie o tej akcji było głośno. Uwalniano ludzi i wcześniej, i później. Wcześniej nieznacznie, podstępem, później zdarzały się i akcje, dla których rozbijano więzienia, blokowano całe miasteczka (Bieniakonie). Ale to była pierwsza akcja, o której wszyscy wiedzieli. I to dawało nadzieję, może irracjonalną, ale jakąś, ludziom, którzy znaleźli się w sytuacji "Rudego". Ilu z nich nie powiedziało Niemcom tego, co bez tej nadziei byliby powiedzieli - nie dowiemy się nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
stemi48 Re: To była genialna akcja jak zwykle 26.03.13, 20:30 Przestańcie ludzie racjonalizować postępowanie tamtych młodych ludzi według swoich poglądów, bo nimi nie jesteście. Według tego, co wiem, ci ludzie (Alek, Rudy, Zośka, Anoda i wielu innych) wcale nie chcieli walczyć. Przyszło im walczyć, bo Polska poniosła klęskę i byli przekonani, że to co robią, służy przyszłemu zwycięstwu. Wypisywaniu głupot przeczy to, że starali się pomagać sobie wzajemnie, przeczy to, że gdy byli raz użyci do wykonywania wyroków na volksdeutschach (Kępa Latoszkowa), to protestowali przeciw temu i więcej ich do takich akcji nie używano. W normalnej sytuacji nie byliby żołnierzami. Robiliby inne rzeczy w życiu. To prawie pewne, bo przecież nawet będąc w konspiracji uczyli się, studiowali, itd. Byli bardzo zdyscyplinowani - przecież byli gotowi do akcji wcześniej i jej nie przeprowadzili, bo nie było zgody z KG AK (albo od szefa KEDYW-u). W powstaniu nie walczyli ze strachu przed egzekucją za niewykonanie rozkazu, bo tak nie walczą ludzie przestraszeni. Nie wierzę, że walczyli tylko o honor itp. Myślę, że nie zdawali sobie sprawy z sytuacji, z cynizmu Stalina, z tego, że rząd w Londynie niczego z nikim nie uzgodnił wcześniej. Dlaczego teraz musicie szargać pamięć ludzi, którzy mieli jakieś ideały, wysoko je cenili i którym przyszło żyć w strasznych czasach. Zajmijcie się czymś innym. Przestańcie porównywać sytuację Polaków za panowania Adolfa z sytuacją Afgańczyków w tej chwili, bo są różnice dosyć istotne: czy Amerykanie rozstrzeliwują profesorów uczelni lub wsadzają ich do więzienia za próbę otwarcia roku akademickiego, czy twierdzą, że Afgańczycy to są podludzie i wystarczy im jedynie wykształcenie zawodowe, bo mają jedynie wykonywać proste prace na rzecz rasy panów? Wolałbym, by nie było interwencji w Afganistanie, by nie było tam wojska z Polski. Uważam, że powstanie warszawskie wywołano bez przygotowanie i bez szans na jego powodzenie. Ale za to odpowiadają nieżyjący już generałowie i pułkownicy, a nie porucznicy sierżanci i szeregowcy, którzy uwierzyli swym dowódcom. I to nijak nie obciąża żołnierzy niższego szczebla, w szczególności tych, którzy nawet nie dożyli jego początku. Czy wszyscy ci, którzy piszą negatywnie o Zośce i jego towarzyszach są pewni, że potrafiliby pójść na pomoc krewnemu lub koledze wiedząc, że mogą zginąć? Ja tego o sobie nie wiem, więc nie śmiem krytykować tych, którzy byli w stanie to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonX Re: To była genialna akcja jak zwykle IP: *.wroclaw.mm.pl 27.03.13, 01:32 Chrzanisz. Można przez uszanowanie milczeć przez jedno pokolenie. Góra dwa. Ale minęły już trzy pokolenia, więc czas na szacunek i zdejmowanie bez słowa czapek z głów już się skończył, a nadszedł czas na szczerą i konkretną ocenę. A ta jest miażdżąco negatywna. W 1943 roku każdy doskonale wiedział, że ta akcja spowoduje masowe represje na ludności, że ma nikłe szanse powodzenia, że ryzyko strat własnych jest ogromne. No i tyle. Nigdy więcej takie głupoty. Nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
aple14 Re: To była genialna akcja jak zwykle 27.03.13, 12:37 Każdy czyli kto? Kowalski na ulicy? Maliniakowa handlująca na Kiercelaku? Nowak zamiatający podwórko? Bez takich tekstów ............. Decyzję o akcji podejmowało dowództwo wojskowe - bez jego zgody i oceny szans powodzenia nigdy by do niej nie doszło. Zośka, Orsza i inni nigdy by nie pozwolili sobie na samodzielną, bezsensowną akcję, by móc tylko sobie postrzelać dla rozrywki do szkopów. Odpowiedz Link Zgłoś
aple14 Re: To była genialna akcja jak zwykle 27.03.13, 12:47 Dureń Gość portalu: MonX napisał(a): > W imię niewielkiej szansy na uwolnienie jednego, ryzykowano bardzo prawdopodobn > ą śmierć kilku następnych, nie licząc odwetu Niemców na zakładnikach. Nawet dzi > ecko rozumie, że ta akcja nie miała żadnego sensu. Ale cóż, chłopcy mieli po 20 > parę lat i chcieli sobie postrzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aro Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.13, 15:09 Ty "geniuszu" (globalneocieplenie) wstyd mi, że jesteś moim rodakiem, ponieważ takie śmieci jak ty przynoszą tylko wstyd naszemu narodowi. Wynoś się z tego kraju i niech smród po tobie się jak najszybciej rozejdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precursor Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:21 Nie napinaj się tak, bo Ci żyłka pęknie... Za dużo trochę tej martyrologii i bohaterstwa w naszej historii, a za mało konstruktywnego działania... Czesi mają przemysł, fabryki, produkują samochody a my mamy rocznice i obchody, ale z tych ostatnich trudniej wyżyć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
2perfecthousewife Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 15:22 Głupiś gościu jak stołowa noga (przepraszam nogę za porównanie)! Co dały te bohaterskie wyczyny? Odwetowe akcje hitlerowców skutkujące śmiercią setek niewinnych osób! Czesi, tak przez Polaków obśmiewani, są narodem pragmatycznym, chodzącym po ziemi, dzięki czemu ich stolica przetrwała wojnę nietknięta, a po wojnie spokojnie budowali drogi i autostrady, zamiast nurzać się w martyrologicznych wspomnieniach! Doczekali się również końca socjalizmu bez niepotrzebnych strat, utrzymują dobre stosunki ze wszystkimi krajami w tym i z Rosją. Nie szukają kwadratowych jaj jak nasi prawicowi durnie. Niestety, po tobie widać, że wielu ludzi nie wyciągnęło dla siebie nic z wojennej i powojennej lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.251.rev.vline.pl 26.03.13, 15:32 Szkoda, że śmierć tych szlachetnych młodych ludzi, poszła na marne. Gdzie jest ta wspaniała Ojczyzna, za którą oddawali życie? Wystarczy spojrzeć jakie miernoty rządzą naszym krajem, słabo wypadają w porónaniu z Rudym, Zośką, z "Inką" zamordowaną przez UB. Teraz Biber dla młodzieży jest autorytetem, a nie chłopcy z Szarych Szeregów. Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek_bagietka Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 15:42 nie pomyślałeś o tym, że właśnie po to umierali by dziś problemy Biebera były największymi problemami młodzieży (no, dzieci :P)? czy oni umierając, nakazywali "codziennie tkwijcie na kolanach w modlitwie za nas, najlepiej co najmniej 3 godziny. nie pracujcie, nie budujcie tylko o nas pamiętajcie!" ?? umierali po to by inni mogli żyć spokojnie i beztrosko, tak jak oni żyli przed wojną. zaś wieśniakom jęczącym, że za dużo martyrologii odpowiadam - jeśli żal wam z 365 DNI roku kilku MINUT na refleksję w tych kilka dni rocznic (wybuch wojny, powstania, zamach jak dziś i parę innych) - to zwyczajnie pluję wam w pyski, wy tępe buraki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.251.rev.vline.pl 26.03.13, 16:28 Na kolanach to większość spędza czas w supermarketach. Ci młodzi ludzie nie żyli beztrosko, byli świetnymi uczniami, działali społecznie, mieli ukształtowany system wartości. Lojalność, odpowiedzialność to cechy ponadczasowe, ważne dla każdego pokolenia. Jaka jest dzisiejsza młodzież? Chamstwo, brak warości, autorytetów, tchórzostwo, nietolerancja... Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek_bagietka Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 15:34 już tak nie zmiękczaj Czechów, swoje zrobili w '68. cóż, zawsze część ludzi woli się bić o swoje, a część woli czekać, aż inni łba nadstawią i zrobią to za nich. tak było, jest i będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RACJA Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 15:42 Masz racje ,boso ale w ostrogach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2013 Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.gorzow.operator.enea.pl 26.03.13, 16:41 Rzygać się chce od tych odwołań do czeskich fabryk, niezniszczonych domów i tych wszystkich bzdur. Jaką ci ludzie mieli alternatywę. Codziennie męczeni i zabijani przez pięć lat okupacji co mieli robić, współpracować z bandytami i mordercami? Mam wrażenie że ci wszyscy siedzący całymi dniami przed komputerem pajace pieprzący bezdenne głupoty jak np. że tamci „tylko chcieli sobie postrzelać” mają kompletnie popieprzone w głowach. A może jeszcze lepiej byłoby aktywnie wspierać Niemców i razem z nim ochoczo popychać do gazu żydowskich sąsiadów. To były inne czasu i masz szczęcie jedne z drugim pajacu że nie przyszło ci w tedy żyć. Chwała bohaterom! Odpowiedz Link Zgłoś
tlusty.grubas Sten 26.03.13, 15:32 to nie był karabin maszynowy, tylko pistolet (maszynowy) Odpowiedz Link Zgłoś
langston Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... 26.03.13, 15:48 Wszyskim durniom raz na zawsze podaje zestawienie zniszczen Warszawy: Wojna Obronna 1939: zburzone 12% Warszawy Powstanie w Gettcie 1943: zburzone 17% Warszawy (zgineło tylko 12Niemców) Powstanie Warszawskie 1944: zburzone 25% Warszawy Barbarzynskie burzenie miasta przez Niemców PO(!) Powstaniu: zburzone kolejne 30% Teraz jasniej lemingi?!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 15:54 > Powstanie w Gettcie 1943: zburzone 17% Warszawy (zgineło tylko 12Niemców) Jak już przytaczasz jakieś konkretne dane to je sprawdź: en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_Ghetto_Uprising Po za tym po stronie niemieckiej walczyła(?) jeszcze żydowska policja. Odpowiedz Link Zgłoś
nwowatch Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 19:51 xiv napisał: > > Powstanie w Gettcie 1943: zburzone 17% Warszawy (zgineło tylko 12Niemców) > Jak już przytaczasz jakieś konkretne dane to je sprawdź: > rel="nofollow">en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_Ghetto_Uprising > Po za tym po stronie niemieckiej walczyła(?) jeszcze żydowska policja Warto dodać że ten oddział policji żydowskiej walczył w powstaniu warszawskim po stronie Niemców i wykazał się znacznym okrucieństwem, zwłaszcza na Woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza IP: *.zax.pl 26.03.13, 19:56 Infantylni młodzieńcy bawią się w wojnę. Na świecie jest wiele konfliktów zbrojnych,może tam jechać się wyszumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Ta historia niczego Polakow nie uczy. Teraz Polacy 26.03.13, 15:52 sa okupantami w innym kraju i zabijaja tamtejszych patriotycznych partyzantow. Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Ta historia niczego Polakow nie uczy. Teraz P 26.03.13, 17:56 Tak, kretynie, "patriotycznych partyzantów" z Pakistanu, Arabii Saudyjskiej i innych wylęgarni wahhabickiego oszołomstwa. Których sami Afgańczycy zdążyli przez parę lat znienawidzić. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Bidulku, kolejna ofiaro amerykanskiej propagandy 26.03.13, 18:54 nic juz ci nie pomoze... Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Durny pakistański hodowco bydła... 27.03.13, 10:53 ...czy jakoś dziwny nie wydaje ci się fakt, że wahhabici (odłam sunnizmu, sponsorowany przez Arabię Saudyjską, dobrych kumpli USA) robią sobie co chcą, a US Army rżnie głupa, natomiast jak trzeba rozwałkować szyicki Iran (albo ich dobrych kumpli z Syrii), to zachodnie media trąbią o tym, jak to tych biednych Irańczyków i Syryjczyków reżim ciśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Bidulku, kolejna ofiaro talibskiej propagandy 27.03.13, 15:39 tobie tylko pomoże gdy talibowie ci córkę ukamienują za noszenie spodni. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic_rudego to zbrodnia używać dzieci do walki, a ssyny chwalą 26.03.13, 16:01 się tym. Ale przygłup to przygłup, jedni okradli II RP i z kasa zwiali na Zachód oraz używali dzieci do walki (Nie oddamy ani jednego guzika) A dzisiejsi przygłupy by odwrócić uwagę od przekrętów i złodziejstwa chwalą się zbrodnia Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Jakich dzieci, ...ole? 26.03.13, 16:23 Kibic_Rudego popisal się ignorancją, zamiast skorzystać z okazji, żeby siedzieć cicho: > to zbrodnia używać dzieci do walki, a ssyny chwalą się tym. Gdybyś przeczytał Kamienie na szaniec... no nie, za dużo wymagam...gdybyś zajrzał do Wikipedii, wiedzialbyś, że pod Arsenałem walczyli ludzie, którzy maturę zdawali w 1939 r. Czyli wtedy mieli po 22-23 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
aple14 Re: to zbrodnia używać dzieci do walki, a ssyny c 27.03.13, 12:28 "Dzieci do walki" ????? Noooo, to autor tych słów ma sporo do nadrobienia w edukacji historycznej. Pod Arsenałem walczyli harcerze-żołnierze Grup Szturmowych Szarych Szeregów. Ludzie min. 17-18to letni, a więc dorośli zgodnie z przedwojennym prawem. Do tego ochotnicy. Nie było możliwości by w Grupach szturmowych znalazły się dzieci.....Po prostu nie. Organizację tę tworzyli przede wszystkim wychowawcy młodzieży, ludzie którym zależało na wychowaniu człowieka a nie rzucaniu do walki. Poza tym cały program Dziś-Jutro-Pojutrze Szarych Szeregów był nastawiony przede wszystkim na OCHRONĘ pokoleń, ich maksymalne ocalenie dla niepodległej Polski. Zakładał także i walkę zbrojną - co nieuniknione Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek_bagietka Re: to zbrodnia używać dzieci do walki, a ssyny c 27.03.13, 12:47 niestety, ochrona pokoleń wzięła w łeb w czasie Powstania Warszawskiego, a potem jeszcze bardziej - w czasie czerwonego terroru. i ten kraj do dziś to mocno odczuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Wszyskim lemingom-procentowe zniszczenia Warszawy 26.03.13, 16:04 Wszyskim durniom raz na zawsze podaje zestawienie zniszczen Warszawy: Wojna Obronna 1939: zburzone 12% Warszawy Powstanie w Gettcie 1943: zburzone 17% Warszawy (zgineło tylko 12Niemców) Powstanie Warszawskie 1944: zburzone 25% Warszawy Barbarzynskie burzenie miasta przez Niemców PO(!) Powstaniu: zburzone kolejne 30% Teraz jasniej lemingi?!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Wszyskim lemingom-procentowe zniszczenia Wars IP: *.ip.netia.com.pl 26.03.13, 16:38 Odrobina kultury by cię zabiła? Czy musisz chamstwem nadrabiać niedostatki w przyrodzeniu? Zanim zarzucisz mi skupianie się na formie, nie na treści, tłumaczę jasno, prosto i czytelnie: z chamstwem się nie polemizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Wszyskim lemingom-procentowe zniszczenia Wars IP: 62.233.210.* 26.03.13, 16:48 jakoś nie zauważyłem na tym forum Twoich postów w których krytykujesz "kulturę" tych którzy pluja na Polskę, AK i Powstanie Warszawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Wszyskim lemingom-procentowe zniszczenia Wars IP: *.ip.netia.com.pl 26.03.13, 17:19 A co, mam to wpisane w umowie o pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Wszyskim lemingom-procentowe zniszczenia Wars IP: 62.233.210.* 26.03.13, 17:22 nie, ale mylsałem ze elementarna uczciwość i brak stoswania podwójnych standarów jest podstawą dyskusji...cóż leming tak niestety nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Wszyskim lemingom-procentowe zniszczenia Wars IP: *.ip.netia.com.pl 26.03.13, 17:28 Najpierw nauczcie się kulturalnego odnoszenie się do rozmówców, a potem domagajcie się dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Wszyskim lemingom-procentowe zniszczenia Wars IP: 62.233.210.* 26.03.13, 17:51 hahahaha...palikociarnia domaga sie kultury:)) przegladnij sobie posty i policz procentowo kto kogo bardziej obraża. zreszta leming to pokreślnie pieszczotliwe. ...a jak jakiś leming uważa, że Warszawa została zburzona jedynie w wyniku trwania Postwania Warszawskiego jest w dodatku idiotą i to jest stwierdzenie faktu a nie obrażanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw28 Re: Wszyskim lemingom-procentowe zniszczenia Wars IP: *.washdc.fios.verizon.net 26.03.13, 19:15 icek uspokoj sie Odpowiedz Link Zgłoś
socrates11 Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... 26.03.13, 16:14 Bradzo dobrze pokazane. Proszę Pana, Pan powinien wiedzieć czy gestapowcy czy esesmani zanim Pan wejdzie na wizję, bo jesli my nie będziemy takich rzeczy wiedzieć to kto ma... Gestapowcy! Kierownictwo Walki Konspiracyjnej wydało rozkaz likwidacji dwóch gestapowców, którzy prowadzili bestialskie śledztwo Rudego. Po miesiącu od jego śmierci, dokładnie w dzień jego imienin chłopcy zastrzelili na ulicy Schultza - gestapowca wysokiej rangi, który ze swoim wydziałem nadzorował „badania” Rudego, a dokładnie udzielał instrukcji, jak bić. Zostawili przy nim kartkę, na której wcześniej napisali kilka słów o metodach śledztw gestapowskich. Po trzech tygodniach wykonano drugi wyrok – na gestapowcu Lange, który prowadził sprawę Rudego. Przy jego zwłokach zostawiono taki sam liścik. Odpowiedz Link Zgłoś
socrates11 Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 16:24 I jeszcze pamiątka 19-latka z tej akcji Hubert Lenk ps. "Hubert" (ur. 1924, zm. 7 maja 1943[1]) – harcerz Szarych Szeregów, kapral Armii Krajowej, uczestnik akcji pod Arsenałem, więzień Pawiaka[1]. Należał do Hufca Południe warszawskich Grup Szturmowych. W 1943 roku uczęszczał na turnus Szkoły Podchorążych Rezerwy Piechoty Agricola. Brał udział w akcji pod Arsenałem, należał do sekcji "granaty". Po akcji został zatrzymany z bronią w ręku przez volksdeutscha Ernsta Sommera. Wydany policji trafił na Pawiak. Hubert Lenk został zakatowany przez Gestapo podczas przesłuchania. Wyrokiem Kedywu na Sommerze została wykonana kara śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
nwowatch Re: Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarza 26.03.13, 19:55 > kilka słów o metodach śledztw gestapowskich. Warto dodać że przy metodach sowieckich śledztwo gestapowskie było relatywnie łagodne. U sowietów nie było mowy o odwożeniu na odpoczynek po zakończeniu 8 godzinnej szychty Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Do jakich racjonalizacji ludzie są zdolni... 26.03.13, 16:46 ...byle nie stanąć ze sobą twarzą w twarz i nie powiedzieć: "Ja bym tak nie umiał". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 16:46 Supe. Bardzo fajnie zrealizowany film. Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Niemcy nie potrzebowali pretekstów 26.03.13, 16:51 W Wielkopolsce zaraz na początku, w październiku, w kilkunastu miastach wykonali taką samą akcję: aresztowali naście albo dziesiąt osób miejscowej elity, potem spędzali na rynek całą ludność i tych aresztowanych publicznie rozwalali. Na Pomorzu od pierwszych dni wzięli się do aresztowań - księży, działaczy narodowych, inteligencji. Masowo. Potem w 1945 odkopywano dziesiątki tysięcy trupów. Nie było trzeba żadnego zbrojnego oporu, żeby wymordować tysiące inteligentów w Palmirach. Marsz do szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pum pum pum pum Re: Niemcy nie potrzebowali pretekstów IP: 212.160.148.* 26.03.13, 18:01 komu Ty to tłumaczysz? to są osobniki operujące hasłami, których naczytają się w mediach, mówiących im, że jak będą powielać ich przekaz, znajdą się w elicie. Intelligenzaktion? Akcja A-B? to musiało się wydarzyć dlatego, że było Powstanie Warszawskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JG Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.03.13, 17:26 > tylko,ze zabawy chlopcow z AK kosztowaly, jak mowi przewodnik, zycie 140 osob- > i to tylko w tym przypadku. Mam watpliwosci czy warto bylo.... ale większość, czy może nawet wszystkie, zabili hitlerowcy, na takiej zasadzie jak zwykle zabijali w GG i wszędzie, gdzie mogli sobie na to swoje "hobby" (v. Auschwitz, Birkenau usw.) pozwolić. To przecież nie AK zabiło te 140 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolekcjoner Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 17:49 Karabin maszynowy Sten. Temu panu już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
aple14 Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... 26.03.13, 19:01 Coś ten człowiek wie o tej akcji - niewątpliwie. Ale drastycznie mylą Mu się pojęcia: "karabin maszynowy STEN", "bojowcy, szturmowcy" etc. STEN to był pistolet maszynowy a nie karabin (pierwszy strzela amunicją pistoletową, drugi karabinową), członkowie Szarych Szeregów mówili o sobie raczej "harcerze, żołnierze" - wystarczy poczytać chociażby parę rozkazów wydanych przed i po akcji przez Orszę czy Zośkę. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Polak Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... IP: *.play-internet.pl 26.03.13, 19:12 Nie ośmieszajcie i umniejszajcie zasług tych ludzi, bohaterskie czyny na które was nie stać Odpowiedz Link Zgłoś
yoko0202 krytykanci oszołomy 27.03.13, 00:50 ręce i nogi z szelestem opadają, jak słyszy się negowanie i krytykę jakichkolwiek akcji walczącej Polski krytykę, pod którą skrywa się jasne przekonanie, że oni tak potrafili, a ja bym nie potrafił, więc oni są idiotami bo ja jedynym mądrym. to, co zostało po tych ludziach czuć w powietrzu, gdy chodzi się ulicami tego miasta. a po was co zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonX Re: krytykanci oszołomy IP: *.wroclaw.mm.pl 27.03.13, 01:18 Ty się martw o to co zostanie z ciebie. Pomyśl też o swoich dzieciach, jeśli je masz, czy potrafisz im zapewnić godne życie, albo o swoich rodziców, czy jesteś w stanie zapewnić im godną starość. Dać się zastrzelić potrafi każdy gó...arz i smark. Dużo trudniej jest żyć, chłopcze. Odpowiedz Link Zgłoś
aple14 Re: krytykanci oszołomy 27.03.13, 12:04 Czyli ze wszyscy 16 - 17to latkowie , którzy "dali się zastrzelić" podczas akcji zbrojnych to gó...arze i smarki? Współczuję takiego myślenia Odpowiedz Link Zgłoś
imek1 Jak wyglądała "Akcja pod Arsenałem"? Odtwarzamy... 29.03.13, 23:25 Autor popełnił błąd nazywając STENa karabinem, STEN to pistolet maszynowy. Obecnie w naszej prasie, w wiadomościach telewizyjnych, radiowych dziennikarze "popełniają" tego typu błędy nazywając np. karabinek Kałasznikowa karabinem maszynowym, zamiast słowa "okręt" w odniesieniu do pływającej jednostki marynarki wojennej stosują określenie "statek" i żeby było śmieszniej dodają "wojenny" Odpowiedz Link Zgłoś