Dodaj do ulubionych

Bitwa o pasażerów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 00:45
Właśnie wczoraj widziałem dziwny autobus. Hmm w każdym razie ZTM jest bardzo
pewne swego. Obawiam się, że konkurencja może spłatać im małego figla na tej,
a jakże "deficytowej" lini. W każdym razie życzę powodzenia w starciu z
noszanlancją ZTM-u
Obserwuj wątek
    • Gość: corgan Bitwa o pasażerów IP: *.chello.pl 20.05.05, 00:46
      Linie do Piaseczna są deficytowe? Przecież prawie zawsze w nich jest tłok...
      • Gość: M&M Jeszcze żeby na lukę w korkach trafił :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 09:13
        Tylko transport szynowy odnosi sukces jako szybki transport aglomeracyjny!!
        • avant-garde TO MOZE LEPIEJ TANIE POCIAGI !!! 20.05.05, 15:27
          W Gdansku sie da, czemu nie w Warszawie?
    • sloggi Re: Bitwa o pasażerów 20.05.05, 02:29
      Czas zweryfikuje ten zachwyt, bo kupienie dwóch miesięcznych jest dużym
      wydatkiem, a gros ludzi pracuje poza zasięgiem tej prywatnej linii.
    • Gość: Pi Re: Bitwa o pasażerów IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.05.05, 03:52
      Mieszkałem w Otwocku i pamiętam, że dojazd autobusem podmiejskim był koszmarny.
      Autobus wlókł się w nieskonczoność i zatrzymywał przy każdym wybetonowanym
      kawałku gruntu obok wału miedzeszyńskiego. Pociągi były szybsze, ale
      zdecydowanie niebezpieczne
    • Gość: luleczka Re: Bitwa o pasażerów IP: *.gios.gov.pl / *.gios.gov.pl 20.05.05, 09:01
      autorowi artykułu radzę spróbować przejechać się niemal pustym pociągiem z
      Otwocka albo Pilawy tak ok 7 rano... sam luksus i pełno miejsc do wyboru - o
      ile uda się wsiąść do pociągu pełnego ludzi
      • Gość: jacek otwock-warszawa kolejka czy autobus... IP: *.hrk.pl 20.05.05, 09:52
        wlasnie sie zastanawiam nad przesiadka z prywatnego autobusu otwock-warszawa na
        pociag, rano te autobusy to kicha, wlecze sie jak sie da, zeby zgarnac jak
        najwiecej pasazerow, a jak w lusterku wstecznym zobaczy konkurencje, to pedzi na
        zlamanie karku, minibus, wilga, arka, transap, czy co tam jeszcze jezdzi,
        wszystko taka sama kombinacja, do falenicy sie wlecze, a potem dostaje
        spiddemona, nie chce mi sie czekac na wypadek, nie wydaje mi sie, zeby to bylo
        mniej niebezpieczne, niz jazda pociagiem w godzinach szczytu
        poza tym autobusem jeszcze nie jechalem szybciej niz godzine, wyjezdzam kolo 8,
        niewazne czy walem, czy wzdluz torow, wszedzie korki, szarpanina, w pociagu 50
        minut i luzik, mozna sobie spokojnie poczytac, tak bylo przynajmniej ze 2 lata
        temu, jak ostatnio jezdzilem codziennie... jak na te 25 km 50 minut pociagiem to
        wynik pozal sie panie boze, ale ta godzina szarpania autobusem to juz po prostu
        skandal
        czy ktos moze napisac, jak sie jezdzi pociagiem z otwocka do warszawy tak okolo
        8 i do otwocka okolo 17, chodzi mi o pociagi z/do otwocka, bo te do "deficytowe"
        pilawy to sa na maxa zapchane...
    • Gość: s* dzicz IP: *.acn.waw.pl 20.05.05, 10:53
      To i teraz te miękkie siedzonka zapaskudzą
      tymi kurami ;)

Wizy wprowadzić!
    • Gość: MZ Re: AAa tam konkurencja.... IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 20.05.05, 11:01
      Te wozy to szroty odmalowane bialym lakierem.
      Prawda jest taka, ze ZTM nie chce tam jezdzic i jak Piaseczno nie zechce, to
      ZTM chetnie zlikwiduje 709.
      • jhbsk Re: AAa tam konkurencja.... 20.05.05, 11:04
        ZTM też używa rozpadających się szrotów. Nie wyłacznie oczywiście, ale używa.
      • Gość: Cudak Re: AAa tam konkurencja.... IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 21.05.05, 11:49
        Bzdura , jechałem tymi liniami juz 3 razy i jestem super zadowolony . Czysto ,
        schludnie , bez tłoku ( miejsca siedzące i to miękkie :) ) i co najważniejsze
        z al. Lotników do Piaseczna w 18-20 min !
    • Gość: f I dobrze... Wiecej prywatnej inicjatywy a mniej IP: *.crowley.pl 20.05.05, 12:39
      państwa.....
    • Gość: ataman Re: Bitwa o pasażerów IP: 82.177.9.* 20.05.05, 13:04
      a może by tak Mobilis też z Sulejówka jeździł ? to by mnie urządzało w pelni
      • Gość: Michał Re: Bitwa o pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:01
        Właśnie jechałem nową linią - z Poleczki do Centrum. Autobus bardzo wygodny,
        czysty, odmalowany,rzeczywiście miękkie siedzenia (wysokie - można głowę
        oprzeć!). Może i szrot, ale po solidnym remoncie.Tłoku nie było, ale kilkanście
        osób jechało i to do samego Centrum.. Mniej osób wsiadło w Centrum na kurs
        powrotny. Myśle że ta linia na pewno się sprawdzi na odcinku Metro Wilanowska -
        Piaseczno, będzie ekspresem takim jakim miało być planowane kiedyś 809.
        Natomiast do samego Centrum - w szczycie może być ciężko - bo linię zabiją
        korki. Ale poza szczytem i w święta - linia powinna mieć frekwencję. Co do
        kasowania 2 biletów - myślę że się sporo ludzi znajdzie , którzy będą woleli je
        kupić i jechać do Centrum (albo do metra i nim dalej), a za to pojadą prawie
        jak taksówką, nie będą tłoczyć i wlec w okropnym 709/727. Sądzę też, że na tę
        linię może się przesiąść trochę posiadaczy aut (a ich bez problemu stać na
        podwójny bilet)i jechać sobie tym ekspresem do metra, a dalej metrem.
        Dlatego niezwykle się cieszę z tej linii. Jedyny problem to taki, czy utrzyma
        się aż do Centrum. Najwyżej skrócą ją do Metra Wilanowska, ale poza szczytem i
        w weekendy może spokojnie jexdzić aż do Centrum;-)))))
    • Gość: gosc Bardzo dobrze, potrzebne tez prywatne miejskie! IP: *.molgen.mpg.de 20.05.05, 15:29
      Mieszkalem dluzszy czas w Manchesterze, gdzie dzialalo 5 lub wiecej (nigdy nie
      bylem pewien) prywatnych linii. Pomysl sprawdzal sie doskonale. Nie bylo
      problemu - jesli chcesz jechac linia X, kupujesz bilet X, a przewaznie jezdzilo
      sie jedna linia (i tak wiekszosc przejazdow jest do pracy i z pracy - jednej
      trasie o stalej porze).

I to uwolnilo miasto od placenia za komunikacje miejska. Prywatni sami kupowali
      autobusy, jesli pojawil sie rynek, to w ciagu tygodnia pojawiala sie nowa linia.
      Nie wiem, czy w Manchesterze byla jakas linia deficytowa. jesli tak, to lepiej,
      zeby miasto dofinansowalo ta jedna linie, niz wszystko razem.
    • Gość: Sopocianin Re: Bitwa o pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:41
      Czy ktoś wie gdzie ten autobus zatrzymuje się w Centrum i co ile jeździ w
      Soboty? Bo strona przewoźnika nie zawiera żadnych info na ten temat :-(
      • Gość: janek www.expresspiaseczno.pl - rozkłady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 10:59
        strona przewoźnika narazie w powijakach ale są wszystkie potrzebne informacje
        • Gość: gosia Re: www.expresspiaseczno.pl - rozkłady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 11:03
          www.expresspiaseczno.pl
    • Gość: ddd Trzeci świat komunikacji w Warszawie IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 20.05.05, 21:38
      Dziesiątki przewoźników posiadających po 1 do 5 autobusów, każdy z własnym
      systemem biletowym stawia stolicę Polski w trzecim świecie.
      Kaczor nad niczym nie panuje, nie wie chyba co to jest system transportowy.
      Wystarczy pojechać do byle miasta w zachodniej Europie.
    • Gość: Cudak Re: Bitwa o pasażerów IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 21.05.05, 11:59
      acha co do szrotów z Express Piaseczno - owszem leciwe Reanult , ale dobrze
      zachowane :) . Najważniejsze - linia EP jeździ również w weekend , kiedy ZTM
      kompletnie olewa Piaseczno i kiedy mamy 3-4 kursy na godzinę .

Na 709 jeździ tylko jedna brygada niskopodłogowa - przegubowy MAN na 20 w
      szczycie , reszta Ikarusy , nawet te zakupione latach 90-tych juz się sypią i
      to ostro .
      Na 727 - jeździ również jedna brygada niskopodłogowa ( Neoplan ) , ale tylko w
      weekend , najgorsze , że 727 praktycznie nie trzym asię rozkładu , ja wiem
      korki , ale ....
      Dane pisze z pamieci , bo strona www.przgubowiec.com obecnie nie działa , ale
      tak zapamiętałem dane dotyczące obsługi w/w lini .

Najważniejsze - linia jeździ rów
    • ek1111 Re: Bitwa o pasażerów wybranych 21.05.05, 23:07
      Niestety, z tego luksusu korzystają tylko mieszkańcy piaseczyńskich blokowisk.
      Rejon położony odrobinę dalej poza miastem, jak Zalesie Dolne, Zalesinek,
      Gołków zostały potraktowane po macoszemu. Piaseczyński Ekspres proponuje nam
      jazdę za przesiadką w szczerym polu, obok stacji PKP. Więc zdecydowanie 727
      jest lepsze, bo co prawda jest zatłoczone go granic wytrzymałości, rzadko
      jeździ, ale jednak łączy bezpośrednio te miejscowości z Warszawą. Ekspres
      Piaseczyński dla linii 727 nie jest żadną konkurencją, niestety.
      • tm51 Re: Bitwa o pasażerów wybranych 22.05.05, 12:20
        No i co z tego, że z przesiadką- cena jest taka sama jakby bylo bezpośrednio, a
        obok dworca, bo to najbliższy przystanek Expressu, jakby linia 1 dojeżdżała
        gdzies dalej to przesiadka na "duży" ekspres odbywałaby sie dokładnie tak samo.

• Gość: Tomi Re: Bitwa o pasażerów IP: *.246.jawnet.pl 22.05.05, 17:18
      Jednak busiarze nie tylko w Małopolsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka