Dodaj do ulubionych

Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują mos...

IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 11:45
Zadaję sobie pytanie czy mieszkam w tej samej Warszawie, o której pisze autor ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Buncol Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.05.13, 11:54
      Człowieku w blokach i na ulicach komarów nie ma, ale wejdź sobie do jakiegokolwiek lasku czy parku a od komarów sie nie opędzisz. Sam uwielbiam jeździć rowerem po lesie bródnowskim, ale ten rok jest pierwszym kiedy nie jestem w stanie tego robić. Komarów jest tak dużo że wystarczy zwolnić na chwilę i już na tobie siadają. Zapewne to wina bardzo śnieżnej zimy bo na łąkach i w lasach nadal jeszcze stoi dużo wody po zimie.
      • Gość: Apacz Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: 195.85.249.* 21.05.13, 13:10
        nie tylko w parkach, w ciągu 10ciu minut czekania na autobus na przystanku pod blokiem tak mnie meszki pocieły że mam całą nogę spuchniętą - to co się dzieje to jakaś masakra.
        • Gość: Oblatany Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 17:19
          Zakładajcie gniazda dla jaskółek, jerzyków i nietoperzy! zamiast narzekać i wzywać do trucia przyrody. Komary atakują w określonych porach wtedy nie wychodzić z domu. Proste?
          • indywidualismus Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 21.05.13, 17:36
            Gość portalu: Oblatany napisał(a):

> Zakładajcie gniazda dla jaskółek, jerzyków i nietoperzy! zamiast narzekać i wzy
            > wać do trucia przyrody. Komary atakują w określonych porach wtedy nie wychodzić
            > z domu. Proste?

Wcale nie proste!! Kpisz czy o drogę (do Warszawy) pytasz?
            Absolutnie żaden nietoperz nie zamieszka w zasmrodzonym i przede wszystkim tak hałaśliwym mieście!! Masz pojęcie, jaki wrażliwy słuch mają te ssaki? Nie masz, jak widzę. Jerzyki i jaskółki też nie są fanami Wawy na facebooku, żebyś nie wiem ile zakładał im gniazd i tak wybiorą ciche życie na wsi!
            • Gość: Oblatany Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 18:40
              To twoje zdane ale nie poparte dowodami, sam pogląd bo ci tak się zdaje. Zrób na balkonie odpowiednią budkę i ewentualnie zrób poprawki jeśli nie trafisz w gust ptaków. Pamiętaj o zabezpieczeniu budki od słońca i dolocie. Polecam na wikipedii hasło skrzynka lęgowa tam są też rady dla hodowli os - też lubią pożywiać się komarami!
              • Gość: p_p Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.13, 15:28
                Znajdzie w necie konkretne projekty budek zwymiarowane dla konkretnych gatunków, ale... łatwiej zalać wszystko DeDeTami... to szlag trafi i te wstrętne pszczoły i obrzydliwe trzmiele, które jak wlecą to cała rodzina n.a.p.i.e.r.d.a.l.a z kapcia, żeby gada zabić... toż to wszystko są ROBAKI... he he...
      • Gość: shshs Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: *.play-internet.pl 22.05.13, 18:35
        Niestety w blokach też już są, 9te piętro ie odstrasza:/
    • Gość: Artus Ukaszenie muszki czy komara i na pogotowie?? WOW.. IP: *.echostar.pl 21.05.13, 11:55
      "Wczoraj wylądowałam na pogotowiu - wskazuje na obandażowaną nogę Kazimiera Horych. - Wróciłam ze spaceru w parku i tak mi noga spuchła, że od razu pojechałam. Dostałam maść i wapno, trochę pomogło." Nie dziwmy sie, ze czeka sie na pogotowiu godzinami. Sama by sobie kupila wapno w aptece (wystarczy zapytac farmaceuty, co zastosowac przy rumieniu powstalym po ukaszeniu byle muszki czy komara)...
      • Gość: komar_ Re: Ukaszenie muszki czy komara i na pogotowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.13, 14:23
        Nie mędrkuj.
        Wczoraj widziałem dorosłego faceta (30+ lat), którego też coś pogryzło po nogach.
        Fatalnie wyglądało, też poszedł do lekarza.
        • Gość: nika Re: Ukaszenie muszki czy komara i na pogotowie?? IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.05.13, 08:06
          > Fatalnie wyglądało, też poszedł do lekarza.

I nic dziwnego. W tym roku są wyjątkowo "jadowite", dla starszej czy uczulonej osoby może to być problem wymagający lekarza. Moje dziecko po wyprawie na rower z kolegami ma całe nogi w spuchniętych bąblach, ja wieczorami biegam (nie w lesie bynajmniej, osiedle, bloki, domki) i codziennie przybywają mi nowe ugryzienia. Gorzej było chyba tylko w 2010, kiedy Wisła groziła powodzią.
        • Gość: cygan59 Re: Ukaszenie muszki czy komara i na pogotowie?? IP: *.formlessnetworking.net 22.05.13, 12:03
          Pamiętam tragedię, o której się dowiedziałem w Kijowie przesiadając się kiedyś na pociąg. am podobno plaga tych"meszek" powodowała ciężkie stany uczuleniowe, głównie u dzieci. Atmosera przypominała stan klęski żywiołowej
    • Gość: Misiaczek Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują mos... IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 12:01
      Ojciec mi opowiadał, że za PRL-u robiono opryski i komarów nie było - i wszystko jasne. Za komuny były rowy wykoszone i sprawne przepusty meljoracyjne. Za komuny rzeki były pogłebiane. Za komuny były prowadzone prace meljoracyjne. Za komuny były wykoszone łaki. ITD - ale teraz tego nie ma i wszystkojest jasne drogie dzieci.
      • kan_1 Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 21.05.13, 12:46
        Zadaję sobie pytanie czy żyłem za tej samej komuny w Warszawie, o której piszesz człowieku;)
      • senpai-michael półki sklepowe też były wykoszone 21.05.13, 17:21
        za komuny
    • Gość: gwpas Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują mos... IP: *.centertel.pl 21.05.13, 12:03
      Bo nie koszą trawy, HGW zaczyna koszenie od swojej dzielnic i jej jest pieknie.
      • morfeusz_1 Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 21.05.13, 15:21
        no fakt za komuny było lepiej
    • jac-uch Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują mos... 21.05.13, 12:07
      W cywilizowanych krajach pryskają i komarów nie ma. Ba, nawet w tajlandzkiej dżungli, gdzie jest im dużo łatwiej żyć, w zasadzie je wytępiono.
      • czarnooki-kot Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 21.05.13, 14:42
        Byłeś w tajlandzkiej dżungli, czy tylko gdzieś o tym "usłyszałeś"?...
      • Gość: hyp Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 15:10
        W Szczecinie co roku jest odkomarzanie.
      • Gość: le Ming Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: *.jmdi.pl 21.05.13, 16:16
        Taaa, i wszystkie te biedne komary z "tajlandzkiej dżungli" chyba się prosto do Bangkoku przeniosły, bo tam ich jakoś wytępić nie idzie...
      • Gość: SILVA Jeśli chodzi o tajskie dżungle, IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.13, 17:39
        byłem tam kilkakrotnie i nigdzie indziej nie zdarzyło się mieć styczności z komarami tak dużymi i agresywnymi.
      • indywidualismus Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 21.05.13, 17:44
        jac-uch napisał:

> W cywilizowanych krajach pryskają i komarów nie ma.

Oooo, to ja mieszkam w cywilizowanym kraju!! Hurra !! W Zachodniej Polsce, konkretnie we Wrocławiu, gdzie w odróżnieniu od niecywilizowanej Polski Wschodniej (wraz z Warszawą), co roku prowadzi się opryski przeciw komarom i nawet w parku można siedzieć godzinami i ugryzienia nie zaznać.

Ba, nawet w tajlandzkiej dż
        > ungli, gdzie jest im dużo łatwiej żyć, w zasadzie je wytępiono.

Szczerze? Nie wierzę?
    • Gość: Marysia Spirala IP: 195.8.101.* 21.05.13, 13:15
      No właśnie ja używam spirali i nie atakuje mnie ani jeden komar czy meszka ... polecam :)
      • Gość: Jaś Re: Spirala IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 13:21
        Gość portalu: Marysia napisał(a):

> No właśnie ja używam spirali i nie atakuje mnie ani jeden komar czy meszka ...
        > polecam :)

nie dostaniesz rozgrzeszenia i pójdziesz do piekła...
        nie mówiąc o tym, że ci się może urodzić dziecko ze spiralą w mózgu...
      • six_a Re: Spirala 21.05.13, 17:43
        po ulicach z tą spiralą chodzisz?
    • Gość: yadzka Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują mos... IP: *.cupt.gov.pl 21.05.13, 13:46
      Niech zamurują wiecej jerzyków podczas ocieplania budynków i nie pozwolą im na zakładanie gniazd w otworach wentylacyjnych po termomodernizacji, to bedzie jeszcze wiecej komarów, wtedy trzeba bedzie wydawac wiecej pieniedzy na opryski przeciw omarom - i wszyscy bedziemy zdrowsi
    • peppers01 Bez przesady 21.05.13, 14:38
      Bez przesady. Jakoś nie zauważyłem aby w tym roku było jakoś szczególnie dużo komarów. A codziennie biegam po Lesie kabackim. W obszarze terenów zielonych komary są częścią ekosystemu i absolutnie nie ma potrzeby ich zwalczania. Gorzej może być na obszarach typowo miejskich. Jednak i tam nie należy podejmować jakiś zmasowanych i często nieprzemyślanych akcji jak np. pryskania. Problem trzeba zwalczać u źródła.
      Osobiście znam jeden budynek użyteczności publicznej gdzie co roku problemem staje się plaga komarów i co roku jest on pryskany. Jednak nic to nie daje gdyż cały czas w jego piwnicach stoi ciepła woda (obok znajduje się kotłownia), w której komary lęgną się na potęgę. I jakoś dziwnym trafem nikt nigdy nie próbował jej wypompować
      • Gość: Nick Re: Bez przesady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.13, 15:53
        Czytaj artykuł ze zrozumieniem. Są osoby które wszelkie latające "barachło" uwielbia bo są "bardzo smaczne", są też takie których "barachło" po prostu nie znosi - bo im nie smakują. Widać należysz do drugiej grupy, a ja niestety od dzieciństwa do pierwszej. Mnie wystarczyło postać dosłownie 5 minut na przystanku, choć jak idiota ubrany byłem w upał w gruby dres i spryskany dezodorantami. A w tramwaju dodatkowo pocięły mnie koszmary. O jakimkolwiek lesie póki co mogę zapomnieć.
        • Gość: Nick Re: Bez przesady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.13, 15:56
          Oczywiście w tramwaju pocięły mnie komary, ale koszmary z insektami są na pewno.
    • eliot.n Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują mos... 21.05.13, 15:07
      A HGW nie mogłaby zrobić oprysku odkomarzającego jak kilka lat temu? czy pieniądzów ni ma
      tak mnie pogryzły meszki i komary w nic muzeów że spać już od 3 nad ranem nie mogłam
      • Gość: gienia Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 15:47
        Opryski, opryski, wszyscy nic tylko opryski,
        po opryskach zrobią wam się wypryski na pyskach, a komary nie wyginą tylko pszczoły,
        wytępcie nietoperze i wszelakie ptactwo żywiące się owadami, a wyrok jak w banku,
        wypisujecie na siebie.....AMEN.
      • morfeusz_1 Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 21.05.13, 15:53

Wszystko się zgadza jest tak jak w przepowiedni Heńka z Lasu ;

Po pladze żab mamy więc plagę komarów po której nastąpią jeszcze ...

Plaga homarów
        Plaga meszek
        Plaga myszek
        Plaga świerszczy
        Plaga kleszczy
        Plaga leszczy
        Plaga stonki ziemniaczanej

No i na koniec jeszcze do nas przybędzie plaga szarańczy z Komańczy ...

Tak będzie do 12 września kiedy to wcześniej niż w ubiegłym roku kiedy to spadną na Warszawę i jej okolyce duże opady śniegu nawet do 60 - 80 cm na m2 i służby miejskie zasypią robactwo znów dużą ilością soli drogowej co by nie tylko śnieg lekko rozpuścić ale żeby badziewie wszelkiej maści do 1 maja 2014 r wyzdychało...

Tu mogę jeszcze się mylić , więc proszę przyjąć poprawkę że od 1 lipca br może nas nawiedzić jedenasta plaga Wielkich Much Gnojówek , bo wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują że ustawa śmieciowa raczej nie zatrybi i możemy poczuć za free klimat Neapolu w Naszem Mnieście
        • Gość: (gość portalu) Morfi, co ty wciągasz? IP: *.static.chello.pl 24.05.13, 13:57
          • morfeusz_1 Re: Morfi, co ty wciągasz? 24.05.13, 23:04

Was wciagam, was wciągam nosem w ogólnopolską walkę z homarami ;)
    • Gość: lovcen Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują mos... IP: 78.30.86.* 21.05.13, 17:40
      Za Ś.p. Kaczyńskiego takich komarów nie było . To pot Tuska je zwabia do naszego grodu . To znów jego wina .
    • wies-baden Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 21.05.13, 17:58
      Do p. Gronkiewicz-Waltz;
      W Berlinie ( duże powierzchnie jezior) nie ma ani jednego komara, nawet na ścieżkach wokół jezior. Proponuję aby świetnie wynagradzani pracownicy Ratusza zorientowali się, jak w berlinie udało się pozbyć komarów.
      • six_a Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 21.05.13, 21:42
        >Proponuję aby świetnie wynagradzani pracownicy Ratusza zorientowali się, jak w berlinie udało się pozbyć komarów.
        miasta nie stać na haubice, ale w artykułach proponują moździerze, w których masz utłuc goździki. podobno na coś to działa.
    • Gość: Kamik Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.05.13, 18:58
      Polecam np spacer po parku skatyszewskim. Po spacerze w piatekvbylem pogryziony, a w sobote po grillu takie wlasnie jak opisane 5 cm bable od meszek, ktorych nigdy wczesniej nie mialem...
    • Gość: JS Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują mos... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.13, 19:47
      W Łazienkach w środku dnia tak mnie pocięły meszki w stopy, że od kilku dni nie wyjmuje stóp z miednicy z zimną wodą.
      • Gość: ;) Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: *.man.tk-internet.pl 21.05.13, 21:02
        moze buty zakladaj...?
        sorry, nie moglem sie powstrzymac ;)
        • Gość: JS Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m IP: 83.69.243.* 22.05.13, 13:35
          Miałem sandały.
          Kolega miał buty i ma pogryzione łydki.
          Ja i tak mam dobrze, bo stopy mogę włożyć do miednicy :)
    • mark014 Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 21.05.13, 20:19
      "Zmasowany atak komarów to wynik śnieżnej zimy i gwałtownej wiosny."

Takie głupie gadanie. Jakby zima była krótka i ciepła to by była wina globalnego ocieplenia. Była długa i mroźna i co? Jakoś komarów i meszek nie wybiło...
      • smalltownboy Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 23.05.13, 03:22
        Na Syberii nie takie zimy są a komarów też plaga. Mróz nic nie daje na komary. Zimują zahibernowane w jajeczkach.
    • micra Nie cukier do pułapki, ale... 21.05.13, 20:29
      Pułapkę z butelki robi się nie z użyciem cukru, ale drożdży, dla których ten cukier jest pożywką. Drożdże konsumując cukier wydzielają CO2, który ma wabić komary - ludzie wydychają CO2.

Autorze, popraw się, bo piszesz bzdury.
    • serwolatka5 Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują mos... 22.05.13, 07:08
      niech upuszczą trochę tej wrednej katolickiej krwi, szkoda będzie żadna
      • Gość: Gość GW szkodzi na mózg najwyraźniej. IP: 195.164.124.* 22.05.13, 11:34
    • Gość: huston_mamy_proble można pryskac, ale jak uchronić pszczoły ? IP: *.tktelekom.pl 22.05.13, 07:41
      które masowo giną ?
    • Gość: Wawiak Słoik w Białołęki IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.13, 22:34
      Ty głupi słoiku! Wracaj tam skąd przyjechałeś ( czyli z południa Polski ), a nie narzekasz!!!! Nikt cię tu nie chcę
      • Gość: Smok Ktoś ma chyba problem... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.13, 08:18
        Pytanie z czym
    • Gość: Wawiak Słoik z Białołęki IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.13, 22:35
      Ty głupi słoiku! Wracaj tam skąd przyjechałeś ( czyli z południa Polski ), a nie narzekasz!!!! Nikt cię tu nie chcę
    • kmotloch Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 27.05.13, 08:09
      • kmotloch Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 27.05.13, 08:10
        • morfeusz_1 Re: Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują m 27.05.13, 17:21

co tworzysz komary ci tekst zjadły czy chcesz nam powiedzieć że do czerwonego nie lecą ?
    • Gość: Eryk Niespotykana plaga komarów. Ludzie wykupują mos... IP: *.radom.vectranet.pl 14.06.13, 01:24
      mnie najbardziej gryzą wtedy kiedy konia trzepię przy kompie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka