Dodaj do ulubionych

Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Warszawie

• Gość: aa do Lukasz436 !!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 22:41
      a czy ty przypadkiem nie jezdzisz samochodem, albo nie mieszkasz gdzies we
      wlochach, skoro tak zawziecie bronisz tych zmian? albo moze to ty je sam
      wymysliles? bo tak prawde mowiac to sa one do bani, bop np 520 w godzinach
      szczytu jezdzilo co 6-7 minut i bylo dobrze wyladowane i to tym bardziej na
      odcinkach, ktore z metrem sie nie pokrywaja, a teraz 149 i to raz na 15 minut -
      paranoja, pozatym likwiduja 303, ktore wcale z metrem trasy nie dublowalo, a
      bylo wprost darem z nieba dla mieszkancow Goclawia, tak samo zreszta jak 356...
      tak samo nie bardzo sobnie to wyobrazam, jak sie wsiadzie do tego 514, skoro
      bedzie jezdzic raz na 30 minut

PS: niedlugo robie prawko i kupuje samochod, a komunikacja anty-miejska to
      niech jezdza szefowie ZTM i ich kochanki
      • Gość: tomcat Współczuję IP: *.aster.pl 09.02.05, 23:25
        Ja po latach walki z chamami w samochodach jeźdzę metrem. Co za szczęście. Wiem
        że żyję. Jedyny problem to żeby dojeżdzać do pracy tylko metrem.
      • moniqueee Re: do Lukasz436 !!!!!! 10.02.05, 00:38
        Gość portalu: aa napisał(a):

> a czy ty przypadkiem nie jezdzisz samochodem, albo nie mieszkasz gdzies we
        > wlochach, skoro tak zawziecie bronisz tych zmian? albo moze to ty je sam
        > wymysliles? bo tak prawde mowiac to sa one do bani, bop np 520 w godzinach
        > szczytu jezdzilo co 6-7 minut i bylo dobrze wyladowane i to tym bardziej na
        > odcinkach, ktore z metrem sie nie pokrywaja, a teraz 149 i to raz na 15
        minut -
        >
        > paranoja, pozatym likwiduja 303, ktore wcale z metrem trasy nie dublowalo, a
        > bylo wprost darem z nieba dla mieszkancow Goclawia, tak samo zreszta jak
        356...
        > tak samo nie bardzo sobnie to wyobrazam, jak sie wsiadzie do tego 514, skoro
        > bedzie jezdzic raz na 30 minut

MAM takie samo wrazenie!

Drogi Lukaszku a powiedz mi prosze jak mam dojechac z Goclawia na Chomiczowke
        np? W maire szybko - czyli do 50 min nio i nie wiecej niz z 2 przesiadkami?

niestety propozycja: wolny i rzadko jezdzacy 149 + bus z kladki (choc sa 3 to
        jezdza stadami) = jakas 70 minut

2 propozycja krota mi przychodzi na mysl tez odpada: Chomiczowka - Aspekt (bo
        tu mam wiecej busow na Pl Wilsona) - Pl Wilsona - Metro Politechnika - bus do
        ul. Saskiej - bus z kladki na Goclaw = 6 srodkow transportu
        • Gość: smirnoff Re: do Lukasz436 !!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 00:56
          wiesz, Goclaw to wsumie jeszcze pestka - ja mieszkam na Kawęczynie i pracuje na
          Żeromskiego...

wiec do tej pory mam tak: 143 lub 145 do okularowej, stamtad 415 lub 515 do
          Przybyszewskiego ewentualnie 520 do Broniewskiego...
          po otwarciu "usprawniacza" : 143/145 do Okularowej, potem powolne i tylko jedno
          149, ewentualnie 514, o ile uda mi sie utrafic w to raz na pol godziny...
          w sumie bedzie jeszcze jeden pomysl: 143/145, potem 515 do metra, potem metrem,
          potem jeszcze czyms... no i zamiast 1 godziny bede jechala poltorej albo moze
          nawet dwie

WIEC MAM GDZIES TAKIE ZMIANY - POMYSLODAWCOW WYSLAC NA KSIEZYC I NIECH TAM SIE
          RZADZA, SKORO NIE ZNAJA WARSZAWY I JEJ POTRZEB

albo niech pojda do szkoly i sie naucza cos o przepustowosciach w sieci
          polaczen - bardzo by im sie to przydalo
          • moniqueee Re: do Lukasz436 !!!!!! 10.02.05, 01:02
            smirnoff - moze Coclwa rzeczywiscie pestka, ale ja sie wypowiadam tylko w tych
            tematach, w ktorych sie orientuje.. W przeciwienstwie do kilku innych osob
            uczestniczacych w tej dyskusji np Lukasza
      • Gość: alcarin Re: do Lukasz436 !!!!!! IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 10.02.05, 10:36
        Zastanawiam się, czy przypadkiem Lukasz436 i roody 102 nie są pracownikami ZTM
        i sami nie ukadali tych codownych roszad komunikacyjnych.Zaciekle bronia
        chlopcow z ZTM :) Jak wlasnego tyleczka..
        • gacus2 Re: do Lukasz436 !!!!!! 10.02.05, 19:07
          Gość portalu: alcarin napisał(a):

> Zastanawiam się, czy przypadkiem Lukasz436 i roody 102 nie są pracownikami
          ZTM
          > i sami nie ukadali tych codownych roszad komunikacyjnych.Zaciekle bronia
          > chlopcow z ZTM :) Jak wlasnego tyleczka..

Nie misiu Łukasz i Roody nie pracują w ZTM. Mają poukładane w głowie po prostu.
          • moniqueee do gacus 10.02.05, 22:14

A moze bys tak nie wyzywal innych osob?
            • Gość: mart Re: do gacus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 00:50
              a kto tu kogoś wyzywa? "misiu" to wyzwisko według Ciebie? gratuluję znajomości
              mowy ojczystej. za to oczywiście wszystko w porządku, kiedy Ty przy każdej
              okazji podkreślasz, jak to Lukasz nie ma zielonego pojęcia o tym, co pisze.
              naprawianie świata zacznij od siebie.
              • Gość: Automobilista Re: do gacus IP: *.devs.futuro.pl 11.02.05, 08:00
                A co z twoją znajomością mowy ojczystej? Klecone przez ciebie w bólach zdania
                więcej mają z bełkotem wspólnego, niż z literacką polszczyzną.
            • gacus2 Re: do gacus 11.02.05, 15:36
              Kogo ja wyzywam? I gdzie?
    • Gość: Automobilista Re: Pierdu pierdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 00:38
      Jak powszechnie wiadomo, pojazdy komunikacji miejskiej nie są li tylko zwykłymi
      maszynami, odhumanizowanymi wynalazkami techniki, zaawansowanymi tworami
      ludzkiej cywilizacji. Są one także - a może nawet przede wszystkim -
      przestrzenią publiczną, dospołeczną, zorientowaną na człowieka, jego potrzeby i
      pragnienia. O kreacji owej przestrzeni wspominam tu nie bez kozery, gdyż
      ogromna rola komunikacji publicznej w życiu człowieka jest faktem
      niepodważalnym. Jednakże abstrahując od powyższych okoliczności i zjawisk,
      pragnę wspomnieć o postępującej degradacji owej wspólnej przestrzeni, która to
      degradacja dokonuje się na naszych oczach i wraz z upływem czasu staje się
      coraz bardziej widoczna, jaskrawa wręcz. Genezy tych jakże niekorzystnych
      zjawisk, powodujących stopniową dehumanizację życia w mieście, ludzkich
      zachowań i postaw, należy doszukiwać się w całkowitym niezrozumieniu miasta i
      jego skomplikowanej struktury ze strony warszawskich decydentów, oglądających
      świat zza przyciemnianych szyb luksusowych limuzyn. Oto bowiem jedynie właściwe
      zrozumienie zawiłości relacji międzyludzkich w tak złożonym organizmie, jakim
      jest przecież warszawska aglomeracja, jest warunkiem sine qua non skrojenia
      transportu zbiorowego na miarę człowieka.

Resztę dokończę jutro, idę zrobić kupę.

Wasz burak :)
    • moniqueee Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 10.02.05, 00:51
      E-1 - nowa trasa: z pętli przy stacji Metro Wilanowska al. Wilanowską,
      Sikorskiego, św. Bonifacego i Traktem Królewskim do Miodowej, a dalej Trasą W-Z
      na Pragę, Targową, 11 Listopada, Odrowąża, Wysockiego na Bródno (co 5 minut w
      godz. szczytu)

to jak nowa tras to chyba juz sie nie powinno nazywac E-1!!!

Poza tym widze, ze ZTM bardzo chce zeby Chomiczowka nie miala zadnego
      pospiesznego autobusu, no bo po co? Niech mieszkancy ego duzego osiedla jezdza
      buzami ktore kursuja co 15-20 min i praktycznie wszedzie musza jechac z
      przesiadkami. No przepraszam wyjatej stanowi dojazd do Pl Wilsona.

Poza tym skoro likwiduje sie E-1 to moze by tak zwiekszyc czestosc kursowania
      116? , ktore w godzinach szczytu jezdzi co 11 min a w okolicach godziny 12 co
      15, a weekendy co okolo 20 minut.

Ponadto jak juz zmieniamy to moze nie zmieniac tylko to co jezdzi kolo Pl
      WIlsona. Moze By tak 105 nie jezdzilo na okolo Wolczynska a o drazu z Conrada
      skrecalo w Powstancow Slaskich.

Acha, mam jeszcze pytanie, jak dojechac z Chomiczowki do Ursusa? Moze wsiasc w
      metro? ;-(
      • moniqueee Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 10.02.05, 00:53
        a no i nie wspomne o bezsensownej zmianie jakis czas temu trasy 121.
      • Gość: student Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 01:00
        z tym 105 to nie jest dobry pomysl, bo sproboj we wtorek lub piatek wsiasc do
        184 gdzies za wolumenem - oczywiscie rano...
        wtedy o ile uda ci sie wsiasc uslyszysz: czy te gnoje musza teraz jezdzic do
        szkoly? ,y ,musimy zakupy najpierw porobic (smieszne, ale prawdziwe)
        • moniqueee Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 10.02.05, 01:05
          ale trasa 105 na tym odcinku dubluje sie z 520 (w przyszlosci 149) a i ak
          wystarczajaco 105 ma zawila trase. Ale temat 105 byl na marginesie, bo sie
          strasznie wkurzylam na ztm

Ja rozumiem ja jezdzilam 121 do szkoly tez bylo strasznie tloczno - bo ten
          autobus na swojej drodze od Chomiczowki do Gwiazdzistej ma 2 licea, kilka
          podstwowek i gimnazjow i szpital
          • Gość: student Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 01:14
            a po twojej zmianie 105 dublowaloby sie ze 167, ktore na tej trasie i tak
            jezdzi puste, wiec moze juz niech chociaz 105 zostanie po staremu ;P
            • moniqueee Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 10.02.05, 01:22
              105 to ogolnie pokrezona linia ;-) Pokrywaloby sie i bez zmiany tez sie pokrywa
              ze 167 tylko na linii ulicy Powstancow SLaskich

No wlasnie nie da sie tak by autobusy nie pokrywaly sie z ze soba ani z
              tramwajami ani metrem na pewnych odcinkac a do tego dazy moim zdaniem ztm
              • Gość: IIa Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 01:24
                jasne ze daloby sie... a od czego sa te tzw osiedlowe uliczki, zobaczcie tylko
                ile ich jest na starym miescie - gdyby tak kazda puscic inny autobus, no bo po
                co wszystkie maja jechac miodowa...
                • moniqueee Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 10.02.05, 01:28
                  IIa - no tak - to w sumie w Wawie mamy sporo takich ulic gdzie nie jezdzi zaden
                  busik a za to na jakiejs ronoleglej jezdzi kawalkiem tej samej trasy z 5. Chyba
                  trzeba podrzucic ten pomysl ztm hihi
                • moniqueee Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 10.02.05, 01:30
                  IIa - wlasnie mi sie przypomnialo - przeciez Krakowskie beda wkrotce
                  remontowac i to ma byc raczej deptak niz ulica, wiec tam wogole pewnie nie beda
                  jezdzic busiki no moze 1, wiec Twoja pomysl moze byc na wage zlota! ;-)
      • e-tam Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 10.02.05, 10:23
        > Poza tym skoro likwiduje sie E-1 to moze by tak zwiekszyc czestosc kursowania
        > 116? , ktore w godzinach szczytu jezdzi co 11 min a w okolicach godziny 12 co
        > 15, a weekendy co okolo 20 minut.

Na pewno wiele linii autobusowych zmieni częstotliwość, nie zmieniając trasy.
        Tego w przedstawionym projekcie po prostu nie wypisano.
        • Gość: KAsia Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.waw.pl / *.waw.pl 10.02.05, 10:28
          e-tam napisał:

> > Poza tym skoro likwiduje sie E-1 to moze by tak zwiekszyc czestosc kursow
          > ania
          > > 116? , ktore w godzinach szczytu jezdzi co 11 min a w okolicach godziny 1
          > 2 co
          > > 15, a weekendy co okolo 20 minut.
          >
          > Na pewno wiele linii autobusowych zmieni częstotliwość, nie zmieniając trasy.
          > Tego w przedstawionym projekcie po prostu nie wypisano.

W niektorych przypadkach wpisano. I mysle ze czestotliwosc 116 sie nie zmieni.

E-tam - a moze powiesz skad jestes?
          • e-tam Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 10.02.05, 10:50
            Gość portalu: KAsia napisał(a):

> W niektorych przypadkach wpisano. I mysle ze czestotliwosc 116 sie nie zmieni.

Wypisano w przypadkach, gdy trasa linii się zmienia. I przy okazji wymieniono
            cęstotliwość. Niestety ZTM nie potrafi należycie poinformować nawet o dobrych
            zmianach. Np. najnowsze zmiany (wydłużenie 301, likwidacja 382). W komunikatach
            nie ma ani słowa o tym, że przy okazji częstotliwość 182 się zwiększy.

Zwiększenie częstotliwości 116 jest bardzo prwdopodobne. Ja obstawiam, że
            znaczącej poprawy można się spodziewać na 121...

> E-tam - a moze powiesz skad jestes?

Sadyba. Zmiany, które mnie dotyczą bezpośrednio to E-1 i 519. I ja też mogę
            narzekać, że 519 skracają. Nie będę mieć bezpośredniego autobusu do Bankowego.
            Ale dzięki skróceniu trasy częstotliwość 519 wzrośnie z 12 minut do 8. I bardzo
            dobrze, bo na Sobieskiego linia jeździ przeładowana. Przesiadki mi nie
            przeszkadzają. I tak nieraz jeździłem metrem z Bankowego do Politechniki. bo
            szybciej. I dwie przesiadki zupełnie mi nie przeszkadzały.
            • Gość: Kasia Do e-tam IP: *.waw.pl / *.waw.pl 10.02.05, 11:07
              Oj, jesli chodzi o 121 to naprade watpie o poprawe. To jest naprawde smieszna
              linia, choc bardzo potrzebna. Wiem ze swego czasu szkoly wybojkotowaly od ztm
              by 121 jezdzilo czesciej chociaz kolo godziny 7-8. To i tak byl duzy sukces.
              Ale od tamtej pory tylko sie pogorszylo :-( bo zmienili troche trase.

No widzisz, wiec skoro meiszkasz na Sadybie to moze nie wypowiadaj sie o 520?

Poza tym mam wrazenie, ze ZTM dazy do tego by zlikwidowac pospiechy - no po co
              jezdzic szybciej jak mozna wolniej? :-(

• e-tam Re: Do e-tam 10.02.05, 12:03
                Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Oj, jesli chodzi o 121 to naprade watpie o poprawe. To jest naprawde smieszna
                > linia, choc bardzo potrzebna. Wiem ze swego czasu szkoly wybojkotowaly od ztm
                > by 121 jezdzilo czesciej chociaz kolo godziny 7-8. To i tak byl duzy sukces.
                > Ale od tamtej pory tylko sie pogorszylo :-( bo zmienili troche trase.

Z ZTMem nigdy nic nie wiadomo. Np. na linii 322 zabrał kilka kursów po to, aby
                po kilku dniach przekształcić ją w całotygodniowe 142. Albo nagle zwiększył
                częstotliwość 181 z trzech kursów na godziną do 9. Otwarcie stacji metra na
                pewno pociągnie za sobą duże zmiany w częstotliwości linii.

> No widzisz, wiec skoro meiszkasz na Sadybie to moze nie wypowiadaj sie o 520?

Od Politechniki do Wilsona jadą dokładnie tak samo. Te same ulice, te same korki.

> Poza tym mam wrazenie, ze ZTM dazy do tego by zlikwidowac pospiechy - no po co
                > jezdzic szybciej jak mozna wolniej? :-(

To wszystko są zmiany na wnioski pasażerów. Ale na szczęście stara sie z tym
                walczyć. 519 wypadnie Spacerowa (gdyby tego nie zrobił 519 też skończyłoby jako
                linia czarna), uruchamia 502 i 514, a także 405 dla tych, dla których 149 będzie
                zbyt wolne. Domyślam się, że zapewne linia ta przejmie także obsługę przystanków
                międzynarodowa i Rozbrat od linii 415, która ma i będzie mieć pod postacią 514
                najdłuższą trasę z linii kursujących Trasą Łazienkowską.
                • Gość: IIa Re: Do e-tam IP: *.wsisiz.edu.pl / *.ibspan.waw.pl 10.02.05, 12:16
                  tyle ze 514 dojedziesz tylko do Centralnego i w dodatku bedzie sie dublowac z
                  525? wiec zupelnie nie rozumiem po co wogiole tworzyc taka linie? przeciez
                  mozna dac jakas z zadupia do wiatracznej - czarna wystarczy (i tak wiekszosc
                  tam jezdzi wlasnymi samochodami) a na plowieckiej niech sie przesiadaja w 525 -
                  w koncu musza byc elastyczni, a nie tylko wozic tylki jedna linia dla wlasnej
                  wygody!!!!!

PS: metro tez sie psuje (w koncu to tylko wagon), pozatym co bedzie jak ktos
                  wpadniwe na tory, albo zabraknie pradu? moze to zadkie sytuacje, ale jednak
                  mozliwe - niech mi ktos powie jak wtedy bedzie wygladala komunikacja na linii
                  plac Wilsona - kabaty? toz tylko sobie w leb palnac!!!!
                • moniqueee Re: Do e-tam 10.02.05, 12:18
                  Moze masz racje ze ztm nigdy nic nie wiadomo.

Tylko postaw sie po stronie osob z Bielan, ktory odbiera sie autobusy
                  pospieszne.

> To wszystko są zmiany na wnioski pasażerów. Ale na szczęście stara sie z tym
                  > walczyć. 519 wypadnie Spacerowa (gdyby tego nie zrobił 519 też skończyłoby
                  jako
                  > linia czarna), uruchamia 502 i 514, a także 405 dla tych, dla których 149
                  będzi
                  > e
                  > zbyt wolne. Domyślam się, że zapewne linia ta przejmie także obsługę
                  przystankó
                  > w
                  > międzynarodowa i Rozbrat od linii 415, która ma i będzie mieć pod postacią 514
                  > najdłuższą trasę z linii kursujących Trasą Łazienkowską.

Widzisz tu sa jakies opcje - ztm uruchamia az 3 szybsze autobusy od 149. Tylko
                  zaden z nich nie jeszie w strone Chomi.
    • Gość: natolińczyk Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: 193.111.166.* 10.02.05, 09:06
      ZTM stosuje rózne miary dla róznych dzielnic. Rewolucja oznacza radykalne
      pogorszenie komunikacji Białołęki z większością prawobrzeżnej Warszawy w wyniku
      skrócenia 302 (po zmianie 144) do FSO i 21 do DW Wschodniego. ZTM zakłada, że
      mieszkańcy Białołęki będą się przesiadali z lokalnych autobusów w 21 przy FSO,
      następnie na Targowej tramwaj na Grochów i trzeci raz w autobus jadący z
      Wiatracznej w dalszą drogę na Grochów , do Wawra czy Rembertowa. Jest to
      rozwiązanie dla pasażerów drogie i bardzo niewygodne.
      Dla porównania Gocław ma bezpośrednie połączenia z Ursynowem (2), Okęciem,
      Ursusem, Targówkiem i Rembertowem, a obecnie ZTM funduje mu linię 516 na
      Białołękę. Dla Białołęki nie jest to linia pierwszej potrzeby -przy dobrym
      skomunikowaniu np z Wiatraczną czy Rondem Waszyngtona możnaby jechać z 1
      przesiadką.
      Nie wiem dlaczego są stosowane tak różne standardy dla poszczególnych dzielnic.
      Czyżby chodziło o indywidualny interes pracowników ZTM?
      Reasumując :propozycja ZTM w sprawie skrócenia 144 i 21 są nieuzasadnione i
      należy je odrzucić, choć oczywiście można szukać nowych rozwiązań , ale nie tak
      złych jak powyższe.
    • pstrys TE ZMIANY SĄ DLA NASZEGO ZDROWIA! 10.02.05, 11:20
      Przy okazji otwarcia stacji metra na pl. Wilsona ZTM wprowadza zmiany promujące
      przesiadki. Malkontenci na tym forum (do których - przyznam się szczerze - i ja
      należałem) podnieśli larum, że układ wyjść z metra + bałagan z przystankami na
      Wilsoniaku w przsiadek bynajmniej nie ułatwią.

Nie podejrzewajmy jednak ZTM-u o głupotę. Nie nie - oni doskonale wiedzą jak
      sprawa na Wilsoniaku wygląda. Ten nowy układ komunikacyjny to po prostu wyraz
      troski o tężyznę fizyczną warszawiaków (rozleniwionych jeżdżeniem wygodniutkim
      metrem i komfortowymi autobusam). Po wprowadzeniu zmian przesiadka na pl.
      Wilsona łączyć się bedzie z relaksujących truchtem dookoła placu od wyjścia z
      metra do przystanku autobusowego. Aby bieg przyniósł należyte efety nie
      przewiduje się żadnych ułatwień w postaci świateł na przejściach dla pieszych
      bądź równych chodników idących po linii prostej. Dla bardziej ambitnych
      pozostaje bieg "na skos" przez plac. Z myślą o tych sportsmenach niebawem na
      środku placu zasadzone zostaną żywopłoty (pomagające w treningu biegu przez
      płotki) a może nawet kilka "wiecznych kałuż" niezastąpionych przy treningu
      biegów przełajowych.

W dalszej perspektywie ZTM planuje zawieszenie na wiadukcie przy Dw. Gdańskim
      kilku lin - cennej pomocy dla mieszkających za torami kolejowymi, którzy
      dojechawszy metrem chcą szybciutko wspiąć się na wiadukt. Dla osób spieszących
      do metra planuje się rozstawienie na dole batuty (ew. budowę rury - "a la remiza
      strażacka")

Takie zmiany z pewnością odsuną w czasie potrzebę budowy tunelu pod tormi
      kolejowymi. Dodatkowo osoby korzystające usług ZTM - jako bardziej krzepkie -
      będą mogły z czasem oczekiwać obniżki składki na NFZ. Rozmowy w tej sprawie
      między ZTM a NFZ mają zacząć się na dniach.

:P
      • Gość: IIa Re: TE ZMIANY SĄ DLA NASZEGO ZDROWIA! IP: *.wsisiz.edu.pl / *.ibspan.waw.pl 10.02.05, 11:27
        no teraz juz rozumiem: poprostu ZTM dazy do tego, aby polacy, wysportowani w
        bieganiu za autobusami/tramwajami/metrem, zdobywali wiecej medali na
        olimpiadzie w kategorii lekkoatletycznej... albo moze stwierdzili ze nas jest
        tutaj zbyt duzoi na spolke z panem Borowskim (tym od zebr na Marszalkowskiej/al
        Jerozolimskie) i zakladem pogrzebowym daza do tego, aby wyeliminowac slabszych?
        • Gość: KAsia Re: TE ZMIANY SĄ DLA NASZEGO ZDROWIA! IP: *.waw.pl / *.waw.pl 10.02.05, 11:40
          Gość portalu: IIa napisał(a):

> no teraz juz rozumiem: poprostu ZTM dazy do tego, aby polacy, wysportowani w
          > bieganiu za autobusami/tramwajami/metrem, zdobywali wiecej medali na
          > olimpiadzie w kategorii lekkoatletycznej... albo moze stwierdzili ze nas jest
          > tutaj zbyt duzoi na spolke z panem Borowskim (tym od zebr na
          Marszalkowskiej/al
          >

Doskonale podsumowanie zmian, ktore chce wprowadzic ZTM :-(((
          > Jerozolimskie) i zakladem pogrzebowym daza do tego, aby wyeliminowac
          slabszych?
          • Gość: Wikta 515 IP: *.man.polbox.pl 10.02.05, 12:34
            Protestuje przeciwko likwidacji lini 515 na Bielanach !!!!!!1
            • Gość: mb Re: 515 IP: *.idea.pl 10.02.05, 13:47
              Do ludzi z Bielan:
              piszcie do Urzędu Dzielnicy, oni po to są by bronić naszych interesów.
              Wszystko jest na stronie www.zoliborz.org.pl/, na
              www.bielany.waw.pl/ co prawda nic nie ma, ale myślę, że też warto
              spróbować.
              Ja już swoje uwagi wysłałem.
              • d.z Zmiany 10.02.05, 17:29
                Wiem, że wsadzę kij w mrowisko ale moim zdaniem zmiany są dobre.
                Jeśli jedynym argumentem za pozostawieniem jakiegoś połączenia ma być to, że
                ktoś jedzie gdzieś bez przesiadki to sorry ale do tego służą taksówki lub
                własny samochód.
                Zadaniem komunikacji miejskiej jest przewożenie dużych potoków pasażerskich.
                W ciągu Pl. Konstytucji - Pl. Wilsona takie zadanie przejąć na siebie ma metro.
                Tramwaje oraz autobusy mają pełnić rolę uzupełniającą.
                Trzeba wzorem innych miast nauczyć się przesiadać i kasować bilety
                wielokrotnego przejazdu.
                Już dziś jak ktoś do pracy jedzie dwoma autobusami (z przesiadką) i wraca dwoma
                to kasując zwykłe bilety (po 2,40 zł) zapłaci 4x2,40=9,60zł
                Kasując raz bilet dobowy (uprawniający do jeżdżenia przez całą dobę i dowolnej
                liczby przesiadek) zapłaci 7,20zł czyli zaoszczędzi 2,40 (jeden bilet).
                • moniqueee Re: Zmiany 10.02.05, 22:20

d.z!

Wyobraz sobie ze ja mam bilet 90 dniowy, wiec za przesiadki mozna powiedziec
                  nie place. Ale to nie o to chodzi! Tylko dlaczego z Chomiczowki praktycznie
                  wszedzie musze dojezdzac z przesiadkami? Ztm planuje by wogole w ta strone Wawy
                  nie jezdzily zadne autobusy pospieszne.
                  Nie, kolego! Chyba nie byles w innych miastach. Tam, po raz kolejny powtorze
                  ze, nie ma tylko 1 linii metra i dlatego transport ludzi moze odbywac sie
                  glownie metrem. A poza tym, tam jak widzisz ze odjezdza Ci bus to nie musisz do
                  niego biec, bo jak dojdziesz bedzie nastepny.

• d.z Re: Zmiany 10.02.05, 23:33
                    moniqueee napisała:

>
                    > Nie, kolego! Chyba nie byles w innych miastach. Tam, po raz kolejny powtorze
                    > ze, nie ma tylko 1 linii metra i dlatego transport ludzi moze odbywac sie
                    > glownie metrem. A poza tym, tam jak widzisz ze odjezdza Ci bus to nie musisz
                    do
                    >
                    > niego biec, bo jak dojdziesz bedzie nastepny.
                    >
                    akurat mylisz się bo bywam i to często.
                    ostatnio Bielsko Biała, Bydgoszcz i Wrocław:)
                    Jaka tam jest komunikacja? kiepska i gorsza od warszawskiej.
                    O ile mi wiadomo to Chomiczowka zamiast 520 (zatrzymujacego sie niemal na
                    kazdym przystanku) bedzie miec 149 (kazdy przystanek).
                    Zamiast E-1 będzie 407.
                    Goclaw, na ktorym mieszkam i tam metra nie ma traci 303 dobre polaczenie z
                    Centrum w szczycie ale jakos nie placze za nim specjalnie.
                    • Gość: zxz Re: Zmiany IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 23:52
                      wow... ale jestem zacofana... przegapilam otawrcie metra bielsku-bialej,
                      bbydgszy i wroclawiu.... nie daruje sobie tego...
                    • moniqueee Re: Zmiany 11.02.05, 10:51
                      d.z

- no to rzeczywiscie mozesz dyskutowac na temat metra w innych miastach, skoro
                      odwiedzasz tylko miasta Polskie. Mam sie smiac czy plakac?

Moze Ty sie nauczyc najpierw czytac ze zrozumienie.

> O ile mi wiadomo to Chomiczowka zamiast 520 (zatrzymujacego sie niemal na
                      > kazdym przystanku) bedzie miec 149 (kazdy przystanek).

Po 1) to mi az tak abrdzo nie przeszkadza ze 149 bedzie zatrzymywalo sie na
                      kazdym przystanku. Chodzi o co innego - o czestotliwosc kursowania tej nowej
                      linni!!! Nie wiem ile razy juz to zostalo napsiane w tej dyskusji.

> Zamiast E-1 będzie 407.

A to dobre sobie!!! 407 akurat ma jezdzic tylko i wylacznie do Placu Wilsona, a
                      o ile mi wiadomo to e-1 po 1) po gdzies 2 razy dluzsza trase po 2) nigdy nie
                      mialo nawet przystanku na Pl Wilsona

To sprobuj szybko dojecac z Goclawia na Chomiczowke jak bedzie nowy rozklad.
                      Powodzenia zycze.
                    • Gość: Automobilista Re: Zmiany IP: *.devs.futuro.pl 11.02.05, 13:27
                      > O ile mi wiadomo to Chomiczowka zamiast 520 (zatrzymujacego sie niemal na
                      > kazdym przystanku) bedzie miec 149 (kazdy przystanek).

149 ma jeździć według planów ZTM-u ok. dwa razy rzadziej, niż 520. To tu tkwi
                      problem, a nie w zmianie numeru czy dołożeniu paru przystanków.

> Zamiast E-1 będzie 407.

E-1 to dogodne połączenie z ciągiem Krakowskie-Nowy Świat-Al.Ujazdowskie. 407
                      dowiezie tylko do metra, ale czy metro jeździ na Krakowskie lub Nowy Świat???
                      • pstrys Re: Zmiany 11.02.05, 13:47
                        > E-1 to dogodne połączenie z ciągiem Krakowskie-Nowy Świat-Al.Ujazdowskie. 407
                        > dowiezie tylko do metra, ale czy metro jeździ na Krakowskie lub Nowy Świat???

Widzę Automobilisto że ty również nie dostrzegasz intencji przyświecających
                        zetteemowi przy wprowadzaniu tych zmian. Intencje te naświeliłem kilka linijek
                        wyżej (post- "TE ZMIANY SĄ DLA NASZEGO ZDROWIA!") i bądź łaskaw potraktować ten
                        post jako punkt referencyjny.

Co zaś się tyczy twej bezrefleksyjnej uwagi o wycofaniu E-1 z Krakowskiego jak
                        i złośliwości że "metro pod Krakowskim nie jeździ". Oczywiście, że metro pod
                        Krakowskim nie jeździ; popatrzmy jednak kto do tej pory korzystał z E-1:
                        studenci uczelni wyższych, urzędnicy różnej maści - słowem cała masa cherlawych
                        osób o wątłym zdrowiu. Zmiany wprowadzoe przez ZTM zmuszą tych mizernych
                        osobników do przesiadek na Wilsoniaku (co samo w sobie jest już korzystne dla
                        krzepy). Ponadto takie osoby po wyjściu z metra będą zmuszone pokonać te
                        kilkaset metrów do Traktu Królewskiego żwawym truchem bądź energicznym marszem.
                        Nie trzeba przekonywać, że tanim kosztem wychowamy sobie w ten sposób rzesze
                        naśladowców Krzyszkowiaka, Szewińskiej i Korzeniowskiego.

Z pewnością jednen z tych (uśpionych obecnie) talentów zabłyśnie na olimpiadzie
                        w Warszawie w 2012 roku i chwała naszym włodarzom, że już zaczynają
                        przygotowania do tej imprezy!
                        • Gość: Automobilista Re: Zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 18:27
                          Jeżeli owe zmiany mają poprawić tężyznę fizyczną narodu, to ja mam lepszą
                          propozycję. Otóż należy zlikwidować komunikację miejską (łącznie z metrem), a w
                          zamian za to zbudować w całym mieście porządny system dróg rowerowych. Nie
                          zawsze trzeba budować od podstaw, istniejące bus-pasy można przecież zamienić
                          na rowero-pasy. Wtedy masa ludzi jeździłaby rowerem, przez co moglibyśmy na
                          olimpiadzie w 2012 roku wystawić znakomitą ekipę kolarską, godnych następców
                          Szurkowskiego, Szozdy czy Halupczoka.

Ponieważ nie każdego stać na kupno roweru, toteż dla najuboższych winien być
                          zapisany w budżecie zasiłek na jego kupno, tzw. "rowerowe".
                          • pstrys Re: Zmiany 17.02.05, 10:51
                            Zaiste szczytną i piękną ideę kreślisz nam wszystkim, Automobilisto. Łza się oku
                            kręci gdy wyobrazimy sobie te masy dziarsko pedałujące na swych rowerach marki
                            "Jubilat" albo "Wigry 3"...

Gość portalu: Automobilista napisał(a):

> Jeżeli owe zmiany mają poprawić tężyznę fizyczną narodu, to ja mam lepszą
                            > propozycję. Otóż należy zlikwidować komunikację miejską (łącznie z metrem), a w
                            >
                            > zamian za to zbudować w całym mieście porządny system dróg rowerowych. Nie
                            > zawsze trzeba budować od podstaw, istniejące bus-pasy można przecież zamienić
                            > na rowero-pasy. Wtedy masa ludzi jeździłaby rowerem, przez co moglibyśmy na
                            > olimpiadzie w 2012 roku wystawić znakomitą ekipę kolarską, godnych następców
                            > Szurkowskiego, Szozdy czy Halupczoka.
                            >
                            > Ponieważ nie każdego stać na kupno roweru, toteż dla najuboższych winien być
                            > zapisany w budżecie zasiłek na jego kupno, tzw. "rowerowe".
      • rubeus Re: TE ZMIANY SĄ DLA NASZEGO ZDROWIA! 16.02.05, 19:05
        pstrys napisał:

> Przy okazji otwarcia stacji metra na pl. Wilsona ZTM wprowadza zmiany
        promujące
        > przesiadki. Malkontenci na tym forum (do których - przyznam się szczerze - i
        ja
        > należałem) podnieśli larum, że układ wyjść z metra + bałagan z przystankami na
        > Wilsoniaku w przsiadek bynajmniej nie ułatwią.

Mieszkańcy/spółdzielnie/wspólnoty oprotestowały/postawiły się okoniem w sprawie
        zmian lokalizacji przystanków na placu... Dla zdrowia wszystkich...
        • pstrys Re: TE ZMIANY SĄ DLA NASZEGO ZDROWIA! 17.02.05, 10:58
          >
          > Mieszkańcy/spółdzielnie/wspólnoty oprotestowały/postawiły się okoniem w sprawie
          >
          > zmian lokalizacji przystanków na placu... Dla zdrowia wszystkich...
          >

Mówisz? No nie... nie mogę uwierzyć. Znaczy się, że Ratusz z zetteemem miały już
          planach kompletną przebudowę i odnowę Wilsoniaka połączoną ze zgrupowaniem
          przystanków? I mało co a te plany, potęgujące tylko zgnuśnienie narodu, doszłyby
          do skutku i plac Wilsona wyglądałby jak na tych projektach sprzed ponad roku???
          I tylko protest spółdzielni mieszkanowych (czujnych niczym psi nos, szybkich
          niczym TU144 i odważnych jak B. Banachowicz) zapobiegł tejże inwestycji??????

No popatrz, popatrz. Te spółdzielnie to jednak potęga.
    • Gość: JoJo Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: 193.109.244.* 11.02.05, 09:06
      Kto wymyślił,że dwa autobusy jeżdżące z Tarchomina mają kończyć trase przy
      placu Wilsona.Autobus 508 łączy Tarchomin z dworcem Zachodnim,po zmianach
      trzeba będzie 3 przesiadek żeby dojechać do Dw.Zachodniego(mając ze soba jakiś
      bagaż może to być niezła rozrywka)Znowu pod płaszczykiem metra robi się
      oszczędności,chyba że na Zachodni dochodzi juz metro, a ta informacja mi
      umknęła.Tarchomin nie ma mostu, nie ma metra i jeszcze zabiera sie potrzebne
      autobusy - Brońmy autobusy 508 - może jakoś się zmobilizować i zarzucić władze
      miasta protestami
      • Gość: natolinczyk Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: 193.111.166.* 17.02.05, 08:07
        A może przyjąć koncepcję 508 do PL Wilsona (synchronizacja z 511) , a za to
        518 przez Aleje Jerozolimskie (DW Centralny) do DW Zachodniego. W końcu na
        dworzec codziennie się nie jeździ, a do Metra wielu
      • Gość: knn Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.acn.waw.pl 17.02.05, 19:14
        Z Tarchomina na Dw. Zachodni masz bezpośrednie 186 i 404. MAŁO???

Ku.....wa mać, czemu te polaczki takie ciemne, nie doczytają i od razu mordę drą...
    • Gość: adan Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: 195.136.248.* 11.02.05, 15:22
      520 kursuje co 8 minut - jak możecie puszczać jakiś inny autobus co 15-20 minut
      i twierdzić, że to lepiej?
      Tu i tak jest jak na wsi - stada złożone z 3 autobusów (520, 116, 105) dowożą
      nas do innych węzłów, a potem się czeka.
      I ta likwidacja E-1 - sami tu zamieszkajcie i sprójcie dojechać so miasta !!
      Oby wam pokradli wasze służbowe auta!
      • Gość: monsle Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 12:02
        Niestety na dalszym odcinku 520 dołącza do innego stada (415, 515). Nie daj Bóg
        się spóźnić.
    • katmoso Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 11.02.05, 21:32
      jakiś czas temu planowano likwidację 520, twierdząc, że nie potrzeba tylu
      autobusów na odcinku Andersa - Marszałkowska. teraz zmienia się tę linię na
      zwykłe 149. to trochę nielogiczne. dlaczego nie skierowac 520 na Krakowskie?
      utrzymane byłoby bezpośrednie połączneie Chomiczówki z Pragą Poludnie i
      Marysinem, a ponadto mieszkancy tych osiedli zyskaliby szybki transport na
      Trakt, co wydaje się wskazane przy likwodacji 303 (kolejny błąd) i totalnym
      obłozeniu 116 (w szczycie nie sposób się wcisnać), jeszcze zwiekszonym przez
      tych, co będą nim dojeżdzac do metra na Wilsona. Ursynów ma metro i dwa
      pospiechy na Trakt, podobnie Bródno, a chomiczówka i Żoliborz tłoczą się w 116
      i 195
    • Gość: u Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.chello.pl 13.02.05, 00:25
      Owszem będą zamieszki ponieważ reorganizację komunikacji miejskiej
      planują ludzie na, lub po Politechnice.
      W Warszawie (dla przypomnienia) istnieje również Uniwersytet 1
      (z Bielan: autobusy 116, 195, 303, 157, 515 i tramwaje 22, 29)
      oraz Uniwersytet 2 (na Bielany 6, 15, 17, 27 - tramwaje jakby się kto pytał).
      Dodatkowo jest AWF (też zasilany tramwajami) oraz dwa licea w okolicy
      pętli na Gwiażdzistej każde po około 800 głów - 519?
      Czy ktoś z szanownych reformatorów wyobraził sobie zamieszanie, na i tak już
      przeciążonych szlakach komunikacyjnych, po szanownej reformie? Metro nie będzie
      przecież docierało na Krakowskie Przedmieście, na Żwirki i Wigury, na Banacha,
      na Gwiździstą?
      • Gość: Gość Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 18:30
        Witam, a po co ztm bedzie sobie zasmiecał swoje "mózgi" (czytaj: muski) takimi
        sprawami jak wazniejsze jest jak najwiecej biletow sprzedac a ze to ludziom nie
        na reke to co.
        Moze jakis BOJKOT ztmu w jakis weekend lub dluzy okres czasu aby im przypomnic
        KTO DLA KOGO JEST.
    • Gość: Moje 29 Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 22:01
      Ręce precz od 29!!! To tramwaj, którym jeździ codziennie bardzo wiele osób. Ma
      świetną trasę i bez problemu można się nim dostać z Chomiczówki i Piasków do
      Centrum w 30min. Może uda się go zostawić chociaż w godzinach szczytu? Już raz
      zniknął i było bardzo wiele krytycznych głosów. Uczmy się na błędach i ich nie
      powtarzajmy!
    • miki333 skrócenie linii 508 17.02.05, 13:47
      "Świetnie" teraz np. z pl Zawiszy wsiadam w jeden autobus 508, którym spokonie
      dojeżdżam na Tarchomin. Po zmianach napierw będę musiała dojechć do metra,
      metrem do PL Wilsona a później autobusem (2 przesiadki = czekanie na
      poszczególne pojazdy i to ma być wygodniejsze i szybsze????????????)a to tylko
      jeden z wielu przykładów "ułatwień". Osoby planujące te zmiany chyba nie
      poruszają się komunikacją miejską.
    • Gość: studentka Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:36
      Linia 46 nie moze zniknac!!!!
    • Gość: jestemzmiasta Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.pkt.pl 17.02.05, 15:33
      likwidowanie jedynego połączenia między daleką Wolą a Pragą jakim jest 46 jest
      zdowodem na nieliczenie się z potrzebami mieszkańców, zaś powrót 4 (Mokotów-
      Praga)która będzie się na odcinku do pl. Bankowego pokrywała z trasą metra, co
      najmniej dziwne. Pamiętam,że kilka lat temu wmawiano w nas, że skręt 4 z pl.
      Bankowego w al. Solidarności jest zródłem wielu wypadków i generuje korki i co
      teraz już przestało.
      • Gość: knn Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.acn.waw.pl 17.02.05, 19:18
        46 zostanie zastąpione przez 23: Annopol - Nowe Bemowo. Czyli zmieni się na
        lepsze, bo tramwaj będzie jeździł przez cały dzień przez wszystkie dni w
        tygodniu i to ze znacznie większą częstotliwością niż 46.

Jak ja kocham te durne polaczki co nie doczytają i mordę drą...
    • Gość: jestemzmiasta Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.pkt.pl 17.02.05, 15:55
      W lecie 2004 wykonano na rondzie Żaby szyny do skrętu w kierunku Nowej Pragi
      (11 Listopada) pojawiła się nadzieja na bardzo potrzebene połączenie tej części
      miasta z metrem Dw Gdański. Niestety wszystkie plany nowych połączeń milczą na
      ten temat. Wydaje się, że położono te nowe tory z nudów.
      • tm51 Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 18.02.05, 16:16
        Gość portalu: jestemzmiasta napisał(a):

> W lecie 2004 wykonano na rondzie Żaby szyny do skrętu w kierunku Nowej Pragi
        > (11 Listopada) pojawiła się nadzieja na bardzo potrzebene połączenie tej części
        >
        > miasta z metrem Dw Gdański. Niestety wszystkie plany nowych połączeń milczą na
        > ten temat. Wydaje się, że położono te nowe tory z nudów.
        to sa skrety awaryjne, tramwaje nimi przejezdzace nie maj gdzie sie przy zabie
        zatrzymywac, poza tym jezdzi tamtedy wystarczajaca ilosc linii
    • Gość: magda PROTESTUJE IP: *.centertel.pl 18.02.05, 09:47
      przeciwko zamknieciu linii 520. dowozenie do metra - ok - ale dlaczego
      pasazerowie nie moga miec wyboru? zima nie chce sie przesiadac z busu do metra
      to dodatkowe minuty oraz spedzanie czasu na dworzu, w tlumie, to bez sensu!
      • Gość: Ochocianka 4 z 5 likwidowanych tramwajow sa ochockie IP: 212.87.29.* 18.02.05, 11:22
        czy ztm uwaza ze ludzie przemiszaja sie tylko dalekosieznie w Warszawie. Dla
        wielu osob krytyczne sa krotkie polaczenia i zlikwidowanie np 4 tramwajow
        jezdzacych przez Plac Narutowicza to SKANDAL
        • Gość: tm51 Re: 4 z 5 likwidowanych tramwajow sa ochockie IP: *.aster.pl 18.02.05, 16:07
          Gość portalu: Ochocianka napisał(a):

> czy ztm uwaza ze ludzie przemiszaja sie tylko dalekosieznie w Warszawie. Dla
          > wielu osob krytyczne sa krotkie polaczenia i zlikwidowanie np 4 tramwajow
          > jezdzacych przez Plac Narutowicza to SKANDAL
          4 zliwkiduja, jedna dodadza
          akurat to bardzo dobre pomysly- likwiduja linie mniej uczesczane, ale posnosza
          czestotliosc pozstalym, zreszta na pl. Narutowicza bedzie czestsze 15 na
          Nowowiejska i Pulawska, czeste 1 na Towarowa i przede wszystik 7 od Banacha,
          czyli niezatloczona na naruciaku na Al. Jerozolimskie, zamiast narzerkac na brak
          numerka trzerba przypatrzec sie zmianaom innych tras
        • Gość: alcarin Re: 4 z 5 likwidowanych tramwajow sa ochockie IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 02.03.05, 12:37
          Jestem ciekawa kto wpadl na pomysl likwidacji dwoch brodnowskich linii: 32
          jadacego przez Prage,Most Slasko-Dabrowski, al. Solidarnosci, Towarowa do pl.
          Narutowicza i 46(kursujacego tylko w godzinach szczytu), jadacego podobna
          trasa, z tym, ze z al. Solidarnosci na Wole. Nie rozumiem w jaki sposob te dwie
          linie pokrywaja sie z trasa metra???? Wlasnie dzieki nim mieszkancy Pragi,
          Marek, Zabek, Zielonki, czy Woli moga dostac sie do metra. Wybralam Brodno do
          mieszkania, bo jeszcze do niedawna (poki nie zmieniono trasy 2 - tez z powodu
          metra) mialo swietna komunikacje tramwajowa i w 20-25 min. mozna bylo dojechac
          z niego do Centrum, na Ochote i Wole BEZ PRZESIADEK. Nie zgadzam sie, zeby
          zlikwidowano linie 32 i 46!!! Wtedy na Brodnie pozostanie tylko 1 i 2
          (oczywiscie jadace kolo metra - poki co kolo Dw. Gdanskiego, ale moze po
          otwarciu Wilsona rowniez te linie zlikwiduja?teraz kursuja w godzinach szczytu
          co 12-15 minut i jada jedna po drugiej) oraz 3 (w godzinach szczytu jezdzi na
          Jubilerska co 15 minut) i 25 (to ma dopiero trase bez sensu - na Pradze pokrywa
          sie z 3, a w Jerozolimskich ze kilkoma innymi liniami). Lapy precz od
          Brodnowskich tramwai!
      • tm51 Re: PROTESTUJE 18.02.05, 16:09
        Gość portalu: magda napisał(a):

> przeciwko zamknieciu linii 520. dowozenie do metra - ok - ale dlaczego
        > pasazerowie nie moga miec wyboru? zima nie chce sie przesiadac z busu do metra
        > to dodatkowe minuty oraz spedzanie czasu na dworzu, w tlumie, to bez sensu!
        Ludzie CZYTAJCIE zaiast 520 bedzie 149 520 i tak jest parodia linii
        przyspieszonej
        • Gość: IIa Re: PROTESTUJE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.02.05, 12:38
          jaki przewidujesz czas przejazdu 149 od marysina do aspekt(cm wawrzyszewski)?
          520 jadeokolo 45 minut i nie wydaje mi sie zeby 149 zrobil to w tym samym
          czasie lub krotszym....
          • Gość: Kasia Re: PROTESTUJE IP: *.waw.pl / *.waw.pl 20.02.05, 01:04
            IIa - pewnie jakies 20 minut dluzej :-( Albo wiesz, trzeba pamietac ze
            niektorzy proponują tu jazdę: 149, 116 do Pl Wilsona potem metro a potem z
            Metra Politechnika znow 149 + kilka busow, zapewne jezdzace razem w nim
            stadzie ... co NIBY ma byc krocej. Załamka :-(
          • Gość: Kasia Slijmy maile do dzielnic! IP: *.waw.pl / *.waw.pl 20.02.05, 01:11
            Konsultacje w innych dzielnicach
            śmik 17-02-2005 , ostatnia aktualizacja 17-02-2005 23:37

Choć zmiany komunikacyjne dotyczą niemal wszystkich dzielnic Warszawy,
            największej rewolucji można się spodziewać na północy miasta. Oprócz Żoliborza
            żadna inna dzielnica nie prowadzi na razie podobnych konsultacji. Urzędnicy
            obiecują jednak, że postarają się wziąć pod uwagę głosy mieszkańców..

O to adresy mailowe poszczególnych urzędów:

>> Białołęka: dzielnica@bialoleka.waw.pl

>> Bielany: urzad@bielany.waw.pl + listy na adres: ul. Słowackiego 6/8 01-627
            Warszawa.

>> Targówek: urzad@targowek.waw.pl
            • Gość: alcarin Re: Slijmy maile do dzielnic! IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 02.03.05, 11:17
              Moze wystarczy wyslac po jednym do urzedow dzielnic i do ZTM z linkiem na to
              forum? Tyle negatywnych wypowiedzi musi ruszyc urzednikow.
        • Gość: Kasia Re: do tm51 IP: *.waw.pl / *.waw.pl 20.02.05, 00:57
          > Ludzie CZYTAJCIE zaiast 520 bedzie 149 520 i tak jest parodia linii
          > przyspieszonej

Moze sam zacznij czytac! Ja sie nie doczytalam, ze to owo 149 bedzie jezdzic co
          8 minut w godzinach szczytu. Doczytalam sie neistety ze ebedzie jezdzic co 15!
          Hahaha ;-(
        • Gość: Jez Jesli 149 to tylko z linią ekspresową IP: *.noname.net.icm.edu.pl 02.03.05, 10:44
          Są dwa rozwiązania dla problemów Marysina po zamianie 149 w 520:
          1) albo puscić w godzinach szczytu 408 do Marysina co 15 min. (Rembertów bedzie
          miał 515 co 10 min., więc 408 co 15 min. będzie jeździł parami z 515)
          2) albo utworzyć linię ekspresową z Marysina do Pl. Konstytucji przez
          Grochowską, Rondo Wiatraczna i Trasę Łazienkowską zsynchronizowaną ze 149 na
          Marysinie. Daje to razem kursy co 7,5 min. do Politechniki. Trasa: od
          Okularowej tak jak 515 tylko z przystankami: Płowiecka, Wiatraczna, Pl. na
          Rozdrożu, Marszałkowska, Metro Politechnika i Plac Konstytucji.
    • kaczanka Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Warszawie 18.02.05, 14:04
      1. Dlaczego nie można uruchomić przystanków autobusowych SŁOWACKIEGO na
      wiadukcie na Aleją Armii Krajowej w obydwie strony? Są tam przecież przygotowane
      w tym celu zatoki. Brak tych przystanków wymusza dodatkową przesiadkę w
      tramwaje, które jako jedyny środek komunikacji zatrzymują się na tym przystanku.
      Dotyczy to przede wszystkim autobusów na liniach zwykłych: 110, 116, 121, 195.
      Być może należałoby rozważyć także możliwość opcji „na żądanie” dla linii
      przyspieszonych lub podmiejskich na tym przystanku. Wydaje się, że uruchomienie
      tego przystanku dla autobusów byłoby ważne ze względu na „strategiczny”
      charakter połączenia międzydzielnicowego.

2. Kolejna propozycja także dotyczy usprawnienia połączenia międzydzielnicowego.

Skoro w propozycjach likwidacji linii przyspieszonych najbardziej dotknięte są
      Bielany, proponuję, aby rozważyć wariant usprawnienia – przynajmniej do czasu
      uruchomienia linii tramwajowej, łączącej Bielany z Bemowem – komunikacji między
      Bielanami a zachodnią częścią Warszawy. Konkretnie wydaje mi się za uzasadnione
      uruchomienie (całotygodniowej) linii przyspieszonej między Bielanami (lub nawet
      Młocinami) a np. Ursusem (lub nawet stacją metra WILANOWSKA). Taka linia
      znacznie poprawiłaby i przyspieszyła komunikację mieszkańców, którzy chcą (lub
      muszą) ominąć centrum miasta w dotarciu do sąsiedniej (Bemowo) lub odległej
      (Ursus, Mokotów) dzielnicy Warszawy. Z drugiej strony mieszkańcy południowych i
      zachodnich dzielnic, którzy chcą w miarę szybko dotrzeć do dzielnic północnych
      mieliby – dzięki takiej linii – ułatwione i uproszczone połączenie.

Taki autobus (np. linii 515 ) mógłby wyruszać z pętli przy Cmentarzu Północnym
      (lub przy ul. Wóycickiego, tam gdzie obecnie znajduje się pętla autobusu 384) i
      dalej jadąc ulicami Żubrową, Dzierżoniowską, Pułkową, Marymoncką i skręcać w ul.
      Przy Agorze. Jest to istotne zwłaszcza w kontekście nowo powstałych osiedli
      mieszkaniowych (np. WSM) czy kilkunastu nowych budyn-ków mieszkaniowych (np.
      Marvipol) w tej okolicy. Powołanie w miejsce linii 148 nowej trasy linii 132 i
      jej projektowana trasa w żadnym przypadku (poza krótkim odcinkiem ul. Przy
      Agorze) nie pokrywałaby się z proponowaną linią przyspieszoną.

W dużym stopniu mogłoby to rozwiązać problemy rozwijającego się ruchu
      pasażerskiego, związanego z nasileniem i powiększeniem liczby (setki!) studentów
      dojeżdżających do budynków dydaktycznych Uniwersytetu Kardynała Stefana
      Wyszyńskiego na Młocinach, ale także ułatwie-niem dojazdu do Cmentarza
      Północnego. Linia ta mogłaby znaleźć dodatkowe zastosowanie w dowozie pasażerów
      do metra w momencie, kiedy pojawi się ono przy stacji MŁOCINY.

Dalej autobus mógłby jechać ul. Sokratesa, Conrada, Powstańców Śląskich, a
      następnie w dwóch wariantach:
      a) Połczyńską, Kasprzaka, Prymasa Tysiąclecia, Bitwy Warszawskiej 1920 r.,
      Banacha, Żwirki i Wigury, Wołoska, Al. Wilanowska
      b) Dźwigowa, Globusowa, Chrobrego, Kleszczowa, Łopuszańska, Hynka, Sasanki,
      Marynarska, Al. Wilanowska.

Uruchomienie takiej linii utrwaliłoby ewolucyjne odchodzenie od zasady, że
      „pięćsetki” muszą przejeżdżać przez ścisłe centrum miasta. Redukcja niektórych
      linii dublujących trasy z linią metra jest nieunikniona. Chodzi jednak o to,
      żeby kanały komunikacyjne transportu publicznego mogły się rozwijać, a nie tylko
      reagować na postępy budowy metra – niezależnie także od projektowanych nowych
      jego linii.
      Jest to w części uzasadnione przez wydłużanie się linii metra i tak właściwie
      powinno być. War-to jednak, by władze ZTM rozważyły skierowanie „pięćsetek”
      właśnie do obsługi połączeń między dzielnicami na obrzeżach miasta. Ta
      propozycja mogłaby wpłynąć na częściowe odciążanie centrum miasta. Dzisiaj chcąc
      najszybciej dojechać np. z Bielan do Ursusa (poza godzinami szczytu, w których
      kursuje autobus 384) trzeba jechać przez centrum Warszawy.
      Jeśli Bielany i Chomiczówka są w największym stopniu „dotknięte” najnowszymi
      propozycjami zmian komunikacyjnych, to może warto, żeby te zmiany odbyły się z
      korzyścią dla mieszkańców i uwzględniały ich racjonalne oczekiwania.
      • Gość: IIa Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.02.05, 12:36
        chyba cie po.ebalo jak duzo osob jezdzi z bielan do ursusa? 2? 3? 50? niewiele
        w porownaniu z tym co jezdza do centrum... dlaczego niby 515 mialoby miec petle
        pod cmentarzem? biedaki tam nie mieszkaja a znaczna wiekszosc ma prywatne
        samochody, pozatym 110, 701, 148, 181 - wystarczy, pozatym na UKSW sa tramwaje,
        a w ciagu kasprowicza/zeromskiego ich brak..

pozatym jak jezdzisz z bielan do ursusa przez centrum, to chyba nie odzaczasz
        sie inteligencja... no tak, ale grzechem byloby nie robic wiekszego tloku w
        centrum, bo przeciez nie mozna dojechac np 184 do fortu wola i tam sie
        przesiasc w luzne jakies 700 lub 191 - to wykracza poza twoje mozliwosci...

pozatym moim racjonalmnym oczekiwaniem jest np dojazd z bielan na
        grochow/marysin... 515 pasuje mi idealnie z przystanku np na zeromskiego... i
        tutaj jest na nie znacznie wiekszy popyt niz gdzies przy agorze albo w innej
        dziurze, zreszta - stac cie na mieszkanie, to patrz gdzie kupujesz - wybor masz
        duzy? trzeba bylo sobie np kupic blizej ursusa jak chcesz miec tam dovbry
        dojazd, a nie takie dziwolog wypisywac..
    • Gość: Kaśka Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 14:20
      zostawcie 32
    • Gość: IIa Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.02.05, 12:40
      a moze by tak zbojkotowac caluy ztm w cale nie korzystac z jego uslug? zima
      moze byloby ciezko, ale w lato na rowerach... i moze wtedy by w koncu czegos
      sie nauczyli, ze to oni dsa dla ludzi, a nie ludzie dla nich...
    • Gość: Zorba A czym będę jeździć z Marysina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 14:59
      do Centrum, jak zniknie 520???!!!
    • Gość: madzia Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 23:37
      troche duze zmiany sa zapowiadane.Moze na poczatek ocenic dzialanie nowych
      linii doworzacych do metra a nie odrazu redukowac juz istniejace. Metro jest
      dosc mocno zatloczone , bilety drogie a pewien komfort jazdy nam pasazerom tez
      sie nalezy :-)
    • Gość: jus Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.05, 19:57
      oj będą ... jak mi zabiorą poza 4 jeszcze 36 z Bohomolca to na pewno będą...
    • Gość: mar Re: Rewolucyjne zmiany - glos w dyskusji IP: *.chello.pl 20.02.05, 20:30
      Precz od tramwaju 29!
      Nie wszędzie da sie dojechać metrem!
      Dojść/dojechać do stacji metra, zejść, poczekać chwilę na pociąg, jechać, wyjść
      i wjechać na góre, dojść/dojechać od stacji - DZIĘKUJĘ, pojadę tramwajem!
      Nie zmuszać pasażerów do przesiadek na siłę!
    • marti1978 Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars 21.02.05, 14:57
      Po co skracać 508 jak E-4 jest idealnym polaczeniem i najszybszym z Tarchomina.
      Porownujac podroz do pl.wilsona E4 i 508 to oszczedzam okolo 15 min jadac tym
      pierwszym,a to bardzo duzo.wnioskuje za utrzymaniem lini E4.
    • Gość: Bienkom Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.kdpw.com.pl 21.02.05, 18:12
      Mieszkam na Chomiczowce od 20 lat i bardzo czesto korzystam z
      linii autobusowej 520 oraz tramwaju 33. Po przeczytaniu artykułu
    • Gość: Visenna Re: Rewolucyjne zmiany komunikacyjne w całej Wars IP: *.tele2.pl 22.02.05, 15:41
      Jasne, dotąd, aby dojechać z Nowodworów na Plac Zawiszy, wsiadałam w 508 i
      jechałam - może i trochę to trwało, ale kosztowało 2,40 PLN. Teraz będę musiała
      skasować bilet za 508 albo E4, metro i jeszcze tramwaj. Rewelacja - 7,20 PLN
      bedzie to kosztować..Rozumiem, że metro jest prześwietnym środkiem lokomocji,
      ale może zamiast uszczęśliwiać mieszkańców Tarchomina na siłę, można jednak to
      jakoś rozsądnie i uczciwie rozwiązać.
      Skutek jest taki, że zamiast dwóch przesiadek środkami ZTM, przesiadam się w
      samochodzik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka