Dodaj do ulubionych

ochrona na osiedlu

12.09.06, 10:05
Na wczorajszym spotkaniu organizacyjnym poruszony był temat monitoringu
osiedla tzw. telewizja przemysłowa.
Co sądzicie o przyjeciu opcji 1 ochroniarz+system monitoringu?
Ja myślę,ze jest to opcja do przyjęcia,oczywiscie nie wyobrazam sobie osiedla
zupełnie bez ochrony
Obserwuj wątek
    • malkos_i_chrostula Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 10:48
      To jest dobre rozwiazanie pod warunkiem ze da sie jeszcze
      zamontowac kamery w garazach, bo tak to ochrona nie bierze
      odpowiedzialnosci za samochody i rzeczy w nich pozostawione,
      uprzeywilejowani sa ci ktorzy maja miejsca parkingowe na zewnatrz
      • bodziach Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 12:05
        Dokładnie. Bez ochrony garaży (brania odpowiedzialności za samochody
        okradzione/ukradzione) to w ogóle mija się z celem.
    • mlynarz1976 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 13:06
      Hej
      a czy mógłby ktos napisac o opłatach o których mowił koles ze spektry.
      Szlag trafił mój długopis juz na poczatku notatek i do domu wrociłem
      z kartka w esy fleresy jak próbowałem go rozpisac.
      Ktos podliczył ile w koncu to wyniesie z ochrona???

Mlynarz
      • malkos_i_chrostula Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 14:02
        2,22 za metr za ochrone
        i
        6,xx za metr za czynsz i oplaty
        ? to tak jakos bylo ?
    • nossidar Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 14:05
      z tego co ja pamietam to 6.66 czynsz plus chyba 2.49 (ochrona) za m2 i na
      wstepie prawie 22 tysiace od wszystkich za montaz tv przemyslowej.(od
      mieszkania ok. 256 pln)
      Potem kamery i poltorej ochroniarza, czyli jeden w dzien i dwoch w nocy
      za 'jedyne' 160 pln miesiecznie w przypadku 64 m2 wlasnosci (mieszkanie, pom
      gosp oraz miejsce postojowe). Bez czynszu, CO, i innych licznikow.

Dobrze pamietam????

• a0151 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 14:37
        Jako, że obecnie płacę 45 zł/mc za pełną i skuteczną ochronę (stała stawka
        niezależna od metrażu)a nikt z moich znajomych nie płaci więcej niż 70 zł/mc
        uważam, że to co zaproponował nam administrator jest nie do przyjęcia. Może i
        osiedle jest małe i inaczej rozkładają się ceny, jednak zeby aż takie
        kwoty !!! - myślę że jednak może być taniej.
        • bodziach Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 15:44
          Na osiedlu nieopodal, opłaty za ochronę wynoszą 27zł/lokal. Fakt, większe
          osiedle, więcej ochroniarzy (nie tylko przed monitorem, ale także chodzący),
          ale różnica kolosalna.
        • mmzaba Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 15:50
          ja również uważam, że przedstawiona oferta jest zdecydowanie za wysoka.
          Ochrona interwencyjan w warszawie ( masz zamontowane alarmy i w razie napadu w
          ciągu 5 minut zjawia się patrol) kosztuje 100 zł. To cena 2,24 za metr i
          odpowiedzialność jedynie za część wspólną jest nie do przyjęcia.
      • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:06
        6,66 za czynsz za LOKAL, do tego za czesc WSPOLNA 4,18 czyli razem 10,84 za metr. W tym ochrona 2,24.
        • malkos_i_chrostula Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:14
          oj chyba cos nei tak :)
        • nossidar Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:21
          ej, no chyba nie tak.
          Masz mieszkanie np. 50m2, ktore placisz 6.66, czyli 50x6.66=333
          czesc wspolna to pom gosp np. 3 m2 oraz miejsce postojowe np 10m2, czyli
          13m2x4.18=54.34. Czyli czynsz wynosi 387.34 plus wspomniana ochrona ok. 160 pln

chyba :P
          • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:30
            No wiec wlasnie TAK. 6,66 za metr wychodza oplaty za uzytkowanie LOKALU. Natomiast do tego dochodza koszty utrzymania czesci WSPOLNEJ(w tym ochrona) ktore po rozlozeniu na wszystkich wlascicieli wychodza po 4,18 za metr. Ale to wychodzi 4,18 za metr LOKALU i czesci przynaleznej czyli pomieszczenia gospodarczego. Do tego stanowisko postojowe 1 zl za metr kwadratowy. Tak wiec dla 50 metrowego mieszkania to jest wspomniane 10,84x50 + miejsce postojowe np. 15x1. Razem daje 557 zlotych
            • sikorka666 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:44
              chyba raczej 6,60 * 50 plus 4,18 razy [ułamek, który masz w części wspólnej]
              plus za garaz np. 15 razy 1 zł/m2
              to troche zmienia postac rzeczy
              • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:48
                jakby bylo 4,18 razy [ulamek, ktory masz w czesci wspolnej] to by oznaczalo ze koszty utrzymania calej czesci wspolnej wynosza tylko 4,18 za miesiac. To samo w sobie jest nierealne
          • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:33
            Albo moze jeszcze inaczej. Za kazdy metr kwadratowy posiadanego lokalu trzeba zaplacic: 6,66 oplat zwiazanych z tym wlasnie lokalem oraz dodatkowo 4,18 zwiazanych z utrzymaniem reszty osiedla czyli czesci wspolnej.
    • sasqa Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 14:28
      A czy nie uważacie , że te opłaty za ochronę są bardzo wysokie?? Powiem
      szczerze, że płacenie prawie 200 zl mieięcznie (78 m2)za pana, który będzie
      oglądał seriale to jak dla mnie bardzo dużo... może lepiej faktycznie
      rozwiązać sprawę indywidualnie w senise alarm w mieszkaniu i patrol, który
      przyjeżdza w sytuacji kiedy alarm zostanie uruchomiony. Chyba warto obniżyć
      koszty bo i tak czynsz jest nie powiem dość wysoki...
      • mxmarek Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 15:43
        nie wiem dokladnie przy jakiej opcji bylo liczone te 2.20 do metra, w kazdym
        razie w opcji z 1 ochroniarzem byla mowa o 9zl brutto za godzine pracy w
        przypadku gdy firma ponosi dodatkowo odpowiedzialnosc to nie sa az tak strasznie
        duze koszty niestety jest nas malo ale chyba u nikogo nie wyjdzie 200 zl za
        ochrone raczej cos w granicach 80-140 zl
        • bodziach Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 15:49
          Jeśli dobrze zrozumiałem to 2,20 zł / m2 za ochronę to opłata do stycznia (tzn.
          do styczniowego zebrania), jeśli wcześniej developer całkowicie opuści teren
          osiedla. Do momentu, kiedy zostaje na osiedlu - nic płacimy 2,20, bo JanPul
          zapewnia ochrone. Tak więc może się tak okazać, że nie zapłacimy tej stawki w
          ogóle, jeśli osiedle nie zostanie w 100% ukończone przed końcem roku. Jeśli zaś
          tak się stanie, to Spektra zatrudni ochroniarza bez pytania nas o to - do
          momentu styczniowego zebrania, za wspomnianą wyżej stawkę.
        • mmzaba Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 16:02
          Zadzwoniłam właśnie do SPEKTRY z pytaniem o ochronę mieszkania i to są koszty
          netto jakie bym poniosła (mieszkanie ok 69 m2)
          - 1000 zł założenie czujników (5 czujników, centrala, klawiatura , sygnalizator)
          - 80 zł opłata miesięczna
          w zamian otrzymuje 24 ochronę. W razie uruchomienia alarmu patrol zjawia się w
          nocy w czasie 7 minut w dzień do 15 minut.

Jak dla mnie ta oferta jest 100% lepsza bo chroni mnie a nie podwórko a
          oszczędności są nie porównywalne. 69 m2 x 2,24 = 154,56 tyle bym placila przy
          proponowanej wczoraj ochronie, a i tak nikt by nie odpowiadal za wlamania do
          mojego mieszkania.

Co wy na to?
          Ja jestem zdecydowanie przeciwna proponowanej wczoraj ochronie
          • sasqa Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 16:14
            Jestem za taką ochtroną. A jeśli chodzi o kotłownię o którą martwił się
            administrator można się zrzucić i założyć czujniki również tam i podzielić to
            między wszystkich.
        • sasqa Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 16:02
          prosty rachunek - 74 m2(powierzchnia mieszkania) + 2,6 m2 (powierzchnia
          pomieszczenia gosp.) + 5 m2( pow.garażu nie wiem ile go tam jest ale tak
          zkaładam) = 81,6 x 2,24 =182,78 zl TO JEST ZDECYDOWANIE ZA
          DUŻO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • malkos_i_chrostula Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 16:46
            Moze wypadaloby sie dowiedziec w innych firmach jakie bylyby koszty
            zalozenia instalacji i ochrony jaka proponuje nam spektra?
            • nossidar Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:23
              na inna firme nie ma szans.
              Janpul juz wybral. Od samego poczatku, czyli od mniej wiecej roku slyszalam ze
              to bedzie Spectra.

• cougar4 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:24
      Ja proponuje instalacje indywidualnych systemow alarmowych w lokalach. Mysle ze przy 84 mieszkaniach cena instalacji uleglaby znacznemu obnizeniu. Koszt detaliczny przy metrazach na naszym osiedlu to 1000-1600 zl w zaleznosci od ilosci okien. Jezeli chodzi o kotlownie to spokojnie mozna zastosowac takie samo rozwiazanie i podzielic sie kosztami. Abonament miesieczny wynosilby ok 50 zlotych za lokal i oczywiscie podobna kwota do podzialu (za kotlownie).
    • sikorka666 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:31
      z moich notatek:
      czynsz 4,18 [w tym ochrona 2,24], czyli bez ochrony 4,18-2,24=1,94
      ogrzewanie w sezonie 3,47 [po sezonie 2,04]
      nieczystości 0,18
      woda 1,07

posumowanie:
      czynsz z ochroną za m2: 4,18 + 3,47 + 0,18 + 1,07 = 8,90 zl
      czynsz bez ochrony za m2: 1,94 + 3,47 + 0,18 + 1,07 = 6,60 zl

więc pls nie rzucajmy jakiś kwot 10 zł za metr. Nie zmienia to jednak faktu, że
      koszty wychodzą bardzo wysokie w porównaniu do innych osiedli, bo z ochroną
      przy 52 metrowym nieszkaniu wychodzi ok 500,00 zł miesięcznie. Zwłaszcza, że
      dojdą jeszcze utrzymanie zieleni fundusz remontowy, pewnie jakiś podatek od
      nieruchomości, nie mowiac o garażu 1zł za metr2. KOSZMAR
      o ile jestem w stanie zrozumieć czynsz, bo to poczatek, zaliczkowe platnosci,
      trzeba sprawdzic jak budynek "chodzi" whatever [zreszta jak rozumiem, w ktoryms
      momencie media zostana rozliczone ostatecznie na podstawie licznikow??] to
      wyliczenia tej ochrony to stanowczo za dużo...; pracuje w różnych budynkach i
      rozmawiam z ochroniarzami i jak bym im powiedziała, że dostana za godzinę 7,90
      netto czy 9,60 brutto to by mi nie uwierzyli:-)
      • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 17:41
        Sam juz nie wiem. Notowalem wszystko dokladnie i wydaje mi sie ze bylo mowione najpierw o kosztach za czesc wspolna a nastepnie odrebnie, dodatkowo o tych 6,66 za lokal. Ale po zsumowaniu 3,47 za CO, 0,18 za wywoz nieczystosci oraz 1,07 za wode i scieki faktycznie brakuje dokladnie 1,94 do 6,66. Wiec mam nadzieje ze moze faktycznie wychodzi 6,66 za metr za koszty zwiazane z lokalem i czescia wspolna. Zreszta jutro kalkulacja bedzie w biurze developera i wszystko sie wyjasni
        • renay Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 21:25
          6,66 za metr mieszkania to całkowity koszt z zaliczkami na media i utrzymaniem
          części wspólnej - bez ochrony.
          Koszty te najczęsciej są zawyżone i póżniej możliwe,że będą mniejsze.

rena
          • a0151 Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 11:46
            Też tak uważam. W umowie mamy podane, że koszty utrzymania administracji
            wynoszą 1,20 za m2, więc pozostałe koszty na pewno zostaną rozliczone na
            podstawie odczytu liczników i faktur (np. za wywóz śmieci).
            Może się wtedy okazać, że mamy spore nadpłaty :-))
            • bodziach Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 12:23
              Ta kwota jest widać różna, w zależności od umowy. Ci, którzy podpisywali
              wcześniej mają 1,10 lub 1zł - w zależności od tego, kiedy podpisywali.
    • wlodek69 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 19:21
      ochrona w takich cenach to zabójstwo, ja jestem przeciw a jeśli trzeba będzie....

W małej i dużej wspólnocie każdy właściciel mieszkania ma prawo zwrócić się do
      sądu o wyznaczenie zarządcy przymusowego. Powodem wniesienia powództwa może być
      w małej wspólnocie to, że: współwłaściciele nie mogą dojść do porozumienia w
      istotnych sprawach dotyczących zwykłego zarządu nieruchomością wspólną;
      większość we wspólnocie krzywdzi mniejszość lub narusza zasady prawidłowego
      zarządu (art. 203 k.c.). W dużej wspólnocie (oraz w małych, które tak
      zadecydowały) właściciel może zwrócić się z żądaniem powołania zarządcy
      przymusowego, gdy nie powołano zarządu, dotychczasowy nie wywiązuje się ze
      swoich obowiązków lub narusza zasady prawidłowej gospodarki (art. 26 uwl).

Sąd wyznacza zarządcę przymusowego, gdy uzna to za słuszne. Może być nim osoba
      fizyczna lub prawna, a więc właściciel jednego z mieszkań lub osoba trzecia. Sąd
      określa również obowiązki powołanego zarządcy oraz wysokość jego wynagrodzenia.
      On też odwołuje zarządcę, gdy ustaną przesłanki jego powołania, np. wspólnota
      wybierze zarząd.

zajrzyjcie na stronę,polecam....
      www.jelonki-ogrod.n-s.pl/subpage.php3?p=2
      • wlodek69 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 20:17
        spójrzcie i skomentujcie:

Uchwała nr 2 /2001
        właścicieli lokali nieruchomości przy ul. Jana Olbrachta 118 ABCD
        w Warszawie z dnia 10 marca 2001 r.
        w sprawie: ochrony Osiedla
        Na podstawie przepisów ustawy z 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (DzU nr
        85, poz. 388 z późn. zm.) właściciele lokali tworzący Wspólnotę Mieszkaniową w
        nieruchomości położonej w Warszawie przy ul. Jana Olbrachta 118 ABCD ustalają co
        następuje:
        Osiedle „JELONKI – OGRÓD” będzie osiedlem chronionym.
        Zobowiązuje się Zarząd do zawarcia umowy o ochronę Osiedla z przedsiębiorcą
        świadczącym usługi ochroniarskie posiadającym odpowiednią koncesję i ponoszącym
        materialną odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez osoby trzecie Wspólnocie
        wskutek niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków.
        Koszt tej umowy przypadający na właściciela nie może przekraczać 80 zł./
        miesięcznie od lokalu.
        Wprowadza się na Osiedlu i w garażach monitoring.
        Koszt monitoringu (sprzętu) przypadający na właściciela nie może przekraczać
        jednorazowej wpłaty 170 zł. od lokalu.
        Koszt monitoringu garaży będzie uwzględniony w opłacie za stanowisko
        garażowe (30zł/ miesięcznie).
        Wykonanie powyższej uchwały powierzyć Zarządowi Wspólnoty.
        Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
        Uchwała została podjęta większością głosów:

• sasqa Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 20:25
          Zgadzam sie z Tobą , że kwota za ochronę przedstawiona na zebraniu jest po
          prostu ZABÓJCZA i nie można się na to zgodzić!!!! Czy umowa zoboiązuje nas do
          tego, żeby koniecznie skorzystać z usług akurat tej a nie innej firmy
          ochroniarskiej?? Bo rozumiem , że administratora nie mozna zmienić ale czy jest
          mowa o ochronie?? Można ściągnąć oferty innych firm i porównać koszty. Każdy
          kto słyszy ile nam krzyknęli jest po prostu w szoku....
          • a0151 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 21:58
            Z tego co wiem administratora również można zmienić, gdyż to co mamy w umowie
            odnośnie administrowania osiedla przez 3 lata nie ma mocy prawnej. My będziemy
            wspólnotą i my będziemy decydować, kto ma administrować osiedlem. Wystarczy
            wskazać lepszego administratora, przegłosować go większością głosów. W razie
            jakichś trudności może warto nająć prawnika, który poprowadziłby tą sprawę.
            Myślę że i tak by się opłacało. Ważne, abyśmy mieli akty notarialne i stali się
            faktycznymi właścicielami osiedla.
            • nen7 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 22:24
              Rzeczywiście kwota za ochronę jest baardzo wysoka.. teraz kiedy już znamy
              powierzchnię osiedla itp. można przynajmniej zebrac parę konkurencyjnych ofert,
              co też mam zamiar jutro zrobic :) Nie wiem jak jest ze zmianą administratora,
              ale nie mamy obowiązku akceptacji uslug ochrony z tej samej firmy.
              Co do indywidualnej ochrony mieszkania, to widzę że sporo osób uznaje ją za
              lepszą, ale ja widzę jeden bardzo poważny minus - będziemy mieć chronione lokale
              i osiedle wystawione na łaskę przechodzących pijaczków, chuliganów czy bandytów.
              Ważne jest tez bezpieczeństwo nasze, osobiste, a nie tylko ochrona mienia...
              Poza tym koszty wszelkich zniszczeń typu pomazane klatki, rozwalone domofony,
              wybite szyby - ponosimy my, mieszkancy.
              Takie jest moje zdanie, ale swoją droga kwota podana za ochrone jest delikatnie
              mowiąc dosc wysoka i nad tym trzeba pomysleć.
              • mxmarek Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 23:32
                ja rowniez zgadzam sie z tym ze ochrona indywidualna to nie to samo do tego
                wydaje mi sie ze troche tu paniki przedstawiciel tej ochrony mowil ze wychodzi 9
                zl brutto za godzine przy jednym ochroniarzu, ktos pisal wczesniej ze pytal sie
                ochroniarzy i to byla dla nich kosmiczna suma, to nie jest stawka ochroniarza
                jaka pobiera za godzine pracy tylko stawka firmy, wiec dla ochroniarza przypada
                jakies 5-6 zl a 3-4 przypadaja firmie na patrol interwencyjny, ubezpieczenie i
                inne oplaty jest ok 85 mieszkan 9 zl x 24 x 30 dni =6480 / 85 = 76zl moglo tam
                wychodzic troche wiecej ale ogolnie przy wiekszych mieszkaniach nie powinno
                przekorczyc 130zl moze lepiej dowiedziec sie jak to bedzie gdy wszystko sie
                ustabilizuje bo z tych rozmow wynikalo ze do stycznia ochroniarzy bedzie 2(stad
                moze te 2,2) i nie bedzie monitoringu a w styczniu wszystko ma sie ustabilizowac
                • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 23:43
                  Nawet przy jednym ochroniarzu wychodzi ze musialbym placic (przy swoim udziale) ponad 150 zlotych miesiecznie. Przy takiej kwocie argument o pomazanych klatkach i zniszczonych domofonach nie bardzo mnie przekonuje. Za te pieniadze nie wiem ile razy miesiecznie musialby byc niszczony domofon zeby wyszlo na plus...
              • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 12.09.06, 23:36
                A moze bylaby mozliwosc po prostu posadzenia tam na 3 zmiany po jednym emerycie po 900 zlotych kazdy. Jakby cos sie dzialo to maja dzwonic po policje/straz miejska. Ewentualnie wciskac przycisk antynapadowy po patrol interwencyjny (koszt abonamentu ponizej 60 zlotych). Takie rozwiazanie wychodzi 2,5 raza taniej niz zaproponowane przez firme Spektra. A do tego indywidualne instalacje alarmowe.
                • mxmarek Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 00:03
                  jezeli chodzi o mnie to ja nie mam nic przeciwko :) tylko ktos ich musi
                  zatrudnic a ogolnie to "lepszy rydz niz nic" ;)
                • mxmarek Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 00:05
                  i tylko jeszcze jedno ale 3 musialoby pracowac non stop 7 dni w tygodniu :) wiec
                  chyba 4 to min
                  • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 00:12
                    zgadza sie, zapomnialem ze nie bedziemy mieli niewolnikow a etat to nie 56 godzin w tygodniu;-)W takim razie 4-ech. I tak wychodzi nadal polowe ceny Spektry. Swoja droga do zeszlego roku mieszkalem na Ochocie gdzie przez wiele lat nie zginal zaden samochod z tak wlasnie pilnowanego parkingu. Wiec wydaje mi sie ze jesli juz koniecznie fizyczna ochrona terenu osiedla to warto wziac to pod uwage
                    • angela_waw1 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 08:32
                      Powiem tylko tyle, że zaproponowana cena ochrony jest dla mnie nie do
                      przyjęcia. Z tego co zrozumiałam to my sami decydujemy apropo ochrony (nie ma
                      przypusu i sami możemy sobie wybrać co chcemy - nie musi to być SPEKTRA). Z
                      tego co się wcześniej dowiadywałam - tzw. patrol interwencyjny kosztowałby w
                      granicach 40 - 50 zl miesięcznie i maksymalnie taką stawkę jestem gotowa
                      przeznaczyć na ochronę.
                      • agros11 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 09:06
                        Podzielam pogląd mojego przedmówcy i tez uważam, że zaproponowana koszty
                        ochrony sa dla mnei nei do przyjęcia. Kwote która mogę przeznaczyć na ochronę
                        to ok. 50 zł. Apropo administrowania, czy ktos mógłby mi przypomnieć jakie sa
                        administrowania osiedlem i co oferuje si nam za te koszty?
                        • chrostula Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 09:11
                          Mi sie wydaje ze trzeba jeszcze brac
                          pod uwage fakt, ze o tym czy bedziemy
                          miec ochrone, to bedzie decydowac cala
                          wspolnota :( czyli jak wiekszosc przyjmie
                          ja w takiej formie jak jest to chyba bedziemy
                          musieli sie zgodzic :( Dlatego najwazniejsze jest
                          teraz zebranie ofert innych konkurencyjnych firm
                          i porównanie ich ze SPEKTRA. A następnie
                          przedstawienei ich wszystkim mieszkancom, bo na
                          pewno nie wszyscy zagladaja na forum.
                        • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 09:19
                          Duzo sie nie wynegocjuje. Nawet zakladajac ze bylaby to stawka 5 zl za godzine (czyli firma na tym nie zarabia) to i tak wychodzi ze musialbym placic prawie 80 zl miesiecznie. Tak wiec jakiej firmy by nie wziac to i tak przy takim osiedlu wyjdzie niewspolmiernie drogo do korzysci...
                          • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 09:50
                            Wlasnie dzwonilem do Juventusa. Instalacja systemu alarmowego wraz ze sprzetem wynosi 1400 zlotych netto przy 5 pomieszczeniach. Kazde pomieszczenie mniej to 100 zl mniej. Ta cena jest podana dla centralki obslugujacej do 6 czujnikow. Czujniki reaguja na ruch i moga wystepowac w dwoch wersjach: normalnej i przewidzianej dla wlascicieli psow (Juventus zapewnia ze nie reaguja na zwierzeta mniejsze niz psy ras ponizej 23kg). W zwiazku z tym ze czujniki instalowane sa przy sufitach Juventus proponuje instalacje w nowych mieszkaniach w dwoch etapach. Tzn przed wykonczeniem przychodza po raz pierwszy i wykonuja okablowanie w scianach i po zakonczonych pracach wykonczeniowych przychodza drugi raz aby podlaczyc i uruchomic system alarmowy. Abonament miesieczny wynosi 60 zl netto. W tej cenie zawiera sie dowolna ilosc interwencji uzasadnionych i dwie nieuzasadnione czyli np. przypadkowe uruchomienie alarmu badz na probe aby sprawdzic czas reakcji patrolu. Deklarowany czas interwencji to 5 minut. W kazdym pojezdzie zainstalowany jest GPS i firma udostepnia raporty z ostatnich miesiecy aby klient mogl sprawdzic srednie "pokrycie" terenu przez patrole
                            • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 09:54
                              Platnosc za urzadzenia i instalacje mozna rozlozyc na raty (nieoprocentowane). Dodatkowo jest mozliwosc instalacji czujnikow otwarcia drzwi/okien oraz faktu stluczenia szyby. Natomiast wtedy koszt instalacji wzrasta okolo dwukrotnie. Jezeli chodzi o ilosc pomieszczen to firma zaleca montaz czujnikow ruchu w pokojach oraz przy wejsciu, ewentualnie kuchni. Ze wzgledu na wilgotnosc lazienka nie jest konieczna. Poza tym nawet jesli ktos wejdzie do lokalu przez lazienke to jeszcze musi z niej wyjsc a pozostale pomieszczenia sa chronione
    • bodziach Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 09:09
      Jako, że oferta ochrony pochodziła również od Spektry, usłyszeliśmy, że będzie
      to dla nas oferta 'promocyjna'. Ciekawe ile sobie życzy Spektra bez
      wspomnianej 'promocji' ;) Na szczęście ze znalezieniem i zatrudnieniem innej
      firmy ochroniarskiej nie będzie problemu. Gorzej może być z firmą
      administrującą osiedlem... ale jak ktoś napisał jest to również możliwe.
      • malkos_i_chrostula Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 09:13
        :)
        Tak ten drugi gosc, ktory opowiadal o samej
        ochronie byl wyuczony formulek reklamowych,
        az mnie to denerwowalo. A moze z nimi tzn
        ze SPEKTRA tez da sie negocjowac warunki
        ochrony? Co myslicie?
        • sasqa Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 10:38
          Słuchajcie nie popadajmy w paranoję w końcu mamy IV co prawda RP ale nadal
          jakoś tam demokratyczną i negocjować zawsze możemy i nikt nie może nas zmusić
          do niczego. Jeśli spektra nie bedzie chciala negocjowac to trzeba jej
          podziekować i tyle. A tekst pana administratora, że on nam wszystko tylko
          oświadcza bo w sumie to o niczym tak do końca nie możemy decydować po prostu
          mnie rozbroił. Prawda podpisaliśmy umowę, że osiedle ma być administrowane
          przez 3 lata przez firme zewnętrzną ale nikt nie mowił nigdy ze to ma być ta
          jedna konkretna firma i żadna inna.. tak? W umowie przedwstępnej jest jedynie
          napisane: " .W okresie trzech lat od daty uzyskania ostatecznego pozwolenia na
          użytkowanie budynku, nieruchomością będzie zarządzać: bezpośrednio wykonawca
          lub wskazana przez wykonawcę profesjonalna firma zarządzająca. Zamawiający
          zobowiązuje się do poniesienia kosztów zarządzania i administrowania osiedlem
          oraz do pokrycia wszystkich kosztów związanych z utrzymaniem części wspólnych
          przedmiotowej nieruchomości liczonych zgodnie z wysokością udziałów w
          nieruchomości przypadających na zamawiającego. Wynagrodzenie za zarządzanie
          osiedlem wynosi 1.10 zł za m.kw. powierzchni użytkowej i pomieszczeń
          przynależnych do lokalu i będzie rewaloryzowany wskaźnikiem GUS. Opłaty za
          zużycie poszczególnych mediów, za wywóz śmieci i utrzymanie porządku rozliczane
          będą według wartości faktycznej otrzymanych faktur. Zarządzanie będzie
          realizowane na zasadach określonych w ustawie o własności lokali z dnia
          24.06.1994r. Dz.U. nr 80 z 2000r. poz. 903".

W takim razie wykonawca na naszą prośbę może wyznaczyć inna firmę zarządzającą.
          Oczywiście na takie decyzje trzeba bedzie poczekać do podpisania aktów
          notarialnych.
          • nen7 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 11:05
            Panowie ze Spektry podali, że stawka za godzinę pracy ochroniarza to 9,64 zł.
            Na stronie Juwentusa podano przedział 8,54 - 11,59 za godzinę (ochroniarz bez
            licencji). Biorąc pod uwagę, że Juwentus jset jedną z większych, a w związku z
            tym droższych firm, to cena podana przez Spektrę jest dziwnie wysoka.
            Przykładowo przy stawce 8,54 zl płacilibyśmy 1,87 za m2. Sprobuję sie
            zorientować jak jest w innych biurach ochrony.
            • malkos_i_chrostula Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 13:04
              nen7 napisała:
              > Panowie ze Spektry podali, że stawka za godzinę pracy ochroniarza to 9,64 zł.
              > Na stronie Juwentusa podano przedział 8,54 - 11,59 za godzinę (ochroniarz bez
              > licencji). Biorąc pod uwagę, że Juwentus jset jedną z większych, a w związku z
              > tym droższych firm, to cena podana przez Spektrę jest dziwnie wysoka.
              A nie jest taka sama jak Juwentusa? A dodatkowo masz ochroniarza z licencja a
              nie bez.

--
              pm
              volfen.blogspot.com
    • yvoncia1 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 11:25
      Witam wszystkich mieszkańców-przyszłych mieszkańców:
      co do cen jakie podawali:
      przez 3 pierwsze miesiące
      4,18 zł w tym 2,24 ochrona (jeśli JanPul wyjdzie z osiedla i zabierze ochronę)
      koszty LOKALU:
      CO i CW 3,47 zł/m2 na pierwsze 6 mcy (sezon grzewczy) potem odejmuja od tego
      2,04
      wywóz śmieci: 0,18 zl
      kanalizacja: 1,07 zł
      Podali stawkę 6,66 zł/m2: różnica wychodzi mi 1,94 co zapewno stanowi tez koszt
      administarcji, ale jak się nie mylę to było coś koło złotówki więc czegos tu
      brakuje.
      Co do ochrony to tez się zgadzam że ceny sa po prostu zabójcze, ale żeby je
      wogóle oceniac to musimy miec inne oferty. Jednak moim zdaniem lepiej jest
      chyba mieć ochrone osiedla jako całości a nie tylko ochrone indywidualną. Bo
      jak ktoś juz powiedział co ze zniszczeniami jake bedą miały kmiejsce w
      przypadku gdy kazdy będzie mógł wejść na osiedle, te wszystkie "obszczymórki"
      będa przyłaziły i robiły syf, trzeba będzie co chwila naprawiać domofony
      wstawiac wybite szyby, zamalowywać "urocze slogany" na ścianach, a przy osiedlu
      zamkniętym takie rzeczy no może nie będą zupełnie wykluczone, bo to z ludźmi
      nigdy nic nie wiadomo ale przynajmniej zminimalizowane.
      • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 11:36
        Domofon i szlaban przy wejsciu na osiedle tez powinien to ograniczyc
        • nen7 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 12:18
          cougar4 napisał:

> Domofon i szlaban przy wejsciu na osiedle tez powinien to ograniczyc

Nie oszukujmy się, większość bloków posiada w tej chwili domofony,
          które nic nie dają. Jak juz ktos niepoządany na osiedle wejdzie, to
          nikt go stamtąd nie wyrzuci. Ochrona oznacza, że osiedle jest terenem
          zamknietym, gdzie moga przebywać tylko osoby "zaproszone". Jeżeli nie
          ma ochrony, ta granica kompletnie się zaciera.

Co do cen, to znalazlam na razie jedno biuro, gdzie stawka godzinowa
          ochroniarza bez broni (ale chyba aż takich wymagań nie mamy ;) wynosi
          8,41 zł, więc roznica jest niestety niewielka. Ale wspominają o możliwości
          negocjacji :)
          • malkos_i_chrostula Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 13:09
            Wlaśnie mi się spodobala opcja o ktorej juz slyszalem
            wczesniej, ze funkcjonuje praktycznie bezblednie.
            Jak ktos obcy bedzie chcial wejsc na teren osiedla,
            to ochrona dzwoni do mieszkania i sprawdza czy
            tego kogos oczekujemy.

--
            pm
            volfen.blogspot.com
        • bodziach Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 12:58
          Może to nie na temat, ale z tego co pamiętam to szlabanu miało w końcu nie
          być ;) Brama wjazdowa ma być otwierana na pilota.
          Szlaban przyda się jedynie... jeśli będzie ochrona, a to wciąż niepewne.
        • malkos_i_chrostula Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 13:07
          Jak nikt nie bedzie tego pilnowal to watpie zeby szlaban
          i domofon cos ograniczaly.

--
          pm
          volfen.blogspot.com
          • jacekp80 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 21:36
            Ja również uważam, że cena ochrony osiedla zaproponowana przez zarządcę jest
            wysoka. Ale mimo wszystko jestem za tym, by osiedle było chronione. Chodzi
            przecież nie tylko o mienie - o ograniczenie ryzyka zdewastowania klatek
            schodowych, domofonów, kradzieży samochodu, itp. - ale też o nasze
            bezpieczeństwo. Będę się czuł bezpieczniej, wracając do domu ze świadomością, że
            ktoś obserwuje teren osiedla.
            Pozdrawiam wszystkich.
    • a0151 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 18:05
      Zastanawia mnie jedna sprawa. Dlaczego opłata za ochronę jest związana z
      metrażem naszych mieszkań? Przecież ochraniana będzie część wspólna osiedla a
      nie środek mieszkań.To monitoring mieszkania powinien być zróżnicowany cenowo w
      zależności od metrażu (a tego nam obecna ochrona przecież nie zapewnia), a nie
      monitorowanie wejścia na osiedle, ochrona garaży i placu zabaw. Według mnie
      koszty monitoringu osiedla (nie mieszkań!!!) powinny być rozłożone równo na
      wszystkich meszkańców. Na moim obecnym osiedlu tak jest, tyle samo płacą ci co
      mają 32m i ci co mają 140 m i uważam, że właśnie tak jest sprawiedliwie.
      Niech ktoś mi powie, że nie mam racji ???
      • ettore_ukp Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 18:54
        Nie masz racji. ;]

Wszyscy są udziałowcami części wspólnej, jednak nie po równo, tylko każdy
        posiada udział w części wspólnej stosownie do powierzchni posiadanego
        mieszkania. Skoro zatem masz większe mieszkanie, masz zatem większy udział w
        części wspólnej i płacisz wiecej za ochronę. Logiczne.
        • agros11 Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 09:13
          Apropo Twojej logiki, to nie jest tak do końca jak mysłisz ..... Rzomawiałem
          wczoraj z kilkoma firmami ochroniarskimi i żadna z nich nie pytała mi sie o
          obszar osiedla tylko ilość chronionych mieszkań. Cena za ochrone jest zwiazana
          tylkol i wyłacznie z ilością lokali. Dlatego sam widzisz .....!!!!
          • ettore_ukp Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 21:31
            > Cena za ochrone jest zwiazana tylkol i wyłacznie z ilością lokali.

Hmm, nie wiem co odpowiedzieć. Przeczytaj proszę jeszcze raz to co napiałaś...

Napiszę tak: Koszty ochrony są związane głównie z ilością ludzi potrzebną do
            upilnowania określonego obszaru.

Zwróć uwagę, że ochroniarze nie pilnują mieszkań (nie są za nie odpowiedzialni),
            tylko części wspólnej, nad którą mają bezpośredni nadzór (cytując Pana z ochrony
            Spektra)
        • szprootka Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 11:29
          Logiczne jest przede wszystkim to, iż część wspólna jest taka sama dla
          wszystkich. Ustawa ustawą, a rozsądek rozsądkiem. Na wielu znanych mi
          osiedlach wszyscy płacą tyle samo, bo pobiertane są opłaty od mieszkania, a nie
          od powierzchni mieszkania, która przecież nie ma wpływu na to co się dzieje np.
          w garażu. A propos. Podzielmy opłatę na dwie części: za ochronę powiedzmy
          całości, w sensie nieprzekraczalności granicy wpólnoty i tego co się dzieje na
          klatkach oraz za ochronę garażu. I opłata garażu niech będzie pochodną wartości
          samochodu.Krótko mówiac- im droższa fura tym więcej kasiorki za ochronę... No i
          co logiczne? Pozdrawiam zdroworozsądkowych
          • ettore_ukp Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 21:43
            szprootka napisała:

> Logiczne jest przede wszystkim to, iż część wspólna jest taka sama dla
            > wszystkich.

Co to znaczy "taka sama dla wszystkich"? Ten kto ma większe mieszkanie ma też
            większy udział w części wspólnej. Utrzymanie większego udziału powinno więcej
            kosztować (a ochrona jest częścią kosztów utrzymania). Oczywiście zdaję sobie
            sprawę, że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" ;]

> Ustawa ustawą, a rozsądek rozsądkiem. Na wielu znanych mi
            > osiedlach wszyscy płacą tyle samo, bo pobiertane są opłaty od mieszkania, a nie
            >
            > od powierzchni mieszkania, która przecież nie ma wpływu na to co się dzieje np.
            >
            > w garażu. A propos. Podzielmy opłatę na dwie części: za ochronę powiedzmy
            > całości, w sensie nieprzekraczalności granicy wpólnoty i tego co się dzieje na
            > klatkach oraz za ochronę garażu. I opłata garażu niech będzie pochodną wartości
            >
            > samochodu.Krótko mówiac- im droższa fura tym więcej kasiorki za ochronę... No i
            >
            > co logiczne?

Na przykład Auto Casco samochodu jest zależne od jego wartości - tą zasadę też
            należy zakwestionować? Ochrona jest jakąś formą ubezpieczenia - poniekąd ;)

> Pozdrawiam zdroworozsądkowych

Po co te złośliwości? Czy ja jestem niemiły, obrażam kogoś? Staram się
            kulturalnie dyskutować, z odrobiną humoru, bez złych intencji. Jeśli to nie w
            Twoim stylu to wolę sobie darować.
            • szprootka Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 23:49
              ettore_ukp napisał:
              Po co te złośliwości? Czy ja jestem niemiły, obrażam kogoś? Staram się
              > kulturalnie dyskutować, z odrobiną humoru, bez złych intencji. Jeśli to nie w
              > Twoim stylu to wolę sobie darować.

To może rzeczywiście sobie daruj jeśli nie potrafisz ustosunkować się bez
              niepotrzebnych emocji do normalnej polemiki. Myślę, że nikogo nie obraziłem i
              nie było to moją intencją- jak widać tylko Ty zareagowałes tak nerwowo.

> Co to znaczy "taka sama dla wszystkich"? Ten kto ma większe mieszkanie ma też
              > większy udział w części wspólnej. Utrzymanie większego udziału powinno więcej
              > kosztować (a ochrona jest częścią kosztów utrzymania). Oczywiście zdaję sobie
              > sprawę, że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" ;]

Ustawę zdążyłem przeczytać i teorię znam a o złośliwość mógłbym podejrzewać
              Ciebie w tym momencie i dla tego pytam Cię : co to w praktyce oznacza? Że niby
              co ,jesli mam więsze mieszkanie to mam większy kawałek klatki schodowej dla
              siebie? Bez żartów. Dobrze wiesz, ze mieszkańcom majacym duże mieszkania,
              większe udziały w części wspólnej dokładnie nic nie dają. I ja np. nie
              zamierzam płacić więcej za ochronę tylko z tego tytułu, a to dlatego, że bedzie
              mnie chroniła dokładnie tak samo jak wszystkich (nie lepiej).

> Na przykład Auto Casco samochodu jest zależne od jego wartości - tą zasadę też
              > należy zakwestionować? Ochrona jest jakąś formą ubezpieczenia - poniekąd ;)

No własnie,tyle tylko, że ta ochrona będzie strzec głownie częsci wspólnych a
              nie poszczególnych mieszkań których wartośc rzeczywiście zalezy od metrażu.
              Jeśli byłes na zebraniu to wiesz o co chodzi-kamery monitorujące ogrodzenie i
              garaż oraz być może bramę wjazdową. A to co napisałem o opłatach za ochronę
              części parkingowej w zaleznosci od wartości samochodu idzie dokładnie w
              kierunku wytyczonym niechcący zapewne przez Ciebie. Tyle tylko, że z mojej
              strony jest to tylko polemika mająca uzmysłowić bezsensowność zastosowania
              przepisów wynikających z ustawy o wspólnotach mieszkaniowych w kontekście opłat
              za ochronę w w naszych bloczkach. Rozumiem, że fajnie jest jesli ktoś płaci za
              innych. Nasuwa się jednak pytanie komu jest fajnie? I co to ma wspólnego z
              normalną ludzką przyzwoitością i sprawiedliwością.
              Pozdrawiam WSZYSTKICH mieszkańców.
              • jacekp80 Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 10:32
                szprootka napisał:

> Że niby co ,jesli mam więsze mieszkanie to mam większy kawałek klatki
                schodowej dla
                > siebie? Bez żartów. Dobrze wiesz, ze mieszkańcom majacym duże mieszkania,
                > większe udziały w części wspólnej dokładnie nic nie dają. I ja np. nie
                > zamierzam płacić więcej za ochronę tylko z tego tytułu, a to dlatego, że
                bedzie mnie chroniła dokładnie tak samo jak wszystkich (nie lepiej).

Równie dobrze mógłbyś zapytać, dlaczego więcej będziesz płacił za sprzątanie
                klatki schodowej, światło na tejże, itp. Z tego punktu widzenia przepisy są
                przecież równie bezsensowne. Z kolei mieszkańcy lokali o powierzchni 30 metrów
                za idiotyczny mogą uznać fakt, że waga Twojego głosu - choć masz przecież tylko
                jedno mieszkanie - jest równa wadze głosów właścicieli dwóch mniejszych
                mieszkań. Jeszcze bardziej bezsensowne (jeśli przyjąć Twój tok rozumowania)
                wydają się podatki: dlaczego oddaję 30 procent fiskusowi, skoro policja chroni
                mnie tak samo, jak tych, którzy płacą tylko 19 procent. A składka na kasy
                chorych? To jest dopiero niesprawiedliwość! (zwłaszcza, jeśli firma płaci za
                abonament w prywatnej klinice). Niestety, tak samo łatwo jest uchylić się od
                płacenia podatków jak deklarować, że nie zapłaci się za ochronę tyle, ile wynika
                z przepisów ustawy. Dura lex set lex.

Z pozdrowieniami dla wszystkich,
                JacekP80

PS. Mam średniej wielkości mieszkanie, więc za ochronę będę płacił podobne
                stawki w obu dyskutowanych wariantach.
                • nen7 Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 11:50
                  Dokładnie - metraż mieszkania określa "procent" w głosowaniu, więc osoby mające
                  wieksze mieszkania mają większy wpływ na podejmowane wspolnie przez wszystkich
                  mieszkancow decyzje.
                  Jeżeli stawka za ochronę ma być jednolita, to wtedy również waga głosu
                  mieszkania 70-metrowego, gdzie jest np. 4 lokatorów będzie identyczna jak waga
                  głosu kawalerki z jednym mieszkańcem.
                • szprootka Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 13:58
                  jacekp80 napisał:
                  Równie dobrze mógłbyś zapytać, dlaczego więcej będziesz płacił za sprzątanie
                  > klatki schodowej, światło na tejże, itp. Z tego punktu widzenia przepisy są
                  > przecież równie bezsensowne.

Wypowiedziałem swoje zdanie na ten drażliwy temat i już wiecej nie będę
                  zabierał głosu bo widzę że nie ma to sensu. Z oczywywistymi faktami się nie
                  dyskutuje. Przecież wiadomo że z energii elektrycznej muszę korzystać tak jak
                  wszyscy zresztą. Klatkę schodową też chcę miec czystą, a niezależnie od tego
                  czy chcę czy nie, ktoś będzie ją sprzątał i brał za to pieniądze. Natomiast
                  ochrona może być ale nie musi ( chociaż chciałbym żeby była)- taka jest różnica.

Z kolei mieszkańcy lokali o powierzchni 30 metrów
                  > za idiotyczny mogą uznać fakt, że waga Twojego głosu - choć masz przecież
                  tylko
                  > jedno mieszkanie - jest równa wadze głosów właścicieli dwóch mniejszych
                  > mieszkań.

Może się mylę ale mniejszych mieszkań jest zdecydowanie więcej , na tyle, iż
                  wyniki głosowań mimo korzystnego dla wiekszych mieszkań przydziału głosów są z
                  góry przesądzone, stąd twierdzenie że większe udziały w częsci wspolnej nic nie
                  dają.

Jeszcze bardziej bezsensowne (jeśli przyjąć Twój tok rozumowania)
                  > wydają się podatki: dlaczego oddaję 30 procent fiskusowi, skoro policja chroni
                  > mnie tak samo, jak tych, którzy płacą tylko 19 procent. A składka na kasy
                  > chorych? To jest dopiero niesprawiedliwość! (zwłaszcza, jeśli firma płaci za
                  > abonament w prywatnej klinice). Niestety, tak samo łatwo jest uchylić się od
                  > płacenia podatków jak deklarować, że nie zapłaci się za ochronę tyle, ile
                  wynik
                  > a
                  > z przepisów ustawy. Dura lex set lex.

No to już jest czysta demagogia. Na tym poprzestanę.

Pozdrawiam

• ettore_ukp Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 14:56
                  Waga głosu jest uzależniona od wielkości mieszkania? No to płacenie "od sztuki"
                  jest chyba nie do przyjęcia.
              • ettore_ukp Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 14:54
                Twoja agresja i złość mnie zadziwiają...

Masz nowe, fajne mieszkanie - ciesz się nim zamiast się wyżywać na innych
                mieszkańcach w imię swoich przekonań, niekoniecznie słusznych.
        • bodziach Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 12:29
          Niby tak. Ale tak samo na każdym osiedlu jest się udziałowcem części wspólnej.
          I często jest tak (choćby na Bródnie), że opłata jest podzielona równo na
          lokale, bez względu na ich metraż.

Ja mogę powiedzieć tak. W takim stanie jak jest teraz, bez dorabiania kamer w
          garażu, faworyzowani są... posiadacze miejsc parkingowych na górze. Te miejsca
          bowiem są objęte kamerami. Reszta nie.

Nie da się ukryć, że posiadacze większych mieszkań woleliby, żeby opłaty były
          podzielone po równo, a mniejszych - zgodnie z metrażem (tzn z udziałem). Ja
          uważam, że w takiej formie, jak przedstawiła Spektra, ani jedno, ani drugie,
          nie będzie finansowo opłacalne. Trzeba poszukać innej firmy, albo ponegocjować
          ze Spektrą. Wszyscy wiemy, że osiedle nie jest duże, ale różnica w kosztach
          jest olbrzymia, w porównaniu z innymi osiedlami.
          • ettore_ukp Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 21:46
            bodziach napisał:

> Niby tak. Ale tak samo na każdym osiedlu jest się udziałowcem części wspólnej.
            > I często jest tak (choćby na Bródnie), że opłata jest podzielona równo na
            > lokale, bez względu na ich metraż.
            >
            > Ja mogę powiedzieć tak. W takim stanie jak jest teraz, bez dorabiania kamer w
            > garażu, faworyzowani są... posiadacze miejsc parkingowych na górze. Te miejsca
            > bowiem są objęte kamerami. Reszta nie.

Bardzo słuszna uwaga. W garażu jest generalnie łatwiej kraść :(

> Nie da się ukryć, że posiadacze większych mieszkań woleliby, żeby opłaty były
            > podzielone po równo, a mniejszych - zgodnie z metrażem (tzn z udziałem). Ja
            > uważam, że w takiej formie, jak przedstawiła Spektra, ani jedno, ani drugie,
            > nie będzie finansowo opłacalne. Trzeba poszukać innej firmy, albo ponegocjować
            > ze Spektrą. Wszyscy wiemy, że osiedle nie jest duże, ale różnica w kosztach
            > jest olbrzymia, w porównaniu z innymi osiedlami.

Dokładnie. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. A ceny są po prostu
            idiotyczne (żeby koszt ochrony części wspólnej osiedla był wyższy niż koszt
            ochrony indywidualnej mieszkania)
            • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 01:39
              ettore_ukp! nie miales przypadkiem srebrnego uno mk1 zrobionego na turbo (pamietam bebny z tylu) i nie studiowales na WNE UW? ;-)
              • ettore_ukp Re: ochrona na osiedlu 17.09.06, 16:03
                Witam,

Hmm, mogę Ci zdradzić, że nadal mam to Uno :D, reszta też się zgadza, ale to
                można wyczytać w necie :P.

Widziałes moje Uno na Długiej?
    • mikwoz1980 Re: ochrona na osiedlu 13.09.06, 19:16
      moim zdaniem ochrona wychodzi dosc drogo, ale zeby sie wypowiedziec trzeba sprawdzic oferty konkurencji. Uwazam, ze nie musi byc ona koniecznoscia, ale chyba warto.

Warto rozwazyc opcje 1 zamiast 1,5 ochroniarza. Poza tym zastanawia mnie jakie inne koszty poza ochroniarzem wchodza w cene, bo jak nas poinformowano utrzymanie systemu monitoringu, - choc maja byc to koszty male - nie jest w ta cene wliczone. Zdaje sie, ze sumuja wartosci pracy ochroniarza nie rozna sie sumie platnosci jakie mamy dokonac do agencji.

Pomysl taniego 'dziadka' w budce przy wejsciu nie podoba mi sie - obecnie mam takie rozwiazanie w budynku, w ktorym mieszkam. Taka osoba praktycznie za nic nie odpowiada.

Trzeba tez koniecznie od dewelopera uzyskac dokladne dane co do czynszy, etc. bo rozbieznosci, kt sie pojawiaja na forum sa ogronme i rozumiem, ze nikt do konca nie jest pewny swoich notatek (nic dziwnego przy ilosci niepotrzebnych slow wypowiadanych przez zarzadce). Po uzyskaniu tego wyliczenia warto je zamiescic na Forum.
      • sezamka80 Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 10:38
        tylko teraz pytanie : jak chcecie nawiazac kontakt ze wszystkimi mieszkancami w
        tej sprawie? i kto sie tego podejmie?bo narazie wszyscy gdybaja
        mysle ,ze sprawe trzeba rozpatrzyc jak najszybciej i zglosic do janpula
        mi z koleik nie podoba sie ,ze mamy placic pelny czynsz jak jeszcze nie zostala
        podpiisana umowa notarialna - to jest dopiero niezgodne z prawem !!!!
        • bodziach Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 12:33
          Jeśli dobrze zrozumiałem, czynsz zaczynamy płacić właśnie po podpisaniu aktu
          notarialnego, nie wcześniej. Jedna osoba podpisuje akt - ona już zaczyna
          płacić. Reszta nie. Tak to obrazował gość ze Spektry.
          • cougar4 Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 16:40
            Ten zarzadca jest malo powazny. Powiedzial ze dostarczy dokladna kalkulacje kosztow najpozniej do wtorku-srody do Janpula. Natomiast dzwonie od dwoch dni i dzisiaj w koncu sie dowiedzialem ze bedzie ona dostepna dopiero za tydzien we wtorek... Czyzby w Spektrze sami nie mogli sie doliczyc co i jak? ;-)
        • majkel8888 Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 12:42
          Heja,
          Witam wszystkich mieszkanńców naszego osiedla.
          Co do ceny zaproponowanej za ochronę to zgadzam się w 100%, że jest ona
          kosmicznie wysoka. Biorąc pod uwagę koszty proponowane przez zakłady
          ubezpieczeniowe trzeba stwierdzić, że każdy z nas mógłby sobie wykupić
          indywidualne ubezpieczenie za ok. 800 PLN rocznie na kwotę 300 tys. zł.
          Płacenie w związku z tym firmie, która za nic nie odpowiada, średnio 1500 pln
          rocznie wydaje się być głupotą. Warto byłoby zastanowić się albo nad zmianą
          Spektry, albo przyjęciem wariantu bez ochrony (sam system monitoringu).
          Co do zmiany firmy zarządzającej to nie ma z tym najmniejszego problemu.
          Rozmawiałem z Miejskim Rzecznikiem Konsumentów, który poinformował mnie, że
          zgodnie z art. 18 2a ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali
          (cytowanej tak często przez gościa z zarządu podczas poniedziałkowego spotkania
          na osiedlu), możemy bez problemu zmienić nasz zarząd (to, że zgodziliśmy się na
          obecne rozwiązanie w umowach nie ma żadnego znaczenia). Treść ww. artykułu jest
          następująca: "Zmiana ustalonego w trybie ust. 1 sposobu zarządu nieruchomością
          wspólną (tzn. w umowie o ustanowieniu odrębnej własności lokali albo w umowie
          zawartej pożniej w formie aktu notarialnego)może nastąpić na podstawie uchwały
          właścicieli lokali zaprotokołowanej przez notariusza..."
          W związku z tym to od nas zależy, czy utrzymamy obecny zarząd, czy też
          zminiemy go na najbliższym bądź kolejnym zebraniu wspólnoty.
          Pozdrawiam.
          • radkoff Re: ochrona na osiedlu 14.09.06, 21:09
            Fakt, cena ochroby jest wysoka. Cieszy więc że rozgorzała dyskusja o
            konieczności ochrony.
            Co do zmiany firmy to problem jest. Mianowicie taki że co innego jest mieć rację
            a co innego spowodować zmianę. W naszych umowach zgodziliśmy się, że przez
            pierwsze 3 lata nieruchomościa będzie zarządzał developer/firma wskazana (czyli
            u nas Spektra). Chcąc to zmienić trzeba by wykazać, że ten zapis umowy jest
            niedozwolonym przez prawo zapisem. A to oznacza proces sądowy. Każdy mógłby
            sobie wytoczyć taki proces w stosunku do własnej umowy - powodzenia, wynik za
            min. 2 lata, koszty wysokie (to dość skomplikowane sprawy- wysokie koszty
            adwokata/radcy). Nie wiem czy wspólnota mogłaby wytoczyć taki proces w stosunku
            do wszystkich umów na raz ale jesli nawet to nie wiem czy wszyscy mieliby ochote
            uczestniczyć w długim, skompikowanym i drogim procesie. Ja nie mam ochoty.
            Kupiłem mieszkanie żeby w nim mieszkać i mam zamiar się nim cieszyć a nie użerać
            . moim zdaniem niech sobie Spektra zarządza a my będziemy im patrzeć na ręce. Co
            do ochrony to po wprowadzeniu się wszystkich zrobi się zebranie na którym się
            wszyscy wypowiedzą i wspólnota zadecyduje. To moje skromne zdanie.
            Pozdrawiam
            • tomaskub Re: ochrona na osiedlu 16.09.06, 11:57
              my również zgadzamy się, że cena ochrony jest wysoka i trzeba zrobić wszystko,
              aby ją obniżyć. Jednakże wciąż jesteśmy przekonani, że ogólna ochrona osiedla
              jest warta zachodu. Właśnie parę przecnic od naszego nowego "bezpiecznego"
              osiedla dziś w nocy ukradli nam tablice rejestracyjne! Niby drobiazg, a
              przerabialiśmy już kołpaki, lusterko. Więc wydatki też nie są niskie - to jest
              Bródno(choć zdaję sobie sprawę z tego, że takie incydenty mogą zdarzyć się
              wszędzie). I tak mamy dobry nastrój, że samo autko nie zostało naruszone:)))
              Mamy też nadzieję, że jako Wspólnota będziemy potrafili dogadać się tak, by
              było bezpiecznie...
              Pozdrawiamy i życzymy udanego weekendu :-D
          • a0151 Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 09:30
            Nie mylmy pojęć. Spectra nie jest naszym zarządcą tylko administratorem. Na
            zarządcę jest się skazanym, o ile się nie mylę ma go się przypisanego do
            osiedla w księdze wieczystej i zmienić go jest faktycznie trudno. Administrator
            nigdzie nie jest nam przypisany (poza mało istotnym w świetle prawa paragrafem
            w umowie przedwstępnej, jest zatrudnioną przez Wspólnotę jednostką do dbania o
            osiedle. Jak się nie wywiązuje, rozwiązujemy z nim umowę i zatrudniamy
            następnego. Nie sądzę, aby wiązało to się z procesami sądowymi. Inspektor, z
            którym odbierałam mieszkanie uczulał mnie, aby nie pozwolic wpisać w księdze
            wieczystej żadnego administratora, bo wtedy rzeczywiście może być duży problem
            z jego zmianą.
            Inna sprawa, tak naprawdę nie wiemy czy Spectra jest dobra, czy zła. Może
            pozwólmy jej się wykazać, a zajmijmy się problemem ochrony. Dla mnie obecna
            opcja jest nie do przyjęcia, nie mam ochoty płacić prawie 200 zł za ochronę
            części wspólnej. Przecież to absurd !!!!
            Dziękuję za przypomnienie o udziałach w części wspólnej. Co do udziałów w
            części wspólnej, to na pewno osoby z większym metrażem, czyli z większym
            udziałem w części wspólnej mają tym samym większą o niej decyzyjność, również w
            kwestii ochrony. I jeśli okaże się, że osoby mające w sumie ponad 50% udziałów
            w części wspólnej przegłosują projekt płacenia od mieszkania a nie od metra za
            ochronę, to powinno zostać to zmienione.
            Jeśli to co napisałam mija się z prawdą, proszę mnie poprawić, nie jestem
            prawnikiem :-))
            • nen7 Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 12:02
              a0151 napisała:

> Dziękuję za przypomnienie o udziałach w części wspólnej. Co do udziałów w
              części wspólnej, to na pewno osoby z większym metrażem, czyli z większym
              udziałem w części wspólnej mają tym samym większą o niej decyzyjność, również w
              kwestii ochrony. I jeśli okaże się, że osoby mające w sumie ponad 50%
              udziałów w części wspólnej przegłosują projekt płacenia od mieszkania a nie od
              metra za ochronę, to powinno zostać to zmienione.

Dokłądnie tak jest, mówił to pan ze Spektry na spotkaniu. Dodatkowo osoby
              posiadające większe udzialy to osoby, którym za ochronę wychodzą największe
              kwoty, więc los naszej ochrony nie wygląda najlepiej :)

Druga sprawa - na spotkaniu nie było chyba zbyt wiele osob, ja np. dowiedzialam
              się o nim z forum, bo na stronie Janpula nie bylo juz ani słowa. Dlatego
              zastanawiam się czy wszyscy mieszkancy znają obecną sytuację?
              • bodziach Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 12:33
                O spotkaniu informowano również listownie.
              • nossidar Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 13:33
                oczywiscie ze BYLA informacja o spotkaniu na stronie Janpula!!!

I jest do dzisiaj!
                • nen7 Re: ochrona na osiedlu 15.09.06, 17:00
                  u mnie nie było... zajrzałam po tym jak ktoś tutaj napisal,
                  ale stwierdziłam że moze już wyrzucili.
            • strong18 Re: ochrona na osiedlu 16.09.06, 13:33
              Witam Wszystkich Serdecznie. Poniżej moje krótkie przemyślenia na tematy tu
              poruszane: Dziwi mnie to, że administratorowi tak dużo czasu zajmuje
              przygotowanie kosztorysu. Jedyną bowiem niewiadomą jest ochrona, która nie
              wiadomo czy będzie czy nie i dlatego nei ma sensu jej uwzględniać na razie w
              kosztorysie. Wygląda na to, że proponowana firma nie ma doświadczenia w kwestii
              administrowania, bowiem w innym przypadku przedstawienie kosztorysu zajęło by
              jej kilka chwil a tutaj to trwa wieczność. Jeśłi chodzi o ochrone to wg mnie do
              chwili kiedy Janpul nie zakończy wszystkich prac ochrona obiektu jest po jego
              stronie, natomiast każdy z mieszkańców zaczyna partycypować w jej kosztach z
              chwilą otrzymania kluczy do lokalu. Teraz jeśli chodzi o ochronę po opuszceniu
              terenyu przez developera: Koszt ochrony obiektu przy załozeniu ze będzie na nim
              ochrona to 75 zł od lokalu - to jest najtańsza oferta jaką udało mi sie znaleźc
              na rynku. W tym przypadku jest jeden ochroniarz który patroluje osiedle,
              weryfikuje kto wchodzi na osiedle i otwiera szlaban i nie odpowiada za nic. W
              przypadku naszego osiedla konieczne jest wyposazenie obiektu w telewizje
              przemysłową ( nei ma szans zeby ochrona fizyczna zapewniła ciągły monitoring
              osiedla z każdej strony bez tego systemu - koszt na jeden lokal to ok. 600 zł.
              Następne rozwiązanie - patrol interwencyjny (reakcja patrolu na zgłoszenie 5
              min., 3 wizyty patrolu bez wszczęcia alarmu w ciągu nocy i cztery w ciągu dnia,
              trzy bezpłatne wezwania bez konsekwencji finansowych) - przy załozeniu ze kazdy
              z mieszkańców wykupi taki pakiet, koszty wyglądaja następująco: koszt pakietu
              20 zł, koszt infrastruktury( 3 czujki na lokal+ centralka) - 1500 zł wersja
              bezprzewodowa, 1200 przewodowa. Trzeci wariant to telewizja przemysłowa z
              rejestratorem obrazu - obiekt wyposazony w ok. 16 kamer do tego rejestrator
              obrazu, przechowywanie obarzu przez miesiąc - obraz jest przechowywany na
              twardych dyskach. Obraz poprzez sieć LAN moze być odbieranmy na odbiorniku
              telewizyjnym przez każdego z mieszkańców ( ostatnia funkcjonalność jest w
              naszym przypadku już trudna do uzyskania ze względu na zaawansowanie prac
              budowlanych ale nie jest nie możliwa do wykonania!!. Koszt wykonania tzreciego
              wariantu to ok. 800 zł na jeden lokal. Jedynie ta ostania funkcjonalność
              powoduje ze mamy stały monitoring osiedla - 24/24, we wszystkicjh
              newralgicznych miejscach oraz dokumentację z tego monitoringu. Ten wariant nie
              zabezpiecza nas w sytuacji gdy coś sie dzieje na osiedlu ale działa
              prewencyjnie. A ogólnie wiadomym jest że najlepsza ochroną jest prewencja.
              Musimy sie wyrżniac spośród innych osiedli czymś co odstarszy
              nieproszonych "gośći". Proszę potraktujcie powyższe przemyślena jako punkt do
              dyskusji a nie do walki sownej jak to bywało juz na tym forum. Piszc te słowa
              chiałem sie podzielić swoimi spostrzeżeniami ........ Dzięki za wszystkie
              powazne opinie i uwagi. Mam nadzieję że wypracujemy najlepszy dla nas wariant

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka