Dodaj do ulubionych

Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tramw...

• Gość: Kuba Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 07:52
      Reklama ta zostala wymyślona przez pedała i uwłacza godności kobiety, a
      usprawiedliwia gwalciciela.To właśnie efekt debilizmu.
    • grogreg Jestem za! 25.11.04, 08:13
      Gwalt z definicji jest brutalny wiec dla jego opisania trzeba uzywac brutalnych
      srodkow. Jesli to kogos razi to tym lepiej, bo jest to zdrowa reakcja zarowno
      na temat jak i forme.

Gdyby podobne slowa byly zastosowane w reklamie spodni, albo telefonii
      komorkowej byloby to naganne. Ale w tym przypadku takie sformuowania sa jak
      najbardzie trafne.
    • Gość: monia Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.resetnet.pl 25.11.04, 08:28
      Myslę tak: knajackie typy nie rozumieją prowokacji tkwiącej w tym zdaniu. Dla
      nich to dobry pretekst, a wręcz jażdżące po mieście alibi. Dla tych zaś co
      rozumieją,takie środki nie są potrzebne.
      • Gość: Menel z Pragi Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: 62.29.248.* 25.11.04, 08:35
        Nieglupio kumasz. Pozdrawiam.
      • grogreg Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra 25.11.04, 14:01
        Jesli wyslisz, ze gwalciciele sie rekrutuja tylko z pod gudek z piwem to sie
        gleboko mylisz. Gwalciciele to rowniez chlopcy z dobrych domow i szanowani
        ojcowie rodzin.
    • Gość: yotsche akcja adopcji bezpańskich zwierząt ze schroniska? IP: *.p.lodz.pl 25.11.04, 08:34
      niesamowite... wydawało mi się, że spece od reklamy przywyczaili nas już do
      trochę bardziej wyszkuanych skojarzeń... i gdyby faktycznie była to zachęta do
      zaadoptowania bezpańskich psów (suk) czy kotów (kocic) ze schroniska, bo
      zbliżają się mrozy, a prowokacja polega na tych smutnych oczach patrzących z
      nadzieją zza krat... to możnaby uznac akcję za sukces... a tak?... poziom tej
      prowokacji pozostawia wiele do zyczenia
    • Gość: Pytajnik Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: 62.233.177.* 25.11.04, 08:54
      Co to jest wtórna wiktymizacja, w żadnym słowniku nie ma wyjaśnionego znaczenia
      tego słowa...
      • Gość: monia Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.resetnet.pl 25.11.04, 09:02
        Dowcip czy prawdziwa niewiedza?
      • Gość: Ga Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.icpnet.pl 25.11.04, 15:19
        Wiktymizacja to znęcanie się, represje - wtórna, ponieważ gwałt jest formą
        znęcania się, która pociąga za sobą kolejne represje, z jakimi niestety często
        spotyka się ofiara w toku postępowania policji, prokuratora, sądu, lekarza,
        rodziny, znajomych, sąsiadów itd.
        Zwykle stoi za tym przekonanie, albo przynajmniej przypuszczenie, że być może
        to ona go sprowokowała (np strojem /wszyscy wiemy, jak ona czasem potrafi się
        ubrać/ albo swoim zachowaniem /wszyscy wiemy jaka z niej puszczalska, miał
        prawo przypuszczać, że skoro tak chętnie daje innym facetom, to i z nim chętnie
        się bzyknie, a w ogóle o co tyle szumu taka się z niej nagle cnotka zrobiła/,
        itp). Krótko mówiąc zgwałconej kobiecie przysparza się kolejnych cierpień i za
        to odpowiedzialny jest już nie koniecznie, lub nie tylko gwałciciel.
      • Gość: z.sadystka wtórna wiktymizacja IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 25.11.04, 16:15
        www.wspol.edu.pl/new/index.php?option=com_glossary&func=display&letter=W&Itemid=150&catid=111&page=1

kto pyta, nie błądzi, dobrze, że pyta.
    • Gość: bern Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:01
      Żyjemy w ogłupionym i bezmyślnym świecie; z jednej strony pęd (zwłaszcza
      dorastających i niedojrzałych mimo swych lat) do bycia "sexy" za wszelką cenę,
      z drugiej strony, z braku odpowiedniego wychowania, pęd do jak najszybszego
      rozładowania, osiągnięcia przyjemności. Sztucznie wytworzony brak potrzeby
      więzi osobowych...okaleczni wewnętrznie ludzie...
      • Gość: monia Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.resetnet.pl 25.11.04, 09:08
        No nie Berni! Jesteś za czy przeciw? Bo mam wrażenie ,że Twój wywód to próba
        powiedzenia : same się o to prosicie , tylko ubrana w intelektualny bełkot
    • Gość: agi Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:01
      Hasło jest niesmaczne, no chyba się skończę...za to gwałt jest bardzo smaczny
      zwłaszcza dla zgwałconej kobiety...
      Hasło jest mocne i dobrze bo takie miało być a o tym, że akcja jest potrzebna
      wręcz konieczna świadczy poziom dyskusji na tym forum.
    • Gość: facet najpierw do szkoły proponuje IP: *.vogel.pl 25.11.04, 09:04
      • Gość: facet Re: najpierw do szkoły proponuje IP: *.vogel.pl 25.11.04, 09:08
        cos sie spartaczylo i poszedł pusty post

zatem:

najpierw do szkoly kolezanko

uzywa sie czegos a nie cos

czyli uzywają "prymitywnych sloganów" a nie "prymitywne slogany:

to raz

a dwa..

--------------

jak mieli napisac, zeby ludzi (debili z przerostem testosterownu nad mozgiem)
        ruszyc?

moze: "a bo ta niegrzeczna pani w krotkiej spodniczce wygladała tak ponetnie"?

-------

w takich sprawach zgadzam sie z pomyslodawca kampanii... trzeba wstrzasnac, dac
        po ryju hasłem... moze przynajmniej ktos sie nad tym zastanowi

i tyle

pozdr

• Gość: ak niesmaczne to sa gwałty IP: *.lodz-zubardz.sdi.tpnet.pl 25.11.04, 09:20
    • candice Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra 25.11.04, 09:23
      A co? Ma być smacznie? Wszystko pięknie, ładnie, czy co? Gwałt jest odrażający,
      wiesz? Jak miałoby brzmięć to hasło? "Ależ proszę Pani, Pani jest wyzywająca.
      Może gwałcik? O to chodzi?"
    • Gość: model:-)) Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.goleniow.sdi.tpnet.pl 25.11.04, 09:30
      Reklama tragiczna! w stylu tygodnika NIE! suka - to zwierze! a ze kobiety tak
      pozwalaja na siebie publicznie to ich sprawa! ale jak wytlumaczyc np. dzieciom
      taki napis? brak odpowiedzialnosci!!! kretynizm!!! kto na to pozwolil???
    • Gość: MaDeR Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.ima.pl / *.ima.pl 25.11.04, 09:47
      A fuj. La, la, la. Zasłaniam uszy, nic nie słyszę... to jest fe, to rbzydkie.
      Nic ot ym nie mówmy, wtedy problemu nie będzie.

A poważniej - wiecie, jaka jest w polskim prawie kara za gwałt? Od 2 do 12 lat.
      Zastanawiam się, czy ansi pracodawcy nie mają bliskich więzów z islamem. Kiedy
      będzie wymaganie 4 świadków gwałtu?
      Nie wiem, ile jest odpowiednią karą. Ale jestem pewien, że za gwałt z zabójstwem
      czy z szczeólnym okrucieńswem lub zbiorowy maksymalną karą to powinno być
      dożywocie + kastracja.
      • Gość: a ile za... Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 25.11.04, 16:19
        ...gwałt na ponętnej CÓRCE? brak mi słów, w takim świecie żyjemy.
    • Gość: zaza Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:03
      za to gwalcenie jest niezwykle smaczne i niewulgarne...oby ci sie nie
      przytrafilo...
    • Gość: www Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.orfe.pl.orfe.pl / *.orfe.pl 25.11.04, 10:16
      Pozatym kretyni którzy to wymyslili mogli by wziąść pod uwagę że czytać też
      potrafią np. 5-letnie dzieci (jak moja np. córka). Powodzenia w tłumaczeniu
      takiemu dziecku...
      • Gość: lola Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.cec.eu.int 25.11.04, 11:18
        A moja corka ma 9 lat i choc nigdy nie slyszy takiego jezyka w domu, to
        mysle,ze umialabym jej wytlumaczyc o co chodzi.
        A tak a propos, jesli jade w tramwaju, w ktorym jestem jedyna kobieta bez
        czadoru, to kazdy Arab moze mnie zgwalcic, bo dla niego jestem wulgarna i
        wyzywajaca, prawda?
        Przyznajmy, ze argument prowokacji moze byc naduzywany i o to w tym wszystkim
        chodzi.
        • Gość: DB Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: 44,1.* / 193.193.181.* 25.11.04, 13:58
          Gość portalu: lola napisał(a):

> A moja corka ma 9 lat i choc nigdy nie slyszy takiego jezyka w domu, to
          > mysle,ze umialabym jej wytlumaczyc o co chodzi.

Dziecko 9-letnie i 5-letnie to ogromna różnica.
          Uważam, że takie uświadamianie na siłę dzieci z normalnych rodzin gdzie nikt
          nikogo nie bije w wieku 5 czy 6 lat (często już umieją czytać) jest
          niepotrzebne i dla nich szkodliwe.
          Ciekawe czy ci co uważają przeciwnie mają dzieci?
          • Gość: Qu Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.icpnet.pl 25.11.04, 15:41
            Z tego co zrozumiałam DB, lola pisała, że jej 9 letnia córka, jest bardziej
            rozgarnięta od Ciebie, bo potrafiłaby wytłumaczyć Twojej córeczce o co chodzi,
            a ty nie.
            A tak już bez złośliwości, 5 letnie dzieci z tzw. normalnych rodzin, też żyją w
            nienormalnym świecie. To dobry wiek, żeby go poznawać i uczyć się w nim żyć
            normalnie. Nie na siłę, ale całkiem naturalnie: jeżeli Twoje dziecko nie zapyta
            o plakat, to może nie warto opowiadać mu o co chodzi, ale jeżeli zapyta, to
            znaczy, że czas jest b.dobry na odpowiedź.

I jeszcze jedno:
            Ci, którzy uważają, że rozmawianie z dziećmi na takie tematy jest potrzebne,
            też mają dzieci (przynajmniej niektórzy), czasem nawet odchowane:)
    • Gość: Ilona Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.ztpnet.pl 25.11.04, 10:18
      TAK TAK i jeszcze raz TAK dla tego typu akcji.Stereotyp mezczyzny dokonujacego
      na kobiecie najgorszej, jaka tylko mozna sobie wyobrazic, zbrodni jest
      usprawiedliwiany tzw."zwierzecym popedem". Dobrze, ze to haslo oburza.Moze
      chociaz na chwile pozostanie w glowach ludzi, ktorzy zdaja sie nie rozumiec, ze
      co 5 kobieta przezywa na wlasnej skorze tragedie gwaltu.Czytajac komentarze o
      prymitywizmie sloganu zapominamy, jak prymitywny jest sam stereotyp dotyczacy
      tego problemu.
    • Gość: misio Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: 195.205.150.* 25.11.04, 10:23
      czy ktoś w tym kraju uczy tolerancji i pracy nad sobą
    • Gość: myschol Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.netcologne.de 25.11.04, 10:42
      Tylko to zobaczylas? tylko tyle do ciebie dotarlo?
      Nic dziwnego ze jestes zainteresowana tylko, a gdyby ciebie dotknelo moze bys
      zrozumiela sens jaki jest ukryty pod tym textem
    • Gość: Rep Kampania a autopromocja autorów oraz cele akcji IP: 195.245.217.* 25.11.04, 11:27
      Mam pytanie: czy słusznie autorzy akcji podpisali się na obrazku promującym
      akcję? Z tego co pamiętam, jest to jeden z bardzo niewielu przykładów
      wizerunkowej kampanii społecznej, w której jej autorzy bardzo wyraźnie
      akcentują na nośnikach kampanii swoje autorstwo właśnie. Nie chodzi mi o to, że
      powinni się z tym ukrywać. Bardziej dziwi mnie fakt, że nr telefonu dla ofiar
      przemocy seksualnej jest niewiele większy od informacji, że projekt
      przygotowała Magda Gryszko i Twożywo.

Celem dobrej kampanii społecznej jest mocne (i celne!) uderzenie w problem,
      dotarcie do wybranego adresata i spowodowanie u niego akcję. Tak było np. a z
      dobrą moim zdaniem akcją "Bo zupa była za słona". Hasło było dobrze sprzęgnięte
      z obrazem, a nr kontaktowy do Niebieskiej Linii (dla ofiar przemocy w rodzinie)
      był umieszczony bardzo wyraźnie i do dziś go pamiętam. Ani słowa o autorach, bo
      ta informacja dla kobiet maltretowanych przez mężów i konkubentów była
      umiarkowanie istotna.

A na marginesie, za główny grzech akcji "No bo ta suka..." uważam nieudolność
      wykonania i brak solidnego przygotowania (ustalenie celów, sposobu dotarcia,
      odbiorców, etc.) przed realizacją projektu. Na szczęście akcja nie jest na tyle
      zła, że coś popsuje. Najwyżej będzie nieskuteczna. Znowu para w gwizdek...
      • Gość: gwalciciel Re: Kampania a autopromocja autorów oraz cele akc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 11:49
        Gość portalu: Rep napisał(a):

Bardziej dziwi mnie fakt, że nr telefonu dla ofiar
        > przemocy seksualnej jest niewiele większy od informacji, że projekt
        > przygotowała Magda Gryszko i Twożywo.

Ciekawe spostrzezenie.

Cala ta akcja oznacza, ze kolejna banda darmozjadow przyssala sie do
        panstwowego cycka i beda `walczyc` z kolejnym `problemem spolecznym` do konca
        swiata.

Ciekawe z czego by sie utrzymywaly te wszystkie feminazistki, gdyby nie
        panstwowy zlob i granty od Sorosa? Gdyby odciac je od tych dwoch zrodel,
        feminazizm umarlby w Polsce smiercia naturalna :-)

Dla niewtajemniczonych: feminazistka to feministka popierajaca mordowanie
        dzieci nienarodzonych.
        • Gość: P Re: Kampania a autopromocja autorów oraz cele akc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.04, 01:43

Caly budzet kampanii do 14 000 PLN.
          www.oska.org.pl - Fundusz Dla kobiet
          www.oska.org.pl/infopage.php?id=103
          Jestem w szoku, ze za te pieniadze dalo sie tyle zrobic.
          A co do podpisu na projekcie - dla mnie to odwazne publiczne wziecie
          odpowiedzialnosci za projekt, o ktorym wiadomo bylo, ze dostanie nie raz "po
          tylku"
      • Gość: amber Wazna jest tylko SKUTECZNOŚĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 11:58
        Zastanawiac sie warto tylko nad tym czy konkretnie taki projekt jest skuteczny,
        czyli czy facet ktory lubi/ma zamiar gwalcic zmieni swoje nastawienie czy nie.

A to czy to w dobrym tonie czy nie to sprawa trzeciorzędna.
        Ja nie gwalce i nie mam gwalcacych kolegow wiec nie jestem w stanie ocenic tego
        projektu. Moze wypowie sie ktos kto jest socjologiem, prawnikiem, psychologiem.
        Rzecz w tym czy facet ktory gwalci moze byc wstrząśnięty tym co zobaczy na
        tramwaju. Chyba niekoniecznie.
        A jezeli nie, to po co szokowac kobiety, mlodziez szkolna i facetow ktorzy
        kopulują normalnie ??
      • Gość: pszczoła Re: Kampania a autopromocja autorów oraz cele akc IP: *.pl 25.11.04, 15:48
        W 100% zgadzam sie!!
        To hasło sugeruje że gwałty dotyczą tylko kobiet z marginesu, takich pijanych i
        wyzywających i najpewniej mających za soba doświadczenia prostytucji (albo coś
        w tym rodzaju) a nie "nas, porządnych obywateli" ("obywatelek"). Myślę że dla
        wielu czytających te billbordy będzie to niesmaczne i będzie się kojarzyło z
        ciemną meliną gdzie się całe zło kłębi, pieprz.. się wszyscy ze wszystkimi a
        ewentualny gwałt to wypadek przy pracy; ot gość nie w porę zabrał się do tego
        co normalnie z "suką" zawsze mógł robić i nikt sie go nie czepiał. Nie wiem czy
        to akurat było intencją autorów akcji. Na pewno nie kojarzy się to ze studentką
        pedagogiki, która wraca sama z dyskoteki w spódnicy nad kolano i ostrzejszym
        makijażu. Albo pielęgniarką, którą napadł pijany zboczeniec kiedy wracała po
        nocnym dyżurze. Mysle że w całej akcji przeważyła chęc sławy i uwagi jej
        autorów a nie rzecznictwo interesów kobiet.

• maru05 Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra 25.11.04, 11:55
      Hasło to ilustruje relacje kobieta-mężczyzna A.D.2004. Czy ktoś przyznaje się
      do tego, czy nie. "...chociażby rozkładały nogi"- wyobraźmy sobie faceta, który
      chodzi z otwartym rozporkiem- uznany zostałyby za zboczeńca albo wariata. Czy
      komuś się to podoba, czy nie,ubiór, zachowanie się jest sygnałem dla otoczenia.
      Zakłócone relacje K-M wywolane "równouprawnieniem", działaniami feministek,
      przyczyniają się do rozwodów, wzrostem ilości samotnych matek, spadku narodzin
      dzieci itp. Bo ONE mogą rozkładać nogi, a facet, to świnia... Kultura i
      szacunek należy się obu stronom, a nie tylko kobiecie.
    • Gość: Staromodny durak Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.11.04, 12:10
      Śliczne. Proponuję ustawowo wymóc poświęcanie przynajmniej 50% czasu w TV i
      radiu, oraz 50% powierzchni reklamowej na sprawy gwałtów, morderstw, pedofilii,
      pederastii, nekrofilii, sadyzmu, itd. Kolorowe bilboardy i trójwymiarowe gadżety
      w czasopismach. Trzeba w końcu jakoś CIEMNE SPOŁECZEŃSTWO WYCHOWAĆ, no nie?
    • Gość: zdegustowany Bo to pedał ,k..a jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 12:19
      1) Gwałcicieli kastrowac chemicznie albo mechanicznie
      2) Zero tolerancji dla chamstwa i wulgarnosci ( od tego słyny juz Guliani
      zaczal porzadkowac NY) bo od tolerancji dla słów typu suka zaczyna sie
      problem.Od tego ze kogos nazywamy obrazliwie zaczyna sie przyzwolenie na dalsza
      agresje.Przeciez nkt nie zaatakuje tej pani ,kobiety a suke czemu nie ta nazwa
      jest juz usprawiedliwieniem.
      Obawiam sie że normalnych takie napisy tylko zaszokuja i zniesmacza swym
      jezykiem a dla gwalcicieli i zwyklych glupków bedzie to tylko powod do smiechu
      a nie do zastanowienia.
      A tu prosze suka na tramwajach,a jak to sie ma do mandatów za wulgarne wyraznie
      sie w miejscu publicznym.Jak jeden małolat powie suka o o swej kolezance to
      mandat a na tramwaju to mozna pisac? A co z dziecmi które to czytają?

Ludzie uczymy sie tolerancji ,równiez do prowokujacych strojów czy to damskich
      czy męskich ale wulgarny jezyk na pewno temu nie słuzy.

Kobiety czy Was nie oburza jak zostałys Cie nazwane w tej akcji ???
      Taki na przyklad ruch homo walczy aby jego uczestników nie nazywac
      obrazliwie "pedałami" bo wiedza doskonale ze juz sama nazwa ustawia podejscie.

Czy problem zwiearzków wyrzucanych z domu
      • Gość: Zuz Re: Bo to pedał ,k..a jest IP: *.icpnet.pl 25.11.04, 15:58
        > Kobiety czy Was nie oburza jak zostałys Cie nazwane w tej akcji ???

W kontekście całej akcji nie oburza mnie ani trochę - więcej - myślę, ze trafia
        w samo sedno problemu.

Oburza mnie za to bardziej "pieszczotliwe" suczki - które zmuszona jestem
        systematycznie wysłuchiwać na ulicach, przystankach, czy w tramwajach z ust
        nastoletnich rozkrzyczanych chłopaków, opowiadających o swoich koleżankach, czy
        mijanym właśnie "towarze".
    • Gość: WWW Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 12:34
      SUKA NIEDA PIES NIE WEZMIE.
      • Gość: Mag Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.icpnet.pl 25.11.04, 16:00
        i to właśnie różni gwałcicieli od zwierząt
    • Gość: Mix@hopsex.net Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.dizinc.com 25.11.04, 12:52
      Dobrze że wybrano element kontrowersji...
      aby zwrócić uwagę na problem kobiet które żyją w strachu, wstydzie
      ... którego osby nie doptknęte nie rozumieją.

Dobrze i brawo!
      • Gość: max Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 13:14
        Debilu:
        Jesli chcesz zwrócic uwage na problem kobiet nie nazywaj ich sukami
        tak jak nie nazywaj ludzi pedałami,debilami ;-) to zeby zrócic uwage na problem
        ludzi wolniej sie rozwijających,asfaltami itd

• Gość: Mefisto Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: 217.17.46.* 25.11.04, 13:05
      Jestem kobietą i sądzę, że ta forma kampanii jest BARDZO ALE TO BARDZO WŁAŚCIWA
      W sytuacji zarzucania nas marketingowymi hasłami, olbrzymią ilością reklam,
      haseł, bilbordów, spotów, zdjęć, ulotek trudno znaleźć sposób na zaiteresowanie
      przechodniów - PROBLEMEM
      Takie ujęcia tematu spowodowało dyskusję - i bardoz dobrze dizęki temu mówi się
      o tym i do wielu osób dzięi temu dotrze jakie zagrożenia czekają na kobiety w
      codziennym życiu i tak naprawdę tą kobieta moze być każad matka, córka, ciocia,
      siostra - i miejmy nadzieję, że nie WASZA !!!
    • Gość: m Re: Akcja "No bo ta suka mnie prowokowała" na tra IP: *.chello.pl 25.11.04, 13:19
      dobry plakat, trzeba naglasniac sprawe, uswiadomic pewne rzeczy, dyskutowac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka