Dodaj do ulubionych

Nowy Świat znów deptakiem

IP: *.acn.waw.pl 07.05.05, 03:02
To niszczenie komunikacji miejskiej! Zamiast jechać prosto wydzieloną ulicą,
autobusy będą musiały krążyć zatłoczonymi przez samochody uliczkami.

Czy władze miasta zastanowiły się przed podjęciem tej decyzji? Np. zobaczyły
jak wiele autobusów kursuje po nowym Swiecie? I czy oni w ogóle rozumieją że
jest to jeden z ważnych punktów przesiadkowych, miejsce krzyżowania się
ruchliwego szlaku z północy na południe z główną ulicą wschód zachód?

W ramach protestu proponuję nie pojawiać się na Nowym Świecie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Moxie Ty chyba zartujesz IP: *.ny325.east.verizon.net 07.05.05, 04:42
      Mam nadzieje. W-wa juz i tak jest miastem dla samochodow i autobusow a nie dla
      pieszych. Jesli chodzi o "punkt przesiadkowy" to sobie kpiny robisz. Tak samo
      dobrze przesiadziesz sie na objazdowych Jerozolimskich albo Swietokrzyskiej.
      Nie wiem czy porownania z innymi miastami sa tu wazne, ale zarowno Nowy Jork
      jak i miasta europejskie w letnie weekendy zamykaja pojazdom jedna-dwie czesci
      centralnej/nych ulic(y) i oddaja je ludziom na ten czas.
      • Gość: a.g. Re: Ty chyba zartujesz IP: *.acn.waw.pl 07.05.05, 22:03
        Warszawa nigdy nie była miastem przyjaznym autobusom. Autobusy w Warszawie
        poruszają się po jezdniach zakorkowanych przez samochody. W nielicznych
        miejscach gdzie są wydzielone pasy kierowcy samochodów i tak ich nie
        przestrzegają. Przystanki autobusowe są w dużej części źle zlokalizowane - za
        daleko od skrzyżowania, co utrudnia przesiadki.

Natomiast to co robią z tym odcinkiem ważnego i popularnego szlaku
        północ-południe urąga zdrowemu rozsądkowi. Zamiast jechać prosto przez własną
        ulicę autobusy będą musiały krążyć po zakorkowanych uliczkach, w dodatku tam
        gdzie nikt ich nie potrzebuje. Śmieszne i żałosne jest to że włodarze miasta
        chcą nadal nazywać niektóre z tych autobusów "przyśpieszonymi" :-(

Nie interesują mnie motywacje pogarszania jakości komunikacji miejskiej. Ważne
        są wyniki - ekipa Kaczyńskiego nie potrafi kupić tramwajów, metro buduje z
        wielomiesięcznymi opóźnieniami na każdą stację, a teraz robi jakieś skoliozy
        liniom autobusowym.
      • Gość: MisiekK Re: Brednia. IP: *.spray.net.pl 08.05.05, 12:03
        Nowy Swiat jest jednym z ciagow komunikacyjnych. Zadna Marszalkowska nie
        przejmuje tego ruchu, bo autobusy jada tam w inne miejsca. W miastach Europy
        zamyka sie ulice, bo spodem jedzie metro i nie rozwala sie tam systemu
        komunikacji miejskiej, nie utrudnia sie ludziom zycia.
        Ja bym na Nowym Swiecie postawil sluzby policyjne, ktore zamiast pod palma
        udawac ze cos robia, tylko scigalyby cwaniaczkow wjezdzajacych pomimo zakazu i
        solily mandaty. I juz mielibysmy prawie deptak.
    • Gość: piegus Re: Nowy Świat znów deptakiem IP: *.pg.com 07.05.05, 10:00
      > W ramach protestu proponuję nie pojawiać się na Nowym Świecie!

To sie nie pojawiaj ,podejżewam ,że nie uciepia na tym spacerowicze ani nie
      zwiekszy sie tłok w autobusach.stasujac twój tok myslenia to trzeba Nowy Swiat
      całkowicie otwrzyc dla wszystkich samochodów bo przecież ograniczenie ruchu to
      dyskryminacja zwykłych kierowców,zapewne nalezysz do grona tych co ten zakaz
      olewają serdecznie.Gratuluję dobrago smaku.
      • pra_gosia Re: Nowy Świat znów deptakiem 07.05.05, 10:10
        W każdym większym mieście Unii Europejskiej jest ulica zamknięta całkowicie
        dla ruchu kołowego. I zwykle są tam tłumy ludzi, którzy albo siedzą w kawiar-
        niach (lub restauracjach) albo buszują po sklepach. Nowy Świat idealnie pasuje
        na taki warszawski deptak. Ja bym go jeszcze przedłużyła dalej, na Krakowskie
        Przedmieście, ale wiem, że wtedy przeciwnicy deptaku skrócą mnie o głowę.
        • Gość: a.g. Re: Nowy Świat znów deptakiem IP: *.acn.waw.pl 07.05.05, 22:20
          Większość tych ulic ma pod spodem metro (np. w Wiedniu). Jest więc na nie jak
          dojechać. U nas ulica ma być:

- zamknięta dla samochodów,
          - zamknięta dla autobusów,
          - bez metra pod spodem,
          - bez ścieżki rowerowej.

To jest zwykły nonsens. Jak ma być kameralnie to można tam puścić tramwaj - jak
          np. w Zurychu, gdzie wzdłuż głownego deptaka jeździ tramwaj i nikomu to nie
          przeszkadza.
      • Gość: a.g. Zdolności ekonomiczne włodarzy miasta. IP: *.acn.waw.pl 07.05.05, 22:11
        Powiedzmy że muszę tamtędy jeździć i nie jest mi obojętne czy będę jechał
        normalnie, prosto, czy jakiąś skoliozą dookoła.

Dziwię się podejmującym takie głupie decyzje. Przecież to nierozsądne także ze
        względów ekonomicznych - autobusy zużywają więcej benzyny i potrzeba większej
        ilości pojazdów do obsługi tej samej częstotliwości przejazdów. Nie mówiąc już o
        tym, że dyskryminuje się płacących pieniądze za przejazd na rzecz pieszych,
        którzy nie płacą.

To chyba jest wynikiem jakiejś ideologii (ideologia deptaka?) wyznawanej przez
        włodarzy. Plany na przyszłość i tak nie trzymają się kupy, bo jeżeli nawet
        jeżeli ideologia deptaka jest prawdziwa, to znaczenie Nowego Światu i tak
        spadnie po poszerzeniu chodników na Krakowskim Przedmieściu, co planują zdobić
        niedługo.
    • Gość: MisiekK Re: Idiotyzm i kretynizm IP: *.spray.net.pl 07.05.05, 10:21
      Tylko w Warszawie to jest mozliwe.
    • Gość: - Autobusy znikną, bezdomni i ulotkarze zostaną... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.05, 10:23
    • Gość: donpablo Re: Nowy Świat znów deptakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:24
      głupi jesteś. W Łodzi Piotrkowska jakoś może być deptakiem iu nas też tak MA
      BYĆ.
      • Gość: a.g. Re: Nowy Świat znów deptakiem IP: *.acn.waw.pl 07.05.05, 22:24
        Nowy Świat nie jest jakąś specjalną atrakcją turystyczną Warszawy i nigdy nią
        nie będzie. Standardowy zestaw turysty obejmuje Stare Miasto, Łazienki, Wilanów.
        I żeby się między nimi sprawnie poruszać komunikacją miejską potrzebne są
        autobusy na Nowym Świecie.
    • Gość: Slawek.K Re: Nowy Świat znów deptakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 15:27
      "(...)o ile restauratorzy opowiadają się za deptakiem, o tyle właściciele
      sklepów są przeciw. - Spacerowicze nie robią zakupów. Utargi spadają nam do
      zera - twierdzą. W zeszłym roku wiele sklepów robiło wolne w "deptakową" sobotę
      i niedzielę."

Bez żartów, od poniedziałku do piątku, to pewnie kolejki w tych waszych
      sklepach się ustawiają, co? Zwłaszcza do sklepu zoologicznego, po ekskluzywne
      ciuchy i buty za wygórowane pieniądze?
      Proponuję przenieść się do Arkadii czy innego centrum handlowego. Tam będziecie
      mieli "ruch w interesie" 7 dni w tygodniu.
    • Gość: Kuba Pleskaczewski Re: Nowy Świat znów deptakiem IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 07.05.05, 17:35
      "Deptak to świetny pomysł!". Nie mogę zgodzić się z tą opinią. Ograniczenie
      ruchu - tak, ograniczenie aż do Placu Zamkowego - jestem absolutnie za.
      Kawiarniane ogródki, wieczorne imprezy, rozbudzanie chodzącej wcześnie spać
      Warszawy to postukaty, pod którymi podpisuje się obiema rękami. Ale chciałbym,
      aby to jedynie umilało, a nie uprzykrzało życie. Ulica niech będzie zamknięta i
      niech tętni życiem, ale w wakacyjne wieczory, a nie teraz w czasie roku
      szkolnego czy akademickiego. Dziś trzeba jeszcze pracować, jeździć do
      biblioteki; potrzeba wygodnej komunikacji miejskiej.
      • olecky Re: Nowy Świat znów deptakiem 07.05.05, 22:38
        > Dziś trzeba jeszcze pracować, jeździć do biblioteki

wieksze biblioteki sa na Dobrej, Koszykowej, Al. Niepodleglosci. Co ma do tego
        Nowy Swiat?

pozdrawiam, olek
        • Gość: Kuba Pleskaczewski Re: Nowy Świat znów deptakiem IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 08.05.05, 16:49
          Na przykład to, że na Dobrą wygodnie jest się dostać przez Krakowskie
          Przedmieście. A na Krakowskie Przedmieście przez Nowy Świat.
          • olecky Re: Nowy Świat znów deptakiem 08.05.05, 17:08
            doprawdy superwygodnie - 700 m zasuwania, po drodze przejscie podziemne,
            koszmarnie zatloczone chodniki, schody i 2x swiatla. Razem 10-15 minut,
            znacznie wiecej niz objazd Nowego Swiatu.

zamiast marudzic bez sensu, bys lepiej napisal do ZTM o skierowanie czesci
            autobusow z Traktu Krolewskiego na Powisle...

pozdrawiam, olek
            • Gość: Kuba Pleskaczewski Re: Nowy Świat znów deptakiem IP: 172.16.3.* 09.05.05, 18:30
              Załóżmy, że marudzę bez sensu. A jakie są argumenty za zamykaniem dosłownie
              kawałka ulicy dwoma płotkami od rana, nawet nie w czasie wakacji? Nie jestem
              zawziętym przeciwnikiem tego pomysłu, po prostu nie bardzo mi się podoba. Nie
              nazwałbym go "świetnym", jak to zrobiła Stołeczna.
              • kixx Re: Nowy Świat znów deptakiem 09.05.05, 20:40
                wyborcza jest gazeta postempowa*,wiec wszystko co jest postempowe* jest tam
                nazywane swietnym

*pisownia zamierzona
    • pimlico Nowy Świat znów deptakiem 11.05.05, 13:19
      I BARDZO DOBRZE
      POPIERAM POMYSŁ DEPTAKA NA NOWYM SWIECIE.
      MIESZKAM TAM I NAPRAWDE CHOCIAZ W WEEKENDY BEDZIE MOZNA ODPOCZAC OD RUCH
      SAMOCHODOWEGO.
      A DLA WLASCICIELI SKLEPIKÓW NA NOWYM SWIECIE MAM PROPOZYCJE:
      ZAMIEŃCIE SWOJE SKLEPY NA KAWIARNIE. WTEDY ZOBACZYCIE ZE INTERES LEPIEJ KWITNIE!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka