Gość: Łodzianin IP: *.lze.lodz.pl 01.02.05, 10:57 Czy wiecie Warszawiacy jaką macie dzisiaj rocznicę? Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze z Was pamięta o tym co wydarzyło się 61 lat temu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tom_aszek Rocznica zamachu na Kutscherę 01.02.05, 11:05 1. lutego 1944, Al. Ujazdowskie niedaleko pięknej. Pamiętamy, Łodzianinie, mam nadzieję, że przynajmniej większość z nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan ja pamiętałem IP: *.zigzag.pl 01.02.05, 11:11 Nawet na TVN24 w ubiegłym roku był wywiad z jedną z uczestniczek tego zamachu. Ponoć zamach wprowadził Niemców we wściekłość i osłupienie, ale łapanki i roztrzeliwania ustały aż do 1 sierpnia... prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł20 Re: Rocznica. IP: 80.51.10.* 01.02.05, 11:10 1 lutego 1944r przed Pałacykiem Śleszyńskich w Al.Ujazdowskich członkowie zgrupowania AK "Pegaz" (póżniejszego "Parasola") dokonali udanego zamachu na szefa SS w dystrykcie warszawskim Franza Kutscherę określanego jako "kat Warszawy". Akcją dowodził Bronisław Pietraszewicz "Lot"-to on oddał śmiertelne strzały oprócz niego brali w niej udział m.im.Kazimierz Sott "Sokół",Zbigniew Gęsicki "Juno" i Maria Stypułkowska-Chojecka "Kama".W godzinach popołudniowych na Moście Kierbedzia "Sokół" i "Juno" osaczeni przez Niemców popełnili samobójstwo skacząc w nurt Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś